Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η Δημοκρατική Αριστερά, το Μνημόνιο και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

"Είπαμε ότι ναι, είμαστε αντίθετοι στο Μνημόνιο, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Χρειάζεται να κάνουμε, εκείνες τις εναλλακτικές πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να βγούμε απ’ αυτό."

του Κώστα Ανδρέου

Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα.

Δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος στην χώρα, που να μην προτιμά ο δανεισμός της να γίνεται χωρίς όρους, στο όνομα του σεβασμού στην υπόστασή της, στο όνομα του σεβασμού που χαίρει και η τελευταία χώρα του κόσμου, από την ελεύθερη αγορά.

Χωρίς όρους, χωρίς προαπαιτούμενα ή παρεπόμενα.

Δεν υπάρχει κανείς, που να ανέχεται την προσβολή της φερεγγυότητας της χώρας του.

Δεν υπάρχει κανείς που να προτιμά, ο αναγκαίος δανεισμός, που όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ανάγκη για να λειτουργούν, να γίνεται με «ειδικούς γι’αυτήν όρους», να προτιμά δηλαδή τον εξευτελισμό της υπογραφής ενός ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.

Τα γράφω αυτά διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Παρά και την επιμονή των βουλευτών μας – τότε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - να ασκηθεί μια άλλη πολιτική που να βασίζεται στην επίκληση της «Θεσμοθετημένης Κοινοτικής Αλληλεγγύης» μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η κυβέρνηση, προφανώς κάτω από την αφόρητη πίεση των εσωτερικών υποχρεώσεων για μισθούς των ΔΥ και συντάξεις, των απαγορευτικών επιτοκίων (σπρέντ) των αγορών ομολόγων, αλλά και μερίδας χωρών της ΕΕ, αποφάσισε και υπέγραψε το ΜΝΗΜΟΝΙΟ, με τους όρους και τις δεσμεύσεις που αυτό προβλέπει, ώστε να εξασφαλίσει τα 110 δις της 3ετίας που διανύουμε.

Ας το κλείσουμε λοιπόν εδώ αυτό το θέμα.

Κανείς δεν είναι, δεδηλωμένα τουλάχιστον υπέρ του Μνημονίου. Ούτε καν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών που το υπέγραψε.

Η εύκολη δουλειά, που θα μπορούσαμε και μεις να την κάνουμε, θα ήταν αυτή που κάνει χρόνια τώρα το πολιτικό σύστημα στην χώρα μας.

Να σηκώσουμε «παντιέρα κολακείας» κατά του ΔΝΤ, όπως κάνουν όλοι οι θλιβεροί πολιτευτές, από όλες τις παρατάξεις, ακόμη και την κυβερνητική και να φωνάξουμε όσο γίνεται δυνατότερα, ότι εμείς και μόνο εμείς είμαστε οι συνεπείς αρνητές αυτής της ξεφτίλας.

Όμως, εμείς προτιμήσαμε να είμαστε σύμφωνοι με τους λόγους που μας οδήγησαν στην δημιουργία του κόμματός μας. Προτιμήσαμε να είμαστε υπεύθυνοι. Προτιμήσαμε με επίγνωση, να μην κολακέψουμε πριν τις εκλογές τους πολίτες και μετά απ’ αυτές να ριχτούμε στο «φαγοπότι». Εμείς δεν θέλουμε να ξαναγίνουμε συνένοχοι στο παιχνίδι με τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…». Ό,τι λέμε, δεν πειράζει αν είναι λίγο, σημασία έχει να το εννοούμε.

Έτσι αντί να κραυγάζουμε πόσο Αντιμνημονιακότεροι είμαστε, προτιμήσαμε να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων.

Είπαμε ότι ναι, είμαστε αντίθετοι στο Μνημόνιο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται να κάνουμε, εκείνες τις εναλλακτικές πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να βγούμε απ’ αυτό.

Κακά τα ψέματα, εμείς δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι έχουμε την απάντηση στο πρόβλημα που θα δημιουργείτο, αν σταματούσε ο δανεισμός μας από τον μηχανισμό του Μνημονίου, την τρόικα.

Δεν ξέρουμε να απαντήσουμε, στον εργαζόμενο ΔΥ, στον συνταξιούχο, πως θα του πληρώσουμε τον μισθό στο τέλος του μήνα, πως θα πληρώσουμε το επίδομα στον άνεργο.

Άλλοι φαίνεται ότι ξέρουν.

Κάποιοι, η ΝΔ, με τον μαγικό ζωμό που πίνουν (και δεν μας δίνουν) στην Ρηγίλλης, σε ένα χρόνο θα γονατίσουν το έλλειμμα στο 0% και αν τους πιέσουμε και λίγο ακόμη και βάλουμε και εμείς πλάτη, κάλλιστα μπορούμε να έχουμε και πλεόνασμα, φαντάζομαι.

Κάποιοι άλλοι, στο ΚΚΕ, έφτασαν αισίως με αριθμό πρωτοκόλλου κάποιες χιλιάδες στα ΟΧΙ όπως ήταν αναμενόμενο. Τους καταλαβαίνω. Άλλη μια νύχτα θα κοιμηθούν ήρεμοι. Έκαναν το καθήκον τους, έκαναν αυτό που ζητάει ο λαός από αυτούς. Άλλη μια φορά απέδειξαν ότι μπορείς να είσαι στην κοσμάρα σου.

Οι πρώην συγγενείς μας, τρελάθηκαν. Ο ένας θα κηρύξει την Αττική, ελεύθερο έδαφος, θα πετάξει με τις κλωτσιές τους υπαλληλίσκους έξω από την χώρα και γενικώς, θα δουν οι ξένοι τι θα πει ελληνική αντιιμπεριαλιστική λεβεντιά. Οι άλλοι, οι πιο δικοί μας, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να υστερήσουν σε αγωνιστικότητα.

Ε, όχι φίλοι μου. Δεν γίνεται έτσι, άλλο. Δεν πάει η κατάσταση άλλο έτσι.

Τον Μάιο, όλοι είχαν υποτίθεται διαφωνία, επειδή οι ίδιοι είχαν μια άλλη λύση, άλλα μίγματα, άλλους τρόπους , άλλες πολιτικές. Νομίζω ότι βγάλαμε πια όλοι τα συμπεράσματά μας και τα συμπεράσματα αυτά , εμάς τουλάχιστον, μας οδήγησαν να μην συμμετάσχουμε σαν κόμμα σ’αυτόν τον παροξυσμό του παλιού πολιτικού συστήματος, πίσω από το πλαστό δίλημμα «Με το Μνημόνιο ή Κατά του μνημονίου».

Είπαμε, ότι δεν είναι ειλικρινείς οι συμπορεύσεις σε μια τέτοια λογική και ότι προέχει να ασχοληθούμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα τώρα που η κρίση απαιτεί να βρούμε λύσεις, από οπουδήποτε μπορούμε, χρειάζεται να βρούμε χέρια, όπου υπάρχουν, χρειάζεται να φαντασθούμε, για να βγει η χώρα από το δράμα της το συντομότερο δυνατόν.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πλέον διεφθαρμένος θεσμός σύμφωνα με όλες τις έρευνες, αλλά και την εμπειρία του καθένα μας, με την ευκαιρία του Καλλικράτη, μπορεί να γίνει ένα τέτοιο «χέρι βοηθείας» της χώρας.

Πρέπει να ξεμάθουμε, από την τοπική αυτοδιοίκηση που περίμενε τα πάντα από το κεντρικό κράτος και οργάνωνε τρόπους να απορροφήσει κονδύλια για τους ημετέρους με κάθε ευκαιρία και να φτιάξουμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαν νάναι ένα σύμμαχο κράτος η κάθε περιφέρεια.

Να φροντίσει για την τοπική ανάπτυξη, να φροντίσει για την ανεργία, να φροντίσει για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, για την ανάδειξη του φυσικού κάλους, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την θαλπωρή των αδύναμων και των ξεχασμένων.

Να μπούνε στόχοι, που αντί να είναι παράγοντας ελλειμμάτων οι ΟΤΑ, να μετατραπούν μέσα από μία άμιλλα των περιφερειών, σε αιμοδότες της ελληνικής οικονομίας.

Να οργανώσουν, να ψάξουν και να βρουν τις παραμελημένες δυνάμεις της χώρας, που θα τους επιτρέψουν να είναι πλεονασματικός θεσμός. Και όχι μόνο αυτό φυσικά. Μέσα απ’αυτήν την προσπάθεια πιστεύουμε ότι ο λαός θα έχει κατακτήσει μια άλλη σχέση με το μέλλον του. Θα ξέρει πλέον και πώς να το δημιουργεί και πώς να το ελέγχει.

Εμείς, αυτό οραματιζόμαστε. Αν το κάνουμε τώρα από την αρχή, με σύνεση και ενδιαφέρον, η χώρα θα αποκτήσει γερά πόδια για την αντιμετώπιση των μελλοντικών δυσκολιών που ως φαίνεται δεν θα λείψουν.

Αν το υποτιμήσουμε, θα μας μείνει μόνο η οργή, το ξέσπασμα, η επιτέλεση του τυφλού καθήκοντος να έχουμε αποδείξει ότι εμείς «αντισταθήκαμε».

Όμως τα παιδιά μας φεύγουν ήδη και περιμένουν από μας κάτι περισσότερο.

Ας στρωθούμε στην δουλειά και να θυμόμαστε, ότι οι χειρότερες περίοδοι της χώρας ήταν όταν κάποιοι ανακάλυπταν «μιάσματα» και «προδότες» ανάμεσά μας, επειδή είτε δεν μπορούσαν να καταλάβουν είτε αποδεικνυόταν ξανά επικερδές το επάγγελμα του πατριδοκάπηλου. Εμείς δεν θα γίνουμε.


61 σχόλια:

  1. Έγραψες μεγάλε. Τότε που υποστηρίζατε το μνημόνιο σαν μόνη λύση τα ξεχάσαμε; Κι έπειτα αυτό που γράδεις το "Κανείς δεν είναι, δεδηλωμένα τουλάχιστον υπέρ του Μνημονίου. Ούτε καν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών που το υπέγραψε." είναι όλα τα λεφτά. Τέτοιο συγχωροχάρτι στην κατοχική κυβέρνηση δεν έχω ξαναδεί. Και καλά όταν επανειλημμένα οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου δήλωναν ότι πολλά από τα μέτρα δεν τα επέβαλε το Μνημόνιο αλλά ήταν ανάγκη να τα λάβει η κυβέρνηση τότε μας δουλεύανε; Φίλε λίγη τσίπα μόνο τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Οι πρώην συγγενείς μας, τρελάθηκαν. Ο ένας θα κηρύξει την Αττική, ελεύθερο έδαφος, θα πετάξει με τις κλωτσιές τους υπαλληλίσκους έξω από την χώρα και γενικώς, θα δουν οι ξένοι τι θα πει ελληνική αντιιμπεριαλιστική λεβεντιά. Οι άλλοι, οι πιο δικοί μας, δεν θα μπορούσαν ασφαλώς να υστερήσουν σε αγωνιστικότητα".

    Αυτό τώρα συνιστά κριτική στην άλλη/διαφορετική/αντίθετη άποψη ή απλή παράθεση (με μισόλογα και κλισέ) της άποψης των άλλων;

    Βέβαια ο συντάκτης γνωρίζει οτι απευθύνεται σε "ειδικό" κοινό το οποίο έχει ήδη απορρίψει αυτές τις απόψεις και επομένως τί χρείαν έχουμε κριτικής ή αποδόμησής τους;

    Είναι απ' ό,τι φαίνεται κάτι που λειτουργεί σαν "κώδικας επικοινωνίας" μεταξύ των μελών της ίδιας φυλής.

    Κατά τα λοιπά, προσυπογράφω το σχόλιο του ανωτέρω Ανώνυμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμα περιμένουμε "ανώνυμοι" την εναλλακτική λύση δανεισμού χωρίς μνημόνιο - όταν την βρείτε πείτε την και σε μας και θα την υποστηρίξουμε!
    Μέχρι τότε όσο σκληρά κι αν είναι τα λόγια σας δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα γιατί είναι κενά περιεχομένου - τζάμπα μαγκιές: αυτό λέει το κείμενο...χορτάσαμε αντιμνημονιακές κορώνες κι επί του προκειμένου τίποτα.
    Ακόμα και η τοπική αυτοδιοίκηση που είναι μια ευκαιρία για υπηρεσίες κοινωνικού κράτους άρα και αντιμνημονιακών πολιτικών πετιέται στα σκουπίδια των συνθημάτων και του δημοψηφίσματος. Ακόμα κι αν γινόταν κανονικό δημοψήφισμα 90% θάταν κατά του μνημονίου - με ποιες πολιτικές όμως;

    Περιμένουμε λοιπόν την πρότασή σας:
    Το ζητούμενο:
    Δανεισμός χωρίς μνημόνιο.
    Ο τρόπος;
    Μία εκδοχή είναι η επιστροφή στις αγορές. Υπάρχει άλλος;

    Στο μεταξύ γιατί να περικόπτονται οι συντάξεις για να πληρωθούν τα υψηλόμισθα στελέχη των ΔΕΚΟ;
    Οι εξοπλισμοί;
    Οι παπάδες; (εργαζόμενοι στην Εκκλησία ΑΕ που τους πληρώνει το δημόσιο - ούτε το Βατικανό δεν το κάνει αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήθελα να 'ξερα, το δούλεμα δεν το βλέπετε; Και αποφασίσατε να γίνετε βασιλικότεροι του βασιλέως; Όταν ο Παπανδρέου μιλούσε για τιτανικούς τι περίμενε να του ανοίξουν οι κάνουλες; Δεν πάει το μυαλό σας καθόλου στο ότι όλα μπορεί να είναι ένα στημένο παιχνίδι από αυτόν τον εγκάθετο των Αμερικανών; Και ότι στο τέλος αφού θα έχουμε χάσει τα πάντα δεν θα αποφύγουμε ούτε την πτώχευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και κάτι ακόμα. Η επιδότηση σας έχει κάψει τα μυαλά. Την εκδοχή δημιουργικότητας στην εργασία, πρωτοβουλιών παραγωγής, καινοτομιών στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων, ιδιωτικής πρωτοβουλίας τέλος πάντων δεν σας περνάει καν από το μυαλό;
    Επιδοτούμενοι αγρότες που προτιμούν να μην μαζεύουν τον καρπό γιατί η επιδότηση τους καλύπτει χωρίς να καλλιεργούν.
    Εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ με υπέρογκες απολαβές χωρίς κανένα έργο.
    Επιδοτούμενα κόμματα που πληρώνουν κομματικά στελέχη για να φροντίζουν το μαγαζί (και πολύ που τους νοιάζει το μνημόνιο).
    ΔΥ ελεγκτές που πλούτισαν από τους εκβιασμούς και έχουν βολέψει μέχρι και τα εγγόνια τους.
    Μιζαδόροι καναλάρχες παντοκράτορες των δημοσίων έργων που προβάλλουν τον κάθε Κακλαμάνη για να συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία.
    Παπάδες με μισθό + τα τυχερά.
    Περιουσίες με χρυσόβουλα.
    Επενδύσεις με γραφειοκρατία, φορολογία διπλάσια ή τριπλάσια από ανταγωνίστριες χώρες.

    Όλα αυτά δεν σας νοιάζουν γιατί ούτε στον εφιάλτη σας δεν θέλετε να ξαναπροσπαθήσετε να παράξετε κάτι και να αμειφθείτε γι αυτό.
    Η επιδότηση και τα δανεικά τέλος - θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα με τον καλύτερο τρόπο - έγινε πάντως: πότε θα αναγνωρίσετε την πραγματικότητα;
    Τι κάνει μια οικογένεια που χρωστά και το εισόδημα δεν την φτάνει; Βρίσκει τρόπους να το ενισχύσει - με ιδέες, δεύτερη δουλειά, πιο αποδοτική κατανάλωση, περικοπές των περιττών, επένδυση σε κάτι για το μέλλον. Ψάχνει τρόπους να επιβιώσει σήμερα και να εξασφαλίσει το αύριο. Δεν λέει "κάτω το μνημόνιο με την τράπεζα που χρωστώ" - να την ξοφλήσει τρέχει μην χάσει το σπίτι της.
    Προσγειωθείτε λοιπόν στην πραγματικότητα και μην μας ζαλίζετε με την κατοχική κυβέρνηση και τις άλλες εξυπνάδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πτώχευση έχει συμβεί ήδη φίλε μου. Ακόμα δεν το κατάλαβες;
    Όλα όσα γίνονται είναι για να κερδίσουμε χρόνο μήπως και βρούμε τρόπους να ξαναξεκινήσει η οικονομία - σωστά ή λάθος είναι άλλο θέμα - κι αυτό θάπρεπε να συζητάμε - όχι αν ο ΓΑΠ είναι πράχτορας των αμερικάνων. Αυτές είναι κουβέντες για εξωγήινους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μόνο το γεγονός ότι υιοθετείς το απαράδεκτο και εκβιαστικό επιχείρημα, για το πού θα βρίσκαμε λεφτά χωρίς το μνημόνιο σημαίνει ότι υιοθετείς επίσης το ότι ήταν μονόδρομος. Ευτυχώς που στη δημοκρατία (σας) δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμος
    "Και ότι στο τέλος αφού θα έχουμε χάσει τα πάντα δεν θα αποφύγουμε ούτε την πτώχευση;"

    Δηλαδή τι προτείνεις;
    Να πτωχεύσουμε άμεσα;
    Τι είναι αυτό που χάνουμε τώρα και δεν θα το χάναμε με άμεση πτώχευση;
    Το να κερδίσεις χρόνο έστω δεν είναι σημαντικό;
    Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει σε μερικά χρόνια.
    Γιατί αυτή η πρεμούρα να πτωχεύσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κάθε λογικός άνθρωπος φυσικά και αποφεύγει την "πτώχευση τώρα" εάν δεν έχει εναλλακτικές, Δημήτρη.
    Είναι σαν να λέει "φτώχεια τώρα!".
    Εκεί δυστυχώς έχουν καταντήσει πολλοί "αριστεροί": εύχονται την καταστροφή μας μια ώρα αρχύτερα...

    Και μετά απορούν γιατί η κοινωνία τους αποστρέφεται ή γιατί δεν βγαίνει μαζί τους στους δρόμους να φωνάζει απλά ΟΧΙ και ΚΑΤΩ. Κουράστηκε ο κόσμος...
    Μπορεί να συντηρούνται οι κομματικές νομενκλατούρες από την εκμετάλλευση της αποστροφής του κόσμου από το πολιτικό σύστημα και τις επιπτώσεις του μνημονίου που το πελατειακό σύστημα έφερε, αλλά η ζωή είναι αλλού - στις προτάσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατά την ταπεινή μου άποψη τα δυο τμήματα του άρθρου, το γενικό πολιτικό για το Μνημόνιο και το ειδικότερο, αυτοδιοικητικό, δεν έχουν δέσει μεταξύ τους. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα στο οποίο δεν θέλω να επεκταθώ τώρα.

    Θα ήθελα να εκφράσω μια θέση για το ειδικότερο. Γράφεις: "Να οργανώσουν, να ψάξουν και να βρουν τις παραμελημένες δυνάμεις της χώρας, που θα τους επιτρέψουν να είναι πλεονασματικός θεσμός". Διατυπωμένη έτσι, αξιωματικά, αυτή η κατ' αρχήν ορθή θέση θεωρώ πως είναι προβληματική. Όχι μόνον για την αυτοδιοίκηση αλλά συνολικά για το δημόσιο.

    Σειρά κοινωνικών υπηρεσιών, από τις συγκοινωνίες μέχρι την αποκομιδή αποριμμάτων, απο τις υπηρεσίες υγείας μέχρι την "Βοήθεια στο Σπίτι" δεν μπορούν να γίνουν πλεονασματικές παρά μόνον αν τιμολογηθούν τόσο που να ακυρωθεί ο ρόλος τους ως υπηρεσιών προς όλους, ασχέτως της δυνατότητάς τους (δες το παράδειγμα των πολυϊατρείων του Αγ.Στεφάνου που ορθώς προβλήθηκε από την "Αριστερή Στρουθοκάμηλο" τις προάλλες).

    Η φορολογία (και εδώ, προφανώς ανοίγει ένα άλλο μεγάλο θέμα για το ποιά και πώς όσον αφορά στην αυτοδιοίκηση) πρέπει να υπάρχει ακριβώς για να καλύπτονται τέτοιες υπηρεσίες.

    Το ζήτημα, θεωρώ, δεν είναι η πλεονασματικότητα γενικά και αφηρημένα αλλά η άσκηση πολιτικών που θα εκμηδενίσουν τα "ελλείμματα λαϊκιστικής προέλευσης", τα δήθεν έργα και εργάκια που δεν δημιουργούν υποδομές για την ενεργοποίηση μιας υγιούς επιχειρηματικότητας, τα δήθεν έργα και εργάκια που καταπίνουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους χωρίς να παράγουν πλούτο η συνθήκες παραγωγής πλούτου μέσω της τοπικής ανάπτυξης.

    Οι επιπτώσεις του Μνημονίου (και εδώ θα μου επιτρέψετε μια παρατήρηση: η ανάγκη κάλυψης των δανειακών αναγκών δεν ισοδυναμεί με μια και μόνη εκδοχή Μνημονίου ούτε, πολύ περισσότερο, με μια σειρά πολιτικών επιλογών και επιλογών πολιτικής της κυβέρνησης ωσάν να ήταν μονόδρομος) δεν αντιμετωπίζονται με αντιμνημονιακές κραυγές αλλά ούτε με μέτρηση των πάντων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η δική μας πρόταση, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι σαφής σε αυτή τη διάκριση, θα έπρεπε να είναι σαφής στην αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας.

    Υπογραφή: Μια ακόμα φωνή στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "η ανάγκη κάλυψης των δανειακών αναγκών δεν ισοδυναμεί με μια και μόνη εκδοχή Μνημονίου ούτε, πολύ περισσότερο, με μια σειρά πολιτικών επιλογών και επιλογών πολιτικής της κυβέρνησης ωσάν να ήταν μονόδρομος"

    Πολύ σωστά κατά την γνώμη μου. Νομίζω ότι στην αποσαφήνιση των προτεινόμενων εκδοχών μνημονίου και τις εναλλακτικές πολιτικές που θα τις συνοδεύουν εστιάζεται η αναζήτησή μας.
    Ξεπερνώντας τις κραυγές αλλά και την πλήρη πολιτική παράδοση στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως λες.
    Ο Δήμος Αγ.Στεφάνου πχ κάλυψε το κόστος λειτουργίας των πολυιατρείων με τον εθελοντισμό γιατρών και νοσηλευτών. Είναι ένα μοντέλο αυτό μη κερδοσκοπικό αλλά με οικονομικά κριτήρια που νοθεύονται καινοτομικά εισάγοντας παράλληλα την λογική ανάπτυξης της κοινωνικής αλληλεγγύης.
    Η δημοκρατική αριστερά πρέπει να βρει πολλούς τέτοιους τρόπους μικτής λογικής για να διαπεράσει εμπόδια και ψευτοδιλήμματα και να περάσει "απέναντι".
    Αυτό είναι και το νόημα ύπαρξής της κατά την γνώμη μου - όχι τα "έτοιμα" που βασανίζουν ακόμα το μυαλό της δογματικής της πλευράς.
    Ας κλείσουμε τα βιβλία κι ας ανοίξουμε ακομπλεξάριστα τη σκέψη μας - ας γίνουμε εξτρεμιστές μεταρρυθμιστές (κατά το σοσιαλδημοκράτες του Παπαγιαννάκη).
    Αλλιώς τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο "Καλλικράτης", θα έχει δικά του έσοδα, αφού θα παίρνει το 25% των φόρων, τα τέλη κυκλοφορίας και έσοδα από άλλους φόρους, όπως α΄κινήτων κλπ.
    Αυτό σημαίνει ότι θάχει να διαχειριστεί αποτελέσματα της "δικής του πολιτικής".
    Είναι ίσως η πρώτη φορά που έχει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτή την έννοια, γράφω:
    "Να οργανώσουν, να ψάξουν και να βρουν τις παραμελημένες δυνάμεις της χώρας, που θα τους επιτρέψουν να είναι πλεονασματικός θεσμός"
    Μπορούν να είναι πλεονασματικοί θεσμοί αν σκεφτεί κανείς, ότι ακόμη και η ύπαρξή τους, θα παίξει ρόλο συντονισμού της περιφερειακής επιχειρηματικότητας.
    ---------
    Στον πρώτο σχολιαστή, θέλω να επισημάνω, ότι τις σκληρές πολιτικές δεν τις έφερε το μνημόνιο, αλλά η ανέχεια.
    Το Μνημόνιο, όμως ήρθε δίνοντας μας λεφτά. Χωρίς αυτό, οι περιστολές και οι σκληρές πολιτικές θα ήταν περισσότερες. Τα λεφτά του Μνημονίου, "αγόρασαν" το σκληρότερο κομμάτι τους.

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάλιστα θα πρότεινα από τώρα η δημοκρατική αριστερά στο συνέδριό της να μετονομαστεί σε Μεταρρυθμιστική Αριστερά ή ΜΕΤΑ. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο: οι μεταρρυθμίσεις και το μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επί τη ευκαιρία και εν πάσει περιπτώσει, όσοι έχουν μεταμορφώσει τον αριστερό λόγο σε "λόγο βλακείας", καλό είναι να συνεχίσουν να γράφουν "ανώνυμα", διότι σε αντίθετη περίπτωση θα εκτείθεντο σοβαρά.
    Συνεχίστε έτσι, στα μουλωχτά, στα κρυφά, στους υπαινιγμούς, τις μπηχτές και τις διαστρεβλώσεις.
    Σαν τους φασίστες.

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά, καλέ μου σύντροφε, ο "Καλλικράτης" θα δώσει στην αυτοδιοίκηση κάποιους πόρους ως ποσοστά φόρων. Και όταν στηθεί, θα προσφέρει τη δυνατότητα αμέσότερου ελέγχου των οικονομικών για να αποφεύγονται οι σπατάλες λαϊκισμού, ανοργανωσιάς κλπ. κλπ.

    Αυτό που δεν κάνει ούτε τώρα είναι αυτό που ζητούσαμε από τα χρόνια της ΕΑΡ και του ΚΚΕ Εσωτερικού, μια γενναία φορολογική αποκέντρωση που να απαλλάξει την αυτοδιοίκηση από τους ειρισμούς του Γενικού Λογιστηρίου και να την κάνει πραγματικά πολιτικά υπόλογη, και επομένως, υπεύθυνη απέναντι στον δημότη-πολίτη.

    Υπογραφή: Μια ακόμα φωνή στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς

    ΥΓ. Δεν θα διαφωνούσα, Γιώργο, με το ΜΕΤΑ αλλά φοβάμαι πως είναι αργά: τρομάζουμε να μας μάθει ο κόσμος, αν πάμε να αλλάξουμε ξανά όνομα, φοβάμαι ότι θα το χάσουμε το παιχνίδι. Ας γεμίοσυμε με μεταρρύθμιση τη Δημοκρατική Αριστερά και δεν θα μας χαλάσει το όνομα!

    ΥΓ (προσωπική) Η ανωνυμία ενίοτε επιβάλλεται για εργασιακούς λόγους. Δεν νομίζω βέβαια, Κωστή, ότι αυτό αφορά τους πρώτους ανώνυμους στους οποίους αναφέρεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν έχω διαφωνία μ'αυτά που επισημαίνεις. Δεν είναι η γεναία μεταρύθμιση που θα ήθελε κανείς μας. Είναι όμως ένα πρώτο βήμα και κυρίως είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα ζήσουμε. Επισημαίνω απλώς τι το διαφορετικό συνιστά, μιας και ο διάλογος έχει αναλωθεί στα του μνημονίου και οι περισσότεροι θαωρούν όπως πάντα ότι δεν είναι τίποτε καινούριο και κυρίως ότι τα ξέρουν όλα πριν καν τα διαβάσουν.
    Αυτοί συνήθως είναι για σοβαρότερα πράγματα.
    Προφανώς δεν σε αφορά το σχόλιο περί της ανωνυμίας και είναι κατανοητοί όλοι οι λόγοι που κανείς πρέπει μερικές φορές να την επιλέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ξέχασα να υπογράψω


    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. "Είναι όμως ένα πρώτο βήμα και κυρίως είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα ζήσουμε". Και στην οποία, συμπληρώνω σίγουρος ότι συμφωνούμε και σε αυτό, οφείλουμε να δράσουμε διότι πολιτική (και ειδικά αριστερή) αυτό είναι: να αγωνίζεσαι αποτελεσματικά στο γήπεδο που υπάρχει ακόμα και όταν αγωνίζεσαι και για να αλλάξουν κανόνες του παιχνιδιού.

    Υπογραφή: Μια ακόμα φωνή στο χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το πρόβλημα με την Αριστερά, είναι η λενινιστική διαπαιδαγώγησή της και η πολύχρονη εξάρτησή της από τον ΥΠΑΡΚΤΟ, όπου τίποτε ποτέ δεν τους έκανε, όλα τους μυρίζαν και τους βρωμούσανε, εφόσον δεν ήσαν κομμάτια του πακέτου "στον σοσιαλισμό". Εν τω μεταξύ όπως αποδείχθηκε και εκ των υστέρων, ούτε στα όνειρά τους δεν είχαν στον ΥΠΑΡΚΤΟ, απαντήσεις για τα περισσότερα.
    Η σημερινή Αριστερά, εθισμένη απ'αυτό το γενικό ΟΧΙ, όπου κάθε ΝΑΙ όσο μικρό και νάτανε , αποτελούσε "προδοσία", αρνείται να μάθει να σκεφτεί και να καταλάβει, ότι η μέθοδός της, μια μέρα όλα θα γίνουν από την αρχή, δεν έχει λογική βάση, ειδικά για κείνα τα τμήματα που δεν προσδοκούν στην επίθεση στα χειμερινά ανάκτορα.

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάλι «σότο» το παιχνίδι,πάλι στο κουβά!
    Μνημόνιο -αντι μνημόνιο,πτώχευση τώρα ή αργότερα...και μέλισσες τριγύρω.
    Για το ΑΕΠ τσιμουδιά,για πρωτογενή πλεονάσματα και πως??...μεσάνυχτα!!! απο τον “Σουσλώφ” του blog.(ρε μεγάλε φοροτεχνικός είσαι? τι μανία έχεις με τους φόρους? δεν το καταλαβαίνεις ότι το ΠΑΣΟΚ έφαγε δύο πακέτα συνοχής για τον κομματικό του στρατό και δεν δίνει η ΕΕ άλλα.)
    Από που θα προκύψει αυτή η φορολογητέα ύλη για να πάρεις εσύ το 25%? επειδή τώρα δε θα σε λένε,ΔΕΚΟ,ΟΤΑ, αλλά Καλλικράτη?
    Το ότι μπερδεύεις το σκοπό του δάνειου, με το έλλειμμα, είναι δικό σου θέμα,όμως μη πουλάς και τρέλα από πάνω.
    Στο δια ταύτα,σεβαστείτε τουλάχιστον τις αντιρρήσεις και τις αμφιβολίες όσων δεν παίρνουνε το τρόλεϊ της γραμμής "Χ.Τρικούπη--Ιπποκράτους".
    Οι ιθαγενείς πήραν το μάθημα τους σκληρα πλέον και επειδή δεν μπορούν ξεχάσουν τι σημαίνει δεξιά(πασοκικός ριζοσπαστιμός)τώρα που ήρθε ο λογαριασμός ξέρουν τι σημαίνει και το "ταξείδι στ΄ αστέρια" της πράσινης αλητείας, έχει πόνο και ελλείμματα, πολλά ελλείμματα, όχι στο πόσο ήταν το οικονομικό έλλειμμα το ΄81 το ΄04 ή το 09 (επίσημα στοιχεία της ΤτΕ)
    αλλά σε κάτι άλλο,που για σας είναι άπιαστο ακόμη όπως όλες οι ακριβές αλήθειες.
    Είναι πασιφανές ότι η άποψη του κ. Πάγκαλου,η οποία σας διακατέχει, έχει βάση,όχι βεβαίως στο μαζί τα «φάγαμε», αλλά στο κομμάτι των ευθυνών της άσκησης των δημοκρατικών μας υποχρεώσεων,εκεί οι ευθύνες είναι τεράστιες που «ανεχτήκαμε» σε όλα τα επίπεδα την κομματοκρατία που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ και η οικογένεια....γιατί βλέπεις τη δεξιά την ξέραμε και επειδή δεν έπρεπε και κυρίως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ΠΑΣΟΚ πάλι(κατ΄εσάς)
    Αν ο κ. Παπανδρέου εγγονός, και το κόμμα του, διέφερε λίγο απο το προγονικό του, στο πως αντιλαμβάνεται η οικογένειά του(το πολιτικό τους DNA) την Δημοκρατία στην Ελλάδα, « όταν διαπίστωσε» το πρόβλημα, είχε μια διέξοδο δημοκρατική! να το θέσει ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού και των πολιτικών του κομμάτων!!!
    Επειδή όμως αυτά, ελάχιστα σας απασχολούν, όπως ας πούμε η δημοκρατική νομιμοποίηση των όποιων μέτρων(πολιτικό το ζήτημα)κλασσικά- τρολλάρισμα- επιτόπια δηλαδή πηδηματάκια,υπάρχουν, δεν υπάρχουν τα λεφτά ΔΝΤ vs ΜΕΡΚΕΛ...και μέλισσες τριγύρω.
    Απλή κοινοβουλευτική δημοκρατική νομιμοποίηση,ΕΝΌΣΩ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΘΕΣΜΙΚΆ ΑΚΟΜΗ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που είναι οι 185 βουλευτές μωρεεεε???!!!!
    Ούτε να ξεκαρφωθείτε δε μπορείτε και μιλάτε ότι δεν σας ενδιαφέρει αν το 90% είναι εναντίον της μορφής της δανειακής σύμβασης κατ΄ εσάς,ελάσσονος σημασίας,με τη δημοκρατία θα ασχολούμαστε τώρα...
    Για ποιό λόγο το δημοσιονομικό πρόβλημα του διεφθαρμένου κράτους και των πολύ συγκεκριμένων πολιτικών(στις πλείστες των περιπτώσεων με ονοματεπώνυμο) γενικεύεται επί δικαίων και αδίκων.
    Τέλος για τον Αγ.Στέφανο «σώνει» ρε φίλε μου με τα πολυιατρεία,
    αν θέλεις να μιλήσεις για υποδομές στη περιοχή σου, πές μας πόσα χιλιόμετρα αποχέτευσης έχουν γίνει και πόσα θα γίνουν,τι θα γίνει με την κατασκήνωση του ΤΥΠΕΤ στο Διόνυσο,θα έχει την ίδια τύχη όπως στον Αγ. Στέφανο? πές μας για συντελεστές δόμησης,πές μας για αλλαγές χρήσης γής απο «αμιγούς κατοικίας» σε «γενικές».
    Έχεις ακούσει τίποτε για καταπατήσεις στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου? τα δασικά που γίνανε σπίτια?,
    Τέλος μη μας «ζαλίζεις» για την Αθήνα, όχι βεβαίως ότι δεν έχεις λόγο αλλά σε παρακαλούμε δείξε λίγη "επιείκεια" σε μας που "μένουμε και ψηφίζουμε" εδώ για τα όποια λάθη μας.(μη λησμονείς οτι ο κ. Κακλαμάνης είναι δήμαρχος μόλις με 41%,με τον "δημοκρατικό τρόπο" της αρχής της πλειοψηφίας,το 59% ήταν απέναντι του.
    Φτάνει λοιπόν ο "προτεσταντισμός" των "άφθαρτων ιεροεξεταστών" κρατούντων και συμπαραμαρτούντων,δεν θα πάρουμε άλλο...
    Κάνε λίγο υπομονή και θα καταλάβεις από τα ποσοστά των "εκλεκτών" υποψηφίων Κακλαμάνη- Καμίνη... (ούτε 40% και οι δυό τους)
    ΑΖΑΝ ΠROΒΟΚΑΤΕR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρε συ Γιώργο. Σβήστον τον σαχλαμάρα.
    Ο οποίος φαντάζεται, ότι αν θέσει αύριο θέμα νομιμοποίησης της υπογραφής του Μνημονίου στην βουλή ο Παπανδρέου, ότι δεν θα υπάρξουν οι 180 βουλευτές;
    Το μόνο που θα πετύχει θα είναι να φτιάξει τον μεγάλο συνασπισμό, μια ώρα αρχύτερα και μετά "παγωνιά" παντού.
    Επικαλείται την μεταμνημονιακή ρητορική του Σαμαρά. Ξέχασε ότι ο Σαμαράς του έλεγε να πάρει μέτρα γρήγορα και αυτοί ήταν εκεί να βάλουν πλάτη.
    Δεν μπορώ τα κακέκτυπα της Λιάνας, του λαζόπουλου και όλων αυτών των χυδαίων κρυπτοδεξιών.
    Κωστής.

    Υ.Γ. Αν θέλεις συζήτηση, βάλε τα ερωτήματά σου ένα ένα , κόψε το υβριστικό ύφος ή βάλτο εκεί που ξέρεις και θα μάθεις , εμένα τουλάχιστον να με σέβεσαι, τσουτσέκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "Για το ΑΕΠ τσιμουδιά,για πρωτογενή πλεονάσματα και πως??"

    Για πές μας ρε φακίρη, το πώς;
    Θα εισηγηθώ να πάρεις Νόμπελ. Αν και ξέρω ότι εσύ δεν ενδιαφέρεσαι για τέτοιες μικροαστικές απολαβές.

    Αλλος ανώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. απλά πέρασα...διάβασα το άρθρο και πράγματι σας λυπάμαι φίλοι...λυπάμαι την προσπάθειά σας να θεωρητικολογήσετε την προσχώρησή σας στο πασοκικό κράτος...οι Πασόκοι είναι τουλαχιστον κερδισμένοι και βρίσκονται στη κυβέρνηση..εσείς τι είστε;..παραδουλεύτρες του Πάγκαλου; Είστε απλά για λύπηση...Ο λόγος σας είναι διαφοροποιημένος τόσο, όσο θα μπορούσε να είναι ο λόγος μιας τάσης του ΠΑΣΟΚ....(και δε μιλώ συνολικά για τη ΔΑ, αλλά για τα πρόσωπα που διεκδικούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο από το δίκτυο και φιλοξενούνται σ΄αυτή την ιστοσελίδα)

    γιώργο
    απλά μία επισήμανση....σταμάτα τη καραμέλα δεν υπάρχει αλλη λύση..και αυτή τη αλλαζονεία σου....που βλέπεις εργαζόμενους με αστρονομικά ποσά...δείξε μου λοιπόν ένα τ'ετοιο εκκαθαριστικό....Αλλά τα έχουμε πει πολλές φορές........Εκεί είναι τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα...εκεί είναι οι φοροδιαφυγές...μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση χρέους...αρκεί να το θέλουμε...αρκεί να έχουμε λόγο σ΄αυτό...στο κάτω -κάτω... αυτό θα γίνει στο τέλος...τι το παιδεύεις... ψεύτης θα βγείς στο τέλος....

    Θωμάς Σανιτόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάρε χαρτί και γράφε...
    Που πήγαν λοιπόν τα λεφτά, καθώς ρώταγε ανήξερος ο ΓΑΠ πριν εφαρμόσει το πρόγραμμά των 100 ημερων ; Όπου πήγαν κι άλλα τόσα ( ? ) των Κοινοτικών Πόρων + Χρηματιστηρίου + Υπεράξιας Καταπατημένων + Εκποίησης Πατρώων Αγροτεμαχίων. Σε όλους, κατά εύλογη αναλογία, δηλ. στο μείζον οικονομικοπολιτικό κατεστημένο, στα δυναμικά συστηματικά μεσοστρώματα, στις εθνικολαϊκες συντεχνίες, και στους ασθμαίνοντες πληβείους - οι τελευταίοι πήραν λίγα και χρωστούν πολλά. Οι φωνασκούσντες δανειστές δεν εζημιωσαν, είχαν τα δικά τους παχυλά τοκοχρεολύσια.
    Αυτά τα γνώριζε ο ΓΑΠ και μάλιστα πολύ καλά,δεν χρειάζοταν να γίνει πρωθυπουργός, γιατί δεν τα έλεγε ρώτα τον εσύ,εγω τέτοιες απορίες δεν έχω.
    Μια μικρή βοήθεια για ξεκίνημα μήπως και καταλάβεις για το ΑΕΠ και το party που γινότανε όχι από τη γνωστή δεξιά αλλά απο τους πράσινους καραδεξιούς όλα αυτά τα χρόνια.(όχι επειδή οι πράσινοι κυβέρνησαν περισσότερα χρόνια από τους βένετους αλλά επειδή διαχειρίστηκαν και τα μεγάλα πακέτα)
    Αν στη χώρα λοιπόν είχαμε 10 δραχμές και 10 καρβελια, η τυχον 11η δραχμή που κόβαμε « αγωνιστικά» στο δημοκρατικό νομισματοκοπείο δε γένναγε κι άλλο καρβέλι(δυστυχώς), οσο κι αν πεινάγαμε, απλώς αύξανε την τιμη του μέσου καρβελιού σε 1,1. Κι αυτό είναι φυσικό αφού ο βασικός όρος για το 11ο καρβέλι είναι η πρόσθετη ( ή πιο αποδοτική ) δουλειά του γεωργού, του μυλωνά και του φούρναρη ( = η πραγματική οικονομια ) κι όχι τα ( συμπληρωματικώς αναγκαία ) νομισματο-τραπεζικά της υποστηρίγματα.
    Όταν πάλι τυπώναμε ( πιο αγωνιστικά ) όχι 1 αλλα 5 δραχμες, η τιμη δεν στεκότανε στη 1,5 δρχ. αλλά μέσω της αλυσιδωτής ανεμπιστοσύνης και τoυ φόβου για περαιτέρω χρηματική απαξίωση πήγαινε στις 2 και πιο πάνω, ενώ σιγά-σιγά κι ο φούρναρης κι ο αλευράς κτλ. βρίσκονταν αντιμετωποι με άγνωστα κόστη και τιμες αγοράς και σχετικά στραπάτσα, στο τέλος έβαζαν ή βάζουν λουκέτο, « αγωνιστικά» και όχι ανταγωνιστικά για να σε βοηθήσω λίγο μήπως και καταλάβεις(η βοήθεια αφορά στην επισήμανση του αγωνιστικά με ανατγωνιστικά)
    Ολα τα υπόλοιπα Λιάνα,Λάκης,Σαμαράς,μια συμβουλή μη βλέπεις τόση πολλή «οθόνη» ρε μεγάλε, η "εκπαίδευση" έχει ζόρι, χάνεις απο τη μαγεία της ζωντανής επικοινωνίας που έχει ο δυναμικός λόγος,διάλογος.
    Και κάτι φιλικό και με ειλικρίνεια βρίσκεις να έχει "λογική συνέπεια" η απαίτηση σεβασμού από ένα τσουτσέκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τσουτσέκι.
    Δεν μπορείς να φαντασθείς πόσο άσχετος είσαι. Χρειαζότανε να πας να σπουδάσεις οικονομολόγος για να πείς αυτές τις σοφίες;
    Δεν ρώταγες τον περιπτερά της γειτονιάς σου;
    Το πρόβλημα με την "σταλινική αριστερά" είναι αυτό. Διάβασε την εισαγωγή ή πιθανότερα κάποια μπροσούρα για το πως προκύπτουν οι τιμές και νόμισε ότι κάτι ξέρει.
    Κανένας σεβασμός φίλε και όχι μόνο σε σένα, αλλά σε όλο αυτό το τσούρμο που γυρίζει από δώ και από κεί και φωνάζει, κάνοντας ότι τάχα κάτι ξέρει. Είστε το πλέον αμόρφωτο κομμάτι της κοινωνίας.
    Σας λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπάρχει ένα σιβαρό πρόβλημα με ένα μεγάλο κομμάτι της αριστερας. Η μέχρι σήμερα αριστερά (πλην ΔΑ) κατηγορεί με πολύ μεγάλη ευκολία τα άλλα κόμματα και τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποιήση, την ίδια στιγμή που η ίδια λαμβάνει στις εκλογές μόλις 3%! Χρησιμοποιήει δε φρασεολογία σαν να όμιλεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού!

    Δεστε για παράδειγμα τον τον Αλαβάνο (και όχι μόνο), λεέι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και ότι αν κερδίσούν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις η κυβέρνηση θα πρέπει να φύγει.
    Ξεχνά ομως ότι τα δημοψηφίσματα έχουν δύο όψεις.
    πχ στην περίπτωση που κερδίσει η κυβέρνηση τις αυτοδικοικητικές εκλογές - δημοψήφισμα, πιστεύει κανείς ότι ο Αλαβάνος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιπόί άλοι αντιμνημονιακοί θα κάνουν την οποιαδήποτε αυτοκριτική ή μήπως θα παραιτηθούν από τις θέσεις τους? Προφανώς όχι! για αυτούς η τυχόν ήττα του σε εκλογές, δεν έχει καμια συνέπεια! η δημοκρατική νομιμοποίηση ισχύει μόνο για τους άλλους! Αυτοί θα δηλώσουν ούτως ή άλλως δικαιωμένοι ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

    με τα παραπάνω δεν εννοώ ότι η (οποια) αριστερά δεν έχει δικαίωμα στην κριτική, λέω όμως ότι θα πρέπει να αποκτήσει και συναίσθηση της δικής της μειοψηφικής άποψης και κυρίως να μην μιλά εκ μέρους του συνόλου του λαού, διοτι απλά δεν τον εκπροσωπεί, αλλά αντιθέτως μ ε την φρασεολογία της τον προσβάλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ακριβώς, τον περιπτερά,σ΄αυτόν που του χρωστάς τα τσιγάρα,ξέρεις εσύ "μορφωμένε" πασόκε......αντί της τσογλανοπαρέας που κάνει κριτική..


    Οι "μορφωμένοι" ,καβάλα στο ακριβοταγισμένο άλογο της "μόρφωσης", κοιτάζουν από αψηλά την προγονική παρακαταθήκη –την πνευματική, με άλλα λόγια, αρετή που ο Μακρυγιάννης αποκαλούσε «πράμα τζιβαραικόν, πολυτίμητο όπου το βαστήξαμεν εις την τυραγνία του Τούρκου»-θέλουν παντού να οδηγήσουν το λαό αντί να οδηγηθούν από εκείνον και, σπουδαίοι τάχα και επώνυμοι αυτοί, αξιώνουν πάντα να διδάξουν το λαό στην ανώνυμη ζωή του. Θέλουν να τον ξεμάθουν ακόμα και τη γλώσσα του (μερικοί). Θέλουν να τον μάθουν πως πρέπει να μιλάει και τι πρέπει να πιστεύει για να τους μιμηθεί ή να τους παραδοθεί χειροπόδαρα και να μοιάσει της αφεντιάς τους. Για να γίνει κάποτε σπουδαίος σαν αυτούς. Και λησμονούν πως όσο αψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο δείχνει τον πισινό της. Όταν λέμε πως ο χειρότερος εχθρός του τόπου μας είμαστε εμείς οι ίδιοι ,δε λέμε τίποτα διαφορετικό από το αν λέγαμε πως ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Και όταν ρωτάμε ποιος θα σώσει τον τόπο μας από τον εαυτό του ( που τώρα είμαστε εμείς) είναι σα να ρωτάμε ποιος θα σώσει τον άνθρωπο από τον εαυτό του.
    Πρόβλημα τοπικό-για μας- και ταυτόχρονα πανανθρώπινο, κάθε τόπου…

    .

    ΥΓ.Ο λενινισμός αντιμετωπίζεται, ο πασοκικός σταλινισμός ομως "δικέ" μου με τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κωστή οι τύποι είναι του καφενείου. Όσο πας να πιεις τον καφέ σου ήσυχος θα σου τα πρήζουν: ξέρεις, εξωγήινοι, Αλαβάνος, Καρατζαφέρης, Τζούλια κλπ
    Τα πράγματα είναι απλά - μην απαντάς στα "τσουτσέκια", αποκτούν υπόσταση και οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να συζητήσουμε.

    ΥΓ Δεν σβήνω τίποτα - οι τύποι είναι συλλεκτικά κομμάτια (μαζί με τα αγάλματα του Κιμ Ιλ Σουνγκ).

    Οι μπούρδες πχ που αναφέρουν για τον Αγ.Στέφανο προέρχονται από τον τοπικό γραμματέα του ΣΥΝ Αγ Στεφάνου Γιώργο Ζυγούνα, αρχιτέκτονα του λαμογιοσυνδυασμού που περιέχει όλους τους συναλλασσόμενους της περιοχής και εξαπολύει βρωμιές κατά ενός αξιοπρεπούς δημάρχου για να μην χάσει το μισθαλάκι του (αμειβόμενος πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου με 2000 € μείον τις κρατήσεις και ταυτόχρονα αμοιβόμενος εκπαιδευτικός - κανένα πρόβλημα να συνεργάζεται πχ με τον Κλεφτάκη του ΛΑΟΣ, χωματουργό και κοινοτάρχη Ροδόπολης - διέλυσε και την σχετική συνέλευση του ΣΥΝ για να μην παρθεί άλλη απόφαση και του χαλάσουν τη "δουλειά").
    ΤΙ ΝΑ ΛΈΜΕ ΤΏΡΑ!
    Μαζί του συνυπεύθυνοι και δυο γνωστοί ως "ανανεωτικοί" που επίσης έχουν βάλει τα φράγκα πάνω από την συνείδησή τους και για το προσωπικό τους όφελος έχουν δυσφημίσει την ισχυρή μέχρι χτες δημοκρατική αριστερά της περιοχής (ποσοστά 10-12%) και την έχουν ξεφτιλίσει στα μάτια του κόσμου.
    Αυτά για την ώρα:
    Θα επανέλθω εάν ξαναπροκληθώ και με τα ονόματα των "ανανεωτικών" και τα έργα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δεν με πειράζει, ίσα-ίσα, η διαφωνία.
    Με πειράζει ότι λειτουργούν με την πρεμούρα του λαθρεπιβάτη. Νοιώθω την πρεμούρα τους να μην γίνει συζήτηση που αποκαλύπτει την ρηχότητα των απόψεών τους.
    Νομίζουν, ότι η επιβολή της πόλωσης Μνημονιακοί-Αντιμνημονιακοί, τους ωφελεί και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές δεν πειράζει αν λειτουργήσει η "πλάνη".
    Είναι η πεμπτουσία της εφαρμογής του "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα".
    Είναι ένας από τους συχνούς Γκεμπελισμούς με τους οποίους λειτουργεί η συγκεκριμένη-πεθαμένη αριστερά.
    Ακόμη και αν για την χώρα έχει μέγιστη σημασία, να την βοηθήσουν να μην κάνει λάθος επιλογές, εκλέγοντας με λάθος κριτήρια, δεν πτοούνται. Επιμένουν στο ψέμα τους.
    Ο ωφελημένος προφανώς δεν θα είναι οι ίδιοι, αλλά δεν το ξέρουν. Ελπίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καταρχήν καλησπέρα. Θα προσπαθήσω να σχολιάσω το αρχικό κείμενο, αγνοώντας ηθελημένα τον μετέπειτα διάλογο.
    Καταρχήν νομίζω ότι στο αρχικό κείμενο ξεκινά από το μνημόνιο και σκέψεις πάνω σε αυτό και καταλήγει με απόψεις πάνω στην τοπική αυτοδιοίκηση.
    Αναφέρεται μια φορά στον Καλλικράτη σαν ευκαιρία, πρώτο βήμα κ.λ.π. Εχω την εντύπωση ότι οι 4 βουλευτές που τότε ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα στην Δ.Α. τον καταψήφισαν στο σύνολο του ( τον νόμο ). Τστερα από μια τοποθέτηση που διάβασα από τον pinko η τοποθέτηση της Δ.Α. ήταν πιο ήπια, πιο κεντρώα αν θέλετα. Κάπου στη μέση. Τελικά τι δέχεται η Δ.Α. για τον Καλλικράτη, είναι ένα βήμα μπρός, τα ίδια με τα προηγούμενα, ένα βήμα πίσω, αδιάφορο; Δεν νομίζω ότι το ερώτημα είναι αδιάφορο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών.
    Υστερα η αυτοδιοίκηση είναι ο πιο διεφθαρμένος θεσμός. Ενώ το κεντρικό κράτος...Να θυμίσω τα τρία τελευταία μεγάλα σκάνδαλα: Βατοπέδι, ομόλογα, Siemens. Που μπλέκεται η αυτοδιοίκηση; Προσοχή δε λέω ότι είναι καθαρή κι αμόλυντη,κάθε άλλο, απλά δεν αθωώνω την κεντρική διοίκηση κι άλλους θεσμούς π.χ. νοσοκομεία, ΔΕΚΟ κ.λ.π.
    Τέλος η πρόταση να παράγουν οι Ο.Τ.Α. πλεόνασμα , να γίνουν κάτι σαν Α.Ε. δηλαδή. Δε νομίζω ότι είναι τόσο απλό . Οι ΟΤΑ παρέχουν υπηρεσίες , για να γίνουν πλεονασματικοί πρέπει η να μειώσουν υπηρεσίες η να αυξήσουν τέλη κ.λ.π. Με την ίδια λογική φαντάζεστε μια πρόταση να γίνουν και τα Νοσοκομεία πλεονασματικά; Εχουν να διώξουν ασθενείς , να μην κάνουν απαραίτητες εγχειρήσεις κ.λ.π.
    Προσοχή! Δε λέω ότι η τωρινή κατάσταση είναι ωραία, πανάθλια είναι αλλά η λύση δεν είναι , νομίζω , η εφαρμογή λογικών Α.Ε. . Δεν έχω ακριβή στατιστικά στοιχεία αλλά τα περισσότερα κράτη στον κόσμο έλλειμμα έχουν. Δηλαδή να έχουμε τεράσιες στρατιωτικές δαπάνες και να τις ισοσκελίζουν οι προυπολογισμοί των Δήμων και των Νοσοκομείων;
    Κωστή κατεβαίνεις υποψήφιος στην Περιφέρεια Ηπείρου ; Αν δεν είναι συνωνυμία , καλή επιτυχία!
    Γιώργο μου είχες υποσχεθεί στοιχεία για το με πόσους τποψηφίους του ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται η Δ.Α. και με πόσους ο ΣΥΝ. Αναμένω.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δ.Υ.
    απόσπασμα από την απόφαση της ΕΓ της ΔΑ, που αφορά τα ερωτήματά σου
    ".....4. Στο επίπεδο της πολιτικής και των θέσεων, κρίσιμο ρόλο για την διαμόρφωση σχημάτων συνεργασίας αποτελεί η εκτίμηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ),όχι τόσο σε ότι αφορά στο χωροταξικό, όσο στα ουσιαστικά σημεία του Νόμου που καθορίζεται από τα παρακάτω δεδομένα:



    1 Ιστορικά η θέσπιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και η καθιέρωση ισχυρών ΟΤΑ, ήταν πάγια θέση της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς,

    2 Επισημαίνουμε όμως, ότι τόσο η καθιέρωση των 7 γενικών διοικήσεων, όσο και η διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος της απόλυτης πλειοψηφίας του 65% στον πρώτο συνδυασμό, όσο και η αναπαραγωγή του δημαρχοκεντρικού συστήματος παίζουν αρνητικό ρόλο στην όποια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της αυτοδιοίκησης και τροφοδοτούν τις πελατειακές σχέσεις και τα ενδεχόμενα αδιαφανών επιλογών.

    3 Ακόμα η Αυτοδιοίκηση παραμένει εγκλωβισμένη στην εξάρτηση της από την Κεντρική Διοίκηση όσο το ίδιο σύστημα των πόρων καθορίζεται απόλυτα από την κυβέρνηση και δεν συνδέεται με την λογική της φορολογικής αποκέντρωσης.

    4 Αντίθετα ο νέος νόμος κάνει πολύ σοβαρά βήματα, με την δημιουργία θεσμών που έχουν χαρακτήρα μορφών πραγματικής λαϊκής συμμετοχής, ενίσχυσης της συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή πολιτικών σε τοπικό επίπεδο και διαβούλευσης.

    5 Επίσης λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του τα νέα φαινόμενα που αναπτύσσονται στις τοπικές κοινωνίες με την πολυπολιτισμικότητα και την έντονη μεταναστευτική παρουσία. Προσπαθεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για πιο συστηματικές, καθορισμένες και δεσμευτικές διαδικασίες, όπως και προσπαθεί να περιορίσει το καθεστώς αδιαφάνειας που μέχρι σήμερα επικρατεί.

    6 Έτσι διαμορφώνεται στον χώρο μια νέα δυναμική που αφήνει αρκετά περιθώρια για νέες κατακτήσεις στο επίπεδο της ενδυνάμωσης του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.



    Οι φωνές της άκριτης αποδοχής του νόμου, αλλά και η στείρα καταγγελία του μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.



    5. Σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν, είναι τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων καθώς και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του θεσμού....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ωραία αλλά αυτό τι σημαίνει; Κάθε νόμος έχει θετικά κι αρνητικά σημεία. Δεν κάνουμε καμμιά σούμα;
    Δηλαδή τώρα , αν κατέβαινε στη Βουλή το Νομοσχέδιο θα το ψήφιζε η Δ.Α;
    Ακόμη η χωροταξική διαίρεση ειδικά των 13 Περιφερειών με αποκλειστική βάση τη διοικητική διαίρεση που έγινε πριν δεν ξέρω εγώ πόσες δεκαετίες είναι ασήμαντο πρόβλημα; Το ότι π.χ. τα Κήθυρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής δεν είναι προβληματικό; Οτι μια Περιφέρεια έχει τόσο πληθυσμό τόσο σχεδόν όσο οι άλλες μαζί κι αυτό αδιάφορ;
    Τελικά Κώστα είσαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές;
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ναι είμαι υποψήφιος.
    Κατεβαίνω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Θεσπρωτία, με το ψηφοδέλτιο "Ήπειρος των Οριζόντων", με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα. Ο συνδυασμός υποστηρίζεται από την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους.
    Όσον αφορά στα ερωτήματά σου, δεν έχω να σου απαντήσω κάτι. Είναι τα αρνητικά που αναφέρει και η απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να σου ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία και να τελειώσω με κανα δυο μικροπαρατηρήσεις πάνω στο κομμάτι για το μνημόνιο:
    α) είναι μεθοδολογικό λάθος να μιλάμε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα αγνοώντας εντελώς το τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο, το διεθνές περιβάλλον
    β) η χώρα << μας >> , όπως και κάθε χώρα, δεν αποτελείται από άτομα , που έχουν κοινά συμφέροντα αλλά από τάξεις, ομάδες , μπλόκ που έχουν αντιτιθέμενα και συγκρουόμενα συμφέροντα. Κοινότυπο ενδεχομένως αλλά αναγκαίο να μην το ξεχνάμε ούτε στιγμή. Η τάξη, το κοινωνικό μπλόκ, που θα παρουσιάσει τα συμφεροντά του ως συμφέροντα όλης της χώρας , ως γενικό συμφέρον , θα είναι ο νικητής αυτής της αδυσώπητης σύγκρουσης.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Συμφωνούμε Δ.Υ.
    Για τον χαρακτήρα της κρίσης, έχω γράψει σε άλλα κείμενά μου, αλλά είναι προσωπικές απόψεις μου. Η ΔΑ δεν έχει τέτοια επεξεργασία για να της φορτώσω την δική μου. Ισως στο συνέδριο, να φτάσουμε και σ΄αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σιγά μην υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις,μέσα από τον Καλλικράτη.
    Εδώ γίνεται διάλογος "κωφάλαλων" μονίμως και παντού.
    Ως συνήθως, ο καθένας αναγορεύει την άποψή του, ως την απόλυτη αλήθεια, και βαράει το μονόλογό του όπως εκείνος νομίζει,τι ακούει,τι βλέπει "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε"
    Βασικές αρχές δηλαδή του νεοελληνικού δια-λόγου, δυστυχώς.
    Αν είναι δυνατόν χαρακτηρισμοί,πασόκοι,δεξιοί,πράσινοι,μαύροι,γαλάζιοι,κίτρινοι...
    Εξέδρα και άγιος ο θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο γιατρός Νίκος Λεγάκης, επικεφαλής του μεγάλου ενωτικού δημοτικού ψηφοδελτίου της αλληλεγγύης, της οικολογίας και της ανατροπής, της «Συμμαχίας στον Πειραιά», αγαπημένος σύντροφος στις μάχες των τοπικών κινημάτων, στα Καμίνια, στο Νέο Φάληρο, στη Λεύκα, αποτέλεσε υπόδειγμα αγωνιστή της αυτοδιοίκησης. Ένας άνθρωπος που ποτέ του δεν επεδίωξε να εξαργυρώσει τους τίτλους του πανεπιστημιακού δασκάλου και του δημοτικού συμβούλου που επάξια του ανήκαν. Διαλέγοντας ως κύριο ρόλο της ζωής του, αυτόν του λαϊκού γιατρού, δίπλα στους απόκληρους των εργατικών συνοικιών του Πειραιά.
    Αφού κατόρθωσε να ενώσει τις ριζοσπαστικές και οικολογικές κινήσεις της πόλης, τις διασπασμένες πολιτικές μας δυνάμεις, αφού μας έδωσε ένα τελευταίο μάθημα ενότητας, δημοκρατικού ήθους αλλά και ατομικού θάρρους, έφυγε για τη δύσκολη εγχείρηση στο Λονδίνο, περήφανος, ευτυχισμένος και αισιόδοξος, ότι θα αλλάξουμε τον Πειραιά.
    Τιμούμε τον Νίκο Λεγάκη και συνεχίζουμε τον κοινό μας δρόμο, σε αυτά τα βήματα της ελπίδας που μας ενέπνευσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΠΕΡΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΩΝ
    Οι περιπτεράδες είναι σκληρά εργαζόμενοι -επιχειρηματίες μικρής κλίμακας- με «μάτι φωσφόρο» και «κουμάντο γερό»... Λογιστές, μήπως; Ούτε! Οι λογιστές μπορεί να είναι αφανείς, μπλεγμένοι με νούμερα και άχαρη αριθμητική, αλλά (οι καλοί) ξέρουν τη δουλειά τους... Ενώ ετούτοι -τα περισσότερα μέλη των υπουργικών συμβουλίων, σημερινών και παλαιών- ούτε δυο γαϊδουριών άχυρο δεν μπορούν να μοιράσουν. Αν σ' αυτό συνυπολογιστούν τα αστεία προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων που κυβερνούν, η παχυλή λαϊκίστικη ρητορεία, η περιχαράκωση στην επικράτεια του οιηματικού άρχειν, η εξουσιαστική αλαζονεία, η διαπλοκή και πλείστα όσα συναφή, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι υπουργοί, πρώην και νυν, δύσκολα θα εύρισκαν δουλειά ως φροντιστές ποδοσφαιρικών ομάδων, ως περιπτεράδες και λογιστές...

    Παιδιά ας ανοίξουμε τα "παράθυρα της ψυχής" μας, η κοινωνία περιμένει πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε.
    Καλός ο διάλογος,ακόμη και έντονος,αλλά να έχει και αποτελέσματα.
    Εκτός και να πιστεύουμε οτι είμαστε στη στη δεκαετία του ΄70(μεταπολιτευτικά) και "πουλάμε" Οδηγητή,Θούριο,Αγωνιστή...
    Ο λογαριασμός ειδικά για τους νεότερους δεν είναι καθόλου μα καθόλου θετικός.
    Το "χαζοδίκιο" μας ας γίνει αφορμή για ανάταξη και όχι στα περπατημένα
    "καταχρεωμένα" στη συνείδηση όλων που εξακολουθούν φύσει και θέση να αντιστέκονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. δε μας χέζεις, ρε Νταλάρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Anonymous 12:15
    Αυτό που έγινε με τον Λεγάκη είναι πολύ προβληματικό και σηκώνει πολυ συζήτηση.
    Να είναι καλά όπου είναι τώρα ο γιατρός, και οι δικοί του να τον θυμούνται.
    Αλλά εν γνώσει μιας σοβαρής περιπέτειας υγείας ,μιας σοβαρής επικειμενης εγχείρησης, δεν είναι νοητό να αναλαμβάνει τετοιες ευθύνες.
    Το ανθρώπινο σώμα η υγεία η ζωή είναι αυταξία για την αριστερά. Δεν είναι νοητό αυτή η πρακτική καμικάζι στα καλά καθούμενα.
    Ωστόσο θα μείνει στην μνημη ολων ως αγωνιστής.
    Πειραιας Καμίνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ναί όντως οι εκλογές σε όλες τις πολιτισμένες χώρες είναι πολιτικές.
    Πουθενά όμως δεν συμμετέχουν σ'αυτές αστεία πρόσωπα και τσαρλατάνοι, που προσπαθούν να εκμεταλευτούν τον φόβο.
    Τόσους φασίστες από την χούντα είχαμε να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπημένε μου Κωστή, τα πράγματα, όσον αφορά τις ερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, έχουν πάρει την πορεία τους. Και αυτό δεν αλλάζει, ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα.

    Τα συνεργατικά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Αριστεράς (ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - ναι υπάρχουν και αυτά, όσο και αν φαίνεται περίεργο) θα σαρωθούν από την επερχόμενη αντιμνημονιακή ψήφο εκατομμυρίων οργισμένων συμπολιτών μας και φυσικά οι κατασκευαστές αυτών των ψηφοδελτίων θα αποδοκιμασθούν αγρίως και καθόλου ευγενικά από τους χειμαζόμενους ψηφοφόρους, για το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την πασίδηλη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, που διαμορφώνει στην χώρα μας το επαχθέστατο και απεχθέστατο αποικιοκρατικό Μνημόνιο, που υπέγραψε η κυβέρνηση του ευήθους ΓΑΠ, μετά από μια σειρά εγκληματικών χειρισμών και ύστερα από μια μηδενική διαπραγμάτευση, με τους "εταίρους", που λειτούργησαν ως εκφραστές των πιο στενών και βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των δανειστών της χώρας μας και τους οποίους πλήρως εξυπηρέτησε ο ΓΑΠ και το επιτελείο του.

    Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσαι, είμαστε ακόμα στην αρχή της ελληνικής τραγωδίας, που παίζεται με το Μνημόνιο και μάλιστα στην πολύ πρώιμη αρχή του, αφού το χειρότερο σημείο της βασανιστικής και κατεδαφιστικής πορείας, στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, είναι ακόμα πολύ μακριά. Για τον λόγο αυτό ο χώρος της παλιάς ευρωκομμουνιστικής αριστεράς, θα πρέπει, μετά τις εκλογές, να αναδιατάξει την πολιτική του και να λάβει υπόψη του την ρέουσα και αποπνικτική πολιτική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί και που θα αποκτήσει ζοφερές διαστάσεις στο άμεσο προσεχές μέλλον.

    Και αυτό πρέπει να το πράξει, αν θέλει να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα πολιτικής επιβίωσης, ή έστω και μόνον για να αποτινάξει από πάνω του, το στίγμα της "συνεργασίας" (που θα του κολλήσουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλα και που οι συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ - Κομίνης και Μπουτάρης - έχουν οδηγήσει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος και όχι μόνον της αριστεράς, να πιστεύει ότι η Δ.Α. αποτελεί δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ), με το ιδιότυπο νεοκατοχικό καθεστώς του ΓΑΠ, της Ε.Κ.Τ., της Comission και του Δ.Ν.Τ., το οποίο καθεστώς όχι μόνον θα καταδικαστεί σφοδρά από το ελληνικό εκλογικό σώμα, αλλά και θα αποκτήσει το ιστορικό "προνόμιο" να συγκρίνεται και να παραβάλλεται με τις κυβερνήσεις της αυθεντικής περιόδου της τριπλής κατοχής της περιόδου 1941 - 1944, ή τις πιο ζοφερές περιόδους της αμερικανοκατίας, αμέσως μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο.

    Εν πάση περιπτώσει, τα σφάλματα είναι μέσα στην ζωή. Είναι για τους ανθρώπους. Αυτό, όμως, που, εν τέλει, έχει σημασία είναι το να μπορούμε και να τα αναγνωρίζουμε, να τα αποδεχόμαστε και - το κυριότερο - να τα διορθώνουμε.

    Και αυτό, ειλικρινά, το εύχομαι στην νεότευκτη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία, αντιλαμβάνομαι ότι έπραξε αυτά που έπραξε, ως πολιτική τακτική, για λόγους πολιτικής επιβίωσης, ανάμεσα στις συμπληγάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Αυτό είναι κατανοητό, αλλά ήταν σφάλμα, μέσα στα πλαίσια της παρούσας συγκυρίας, η οποία έχει μέλλον μπροστά της και θα καθορίσει, επί μακρόν, την ιστορική πορεία του τόπου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @ Aφιερωμένο στο "νταλάρα'
    Περιγραφή Φλώρου στο Λύκειο: μαλλί καστανό ξυρισμένο γουλί (wild thing, you make my heart swing!!!), φάτσα αόρατη από σημάδια στρεπτόκοκκου, χέρι κολλημένο στο πουλί του!

    Οταν τελειώσεις το "διάβασμα" να σου στείλουμε και μια φασολάδα...το γιατί το ξέρεις μικυμάο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Δεν θα σχολιάσω τίποτα, Εχω κουραστεί. Πρέπει να πω ότι συμφωνω στα περισσότερα από το κείμνεο του σ. Ανδρέου. Παρα μόνο τη φράση: "Τα συνεργατικά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Αριστεράς (ή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - ναι υπάρχουν και αυτά, όσο και αν φαίνεται περίεργο) θα σαρωθούν από την επερχόμενη αντιμνημονιακή ψήφο εκατομμυρίων οργισμένων συμπολιτών μας..." του Τάσου Αναστασόπουλου.

    Αγαπητέ μου κύριε που τα είδες τα εκατομμύρια των οργισμένων συμπολιτών μας; Που για να τα δω και εγώ! Οι απεργίες της ΑΔΕΔΥ & του ΠΑΜΕ είναι στη καλύτερη περίπτωση θλιβερες. Ελάχιστος κόσμος, οι κλασσσικοι συνδικαλιστο απτέρες, ο Μητρόπουλος, ο Αλαβάνος, ο Τσίπρας & η ντουντουκα.
    Θα ήθελα να σε δω το βραδυ της 7ης Νοεμβρίου αν τα ψηφοδέλτια που ειρωνευεσαι σταθούν αξιοπρεπώς θα έχεις το θάρρος να ζητήσεις συγγνώμη;

    Αλήθεια, χωρίς ίχνος ειρωνίας, τα ψηφοδέλτια του Κακλαμάνη και του Ψωμιάδη εντάσσονται στο αντιμνημονιακό μέτωπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τα εκατομμύρια των οργισμένων συμπολιτών μας, αγαπητέ Μάκη, θα τα δεις αποτυπωμένα στα αποτελέσματα των εκλογών του Νοεμβρίου (και στους δύο γύρους) και, όπως αντιλαμβάνομαι, θα εκπλαγείς.

    Οι οργισμένοι συμπολίτες μας δεν σημαίνει ότι είναι και εξεγερμένοι. Τουλάχιστον, όχι ακόμα. Και τούτο διότι η οργή δεν μετατρέπεται αμέσως σε εξέγερση. Οι διαδρομές έκφρασης της οργής του πληθυσμού είναι περισσότερο πολύπλοκες και καθόλου μονοσήμαντες, αφού ακολουθούν διάφορες κατευθύνσεις. Μία από αυτές είναι και η ψήφος, οποτεδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο δοθεί η θεσμική αυτή δυνατότητα στους έντονα δυσφορούντες πολίτες.

    Τώρα βρισκόμαστε, ακριβώς, σε αυτήν φάση έκφρασης της δυσαρέσκειας του πληθυσμού της χώρας. Δηλαδή στην έκφραση της οργής του πληθυσμού μέσα από τις κάλπες
    .

    Λες για την αντιμνημονιακή ψήφο τον Ψωμιάδη και τον Κακλαμάνη. Δεν θα αποφύγω να σου απαντήσω. Το έχω ξαναγράψει αρκετές φορές, αλλού.

    Η ελληνική αριστερά στο σύνολό της αυτοκτονεί, πολιτικά, χάνοντας μια τεράστια ιστορική ευκαιρία - την πρώτη πραγματική ιστορική ευκαιρία που της δόθηκε, μετά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο - να ανατρέψει το παγιωμένο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Και το έπαξε αυτό υπονομεύοντας και ναρκοθετώντας, ηθελημένα και εν ψυχρώ, κάθε δυνατότητα ευρύτερων μετωπικών συνεργασιών και πολιτικών συγκλίσεων πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, που θα έδινε πρακτικές πολιτικές λύσεις στον ελληνικό πληθυσμό. Και αυτό το έπραξε, λόγω των χρονίων δογματικών αγκυλώσεών της, καθώς και λόγω της σεκταριστικής φύσεως νοοτροπίας του καρεκλοπόλεμου, που διακατέχει τις συνιστώσες της.

    Η ωμή πραγματικότητα είναι ότι τακτικά η αριστερά στο σύνολό της θα κερδίσει κάποιους πόντους, μέσα σε αυτόν τον πόλεμο όλων εναντίον όλων, στον οποίο έχει επιδοθεί. Αλλά θα χάσει, στρατηγικά, διότι δεν θα κερδίσει την πολιτική ηγεμονία, που θα μπορούσε να διεκδικήσει, αν είχε ευρύτερη πολιτική στόχευση, με ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις, πάνω σε ένα πρακτικό αντιμνημονιακό πρόγραμμα, που θα απαντούσε στις πιεστικές ανάγκες του πληθυσμού. Έναν τέτοιον προσανατολισμό και ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν το έχει. Ούτε και έχει τέτοιου είδους επιδιώξεις.

    Η κοινωνία και η πολιτική, όμως, δεν κινούνται στο κενό. Γι' αυτό και το κενό που δεν έρχεται να καλύψει η ελληνική αριστερά, θα το καλύψει, τελικά, είτε ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ το οποίο θα έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τον ευήθη ΓΑΠ και την ερασιτεχνική του επιτελική ομάδα (αυτό είναι πολύ δύσκολο και το λιγότερο πιθανό, όσο περνάει ο καιρός), είτε η δεξιά του Αντώνη Σαμαρά (ή κάποιου άλλου, διότι η βαρύτητα σε τέτοιες οριακές περιστάσεις δεν πέφτει στα πρόσωπα μόνον).

    Ως εκ τούτου, δεν έχει καμμία σημασία το αν εγώ, ή εσύ, θεωρούμε, ως αντιμνημονιακά, ή όχι, τα ψηφοδέλτια Ψωμιάδη και Κακλαμάνη. Ούτε έχει μεγάλη σημασία το πως αυτά παρουσιάζονται. Αν ο πληθυσμός θεωρήσει ότι είναι αντιμνημονιακά (που αυτό θεωρεί) και τα ψηφίσει, τότε δεν μπορώ ούτε εγώ, ούτε οποιοσδήποτε άλλος να αγνοήσει την ψήφο του πληθυσμού, ακόμα και αν πιστεύουμε ότι μια τέτοια ψήφος είναι εσφαλμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Από εκεί και πέρα οι ευθύνες για αυτήν την ψήφο του κόσμου πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Και συγκεκριμένα στην ίδια την ελληνική αριστερά, η οποία στο σύνολό της, για πολλοστή φορά, αδυνατεί να αντιληφθεί την υπάρχουσα συγκυρία και να εναρμονιστεί με τις ανάγκες του εκλογικού σώματος, το οποίο -υποτίθεται ότι - υπηρετεί.

    Τώρα, αγαπητέ Μάκη, λες ουσιαστικά ότι ο αγώνας των ψηφοδελτίων Καμίνη και Μπουτάρη γίνεται για να "σταθούν αξιοπρεπώς". Τι σημαίνει αυτό; Ποιό είναι το όριο της όποιας "αξιοπρέπειας" των ψηφοδελτίων αυτών; Και πως μετριέται;

    Να είσαι σίγουρος ότι η ήττα τους (περισσότερο του Καμίνη, λιγότερο του Μπουτάρη) θα είναι σαφής. Όχι γιατί είναι κακοί οι εν λόγω υποψήφιοι, αλλά γιατί είναι κακή γι' αυτούς η τρέχουσα συγκυρία.

    Τόσο απλά είναι τα πράγματα. (Και εν πάση περιπτώσει, ο διάλογος δεν γίνεται για να ζητηθούν οποιεσδόπτε συγγνώμες, αλλά για να ειπωθούν οι διαπιστώσεις των συνομιλητών και να ανταλλαγούν γνώμες - είτε αυτές είναι ορθές. είτε δεν είναι).

    Άλλωστε, "κοντός ψαλμός, αλληλούϊα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αγαπητέ Τάσσο,
    Απόλυτα ορθή η επισήμανση σου για την αναγκαιότητα από την αριστερά μίας minimum προγραμματικής σύγκλισης σε ένα σαφές προγραμματικό επίπεδο. Αυτή την υπαρκτή ανάγκη εκφράζει η ίδρυση της Δηαρ όχι απαραίτητα ως της μόνης ορθής εκδοχής της αριστεράς αλλά κύρια να εκφράσει τον συνδυασμό οραματικού και υπεύθυνου λόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φίλε Τάσσο,
    Πολύ καλά αυτά που γράφεις,όμως βλέπεις να υπάρχει διάθεση να ακούσει κανείς απο τους συμμετέχονετς στο διάλογο?
    Αφοριστικά σχόλια,κλασσικές αμφιθεατρικές "ρετσέντες",της παρακμιακής φοιτητοσπουδστικής περιόδου,βλέπε τη συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των κ.κ. και της διαδρομές τους,εννοώ σε ηγετικό επίπεδο πάντα,πως εξαργύρωσαν τη δράση τους και τη μετεξέλιξή τους σε κομματικοσυνδικαλιστικούς παρακεντέδες στην ελαφριά τους μορφή ή καρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες στο τραπεζικό ενεργειακό στο τομέα της πληροφορικής,στα φιλέτα δηλαδή αλλά και αλλου.
    Το κακό είναι οτι κάποιοι εξακολουθούν να ζούν στην αυτοκαταγελία του σταλινισμού τους,νομίζοντας οτι με θυμικές εξάρσεις του στύλ τσουτσεκομαλάκες,χεζονταλάρες και παέι λέγοντας θα καλύψουν το μεγάλο κενό στο κεφάλι τους.

    Το μέγεθος της διαφθοράς,όχι σε οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο κοινωνικό πολιτικό είναι ασύληπτο.
    Αυτό που πλέον αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης αυτή της χώρας είναι οτι του έχουν "κλέψει" τη ζωή,
    και σε αυτό η αριστερά στο σύνολό της,όλα τα προηγούμενα χρόνια απλά παρακολουθούσε και"διαπαιδαγωγούσε" το κίνημα σε ένα άκρατο κορπορατισμό που βοηθούσε το πολιτικό κυνισμο της ηγεμονίας των πασοκοσοσιαλιστών "μας"..
    Δειλά,αργά και σταθερά η κοινωνία μέσα απο τη βάσανο της αυτοκριτικής προσπαθεί να κλείσει τις "πληγές" της απο τα δικά της λάθη που πίστεψε,και συμμετείχε στην "αυτοκαταστροφή" της.
    Στέλνει τα μηνύματά της "ατσαλα" τις περισσότερες φορές,το γιατί ας το ψάξουν όσοι μπορούν,δεν είναι εύκολο και φαίνεται.
    Αλλά με παραχαράξεις και με "αλήθειες" στα μέτρα του ο καθένας κάνει λογαριασμούς καθ όπως τον "βολεύει".
    Το ξέσπασμα του Μαίου για κάποιους με την τραγική κατάληξη,φαίνεται να μην υπήρξε ποτέ.
    Η αυτοσυγκράτιση του κόσμου, μέ αδικοχαμένους νεκρούς,έδειξε και το μέγεθος και το μεγαλείο ψυχής που κρυβεται σε αυτή τη κοινωνία.
    Η αριστερά μίλησε για "προβοκάτσια" η σοσιαλιστική κυβένηση,με ΝΔ και ΛΑΟΣ για τιμωρίες και συλλήψεις.
    Ο "φτωχός" πλούσιος σε λογική λαός,διαπίστωσε το κενό πολιτικών υποκειμένων,ζύγιασε την αξία της ζωής κατάλαβε ποιούς έχει να αντιμετωπίσει και υπομένει επιμένοντας στις δικές του αξίες...
    πάνω απο όλα τα "μέτρα" ο άνθρωπος..
    Αλλά με τόσο "κοντή" μνήμη πως είναι δυνατόν να καταλάβει ο οιοσδήποτε τη τρέχουσα πραγματικότητα.
    Αλλωστε αυτή η αριστερα ακόμα ασχολείτε με τον πρώιμο Μάρξ και τη κριτική στο πρόγαμμα Γκότα ή να έχει ανασφάλειες μήπως χαρακτηριστεί "εθνικιστική", αν στην ιστοσελίδα της έχει .gr η .com
    Τόσο σοβαρά ζητήματα δηλαδή και συ περιμένεις να αντιληφθεί την χρόνια πολιτική πάρεση απο την οποία πάσχει και να προτάξει το οτιδήποτε προς την κοινωνία εκτός απο μητρόπουλους και καμίνηδες,οι άλλοι τόχουνε λυμένο 5 κομματα 2 πολιτικές άστα να πάνε δηλαδή.
    Φιλικά
    Γ.Κ.
    ΥΓ Ευτυχώς που δεν τσιμπάει η κοινωνία στα καλέσματα της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ ,του ΠΑΜΕ,κ.α. "τσάμπα" αγώνες για τους Παναγοπουλοχατζησωκράτηδες,μη περιμένει κανείς, δόξα τω θεώ κάτι έμαθε απο την εποχη Γιανίτση....
    ΥΓ2 Δεν είναι για ανοιχή ανάγνωση αφορά μόνο τον Τάσσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αγάπητε ΜΑΚΗ έχεις δίκιο ό κόσμος πέρα από την πορεία του Μάη δεν συμμετείχε στα καλέσματα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ακριβώς για αυτό το λόγο ο κόσμος θα ξεσπάσει στις εκλογές το οποίο του είναι ανέξοδο σε πολλά επίπεδα. Πάντως είναι επικίνδυνο ακόμα και για την αστική δημοκρατία να πανηγυρίζεις για ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει στα καλέσματα των συνδικάτων διότι ο κόσμος θα βρει άλλους τρόπους να εκδηλώσει την οργή του.Τα Δεκεμβριανά δεν είναι μακριά. Και ένας πρωτοετής φοιτητής πολιτικής επιστήμης θα στο έλεγε αυτό.Ρώτα και τους πολιτικούς επιστήμονες που ανήκουν στον χώρο της Δ.Α.Περιττό να υπενθυμίσω στους αναγνώστες του blog ότι η άκρα δεξιά γουστάρει την διάλυσή των συνδικάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. εναλλακτική πολιτική τύπου Πασβαντίδη;;;Αυτή υποστηρίζετε;..γιατί ο Γιωργάκης το γύρισε...υποστήριξη της πολιτικής του θεωρεί τη ψήφο στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣοκ, επομένως και του Καμίνη....
    Κρίμα...πολύ κατηφόρα βρε Γιώργο ,χωρίς φρένα....και μπροστά γκρεμός...

    θωμάς Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ναι αποκλίνω έντονα από τον σωστό δρόμο Θωμά. Καιρό τώρα - και τα φρένα μου είναι χαλασμένα επίσης. Καλή αντάμωση λοιπόν στα ...αποτελέσματα - μέχρι τότε ονειρέψου γλυκά τον εργατικό Δεκέμβρη or whatever. Πάνω απ΄όλα μην στεναχωριέσαι για μένα: απλά την άποψή μου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μπράβο για την αυτοκριτική σου Γιώργο...Εχω πολύ περισσότερα ζητήματα να με στεναχωρούν από τη δική σου στάση...Το μόνο που ονειρεύομαι είναι την ισονομία και τη κοινωνική δικαιοσύνη...τη δυνατότητά μου να μπορώ να ζήσω την οικογένειά μου...δε μ΄ενδιαφέρουν τα κολπάκια της ΔΑ που συνοψίζονται σε ένα και μόνο:Με το ΠΑΣΟΚ ότι και να γίνει....Ως Δημόσιος Υπάλληλος(αλήθεια είναι ποινικό αδίκημα να ανήκω στους ΔΥ)δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω δ3εύτερη δουλειά όπως προτείνεις, εκτός και μοιράσω πίτσες...πως θα φαίνονταν ας πούμε σ΄έναν μαθητή αν έβλεπετο καθηγητή του να του φέρνει πίτσα στο σπίτι;..είναι αντιπαιδαγωγική στάση...και αν επιμένεις δεύτερες δουλειές δεν υπάρχουν. Εγω είμαι έτοιμος να φύγω αν βρώ καλύτερη δουλειά, αλλά που;Θεωρώ ότι είσαι άσχετος...δε γνωρίζεις τους απλούς μεροκαματιάρηδες και πολύ περισσότερο τη δημόσια διοίκηση...εχω δει τις παλαιότερες αναρτήσεις σου οι οποίες βρίθουν κενών,ανακριβειών και λανθασμένων αντιλήψεων...Αυτό δεν είναι κακό...γίνεται όμως όταν μιλάς ή μιλάτε ως εξειδικευμένοι...

    Θ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Θ.Σ θα σου βάλω πιπέρι στο στόμα που δεν σέβεσαι τις "κυρίες".
    Κάνε καμιά βόλτα απο Μπογιάτι μεριά να μάθεις για τα μπρόκολα του μανάβη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. "δε γνωρίζεις τους απλούς μεροκαματιάρηδες και πολύ περισσότερο τη δημόσια διοίκηση"
    Βρε Θωμά, κόψε το παραμύθι - στις οικοδομές δουλεύω, παλιά ως εργάτης, τώρα ως μικροεπιχειρηματίας - παρότι σπούδασα γεωτεχνικός με ειδικότητα τα οικονομικά. Τη δημόσια διοίκηση την έχουμε φάει στη μάπα και ειδικά την εκδικητικότητα και τη λευκή απεργία πολλών ΔΥ.
    Η δεύτερη δουλειά δεν είναι ντροπή αν θέλεις να ζήσεις αξιοπρεπώς - κι αν πας πίτσα στον μαθητή σου ίσως καταλάβει κάτι για την πραγματικότητα.
    Όσο για τις ανακρίβειες που γράφω, διόρθωσέ με - ουδείς τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. EΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

    Υπογράφτηκε τελικά, η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, η οποία οδηγεί σε αμοιβές κατώτερες από αυτές που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ. Ο μισθός της σύμβασης αυτής, ορίζεται στα €640, δηλαδή €100 πιο χαμηλά από τα €740, τα οποία προβλέπει με τη σειρά της η ΕΓΣΣΕ.


    Η σύμβαση αυτή υπογράφτηκε, όχι τυχαία, μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S. Και λέμε, όχι τυχαία, γιατί ο χώρος των υπηρεσιών σεκιούριτι, βρίθει από εργοδοτικά σωματεία τα οποία είναι «σφραγίδες», που ενεργοποιούνται απλά για την εκλογή αντιπροσώπων.


    Πρόσχημα για την υπογραφή της σύμβασης αυτής, στάθηκε η απειλή απολύσεων από τη μεριά της εργοδοσίας. Σε αντιστάθμισμα των μισθών πείνας λοιπόν, η επιχείρηση «προσφέρει» δήθεν, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.


    Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή της σύμβασης αυτής: η εξάρτηση των μισθολογικών αποδοχών, από τη συμφωνία της G4S με τον εκάστοτε πελάτη της, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΗΣΑΠ, δηλαδή μια... ΔΕΚΟ! Η πρόβλεψη αυτή, ικανοποιεί τις ορέξεις και του πιο σκληρού διευθυντή προσωπικού, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία, να εκβιάζει τους εργαζόμενους, με «όπλο» την τοποθέτηση τους στην υπηρεσία διαφορετικών πελατών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟ ΝΕΟ «ΚΡΟΥΣΜΑ» ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!
    Στη δημοσιότητα βγήκαν στοιχεία, και για νέα επιχειρησιακή σύμβαση, (μετά από αυτή που υπογράφτηκε στην G4) η οποία υπονομεύει τόσο τη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) της ΓΣΕΕ όσο και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας! Το νέο κρούσμα, σημειώθηκε σε βιομηχανία της Ημαθίας με την επωνυμία «Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ».

    H σύμβαση καταρτίστηκε λαμβάνοντας υπόψη ««Τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και την κατάσταση του εργοστασίου Πλατέος μετά την πυρκαγιά της 16ης Δεκεμβρίου του 2007».
    Καταρχήν, ομολογείται το προφανές, δηλαδή πως οι περικοπές των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων δεν περιορίζονται μόνο στο Δημόσιο αλλά συμπαρασύρουν και τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αντίθετα με όσα προσπαθούν να μας πείσουν η Κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Τώρα βέβαια πως μια πυρκαγιά το 2007, μπορεί να ρίχνει τα μεροκάματα τρία χρόνια μετά, αυτό αδυνατούμε να το κατανοήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ, ΡΗΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ!

    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΦΥΛΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ! – ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΩΡΑ!

    Το είδαμε και αυτό! Πρώτη φορά εν όψει εκλογών το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα τηλεοπτικά μέσα εκχωρήθηκε σε ένα και μόνο πρόσωπο τον Γ. Παπανδρέου. Πρώτη φορά, (σε περίοδο αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας), όλα τα κανάλια από κοινού μετέδιδαν το βαρετό επί 2,5 ώρες ουσιαστικό μονόλογο του Πρωθυπουργού με συντονιστή τον «υπάλληλο» του, κ. Πεταλωτή!


    Το κωμικοτραγικό είναι ότι μόλις τελείωσε το μονόλογό του ο Γ. Παπανδρέου, τη σκυτάλη πήρε στο ΣΚΑΪ με τηλεοπτική του συνέντευξη ο γνωστότατος Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στήριζε με νύχια και δόντια, από την αρχή μέχρι το τέλος τον Γ. Παπανδρέου και τις επιλογές του. Η μόνη διαφωνία του και ο φόβος του (λόγω και Ντόρας) ήταν να αποφευχθούν πάσει θυσία εκλογές!


    Όλη η ουσία του κακόγουστου και προκλητικά στημένου ανιαρού μονολόγου του Γ. Παπανδρέου ήταν πως αν δεν επιλεγούν και πολύ περισσότερο καταποντιστούν (όπως διαφαίνεται) οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τότε οι αγορές θα γίνουν «έξω φρενών», η τρόικα θα γίνει επιθετικότερη και είναι πιθανή έως βέβαιη η χρεωκοπία! Και φυσικά, για να αποτραπούν όλα αυτά τα δεινά, συνεπακόλουθα της συντριβής των κ. κ. Σγουρού και Μπόλαρη, η χώρα θα πρέπει να οδεύσει σε εκλογές για να διορθώσει ο λαός το λάθος του. Να ψηφίσει εν νέου τον Γ. Παπανδρέου.

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:
    Με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού.
    25/10/2010
    Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκουν τώρα πια από κοινού, να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση. Το πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην τεράστια κρίση και στα όρια της χρεωκοπίας, διαμορφώνει για άλλη μια φορά οξεία παλαιοκομματική πόλωση έξω και πάνω από τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και διαιωνίζει τα αδιέξοδα.

    Ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας που προσδίδει σήμερα στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ μετά από τη ΝΔ, δηλαδή "υπέρ ή κατά των μεταρρυθμίσεων" και "υπέρ ή κατά του Μνημονίου", αποτυπώνει με εύγλωττο τρόπο την αγωνιώδη προσπάθεια του ένοχου πολιτικού συστήματος να διατηρηθεί με όρους παρελθόντος.

    Επιπλέον η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ο Φ. Κουβέλης για τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού
    25/10/2010

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, με αφορμή τη διακαναλική συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός, δήλωσε:

    "Θα πρέπει στο πλαίσιο μιας ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων να έχει κάθε πολιτική δύναμη τη δυνατότητα, με επίσης ισότιμο τρόπο, να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU