Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Σαραμάγκου και η Δημοκρατική Αριστερά σε κοινή συνεδρίαση

η αριστερά απλά ζει στον "κόσμο" της (και τα σκοτάδια της)

του Κώστα Ανδρέου

Η πρώτη φάση της αυτονόμησης και του απογαλακτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς, ολοκληρώνεται.

Η αυριανή ειδική συνεδρίαση την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ , με θέμα: « Η πορεία της οικονομίας και η ανάγκη δημοκρατικής εξόδου από την κρίση», είναι για μένα το πρώτο σημαντικό βήμα σ’αυτή την κατεύθυνση.

Θα έλεγα αργήσαμε να ακούσουμε το ένστικτό μας και να κάνουμε πρώτο θέμα και βασική αιτία της αυτόνομης πορείας, την ανάγκη να παραδεχθούμε και μείς, αυτό που γλαφυρά δήλωσε ο μακαρίτης Ζοσέ Σαραμάγκου.

«Η Αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει».

Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που πλέον δεν χρειάζεται να λύσει ο ίδιος, αλλά θα το συμπλήρωνα με την εδραία πεποίθηση, ότι «είναι απίθανο να αποκτήσει μια τέτοια ιδέα η Αριστερά στην χώρα μας, τουλάχιστον αυτή την εποχή που την χρειαζόμαστε περισσότερο».

Ο Μάρξ έλεγε, ότι οι φιλόσοφοι δεν φτάνει μόνο να ερμηνεύουν τον κόσμο, αλλά χρειάζεται και να τον αλλάξουν.

Αυτό υποτίθεται ότι ήταν ο κινητήρας των αριστερών, η πεποίθησή τους, ότι όλοι είναι μικροί φιλόσοφοι που όχι μόνο ερμηνεύουν τον κόσμο, αλλά ξέρουν και πώς να το αλλάξουν.

Γράφω «υποτίθεται» επειδή και σχετικά φαιδρή είναι μια τέτοια εντύπωση του καθένα, όχι μόνο να ερμηνεύσει τον κόσμο, αλλά και να εμφορείται από την «τυφλή πεποίθηση» ότι μπορεί και να τον αλλάξει.

Ας το παραδεχτούμε ανοικτά. Η Αριστερά , μετά την ιστορική εμπειρία της Οκτωβριανής και των άλλων επαναστάσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η «ερμηνεία» δεν μας χρειάζεται, την έκαναν ο Μάρξ, ο Εγκελς, ο Λένιν και οι άλλοι κλασικοί μια και καλή και δουλειά δική μας είναι το πότε θα τον αλλάξουμε τον κόσμο.

Ναι το ερώτημα της Αριστεράς από την οποία οφείλουμε να απογαλακτισθούμε, έχει απαντήσεις για το πώς και το τι θα κάνουμε.

Δεν υπάρχουν ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ερμηνεύσουμε τίποτε, δεν χρειάζεται να προβληματιστούμε πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτηθούμε τι κοινωνία θα φτιάξουμε. Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι το «πότε» θα στέρξουμε να το «κάνουμε».

Ο Σαραμάγκου απορεί, γιατί κανείς δεν συμμερίστηκε την αίσθησή του, ότι αυτή η δήλωσή του , η αιρετική, θα προκαλούσε ένταση και συζητήσεις, αλλά αντίθετα όλοι άπλωσαν γύρω του έναν «πάγο».

Δεν θα έπρεπε, να είναι τόσο αφελής. Θα έπρεπε να είχε καταλάβει, ότι η αριστερά δεν έχει «γαμημένες ιδέες» για τον κόσμο που ζεί, επειδή απλά ζεί στον «κόσμο» της.

Τα γράφω αυτά επειδή αν ζούσε και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ίσως χαιρετούσε την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ρωτούσε, αν τελικά προέκυψε από την ειδική συνεδρίαση κάποια απάντηση.

Ας του την αφιερώσει η Εκτελεστική Επιτροπή και αν είναι δυνατόν, ας ανακοινώσει που θα γίνει η ειδική συνεδρίαση, αν θα είναι ανοικτή για να την παρακολουθήσει κανείς και αν μπορούν να δημοσιευθούν τα πρακτικά της,

Καλή επιτυχία σύντροφοι.

5 σχόλια:

  1. Τον αλλάζουμε με τον ΓΑΠ και το μνημόνιο?
    ΑΙΔΩΣ ΑΝΑΝΕΩΤΕΣ ΝΕΟΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δογματικοί σε τι;
    Αφού ψαχνόμαστε...
    Δεν έχουμε ούτε ιερά βιβλία ούτε απονέμουμε αριστεροσύνη βάσει φετφάδων!
    Οπότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ανανεωσύνη όμως σκίζετε , εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς τα ίδια και τα ίδια περί φετφάδων κλπ.
    αφού τώρα δεν αλλάζετε ζωή χάνετε το τραίνο της ..καληνύχτα και καλή τύχη..και μην το παίζετε θιγμένοι δεν πιάνει πιά το κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανόνυμε καρεκλοκένταυρε βρες τε πρώτα κανέναν υποψήφιο που να σας εμπιστεύεται και μετά τα συζητάμε.
    Καλό το μεροκάματο απο την κρατική επιχορήγηση ε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Τα γράφω αυτά επειδή αν ζούσε και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ίσως χαιρετούσε την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς και ρωτούσε, αν τελικά προέκυψε από την ειδική συνεδρίαση κάποια απάντηση".

    Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά (τού πεθαμένου) πιάνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU