Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Που το πάει ο Γ. Παπανδρέου;

του Κώστα Ανδρέου

Πως σας φάνηκε η συνέντευξη Παπανδρέου;

Όπως πάντα, ήταν ένα κακό τηλεοπτικό προϊόν, απάντησαν οι περισσότεροι.

Δεν συμφωνώ.

Η συνέντευξη του Παπανδρέου δεν ήταν λάθος. Έτσι είναι η πολιτική στην Δημοκρατία. Έχουν δικαίωμα να εκφράζονται όλοι. Δεν μπορεί να γίνονται εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να απαιτείς από τον αντίπαλο, να δέχεται μόνον εκείνος να “αυτοπεριορίζεται” σε έναν λόγο γι’ αυτές και να λοιδορείται και να χλευάζεται επειδή το κάνει, και την ίδια στιγμή, όλοι οι άλλοι, να δηλώνουν ότι θα μετατρέψουν τις εκλογές σε δημοψήφισμα για το “Μνημόνιο”.

Είχα γράψει από τότε, ότι αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν καθαρά, ζητώντας ένα κανονικό δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Δεν το έκαναν, αλλά προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν, την “υποχρεωτική” αποχή του, από μια τέτοια συζήτηση, για να κερδίσουν κάποιες ψήφους παραπάνω. Και περιέργως τους άφησε να το κάνουν.

Ήταν αναμενόμενο λοιπόν κάποια στιγμή, μετά μάλιστα το “ρεύμα ανταρτών” του “βαθέως ΠΑΣΟΚ”, να βγει από την “υποχρεωτική απουσία” του από έναν τέτοιο διάλογο.

Και βγήκε.

Η μέχρι χθες “πλειοδοσία” σε “αντι-μνημονιακές” κορώνες, μετατράπηκε, σε “πλειοδοσία” “αντιεκβιαστικών κηρυγμάτων”. Δεν είμαστε σοβαροί.

Η χθεσινή τοποθέτηση, έβαλε όρια. Είπε ποιοι είναι οι εχθροί και σ’ αυτούς, εκτός από την ΝΔ, ζωγράφισε και εκείνο το ΠΑΣΟΚ, εκείνους τους υποψηφίους που αυτονομούνται με την σημαία του “αντιμνημονιακού”.

Έχουμε την πρώτη ρήξη και με δεδομένο ότι την επόμενη περίοδο, οι μεταρρυθμίσεις αφορούν το ενιαίο μισθολόγιο, την ενίσχυση των φοροδιωκτικών μηχανισμών, τις μετατάξεις των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, προνομιακούς χώρους για το “βαθύ ΠΑΣΟΚ”, καθίσταται βέβαιο, ότι θα εκφραστεί αυτή η ρήξη πιο καθαρά στην συνέχεια.

Έχουμε όμως και κάτι παραπάνω. Ο Παπανδρέου, προφανώς και ξέρει, ότι δεν μπορούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, να είναι επιτυχείς για το κόμμα του. Το ήθελε άραγε να είναι επιτυχείς; Πολύ αμφιβάλλω.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν, οι εισπράξεις υστερούν και δεν θα επιτρέψουν να πιαστούν οι στόχοι του Μνημονίου. Κάποιος πρέπει να χρεωθεί την αστοχία. Το έχει ανάγκη ακόμη και η Τρόικα, για να περάσει σε σχέδιο “Β”. Κάποιος πρέπει να χρεωθεί τον ρόλο του από μηχανής θεού.

Ποιος άλλος από την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές;

Ποιος άλλος μπορεί να οδηγήσει σε απόλυτη εξουσιοδότηση, για εν λευκώ χειρισμούς στον μόνο διαθέσιμο να αναλάβει αυτόν τον ρόλο, Παπανδρέου;

Νομίζω ότι ο Παπανδρέου έχει κάνει ότι χρειάζεται, για να “υποχρεωθεί” να πάει σε εκλογές.

Είναι φανερό, για μένα τουλάχιστον, ότι έχει αποφασίσει την ρήξη με το “ΠΑΣΟΚ των διαπλεκομένων”, των “επιδοτούμενων”, των “τοπικών εξουσιών” και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσει σ’ αυτήν, από την εκμετάλλευση της ευκαιρίας “του ρεύματος” των “αντάρτικων ψηφοδελτίων”.

Είναι φανερό, ότι πρέπει να ξεκόψει μαζί τους, τώρα στην αρχή, και να τους οδηγήσει έξω από το κόμμα.

Η σύγκρουση με το “βαθύ ΠΑΣΟΚ” των “κομματικών της κρατικής γραφειοκρατίας”, των παιδιών της γενιάς των “μη προνομιούχων”, άνοιξε, και θα κλείσει το ταχύτερο δυνατόν με προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, σε δραματικές συνθήκες, που είναι οι μόνες που μπορούν να του δώσουν εκείνη την πλειοψηφία -χωρίς το “κόμμα”- που θα του επιτρέψει να κάνει τις υπόλοιπες αλλαγές, που θα θίξουν τα “δικά τους παιδιά”, στις ΔΕΚΟ και το Δημόσιο, στους συνεταιρισμούς και την ΤΑ.

Ο Παπανδρέου, επιχειρεί αναδιοργάνωση του μπλοκ εξουσίας. Επιχειρεί μια μετατόπιση στις κοινωνικές του αναφορές. Από τα παιδιά “των μη προνομιούχων”, θέλει να περάσει στους σημερινούς “μη-προνομιούχους”. Από την “μεσαία τάξη της επιδότησης” θέλει να περάσει στην “μεσαία τάξη της καινοτομίας”, των νέων επιστημόνων, την γενιά των “νέων μεταναστών”.

Η ευκαιρία είναι μοναδική, δεν θα ξαναέχει τέτοια ευκαιρία και δεν πιστεύω ότι δεν θα την αδράξει.

Η Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.


41 σχόλια:

  1. Πόσο "πολύ προσεκτική" δηλαδή; Τόσο, που να καταλήξει μια ώρα αρχύτερα στις αγκάλες του "τολμηρού" και "μεταρρυθμιστή" Παπανδρέου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε παπάρα γιατί δεν ασχολείσε με το αντιπεριφεριαριλίκι σου στη Θεσπρωτία και μας πρήζεις τ΄αρχίδια με το βαθύ και το ρηχό πασοκ?
    Ψάξε ρε νούμερο στο ΑΡΔΗΝ το Καραμπελιά που λέει τις υποτιθέμενες δικές σου "μαλακίες" απο το Μάιο.
    Τόσο κάφροι είναι στο blog σας που σε βάζουν και "κεντρικό άρθρο"
    Δε "μασάει" ο ΓΑΠ απο νούμερα σαν κι εσένα και το Χατζησωκράτη.
    Ακόμα δε στήθηκε το σχήμα της ΔΑ κι αρχίσατε το σύνηθες βιολί.
    Εχει "πιο έξυπνα" παιδιά το πασοκ σ αυτό το "νταλαβέρι" ούτε για αέρα στ΄αρχίδια του σας θέλει ο Παπανδρέου.
    Ληγούρηδες έχει "χορτάσει" απο το μαγαζί του δεν το καταλαβαίνεις.
    Τέλος κόφτε τη πλάκα να "χρησιμοποιείτε" για κάλυψη την ομπρέλα της ΔΑ.
    Βγείτε στα ίσα να πείτε οτι γουστάρετε Γιώργο, ΔΝΤ δεν είναι κακό να υπερασπίζεσαι αυτό που πραγματικά πιστεύεις.
    Αλλά βάλτο καλά στο "αερόβιο" μυαλό σου δε τσιμπάμε ούτε στο νταβατζηλήκι του Παναγιωτακόπουλου ούτε στου Χατζησωκράτη.
    Παπάρα τη κολλητή σας τη Δραγώνα κατάλαβες πώς την "έφαγε"???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρότι κανονικά διαγράφω τα ανώνυμα σχόλια με χυδαιολογικές επιθέσεις σε επωνύμους αποφάσισα να τα αφήνω από δω και μπρος γιατί διαπίστωσα ότι ένα μέρος της συριζικής αριστεράς δεν διαθέτει άλλον τρόπο να εκφραστεί.
    Οι άνθρωποι αυτοί μόνο μέσα από την αλητεία μπορούν να ...μουγκρίσουν τις "απόψεις" τους.
    Ανώνυμα δειλά ανθρωπάκια που δεν διαθέτουν καν το θάρρος της ευθύνης όσων ξεστομίζουν - αλλά γι αυτό δημιουργήθηκε η ΔΑ: για να γλυτώσουμε από τους "αριστερούς" χούλιγκαν με κρατική επιδότηση μέχρι να καταλάβουν ότι η φυσική θέση τους είναι στην ακροδεξιά.
    Απολαύστε τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυριανιστή, αυτή είναι η αγωνία σου; Νομίζεις ότι αν το επιθυμούσαμε αυτό θα υπήρχε κανένα εμπόδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενδιαφέρουσα ανάλυση, αν και δεν πιστεύω, ότι είχε στόχο τη ρήξη ούτε με το ρηχό ούτε με το βαθύ ΠΑΣΟΚ!

    Απορία:
    Κι αν δεν βγούνε τα κουκιά;
    Τότε τι;

    Υ.Γ. Στις Εθνικές εκλογές δεν υπάρχουν αδέρφια, ξαδέρφια και λοιποί συγγενείς. Πέφτει μαύρο όσο να πεις κύμινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην ουσία του άρθρου πέραν του σχολιασμού περί γενετικών οργάνων.

    Αν ο ΓΑΠ θέλει να προσφύγει σε εκλογές και να είναι κατόπιν και αξιόπιστος θα πρέπει να πεί τα πράγματα ακροβώς με το όνομά τους σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ.
    Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τέτοιες ενδείξεις. Εκτιμώ ότι απλώς αφήνει και αυτό το ενδεχόμενο ανοιχτό σε περίπτωση που αντιμετωπίσει μεγάλη αμφισβήτηση στο κόμμα του.
    Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς όπως το λές κανένας δεν φαίνεται διατεθιμένος να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά "εκβιάζει" την αντιπολίτευση, πράγμα που ανοιχτά το παραδέχθηκαν ήδη ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
    Εκτός και αν έχει κάποιος να προτείνει κάποιαν άλλη ερμηνεία του όρου "εκβιασμός".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα καταρχήν.
    Ενα ερωτηματάκι , έτσι από περιέργεια: ο Μίχας η ο Φασούλας ανήκει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ; η και οι δύο; μήπως κανένας από τους δύο;
    Απλά το βαθύ ΠΑΣΟΚ ( συνδικαλιστές κ.λ.π. ) στήριξε τον ΓΑΠ στις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές του 2007. Το εκσυγχρονιστικό κομμάτι στήριξε Βενιζέλο, όπως κι η πλειοψηφία του φιλοΠΑΣΟΚΙΚΟΥ τύπου.
    Πριν 10 - 14 χρόνια το ίδιο άρθρο θα μπορούσε να είχε ξαναγραφτεί από κάποιον άλλον, μόνο που η σύγκρουση θα ήταν ανάμεσα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ. Μόνο τα ονόματα των μερών θα άλλαζαν.
    Θέλω να δείξω ότι η διαίρεση αυτή είναι λάθος. Το ξαναέγραψα κι αλλού: όλο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη Διπλή ανάπλαση στον Ελαιώνα, για το γήπεδο του ΠΑΟ.
    Το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο σύνθετο. Το ψηφοδέλτιο του Σγουρού έχει υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ( μη βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ο Σγουρός ).
    Ο Δημαράς΄( βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ) έχει πολλούς υποψηφίους στελέχη της Ν.Δ. και μάλιστα οπαδούς της Μπακογιάννη.
    Η Βερούλη ( πρώην αντινομάρχης ) κατεβαίνει τποψήφια με τον Κακλαμάνη. Είναι βαθύ ΠΑΣΟΚ η όχι; Τι λέμε τώρα;
    Το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται με φοβερή ταχύτητα , άναρχα κι ειδικά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο καθένας δημοτικός η νομαρχιακός αιρετός το μόνο που τον καίει είναι να ξαναεκλεγεί. Με ποια σημαία, αδιάφορο. Οχι όλοι , η συντριπτική πλειοψηφία πάντως σίγουρα.
    Τελειώνοντας θα ξανασημείωνα απλώς ότι με τη λογική του άρθρου αυτού του Κώστα ( αλλά και με άλλα προηγούμενά του ), ένας ΠΑΣΟΚΟΣ , στέλεχος , που έχει περίπου τις ιδέες του Μπλέρ είναι δυνάμει σύμμαχος . Κάνω λάθος;
    Και πόλι καλή επιτυχία στις εκλογές Κώστα. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω τον Καλλικράτη ηλεκτρονικά , αν μου γράψεις το e-mail σου , για βοήθεια.
    Φιλικά
    Δ.Υ.
    Υ.Γ. Γιώργο στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά λουλούδια. Δεν ανήκουν άλα στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κι ακροδεξιοί. εθνικιστές κ.λ.π. Η Δραγώνα κι η Ρεπούση μάλλον τέτοιων ανθρώπων είναι κυρίως στόχος. Το γράφω για τον δεύτερο ανώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα καταρχήν.
    Ενα ερωτηματάκι , έτσι από περιέργεια: ο Μίχας η ο Φασούλας ανήκει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ; η και οι δύο; μήπως κανένας από τους δύο;
    Απλά το βαθύ ΠΑΣΟΚ ( συνδικαλιστές κ.λ.π. ) στήριξε τον ΓΑΠ στις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές του 2007. Το εκσυγχρονιστικό κομμάτι στήριξε Βενιζέλο, όπως κι η πλειοψηφία του φιλοΠΑΣΟΚΙΚΟΥ τύπου.
    Πριν 10 - 14 χρόνια το ίδιο άρθρο θα μπορούσε να είχε ξαναγραφτεί από κάποιον άλλον, μόνο που η σύγκρουση θα ήταν ανάμεσα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ. Μόνο τα ονόματα των μερών θα άλλαζαν.
    Θέλω να δείξω ότι η διαίρεση αυτή είναι λάθος. Το ξαναέγραψα κι αλλού: όλο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη Διπλή ανάπλαση στον Ελαιώνα, για το γήπεδο του ΠΑΟ.
    Το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο σύνθετο. Το ψηφοδέλτιο του Σγουρού έχει υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ( μη βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ο Σγουρός ).
    Ο Δημαράς΄( βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ) έχει πολλούς υποψηφίους στελέχη της Ν.Δ. και μάλιστα οπαδούς της Μπακογιάννη.
    Η Βερούλη ( πρώην αντινομάρχης ) κατεβαίνει τποψήφια με τον Κακλαμάνη. Είναι βαθύ ΠΑΣΟΚ η όχι; Τι λέμε τώρα;
    Το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται με φοβερή ταχύτητα , άναρχα κι ειδικά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο καθένας δημοτικός η νομαρχιακός αιρετός το μόνο που τον καίει είναι να ξαναεκλεγεί. Με ποια σημαία, αδιάφορο. Οχι όλοι , η συντριπτική πλειοψηφία πάντως σίγουρα.
    Τελειώνοντας θα ξανασημείωνα απλώς ότι με τη λογική του άρθρου αυτού του Κώστα ( αλλά και με άλλα προηγούμενά του ), ένας ΠΑΣΟΚΟΣ , στέλεχος , που έχει περίπου τις ιδέες του Μπλέρ είναι δυνάμει σύμμαχος . Κάνω λάθος;
    Και πόλι καλή επιτυχία στις εκλογές Κώστα. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω τον Καλλικράτη ηλεκτρονικά , αν μου γράψεις το e-mail σου , για βοήθεια.
    Φιλικά
    Δ.Υ.
    Υ.Γ. Γιώργο στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά λουλούδια. Δεν ανήκουν άλα στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κι ακροδεξιοί. εθνικιστές κ.λ.π. Η Δραγώνα κι η Ρεπούση μάλλον τέτοιων ανθρώπων είναι κυρίως στόχος. Το γράφω για τον δεύτερο ανώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα καταρχήν.
    Ενα ερωτηματάκι , έτσι από περιέργεια: ο Μίχας η ο Φασούλας ανήκει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ; η και οι δύο; μήπως κανένας από τους δύο;
    Απλά το βαθύ ΠΑΣΟΚ ( συνδικαλιστές κ.λ.π. ) στήριξε τον ΓΑΠ στις κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές του 2007. Το εκσυγχρονιστικό κομμάτι στήριξε Βενιζέλο, όπως κι η πλειοψηφία του φιλοΠΑΣΟΚΙΚΟΥ τύπου.
    Πριν 10 - 14 χρόνια το ίδιο άρθρο θα μπορούσε να είχε ξαναγραφτεί από κάποιον άλλον, μόνο που η σύγκρουση θα ήταν ανάμεσα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ και το Παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ. Μόνο τα ονόματα των μερών θα άλλαζαν.
    Θέλω να δείξω ότι η διαίρεση αυτή είναι λάθος. Το ξαναέγραψα κι αλλού: όλο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη Διπλή ανάπλαση στον Ελαιώνα, για το γήπεδο του ΠΑΟ.
    Το τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο σύνθετο. Το ψηφοδέλτιο του Σγουρού έχει υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ( μη βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ο Σγουρός ).
    Ο Δημαράς΄( βαθύ ΠΑΣΟΚ για σένα ) έχει πολλούς υποψηφίους στελέχη της Ν.Δ. και μάλιστα οπαδούς της Μπακογιάννη.
    Η Βερούλη ( πρώην αντινομάρχης ) κατεβαίνει τποψήφια με τον Κακλαμάνη. Είναι βαθύ ΠΑΣΟΚ η όχι; Τι λέμε τώρα;
    Το πολιτικό σκηνικό ανασυντίθεται με φοβερή ταχύτητα , άναρχα κι ειδικά σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο καθένας δημοτικός η νομαρχιακός αιρετός το μόνο που τον καίει είναι να ξαναεκλεγεί. Με ποια σημαία, αδιάφορο. Οχι όλοι , η συντριπτική πλειοψηφία πάντως σίγουρα.
    Τελειώνοντας θα ξανασημείωνα απλώς ότι με τη λογική του άρθρου αυτού του Κώστα ( αλλά και με άλλα προηγούμενά του ), ένας ΠΑΣΟΚΟΣ , στέλεχος , που έχει περίπου τις ιδέες του Μπλέρ είναι δυνάμει σύμμαχος . Κάνω λάθος;
    Και πόλι καλή επιτυχία στις εκλογές Κώστα. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω τον Καλλικράτη ηλεκτρονικά , αν μου γράψεις το e-mail σου , για βοήθεια.
    Φιλικά
    Δ.Υ.
    Υ.Γ. Γιώργο στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά λουλούδια. Δεν ανήκουν άλα στο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κι ακροδεξιοί. εθνικιστές κ.λ.π. Η Δραγώνα κι η Ρεπούση μάλλον τέτοιων ανθρώπων είναι κυρίως στόχος. Το γράφω για τον δεύτερο ανώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώργο μου και πάλι συγγνώμην! Κάποιος με έχει καταραστεί και κάνω συνέχεια το ίδιο λάθος. Σε παρακαλώ πολύ σβήσε τα πλεονάζοντα κείμανά μου! Ειλικρινά δεν είχα κακή πρόθεση , το ξέρεις!
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με την ανάλυση του Κωστή.
    Το βαθύ υποστήριξε το Γιώργο στις εκλογές, αλλά σήμερα είναι φανερό ότι ένα μέρος του τον αντιμάχεται. Φοβάται για την απώλεια προνομίων. Η απάντηση του ΓΑΠ; Η επιλογή Καμίνη και Μπουτάρη ήταν ένα δείγμα, αντίθετα η επιλογή Μίχα ήταν το χρύσωμα του χαπιού. Παιχνίδια εξουσίας, που όλους τους χρειάζεται. Το Μητρόπουλο και το Δημαρά σε 6 μήνες θα τους έχουν πάρει πάλι μέσα.
    Το θέμα είναι η πολιτική. ΟΙ δυνάμεις της σημερινής εξουσίας καταλαβαίνουν ότι με το παλιό σύστημα της διαρπαγής δεν βγαίνει, πρέπει να εκσυγχρονιστούν αν θέλουν να επιβιώσουν. Θα ρίξουν λοιπόν τη μαρίδα και εκεί είναι η σύγκρουση. Αντίθετα θέλουν να προωθήσουν τα μεγάλα deal, να αλλάξουν τα ΑΕΙ, να ιδιωτικοποιήσουν ότι πουλιέται, να περιορίσουν τη σπατάλη κλπ. Δύσκολα πράγματα για την Ελλάδα που δεν θέλει ν' αλλάξει, προφανή για κάθε αστική δημοκρατία. Η ΔΑ σαφώς και πρέπει να στηρίξει όποια αλλαγή έρχεται να βοηθήσει τις δυνάμεις της εργασίας και να στριμώξει τις δυνάμεις της λούφας. Τώρα η υπόλοιπη αριστερά θα εναντιωθεί γιατί είναι βαθιά συντηρητική και διαπλεκόμενη. Οι τύποι που βρίζουν πχ είναι γόνοι λαμογιών και διαπλεκομένων που νιώθουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται. Είναι προσωπικό το πρόβλημα και καλά κάνεις να τους αφήνεις Γιώργο να ξεχαρμανιάζουν αλλά να μην τους σχολιάζουμε. Είναι οι ίδιοι που αύριο θα καίνε την Αθήνα, ή που χτες κάψαν την Μαρφίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε μια Δημοκρατία, έστω αιχμάλωτη ή ακρωτηριασμένη το δίλημμα «ή με ψηφίζετε ή το χάος» είναι ηλίθιο και ανήθικο.

    Απλώς ηλίθιο και ανήθικο.

    Εντελώς ηλίθιο και εντελώς ανήθικο.

    Τι να σου κάνει κι ένας πρωθυπουργός, όταν οι φοροφυγάδες δεν του «εγγυώνται ότι θα πληρώσουν τους φόρους τους»; Βάζει φόρους σε όλους τους άλλους! Τεράστιος!

    ΡΕ ΣΑΛΙΑΡΗ (leo) ΕΧΕΙΣ ΓΙΝΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΑΦΟΥ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΝΑ "ΚΑΥΛΩΝΕΙΣ" ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΑΚΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΆΣΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΦΥΣΗ ΣΟΥΧΕ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙ!
    ΖΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ- ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΖΩΗ- ΚΟΥΡΑΔΟΜΑΓΚΑ.
    ΒΟΛΕΨΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ, ΤΟ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΚΑΜΙΝΙ,ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΓΚΑ ΤΟΥ "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ" ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥΧΕΙ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΝΑ "ΒΑΛΕΙ "ΧΕΡΙ" ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΗ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΦΩΝΑΞΕΙ ΓΙΑ ΜΠΟΓΙΑ!
    NA KANETE MAZI THN ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΙΓΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
    ΟΠΩΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ερωτηματα που εχω, αλυτα και μισολυμενα και θα ΄θελα λιγη βοηθεια.
    Ο ΓΑΠ εκφραζει μια ασυνεχεια με τον προηγουμενο τροπο αναπτυξης της ελλην. οικονομιας ή μια συνεχεια σε πιο '' υγιεις'' βασεις?
    Το μνημονιο δεν υπηρετει τη συνεχεια της κυριαρχιας του χτηματοπιστωτικου κεφαλαιου εναντι του ασθμαινοντος παραγωγικου-βιομηχανικου?
    Το χρηματοπιστωτικο κεφ. δεν κουβαλαει σαν συνιστωσα του-μεχρι σημερα τουλαχιστον- την αεριτζιδικη μεταπρατικη οικονομια?
    Αντιθετα απο τους αντιπαλους του ΓΑΠ, οι συμμαχοι του, Ντορα, Καραταφερης, ηγεσια ΓΣΕΕ, ΔΝΤ, τι εχεγγυα μιας ''υγιους '' αστικης αναπτυξης προσφερουν?
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οι δυνάμεις της εργασίας εναντίον των δυνάμεων της λούφας λοιπόν. Σα να λέμε το παραγωγικό κεφάλαιο κι οι παραγωγικοί εργαζόμενοι εναντίον στο αντιπαραγωγικό ( παρασιτικό ) κεφάλαιο και τους μη παραγωγικούς εργαζόμενους . Αυτή την ανάλυση την είχα πρωτακούσει το 1985 - 1986 από τον Μπετίνο Κράξι στην Ιταλία. όταν εγκατέλειψε τη συμμαχία με τους Ιταλούς Κομμουνιστές και συγκυβέρνησε με τους Χριστιανοδημοκράτες.
    Οσο για το ποιοί έκαψαν την MArfin leo , με ακριβώς την ίδια λογική θα μπορούσα να χρεώσω σε όλους τους νεοδημοκράτες , δεξιούς κ.λ.π. τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου η τους βασανισμούς των μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα. Δεν το κάνω όμως γιατί κι οι δυο γενικεύσεις είναι εντελώς λάθος.
    Με τη δική σου λογική ο Φασούλας ανήκει στο μη βαθύ , στο επιφανειακό ΠΑΣΟΚ ( σε αντίθεση με τον Μίχα );
    Τότε γιατί στηρίζει Δημαρά που, σύμφωνα με τον Κώστα, ανήκει στο βαθύ ΠΑΣΟΚ;
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μια και μιλήσατε για τον Πειραιά και το Δημαρά:
    "Δελτίο Τύπου
    Τον Πειραιά θα επισκεφθεί αύριο, Δευτέρα 25/10, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Δημαράς, Ο κ. Δημαράς θα συναντηθεί, στις 11:00 π.μ., με τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ και εν συνεχεία θα μεταβεί στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, προκειμένου να συνομιλήσει με τον Δήμαρχο κ. Π. Φασούλα, για την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή και στο πρώτο λιμάνι της χώρας."

    Και για όποιον δεν ξέρει, ο Άνθιμος είναι αριστερός μπροστά στον Σεραφείμ του Πειραιά.
    Τι να πει κανείς; Τελικά μήπως κάτω από το χαλί του αντι- μνημονιακού, τροϊκανού, ....., αγώνα έχουν κρυφτεί μύριοι καιροσκοπισμοί.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καθημερινά βρίσκετε τρόπο να με εκπλήσετε.Η ελληνική γλώσσα είναι φτωχή για να περιγράψει την συμπεριφορά σας. Τώρα λοιπόν που όποιος ψηφίσει Καμίνη και Μπουτάρη στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, κατά τα λεγόμενα του Γιωργάκη πάντα, τι άλλο θα βρείτε να γράψετε για να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας; Αλλά μάλλον θα συνεχίσετε στη γνωστή πεπατημένη. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο γι' αυτήν. Ξέρετε, στην τρισκατάρατη σταλινική τριτοδιεθνιστική αριστερά, έστω και για τα μάτια του κόσμου, κάνανε πού και πού την αυτοκριτική τους. Αλλά αυτή η λέξη είναι εντελώς άγνωστη για εσάς. Εσείς είστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. To κεφάλαιο είναι ένα με όλους τους ανταγωνισμούς και τις συμμαχίες του. Και κάθε κεφάλαιο θέλει κέρδη. Ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ το κεφάλαιο υπηρετούν όπως και κάθε αντίστοιχη κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο. Το θέμα είναι αν θα μπουν ή όχι κανόνες, αν θα υπάρξει διαφάνεια στις σχέσεις κεφαλαίου και κράτους, αν θα αναπτυχθεί μια μεικτή οικονομία, αν θα υπάρξει κοινωνική πολιτική. Όλα αυτά δεν απαγορεύονται στον καπιταλισμό, είναι αποτέλεσμα ταξικών συσχετισμών, που γέρνει η πλάστιγγα.
    Άρα ο στόχος είναι να πιέσεις ώστε ο επικείμενος εκσυγχρονισμός να είναι αριστερόστοφος και όχι δεξιόστροφος. Και για να πιέσεις πραγματικά χρειάζεσαι και τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, όχι βέβαια τους φίτσους στυλ Μητρόπουλο ή Δημαρά, αλλά το λαό που ψηφίζει ΠΑΣΟΚ.
    Διαφορετικά κάθεσαι και περιμένεις να ωριμάσουν οι υποκειμενικές συνθήκες, και αυτές δεν ωριμάζουν ποτέ και περιμένεις καταγγέλλοντας και αφήνεις την εξουσία να αλωνίζει. Αν δεν λερωθείς δεν θα κάνεις τίποτα.
    ΣΤην Αθήνα πχ αν βγάλεις τον Καμίνη μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχεις ελπίδα να φτιάξουν δύο πράγματα, με το ΝΙκήτα είσαι σίγουρος ότι και τα δύο θάναι χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΔΥ το τι είπε ο Κράξι και ο Πρόντι εμένα δεν με απασχολεί. Εγώ θέλω νάχω τα βασικά μιας αστικής δημοκρατίας. Μια σταθερή οικονομία στο μέτρο του δυνατού, σχολείο, νοσοκομείο κλπ που να δουλεύουν, και ένα περιβάλλον όσο γίνεται ανθρώπινο. Μια δυτική ευρωπαϊκή αστική δημοκρατία. Γίνεται. Από κει και μετά συζητάμε. Στην Ελλάδα αυτά δεν τάχεις και τα ελπίζεις από το σοσιαλισμό του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Ε λοιπόν επειδή το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ είναι ανίκανοι να φτιάξουν οτιδήποτε και αν το φτιάξουν θάναι σοβιετικού τύπου, δεν με απασχολούν. Συνεπώς έχω περισσότερες ελπίδες να τα βρω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ή και στον φιλελεύθερο χώρο. Θέλω αποτέλεσμα και όχι απλή παπαροκουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θα υποστηρίξω την υγιή επιχειρηματικότητα ιδιαίτερα τη μικρή γιατί μπορεί να δώσει δουλειά και να φέρει χρήμα στον τόπο. Θα υποστηρίξω ένα σύγχρονο σχολείο γιατί σε κάνει ανταγωνιστικό στην παγκόσμια οικονομία και βρίσκεις δουλειά ή σου φέρνει φοιτητές απέξω κλπ. Ταυτόχρονα όμως θα υποστηρίξω, αυστηρή εργατική νομοθεσία, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παραδοχή της διαφορετικότητας, προστασία των μεταναστών, ισότητα των δύο φύλλων, προστασία της μητρότητας, όλα αυτά δηλαδή για τα οποία το κεφάλαιο θα ήταν ευτυχισμένο να έλειπαν. Αυτή είναι η σύγχρονη αριστερή στάση, για μένα. Η στάση που φέρνει απτά αποτελέσματα. Η ρητορεία δεν με απασχολεί. Συνήθως είναι ο φερετζές για να κρύβει κάποιος τη δεξιά του ιδεολογία.
    πχ, Έλληνας καθηγητής αγγλικού ιδιωτικού ΑΕΙ, μας προτρέπει να φτωχεύσουμε και να γυρίσουμε στη δραχμή. Αυτός όμως τα λεφτάκια του και τη δουλειά του τα έχει έξω. Άρα είναι νόμιμος να μας λέει τις παπαριές του ή τις σοφίες του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το κεφαλαιο ειναι ενα leo, αλλα οι εσωτερικες διαμαχες του δεν ειναι αδιαφορες.
    Το χρηματοπιστωτικο, που εκφραζεται και με τα περισσοτερα think tank στην Ελλαδα, δημιουργει γρηγορες υπεραξιες(αερα αν θες απλα) και συνεπως γρηγορες κρισεις χρηματιστηριακες που θα τις μεταφερει στον πιστωτικο τομεα στη συνεχεια κρισεις υπερδανεισμου, μετα συναλλαγματικες και στο τελος την ''κλασικη'' υποκαταλανωσης(δες την πορεια της Ελλαδας την τελευταια δεκαετια).
    Το βιομηχανικο απο τη φυση του, λογω της εμπλοκης των παραγωγικων συντελεστων, αποσβεσης, δημιουργιας stock εχει μια αργη και σταθερη αναπτυξη(δες Γερμανια), χωρις μακροπροθεσμα να αποφευγει και αυτο την κριση.
    Η Ελλαδα δεκαετιες τωρα στηριζεται στο πρωτο. Μια διαμαχη αναμεσα στα δυο δεν ειναι αδιαφορη, ισως να οδηγησει στην δραχμουλα, που θα ριξει μισθους και ειναι σαφως πιο επιθυμητη για ενα εξαγωγικο κεφαλαιο. Φυσικα το δευτερο ειναι αδυναμο να εκφραστει πολιτικα στην Ελλαδα.(οι κορωνες κατα μνημονιου του Σαμαρα σας λενε κατι?)
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στην πραγματικότητα ο Γαπ προσπαθεί να ισοροπίση σε ένα τεντωμένο σχινί. όσο και αν το αρνείται αυτή την στιγμή είναι δέσμιος του πολιτικού κόστους. Η Τα και οι εκλογές για αυτή θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία απελευθέρωσης δημιουργικών δυνάμεων προς όφελος της κοινωνίας με κοινούς παρονομαστές ακόμη και αν ξεκινούν από διαφορετικές αφαιτηρίες. Και όμως ο Γαπ χρησιμοποιεί για να ανεβάσει τις μηχανές την παλιά κλασική συνταγή δηλαδή ακολουθεί πλέον την ατζέντα του αντιμνημονίου - μνημονίου. Μόνο που και οι κλασικές συνταγές θέλουν το κατάλληλο timing. Από ότι φαίνεται πάλι ως συνήθως μία ευκαιρία για την χώρα θα χαθεί. Είναι αστείο να ανοίγει θέμα ο Γαπ για εκλογές την στιγμή που η αντιπολίτευση τρέμει στην ιδέα της διεξαγωγής τους. ένας Πρωθυπουργός που δεν είναι δέσμιος του πολιτικού κόστους και διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοχηφία λέει το αυτονόητο «όποιος θέλει ας πάρει την πρωτοβουλία να ρίξει την κυβέρνηση». Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΔΒ
    Σύμφωνοι στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κεφάλαιου στην Ελλάδα με ευθύνη και του ελληνικού κράτους που για λόγους διαφθοράς, αλλά και παγκόσμιου κλίματος απέσυρε την στήριξή του στο βιομηχανικό κεφάλαιο. Αυτό αποβιομηχάνισε την χώρα, συρίκνωσε το προλεταριάτο, αύξησε την ανεργία κλπ. Η εξουσία σήμερα δεν βρίσκει τρόπο να βοηθήσει την ανάπτυξη και πασχίζει με την μείωση μισθών και εξόδων να μαζέψει το χρέος. Αδιέξοδο και πτώχευση προ των πυλών που θα πλήξει κυρίως τους αδύναμους. Γιαυτό πρέπει να αποφευχθεί. Η κοινωνία σήμερα ελπίζει ο ΓΑΠ να τα καταφέρει αν και αυτό δεν φαίνεται εφικτό.
    Αυτό είναι η μια συνθήκη. Πρέπει να στηρίξουμε ως Αριστερά την επιχειρηματικότητα, να την ενθαρύνουμε στους νέους και όχι να ζητάμε διορισμούς στο κράτος κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. H 2η συνθήκη. Με δεδομένο την καθολική εμπλοκή του κράτους στον πλούτο που παράγεται στη χώρα, πρέπει να εξυγιάνουμε το κράτος για να φτιάξει το περιβάλλον για να ευδοκιμήσει η ανάπτυξη και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Στα πλαίσια αυτά η Αριστερά πρέπει να στηρίξει προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση και όχι να τις θεωρεί απάτη ή αντιπερισπασμό.
    Δες ότι αντιμνημονιακός οίστρος μεταθέτει το πρόβλημα της ΤΑ και στην ουσία κανείς δεν ασχολείται με αυτήν.
    Το ΠΑΣΟΚ έχει πελαγώσει και οι συνταγές του ΔΝΤ παγκόσμια δεν μπορούν να βρούν τη θεραπεία.
    Τα εργατικά κινήματα είναι αδύναμα να ανατρέψουν το μνημόνιο αλλά μπορούν να βοηθήσουν με συγκεκριμένα αιτήματα και αιχμές να διορθωθούν τα υπόλοιπα. Δεν μας οδήγησε το μνημόνιο εδώ αλλά οι εγχώριες κυρίως πολιτικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άρα αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί έστω και αποσπασματικά σε πολιτικές ανάπτυξης πρέπει να το στηρίξουμε κριτικά. Καθήκον μας η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. ΘΑ κινηθεί; ή θα περιμένει να σωθεί η χώρα από θαύμα; Δεν ξέρω.
    Η αγωνία μας δεν είναι να συμμαχήσουμε με τον ΓΑΠ, αλλά να βγούμε από την κρίση.
    Από την κουβέντα φαίνεται ότι τα πράγματα είναι σύνθετα και θα πρέπει ο ένας να ακούει προσεκτικά τον άλλο μπας και βγει άκρη. Σε περιμένω στη "Μαργαρίτα" για πολιτική αντιμαχεία και διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΔΒ
    Κάτι ακόμα. Ακόμα και στο περιβάλλον του σκληρού Ευρώ μπορείς να κάνεις παιχνίδι. Μπορεί να ζορίζεσαι στις εξαγωγές αλλά μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα και να μειώσεις τις εξαγωγές. Δεν θα εξάγεις σώβρακα που εξάγει ο Κινέζος αλλά αγροτικά προιόντα ή τουρισμό. Να μειώσεις τις εξαγωγές φοιτητικού συναλλάγματος ή να εισάγεις χρήμα με ανταγωνιστικά και ιδιωτικά ΑΕΙ.Να αναπτύξεις παραγωγή λογισμικού να επικεντρωθείς σε τομείς που δεν απαιτούν μεγάλα κεφάλαια αλλά γνώση και πληροφορία.
    Αλλά σε μια τέτοια απόπειρα βλέπεις ότι σύσσωμη η αριστερά αντιστέκεται. Δηλαδή αρνείται στα παιδιά της την ευκαιρία να ζήσουν. Τη θεωρώ κοντόφθαλμη λογική που παράγεται από αργόμισθους και ΔΥ που δεν έχουν τίποτα να χάσουν ( ή έτσι νομίζουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. θα μου επιτρεψει η παντα φιλοξενη σελιδα να καταθεσω μια διαφορετικη αποψη απο αυτη του Κωστα και του Λεο: δεν καταλαβα ουτε λεξη απο οσες ειπε ο ΓΑΠ. Η συνεντευξη του δεν εβγαζε κανενα νοημα. Και η απορια μου ειναι πώς καταλαβαινουν τι ηθελε να πει οι καλοι μου φιλοι?

    Ακομα, μου κανει εντυπωση πως ενας ανθρωπος που ειναι 30 χρονια βουλευτης, υπουργος, αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης, πρωθυπουργος δεν εχει μαθει ακομα να λεει ουτε τα απολυτως στοιχειωδη

    Τελος, τα χυδαια σχολια καμια φορα βγαζουν γελιο και πολυ αραια και που, μπορει να βγαλουν και γελιο. δεν ξερω ομως αν εξυπηρετει τιποτα το να αντικρυζουμε τοσο χυδαιες προσωπικες επιθεσεις, και θα θερμοπαρακαλουσα το Γιωργο να ψαλλιδισει μερικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σίγουρα pinko είναι αντιαισθητικό να βλέπεις τέτοιες χυδαιότητες - που και που θα τα ψαλιδίζω, αλλά θέλω να δει κι ο κόσμος και να τους σιχαθεί. Ούτως ή άλλως από τα στατιστικά φαίνεται από που μπαίνουν αυτοί οι τύποι - είναι κυρίως αναγνώστες του φίλου μου του ΕΟΣ, δηλ. συριζαίοι. Δεν ευθύνεται ο ΕΟΣ γι αυτούς ούτε είπα ότι κάθε συριζαίος είναι αυτής της νοοτροπίας - αυτοί είναι ο βαθύς σύριζα, δηλ. όσοι χάνουν τώρα επιδοτήσεις και οφίτσια που πραξικοπηματικά είχαν αποκτήσει οι ανύπαρκτοι από την ανοησία όσων αντί να ανοίξουν το σύριζα στα μέλη τον άνοιξαν στους καρεκλάδες των διαφόρων μικροκατόχων της αλήθειας.
    Ελπίζω να το ξεκαθάρισα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Επί της ουσίας, πιστεύω κι εγώ ότι το μήνυμα του Παπανδρέου ήταν σαφέστατο παρά την γνωστή δυσκολία κάθε κυβερνώντος να μιλήσει καθαρά. Έπρεπε να αντιδράσει κάπως - φυσικά όλα παίζουν, είναι θέμα συσχετισμού αλλά και δεύτερης Κυριακής: η ουσία είναι ότι τα βαθιά συμφέροντα της πτώχευσης και των "κεκτημένων" (δεν εννοώ τους εργαζόμενους αλλά τους επιδοτούμενους άεργους του πελατειακού κράτους και των κομμάτων για τους οποίους δουλεύουμε όλοι) όπου μπορούν λόγω συγκυρίας να χτυπηθούν, να χτυπηθούν!
    Δεν με πειράζει καθόλου αν σε κάτι θετικό συναινέσει ο ΓΑΠ ή και η Παπαρήγα - μακάρι, και γι αυτό θέλει προσοχή γιατί αυτά είναι ευκαιρίες.
    Και η ΔΑ πρέπει να προσέξει μην θυσιάσει για την κομματική καταγραφή κάποιες σωστές αλλά αντιλαϊκιστικές και άρα αντιδημοφιλείς θέσεις της πχ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της πελατειακής σχέσης κομμάτων πολιτών, την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κλπ
    Οι θέσεις του Γρηγόρη Ψαριανού πχ είναι λεβέντικες και πρέπει να στηριχτεί όσο γίνεται περισσότερο γιατί αυτό το προφίλ θέλουμε!!
    Αν στο ΠΑΣΟΚ αναγκαστούν να χτυπήσουν τους αντιμεταρρυθμιστές, να βοηθήσουμε - δεν τραβάμε κάνα ιδεολογικό κόμπλεξ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. leo με αρκετες παρατηρησεις σου θα συμφωνησω, ομως. Δεν θεωρω οτι ο προσανατολισμος της χωρας μπορει να αλλαξει με ευκολια, και αυτο ειναι πανω απο τη θεληση καποιων κοινωνικων ομαδων.
    Με την πιθανοτητα να κανω λαθος θεωρω οτι υπαρχει ενας διεθνης καταμερισμος εργασιας, αντικειμενικα και οχι συνωμοτικα προσδιορισμενος, που δεν μεταβαλλεται ευκολα.
    Για παραδειγμα θα μπορουσες να σκεφτεις την Κυπρο μια χωρα εξαγωγικη και οχι χρηματοοικονομικων υπηρεσιων? σεναριο επιστημονικης φαντασιας.
    Ο ΓΑΠ, δεν θελει να υπηρετησει τιποτα αλλο περα απο τον μεταπρατισμο αναγκαστικα αφου του εσκασε η κριση, σε πιο υγιεις βασεις.
    Αν μιλαγαμε για κατι αλλο, εστω σε καπιταλιστικα πλαισια, θα επρεπε πρωτα να μιλησουμε, για ενα κοινωνικο συμβολαιο, που παρα της ιδεολογικες διαφορες θα δεσμευοταν σε αυτο ολη η κοινωνια.
    Κοινωνικο συμβολαιο που υπηρξε ρητα ή υπορρητα σε ολες τις δυτικες κοινωνιες και κρατη, τις κοινωνιες που δημιουργηθηκαν με βαση την πολιτικη ενοτητα σε κοινα ιδεωδη(πχ ελευθερια ισοτης αδελφοτης) σπαζοντας τις προηγουμενες μορφες φεουδαρχισμου-συντεχνιασμου και οχι σε ενα φαντασιακο δικαιο του αιματος(δες Ελλαδα) που αναπαραγει το καταγωγικο δικαιο σε μικροκοσμους δικαιου της παρεας και των φιλων στην καθημερινοτητα της.
    Ευχαριστω και για την προσκληση στη Μαργαριτα
    Δ.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δ Β,
    όλα αυτά πρέπει πλέον να τα βλέπουμε σε ένα υπερεθνικό επίπεδο πλέον. έτσι οι εργαζόμενοι πρέπει συντονισμένα να αλλάξουν την σχέση στον καταμερισμό εργασίας. Το πρόβλημα είναι διεθνές και όχι μόνο Ελληνικό. Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Χρειάζεται όμως ένα σχέδιο για το πως η κάθε χώρα βλέπει τον ρόλο της στον οικονομικό καταμερισμό. Και η αριστερά οφείλει να ανοίξει και να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΓΙΑ ΤΟ "ΣΟΥΣΛΟΦ" ΤΟΥ BLOG.
    "18η ΜΠΡΥΜΑΙΡ ΤΟΥ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗ"
    ΑΝΤΕ ΡΕ ΓΑΓΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ, ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΥΟ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΝ ΣΤΟ "KΑΙΝΟΥΡΓΙΟ" ΤΟΥ ΓΑΠ.
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΓΙΑ "ΠΟΝΗΡΟΥΣ".
    ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΥΠΟΘΕΗ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ...
    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΨΥΧΑΝΑΙΜΙΖΕΣΑΙ ΣΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ "ΚΟΚΑΛΟ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΟΧΟ ΣΟΥ.
    ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΑΣ "ΔΙΚΟΣ" ΜΑΣ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΟΙ "ΚΟΥΡΗΔΕΣ" ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ.
    ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΕΩΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΣΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΜΕΓΑΛΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ ΤΩ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. -Μαμά, μαμά Αριστερά..!! Με είπε κουτάβι!
    -Ποιoς παιδί μου;
    -Ένας άγνωστος...
    -Μην ασχολείσαι με δειλούς παιδί μου. Στην αριστερά δείχνουν το πρόσωπό τους - δεν κρύβονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Διαφωνω με την αναλυση του Κωστη.Μου φαινεται αφελης.Ο Παπανδρεου κακως "υπεκυψε" στη γραμμη του Σαμαρα και του Τσιπρα οτι στις 7 Νοεμβριου ψηφιζουμε με βαση τα "διλληματα" της κεντρικης πολιτικης σκηνης.Αυτη η θεση εγκαταλειπει τη γραμμη για αυτοδιοικητικες εκλογες. Ειναι τελικα βαθια παλαιοπολιτικη και δεν εχει καμμια σχεση με μια νεα πολιτικη κουλτουρα.Υποβαθμιζει τα αυτοδιοικητικα χαρακτηριστικα των συνδυασμων Καμινη ΚΑΙ Μπουταρη και επαναφερει ανοητα την ατζεντα της λαικιστικης αντιπολιτευσης για το μνημονιο ως αποκλειστικο θεμα των εκλογων!!!!
    Απορω μαλιστα γιατι ο πρωθυπουργος με αυτο το παλαιοκομματικο υφος επιλεγει 15 μερες πριν τις εκλογες μια τετοια αστοχη ενεργεια που εχει εξοργισει ακομα και το κοσμο του ΠΑΣΟΚ.
    Οσο για την αντιπαραθεση με το "βαθυ ΠΑΣΟΚ", ας μην ειναι κανεις βιαστικος.Πραγματι ο ΓΑΠ εκανε θετικες κινησεις με τις επιλογες για Καμινη-Μπουταρη αλλα μην ξεχναμε και τις επιλογες για Καρχιμακη ως γραμματεα του ΠΑΣΟΚ,για Μιχα υποψηφιο δημαρχο,τη "σφαγη" Βενιζελικων και Σημητικων απο το ψηφοδελτιο Σγουρου.Η κατασταση στο κυβερνητικο χωρο ειναι πιο συνθετη και πιο χαοτικη.
    Παντως, σωστα η ΔΑ αποδοκιμασε τη συνεντευξη Παπανδρεου,οπως και οι Οικολογοι-Πρασινοι.
    Ο τοπος εχει αναγκη μια υπευθυνη δυναμη σαν τη ΔΑ που με σταθεροτητα και χωρις ετεροκαθορισμους να οικοδομει μια νεα πολιτικη κουλτουρα απεναντι στη κοκορομαχια του δικομματισμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αυτό εννοεί ο Κωστής να προσέχει η ΔΑ: μείναμε μόνοι να τονίζουμε τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών - η ανάγκη του ΓΑΠ να χτυπήσει εσωκομματικά τους βαθυπασόκους ανοίγει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προβλήματα όπως το δημοψηφισματικό χαρακτήρα των εκλογών. Άρα δεν μας ευνοεί κοντοπρόθεσμα - έχουμε πρόβλημα (και οι Καμίνης, Μπουτάρης).Μακροπρόθεσμα ίσως ενισχύει το μεταρρυθμιστικό μέτωπο αλλά με μια ΔΑ αποδυναμωμένη κι ένα Καμίνη ή Μπουτάρη χαμένο.
    Γι αυτό θέλει προσοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κωστη μαλλον βιαζεσαι. Απλα ενας παλαιοκομματικος τυχωδιωκτισμος ηταν με ολιγη σαλτσα μεταμοντερνου mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γεμίσαμε γλύφτρηδες

    Χαίρομαι που ολοένα και περισσότεροι στην αριστερά διαγιγνώσκουν ότι η αριστερά είναι νεκρά κατάλοιπα ενός ηρωικού και τραγικού παρελθόντος. Κατά συνέπεια, ο κατ’ εξοχήν εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της ιστορικής αριστεράς και του νέου κινήματος αλλάζει τροπή. Ο συσχετισμός ισχύος μεταξύ των δύο Αριστερών, της ιστορικήςΚΚΕ ΣΥΝ-ΠΛΗΝ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΥΡΙΖΑ-ΜΕΤΩΠΑ-ΔΗΑΡΗΔΕΣ κ.α.κλασσικοί τηςπάντα ο κώλος μας στις καρέκλες της δήθεν ανανέωσης με αυτή του Μέλλοντος, αλλάζει ραγδαία υπέρ της δεύτερης και οι κύριοι της πρώτης αρχίζουν να το ψιλοψυλλιάζονται! Θα σας αφήσουμε να βγάλετε τα μάτια σας, να θάβετε ο ένας τον άλλον, να φυλλορροείτε. Ολοένα και πιο πολλοί θα σας εγκαταλείπουν. Προχωρείτε προς το κενό, θα σας ανοίξουμε το δρόμο.

    Και όταν φτάσετε κοντά στο γκρεμό, θα φάτε μια κλοτσιά που θα είναι όλη δική σας.Εσείς θα κρατήσετε την Ηθική, εμείς την Ισχύ.

    Ο κ. Μπιτσάκης καλεί τους αριστερούς να συζητήσουν για να ενωθούν και να υπερβούν τη μιζέρια αλλά μετα τις εκλογές, αφού πρώτα ψηφίσουν αριστερά. Η τελευταία πρότασή του: Εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές.
    Ο κ.Κουβέλης και η παρέα του μας δείχνουν το Γιώργο του αυτονόητου,της σφαγής των συνταξιούχων,της κατάργησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων,(συλ.συμβ.,διαιτησία,ωράρια),της πλήρους ιδιωτ\σης υγείας παιδείας,ένεκα πρασινορουφιάνων και "λοιπών καρατικοδίαιτων αριστερών,εκπαιδευτικών παράνομων φροντιστηριάδων,οι γνωστές πουτανίτσες των ιδιαίτερων,των γιατρών με τις προβειές χωρίς σύνορα με κοινό παρανομαστή τα φράγκα.
    Με το Γιώργο που συμπεριφερόμενος ως άγγλος ευγενής κοβει και ράβει ακόμη και το κοινοβούλιο,το σύνταγμα στα μέτρα του.
    Στο σημερινό "μεσαιωνικό Καιάδα"που τον σχεδιάσατε παρέα θα πάτε μόνοι σας.

    Και ο γκρεμός εδώ θα είναι μετά τις εκλογές, δεν θα πάει πουθενά. Κι εμείς, εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές! Όσο για την Κυριακή των εκλογών, εάν δεν βρέχει, θα πάμε με τα παιδιά στο βουνό ή στη θάλασσα. Εάν βρέχει, θα βρούμε καλή παρέα σε κάποιο ουζερί.

    Εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές.

    Εσμεράλδα η Αμεσοδημοκράτισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κι ο Κακλαμάνης θα είναι ξανά στη θέση του

    Αριστερούλης ο Τυφλομένος από επαναστατικό θυμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ενώ ο αριστερούλης...
    θα ψηφίσει το καμίνη
    μπας και φύγει ο κακλαμάνης
    για να μας προκύψει κακλαμίνης.
    προσεχώς θα σου στείλουμε και πρόσκληση για του που θα πάμε,στις 7 και 15 μπας και παπάρεις άδεια απο τη μαμά σου νάρθεις,για να μη μένεις μοναχούλης σου στο σπίτι...
    να κάνεις σφεντόνα το πουλί σου. αυτο βέβαια καθόλου δεν πειράζει τη μαμα αρκει να ΜΗ γίνεις δεξιός σα το σαμαρά, ενω σαν το γαπ το σοσαλιστη γατόπαρδο που είναι 25 χρόνια στα πράματα στο όνομα της αντιδεξιας του παπαρορητορίας δεν την ενοχλει καθολου, αλλωστε ως παληα πουτανα η μαμα ξερει να γλύφει οπου φτυνει.
    και τι εγινε κρεας μπαινει κρεας βγαινει τουλαχιστον να ειναι απο γαπ και δντ,ευρωπουτανα χρονια η μαμα πως τολεγε εκεινο παληα ναι στην ευρωπη των λαων,ενω οι σοσιαλιστες του πασοκ φώναζαν δεν πωλειται, με αυτους η μαμα μπορει σημερα και να τον παρει ξερει αυτη..
    λοιπόν μπούλη τυχερουλη τι λες? κκεσυνσυριζομαλακία με μπόλικο καρατζαφεροκουβελοπαπανδρεου και σαμαρι
    η βολτα σε βουνα και παραλίες?
    κυριακες ειναι και οι δυο ημερομηνιες,πες επιτελους στη μαμα οτι η ζωη σε θελει καθε μερα παροντα οχι καθε τεσσερα χρονια,για αυτο δε καταλαβες οτι του κακαλαμανη δεν του περασε στο παρκο της κυπρου επειδη εμεις το χαζοποπολο κερδισαμε, η μαμα προσπαθησε ως συνηθως να το κανει "δικο" της,εμεις το αφεισαμε, η μαμα το "πουλησε" ως συνηθως, ξανα στους νταβατζηδες...
    όξω μωρη λούγκρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Λοιπόν κουτάβι,
    Από παλιά οι πουτάνες στα μπουρδέλα χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα όπως στο δικό σου leo,tide,omo,rol,stimorol, κ.α
    Γιώργος που τον λένε Γιάννη κ.α.
    Το σημερινό life style της πουτάνας του lifo, athens voice θέλει και φωτο .
    Στο μπουρδέλο λοιπόν όποιος μπαίνει, διατηρεί πάντα την ανωνυμία του, οι πουτανες και οι νταβάδες χρησιμοποιούν ψευδώνυμα ως "ιδιοκτήτες"
    Γκέκε?!
    Μην βαφτίσουμε και τη μπουρεδελοτσαρκα επικοινωνία και κατάθεση πολιτικών απόψεων,να μη τρελλαθούμε τελείως δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU