Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φώτης Κουβέλης: Το 2011 θα είναι εκλογική χρονιά

Η κυβέρνηση αντί να κάνει «φοροεπιδρομές», κυρίως με τους εμμέσους φόρους, που πλήττουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, οφείλει να συγκρουσθεί με την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και τις φοροαπαλλαγές.
Έχουμε προτείνει την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη στελέχωση και ανασύνταξη των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, την επέκταση της φορολογίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στις offshore εταιρείες.
Στην προσπάθεια διασφάλισης εσόδων, θα μπορούσε να δει κανείς την προσφυγή σε διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού, εσωτερικά λαϊκά ομόλογα, είτε κτηματικά ομόλογα.
Επίσης σε συνδυασμό με νέες επενδύσεις, να θεσμοθετηθεί η «προπληρωμή φόρων» για δύο ή περισσότερα χρόνια με λογικό συντελεστή, επί των αναμενομένων κερδών για νέες επιχειρήσεις, και για παλιές λειτουργούσες επιχειρήσεις με έκπτωση στο ύψος των φετινών φόρων, ώστε μ’ αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν αναπτυξιακές πολιτικές ή έστω να καλυφθούν οι «τρύπες εσόδων» χωρίς να χρειασθεί και πάλι η επιδρομή κατά των ιδίων φορολογουμένων..


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ (ΤΟ ΑΡΘΡΟ, 21/11/10):

Ποιος είναι ο ρόλος που επιδιώκει να διαδραματίσει η Δημοκρατική Αριστερά στην πολιτική ζωή του τόπου το προσεχές διάστημα; Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει μετά τη δοκιμασία των αυτοδιοικητικών εκλογών που -κατά γενική ομολογία- κρίθηκε επιτυχής για το κόμμα σας; Πόσο εύκολη ή δύσκολη υπόθεση είναι η είσοδος της Δ.ΑΡ. στη Βουλή;

- Θέλουμε να αναδειχθούμε η σύγχρονη δημοκρατική, ευρωπαϊστική, μεταρρυθμιστική, οικολογική Αριστερά.
Φιλοδοξούμε οι προσδιορισμοί αυτοί, με τον προγραμματικό λόγο μας, τις παρεμβάσεις και, κυρίως, τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας, να αναγνωρίζονται αμέσως και ευθέως από τους πολίτες της χώρας μας.
Πρώτα και κύρια από τις δυνάμεις της εργασίας της γνώσης, τις δυνάμεις του πνεύματος και του πολιτισμού, που θέλουμε να εκφράσουμε.

Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ συμπίπτει χρονικά με την εκδήλωση της δημοσιονομικής κρίσης, που πιέζει πολύπλευρα και πρωτόγνωρα την ελληνική κοινωνία και οδηγεί σε κατάρρευση το πελατειακό κράτος των κοινωνικών ανισοτήτων που χτίστηκε επί δεκαετίες στον τόπο μας.
Η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε μειωμένη κυριαρχία. Διαπιστωτική πράξη της η υπογραφή του απαράδεκτου Mνημονίου με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Για την εξέλιξη αυτή, οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των αλληλοδιάδοχων κυβερνήσεων του δικομματισμού, είναι τεράστιες.
Δεν ταυτίζουμε γενικώς τα δύο αυτά κόμματα, αλλά θεωρούμε ότι και τα δύο οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα της διαπλοκής και διαφθοράς, στα τεράστια ελλείμματα και υπέρογκο χρέος, καθώς και σε συνθήκες δυσβάσταχτου δανεισμού.

Η απόκρουση των πολιτικών που μειώνουν όλο και πιο πολύ το εισόδημα των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας είναι πάντα ο πρώτος μας στόχος.
Όσο η ελληνική κοινωνία θα βλέπει στην παρουσία μας, την Αριστερά των αγώνων αλλά και των προτάσεων, θα γίνεται όλο και πιο βέβαιη η διευρυμένη παρουσία μας και στην επόμενη Βουλή.

Οι αρχές και η φυσιογνωμία του κόμματός σας ευνοούν τις συνεργασίες με δυνάμεις του προοδευτικού και οικολογικού χώρου, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, όπως άλλωστε συνέβη στην πρόσφατη αναμέτρηση για την Αυτοδιοίκηση. Το εγχείρημα Καμίνη-Μπουτάρη θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να μετεξελιχθεί και να βρει εφαρμογή σε ανώτερο επίπεδο; Σημειώνω ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε «πάντα ανοιχτός» σε προοδευτικές συμμαχίες…

- Είμαστε η Αριστερά των ανοιχτών οριζόντων.
Βασικό στοιχείο της φυσιογνωμίας μας και της στρατηγικής μας είναι η πολιτική των συμμαχιών.
Θέλουμε να συνδεθούμε με τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς του τόπου μας.
Μεγάλες αλλαγές και μεγάλες ανατροπές δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις.
Αυτή η σύγκλιση δεν μπορεί σήμερα να πραγματοποιηθεί στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, γιατί ελλείπουν οι προγραμματικές συμπτώσεις και προϋποθέσεις.
Οι συγκλίσεις είναι χρήσιμες όταν εξασφαλίζουν προγραμματικές συμφωνίες.
Διαφορετικά, είναι έτοιμες να διαλυθούν την επόμενη της γέννησής τους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε την περασμένη Κυριακή να βάλει τέλος στην εκλογολογία με τη δήλωση του πρωθυπουργού περί «καθαρής τριετίας». Εκτιμάται ότι απομακρύνθηκε οριστικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της;

- Το θέμα των πρόωρων εκλογών είναι πάντα υπαρκτό.
Τα νέα οικονομικά μέτρα που φαίνεται ότι θα πάρει η κυβέρνηση, θα φέρουν ξανά κοντά τις εκλογές.
Εκτιμώ ότι το 2011 θα είναι εκλογική χρονιά.
Στην εκτίμηση για τις πρόωρες ή μη εκλογές πρέπει να συνυπολογίζεται και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα δοκιμάζεται από τον γερμανικό οικονομικό ηγεμονισμό και τη διασπασμένη, επί της ουσίας, πολιτική της.

Οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας παραμένουν εξαιρετικά δυσάρεστες και η περιοριστική πολιτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «μονόδρομο» τις επιλογές της, ενώ η αντιπολίτευση διαφωνεί καλώντας είτε σε τροποποίηση όρων είτε σε αποκήρυξη του μνημονίου. Ποια είναι η δική σας άποψη; Καταρχάς, έξοδο από το τούνελ της κρίσης βλέπετε στον ορίζοντα; Και ακόμη, υπάρχει εφικτή εναλλακτική λύση;

- Εμείς, πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ.
Όσο και αν φαντάζει σε μεγάλο βαθμό ότι είναι η μόνη που μαζεύει χρήμα, αφού στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι και το πιο εύκολο είναι να τα πάρεις απ’ αυτούς που είτε δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους είτε είναι ειλικρινείς φορολογούμενοι, τονίζουμε ξεκάθαρα ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΗ και γι’ αυτό δεν την δεχόμαστε.

Η κυβέρνηση αντί να κάνει «φοροεπιδρομές», κυρίως με τους εμμέσους φόρους, που πλήττουν ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, οφείλει να συγκρουσθεί με την παραοικονομία, τη φοροφιαφυγή και τις φοροαπαλλαγές.

Έχουμε προτείνει την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με τη στελέχωση και ανασύνταξη των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, την επέκταση της φορολογίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στις offshore εταιρείες.
Στην προσπάθεια διασφάλισης εσόδων, θα μπορούσε να δει κανείς την προσφυγή σε διάφορες μορφές εσωτερικού δανεισμού, εσωτερικά λαϊκά ομόλογα, είτε κτηματικά ομόλογα.
Επίσης σε συνδυασμό με νέες επενδύσεις, να θεσμοθετηθεί η «προπληρωμή φόρων» για δύο ή περισσότερα χρόνια με λογικό συντελεστή, επί των αναμενομένων κερδών για νέες επιχειρήσεις, και για παλιές λειτουργούσες επιχειρήσεις με έκπτωση στο ύψος των φετινών φόρων, ώστε μ’ αυτά τα χρήματα να ενισχυθούν αναπτυξιακές πολιτικές ή έστω να καλυφθούν οι «τρύπες εσόδων» χωρίς να χρειασθεί και πάλι η επιδρομή κατά των ιδίων φορολογουμένων..

Χρειάζεται να επιστρατευθούν όλες οι δυνατές εκδοχές, που μένουν αδρανείς.
Η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιος τρόπος μείωσης των ελλειμμάτων, της εξάρτησης από την υπερχρέωση και να ανατραπεί η πελατειακή διαχείριση των προνομίων και της παραοικονομίας.
Οι πολίτες διεκδικούν την αναδιανομή του εισοδήματος και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η δραματική έλλειψη αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθηλώνει τη χώρα και τροφοδοτεί αδιέξοδα.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πρωτοβουλίες διαλόγου με την αντιπολίτευση με απώτερο σκοπό την εθνική συνεννόηση για την γρηγορότερη υπέρβαση της επιτήρησης. Θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση; Υπάρχει, πιστεύετε, πεδίο για την εξεύρεση κοινού τόπου σε κάποια βασικά σημεία;

- Αρκεί ο διάλογος να είναι ειλικρινής, ουσιαστικός, και όχι προσχηματικός.
Ο διάλογος πρέπει να αποσκοπεί στην εξεύρεση κοινού τόπου και όχι στην προσχώρηση σε ειλημμένες αποφάσεις και στη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, στο όνομα μια αόριστης συναίνεσης.
Ένας τέτοιος διάλογος δεν μας αφορά.

Η ενότητα της Αριστεράς παραμένει ζητούμενο, την ώρα που η κρίση βαθαίνει και οι πολίτες αναζητούν στήριξη από δυνάμεις που αφουγκράζονται περισσότερο τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Ποια είναι η γνώμη σας για τον κατακερματισμό του χώρου, σε ποιους ανήκει το κύριο μερίδιο ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση και πως προδιαγράφεται το μέλλον της Αριστεράς στην Ελλάδα;

- Οι ενδοαριστερές αντιπαραθέσεις δεν μας αφορούν, όπως δεν αφορούν και την κοινωνία.
Ο κατακερματισμός της αριστεράς είναι πραγματικό πρόβλημα.
Ο κατακερματισμός της Αριστεράς είναι απόρροια των μεγάλων διαφορών που επικρατούν μεταξύ του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Η Αριστερά που δεν προωθεί μια πειστική εναλλακτική πρόταση, που να δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, δεν είναι η δική μας Αριστερά.
Δεν αρκεί ο καταγγελτικός λόγος για να αποκρούσει επί της ουσίας την πολιτική που διαιρεί την κοινωνία, διευρύνει τις ανισότητες και οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδα.
Χρειάζεται, ταυτόχρονα με την καταγγελία και η εναλλακτική πρόταση, η προώθηση ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.
Η παρουσία της σύγχρονης Αριστεράς, που δεν ερμηνεύει και δεν δρα με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος, είναι αναγκαία.
Αυτή την Αριστερά εκφράζει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με αριστερό ευρωπαϊσμό, με μεταρρυθμιστική θέση και στρατηγική, με οικολογική εγρήγορση.


5 σχόλια:

  1. Επιτέλους, ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    Επιτέλους, μια Αριστερά ΧΡΗΣΙΜΗ.
    Μέρες τώρα ΄μετά τις Δημοτικές, δεν μπορώ να γράψω τίποτε, επειδή έχω την αίσθηση, ότι, οι ανακοινώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, στενεύουν την κουβέντα. Αρκοούνται απλώς σε αυτονόητες δηλώσεις, που επιβεβαιώνουν το άγχος κάθε Αριστερού, μη και επιτρέψει στους αντίπαλους να τον εγκαλέσουν, ότι δεν είναι στο μπλόκ των υπερασπιστών των "κεκτημένων" των εργαζομένων.
    Αυτό εδώ όμως είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ακριβώς αυτό που χρειάζεται η χώρα, να κάνει κάθε πολιτική δύναμη. Να ανοίξει τον διάλογο, για το τι πρέπει να γίνει, να ξεδιπλώσει την αγωνία της. Την άρνηση σε λάθος και αντεργατικές επιλογές, που κάνει η κυβερνητική επιλογή, να τις αντικρούει ΄με εναλλακτικές σκέψεις και προτάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Κώστας
    Μια παρατήρηση-συμπλήρωμα στα "κεκτημένα" εργαζομένων.
    Η αναφορά θα πρέπει να είναι σε "αλλοτριωμένους εργαζόμενους" που κατάντησαν μισθωτοί και έπαψαν να είναι εργαζόμενοι-δημιουργοί.
    Κάποια φορά θα πρέπει να μιλήσουμε προς όλους αυτούς με τη γλώσσα της αλήθειας,μήπως και αντιληφθούν επιτέλους τον πραγματικά "πρωταγωνιστικό" ρόλο της εργασίας- δημιουργίας.
    Δύσκολο στην αρχή.
    Όμως θα είναι και για τους ίδιους η "λύτρωση", για να μπουν ξανά στο "παιχνίδι" της συμμετοχής και της συνδιαμορφώσης του καινούργιου, ανεξαρτήτως χρώματος έτσι και αλλιώς το καινούργιο θα έχει χώρο και χρώμα τόσο που το μόνο που χρειάζεται είναι να βλέπεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι, τα αυτονόητα και η γενικολογία δεν οδηγούν πουθενά. Ο Φ. Κουβέλης το πάει παραπέρα - μιλάει συγκεκριμένα σε όλες τις τελευταίες του συνεντεύξεις. Ελπίζω και η πανελλαδική σύσκεψη του σαββατοκύριακου να αποφασίσει με τόλμη προωθητικές προτάσεις προς την κοινωνία. Οι μέρες της γενικόλογης άρνησης του μνημονίου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί - τώρα όλοι συζητούν "μίγματα" ρεαλιστικής πολιτικής στην προοπτική επιβίωσης της οικονομίας μας και αντιμετώπισης του χρέους με άμεσες μεταρρυθμίσεις - ο ριζοσπαστικός μεταρρυθμισμός θα συγκρουστεί με τον παλιό πολιτικό κόσμο (και τις μεταμφιέσεις του) μιλώντας καθαρά ποιος, που, πως πληρώνει για τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των δομών αλλά και την επανάκτηση των πόρων από την παραοικονομία, τις τράπεζες και την εθνικιστική και εκκλησιαστική μπίζνα. Τι έχουμε να προτείνουμε και διεκδικήσουμε απέναντι στον μονόδρομο των φόρων, την μη λειτουργία της δικαιοσύνης και το γραφειοκρατικό καθεστώς μη ανάπτυξης; Ποιοί να μείνουν και ποιοι να φύγουν στις ΔΕΚΟ; Γιατί πάντα οι βολεμένοι βολεύονται και την πληρώνουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι;
    Η οικολογία πως αποτυπώνεται στον τουρισμό και την οικοδομική δραστηριότητα; Στην fast track ανάπτυξη;
    Αυτά και άλλα πολλά περιμένουν για απαντήσεις αυτό το διήμερο αλλά και στην πορεία συγκρότησης αυτού του χώρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μεταπολιτευτική παράγκα επενδύει στο βαθύ τίποτα
    Σε ποιους τα πουλάνε αυτά τα πράγματα; Μάλλον στους ίδιους που «πουλάνε» το νεοφιλελεύθερο πνεύμα τους η Ντόρα, ο Μαρκογιαννάκης, ο Κοντογιάννης και οι άλλοι, οι πως τους λένε, οι «βοηθητικοί» του ΠΑΣΟΚ,Κουβελοδηάρηδες και Σια.
    Κανονικά έτσι πρέπει να το πούνε: «ΠΑΣΟΚ Ι4».
    Ξέρετε, είναι αυτοί που δεν πιάνουν όπλο αλλά κάνουν φασίνα, καθαρίζουν πατάτες, κάνουν γενικώς την πολιτική λάντζα.
    Η αλήθεια είναι, αδέρφια, ότι μου φαίνονται αλλαγμένοι. Έχουν μια αύρα, ρε παιδί μου, ένα πράσινο φωτοστέφανο.
    Εκτός από τους αναγεννημένους χριστιανούς, υπάρχουν κι οι μεταλαβόντες του Αχράντου Μνημονίου.
    Είδατε δε πως το στηλιτεύουν το κομματικό κράτος, τους διορισμούς και τα ρουσφέτια οι «σύμμαχοι» του ΠΑΣΟΚ;
    Η τηλεοπτική ολιγαρχία των κρατικοδίαιτων μπετατζήδων, η μεταπολιτευτική παράγκα κάθε τόσο «φουσκώνει» κάποιον κι «επενδύει» πολιτικά σε πρόθυμους κι εν δυνάμει χρήσιμους. Μια στο Βενιζέλο, ύστερα στον Τσίπρα, για λίγο στους Οικολόγους, στον Καρατζαφέρη,μετά να διαλύσουν το Συριζα να βρούνε τον Κουβέλη,και τώρα η Ντόρα. Τώρα προθερμαίνει λίγο και τον Μάκη, έτσι για να βρίσκεται.
    Γνώρισαν αλλεπάλληλες ήττες, γιατί τα επικοινωνιακά εργαλεία τους έχουν δυο προβλήματα: πρώτον είναι μόνο επικοινωνιακά, δεν έλυσαν ΠΟΤΕ ούτε μισό πρόβλημα και δεύτερον, το επικοινωνιακό τους ολιγοπώλιο ψόφησε, τούμπα κι ανάσκελα, σαν αδέσποτο σκυλί στην Εθνική.
    Οι αυτόνομοι αντάρτες του Διαδικτύου έχουν κάνει θρύψαλλα την καθεστωτική γυάλα της χειραγώγησης και παραπληροφόρησης.
    Σήμερα η μεταπολιτευτική παράγκα και το βαθύ μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ, «επενδύουν» πολιτικά ξανά στην Ντόρα και στον Κουβέλη.
    Αυτή τη φορά βέβαια, κάθε πέρσι και καλύτερα, το σύστημα λέει Β΄ Εθνική, χωρίς προσχήματα, φόρα παρτίδα ως θυγατρικές του ΠΑΣΟΚ, όχι για προοπτική εξουσίας αλλά ως πρόθυμους συνεργούς στην κατά Πάγκαλο «ευτυχία» του Μνημονίου.
    Τρέμουν στην ιδέα μιας ανυπότακτης πατριωτικής ηγεσίας, χωρίς να της έχουν εγγράψει προσημείωση υποθήκης.
    Τρέμουν ότι δεν ελέγχουν, γι’ αυτό θέλουν να επιβάλλουν κάτι αφύσικο: δεδομένους,πρόθυμους και υποτακτικούς.
    Θέλουν τη καραμέλα της "κεντροαριστεράς" για να μη συναντηθεί ποτέ η δεξιά με την αριστερά.
    Θέλουν το διάλογο πάντα μέσω των ενδιάμεσων "γύφτων"του "Κέντρου" που έλεγε και ο Νιόνιος από παλιά.
    Το ‘χουμε ξαναδεί το έργο.
    Το σύστημα κάνει μάχη οπισθοφυλακής, προσπαθεί να ελέγξει την πτώση του.
    Η "παρωνυχίδα" του Κοσκωτά μας γέμισε "εθνικούς εργολάβους"
    Τσουκάτους ,Μαντέληδες,Άκηδες,τα "κλεφτοδάνεια" της συνδικαλιστικής πασοκοαλητείας στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ 500.000 ευρώπουλα και βάλε!!!
    Τσιμουδιά κανένας!
    Μάταια.
    Το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΠ-ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Σια "ΠΡΟΘΥΜΟΙ" ΤΟΥ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!!
    Η πραγματικότητα σε λίγο θα είναι ανελέητη.
    Για όλους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πως θα συνδεθεί η παιδεία με την καινοτομία - μετά από δεκαετίες νοοτροπίας επιδοτούμενου και πελατειακού προγραμματισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU