Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥ-ΣΤΑΛΙΝ-Α;

του left division

Πριν από μερικές μέρες η στρουθοκάμηλος φιλοξένησε ένα κείμενο της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου που καυτηρίαζε με πολύ σκληρό τρόπο ομολογουμένως την πολιτική συμπεριφορά του ΚΚΕ.

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο post ήταν πραγματικά ογκώδης και πλουσιότατος σε απόψεις. Αυτή η διαπίστωση εκτιμώ ‘’πως μου δίνει το δικαίωμα’’ να επανέλθω.

Όχι να στοχοποιήσω το ΚΚΕ αλλά για να πάρω ενδεχομένως απαντήσεις στις απορίες μου μέσα από τις απόψεις που θα κατατεθούν. Και ερωτώ:

Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εγκαλεί τον υπεύθυνο για τα ΜΜΕ υπουργό για το γεγονός ότι ένα ντοκυμαντέρ που πρόβαλε η δημόσια τηλεόραση κηλίδωσε την πολιτική εικόνα του Μάο, του Ντε Γκωλ, του Τσώρτσιλ, ή δεν ξέρω ποιου άλλου;

Πρέπει στην δημόσια τηλεόραση να μπουν στοιχεία αυτολογοκρισίας ή άλλου τύπου κόκκινες γραμμές, και τι είδους;

Πρέπει ο εκάστοτε υπουργός να απαντά σε τέτοιες αιτιάσεις και με τι τρόπο;

Η άποψη δεν σχολιάζω ντοκυμαντέρ (Χυτήρης) μπορεί να θεωρηθεί πολιτική θέση;

Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα που ευαγγελίζεται την ανατροπή του αστικού κοινοβουλευτικού συστήματος (στο οποίο πάντως μετέχει μιλώντας ταυτόχρονα για αμφισβήτηση μέχρι και του συντάγματος) να εγείρει ζητήματα διαμόρφωσης πολιτικής ηθικής που δεν θ’ αμφισβητεί την δική του κοσμοθεωρία, όταν το ίδιο δεν φείδεται χαρακτηρισμών για όσους θεωρεί πως βρίσκονται απέναντι του, στην προκειμένη περίπτωση όλους τους άλλους.

Κάθε άποψη δεκτή (ελπίζω χωρίς φανατισμό). Δική μου θέση

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΑΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΓΕΤΑΙ

Παραθέτω το σχετικό κείμενο του Βήματος που μου έδωσε την αφορμή για το σχόλιο:

Πόλεμος ΕΡΤ- ΚΚΕ για τον Στάλιν

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ενταση ξαφνικά στις σχέσεις ΚΚΕ και ΕΡΤ με αφορμή τον... Στάλιν. Η δημόσια τηλεόραση προέβαλε την Κυριακή ένα ντοκυμαντέρ για τη ζωή του Στάλιν το οποίο τον εμφάνιζε, όπως καταγγέλλει ο Περισσός, περίπου ως συνεργό του... Χίτλερ. Εντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ως «γκεμπελίσκους» τους διευθυντές της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ αναφέρει ότι το ντοκυμαντέρ ήταν «κατάπτυστο». Η ΕΡΤ, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ, εμφάνισε το βράδυ της Κυριακής την «Ιστορία με το κεφάλι κάτω» και σημειώνει: Η ΕΤ1 εμφάνισε τον Στάλιν ως συνεργάτη του Χίτλερ στην εκπαίδευση της Γκεστάπο, στην παράδοση χιλιάδων εβραίων στο γερμανικό κράτος για να αποσταλούν στα κρεματόρια και καταλήγει: «Για την αντικομμουνιστική φρενίτιδα της κρατικής τηλεόρασης, το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ και τον αρμόδιο για την ΕΡΤ υπουργό. Κάνουνμεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι μπροστά στις εκλογές θα αλιεύσουν ψήφους με τέτοιες χυδαιότητες, κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι με τον αντικομμουνισμό θα συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ της πλουτοκρατίας».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αιφνιδίασε τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για τα ΜΜΕ, κ. Τηλ. Χυτήρη, ο οποίος το μόνο που δήλωσε ήταν: «Δεν σχολιάζω ντοκυμαντέρ», ενώ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «με τα ντοκυμαντέρ ασχολείται η Ιστορία».

Το ΚΚΕ επανήλθε και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος κ. Μάκης Μαΐλης επικοινώνησε με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, επισημαίνοντας όπως είπε και τις κυβερνητικές ευθύνες.


49 σχόλια:

  1. leo είπε... [Απάντηση]
    Δεν θα τόγραφα ποτέ έτσι αλλά δεν σας κρύβω ότι καύλωσα μόνο που διάβασα τη λέξη σοσιαλφασισμός. Τα πράγματα με τόνομά τους. Μην συγχίζεστε δεν σας βρίζουν την μάνα και το πατέρα, εκτός και αν ξυπνάει μέσα σας το προπατορικό. Αν είναι έτσι σας καταλαβαίνω. Υβριστικό άρθρο για ένα κόμμα - ύβρι του πολιτικού πολιτισμού
    22 Οκτωβρίου 2010 6:17 μ.μ.

    Γιώργος είπε... [Απάντηση]
    leo...YOU,YOU!!!
    22 Οκτωβρίου 2010 9:25 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είδα το συγκεκριμένο ντοκυμανταίρ, πλήρη άποψη επομένως δεν μπορώ να έχω. Γενικά το ΚΚΕ κάθε κριτική που του γίνεται και ειδικά στο παρελθόν του την χαρακτηρίζει εύκολα ως αντικομμουνισμό. Ενας καλός τρόπος για να την αποφεύγει.
    Τώρα ένα ντοκυμανταίρ , που θα εξυμνούσε το έργο της δικτατορίας η ωρισμένες πλευρές του δεν θα ήταν πρόβλημα;
    Ενα ντοκυμανταίρ , που θα έριχνε όλα τα βάρη του Εμφυλίου στη μια πλευρά , χωρίς αντίλογο, δεν θα ήταν προβληματικό; Ας θυμηθούμε ότι την κρατική τηλεόραση την πληρώνουμε όλοι μας, δεν είναι ιδιωτικό κανάλι να παίζει ότι θέλει.
    Η απάντηση δεν είναι εύκολη αλλά αν , αν επαναλαμβάνω, ένα ντοκυμανταίρ είναι μονόπλευρο , υπέρ μιας άποψης , χωρίς επαρκή ( η και καθόλου αντίλογο ) τι δέον γεννέσθαι;
    Απλώς θυμίζω ότι το BBC είχε λογοκρίνει ένα ντοκυμανταίρ για την Βρετανική επέμβαση στην Ελλάδα πρίν και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου , στις αρχές της δεκαετίας του 1980 επί Θάτσερ, με αυτή ακριβώς την αφορμή ( η πρόφαση ). Το είχε δείξει στην ΕΡΤ ο Κούλογλου , στην εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Left, κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα σου.

    Α. Ασφαλώς το κάθε κόμμα μπορεί να λεει ότι θέλει αλλά και να κρίνεται απο την κοινωνία για αυτά που λέει.
    Β. Το Κκε ταυτίζει τον εαυτό του με τον κομουνισμό. Αυτό είναι όμως ένα αξίωμα και μόνο. Το κκε κάλιστα κάθε άλλος μπορεί να μην το θεωρει έτσι. άρα άλλο αντικομουνισμός και άλλο αντικκε.
    Γ. Η δημόσια τηλεόραση ως ΄τέτοια οφείλει στις εκπομπές της να περιλαμβάνει τις διαφορετικές απόψεις.
    Δ. Το Κκε είναι απόλυτα συνηφασμένο με το σύστημα ως μία εκδοχή υποτιθέμενης αντιπολίτευσης ενώ φυσικά έχει υπογράψει και την σχετική δήλωση του αρείου πάγου. Τα όσα λέει περί ανυπακοής, ανατροπής του συντάγματος κλπ, είναι άσφαιρα πυρά για το ντοπάρισμα των οπαδών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ημείς, όπως η αφεντιά μου, που "φάγαμε" τα νειάτα μας και σημαντικό μέρος από τα ώριμα νειάτα μας, για να δούμε τη Νομαρχία βαμμένη κόκκινη, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κάποιος σύντροφος, και αφού είδαμε τα ντολμαδάκια της Μαρίκας να αποτελούν διαγωνισμό γευσιγνωσίας,για να καταλήξουμε βαθμολογητές του ωραίου φύλου στην Πλατεία Συντάγματος, αργήσαμε αλλά καταλαβάμε ότι, οι εναπομείναντες κάτοικοιτου κτιρίου του Περισσού, δεν κουβαλάνε μυαλό στο κρανίο τους παρά μόνο καμένα κύτταρα.

    Και είναι χαμένος κόπος να συζητά κάποιος μαζί τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πει άλλωστε;

    Αυτό που με απασχολεί όμως, φίλε Koupakia, και μάλιστα από τον καιρό της "αριστερής στροφής" του Συνασπισμού, είναι ότι η νοοτροπία των εναπομεινάντων του Περισσού έχει ισχυρές προσβάσεις σε πολλά μυαλά του συνόλου της αριστεράς.
    Πρόκειται για ιό;
    Ή μήπως η έννοια και μόνο της ιδεολογικής ευθυγράμμισης καίει τα μυαλά και την σκέψη;

    Σκέφτομαι συχνά ότι μετράει πολύ το πρότυπο που διαδίδεις, το προφίλ που κυριαρχεί, η νοοτροπία που απορρέει από τα καταστατικά των αριστερών κομμάτων (που μόνιμα υποτιμώνται έναντι των θέσεων αλλά υπάρχουν και αναπαράγουν νοοτροπίες).

    Μήπως δηλαδή όλα αυτά προέρχονται από την νοοτροπία της πλειοψηφίας που πειθαρχεί την μειοψηφία και λοιδορεί άμεσα ή έμμεσα την άποψή της εμποδίζοντας η συζήτηση στο στενό κόμμα να απλωθεί και στην κοινωνία;

    Μήπως η δημιουργία στεγανών είναι που αναπαράγει την νοοτροπία του ΚΚΕ σε όλη την αριστερά εφόσον την προσομιάζει με ένα στρατό που βαδίζει με σκοπό -έστω πλειοψηφικές- βίαιες ενέργειες;
    Η κληρονομιά του Οκτώβρη;

    Η ΔΑ απορρίπτει στις πρώτες θέσεις της την χρήση βίας για την κατάληψη της εξουσίας - αυτό στο συνέδριο πρέπει να συμπληρωθεί και με δεσμεύσεις μη καταπίεσης της μειοψηφίας αλλά πλήρως ελεύθερης έκφρασής της στην κοινωνία.
    Το μόνο παραπάνω δικαίωμα της πλειοψηφίας είναι ότι υπογράφει τις επίσημες ανακοινώσεις - τίποτα άλλο.
    Μήπως και εμποδιστούν οι μηχανισμοί να ξαναγεννηθούν εν ονόματι της πλειοψηφίας, μήπως και εξαληφθεί για πρώτη φορά στην αριστερά η "νοοτροπία ΚΚΕ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο Γιωργο το YOU YOU
    καποτε στη μεταπολιτευση ο κοσμος ελεγε
    το πολυ το καπα καπα κανει το παιδι μαλακα,
    η ενασχοληση σημερα τοσο πολυ με το καπα καπα ξερεις τι θα σε κανει στο τελος?
    "αορατο" σα το νταβα σου το leo
    στο YOU YOU παει καλυτερα "εργολαβακο" το ου ου ου
    αληθεια γιατι εγκατελειψες τη κυψελη και μας αφεισες στα χερια του νικητα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί στο βάθος είσαστε ίδιοι! Χτυπώντας τον Καμίνη Νικήτας θα σας μείνει...
    Ξέρω ότι ούτε στον δεύτερο γύρο δεν θα τον ψηφίσετε - φάτε Νικήτα λοιπόν για άλλα 3,5 χρονάκια και τα ξαναλέμε. Μαζόχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως ειλικρινά κι εγώ αυτή την συνεχή ενασχόληση με το ΚΚΕ δεν την καταλαβαίνω. Είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας το ΚΚΕ; δηλαδή άμα εξαφανισθεί , η δημοκρατία μας θα ανθίσει;
    Δεν ξέρω , πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική και την αριστερά το 1982 στο Πανεπιστήμιο κι η πρώτη ενασχόλησή μου ήταν η καταδίκη του πραξικοπήματος Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία κι η στήριξη της Αλληλεγγύης ( που βασικά ήταν συνδικάτο ).
    Ποτέ δεν πίστεψα ότι τα κράτη του ανατολικού μπλόκ ήταν σοσιαλιστικά και το ΚΚΕ ( τότε που μιλάμε το 1982 ) ήταν επαναστατικό , ούτε καν αριστερό.
    Από τότε το ΚΚΕ έγινε πολύ χειρότερο, πιο κλειστό, αντιδημοκρατικό κ.λ.π. Από τη δεκαετία του 1980 τα είχα ξεκαθαρισμένα αυτά.
    Η όλη συζήτηση μου φαίνεται ένας τεράστιος αναχρονισμός ( πέρα του ότι πολλα ΜΜΕ και διανοούμενοι χτυπώντας το ΚΚΕ χτυπάν όλη την αριστερά , τα συνδικάτα κ.λ.π.).
    Για το καταστατικό των κομμάτων: προφανώς ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός είναι απαράδεκτος αλλά από το 1986 στα καταστατικά της ανανεωτικής αριστεράς υπάρχουν θεσμισμένες οι τάσεις, τα διαρκή συνέδρια, τα εσωκομματικά δημοψηφίσματα κ.λ.π. Τώρα αν τηρούνται είναι άλλη συζήτηση.
    Μου φαίνεται , επαναλαμβάνω , η όλη συζήτηση φοβερά ετεροχρονισμένη.
    Τέλος για το όποιος δεν ψηφίζει Καμίνη , αντικειμενικά στηρίζει Κακλαμάνη, πάλι μου θυμίζει το 1985 , που οι ΠΑΣΟΚΟΙ μας λέγανε ότι μη ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ψηφίζοντας εσωτερικό ( ΚΚΕ εσωτερικού δηλαδή), βγάζετε τη δεξιά. Μα , τους λέγαμε, τον εκλογικό νόμο εσείς τον ψηφίσατε.
    Αν υπάρχει δεύτερος γύρος κι ενισχυμένη αναλογική ως εκλογικό σύστημα στον Καλλικράτη , το ΠΑΣΟΚ , οι βουλευτές του ( και του βαθέος και οι άλλοι )το ψήφισαν και πολύ σωστά η Δ.Α. κάνει κριτική σε αυτό το σημείο. Οπότε το σύνθημα όποιος δεν ψηφίζει Καμίνη , βγάζει Κακλαμάνη και ψεύτικο είναι και παλιομοδίτικο και έχει απαντηθεί ένα τέταρτο του αιώνα πρίν. Αυτά...
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι κανουμε αγορινα μου,αλλο το γλυκό το δικό σου αλλο το δικο μας.
    περι ορεξεως σπανοκοτυροπιτα.
    ουτε το μαυρο του νικητα μας αρεσει αλλα πολυ περισσοτερο το πρασινο των πασοκων, ειτε του γαπ το λογαριαμο των κλεμμενων της οικογενειας πασοκων να τα πληρωνει ο λαος, ειτε του μπαμπα του,τη κοινωνιη πολιτικη, με δανεικα, πολυ δε περισσοτερο του παππου του"πιστευομεν εις τη λαοκρατιαν" αλλα οπλιζομεν και τη Χι,για να μη ξεχνιόμαστε μερες που ειναι.
    για να μη παμε στα χοντρα και 'απιαστα"για το μυαλουδακι σου περι υπονομευτων.
    βυθίσατε το χωρα του ΑΠ '76, μ ενα στρατο χουντοκρατουμενο,στα αθωα του υιου γιωργακη ηρακλιδεα της δημοκρατικης ομαλοτητας,εγω δεν ψηφιζω για προεδρο δημοκρατιας και εκβιαζω για εκλογες,τωρα παλι εκβιαζω με εκλογες και παει λεγοντας.
    μεχρι τα του μπαμπα του χρωματιστα ψηφοδελτια για προεδρο δημοκρατιας.
    αυτα τα ολιγα για τους παπανδρεου


    φιλοποιμενα φινου φινος φιλμ
    ο κατηφορος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα ντοκυμαντέρ είναι ένα έργο τέχνης καλής ή κακής είναι άλλο πρόβλημα. Στην κουτσή αστική δημοκρατία μας έχουμε το δικαίωμα να βλέπουμε ότι θέλουμε και καλό είναι να τα βλέπουμε όλα, δεξιά και αριστερά καλά και άσχημα. Μας κάνει καλό να μαθαίνουμε να ακούμε κάθε άποψη.
    Στη δικτατορία που οραματίζεται το ΚΚΕ αυτά δεν θα υπάρχουνμ ως γνωστό. Εκνευρίζονται λοιπόν με την αστική δημοκρατία όταν νιώθουν ότι κάτι τους προσβάλει και διαμαρτύρονται. Τους φουντώνει το μίσος τους για την ελευθερία. Γιαυτό και η λέξη αντικομμουνιστής θεωρείται βρισιά ενώ η λέξη αντιφασίστας είναι τιμητικός τίτλος. Γιαυτό η Αριστερά πρέπει να ασχολείται κάθε μέρα με το ΚΚΕ ένα βαθιά αντιδημοκρατικό και φασιστικό κόμμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και να αποκαλύπτει το ρόλο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχεις μετρήσει leo πόσες αρνητικές αναφορές κάνουν τα ΜΜΕ στο ΛΑΟΣ και πόσες στο ΚΚΕ; Πόσες στο ΣΥΡΙΖΑ και πόσες στο ΛΑΟΣ;
    Δηλαδή το τι είναι το ΛΑΟΣ δεν χρειάζεται συζήτηση κι ανάλυση; Το ΛΑΟΣ είναι φασιστικό κόμμα ή όχι; Οι δηλητηριασμένες ιδέες του δεν αποτελούν απειλή για την κοινωνία μας ; Πόσες συζητήσεις έχουν ανοίξει γι αυτό το κόμμα σε αυτό το blog; Αυτή την εμμονή με το ΚΚΕ δεν την καταλαβαίνω.
    Για τα ντοκυμανταίρ της δημόσιας τηλεόρασης τα έγραψα λίγο παραπάνω.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΥ, υποτιμάς πολύ τον κίνδυνο για την δημοκρατία που πρεσβεύει ένα κόμμα που ζητά λογοκρισία ακόμη κι όταν είναι στην αντιπολίτευση με 7-8%. Δηλαδή όταν έρθει στην εξουσία (λέμε τώρα...) τι θα ζητά; Να πάμε στη Σιβηρία επειδή τους κοιτάξαμε στραβά; Αυτά δεν γίνονταν στις χώρες του "υπαρκτού";
    Ναι, κατ' αρχήν το πρόβλημά μας είναι το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ και όσοι εκφράζουν σταλινικές, ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις και καταφεύγουν στη βία για να τις περάσουν: οι μεν χτίζουν καθηγητές οι δε βαράνε μετανάστες - ίδια πάνω κάτω νοοτροπία.
    Το ερώτημα λοιπόν είναι: πως τέτοια κόμματα έχουν σημαντική επιρροή στην ελληνική κοινωνία;
    Προσωπικά μου είναι αδιάφορο ποια ιδεολογία επικαλείται το καθένα: όμως επειδή ο φασισμός έχει φάει τα ψωμιά του μετά την χούντα, αυτό που παραμένει σφριγηλό είναι το νεοσταλινικό ρεύμα και μάλιστα τελευταία βγήκε από την κρυψώνα του (που είχε μπει μετά την πτώση των καθεστώτων του και τις σχετικές αποκαλύψεις) και επιχειρεί σοσιαλφασιστική αντεπίθεση με τις ευλογίες του συστήματος (αφού είναι πιο αποτελεσματικό από τον Καρατζαφέρη-Βορίδη-Γεωργιάδη στην ανάσχεση των κοινωνικών κινημάτων).
    Αν εσύ θεωρείς ότι καμιά ζημιά δεν κάνει στο κίνημα το ΚΚΕ, τότε εξηγείται και η απορία σου γιατί ασχολούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όσο για τα σχόλια, η συμβουλή είναι "μη βιάζεσαι" - συχνά βγάζει ένδειξη πχ request too large αλλά το σχόλιο το έχει περάσει. Πάτα λοιπόν το αριστερό βελάκι, πήγαινε πίσω και τσέκαρε αν είναι ήδη μέσα το σχόλιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταρχήν εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα κίνημα αλλά πολλά ( εργατικό, φεμινιστικό, περιβαλλοντικό κ.λ.π. ). Πολλές αντιθέσεις στην κοινωνία , πολλά κινήματα. Για << το κίνημα >> μιλάνε όσοι είναι η προέρχονται από το ΚΚΕ .
    Υστερα , δεν ανθούν οι ρατσιστικές ιδέες στην Ελλάδα; γεγονότα σαν αυτά του Αγίου Παντελεήμονα μπορούσε να τα διανοηθεί κανείς 5 χρόνια πρίν; Το ΛΑΟΣ δεν ανεβαίνει κι όχι μόνο εκλογικά η δημοσκοπικά;
    Το κυριώτερο : οι ιδέες του δεν αρχίζουν να γίνονται καταρχήν δεκτές , για να μην πώ ηγεμονικές; Αυτό που είπε ο Λομβέρδος , ότι οι μετανάστες επιβαρύνουν πολύ το ΕΣΥ , ποιός το διαλαλεί χρόνια τώρα; η ακροδεξιά μήπως;
    Αλλά γενικά στην Ευρώπη ποιοί θριαμβεύουν χρόνια τώρα; Οι σταλινικοί η οι ακροδεξιοί; Μέχρι και στην υπόδειγματική Σουηδία , οι ακροδεξιοί δεν μπήκαν άνετα στην Βουλή; Στην κάποτε ανεκτική Ολλανδία; Για την Ιταλία τα ξέρουμε. Η Μέρκελ δεν είπε ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε; Δεν αποτελεί η σύγχρονη ακροδεξιά ιδεολογία, πρακτική, κουλτούρα μεγάλο κίνδυνο για τις Ευρωπαικές χώρες; Τόσο πια επαρχιώτες είμαστε που αγνοούμε το τι γίνεται γύρω μας; Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η Παπαρήγα, το πορτογαλικό Κ.Κ., ο Αλαβάνος κι ο Τσίπρας;
    Ναι συγκρουόμαστε με το ΚΚΕ στο κίνημα . στα κινήματα αλλά πρέπει να συμμετέχουμε και σε αυτά. Αμα ακούμε συνδικάτο και απομακρυνόμαστε τρέχοντας, ε το ΚΚΕ θα επικρατήσει. Αλλά επιμένω δεν είναι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αλλωστε ποιός είπε ότι όλα τα κομμουνιστικά κόμματα είναι , ήταν ίδια; ίδιο το Ιταλικό, το γαλλικό , το κινέζικο, το βιετναμέζικο;
    Η εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που γίνεται τελευταία μόνο αθώα δεν είναι. Τα σχετικά ψηφίσματα στο ευρωπαικό κοινοβούλιο κι αλλού, προαπαθούν να ταυτίσουν την αριστερά εν γένει με τα εξτρεμιστικά κινήματα, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις που γίνονται στη Γαλλία κι αλλού ενάντια στην εφαρμοζόμενη παντού στην Ευρώπη πολιτική. Στην προαπάθειά τους αυτή οι κυβερνήσεις περιορίζουν ατομικά, κοινωνικά διακιώματα π.χ. το δικαίωμα στην απεργία , τις διαδηλώσεις, την έκφραση ριζοσπαστικών απόψεων. Υπάρχει χώρα που να έχει << βοηθήσει >> το ΔΝΤ και να έχει ανθίσει η ελευθερία; Οταν εφαρμόζεις μια σκληρή πολιτική λιτότητας , δεν είσαι σχεδόν << αναγκασμένος >> να περιορίσεις το δικαίωμα στην απεργία, του συνδικαλίζεσθαι γενικώς, τις διαδηλώσεις κ.λ.π.; Πρωτάρηδες είμαστε στην πολιτική; Τι έκανε η πρώτη διδάξασα Θάτσερ στα αγγλικά συνδικάτα; Ο Ρήγκαν δεν απέλυσε τσάκ μπαμ 10.000 περίπου ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απεργούσαν; Αυτός για μένα Γιώργο είναι ο υπ. αριθμόν ένα κίνδυνος για τα ατομικά, κοινωνικά, συλλογικά διακιώματα σήμερα. Ευχαριστώ για τις τεχνικές πληροφορίες!
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. left didision
    Αφού ευχαριστήσω για την συμμετοχή στον διάλογο επιτρέψτε μου να ενισχύσω τον προβληματισμό που αναπτύσσεται με περισσότερα ερωτήματα, διευκρινίζοντας πως δεν έχω την παραμικρή διάθεση να ξεκινήσω πόλεμο με το ΚΚΕ από σεβασμό (προσωπικό κριτήριο) στη μνήμη κάποιων άμεσων εξ αίματος προγόνων μου που πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα διεκδικώντας την εφαρμογή στην πράξη της δικής τους πολιτικά κομμουνιστικής θεώρησης των πραγμάτων. Εξ άλλου κι εγώ πολιτικά σε κομμουνιστική κολυμβήθρα βαφτίστικα.
    Ρωτάω λοιπόν; Τα υπόλοιπα κομμουνιστικά αυτοπροσδιοριζόμενα κόμματα που λειτουργούν στη χώρα μας ΚΟΕ, ΑΚΟΑ, ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΟΑΚΚΕ, κ.λπ. έχουν λιγότερα προβλήματα επαφής και κατανόησης με το υπόλοιπο πολιτικό σύμπαν που μας περιβάλλει;
    Όταν όπως και να λέγεσαι προσπαθείς να τσαλακώσεις την απέναντι από τη δική σου πολιτική άποψη στοχοποιώντας κάθε είδους ηγετικά πρόσωπα με χαρακτηρισμούς του τύπου ''γκεμπελίσκοι'' δεν νομιμοποιείς πρακτικά όσους κατηγορείς πως την πέφτουνε στους δικούς σου, ειδικά τώρα που η ευρωπαϊκή ακροδεξιά βρίσκεται στα καλύτερα της;
    Μήπως πρέπει να ξαναθυμηθούμε (μέρα εθνικής γιορτής) πως τόσο ο αγαπημένος μου Γκράμσι, όσο και ο Μουσολίνι προϋπήρξαν μέλη του σοσιαλιστικού κόμματος Ιταλίας πριν τη διάσπαση του που προκάλεσε την δημιουργία και του κομμουνιστικού αλλά και του φασιστικού κόμματος της γειτονικής χώρας που σε πολιτικό επίπεδο προξένησε γεγονότα και συνέπειες γνωστά σε όλη την Ευρώπη;
    Μήπως να ξαναβάλουμε στη συζήτηση τον πολιτικά δεδομένο όρο σοσιαλφασισμός αναλογιζόμενοι πως ειδικά σε περιόδους κρίσης το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται εκεί (κι απ' αυτούς) που δεν το περιμένεις καθώς ο ρητορικά εθνολαϊκίστικος φασισμός χαϊδεύει κάθε είδους μικροαστική ευαισθησία ψαρεύοντας ανάμεσα σ' αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την ολόπλευρη κρίση;
    Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν. Γι' αυτό επαναλαμβάνω πως η αριστερά δεν πρέπει να φοβάται να διαλέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να θυμηθούμε ίσως και την μαζική μεταστροφή στις παραδοσιακά αριστερές συνοικίες του Παρισιού υπερ Λεπέν πχ Saint Dennis - πως σε μιαν εκλογική νύχτα εξαφανίστηκε η απόσταση; Μήπως συγγενεύει η νοοτροπία οπότε τα "πηδηματάκια" "απέναντι" δεν είναι και τόσο δύσκολα;
    Μήπως τελικά δεν είναι καν απέναντι;
    Νομίζω ότι όλα αυτά είναι απότοκα της ιδεολογικής ευθυγράμμισης - κάτι κατά την γνώμη μου αδύνατο και γι αυτό -όταν γίνεται με την απώλεια του κριτικού πνεύματος- καταστροφικό. Δεν είναι δύσκολο να αναπαράγεις το φαινόμενο αυτό παντου: η άκριτη λατρεία της ομάδας γίνεται χουλιγκανισμός, του τοπικού συλλόγου τοπικισμός, του έθνους σου ρατσισμός, της αριστεράς Σου φατριασμός κλπ κλπ
    Η ελευθερία της γνώμης και της πρωτοβουλίας για καινοτόμα δράση είναι το φάρμακο: οι συντηρητικοί τα φοβούνται οι προοδευτικοί όχι. Αυτή η διάκριση διαπερνά οριζόντια όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς - στο ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ περνάει από πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βάζεις το θέμα για καθαρές κουβέντες και συμφωνώ σ΄αυτό μαζί σου.
    Εχουμε σήμερα Αστική Δημοκρατία και είναι οτι καλύτερο από αυτά που προ-
    ηγήθηκαν.Σύμφωνοι.
    Η Ιστορία δεν σταματάει την εξέλιξή της και ας λέει οτι θέλει ο Φουκουγιάμα.
    Την Αστική Δημοκρατία θα την διαδεχθεί η Εργατική Δημοκρατία που θα συνδυάζει τον Σοσιαλισμό και την Δημοκρατία.
    Γι΄αυτό μακριά από τον Δικομματισμό
    Το ΚΚΕ δεν έχει μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η oλη κουβεντα αναδεικνυει τη συγχυση που διαπερνα την κοινωνια εξ αιτιας της συντριπτικης νικης του νεοφιλελευθερισμου απεναντι στις δυναμεις της εργασιας ολων των αποχρωσεων και ρευματων. Απο το 1970 η διαλυση του Φορντικου μοντελου ξεθεμελιωσε κυριολεκτικα τις ''Αριστερες'' συλληβδην. Η πτωση των Ανατολικων κοινωνιων δε, την ''δικαιωσε''στα ματια του κοσμου σε βαθμο τετοιο που νικητες και ηττημενοι στην κοινωνια δεν ηταν το παλιο διπολο με τις σταθερες και ''σιγουρες'' ταξικες διαφορες. Ο νεοφ/σμος πηρε απο την Αριστερα το μονοπωλιο του πολυπολιτιστικου,των ατομικων δικαιωματων,της στηριξης των μειονοτητων ολων των ειδων, την αμβλυνση των συνορων του ''κρατους εθνους/φρουριου'' και αφησε την ποικοιλομορφη Αριστερα καταπληκτη και αμηχανη. Ενα μεγαλο μερος της σαλπισε σεκταριστικη αναδιπλωση και μοιραια βρεθηκε σε σχεδον ευθεια γραμμη με πρωην ισχυρα μεσοστρωματα, αναγκαστικα θυματα του νεοφ/σμου,τα οποια ως παραδοσιακη αμυνα ειχαν τον παλαιου τυπου ακροδεξιο λαικισμο.Ετσι βλεπουμε αυτες τις ''τρελλες'' συμπτωσεις ενθεν κακειθεν. Ο Μονεταρισμος ομως ξερει να εκμεταλλευεται σωστα και αυτους αφου ειναι μαεστρος να πουλαει ακομη και τον αερα. Αφηνει τις λεπτομερειες στους ηττημενους ολων των αποχρωσεων και προχωρα στο νεο μοντελο διακυβερνησης. Την οικονομια πανω απο την πολιτικη, η οποια εχει εξοχως σοβαρες πολιτικες και κοινωνικες συνεπειες. Οι ηττημενοι τωρα τι κανουν? Κοιτουν σαν ηλιθιοι που ειναι το δαχτυλο,δηλ.προτεινουν οικονομικες λυσεις συμφωνα με τις στενες ιδεοληψιες που εχει ο καθενας. Κατω απο αυτο το πρισμα η ενασχοληση με το ΚΚΕ εχει καποιο νοημα, αφου η συντριβη του Γαλλικου Κ.Κ. ηταν η ανοδος του Λεπεν στις ιδιες περιοχες, η προηγηση του ΛΑΟΣ στην β/Πειραια εναντι του ΣΥΝ ,τα της υπολοιπης Ευρωπης που αναφερθηκαν κλπ.κλπ. Κοντολογις τα πλεονασματα του ενος ειναι τα ελειμματα του αλλου,κλασσικο νεοφιλελευθερο μοντελο σε ολα τα μηκη και τα πλατη του κοινωνικου σωματος. Αβιαστα λοιπον συμπεραινω οτι οι ιδεολογιες του 200ου αιωνα ειναι νεκρες αφου η ελαστικοτητα του καπιταλισμου συναντησε ενα ακαμτο αντικειμενο του 19ου αιωνα, το φυσηξε και εγινε θρυψαλα. mike[που τα πληρωνει αυτος και αλλοι πολλοι, οχι ομως οι Αλεκοι[ες],Αλεξηδες και αλλοι καντηλαναφτες των ιερων και οσιων της βλακωδους ψυχοπαθολογιας τους]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νομίζω ότι διαβάζω ωραία πράγματα και από το Γιώργο και από τον left. Μια κουβέντα μόνο. Το ΚΚΕ εκφράζει αντιδημοκρατικές απόψεις με αριστερό προσωπείο, αλλά με φασιστική πρακτική όπου το παίρνει. Όταν στριμώχνεται θυμάται τη δημοκρατία. ΚΑθήκον μας να αποκαλύπτουμε το ρόλο του κάθε στιγμή. Μπορεί η δύναμη του στην κοινωνία να είναι μικρή αλλά στον αριστερό κόσμο είναι μεγάλη και συνεπώς επικίνδυνη. Σήμερα δεν τολμά κανείς να επαναφέρει τον Χίτλερ αλλά αυτοί τολμούν να επαναφέρουν τον Στάλιν. Αν το 2010 το αριστερό κίνημα σταλινοποιείται προφανώς και κινδυνεύουμε. Δεν πρόκειται για απόψεις που όλες είναι νόμιμες, αλλά για πρακτικές που πρέπει να καταδικάζονται ότν είναι αντιδημοκρατικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. mike, έτσι είναι. Αξίζει να τα περιγράψεις σε ένα ποστ ολοκληρωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενταξει θατο κανουμε. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. leo, είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν κατάλαβα την ανοχή στο ΚΚΕ επειδή κάποιοι προέρχονται από εκεί ή πέρασαν λίγο από την ΚΝΕ.
    Γιατί το παίρνουν προσωπικά ή συναισθηματικά; Μήπως δεν ισχύουν οι λόγοι που έφυγαν;
    Μήπως αυτό το κόμμα δεν ευθύνεται για την διάσπαση κάθε κινήματος;
    Για την διάλυση κάθε έννοιας ενότητας στην αριστερά;
    Άσε τις δικτατορικές του πολιτικές αντιλήψεις - δεν θάχε νόημα καμιά επαφή μαζί του αν δεν είχε αυτήν την δυσανάλογη για σταλινική γκρούπα επιρροή στην ελληνική αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Παρακολουθώ αμήχανα μια ανακύκλωση για το ΚΚΕ.
    Το πρόβλημα δεν είναι ότι είναι ανορθολογικοί νοσταλγοί μιας δεσποτίας, αλλα γιατί αυτή η νοσταλγία είναι η βάση μιας αυθεντικής λαικότητας και μιας ταξικής κατεύθυνσης.
    Το απλό (ο υπαρκτός είναι δεσποτία) είναι λυμμένο εδω και 60 χρόνια γιατί τετοια παλιομοδίτική κουβέντα;
    Το δύσκολο είναι άλυτο περίπλοκο
    Γιατί οι λαικές ταξικές δυνάμεις έλκονται από δεσπιτικές ιδέες;
    Δεν αφήνουμε τα απλά για τους απλοικούς (που τα λύνουν όλα σε 2 λεπτά) να ασχοληθούμε με τα δύσκολα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ καλή πρόταση LLS.
    Τα λαικά στρώματα νομίζω ότι ψηφίζουν ΚΚΕ,όχι γιατί τους αρέσουν οι ιδέες του αλλά γιατί θεωρούν ότι προστατεύει τα συμφέροντά τους. Δεν είναι θέμα ιδεών αλλά συμφερόντων . Ενδεχομένως κάνουν λάθος αλλά αν εκλείψει το ΚΚΕ τι θα ψηφίσουν; Πιστεύω η ακροδεξιά η θα απέχουν σε μεγάλο βαθμό. Από την άλλη κι η άλλη αριστερά - η δικιά μας- από διάσπαση σε διάσπαση , απευθύνεται στα μορφωμένα μεσαία στρώματα, έ είναι και λίγο ελιτίστικη.
    Και το τελευταίο και πιο σημαντικό ίσως: το ΚΚΕ έχει μια τεράστια παράδοση με το μέρος του , τα σύμβολα ( το σφυροδρέπανο είναι σύμβολο 80 - 90 χρονών, η κόκκινη σημαία επίσης, ακόμα και το γερύφαλλο. )Η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων , το ΚΚΕ επιπλέον είναι για πολύ κόσμο το κόμμα της αντίστασης, των αγώνων , των θυσιών , των μαρτύρων.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλή ερώτηση, γιατί άραγε οι λαικές τάξεις έλκονται από δεσποτικά κόμματα και ιδέες?

    ισως δίοτι τα κόμματα που εκφράζουν αυταρχικές ιδέες όπως το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, μπορούν να μιλούν στον κόσμο με ακραίο λαικισμό και με απλά λόγια. Η ολοκληρωτική ιδεολογία τους, είναι άλλωστε απλοική, ευπεπτη και έχει απλοικές λύσεις για τα πάντα. Αυτο δημιουργεί σε πολύ κόσμο μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριας.

    παράλληλα τα κόμματα αυτά με τον ολοκληξρωτικό τρόπο σκέψης τους και την ιδεολογική αποθέωση του αρχηγού για την ακροδεξιά και του ίδιου του κόμματος για τους σταλινικούς, δημιουργούν στον κόσμο ένα αίσθημα προστασιας, από τους πάσης φύσεως κινδύνους.
    Αυτά αποτελούν και μερικά από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας τους στα λαικά στρώματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Xno
    @ΔΥ
    Συμφωνούμε.
    Όλες οι αναλύσεις, πληροφορίες, κλπ για το αν το ΚΚΕ υποστηρίζει δεσποτίες είναι περιττές, ανούσιες και τελικά δεν παίζουν κανένα ρόλο.
    Λες και το ΚΚΕ είναι μοναδικό σε τετοιες επιλογές ενώ οι ΛΑΟΣ "βαθιά" ΝΔ,"βαθύ" Πασοκ είναι κάργα αντιαυταρχικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλοι το ΚΚΕ αλλά και άλλα σταλινικά κόμματα μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα. Αυταρχικοί, φασίζοντες μηχανισμοί στον αριστερό χώρο, παράγουν αντίστοιχη ιδεολογία που εύκολα μπορεί να γίνει και ακροδεξιά κλπ. Η ιδεολογία πρέπει να μας ενδιαφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Για μένα ο υπερτονισμός της σημασίας της ιδεολογίας είναι λάθος. Η ιδεολογία είναι ψευδής συνείδηση που έλεγε κι ο Κάρολος. Βέβαια μπορεί να γίνει και υλική δύναμη , κάτω από ορισμένες προυποθέσεις.
    Τέλος η υπερβολική χρησιμοποίηση του όρου σταλινικός ( αλλά και φασίστας ) από την αριστερά, μετά τη μεταπολίτευση κυρίως, ( κι όχι μόνο ) καταντά κουραστική. Λίγο - πολύ όλοι - ες έχουμε χαρακτηρίσει σταλινικούς όλους τους άλλους αριστερούς κι έχουμε χαρακτηριστεί έτσι. Τι σημαίνει σταλινικός; Δεν νομίζω να έχουμε καταλήξει ακριβώς τι σημαίνει. Θέλω να πώ ότι η υπερβολική χρήση τού όρου τον << αδειάζει >> από το περιεχόμενο και τη βαρύτητά του.
    Στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980 ένα ανεκδοτάκι έλεγε ότι σταλινικός είναι αυτός που χρησιμοποιεί πολύ τη λέξη αντισταλινικός και χαρακτηρίζει τους άλλους σταλινικούς.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολυ απλα τα ''λαικα'' στρωματα ειναι αγραμματα γιτι και η κυριαρχουσα Αριστερα[ΚΚΕ] τα ηθελε ετσι.Επισης δεν αποτελουν πια κανενος ειδους πρωτοποριας ή πλειοψηφιας μιας και φροντισε ο επελαυνων νεοφιλελευθερισμος γιάυτο.Απομενει να αναδυθει το νεο κοινωνικο υποκειμενο που ισως να ειναι τα παιδια της καταρρεουσας μεσαιας ταξης.Το πραγματικο πρβλ.κατα την γνωμη μου το εγραψα παραπανω. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. "Γιατί οι λαικές ταξικές δυνάμεις έλκονται από δεσποτικές ιδέες;"

    lls, νομίζω ότι το ερώτημα είναι λάθος...το σκέφτομαι από το πρωί που το είδα και ένοιωθα ότι κάτι δεν πάει καλά. Και τελικά κατάλαβα...ελπίζω.

    1. Αν το απαντήσουμε παραδεχόμαστε ότι "οι λαικές ταξικές δυνάμεις έλκονται από δεσποτικές ιδέες" - δεν είναι έτσι ακριβώς, δεν είναι "οι" είναι "κάποιες", όπως και κάποιες δυνάμεις μη λαϊκές, ενδιάμεσες κλπ κλπ
    Δηλαδή η έλξη από δεσποτικές ιδέες είναι κάτι που διαπερνά τις κοινωνικές τάξεις. Είναι κάτι πιο πλατύ, ανθρώπινης φύσης χαρακτηριστικό.
    2. Παρ' όλα αυτά εξηγεί την προσήλωση καθυστερημένων πολιτιστικά πληθυσμών, όπως του ελληνικού, σε δεσποτίες τύπου ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, βαθύ ΠαΣοΚ,ΝΔ,ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (τη ΔΑ δεν τη βάζω μέσα γιατί είναι αδιαμόρφωτη ακόμα)
    3. Το θέμα που προσπαθούμε να αναδείξουμε είναι ότι η αριστερά σαν χώρος δεν έχει δημοκρατικές άμυνες απέναντι στο φαινόμενο. Φλερτάρει με την δύναμη, τη βία, την εκδικητική εξουσία.
    Την δύναμη των μηχανισμών (μπάρμπας στην Κορώνη), την ισχύ της στρατιωτικής πειθαρχίας, το αποτέλεσμα που φέρνει η μη έκφραση διαφωνιών.
    Έναντι αυτών θυσιάζεται η ελευθερία - ότι έγινε στον υπαρκτό.
    4. Η ελληνική κοινωνία από άποψη λοιπόν προφίλ είναι ιδανική κοινωνία για "υπαρκτό", λόγω καθυστέρησης και ψυχοσύνθεσης: ασχέτως αν ηττήθηκε η απόπειρα το '49.
    Εάν είχε επιτύχει θα είμαστε σήμερα κάτι σαν την Βόρειο Κορέα - η τελευταία "σοσιαλιστική χώρα" των βαλκανίων.
    Αυτό εξηγεί ή και εξηγείται από την ισχύ του ΚΚΕ αλλά και τα επείγοντα καθήκοντα αφύπνισης μέσω του πολιτισμού.
    Ο φόβος μπροστά στην ελευθερία είναι πολύ έντονος στον ιδιαίτερο ψυχισμό των ελλήνων - είναι λαός που δεν διακινδυνεύει, δεν έχει πρωτοβουλία, ψάχνει συνεχώς για τον Ηγέτη και νοιώθει βαριές ενοχές γι αυτό (πλειοψηφικά εννοώ).
    Προτιμά να καταστραφεί παρά να ψηφίσει πχ Καμίνη ή Μπουτάρη γιατί του πέφτουν "πολλοί" με την έστω περιορισμένη τους τόλμη.
    Θα το δείς φαντάζομαι στις αυτοδιοικητικές αυτό - έχουμε νοοτροπία looser - ψάχνουμε απελπισμένα έναν ηγέτη και μετά τον πετροβολούμε!
    Το ερώτημα είναι πως ανατρέπεται η πολιτιστική υστέρηση και ποιος ο ρόλος της αριστεράς σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γιώργο
    Με την μετατόπιση της ατζέντας, όλοι καταταλαβάινουμε ότι η υπομνηση του "Σταλινισμού" του ΚΚΕ δεν έχει νόημα.

    Γιατί το ΚΚΕ είναι αυτό που είναι , και δεν κρύβει τίποτα απολύτως.
    Κρινόμενο για τις θέσεις του είναι απόλυτα συνεπές. Ειναι το ΣΥΝΕΠΕΣ κόμμα.

    Είδα μια σειρά αναρτήσεων με νόημα
    "-Πω πω το ΚΚΕ κρύβει την συμπαθεια του προς την δεσποτεία!!!"

    Δεν υπάρχει τετοιο θέμα καν.

    Αυτό είναι η παρατηρηση μου.

    Κατα τα λοιπά συμφωνούμε σε ενα περίγραμμα του γιατί το δεδοεμένο (ισότιμα μαζί με άλλα υπαρκτα ρεύματα εντος δεξιάς και αριστεράς ρεύματα ) φιλοδεπσοτικό κόμμα έχει τετοια επιτυχία στον λαο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ερωτηση
    ποιος ειπε οτι
    "ο σταλινισμος ειναι ο φασισμος του εργατικου κινηματος"??????????
    Μηπως ο Ν.Πουλαντζας????????

    Ποιος απο εσας θα ηθελε να ειναι κατηγορουμενος στις δικες της Μοσχας?????????????

    η δολοφονια των ανηλικων παιδιων του Τσαρου ειναι επαναστατικη πραξη???????????????

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    ανενταχτος αριστερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ llS

    λες ότι το ΚΚΕ είναι συνεπές κόμμα και δεν κρύβεται. Αυτο είναι εν μέρει αληθές. Το ΚΚε δεν εςίναι τόσο συνεπές όσο θέλει να παρουσιάζεταικαι συγκεριμένα:

    1. παριστάνει το κόμμα της εργατικής τάξης την ίδια στιγμή που η τυποεκδοτική κάνει απολύσεις και πληρώνει κάτω από τις ΣΣΕ

    2. λέει ότι στηρίζει τους εργατικούς αγώνες την ίδια ώρα που διασπά με αστείες δικαιολογίες όλα τα συνδικάτα και σαμποτάρει όλες τις κινητοποιήσεις όταν δεν τις ελέγχει.

    3. Στις εκλογές των συνδικάτων που ελέγχει, διεξάγει απίστευτου μεγέθους νοθείες, προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο τους (πχ σωματειο οικοδόμων)

    4. κατηγορεί όλους τους άλλους ότι λένε ψέμματα στο λαό, την ίδια στιγμή που από τις στήλες του Ριζοσπάστη και της Κομ.Επ.και του 902 διαστρευλώνει σηνειδητά και απροκάλυπτα ιστορικά γεγνότα ελληνικού και παγκοσμλιου ενδιαφεροντος. Επίσης λογοκρίνει κασθημερινά όλες την ειδησιογραφια

    5. Στις δημοτικές εκλογές ενώ διακυρήσσει ότι στο β γύρο δεν ψηφίζει κανέναν, σε πολλους δήμους στηρίζει υπόγεια υποψηφίους της ΝΔ

    που την είδες την συνέπεια?
    το ΚΚΕ έχει την πιο ξεδιάντροπή πολιτική συμπεριφορά, από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κόμμα. Και δεν πρόκειται για σταλινισμό, αλλά για πρωτοφανή ηθική έκπτωση της ηγεσίας και των μελλών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Πάλι για το ΚΚΕ.
    Καταρχήν ότι το ΚΚΕ είναι το πιο ξεδιάντροπο κόμμα, ακομα κι από το ΛΑΟΣ ας πούμε; το πιο ανήθικο; σωστά τις μίζες της Ζήμενς αυτό τις καρπώθηκε κατά ποσοστό 100%. Είπαμε: αν φύγει το ΚΚΕ από τη μέση , η ελληνική δημοκρατία θα λάμψει. Με τέτοιες αναλύσεις και σαν κι αυτές της Σ.Τ. . το ΚΚΕ συσπειρώνει τα μέλη του πανεύκολα. Θέλουμε να περιορίσουμε το ΚΚΕ ; Πανεύκολο είναι: αν συμμετέχουμε σε κινήματα , σε όλα τα κινήματα και συγκρουσθούμε μαζί του, πολιτικά, ανοιχτά, με επιχειρήματα , αρυθμούς στοιχεία κ.λ.π. Από τον καναπέ κι από τα πλήκτρα του P.C. μόνο, λυπάμαι αλλά δεν γίνεται τίποτα.Το λέω και για μένα αυτό.
    Από την πολύ μικρή μου εμπειρία, στα κινήματα πόλης, προστασίας περιβάλλοντος κυρίως, όπου υπάρχει κι άλλη άποψη και άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο και κόπο στην σχετική τπόθεση, το ΚΚΕ δεν μπορεί να τα ελέγξει απόλυτα και τώρα τελευταία ειδικά, τσούπ την κάνει. Υστερα συκοφαντεί, λασπώνει κ.λ.π. τις διάφορες κινήσεις αλλά τον χρόνο του χάνει, ο κόσμος δεν είναι βλάκας. Στον Ελαιώνα π.χ., όταν ο ΣΥΡΙΖΑ , οι οικολόγοι , άλλες δυνάμεις της αριστεράς έδωσαν σκληρή μάχη και κέρδισαν, το ΚΚΕ προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο. Απέτυχε.
    Στα συνδικάτα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα: το ΚΚΕ έχει την σχετική τεχνογνωσία, τα θεωρεί και πρώτη προτεραιότητά του. Αλλά όταν οι πιο πολλοί από εμάς απλώς πολιτικολογούμε ασύστολα, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ τρέχει, δείχνει ότι ενδιαφέρεται. Λογικό κάποιοι να τον ψηφίσουν γι αυτό και μόνο.
    Αλλά αγαπητοί μου , όντως το ΚΚΕ διασπά τα συνδικάτα. Πόσοι όμως από εμάς συμμετείχαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις, στα συνδικάτα γενικώτερα; Ειλικρινά έτσι; Οταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια.
    Τελευταίο αλλά όχι ύστατο: ας υποθέσουμε ότι κάποιος - α θέλει να φύγει από το ΚΚΕ και να πάει κάπου αλλού τώρα. Να πάει που ; Είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει η δικιά μας αριστερά; Που πρώην σύντροφοι προσπαθούν να φάει ο ένας το μάτι, μάλλον το συκώτι, του άλλου; Είναι ύφος και ουσία διαλόγου αυτό το πράγμα που γίνεται ; Οχι ειλικρινά πέστε μου. Θα μου πείτε φταίει η άλλη πλευρά . Ε κι η άλλη πλευρά το ίδιο θα πεί. Κι εδώ δεν έχουμε δύο πλευρές, έχουμε παραπάνω. Ολες πεπεισμένες ότι οι άλλες ( πλευρές ) φταίνε.
    Υπάρχει περίπτωση νέος άνθρωπος ( και ηλικιακά και στην πολιτική ) να διαβάσει το διάλογο που διεξάγεται και να έρθει σε κανένα από τα πολλά κομματίδια πλέον; Θα φύγει τρέχοντας. Υπερβάλλω; Καταλάβατε γιατί αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι τα << γαλλικά >>;
    Γι αυτό , πέρα από την - υπαρκτή όντως - καμπούρα του ΚΚΕ , ας κοιτάξουμε λίγο και τα δικά μας χάλια. Εκτός αν κάποιοι νομίζουν ότι τα πάμε θαυμάσια.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Συμφωνώ με τον xno ότι το ΚΚΕ είναι το πιο ξεδιάντροπο κόμμα, κόμμα καθαρή απάτη!
    Η συνέπεια , lls, δεν είναι μόνο στην τήρηση του δόγματος αλλά όπως λέει κι ο xno, στο τι κάνει στο όνομα της συνέπειας... τα αντίθετα.

    ΔΥ, δεν συναντιόμαστε πουθενά με τη σέκτα του ΚΚΕ στα κινήματα - αυτοί είναι σαν τους ιεχωβάδες: ατομικό ψηστήρι και αποχή από κοινωνικά κινήματα - το έγραψα και πιο πάνω για τους αφελείς: ακόμα κι αν συμπορευτείς με το ΚΚΕ αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!
    Πουθενά δεν βρίσκεται το ΚΚΕ στους κοινωνικούς αγώνες - μονάχα τους εκμεταλλεύεται κομματικά με παρελάσεις σε κομματική παράταξη.

    Πες μου που και πότε συνεισέφερε το ΚΚΕ σε κάποιο κοινωνικό κίνημα...
    Βγάζει μόνο ψήφους από τον πόνο των ανθρώπων, δεν προσφέρει όμως κάτι σε αντιγύρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Το ΚΚε εφόσον μετά το 1990 επέλεξε να είναι μόνο ένα κόμμα καταγγελίας και διαμαρτυρίας έχει μπει σε αργή και φθίνουσα πορεία. Μια ματιά στα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση. Είναι χαρακτηριστικό το πιάσιμο του ταβανιύ το 2007 ενώ ουσιαστικά λόγω της απομονωτικής του πολιτικής έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δραματικές αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία ή θα αναγκάσουν το Κκε να αλλάξει πορεία ή θα περιθωριοποιηθεί οριστικά. όσο για τα συνδικάτα που ελέγχει οι οικοδόμοι για παράδειγμα είναι μετανάστες πλέον μιλάμε ουσιαστικά για σωματεία εργολάβων- υπεργολάβων΄. έτσι και αλιώς τα συνδικάτα με την σημερινή τους μορφή είναι απαξιωμένα χωρίς κοινωνική ε΄πιρροή. Παρά τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ δεν κουνήθηκε φύλο. Απόδειξη πως η όποια επιρροή του Κκε είναι μόνο επιφανειακή στο επίπεδο των εντυπώσεων χωρίς πραγματική δυναμική. Τέλος τα όσα πρόσφατα συνέβησαν στον Συν- Συριζα με την τελευταία διάσπαση και την αποτυχία του συνασπισμού να συνυπάρξουν σε αυτόν διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα αναδεικνύουν πως το πρόβλημα είναι συνολικό στην αριστερά απλά το ΚΚε είναι η κορυφαία και ταυτόχρονα ακραία εκδοχή της ιδεολογικής καθαρότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τα γράφουμε αυτά radical για όποιους νομίζουν ότι θα έχουν σύμμαχο το ΚΚΕ στον αντιμνημονιακό αγώνα. Χωρίς εναλλακτικές προτάσεις όπως πάντα...

    Οι άλλοι (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΩΠΟ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ) είναι απλά ιμιτασιόν-κκε - οι ορίτζιναλ/πρώτοι διδάξαντες είναι οι "έξω από την ΕΕ", "έξω από τον καλλικράτη", "κάτω το μνημόνιο", "κάτω ο καπιταλισμός" κλπ κλπ

    Άδεια λόγια, κομματική εκμετάλλευση, διάσπαση του κινήματος.

    Καμία σχέση με το ιστορικό ΚΚΕ, τα λάθη του και τους μεγαλειώδεις ενωτικούς του αγώνες.

    Το σημερινό μόρφωμα απλά κράτησε τον τίτλο στα δικαστήρια και καμιά σχέση δεν έχει με ενωτικούς αγώνες λαϊκής χειραφέτησης
    - είναι απλά ένας μηχανισμός που αυτοσυντηρείται εκμεταλλευόμενος μνήμες αγώνων και τις δυσκολίες του σήμερα
    - δεν προσφέρει τίποτα, αντίθετα διασπά και όποια πιθανότητα ενωτικών αγώνων διαφαίνεται.

    Ας όψονται λοιπόν οι όψιμοι κρυφοθαυμαστές του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Το ΚΚΕ σε κινήματα πόλης, πειβαλλοντικά, που ξέρω στην αρχή συμμετείχε διακριτικά, στη συνέχεια ( επειδή δεν μπόρεσε να τα ελέγξει ) την έκανε με μικρά πλάγια πηδηματάκια.
    Στα συνδικάτα που δεν ελέγχει συμμετέχει μέχρι κάποιου σημείου αλλά συμμετέχει. Μιλάω για τα σωματέια των Ο.Τ.Α. Α και Β βαθμού που τουλάχιστον ξέρω.
    Γιώργο μέχρι ποια χρονιά μιλάς; Το ΚΚΕ, η ΕΣΑΚ. συμμεείχε μαζί με άλλους στην προσπάθεια να φύγει η δοτή ηγεσία της ΓΣΕΕ ( Ραφτόπουλος κι άλλα μπουμπούκια ) μετά το 1986 , ( την ηγεσία που είχε διορίσει το Ειρηνοδικείο Αθηνών κατόπιν παρέμβασης του όλου ΠΑΣΟΚ ), με τον Μήτσο τον Κωστόπουλο και τον Θεωνά. Σημαντικότατη προσφορά, ενωτική, εκεί για πρώτη φορά ΚΚΕ και ΕΑΡ ήρθαν κοντά. Το ΚΚΕ συνέβαλε τα μέγιστα στην πτώση της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ και στον εκδημοκρατισμό της. Δεν ξέρω τι ηλικία έχεις ( φαίνεσαι μικρότερος από εμένα πάντως).
    Ακόμη το ΚΚΕ στήριξε κι εξέλεξε μια σειρά πολύ καλούς δημάρχους που έκαναν έργο, μέχει το 1990 τουλάχιστον π.χ. τον Σταματιάδη στη Νέα Φιλαδέλφεια κ.α. Ακόμη και το 1994 στήριξε Αυδή στην Αθήνα και Μπουτάρη στη Θεσαλονίκη. Συνέκρινε με ποιούς στηρίζει τώρα σε αυτές τις πόλεις. Το ξαναέγραψα το ΚΚΕ γίνεται ολοένα και χειρότερο , πιο κλειστό, δογματικό, σεχταριστικό. Αυτό μέχρι να του φορτώνουμε όλες τις αμαρτίες της Ελληνικής κοινωνίας έχει απόσταση.
    Καλέ μου radical μπορεί να μην έτρεμε η γή αλλά έγιναν 7 η 8 πανεργατικές απεργίες , χιλιάδες κόσμου απήργησαν κι έχασαν πολλά μεροκάματα σε δύσκολες περόδους ( π.χ. εγώ έχασα 500 η 600 ευρώ μισό μηνιάτικο δηλαδή ), χιλιάδες διαδήλωσαν. Την 5 Μαίου συμμετείχαν στις πορείες ( και του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ ) 100 - 150.000 κόσμος μόνο στην Αθήνα.
    Αν τα συνδικάτα είναι ξεπερασμένα ποια μορφή θα τα διαδεχθεί; μήπως χρειάζονται << μόνο >> γενναίες αλλαγές ;
    Κι επιτέλους! Το ξαναέγραψα : ας κοιταχθεί ο καθένας μας στον καθρέφτη κι ας ρωτήσει τον εαυτό του τι έκανε, τι κάνει , σε ποια κινήματα συμμετέχει. Εχω την αίσθηση ότι μεγάλο μέρος όλων των << τάσεων >> των στελεχών του ΣΥΝ εκείνη την κρίσιμη εποχή ( Μάιος 2010 και μετά ) απλά φραξιόνιζε μετα μανίας και ακόνιζε τα μαχαίρια για εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα στο συνέδριο. Τα στελέχη του ΚΚΕ δούλευαν, μάζευαν κόσμο, φαινόντουσαν , καπελωτικά, διασπαστικά , σεχταριστικά αλλά φαινόντουσαν. Εμείς; << σφαζόμαστε >> μεταξύ μας. Ξέρω: φταίνε οι άλλοι.
    Φιλικά
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πάντως Γιώργο το μνημόνιο και τον Καλλικράτη τα καταψήφισαν κι οι βουλευτές της ανανεωτικής πτέρυγας. Δε νομίζω να το έκαναν με κανένα πιστόλι στον κρόταφο.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το ιστορικό ΚΚΕ, ΔΥ, τελειώνει με την διάσπαση του '68. Και το ΚΚΕ το μεταπολιτευτικό το '90. Όπως και συ τα λες μετά τελειώνει η όποια προσφορά στο κίνημα, κλείνουν οι πόρτες, βασικός εχθρός ανακηρύσσεται η άλλη αριστερά και η οποιαδήποτε αυτονομία των κινημάτων: από τότε έχουμε ένα κόμμα απάτη-καμία σχέση με το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς, και γενικά με την αριστερά. Μάλιστα η Παπαρήγα ένα διάστημα τόνιζε ότι "εμείς δεν είμαστε αριστεροί, είμαστε κομμουνιστές" (!).
    Σήμερα δεν το συζητάμε: η ενότητα του κινήματος είναι η πρωταρχική τους αγωνία ...από την ανάποδη! Με την ΝΔ τα πάνε σαφώς καλύτερα (στον κάμπο πχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ενδεχομένως. Για το τι γίνεται στον κάμπο δεν έχω άποψη, ξέρω ότι σε κάποια χρονική στιγμή, νομίζω το 1994, κάτι σχετικό με αυτά που λές έγινε το 1994 αν δεν κάνω λάθος. Για τώρα δεν ξέρω.
    Ξαναλέω ότι για μένα δεν υπάρχει ένα κίνημα αλλά πολλά, καθώς κι οι αντιθέσεις είναι πολλές: κεφάλαιο - εργασία, ανδρας - γυναίκα, ανθρώπινος πολιτισμός - φύση κι άλλες πολλές, άλλες πρωτεύουσες , άλλες δευτερεύουσες.
    Αλλά επιμένω : ασχολούμαστε με το ΚΚΕ παραπάνω από ότι πρέπει. Στον Αγιο Παντελεήμονα, στην πλατεία Αττικής κι εκεί γύρω , γίνονται πράγματα και θάματα. Δε λέω για τα γιαουρτώματα κ.λ.π., αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Σκέψου αν αυτά κάνουν σε πολιτικά πρόσωπα, γνωστα της αριστεράς με το φώς της ημέρας , τι αντιμετωπίζουν κυρίως το βράδυ οι μετανάστες. Ομάδες περιφρούρησης Χρυσαυγιτών, με τη συνδρομή πρόθυμων κατοίκων, ξυλοδαρμοί κ.λ.π. Και βέβαια δεν πιστεύω ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς την ανοχή ( τουλάχιστον ) της αστυνομίας, των τοπικών τμημάτων. Μιλάω και σαν οιωνεί γείτονας ( Πατησιώτης γαρ ), που βλέπω το κακό να πλησιάζει και στην περιοχή μου. Οπότε οι ακροδεξιές , ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές και παρούσες είναι κι επικίνδυνες. Γι αυτό ας κουβεντιάσουμε και λίγο γι αυτό. Το αυγό του φιδιού αρχίζει να σπάει. Και δεν έχει τη μορφή κανενός Στάλιν.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μνημόνιο και Καλλικράτης είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

    Η καταψήφιση του Μνημονίου σημαίνει ότι επιλέγεις ένα άλλο (στην περίπτωση της ΔΑ) - δηλαδή δανείζεσαι μεν αλλά με διαφορετικούς όρους και πρόγραμμα ανάπτυξης.
    Η καταψήφιση του Καλλικράτη σημαίνει διαφωνία όχι επί της αναγκαιότητας αλλά του τρόπου.

    Προσωπικά θα ψήφιζα επί της αρχής τον Καλλικράτη.

    Τώρα είναι νόμος του κράτους και πρέπει να πετύχει σαν μεταρρύθμιση.
    Από Ιανουάριο πρέπει οι οργανισμοί που προβλέπει να λειτουργήσουν τάχιστα για να παρέχει η αυτοδιοίκηση υπηρεσίες στους πολίτες
    - δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "αντίσταση στον Καλλικράτη".

    Επίσης, δεν καταλαβαίνω την κενή αντίσταση στο μνημόνιο. Πέραν του όχι, τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Για μένα είναι προτεραιότητα η αντίσταση στις δεσποτικές λογικές που επιβάλλονται στα κινήματα και τα αλλοιώνουν - είμαι υπέρ της αυτονομίας των κινημάτων, της φιλελεύθερης αριστεράς, της οικολογικής όσμωσης όλων των διεκδικήσεων και της ελευθερίας του λόγου και της ατομικής έκφρασης.
    Στο ΚΚΕ βλέπω το ρεύμα του αυταρχισμού, της ανελευθερίας, της κυριαρχίας της δύναμης και του τσαμπουκά - όχι της συνεργασίας. Και βλέπω την συνασπισμική αριστερά να ακολουθεί κατά πόδας μετά την "αριστερή στροφή". Ο τόπος έχει ανάγκη μιαν αριστερά δημοκρατική, ενωτική, συνεργατική, συμμετοχική με ιδέες και διάλογο με την κοινωνία - ο φονταμενταλισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    Αν για σένα το πρόβλημα είναι ο Αγ Παντελεήμονας πρότεινέ το με ένα ποστ - θα το δημοσιεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ι
    Μην ψάχνεις ποτέ τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αντισταθείς. Δεν θα τους βρεις ποτέ, γιατί δεν υπάρχουν λόγοι να αντισταθείς. Η αντίσταση δεν βασίζεται σε λόγους. Η αντίσταση είναι προσανατολισμός της ύπαρξης, δεν ανήκει στην τάξη των έλλογων υπολογισμών.

    ΙΙ
    Όσο υποκρίνεσαι πως ψάχνεις τους λόγους, όσο ξοδεύεις τη ζωή σου ψάχνοντας εκεί όπου είναι σίγουρο ότι δεν θα βρεις τίποτε, τόσο θα σου προσφέρονται λόγοι να μην αντισταθείς. Γιατί βέβαια υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για να συναινέσεις με ό,τι υπάρχει γύρω σου. Ο κόσμος είναι γεμάτος λόγους για να μην αντισταθείς. Η μεγαλύτερη νομιμοποίηση της πραγματικότητας, όσο άδικη ή δολοφονική και αν καταλήξει να είναι αυτή, είναι ότι υπάρχει.

    ΙΙΙ
    Το χειρότερο που συμβαίνει, το χειρότερο που μολύνει την κάθε σου μέρα, γίνεται συνώνυμο του οικείου, αυτού το οποίο καταντάς να φοβάσαι να χάσεις. Όσο φοβάσαι το χειρότερο που δεν έγινε ακόμα περισσότερο από το χειρότερο που συνήθισες και θα εξακολουθείς να συνηθίζεις, τόσο θα γίνεσαι ο ίδιος μέρος του προβλήματος για το οποίο υποκρίνεσαι πως ψάχνεις λύσεις.

    ΙV
    Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι απλώς "προσπαθείς να ενημερωθείς αρκετά πριν αποφασίσεις για το πρακτέο." Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Ποτέ δεν θα πεις "αρκετά" στην "ενημέρωση". Η ενημέρωση που ζητάς είναι απλώς η εθιστική πρέζα που σου επιτρέπει να επιβιώσεις μέσα στο αβίωτο.

    V
    Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι θα ήθελες να αντισταθείς αλλά δεν βρίσκεις άλλους που να αντιστέκονται. Η αντίσταση δεν βασίζεται στη θέληση, δεν αποτελεί πράξη θέλησης. Η αντίσταση προϋποθέτει μόνο ένα "δεν γίνεται αλλιώς", χωρίς δόξα και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για το αν τούτη η βεβαιότητα αφορά οποιονδήποτε άλλο.

    VI
    Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν λες ότι περιμένεις να σε πείσουν να αντισταθείς. Η απόφαση για αντίσταση δεν είναι συνέπεια επιτυχημένης πειθούς. Αυτό που είναι προϊόν επιτυχημένης πειθούς είναι η συνέργεια, η συνενοχή, και ο συμβιβασμός.

    VII
    Δεν κοροϊδεύεις κανέναν όταν επικαλείσαι "επιπλοκές", πολυπλοκότητες, δυσκολίες και δυσχέρειες που σε παρεμποδίζουν απ' το να αντισταθείς. Αυτό που ήξερε ο τελευταίος αγράμματος χωρικός που σήκωσε κάποτε την τσουγκράνα απ' το χώμα στον ουρανό είναι μόνο πως δεν μπορεί να ζήσει άλλο με τον ίδιο τρόπο, πως αυτό που ζει δεν είναι ζωή. Ο άνθρωπος αυτός δεν επέλυσε τίποτε, ούτε πίστεψε πως επιλύει κάτι. Απλά σταμάτησε να ψάχνει απαντήσεις και έγινε ο ίδιος η ερώτηση.
    κατάλαβες τίποτα κούταβε ?
    ενα ειναι σιγουρο απο το μισος που εχεις προς τα "αμορφωτα" λαικά στρωματα κατά τη γνώμη σου πάντα
    Στις δικες της Μόσχας θα ησουν τουλαχιστον εισαγγελεας.
    Αποψεις κλασικές απο όλους τους "ωριμους" λακέδες σαν και σένα να υπηρετήσουν κατα περίπτωση απο το "σοσιαλιστή" χασάπη τσαουσέσκου μέχρι το συγχρονο σοσιαλιστη χασάπη των συνταξιούχων εν ελλάδι γαπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Μέχρι ένα σημείο καλά τα πήγαινες Γκυ Ντεμπόρ. Μετά άρχισες να μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις.
    Εκεί είναι η πτώση: ο προφητισμός και τα αποφθέγματα της αυθαιρεσίας - το ίδιο έπαθε και ο Αλαβάνος. Πρόσεχε...
    Υπάρχει ένα σημείο που ξεφεύγεις χωρίς ο ίδιος να το καταλάβεις. Αλαζονεία λέγεται και πολιτικαντισμός.

    ΥΓ Τι πρόβλημα έχεις με τα κουτάβια κάθε είδους; Είναι τα πιο τρυφερά πλάσματα του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. κανένα!και ισως να είναι ο μόνος λόγος που αφιερωνω χρόνο στο δικό σου blog οταν είσαι ο εαυτός όπως το ΥΓ σου, ασε τον ανθρωπο να εκφραστεί και τα υπόλοιπα αστα για τους πολιτικάντηδες αριστερούς δεξιούς κεντρώους...
    ΥΓ επιτέλους σήμερα δείχνεις να βγαζεις τις ευαισθσίες σου και δεν μπορώ παρά να πω συγχαρητήρια για τη "φιλοξενία" που δίνεις στο βλέμμα του Ν.ΞΥΔΑΚΗ.
    ελπίζω να το συνεχίσεις οχι μόνο για τα αυτοδιοικητικά...
    καλη σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα...

    Επιλέγουν σε αρκετές περιπτώσεις νέους και όμορφους πολιτευτές. Τελευταία επιλέγουν νέες και όμορφες κοπέλλες. Χωρίς ιδιαίτερα άλλα προσόντα ή εμπειρίες. Ακριβώς σαν το πλήρωμα πίστας μαγαζιού μαζικής λαϊκής διασκέδασης. Εξάλλου οι πολιτευτές τους προορίζονται για να γίνουν βουλευτές-δήμαρχοι-περιφερειάρχες σήμερα-νομοθέτες. Και λίγο ρόλο παίζει αν ένας τέτοιος βουλευτής-νομοθέτης είναι μορφωμένος ή ικανός. Δεν πρόκειται να πάρει καμμιά σημαντική απόφαση από μόνος του. Το μόνο το οποίο χρειάζεται να διαθέτει, είναι αφοσίωση στον "αρχηγό". Που στο κάτω κάτω του έκανε την τιμή να τον επιλέξει για υποψήφιο. Διότι φυσικά και δεν επιλέγει ο λαός τους υποψηφίους βουλευτές-νομοθέτες. Ούτε οι κομματικές οργανώσεις βάσης. Και πάνω σε όλα αυτά, όλα τα κόμματα φυσικά και συμφωνούν.

    Έκτός λοιπόν από αυτή την μικρή διαφωνία τους, στο ποιο δηλαδή θα έχει την εξουσία, τα κόμματα, όλα τα κόμματα, συμφωνούν σε όλα τα πραγματικά σοβαρά ζητήματα. Οχι σε εκείνα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ένα ή το άλλο. Αυτά είναι δευτερεύοντα. Σ' αυτά τα θέματα είναι υποχρεωμένα να "διαφωνήσουν" στο κάτω κάτω. Για τα μάτια μας και μόνο φυσικά.

    Στα σοβαρά ζητήματα, στα οποία όλα τα κόμματα συμφωνούν, μπορούμε να κατατάξουμε
    • την μορφή του πολιτεύματος
    • την ανυπαρξία δημοψηφισμάτων
    • την εκλογή αντί της κλήρωσης
    • την διάρκεια της θητείας του αντιπροσώπου-βουλευτή-νομοθέτη και φυσικά της κυβέρνησης
    • την μη-λογοδοσία τους
    • στο ότι οι "πρωθυπουργοί δεν πάνε φυλακή"
    • τον διορισμό των υπουργών από τον πρωθυπουργό
    • τον διορισμό της κεφαλής της δικαιοσύνης από τον πρωθυπουργό
    • τον μισθό τους, ολουνών. Αυτό που ονομάζουν "βουλευτική αποζημίωση" για το κακό που έπαθαν
    • την κρατική επιχορήγηση των κομμάτων
    • την ατιμωρησία τους την νομοθετημένη
    • τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων στις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα
    • το βόλεμα των "δικών τους παιδιών", προώθηση ημετέρων σε θέσεις και εξυπηρέτηση "κουμπάρων"
    • στο ότι όλοι οι δικοί τους είναι καθαροί και καθόλου διεφθαρμένοι
    • στο ότι όλοι παραλαμβάνουν καμμένη γη από τους προκατόχους τους
    • στο ότι οι αντίπαλοί τους είναι ψεύτες και λαϊκιστές
    • στο ότι θέλουν μεν να έχουν κομματικές οργανώσεις βάσεις αλλά χωρίς να τις επισκέπτονται πολύ συχνά τα μέλη και πάρουν τα μυαλά τους αέρα
    • στο ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν νόμοι που ρυθμίζουν θέματα όπως την χρηματοδότησή τους για παράδειγμα, χωρίς τα ίδια να έχουν νομική υπόσταση
    • στο ότι το κράτος και το δημόσιο είναι ιδιοκτησία τους
    • στο ότι φόρους πρέπει να πληρώνει μόνο ο λαός
    • και μια σειρά άλλα τέτοια παρόμοια και πρωτευούσης σημασίας.
    Τα κόμματα συμφωνούν επίσης και στον τρόπο της εσωκομματικής τους λειτουργίας. Ολα τα κόμματα έχουν σε ισχύ, εσωτερικά, έναν ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό. Από την επιλογή των αντιπροσώπων για τα περίφημα συνέδριά τους, επιλογή που γίνεται με εντελώς όρους φατριών, διμοιριών και λόχων, μέχρι την ανάδειξη στο Πολιτικό τους Γραφείο. Παντού κοινοβουλευτισμός. Δηλαδή δι' αντιπροσώπων μακράς θητείας. Και μάλιστα άκρως δεσποτικός και απολυταρχικός. Πουθενά ο κομματικός λαός να αποφασίσει άμεσα για κάτι. Συμφωνούν και σ' αυτό.

    Επίσης συμφωνούν, όλα τα κόμματα συμφωνούν, στο να μην έχουν νομική υπόσταση. Τα κόμματα δεν είναι για παράδειγμα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή τα κόμματα δεν είναι υποκείμενα δικαιοπραξίας, για τους νομικούς. Τα κόμματα είναι "οιονεί" νομικά πρόσωπα. Σαν να ήταν δηλαδή, ενώ δεν είναι. Ουσιαστικά τα κόμματα δεν υπάρχουν. Δεν είναι ούτε φυσικά πρόσωπα βέβαια, αλλά ούτε και νομικά πρόσωπα θέλουν να είναι. Τα κόμματα δεν είναι τίποτε. Δεν μπορεί να επιβληθεί στα κόμματα ούτε καν το παραμικρό πρόστιμο για παράδειγμα. Και συμφωνούν όλα τα κόμματα σε αυτή τη "ρύθμιση".

    Επίσης όλα τα κόμματα συμφωνούν στο ότι η ύπαρξη και η λειτουργία τους δεν πρέπει να προβλέπεται και κυρίως δεν πρέπει να ρυθμίζεται από κανέναν νόμο. Συμφωνούν, τι να κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Οι πιο συχνές εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση, ιδιωτική και κομματοκρατική, είναι ο Παπανδρέου, τα αθλητικά και ο καιρός.

    *****

    Χθες όμως ο Γιώργος εισεπήδησε κι έπαιξε ακόμα και στα αθλητικά, τρέχοντας δέκα χιλιόμετρα απ' τον Μαραθώνιο Δρόμο. Μόνον που στις δηλώσεις που έκαμε αμέσως μετά κι αφού ξελαχάνιασε, μπέρδεψε τον εν λόγω Δρόμο με την Ολυμπιακή Εκεχειρία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λογικόν. Αλλωστε πάντα ήταν δύσκολο να κάνει κανείς δύο πράγματα μαζί, να τρέχει και να σκέφτεται...

    Ομως χάρμα θεάσθαι ήταν και πολλοί από τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς που υποδύονται τους δημοσιογράφους στα κανάλια, όταν -ομοθυμαδόν- σημείωναν μιαν ακόμα «περήφανη νίκη της Ελλάδας στο εξωτερικό», λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Γιώργος «συγκρούστηκε με τη Μέρκελ», ότι σχεδόν την «πάτησε κάτω» για το θέμα της ψήφου των άτακτων. Οπως πηγαίναμε από «νίκη σε νίκη στο εξωτερικό» επί Σημίτη, έτσι και τώρα τα ίδια παπαγαλάκια κάνουν ανάλυση στα γεγονότα με ευθύγραμμο το εγκεφαλογράφημα. Λεονταρισμοί για πτωχοπροδρομικούς...

    Προς τι ο θρήνος για την κυρία Δραγώνα; Ευδοκίμως υπηρέτησε επί Σημίτη. Ευδοκίμως υπηρέτησε επί κυρίας Γιαννάκου. Ευδοκίμως υπηρέτησε επί κυρίας Διαμαντοπούλου. Ευδοκίμως συνεπώς αφυπηρετεί.

    Απόφοιτος του Deree College η κυρία Δραγώνα με μεταπτυχιακά στο Αστον έγινε καθηγήτρια παρά τη βεβαίωση του ΔΙΚΑΤΣΑ με πρόεδρο τότε τον καθηγητή Μανώλη Παπαθωμόπουλο ότι «στερείται του βασικού τίτλου σπουδών»!

    Ο αείμνηστος Παπαθωμόπουλος, γνωστός αντιστασιακός του αντιδικτατορικού αγώνα, δεν ήταν βεβαίως «παρακρατικός» ούτε είναι «παρακράτος» σήμερα ο Αρειος Πάγος όταν διεξάγει έρευνα για το «σύννομο της αναγνώρισης του διδακτορικού» της κυρίας Δραγώνα. Είναι βεβαίως δικαίωμα της καλής καθηγήτριας να κατηγορεί για «παρακρατικούς» όσους αντιλέγουν στις θεωρίες της, βάζοντας έτσι βούτυρο στο ψωμί του μανιχαϊσμού (και της ακροδεξιάς). Θα 'ταν όμως πιο ενδιαφέρον και πιο ωφέλιμο να υπερασπιζόταν τη γνώμη της, αντί να ομογενοποιεί τις γνώμες των άλλων -άλλη κριτική της έκανε ο Μίκης κι άλλη ο Καρατζαφέρης.


    Η δαιμονοποίηση της κριτικής, μάλιστα από κυβερνητικό πόστο, είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς (που βολεύεται στο μαύρο-άσπρο), όσον και συνήθης κομφορμιστική συμπεριφορά, κρατικιστική.

    Μόνον τα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ μπορούν να αναπαράγουν τέτοιες σχηματικές λογικές, αλλά δεν μπορούν να τις τρώνε αμάσητες σκεπτόμενοι πολίτες. Η κυρία Δραγώνα υπήρξε απ' την πλευρά της συνεπής. Οπως και η κυρία Ρεπούση. Μάλιστα μαχητικά συνεπείς και οι δύο. Προσπάθησαν να υλοποιήσουν στα σχολικά γράμματα το πνεύμα των συμφωνιών Παπανδρέου - Τζεμ. Προερχόμενες και οι δύο απ' την Αριστερά και παραμένουσες σε αυτήν (τη Δημοκρατική Αριστερά των Κουβέλη - Καμίνη) υπηρέτησαν τους σκοπούς του κράτους με παρρησία και σθένος.

    Απλά πράγματα και τα περί «παρακράτους» και «λαϊκισμού» σε όσους κάνουν κριτική πολύ διαφορετική απ' αυτήν της ακροδεξιάς σε κυβερνητικές πολιτικές περί την παιδεία ή περί όποιον άλλο τομέα, περισσεύουν. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά ύβρεις. Σταλινικές ύβρεις, όπως

    εκείνων που θεωρούν τη γνώμη τους έδικτον του Πάπα.

    Πρόκειται ακριβώς για την ίδια λογική με εκείνην του Παπανδρέου: όποιος δεν τον ψηφίσει, θέλει το κακό της πατρίδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU