Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Το Μνημόνιο φόνευσε τον Καλλικράτη


του Νίκου Γ. Ξυδάκη*

Ο μεγάλος χαμένος των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου θα είναι η Αυτοδιοίκηση. Οπως όλα δείχνουν, η εκλογική αναμέτρηση, ιδίως στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, παίρνει χαρακτήρα σύγκρουσης γύρω από το Μνημόνιο, τα κυβερνητικά μέτρα αιματηρής λιτότητας και την ύφεση που ήδη πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των εκλογών διατηρείται μόνο στους μικρότερους δήμους, κι εκεί όχι με αναπτυξιακή λογική αλλά περισσότερο λόγω τοπικισμών και συμφερόντων.

Και όμως οι παρούσες εκλογές είναι από τις κρισιμότερες ίσως των πολλών τελευταίων χρόνων για τις τοπικές κοινωνίας. Με το σχέδιο «Καλλικράτης» επιχειρείται μείζων διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, με τη συγχώνευση πολλών δήμων, ήδη άπαξ συνενωθέντων με το σχέδιο «Καποδίστριας», και κυρίως με τη θέσπιση μειζόνων περιφερειών, με αιρετούς άρχοντες και εκτενείς αρμοδιότητες. Η Ελλάδα δεν θα είναι ίδια μετά τον «Καλλικράτη» – καλύτερα ή χειρότερα, δεν γνωρίζουμε από τώρα.

Ισως να ήταν βιαστική αυτή η ριζική αναδιάρθρωση, σε τούτη τη δυσχερέστατη ιστορική συγκυρία, και όταν η προηγούμενη μεγάλη μεταρρύθμιση, η καποδιστριακή, δεν έχει εμπεδωθεί απολύτως. Η εμπειρία έδειξε ότι η κατάργηση αρκετών κοινοτήτων δεν ήταν πάντα η ευτυχέστερη λύση· η συνένωση απομακρυσμένων μεταξύ τους κοινοτήτων, με σκοπό την καλύτερη χρήση υλικών και ανθρώπινων πόρων, δεν λειτούργησε πάντα προς όφελος των μικρών κοινοτήτων, ο απόμακρος και απρόσωπος χαρακτήρας της αυτοδιοικητικής εξουσίας αποξένωσε τους δημότες από τους αιρετούς. Οι δημότες ένιωσαν αμήχανοι και αμέτοχοι ενώπιον των πρακτικών προβλημάτων του οικισμού τους, περίμεναν κάποιος από τα «κεντρικά» να λύσει το εκάστοτε πρόβλημα.

Από την άλλη, ο «Καλλικράτης» εκτιμάται ότι θα προκαλέσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος στις μεγάλες εργασίες, όπως διαχείριση απορριμμάτων, υδροδότηση, βιολογικοί καθαρισμοί, συντήρηση οδικού δικτύου κ.λπ. Οι μικρές αυτοδιοικητικές μονάδες δεν έχουν επαρκείς πόρους για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες σύνθετες προκλήσεις. Πόσοι όμως πολίτες γνωρίζουν ποιες βελτιώσεις στην αυτοδιοικητική μηχανή θα φέρει ο «Καλλικράτης»;

Ούτε καν οι χιλιάδες υποψήφιοι...

Η παρτίδα χάθηκε χωρίς καν να παιχτεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Το Μνημόνιο, η ύφεση, η αβεβαιότητα του κόσμου, η αμηχανία και η ένδεια των πολιτικών σχηματισμών έπληξαν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών, ουδείς μεγαλόσχημος υποψήφιος με κομματικό χρίσμα μιλάει για τον «Καλλικράτη», τα προβλήματα, τις ενδεχόμενες λύσεις στο περιβάλλον, στους οικισμούς, στις υποδομές, στην ανόρθωση της παραγωγής. Μόνη ελπίδα, η κάθοδος νέων, υγιών δυνάμεων στο ξερό αυτοδιοικητικό τερέν. Ευτυχώς παρατηρούνται τέτοια σημάδια εδώ κι εκεί· σε μικρούς ή και μεγάλους δήμους διεκδικούν ψήφο συνδυασμοί ανεξαρτήτων, άφθαρτα πρόσωπα, με καθαρό λόγο και βαθιά γνώση του τόπου. Η φωνή τους δεν ακούγεται στα μεγάλα μίντια και στις κεντρικές αρένες· ακούγεται όμως εκεί όπου πρέπει, στους συμπολίτες τους. Είναι μια ελπίδα.


*kathimerini.gr, 26/10/10

Σχόλιο του ιστολογίου:

Βαδίζουμε λοιπόν προς ήττα των μεταρρυθμιστών; Έναντι ενός τυφλού "όχι στο Μνημόνιο" άνευ εναλλακτικών και με αδιαφορία ποιοι το ...παιανίζουν;

"Εμείς", έστω και μόνοι, θα επιμείνουμε αυτοδιοικητικά!

Ψαριανός λοιπόν ...forever!! (εννοώ και την δεύτερη Κυριακή!)


6 σχόλια:

  1. Ο ηδονισμός του πολιτικού ψεύδους
    Του Θύμιου Παπανικολάου
    Η αποκρουστική φιλοσοφία και πρακτική του κράτους και του παρακράτους του ΠΑΣΟΚ καταγράφει με τον πλέον μοχθηρό τρόπο την ολοκληρωτική φιλοσοφία του νεοταξικού καθεστώτος των «νταβάδων» (διεθνών και εγχώριων).
    Αυτή η φαιά, νεοταξική φιλοσοφία αποτυπώνεται καθαρότατα στην καθημερινή πρακτική της κυβέρνησης. Μια πρακτική η οποία έχει ένα και μόνο στόχο: Να τρομοκρατήσει τον εργαζόμενο και κάθε κοινωνική κατηγορία πολιτών που «σηκώνει κεφάλι», και να τους ρίξει στην έσχατη οικονομική εξαθλίωση και πολιτική ταπείνωση.
    Η φιλοσοφία αυτή σηματοδοτείται και στα πρόσωπα των κυβερνητικών ανδρεικέλων: Από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς μέχρι τους συμβούλους και παρατρεχάμενους και κυρίως στην «αλητεία» των ΜΜΕ.
    Όλοι αυτοί, όταν μιλάνε, μοιάζουν να φοράνε το ίδιο κοστούμι: Του σατράπη, τη στραταρχική, δηλαδή, αυθάδη στολή. Στα λόγια τους και στο πρόσωπό τους αποτυπώνεται η διαστροφή εκείνων των ανθρώπων της εξουσίας που ηδονίζονται να εξευτελίζουν τον άνθρωπο, να τον ρίχνουν στην έσχατη δουλοπρέπεια, αυτοπεριφρόνηση και ταπείνωση, για να διατρανώνουν έτσι, έμμεσα, την ανάπηρη υπεροχή τους.
    Συστατικό στοιχείο αυτού του ηδονισμού της πολιτικής αναπηρίας είναι το ψεύδος: Το ολοκληρωτικό ψεύδος, η φρενοβλαβής υποκρισία και απάτη.
    Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η πασοκική, αυθάδης νεοταξική αχρειότητα και δολιότητα παίρνουν μορφές κατακλυσμιαίας νεροποντής.
    Οι άνθρωποι είναι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ και άπαικτοι. Τίποτα δεν αφήνουν όρθιο. Και μάλιστα με την πώρωση εκείνη των στυγνών εγκληματιών οι οποίοι δεν έχουν καμία συναίσθηση επειδή δεν διαθέτουν ΚΑΜΙΑ συνείδηση…
    ΟΙ κλώνοι αυτής της αποκρουστικής πασοκικής αχρειότητας είναι ακόμα πιο αχρείοι και αδίστακτοι. Δεν διατυμπανίζουν απλώς την παρασιτική «πασοκική» «αλητεία» τους, αλλά σου λένε και κατάμουτρα, χωρίς αιδώ, ότι σε δουλεύουν.
    ΤΟΣΟ ηλίθιο περνάνε τον ελληνικό λαό και τόσο βάναυσα προσβάλλουν τη νοημοσύνη του.
    Διαβάστε τα λόγια ενός τέτοιου «πασοκικού» κλώνου για να καταλάβετε το μέγεθος του δουλέματος.
    «Το ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κυβέρνηση, οι εκλογές αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε περίπτωση εκλογής μας, περιμένουμε να σταθούμε δίπλα στην κυβέρνηση και όχι απέναντί της».
    Ο αηδιαστικός αυτός κλώνος είναι ο Δημαράς!!!
    Το παίζει και ανεξάρτητος!!!!!
    Θα νομιμοποιήσετε με τη ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ στο πανηγύρι της εκλογικής απάτης και αυτή τη σχιζοφρένεια του ψεύδους και της απάτης;
    Μας δουλεύουν ανοικτά, το διαλαλούν κιόλας και εμείς θα πάμε να τους ψηφίσουμε;
    ΑΥΡΙΟ, βεβαίως, θα λέμε το γνωστό: «Δεν μας κοβότανε το χέρι»!!!
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για άλλη μία φορά νικητής το περίφημο «πολιτικό κόστος» σε βάρος της επιτακτικής ανάγκης για μεταρρυθμίσεις. Για άλλη μία φορά ο Γαπ αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων όπως και στους χειρισμούς που μας έφτασαν στην υπογραφή του μνημονίου. Τα μόνα που ευνοούνται με την εκλογολογία και την αποσταθεροποίηση της χώρας είναι τα κλασικά λαμόγια που εκφράζονται με τα μεγάλα συμφέροντα που κατατρώγουν το κράτος. Αδύναμες κυβερνήσεις υπο πολιτική ομηρία ώστε να μην μπορούν να λειφθούν αποφάσεις. Και αυτή η κατάσταση βολεύει όλα αυτά τα συμφέροντα όπως και αν εκφράζονται πολιτικά (βαθύ, επιφανειακό Πασοκ, νδ ή καταγγελτική αριστερά). Αυτοί που πυπιλίζουν την καραμέλα του αντιμνημονίου θα κλιθούν αύριο να διαχειριστούν μόνο για την περιφέρεια αττικής κοινοτικά προγράμματα που θα έχουν άμεση πρόσβαση δεκάδων δισ ευρώ. Και για αυτή την ταμπακιέρα δεν μιλάει κανένας ενώ μετά τις εκλογές θα αρχίσει το γνωστό φαγοπότι.
    by, by, δυστυχώς οι μεταρρυθμίσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα radical. ΚαλΉ Κυριακή.
    Μη νομίζεις ότι η περιφέρεια Αττικής θα έχει τόσα κονδύλια που λές. Οι περιφέρειες θα έχουν λίγα κονδύλια ( ειδικά μετά το 2015 που τελειώνει το ΕΣΠΑ) και λίγες αρμοδιότητες. Αρμοδιότητες και κονδύλια θα έχουν οι Δήμοι κι οι Γενικές ( κρατικές ) διοικήσεις. Αυτή είναι η αδυναμία, η βασική του Καλλικράτη. Αλλωστε και σε μία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου της νομαρχίας Αθηνών που παρακολούθησα, λίγο πολύ οι περισσότεροι νομαρχιακοί σύμβουλοι ( όλων των παρατάξεων ) αυτό είπαν. Οι φοβερές αρμοδιότητες και τα απειρα κονδύλια των περιφερειών είναι ένας μύθος, μια κυβερνητική προπαγάνδα .
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη σου μέρα δυ. Κονδύλια υπάρχουν και αυτό είναι το κύριο μέλημα του Γαπ γιατί θέλει στις περιφέρειες να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δικοί του.
    Μετά το 2015 να είσαι σίγουρος πως κάτι άλλο θα υπάρξει. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό. Ποιος μιλάει λοιπόν για αυτά τα κονδύλια λίγα ή πολλά στις περιφέρειες ή στους δήμους πως θα τα διαχειριστεί;; Ποιός μιλάει για την διαχείριση της καθημερινότητας, παιδικοί σταθμοί, καπύ, προγράμματα βοήθειας στο σπίτι, διαχείριση απορρημάτων τοπικές συγκοινωνίες κλπ. Κανένας από τους υποτιθέμενους αντιμνημονιακούς δεν αναφέρεται σε αυτά γιατί αν μπεί στην διαχείριση θα εισπράξει και το κόστος. Και ας πούμε ευθέως ένα ερώτημα. Ποια είναι η θέση ας πούμε του Μητρόπουλου, του Δημαρά, ή του Αλαβάνου για την χοροθέτηση του χυτα στην Αττική;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μικρή αγρυπνία στου Καρύτση
    Tου Nικου Γ. Ξυδακη

    Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Καρύτση είναι τρίκλιτος βασιλική μετά τρούλου, προφυλαγμένη από το βουητό της οδού Σταδίου σε μια εξαίσια αθηναϊκή πλατεία, την ομώνυμη. Το αρχιτεκτονικό της στυλ είναι αθηναϊκό, δηλαδή νεοκλασικό ανάμεικτο, με βυζαντινές και ρωμανικές επιρροές· φέρει την υπογραφή του σπουδαίου Λύσανδρου Καυταντζόγλου, αλλά δεν ακολουθεί το αμιγές νεωτεριστικό ύφος άλλων έργων του, λ.χ. της Αγίας Ειρήνης επί της Αιόλου, του Αγίου Κωνσταντίνου της Ομονοίας, του Αρσακείου κ.λπ.

    Κατά τούτο, κατά το ανάμεικτο του ύφους και κατά την κλίμακα του μικρού μεγέθους του, τούτος ο ναός εκφράζει την Αθήνα του 19ου και του 20ού αιώνα, εκφράζει το μεικτό αλλά νόμιμο ύφος του κρατιδίου, τους αστούς κυρίως, αλλά και τους επήλυδες που έγιναν αστοί, τους νοικοκυραίους, τους υφασματέμπορους, τους βιοτέχνες, τους γραφιάδες και τους ραφτάδες, τους χρυσοχόους και τους ρολογάδες, τους καφεπώλες, τους δημοσιογράφους, τους βενιζελικούς, τους ευσεβιστές της «Ζωής», τους μουσόφιλους του «Παρνασσού», τους αναγνώστες της Εστίας και του Βήματος, όσους ακόμη και σήμερα ζουν, κινούνται, ανασαίνουν πέριξ του κομψού τρούλου και του φαιομάρμαρου πυλώνος.

    Αλλά αυτοί οι άνθρωποι τελειώνουν, φεύγουν. Ο κόσμος αυτός των νεοελληνικών δύο αιώνων, πλούσιος μες στις αντινομίες και τα έργα του, κόσμος της εργασίας και του εμπορίου, των Γραμμάτων και της γνώσης, αυτός ο κόσμος εγκαταλείπει την πλατεία Καρύτση, συνταξιοδοτείται ή χρεοκοπεί, μετακομίζει, αποχωρεί. Σε κάθε μαγαζί, σε κάθε εργαστήριο που κλείνει, ιδρύεται καφενείο και μπαρ. Ο homo faber, o homme des lettres, ο cognoscente, εγκαταλείπουν τη σκηνή, τα κτίρια με την πατίνα της γνώσης και της τέχνης.

    Τη θέση τους παίρνει ο κόσμος της διασκέδασης, της αμεριμνησίας, κόσμος ανέργων και αέργων ενδεχομένως, κόσμος του μεταιχμίου, μεταφερμένος από αλλού, κόσμος που ουδέποτε θα ριζώσει και θα γνωρίσει, δεν θα ενδιαφερθεί να μάθει ποια ήταν η αθηναϊκή οικογένεια Καρύκη ή Καρύτση, κτιτορική του ναΐσκου από τον 11ο αιώνα, οικογένεια που έβγαλε Μητροπολίτη Αθηνών και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον 16ο αιώνα.

    Κόσμοι άλλου γένους. Μπείτε σ’ ένα μαγαζί της Πραξιτέλους, της Λέκκα, της Κολοκοτρώνη, οποιοδήποτε· κάνετε μια ερώτηση για οτιδήποτε αναζητείτε εκεί γύρω, οσοδήποτε εκκεντρικό, μια μισομέταξη φόδρα, ένα εξωτικό κουμπί, ένα ασημένιο εξάρτημα. Ευθύς θα σας απαντήσουν, με ακρίβεια, με σαφήνεια: Στο 12 της Λεωχάρους, στη Μιλτιάδους καθώς μπαίνεις, στη Ρόμβης 2, στη Χαβρίου τρίτο μαγαζί όπως μπαίνεις από Κολοκοτρώνη. Ρωτήστε οτιδήποτε απλούστατο σε έναν θαμώνα των μπαρ της Καρύτση: Προς τα πού πέφτει η οδός Νικίου; Δεν ξέρω, δεν είμαι από δω – αυτή είναι η πιθανότερη απάντηση...

    Μόνο για Ψαριανούς και όλους τους λοιπούς όψιμους "πολτικοσωτήρες" της αυτοδιοίκησης δεν "γράφει ο αγαπητός μου φίλος Νίκος, δεν έχετε το Θεό σας τελικά...
    καλώς σας αποκαλούν κουτάβια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΙΓΑ ΜΗ ΚΑΙ ΔΕ "ΦΟΝΕΥΑΝ" ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ..
    Εδώ όλοι οι κομματικοί στρατοί συναγωνίζονται χρόνια τώρα, στα λόγια πάντα για το καλό μας,μια απο τα ίδια και πάλι καλλιστεία πλέον "ακομμάτιστων" (εδώ απλά γελάνε)"ανεξάρτητοεξαρτμένων" (εδώ πότε κλαίνε πότε γελάνε)
    Για το καλό μας όμως θα ψάχνουμε πιά θα διαβάζουμε και θα τους ρίχνουμε και καμιά κλωτσιά οταν εξακολουθούν να νομίζουν όλοι αυτοί οι μασκαράδες ότι θα πουλάνε μονίμως "ληγμένα"

    Για να δούμε πάλι ξένοι δάχτυλοι εναντίον όλων αυτών των απατεώνων που παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές.
    Και καλά τους ακροδεξιούς και τους φασίστες τους ξέρουμε οι άλλοι οι επαναστάτες του αυτονόητου τι κάνουν? μας δουλεύουν και χρειάζονται και βοήθεια των υπολοίπων δημοκρατικών δυνάμεων.


    «Παγώνουν» τις επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα
    Πολλά ευρωπαϊκά κράτη ακυρώνουν τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ» για τη μετανάστευση...
    Σε «πάγωμα» των αποφάσεων απέλασης αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα προχωρούν πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το επιχείρημα ότι η χώρα μας παραβιάζει τα δικαιώματά τους απενεργοποιώντας έτσι τη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία προβλέπει την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών στην αρχική χώρα εισόδου τους στον κοινοτικό χώρο- εν προκειμένω τη δική μας. Μετά το δικαστήριο της Φραγκφούρτης, το οποίο έχει ακυρώσει διαταγές απέλασης προς την Ελλάδα, ήρθε την περασμένη Τετάρτη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αυστρίας το οποίο ακύρωσε την επαναπροώθηση μιας Αφγανής. Η γυναίκα- και μητέρα ανηλίκων παιδιών- είχε μπει στην Ελλάδα παράνομα από την Τουρκία και στη συνέχεια εισήλθε στην Αυστρία, όπου συνελήφθη και εις βάρος της, αλλά και των παιδιών της, εκδόθηκε εντολή απέλασης στην Ελλάδα.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη ότι η μεταγωγή της στην Ελλάδα αντιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο Σύνταγμα της χώρας, καθώς έκρινε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευάλωτο άτομο για το οποίο «λόγω της αδιαμφισβήτητης σκληρής κατάστασης για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα» η τυχόν επιστροφή θα παραβίαζε το 3ο άρθρο της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το δικαστήριο έκρινεότι στις μελλοντικές επαναπροωθήσεις ευπαθών ομάδων η Αυστρία θα πρέπει πρώτα να αποσπά τη δέσμευση της Ελλάδας για τη σωστή περίθαλψη και αντιμετώπισή τους.

    Στο μεταξύ, ξεκίνησε προχθές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης της Γερμανίας η εκδίκαση αντίστοιχης υπόθεσης που αφορά την επαναπροώθηση προσφύγων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, βάσει του «Δουβλίνου ΙΙ». Η ανθρωπιστική κρίση στο μεταναστευτικό έχει οδηγήσει χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο να «παγώσουν» τις επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει προσωρινά την ευθύνη για την επεξεργασία όλων των αιτήσεων ασύλου εκείνων που διαφορετικά θα είχαν «επιστραφεί» στην Ελλάδα. «Δεν αρκεί η αναστολή των επαναπροωθήσεων. Για κάποια περίοδο όλα τα νέα αιτήματα ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το να κλείνουν τα μάτια στο φαινόμενο της διαχείρισης του 90% των εισερχομένων στην ΕΕ από μια μικρή χώρασημαίνει όχι μόνο ότι δεν υπάρχει άσυλο στην Ελλάδα, άλλα και ότι δεν υπάρχει άσυλο στην Ευρώπη» σχολιάζει η πρόεδρος της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κυρία Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU