Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Μέλη χωρίς κόμμα

η "συνέχεια" του προηγούμενου ποστ από τον Πολυβώτη




Με βάση τη συζήτηση που προκάλεσε η τελευταία μου ανάρτηση στο ιστολόγιο
Αριστερή Στρουθοκάμηλος, να προσθέσω ορισμένες σκέψεις για το «τι να κάνουμε» για να μην προδοθούν οι ελπίδες που γέννησε το νέο κόμμα από τους καρεκλοκένταυρους της κομματικής ιεραρχίας, που υπάρχουν παντού, έως τους διαπλεκόμενους «κριτές» των ΜΜΕ και του κατεστημένου.

Στο δημοκρατικό και κρατικοδίαιτο πάρτυ της Μεταπολίτευσης, η συμμετοχή σε ένα κόμμα αποτελούσε ενίοτε προσωπική προσφορά, αλλά σίγουρα αξίωση συμμετοχής και εξουσίας:
συμμετοχής στη λήψη των αποφάσεων, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε το άτομο ή η συλλογικότητα να αποκτήσει ιδιαίτερο βάρος στους πολύπλοκους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και τελικά να πολλαπλασιάσει την κοινωνική του επιρροή μέσω αυτών.
Το πάρτυ αυτό είναι προορισμένο να απωλέσει είτε τον δημοκρατικό, είτε τον κρατικοδίαιτο χαρακτήρα του, και βεβαίως η επιδίωξη της δημοκρατικής αριστεράς είναι το δεύτερο.
(Για την υπόλοιπη αριστερά δεν είμαι σίγουρος, χα, χα, την είπα πάλι την κακία μου.)

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, την εγκαθίδρυση της λογοδοσίας για όλες τις εξουσίες σε όλα τα επίπεδα:
όπως ο κακός δημόσιος υπάλληλος δε θα μπορεί να κρύβεται πίσω από το γκισέ και το χαμηλό του μισθό και να αρνείται την κατάχρηση της εξουσίας που διαπράττει με το να αρνείται να εξυπηρετήσει τους συμπολίτες του, όπως ο διευθυντής ενός μεγάλου καναλιού δε θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη αξιοπιστία του ιδιωτικού τομέα για να κρύψει τις παλιές και νέες του αμαρτίες με το δημόσιο (ωχ, κάρφωσα κανέναν;), έτσι και τα κόμματα ή τα κομματικά στελέχη δε θα μπορούν μέσω του μεγέθους τους να κρύβουν την εξουσία που ασκούν και τις ευθύνες που τους αναλογούν.
(Σημειώνω εδώ ότι όλα τα μεγέθη χρησιμοποιούνται για να κρύψουν ευθύνες: τα μικρά, υποτίθεται, δεν έχουν ευθύνες, λες και η διαχείριση της ελπίδας δεν είναι τεράστια ευθύνη, ενώ τα μεγάλα, υποτίθεται, λόγω του φορτίου που σηκώνουν δικαιούνται να κάνουν αμαρτίες και απατεωνιές.)

Ένα κόμμα που επιδιώκει μία τέτοια λογοδοσία οφείλει να λειτουργεί έτσι· δε χρειάζεται όμως, ούτε μπορεί, αυτό να γίνει μέσω θεσμισμένων διαδικασιών μόνο.
Ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία μίας «ελεύθερης αγοράς» δράσεων, όπου άτομα και ομάδες, σε χλιαρή σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, θα επιδιώκουν να βρίσκουν τρόπους για να προωθούν τους κοινούς πολιτικούς στόχους.
Οι πιο επιτυχημένοι από αυτούς θα επηρεάσουν, αναπόφευκτα, την πορεία του κόμματος, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις της κομματικής γραφειοκρατίας.
Για όσους ενδιαφέρονται για την υπόθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς, σημειώνω ότι ακριβώς αυτό έγινε και στο Συνασπισμό, με τη Ανανεωτική Πτέρυγα να χάνει κατά κράτος από την πολύ πιο δυναμική ομάδα Τσίπρα.
Έτσι, ενώ ένας τέτοιος μηχανισμός «φυσικής επιλογής» δεν εγγυάται το βέλτιστο περιεχόμενο (και ποιος μπορεί να το εγγυηθεί; τα αποτελέσματα, πάντως, θα είναι καλύτερα όταν υπάρχει αίσθηση συντροφικότητας, καθαρές προθέσεις και κοινωνικός δυναμισμός, προϋποθέσεις που απουσίαζαν από τον Συνασπισμό), σίγουρα καθοδηγεί τις προσπάθειες και τις αγωνίες πολλών μελών προς μία πιο δημιουργική κατεύθυνση.

Ας δημιουργηθούν, λοιπόν, «ομάδες φίλων», χωρίς την έγκριση των μηχανισμών, και ας αναλάβουν όλες από ένα έργο.
Από θεματικές ομάδες μέχρι ομάδες υποστήριξης μιας υποψηφιότητας ή επίτευξης συγκεκριμένων στόχων· μέλη, που δε χρειάζονται το κόμμα.
Ας αγωνιστούμε όλοι για να γίνουμε χρήσιμοι στην κοινωνία, αντί να σπαταλάμε την ενέργειά μας για να πείσουμε ο ένας τον άλλο.
Η καλή ηγεσία πρέπει να αφουγκράζεται και να δίνει διέξοδο στις αγωνίες των μελών - και αν δεν το κάνει, θα ανατραπεί.
(Να την πω πάλι την κακία μου; Δεν ξέρω όλους τους κυρίους στην επίσημη φωτογραφία από την ομιλία του Κουβέλη στη ΔΕΘ, αλλά ελπίζω στο μέλλον να μη βλέπουμε τέτοιες εικόνες - μόνο άντρες, κανένας νέος, και πάντα οι ίδιοι παρά τω προέδρω.)


22 σχόλια:

  1. "Όταν κάποιος δεν έχει διαδικασία να πεί την άποψή του, δεν μπορεί να ακούει αφ'υψηλού το "σωστό"" λέει ο Κωστής σε σχόλιο στο προηγούμενο ποστ - και έχει δίκιο.
    Ακούω ότι η τάδε οργάνωση της ΔΑ αποφάσισε με πλειοψηφία να στηρίξει πχ τον τάδε υποψήφιο...
    Τι απέγινε η συναίνεση; Πότε απόκτησε η ΔΑ καταστατικό και άρχισαν οι ψηφοφορίες;
    Όταν έχεις ομάδες πρωτοβουλίας δεν μπορείς να τις βαφτίζεις σε μια νύχτα οργανώσεις και τα συντονιστικά όργανα. Υποτίθεται ότι όλα αυτά θα τα αποφασίσει το συνέδριο!
    Μέχρι τότε ή λειτουργούμε συναινετικά ή δεν συμφωνούμε και αφήνουμε το θέμα στη συνείδηση του καθενός. Η βιασύνη να δείξουμε προς τα έξω εικόνα έτοιμου κόμματος φτιάχνει στην πράξη ένα κόμμα όπως αυτό που αφήσαμε - ένα κόμμα συγκεντρωτικό, όχι συμμετοχικό, με παράγοντες και διαδρόμους: ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
    Προσοχή λοιπόν. Πάντα ήμουν καχύποπτος στις έκτακτες συνθήκες που επικαλούνταν οι ηγεσίες της αριστεράς για να αναβάλουν διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και να περάσουν χωρίς αντίσταση τις απόψεις τους.
    Και να που - πιστεύω άθελά μας - επιτρέπουμε πάλι να διολισθαίνουν τέτοιες πρακτικές.
    Τίποτα δεν αξίζει όσο η δημοκρατία - τέτοια κοινωνία επαγγελλόμαστε τέτοια λειτουργία θέλουμε από τώρα στον πολιτικό μας φορέα!

    Κι έπειτα τι φοβόμαστε;
    Μήπως φανεί ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις;
    Ο διάβολος κρύβεται στην λεπτομέρεια: οι διαφορετικές απόψεις και η διαχείρισή τους είναι η ουσία της δημοκρατικής αριστεράς - καλύτερο τεστ δεν υπάρχει.

    Η σκληρή κομματική γραμμή και οι αποφάσεις "με πλειοψηφία" δεν μας αρμόζουν νομίζω - μας στέλνουν κατευθείαν στην κόλαση του συγκεντρωτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργο,συμφωνω οτι πρεπει να βρεθουν νεοι τροποι διαβουλευσης για τις θεσεις του νεου κομματος.Το διαδικτυο ειναι χρησιμο.Οπως χρησιμο ειναι και αυτο το σαιτ.
    Ομως για τις δημοτικες εκλογες δεν συμφωνω μαζι σου.Μας αρεσει δεν μας αρεσει... ειμαστε μπροστα σε εκλογες και για τις οργανωσεις της ΔΑ μονο με το κανονα της πλειοψηφιας θα γινουν οι οποιες επιλογες.Τωρα αν καποιος διαφωνει προφανως δεν πρεπει να αντιμετωπιζεται με οργανωτικα μετρα οπως γινοταν στον ΣΥΝ.Εκει μαλιστα που χρειαζεται πολυ δουλεια ειναι για τη καμπανια στη περιφερεια και την καταγραφη του Ψαριανου.Νομιζω οτι το κυριο ειναι να δοθει η μαχη αυτη και μετα εχουμε χρονο για να συζητηθουν οι νεες δομες του κομματος και οι κανονες του παιχνιδιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία ανώνυμε (γιατί όμως;). Έχουμε ας πούμε έναν δήμο όπου μέλη της ΔΑ βρίσκονται και στους τρεις βασικούς συνδυασμούς - τι νόημα έχει μια ψηφοφορία και μια όποια πλειοψηφία που θα προκύψει; Τι ακριβώς θα εκφράζει; Την επιθυμία των μελών και φίλων; Όχι βέβαια - μάλλον την ανάγκη να εμφανιστούμε σαν έτοιμο κόμμα - που δεν είμαστε - που δεν έχουμε ανταλλάξει ακόμα απόψεις για σημαντικά θέματα και οδηγούμαστε σε μια δοκιμασία λόγω δημοτικών και βιασύνης. Γιατί;
    Δεν είναι καλύτερα να σεβαστούμε ο ένας τις απόψεις του άλλου και να ενοποιηθούμε εκεί που συμφωνούμε και όχι βεβιασμένα σε όλα; Αυτό θα γεννήσει πικρίες και ομαδοποιήσεις πριν την ώρα τους και χωρίς αμιγώς πολιτικά κίνητρα!
    Πως θα αντιμετωπίσω συντρόφους μου που κατεβαίνουν με συνδυασμούς γεμάτους παράξενους τύπους αμφίβολης φερεγγυότητας ή καθολικά αφερέγγυους - με ψηφοφορίες δηλ. με μηχανισμό ή με τον χρόνο που χρειάζεται;
    (το παράδειγμα με τον δήμο είναι αληθινό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του Πολυδώτη έχουνε ιπωθεί και θα ειπωθούν ακόμη περισσότερα για αυτά. Ας προσέξουμε μην φτάσουμε στην άλλη παραδοχή μέλη χωρίς κοινούς στόχους. Μέσα στην κοινωνία υπάρχουν αντίροπες δυνάμεις με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα. Δεν μπορεί να είσαι με όλους και με όλα. Πρέπει να υπάρχουν κάποιες κοινές συνισταμένες ένα minimum. Τα υπόλοιπα θα μας τα δείξει η ίδια η ζωή για αυτό χρειάζεται να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία με διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και να επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Γιατί κακά τα ψέματα συνδιαμόρφωση χωρίς συμμετοχή δεν γίνεται. Ας μην ξεχνάμε πως η συγκρότηση της ΔΑ ήταν κατά πρώτο λόγο απαίτηση του κόσμου της δημοκρατικής αριστεράς.

    Το πρόβλημα δεν είναι οι πλειοψηφίες ή οι μειοψηφίες έτσι και αλιώς στην δημοκρατία αυτός είναι ο μόνος τρόπος των αποφάσεων αλλά σε ένα ζοντανό κόμμα να υπάρχει μία διαρκής διαδικασία αξιολόγησης των αποφάσεων μας που στο μεταξύ έχουμε πάρει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πρώτα πρώτα ως άνθρωποι είμαστε διατεθημένοι να συνυπάρξουμε με διαφορετικές απόψεις και προσεγγύσεις και με αίσθημα ευθύνης να διορθώνουμε τα λαθη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η περιπτωση που αναφερεις Γιωργο ειναι εξαιρετικα ακραια.Στις περισσοτερες περιπτωσεις οι οργανωσεις εχουν να επιλεξουν με βαση μια επιλογη,αντε δυο.Σε μεγαλους δημους πχ Πειραιας,Περιστερι,Ν.Ιωνια -απο οσο ξερω- οι αναγκαιες επιλογες εγιναν με πλειοψηφιες και μειοψηφιες.Ολοι ομως συμφωνησαν οτι το κομμα πρεπει να εχει "επισημη" θεση.
    Νομιζω οτι χωρις ακροτητες μπορουν να βρεθουν κοινα αποδεκτες λυσεις.Ωστε και η συλλογικη θεση της ΔΑ να εχει ρολο στις τοπικες κοινωνιες αλλα και οσοι διαφωνουν να μη νοιωθουν εξοβελιστεοι.Σας θυμιζω επισης τη μεγαλη ρηση του Ηλια Ηλιου οτι "τα κομματα στις δημοτικες εκλογες διαλυονται και στις εθνικες δυναμωνουν..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Σπίθας.

    Από που προκύπτουν όλα αυτά που μου προσάπτεις; (στο προηγούμενο ποστ)

    Ο Κωστής εξέφρασε μια άποψη, που χαρακτηρίζεται από τη φράση «κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι οι υπόλοιποι περισσεύουμε». Επομένως είναι φράση του Κωστή και όχι δική μου.
    Όμως η όλη παρουσία του Κωστή με κάνει να την λάβω σοβαρά.
    Η φράση «το παιχνίδι παίζεται» με το ρήμα «εκτιμώ» είναι δική μου.
    Εκρινα, ότι το νόημα της είναι γνωστό συνώνυμο του «δεν έχει κριθεί» (ότι έχουν αποφασίσει).
    Που λοιπόν βρίσκεις κάτι το επιλήψημο;
    Που βλέπεις όλα τα υπόλοιπα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο, η Δα διατύπωσε ορθά κατά την γνώμη μου δύο προϋποθέσεις για τις εκλογές στην ΤΑ. Προγράμματα και συγκλίσεις με αυτά και φερέγγυα πρόσωπα. Αν στο παράδειγμα που αναφέρεσαι άντε αφήνω τα προγράμματα, αν όμως δεν μπορεί κοινά να εκτιμηθεί η φερεγγυότητα των προσώπων τότε υπάρχει κάπου λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι radical υπάρχει κάπου λάθος. Και το λάθος είναι ότι για να έρθουν στην ΔΑ τα άτομα που στηρίζουν μη φερέγγυα πρόσωπα (αφήνω τα προγράμματα γιατί γράφονται στο γόνατο τελευταία στιγμή )επειδή είναι γνωστοί σαν ανανεωτικοί αφήνουμε στην άκρη την κριτική και κάνουμε τους στρουθοκάμηλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΟΨΤΕ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

    Αγγελόπουλος: «Δεν υπάρχει τίποτε πιο διεθνές από αυτό, που είναι εθνικό»
    Από Factorx | Σαβ. 25 Σεπ 2010, 14:04 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


    (Μόντρεαλ – ΑΠΕ). Ήρθε στο Μόντρεαλ πολλές φορές. Μόνο, που αυτή την τελευταία, ήρθε για να εγκαινιάσει το κινηματογραφικό αφιέρωμα, το οποίο οργάνωσε προς τιμήν του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, με τη χορηγία ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μιλάει αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για όλα. Για την κρίση, τους νέους, το Χόλιγουντ, την Ελλάδα, τις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και για την ταινία, που ετοιμάζει αυτή την εποχή.
    Ο καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης καλεί τη νέα γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών να μην καμφθεί από την κρίση και υπογραμμίζει πως επιμένει να κινηματογραφεί στην Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, διότι «δεν υπάρχει τίποτε πιο διεθνές από αυτό, που είναι εθνικό».

 -

    26 Σεπτεμβρίου 2010 12:36 μ.μ.
    Blogger Ο/Η Δημήτρης είπε...

    Δημήτρης, είπε

    @Kostis

    Εκτιμώ ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμη ακόμη,

    1)**και ας έχουν αποφασίσει κάποιοι ότι "οι υπόλοιποι" περισσεύουμε.

    Ας μην αποδυναμωθούμε τόσο νωρίς


    ..**εμείς "οι υπόλοιποι", είμαστε πολύ περισσότεροι από ότι νομίζεις

    και η ΔΑ είναι αυτήν την στιγμή η μόνη επιλογή για δράση στην κεντρική πολιτκή σκηνή. Εκτιμώ ότι υπάρχει ελπίδα ακόμη να εξελιχθεί σε μια πραγματικά ¨δημοκρατική αριστερά"

    Σπίθας

    Αυτά είπες στο προηγούμενο Δημήτρη.

    1) Δεν είπες τίποτε το επιλήψιμο, κατ'αρχήν;

    "ας έχουν αποφασίσει"

    Ποιοί??

    ""*είμαστε περισσότεροι" ??

    Ποιοί, από ποιούς ;;


    2) όπως εκτιμάς, εσύ, έτσι εκτιμώ κι εγώ.

    Αλλά ας έρθουμε, στη ταμπακέρα, λοιπόν Δημήτρη.

    Δες τα αστεράκια που έχω σημειώσει και μην χρεώνεις τις απόψεις στον Κωστή, αφού φαίνεται, ότι της αποδέχεσαι, ότι αυτά συμβαίνουν.

    3) Αν ο Κωστής έχει δίκιο ή όχι, στις απόψεις του, τότε ανοίγει ένα άλλο κεφάλαιο.

    Κι'αυτό είναι το σπουδαιότερο.
    το αφήνω για ύστερα.

    4) Με τον Κωστή γνωριζόμαστε και
    ας μου επιτραπεί, σας παρακαλώ, να πω, ότι ενώ διαφωνώ, μαζί του σε πολιτικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταννοώ και τι συμβαίνει, αλλά δεν θέλω να μιλήσω για τις απόψεις μου επί των θεμάτων που αναφέρθηκαν, όπως του ελληνικού ή των τραπεζών.

    5) Δημήτρη
    Αν θέλεις, συζήτηση, επί της ουσίας και επί των πολιτικών θεμάτων,τότε να την κάνουμε οι δυο μας και να δούμε αναλυτικά τι θέσεις και τις επιχειρηματολογίες..

    Δεν συμφωνώ, με τον Κωστή, ίσως,
    αλλά εσύ υποστηρίζεις τις θέσεις που ανέπττυξε ο ανώνυμος στο προηγούμενο ποστ;;

    Περί οικολογίας και τραπεζών.;;

    Και αναφέρομαι στον ανώνυμο, γιατί δεν ξέρω, ποιός είναι ή αν είστε μαζί.

    Δεν θα πάιξω την κολοκυθιά.
    Εγώ μιλώ και είμαι γνωστός.Εσύ, όμως;

    Εγώ έχω άλλες απόψεις, τις απόψεις μιας σύγρονης δημοκρατικής αριστεράς.

    Με ποιόν θα τις συζητήσω,;

    Τι εκπροσωπείς;

    Δεν υπάρχει επιλήψιμο ;

    Έχω κάποιες απόψεις περί της πολιτικής ηθικής.

    ΚΑατ'ιδίαν, αν θες, τις συζητάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έγραψα έγώ για Αγγελόπουλο, ρε παιδιά
    !!

    Τα υπόλοιπα, ναι..τα από κάτω..

    Αυτό πως έγινε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γενικά Σπίθα ο blogger τάχει παίξει τις τελευταίες μέρες - άλλες εντολές δίνουμε άλλα γίνονται - ελπίζω να είναι προσωρινό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό πρώτη φορά, όμως, τόχω, δει.
    Γίνεται;

    Να γράφω σχόλιο και να μου εμφανίζεται, άλλο κείμενο, με το όνομα μου και άλλα αντί άλλων;
    ;;
    ..δεν ξέρω, απ΄αυτά.
    Τέλος πάντων, δεν έχω να πω και τίποτα άμεσο και αναγκαίο, επί του παρόντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μέλη χωρίς κόμμα, κόμμα χωρίς μέλη, έχω βραχυκυκλωθεί Γιώργο μου και δεν τα καταλαβαίνω.
    Μήπως μπορεί η Μάζα?
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οποιος εχει δουλεψει στις τοπικες εκλογες καταλαβαινει οτι ειστε ψιλοασχετοι.Ενταχθειτε στις τοπικες σας επιτροπες ελευθερα κανοντας ενα απλο τηλ. στο 210 8833687 να συνδεθειτε με τους συντροφους αφου τρεχουμε και δεν φτανουμε.Για να αποφυγεις τοπικα λαμογια και να στηριξεις αξιους ανθρωπους στις τοπικες κοινωνιες χρειαζεται εμπειρια και γνωση της αυτοδιοικησης.Τις γκρινιες στο συνεδριο αφου θα εχετε ελπιζω δηλωσει μελη.Δινουμε μια μαχη να μας γνωρισει ο κοσμος,πολυ δυσκολη. Παρακαλω βοηθηστε,οχι μονο διαδικτυο.Ο κοσμος ξερει Κουβελη και οχι Δ.Α.ΑΡΑ ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ! MIKE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΕΣΤΑ ΡΕ ΜΙΚΕ.Πεστα αγορι μου.Εξω στη κοινωνια να μαθει ο κοσμος τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φυσικά και υπάρχουν προτεραιότητες,Mike
    Έχεις πολλά δίκια στο σχόλιο σου.

    Συμφωνώ, ότι δεν είναι,
    - ούτε η στιγμή,
    - ούτε ο καλύτερος τρόπος
    ώστε να γίνεται τέτοιος διάλογος, τώρα και μάλιστα από το διαδίκτυο.

    Αυτό ανέφερα στο προηγούμενο ποστ.

    Οι πιθανές και λογικές διαφωνίες,
    έχουν τον χρόνο τους,
    τον τόπο που εκφράζονται
    αλλά και τον τρόπο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ με τον ΜΙΚΕ και τον Σπίθα.
    Τώρα προέχει η προεκλογική μάχη, αλλά και μετά προηγείται η πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς.
    Είναι πάνω από τις προσωπικές πικρίες και προσβολές.
    Προσωπικά δεν με πειράζει.
    Απλά ο χρόνος θα δείξει αν η "γκρίνια" μου ή η "αυτάρκεια" όσων δεν την χρειάζονται, θα βοηθήσει.
    Απλά πίστευα ότι η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια ήταν σημαντικά εφόδια.
    Τώρα δεν είμαι σίγουρος.
    Ισως το είχα πάρει πολύ προσωπικά αυτό το στοίχημα και είχα μετατραπεί σε ακτιβιστή και όπως φαίνεται μου έκανε κακό. Με ξανάριχνε στις λενινιστικές καταβολές μου.
    Μάλλον χρειάζεται περισσότερο χιούμορ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κωστη και σπιθα,οσο πιο μαζικος ειναι ο χωρος τοσο λιγωτερες πιθανοτητες εχουν οι διαφοροι γραφειοκρατες.Αλλα προσοχη , γιατι ειδα σχολιο στο προηγουμενο ποστ ΄΄κριτικης''απο καποιον που αν ανοιγα το στομα μου... Φυσικα και δεν θα το κανω. Δεν ειναι ολα τοσο αθωα.Μονο η δημοκρατια μπορει να σε προφυλαξει σε ενα βαθμο.Χαιρομαι που τα ξαναλεμε[λασκαρισα λιγακι]και περιμενω να σας δω απο κοντα ολους. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για να γίνω πιο σαφής, Kosti, αυτό, ισχύει, για όλους μας
    Και για τον Mike και για τον Δημήτρη.

    Δηλαδή, αν κάτι, δεν πάει καλά, κάποια στιγμή, να δούμε τις αιτίες και να τις διορθώσουμε.

    Αλλιώς, νάστε σίγουροι, ότι, μονίμως, θα υπάρχει κάποιος λόγος να τρέχουμε και οι αιτίες θα ξεχαστούν,

    Σταματώ, εδώ.

    Έχω αυτολογοκριθεί, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια, εδώ και καιρό και καλώς πράττω.

    Αυτό..ή το αντίθετό του,
    το καθορίζω, εγώ και μόνο εγώ, βέβαια.

    Ίσως, κάποτε, αν χρειασθεί ( δεν θα τόθελα) να τα συζητήσουμε, όλοι μαζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαι σίγουρος, ότι ξέρεις πόσο σε εκτιμώ, Mike και χαίρομαι που τα λέμε, έστω και διαδικτυακά.

    Η καλή διάθεση υπάρχει, από όλους μας.

    Αλλά το τρέξιμο δεν φτάνει- το ξέρεις-
    έχουμε πει ότι:

    η αριστερά δεν έχει αριστεροχιλιομετρητή.

    Την αγάπη μου και την καλησπέρα μου, σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τα θέματα πάντως, χάρη στον Πολυβώτη, τέθηκαν - από δω και πέρα ο καθένας ας προσέξει, τρέχοντας για τα άμεσα, να μην θυσιαστούν οι προοπτικές αυτού του χώρου και κυρίως η φερεγγυότητά του.
    Ο κόσμος παρατηρεί με προσοχή ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που φέρνει μαζί του ο Φώτης Κουβέλης - τώρα ανοίγει το προφίλ της ΔΑ (έχει δίκιο ο mike).
    Προσοχή λοιπόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU