Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Καμίνης - Μπουτάρης, ως απόπειρα υπέρβασης


είναι φανερό: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε...

του Κώστα Ανδρέου

Δεν ξέρω αν η προσπάθεια του Καμίνη, θα ευοδωθεί. Δεν ξέρω ούτε αν ο Μπουτάρης, που έχει περισσότερες δημοσκοπικές ελπίδες, θα τα καταφέρει.

Εκείνο που ξέρω, είναι ότι η παρουσία τους, στις εκλογές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, συμβολίζει τον συμβιβασμό της «κεντρικής πολιτικής», με το αίτημα της κοινωνίας, για γενική αλλαγή.

Η παρουσία τους, με την ευπρέπεια και την σοβαρότητα ξαφνιάζει ευχάριστα, όταν αποδεικνύει ότι έχει και την επάρκεια.

Βετεράνοι της τηλεοπτικής πολιτικής και των κομματικών πρωτοκόλλων, όπως ο Κακλαμάνης και ο άλλος ανεκδιήγητος , όνομα και πράγμα, Γκιουλέκας, αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν τίποτε , που να δικαιολογεί την παρουσία τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκτός από το θράσος τους, σε εποχές που οι πολίτες αποσύρονταν απηυδισμένοι από την πολιτική, αυτοί να την μετατρέπουν σε επάγγελμα.

Κάθε σύγκριση, με την ευκαιρία κάποιας τηλεοπτικής παρουσίας τους, είναι καταλυτική.

Αγχωμένοι, άστοχοι, «λίγοι».

Ακόμη «λιγώτεροι», επειδή η σύγκρισή τους δεν γίνεται με επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά με ερασιτέχνες, που δεν έχουν καμία σχέση με κομματικά επιτελεία και καριέρες. Βρέθηκαν απέναντι σε δύο απλούς πολίτες, με αξιοπρέπεια και φάνηκε αμέσως, για όλους τους πολίτες, πόσο λίγοι είναι, ακόμη και στο υποτιθέμενο πλεονέκτημά τους που είναι η «γνώση της επικοινωνίας».

Ο Κακλαμάνης, τώρα ανακάλυψε το αστυνομικό του δαιμόνιο και κάθε βδομάδα, ανακοινώνει και μια νέα αποθήκη με λαθραία εμπορεύματα και ο Γκιουλέκας, ανακαλύπτει ότι ο Μπουτάρης θέλει «πορνό» στην TV100.

Θα μου πείτε κάνουν ότι μπορούν οι άνθρωποι, για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους και αυτό που μπορούν δεν είναι τίποτε άλλο από την επαγγελματική εκμετάλλευση των μηχανισμών της εικόνας. Δίνουν τροφή, εκεί όπου μόνον μπορούν να δώσουν τροφή. Στην «κίτρινη» ζώνη των μεσημεριάτικων της τηλεόρασης και στα ποικίλα μπλόγκ, των συνεχών αποκαλύψεων.

Χρήμα, μηχανισμοί, «ανοχή» σε ποικίλα ημιπαράνομα συμφέροντα, υπόσχεση σε ημιπαράνομες «ευκαιρίες» στην μαστιζόμενη από την κρίση αγορά και στήριξη με νύχια και με δόντια, μιας διαπλοκής της αγοράς με τον Δήμο, με την οποία έμαθαν να εξασφαλίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τραπεζάκια στα πεζοδρόμια, άδειες αμφίβολης εγκυρότητας, στρατηγικές δημιουργίας υπεραξιών με τα σχέδια πόλης, παρασιτικές αργομισθίες, παρασιτικές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ενας ολόκληρος κόσμος που «επαγγέλλεται» σχέσεις με τους πιο διεφθαρμένους μηχανισμούς του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις πολεοδομίες τους.

Δύσκολη η μάχη που δίνουν ο Καμίνης και ο Μπουτάρης, για μια νέα , διαφανή, αξιοπρεπή σχέση των πολιτών με τις πόλεις τους , απέναντι στις δυνάμεις του ημίφωτος που χρόνια τώρα οργανώνονται, ελέγχουν και τις εκμεταλλεύονται.

Δύσκολη μάχη, χωρίς έτοιμους στρατούς , με γνώση και επιχειρησιακή ικανότητα. Οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ κάνουν «λευκή απεργία». Κανένα πάθος για αλλαγή, καμία διάθεση για νίκη.

Νοιώθουν κι αυτοί, ότι η πιθανή επικράτηση αυτών των «ξένων» θα βάλλει σε αμφισβήτηση την χρησιμότητά τους. Νοιώθουν ότι το συμφέρον της πόλης όπως το εννοούν και ο Καμίνης και ο Μπουτάρης, δεν περιλαμβάνει τα δικά τους συμφέροντα.

Νοιώθουν, ότι αυτό που προσπάθησαν χρόνια, να κρατήσουν δηλαδή την θέληση των πολιτών σε διαμεσολάβηση και φιλτράρισμα κατάλληλο , ώστε να μην διακινδυνεύουν , συμφέροντα και πολιτικές, κινδυνεύει.

Οι δύο πρώτες πόλεις της χώρας, δεν είναι χωρίς κεντρική σημασία.

Μια επιτυχία των Καμίνη – Μπουτάρη, θα αλλάξει τα πάντα και στο πολιτικό σύστημα. Θα αποτελέσει το υπόδειγμα της υπέρβασης του.

Από το σύστημα της πελατειακής και διαπλεκόμενης πολιτικής, θα περάσουμε στην πολιτική της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού. Μαζί με την ήττα των εκπροσώπων του παλαιοκοματισμού, θα ηττηθούν και πρόσωπα, συμφέροντα και μηχανισμοί που οργανώνουν τα κόμματα που διαχειρίζοντα την δύση της μεταπολιτευτικής πολιτικής. Η νίκη τους, για τους πολίτες, είναι κάτι περισσότερο από αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, που και από μόνη της είναι περισσότερο από σημαντική. Η νίκη τους , θα έλθει μόνο από το αίσθημα των πολιτών, ότι κάνουν μια ΑΠΟΠΕΙΡΑ να υπερβούν, όλο αυτό το πλέγμα που τους φιμώνει και δεν τους αφήνει να εκφραστούν, με εκείνον τον τρόπο, που θα απαντάει ταυτόχρονα και στην βεβαιότητά τους, ότι δεν μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση αυτοί που μας οδήγησαν σ’αυτήν.

Η νίκη τους, θα αποδείξει ότι οι πολίτες μπορούν να βγούν στο προσκήνιο με νέο τρόπο, έξω από τους αραχνιασμένους μηχανισμούς των κομμάτων της μεταπολίτευσης. Θα είναι μια νίκη στην αυτοπεποίθηση της κοινωνίας, ότι μπορεί να υπερβεί ό,τι την καθηλώνει.


13 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό ΣΚ.
    Ωρισμένες παρατηρήσεις γι αυτό το άρθρο:
    Είναι ο Καμίνης κι ο Μπουτάρης το ίδιο πράγμα; Συγγνώμην αλλά τον Μπουτάρη τον ακούω από το 1994, δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του ΚΚΕ. Υστερα δημοτικός σύμβουλος κι αρχηγός παράταξης με τους Οικολόγους, μέρος του ΠΑΣΟΚ και μέρος του ΣΥΝ. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές με την Δράση, φιλελεύθερο κόμμα με αχηγό το Μάνο. Επαγγελματίς όχι , μέλος κόμματος όχι αλλά κι ερασιτέχνης; οχι ακριβώς!
    Υστερα από πότε η κοινωνία είναι ένα κι αδιαίρετο πράγμα; κι οι μαγαζάτορες με τα τραπεζοκαθίσματα και τα λαμόγια με τις οικοδομικές άδειες μέρος της κοινωνίας είναι. Οπως κι οι εφοπλιστές κι οι τραπεζίτες και, και, και ...
    Η κοινωνία των πολιτών σε αντιπαράθεση με τι; την πολιτική κοινωνία; το κράτος δηλαδή.
    Η υπέρβαση του πολιτικού συστήματος μπορεί να γίνει κι από συντηρητική πάντα: π.χ. στην Ιταλία του 1990 ο Μπερλουσκόνι: ερασιτέχνης της πολιτικής, νέος, αφθαρτος , μη κομματικό μέλος.
    Για το βαθύ ΠΑΣΟΚ: μεγάλη κουβέντα . Στην Περιφέρεια Αττικής ποιό είναι το βαθύ ΠΑΣΟΚ; Ο Σγουρός , ο Δημαράς ; κι οι δύο;
    Στην Μεγάλη Βρεττανία ο Μπλέρ κι οι Νέοι Εργατικοί προέκυψαν σε σύγκρουση με το παραδοσιακούς Εργατικούς, τα συνδικάτα. Θέλουμε μια τέτοια μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ;
    θέλω να πώ ότι το νέο που θα προκύψει στη σημερινή μεταβατική κατάσταση δεν θα είναι υποχρεωτικά καλύτερο η χειρότερο από το παλιό. Μπορεί να μην είναι καν νέο, να προσποιείται το νέο π.χ. στην Ιταλία της δεκαετίς του 1990. Και την αλλαγή μπορεί ο καθένας να την φαντάζεται διαφορετικά π.χ. στο κέντρο της Αθήνας πολλοί μπορεί να θέλουν να διώξουν όλους τους μετανάστες άμεσα , νόμιμους και μή.
    Προσοχή δεν ταυτίζω Καμίνη με Μπερλουσκόνι με Μπλέρ. Διαφορετικοί είναι. Σκέψεις καταθέτω μόνο!
    Και κάτι τελευταίο: μην πολυεμπιστεύστε δημοσκοπήσεις! Εργαλεία δουλειάς είναι και θέλουν προσεκτική ανάγνωση! Ειδικά σε αυτές τις εκλογές , σε αυτή τη συγκυρία οι όποιες προβλέψεις είναι πολύ επισφαλείς!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι το κείμενο του Κώστα Ανδρέου κάνει μια ψύχραιμη αποτύπωση της κατάστασης. Γιατί δεν πρόκειται για το μη χείρον βέλτιστον αυτήν τη φορά: πρόκειται για μια ευκαιρία - άνθρωποι εκτός του ελέγχου των κομματικών μηχανισμών έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ.
    Δεν είναι μόνο οι αντίπαλοί τους που εκφράζουν ό,τι χειρότερο - είναι οι ίδιοι που εκφράζουν αυτήν την πολυπόθητη ανεξαρτησία, την δυνατότητα να ξεφύγει η τοπική αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό στις δυό μεγαλύτερες πόλεις της χώρας - έστω και σαν πείραμα αξίζει τον κόπο από την επανάληψη της ίδιας καταστροφικής πορείας προς το χάος και την παρακμή που ήδη βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προσυπογραφω Κωστα.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ, πάλι, ξεκινώ την διαφωνία μου από το θεμελιακό κατά την άποψή μου, " Η παρουσία τους, στις εκλογές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, συμβολίζει τον συμβιβασμό της «κεντρικής πολιτικής», με το αίτημα της κοινωνίας, για γενική αλλαγή." Μάλλον για συμβιβασμό του αιτήματος για γενική αλλαγή (αόριστο ως προς τους στόχους 'άλλωστε')με την κεντρική πολιτική μου μοιάζει, για να μη χρησιμοποιήσω έτι κακόηχη λέξη. Τα παρακάτω βαριέμαι να τα αντικρούσω λέξη προς λέξη, αλλά εάν κάποιος μπει στον κόπο να μου εξηγήσει (πειστικώς εννοείται) γιατί ο ακκομάτιστος υπερέχει σώνει και καλά του πολιτικοποιημένου, δλδ εκεί δεν ικανοποιούνται προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα (άμωμος δε η κοινωνία), θα "ξαραχνιάσω' και ίσως τιμήσω με την ψήφο μου τους δύο πολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το αίτημα για αλλαγή στη Θεσ/νίκη είναι μαζικό και υπερβαίνει τον χώρο της αριστεράς και του Πασοκ.Ενα τμήμα και των συντηρητικών πολιτών βγάζει σπυριά με την παρούσα κατάσταση.Αν καταφέρουν παρόλο το κλίμα που υπάρχει να βγαλουν τον Γκιουλεκα(αν είναι δυνατον) δήμαρχο, θα κριθούν(θα κριθούμε δηλαδη) όλοι απο τους πολιτες ως δειλοί,μοιραίοι κι άβουλοι.Και βέβαια όπως σωστά λέει ο Κώστας,το Πασόκ δεν κινητοποιείται ιδιαίτερα βλέποντας την υποψηφιότητα ως "αλλότρια",τον δε δήμο ως από χέρι χαμένο(Τα ίδια ισχύουν και για Αθήνα).Εχει κανει επιλογες ο Μπουταρης με τις οποίες διαφωνω .Όντως ενοχλούν οι πολιτικές κωλοτούμπες απο Σαχίνη σε Μάνο μέσω Γ.Α.Π.Υποστηρίζω όμως οτι ο προοδευτικός φιλελεύθερος αστος(αν τον θεωρήσουμε τέτοιο) Μπουτάρης είναι λύτρωση για την πόλη απο την σημερινή all time low χουντοκιtsch πνιγηρη κατασταση,ακομα κι αν κάποιοι θεωρούν οτι δεν διαφοροποιείται επαρκώς απο νεοφιλελεύθερες επιλογές ή δεν σηματοδοτεί απολύτως το στίγμα του χώρου της ανανεωτικής αριστεράς(άλλωστε ποιο είναι αυτό?)
    Κι οσο κι αν φαίνεται απολίτικο το επιχείρημα ποιος είναι ικανός να κερδίσει,σε μια πολη του ενός εκατομμυρίου που διοικούν πολιτικοι Νεαντερνταλ 25 χρόνια και την έχουν οδηγήσει σε πρωτόγνωρο τέλμα γίνεται βαθιά πολιτικό.Τόσα χρόνια συντηρητισμού,κακοδιαχείρισης,λαϊκισμού,μιζέριας και γενικότερης παρακμής είναι πολλά για να προσπερνάμε την υποψηφιότητα Μπουτάρη ρίχνοντας αριστερό ανάθεμα,ας μην πεταχτεί στα σκουπίδια κι αυτή η ευκαιρία.
    @Δ.Υ
    Νομίζω(δεν είμαι και απολύτως σίγουρος) ότι ο Μπουτάρης βγήκε δημοτικός σύμβουλος το 2002 με τον Σαχίνη κι όχι το 1994 που αναφέρεις.Σε κινήσεις πολιτών και στην ενασχόληση με τα κοινά η πορεία του είναι μακρά και κατά τη γνώμη μου αξιόλογη.
    Θοδωρής Τριανταφύλλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. yota, δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με τα κοινά και να μην είναι πολιτικοποιημένος - το όφελος για μας είναι να μην είναι κομματικά εξαρτημένος και δη από το μεγαλύτερο κόμμα ή κόμμα εξουσίας που πιθανά στηρίζει τον συνδυασμό. Γιατί; Νομίζω το καταλαβαίνεις καλύτερα από μένα. Είναι πολίτης κι όχι ενεργούμενο κάποιας κομματικής πειθαρχίας και σαν τέτοιος μπορεί να βάλει τις ανάγκες των άλλων πολιτών πάνω από τις στοχεύσεις κάποιων σε κάποια γραφεία - δεν είναι απολίτικος, είναι πολίτης, δεν είναι ότι δεν προτιμά κάποιο κόμμα, αλλά δεν είναι κατευθυνόμενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα ήδη ο Παπανδρέου δηλωσε ότι αντιλαμβάνεται την υπερψήφισή στις εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε το κόσμο να ψηφίσει τους υποψηφίους του δηλ. και τους δήθεν ακομάτιστους Καμίνη και Μπουτάρη....τώρα τι λετε εσείς είναι άλλη ιστορία...δυστυχώς η αριστερά δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, πολυδιασπασμένη και άτολμη να ενωθεί, και να οργανώσει μια άλλη πολιτική όχι μέσω Καμίνη και Μπουτάρη(απίστευτος τύπος..για να μη θυμίσουμε τα αστειάκια με την προβολή τσόντας και την περίεργη διαδρομή του)....Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΑ θα παρασυρθούν πρώτοι από τις επιπτώσεις του μνημονίου...έβαλε την υπογραφή της καταστροφής της η Δημ. Αριστερά....ελπίζω η υπόλοιπη αριστερά να βάλει μυαλό για να χουμε κάπου να ελπίζουμε...

    Γ. Θωμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γ.Θωμόπουλο,
    Είναι νομίζω φίλε μου μεγάλη μιζέρια για αριστερούς ανθρώπους να αδιαφορούν για τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου και να κυνηγούν ανεμόμυλους και φανταστικές εξεγέρσεις κατά του μνημονίου - το μνημόνιο αντιμετωπίζεται με πολιτικές όχι με ευχολόγια.
    Και υπάρχουν άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ πολύ πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα από πολλούς αριστερούς που δεν ξέρουν που και πως να οδηγήσουν τη χώρα - "αν δεν ξέρεις καλύτερα να μην μιλάς" θάταν μια συμβουλή γι αυτούς - δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος: η αριστερά πρέπει να επανεφευρεθεί ως κάτι το χειροπιαστό, κάτι το συγκεκριμένο - αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης παρά μόνο σαν νοσταλγία για την παρελθόν.
    Το σήμερα τι θα απογίνει σύντροφοι που κατακεραυνώνετε κάθε βελτίωση της ζωής μας ως προδοσία;
    Προτιμώ έναν εξτρεμιστή σοσιαλδημοκράτη (κατά Παπαγιαννάκη) παρά έναν πολυλογά αριστερό κι από ουσία μηδέν.
    Σύντομα θα παρουσιάσω έναν τέτοιον άνθρωπο - τον δήμαρχο Αγ. Στεφάνου Αττικής και υποψήφιο δήμαρχο του νέου δήμου Διονύσου (Διόνυσος, Δροσιά, Σταμάτα, Ροδόπολη, Άνοιξη, Αγ.Στέφανος, Κρυονέρι) Παναγιώτη Βορριά - και κάντε τις συγκρίσεις με τους ανεμόμυλους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Πολιτικό είναι το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα δώσουν το στίγμα για το 'που' θέλει να πάει η χώρα. Θα απαντήσουν στο δίλημμα αν θέλουν η χώρα να πάει μπροστά, αν θα συνεχίσουμε να λέμε 'ναι' στο δύσκολο έργο για την σωτηρία της οικονομίας και την εκ βάθρων αναμόρφωση της ή αν θα πάμε πίσω» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

    ΤΟ ΒΗΜΑ

    Καλύτερα ανεμόμυλοι παρά πράσινα άλογα...ή μάλλον ψωράλογα

    Γ.Θωμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον αγαπητό μου Κωστή θα τον στενοχωρήσω με όσα θα γράψω. Γι' αυτό αυτά θα είναι λίγα.

    Αυτό που κρίνεται στις παρούσες εκλογές είναι το Μνημόνιο. Και αυτό το έχει κατανοήσει πλήρως ο πληθυσμός της χώρας μας. Όπως το έχει κατανοήσει και ο αφελής ΓΑΠ.

    Όπως φαίνεται από την τελευταία συνέντευξη του κ. Φώτη Κουβέλη, αυτήν την ωμή πραγματικότητα την έχει κατανοήσει και η ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς, γι' αυτό και ο επικεφαλής της αρνείται οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ.

    Αυτή η εξέλιξη είναι μια πολύ καλή εξέλιξη, αλλά, δυστυχώς, λόγω των πολιτικών αγκυλώσεων και των δεσμεύσεων της καλοκαιρινής περιόδου, δεν οδηγεί στον απεγκλωβισμό της Δημοκρατικής Αριστεράς από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της με το νεοκατοχικό ΠΑΣΟΚ, διότι παραμένουν οι συνεργασίες της με αυτό (κυρίως στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, που δίνουν και το συνολικό στίγμα της πολιτικής του νεότευκτου χώρου, μετά την πρώτη διάσπαση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ).

    Αυτό το τακτικό λάθος του κ. Φώτη Κουβέλη, που έγινε σε μια εποχή, με ένα άλλο πολιτικό κλίμα (τότε το Μνημόνιο δεν είχε, μέσα στο μυαλό των συμπολιτών μας, τον αποκτήσει την κακή φήμη, που έχει τώρα) και προφανώς, για λόγους άμεσης πολιτικής επιβίωσης, ανάμεσα στις συμπληγάδες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Αριστερά θα το πληρώσει, επειδή δεν μπόρεσε να εκτιμήσει, τότε που έπρεπε, σωστά, την πολιτική συγκυρία και την τεράστια αρνητική δυναμική, που κουβαλούσε μέσα του το Μνημόνιο, με την ραγδαία φτωχοποίηση ευάριθμων στρωμάτων του ελληνικού πληθυσμού - μιά εξέλιξη της οποίας η δυναμική ακόμα δεν έχει ξεδιπλωθεί.

    Η Δημοκρατική Αριστερά στήριξε την πολιτική της στην τακτική των πολιτικών συμμαχιών, προκειμένου να επιβιώσει αυτόνομα, αλλά διάλεξε λάθος εποχή και λάθος συμμάχους, για να προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό θα το πληρώσει, διότι και ο Καμόνης και ο Μπουτάρης θα χάσουν από προφανώς κατώτερους αντιπάλους, για τους λόγους που προανέφερα και οι οποίοι δεν έχουν καμμία σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά με το Μνημόνιο, δηλαδή με την στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ, την οποία θα χρεωθεί (και ήδη χρεώνεται στην συνείδηση του απλού κόσμου) και η Δημοκρατική Αριστερά
    .

    Από εδώ και πέρα και στο μέτρο που το εκλογικό παιχνίδι του Νοεμβρίου είναι, γι' αυτήν, χαμένο, η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να προσέξει το τι θα πράξει, μετεκλογικά.

    Και το κυριότερο πρέπει να επανεξετάσει τις συμμαχίες της και την πολιτική της κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα οδηγηθούμε σε μια κοινωνική και πολιτική πόλωση, η οποία θα έχει στο κέντρο της, από την μια μεριά, το Μνημόνιο και τους μνημονιόφρονες και από την άλλη την κοινωνικά διάχυτη αντίθεση στο Μνημόνιο και τους αντιμνημονιόφρονες.

    Καλόν είναι όσα είπε ο κ. Φώτης Κουβέλης να ισχύσουν και να μην υποκύψει ο χώρος αυτός στις όποιες προσφορές της Κίρκης της εξουσίας, αφού ο ΓΑΠ θα προσφέρει γην και ύδωρ για να βρει συμμάχους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΕΣ ΟΙ "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΕΣ"...ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΟΜΩΣ ΜΕΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ "ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ"
    Σκηνές τρόμου, εκτυλίχθηκαν για άλλη μια φορά στην περιοχή μεταξύ της Πλατείας Αττικής και του Αγίου Παντελεήμονα το Σάββατο 16 Οκτωβρίου. Ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» επιτέθηκε με ρόπαλα περί τις 20:30 σε μίνι μάρκετ, το οποίο διατηρεί μετανάστης από το Μπαγκλαντές. Τη στιγμή αυτή βρισκόταν, στο μαγαζί και ο ιμάμης του παρακείμενου αυτοσχέδιου υπογείου τεμένους, της γειτονιάς. Πρόκειται για το ίδιο τέμενος το οποίο είχε δεχθεί και πριν 1,5 χρόνο εμπρηστική επίθεση, μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν την ανεγκέφαλη πράξη αστυνομικού να σκίσει το Κοράνι.


    Ο ιμάμης βρήκε προσωρινό καταφύγιο στο αυτοσχέδιο τέμενος ενώ δεκάδες άτομα μαζεύτηκαν και άρχισαν να σπάνε τα τζάμια του μαγαζιού και του τεμένους. Τα ΜΑΤ κατέφτασαν, μόνο αφού ομάδα μεταναστών κινήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση του τζαμιού.



    Η διμοιρία των ΜΑΤ παρέμεινε για αρκετή ώρα στην περιοχή, δείχνοντας χαρακτηριστική ανοχή στα αίσχη που εκτυλίσσονταν στους γύρω δρόμους. Κάτοικοι της περιοχής έκαναν λόγο για συντονισμένες παραστρατιωτικού τύπου, «επιχειρήσεις», χρυσαυγιτών και μερίδας κατοίκων της περιοχής, για τον εντοπισμό και τον ξυλοδαρμό μεταναστών. Γυναίκες και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας ειδοποιούν με σφυρίχτρες τις ομάδες κρούσης της Χρυσής Αυγής, η οποία περιπολεί με σκυλιά στην περιοχή! Το ίδιο, μάλιστα, «μοντέλο» επιχειρείται και για την «περιφρούρηση» της ίδιας της Πλατείας Αττικής από τους μετανάστες.


    Οι δημοκράτες κάτοικοι της περιοχής, κάνουν ευθέως λόγο για συνεργασία της Αστυνομίας με τις φασιστικές συμμορίες της περιοχής, καθώς είναι η πολλοστή φορά που οι αστυνομικές δυνάμεις δίνουν χώρο στα φασιστοειδή. Άλλωστε οι αστυνομικοί τόσο του Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα όσο και του Α.Τ. Κυψέλης, συγκεντρώνουν τις περισσότερες καταγγελίες για ρατσιστική βία στην Αθήνα, ενώ το γύρο της Ελλάδας έκαναν πριν 1 μήνα περίπου οι εικόνες Χρυσαυγιτών να βγαίνουν από κλούβα της Αστυνομίας στο Σταθμό Λαρίσσης.


    Μάλιστα, οι κάτοικοι κάνουν επιπλέον λόγο, για ευθύνες της παρούσας δημοτικής αρχής του κ. Κακλαμάνη. Απουσία πολιτιστικών εκδηλώσεων, ανυπαρξία δημοτικών ιατρείων, αδιαφορία για τα φαινόμενα trafficking, υποβάθμιση της καθαριότητας πάρκων και πλατειών. Με άλλα λόγια, υποβοήθηση της περαιτέρω γκετοποίησης της περιοχής. Τα εκλογικά δε οφέλη, της παράταξης, του νύν και εκ νέου υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κακλαμάνη, ο οποίος στηρίζεται από ΝΔ και ΛΑΟΣ, απέναντι στις φασιστικές συμμορίες της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από προφανή.



    Ανάλογη δυστυχώς είναι και η πρακτική της Κυβέρνησης, η οποία αρκείται απλά στο να ευνοεί την γκετοποίηση των μεταναστών σε συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές.


    Η επέκταση του φαινομένου «Άγιος Παντελεήμονας», στην περιοχή της Πλατείας Αττικής, αποτελεί συντονισμένο σχέδιο της Ακροδεξιάς, το οποίο ζυμώνεται εδώ και 1,5 χρόνο. Αντίστοιχη επιχείρηση είχε γίνει και στην Πλατεία Αμερικής, με αφορμή την καθαριότητα και τα εκτεταμένα φαινόμενα trafficking. Ευτυχώς, όμως, μια τέτοια εξέλιξη αποτράπηκε χάρη στην άμεση και αποφασιστική κινητοποίηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων της Κυψέλης.

    Για τα ζητήματα αυτά θα πρέπει άμεσα όλοι οι πολίτες του λεκανοπεδίου να κινητοποιηθούν και να πιέσουν όλους τους συνδυασμούς, να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα στις προεκλογικές τους καμπάνιες, και να γίνει ένα μαζικό παναττικό συλλαλητήριο ενάντια σε αυτά τα φασιστικά φαινόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα σκουλήκια της πλατείας Αττικής
    19/10/2010

    του Άλκη Γαλδαδά

    «Μεσάνυχτα στην Πλ. Αττικής και βρίσκονταν παρατεταγμένα περίπου 80 άτομα. Γυναίκες μέσης ηλικίας, δεκαπεντάχρονα παιδιά, ηλικιωμένοι. Στέκονταν μπροστά στα ΜΑΤ και φώναζαν: «Δεν είναι άνθρωποι οι λαθρομετανάστες είναι σκουλήκια». Δανείζομαι αυτή τη φράση από την περιγραφή της Γεωργίας Δάμα στην Ελευθεροτυπία που δίνει όσο γίνεται καλύτερα το κλίμα που επικράτησε το Σαββατόβραδο, όταν και πάλι κάποιοι συμπατριώτες μας έδειξαν με βρισιές, μπουνιές, κλωτσιές και ξυλιές το πόσο καλά έχουν αφομοιώσει τα αρχαία κείμενα που περιγράφουν το πώς κάποιοι άλλοι Έλληνες γεννημένοι στα ίδια χώματα δεχόταν τους ξένους σε αυτό τον τόπο. Ξέρω πως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες αλλά οι άνθρωποι τότε και τώρα συνεχίζουν να είναι από τα ίδια ευαίσθητα υλικά φτιαγμένοι και πονούν και λυπούνται το ίδιο όταν οι άλλοι τους βρίζουν και τους δείχνουν πόσο ανεπιθύμητοι είναι. Έπεσε πολύ ξύλο από τα γνωστά καθάρματα που έχουν κάνει κατάσχεση ακόμη και στην ελληνική σημαία, ενώ έχουν "αιχμαλωτίσει" και την ελληνική αστυνομία. Με τον νέο πολιτικό της προϊστάμενο εκκωφαντικά απόντα. Λες και βάλθηκε να τον ξεχάσουμε, λες και δεν ζει ανάμεσά μας.

    Τρεις Έλληνες σκηνοθέτες, ο Γιώργος Κόρρας, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Χρήστος Βούπουρας, κάτοικοι της γειτονιάς, προς τιμήν τους προσπάθησαν να καταγγείλουν όσα ζουν και βλέπουν με τα μάτια τους. Αλλά η σιχαμένη συμπεριφορά αυτών των καθαρμάτων δεν πρόκειται να σταματήσει έτσι. Κατά τη γνώμη μου μόνον εμείς, που ζούμε εδώ από παλιά, έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να κάνουμε το κορόιδο και να σταματήσουμε αυτή την αισχρή συμπεριφορά. Ποιητές, γραφιάδες, συγγραφείς, στιχοπλόκοι, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, μουσικοί, ζωγράφοι, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, κάθε είδους καλλιτέχνες και «διασημότητες» δεν μπορούμε να ποζάρουμε ευχαριστημένοι, να αλληλο-συγχαιρόμαστε, να βραβεύουμε ο ένας τον άλλο, να γράφουμε καλές κριτικές να είμαστε τάχα μου τόσο δημιουργικοί αλλά και τόσο απόντες. Αλήθεια αν μαθαίναμε ότι στη Γερμανία οι Έλληνες μετανάστες τρώνε ξύλο και θέλουν να τους διώξουν τι θα σκεπτόμασταν γι αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της; Και σε όποιον αυτά δεν λένε κάτι αλλά ενοχλείται από τους διαδηλωτές στην Ακρόπολη, τις φωτογραφίες τους που κάνουν το γύρο του κόσμου, τη μυρωδιά των μεταναστών ή σκέφτεται τα καράβια τα δικά του που χάνονται μέσα στην οικονομική κρίση ας πιστέψει ότι κι εκείνος θα φθάσει να ντρέπεται κάποια ημέρα όταν η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου και μετά οι παλληκαράδες με τα ρόπαλα θα στραφούν και ενάντια στους άλλους, τους γεννημένους εδώ, που δεν θα τραγουδούν στις δικές τους νότες.

    Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε όσο γίνεται πιο ηχηρά και με μια ανοιχτή επιστολή, ένα κείμενο αποφασιστικό που να ζητούμε σαν πολίτες αυτής της χώρας εξηγήσεις από τον αόρατο Υπουργό Προ(στασίας του) Πο(λίτη), και αν δεν τις δώσει, παραμένοντας πεισματικά έξω από την πόρτα του, να μας δεχθεί και να μάθουμε επιτέλους γιατί αυτή η στάση της Πολιτείας σε ένα θέμα που βρωμίζει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Όλα τα παραπάνω αυθόρμητα, χωρίς κομματικά δεσμά, πολιτικές υστεροβουλίες και πονηριές, έτοιμοι να ξαναδιαλυθούμε αμέσως μόλις επιτύχουμε μια ικανοποιητική δέσμευση σχετικά με τα...σκουλήκια της Πλ. Αττικής και των άλλων συνοικιών.

    Το protagon, να εξηγούμαστε, δεν οργανώνει τίποτα, ούτε ξέρω σήμερα πόσοι συμφωνούν με τα παραπάνω. Εγώ χρησιμοποιώ σαν σημείο συνάντησης το protagon. Ακόμη και πέντε άτομα να είμαστε, θα προσπαθήσουμε. Μακάρι να εμφανιστούν πολλοί, πέρα από τα σχόλια, που τυχόν θα κάνουν, να επικοινωνήσουν με κάποιο e-mail για να βρεθούμε. Περιμένω να δω και αυτούς που δεν τους έχω ξανακούσει αλλά και τις «ονοματάρες», να αποφασίζουν να κάνουν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα που κάνουν μόνο για τον εαυτό τους. Να σταματήσουμε τους κάθε λογής βλαμμένους της εθνικοφροσύνης, τους εκμεταλλευτές της ελληνικής σημαίας, τους εμπόρους των χριστιανικών πιστεύω, από το να καθορίζουν τη ζωή όσων ανθρώπων αποφάσισαν να ζήσουν εδώ.

    Διεύθυνση επικοινωνίας: algaldadas@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συνέχιση της κατάληψης του δημαρχείου Αθηνών τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα αποφάσισαν οι συμβασιούχοι του τομέα καθαριότητας του Δήμου, απαιτώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ συγκροτούν «Συντονιστικό Δράσης» για την αντιμετώπιση προβλημάτων του δήμου. Σε αδιέξοδο κατάληξε η συνάντηση το πρωί της Κυριακής μεταξύ του δημάρχου Γ. Καμίνη και εκπροσώπων των σωματείων εργαζομένων στο Δήμο.

    Μετά από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, η κατάληψη του δημαρχείου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, θα συνεχιστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι συμβασιούχοι θα προχωρήσουν σε νέα συνεδρίαση προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεων.

    Άκαρπη υπήρξε η συνάντηση των συμβασιούχων με το δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, με σκοπό την προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των δύο μερών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζόμενων στην καθαριότητα του Δήμου Βασίλη Πολυμερόπουλο, η συνάντηση ναυάγησε, καθώς ο δήμαρχος έθεσε ως προϋπόθεση τη λήξη της κατάληψης στο δημαρχιακό μέγαρο προκείμενου να γίνει ανεμπόδιστα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού του δήμου. Ο κ. Καμίνης δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε δήλωση καλής θέλησης ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συνεπώς, στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λόγω της τεταμένης κατάστασης. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2011, κάτι που συνδέεται άμεσα με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του δήμου.

    «Έκανα στα σωματεία μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση: να καθίσουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε ένα πλαίσιο ρύθμισης για τους συμβασιούχους το οποίο θα υποστηρίξουμε και θα προωθήσουμε στην κυβέρνηση. Ζήτησα παράλληλα να αποδώσουν το δημαρχιακό μέγαρο στη δημοτική αρχή προκειμένου αυτή να μπορέσει αύριο σε συνθήκες πλήρους ελευθερίας να συζητήσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Δήμου», δήλωσε ο Γ. Καμίνης.

    «Δυστυχώς, τα σωματεία απέρριψαν συνολικά την πρότασή μου. Επέδειξαν μια στάση την οποία με συνδικαλιστικά κριτήρια αδυνατώ να κατανοήσω. Εγώ πάντως προσέφερα τη βοήθειά μου. Τα σωματεία προτίμησαν την κατάληψη ενός κτιρίου, αντί της βοήθειας που τους προσέφερε ο δήμαρχος. Αυτό είναι μια επιλογή δική τους. Ο Δήμος θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπηρετώντας τους δημότες», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηνών.

    Παράλληλα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τις οργανώσεις του Κινήματος στην Αθήνα, σκοπεύουν να συγκροτήσουν "Συντονιστικό Δράσης" για να αντιμετωπίζουν το "μπάχαλο στο δήμο", όπως το αποκάλεσαν. Με το σκεπτικό ότι το πείραμα Καμίνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτύχει, σκοπός του Συντονιστικού θα είναι η υποβοήθηση στο έργο του δημάρχου με την αντιμετώπιση προβλημάτων της περιοχής.

    Η συγκρότηση του Συντονιστικού αποφασίστηκε το βράδυ της Τρίτης, στη σύσκεψη που συγκάλεσαν οι γραμματείς της Περιφερειακής Επιτροπής Κώστας Πούλιος και Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄ Αθήνας Αντώνης Μπακατσιάς, με τη συμμετοχή των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων Αθηναίων και των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στην Α΄ Αθήνας.

    Στο Συντονιστικό θα συμμετέχουν ο γραμματέας και ένα μέλος της Ν.Ε., ένας δημοτικός και ένας κοινοτικός σύμβουλος, (δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιοι), καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων, Αντώνης Καρράς. Στόχος του θα είναι η λύση προβλημάτων που αφορούν την υποβάθμιση κάθε περιοχής, τις αναπλάσεις κλπ, ενώ θα ζητήσουν από κάθε δημοτική κοινότητα να επιλέξει ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στα τρεισήμισι χρόνια της θητείας της.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU