Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου γιατί ψηφίζουμε ;

του Κώστα Χαϊνά*

Οι εκλογές της Κυριακής 7 Νοεμβρίου είναι κατ’αρχήν εκλογές αυτοδιοίκησης.
Αυτό που θα καθοριστεί στην κυριολεξία είναι η εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.
Ασφαλώς όμως οι εκλογές αυτές θα δώσουν και διάφορα μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις.
Προς την Κυβέρνηση και προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μηνύματα με πολλές αναγνώσεις και με πολλές ίσως εκτιμήσεις.
Μπορεί οι εκλογές να αποτελέσουν δημοψήφισμα για το μνημόνιο, όπως ζητούν ο κος Σαμαράς της ΝΔ και άλλες δυνάμεις της αριστεράς, αλλά και τελευταία ο Πρωθυπουργός της χώρας ;
Δεν νομίζω.
Και όχι γιατί συμφωνώ με το μνημόνιο και την Κυβερνητική πολιτική. Αντιθέτως.
Αλλά και γιατί ενδεχομένως κάποιες επιτυχίες των συνδυασμών που στηρίζονται από το Κυβερνητικό κόμμα, δεν μπορεί να θεωρηθούν και να αξιοποιηθούν ενδεχομένως από την Κυβέρνηση, ως επιβεβαίωση των πολιτικών της από το εκλογικό σώμα.
Ύστερα αν είναι κάθε φορά που έχουμε εκλογές για την αυτοδιοίκηση να δίνουμε αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα όπου κρίνονται οι κεντρικές πολιτικές, τότε γιατί τις ονομάζουμε αυτοδιοικητικές εκλογές ;
Και στις εθνικές εκλογές τι θα κάνουμε;
Εκεί τι ακριβώς θα κρίνεται ;

Οι πολιτικές λοιπόν που θέλουν να μετατρέψουν σταδιακά τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια άλλη μάχη των κομματικών μηχανισμών και που ο ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό, δυσκολεύοντας ή αποκλείοντας ουσιαστικά τις κινήσεις πολιτών, είναι πολιτικές που προσβάλλουν στην πράξη τους πολίτες.

Που τους ωθούν στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής των τοπικών κοινωνιών, αφού πλέον όλα τα αναλαμβάνει ο κομματικός μηχανισμός.
Τους μετατρέπει σε πολίτες - απλούς ψηφοφόρους, σε ανενεργούς πολίτες, που θα καλούνται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια να επιβεβαιώσουν κάποιες πολιτικές.

Οι πολιτικές αυτές που επιδιώκουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές την καταγραφή της κάθε κομματικής επιρροής, είναι στην ουσία βαθειά συντηρητικές πολιτικές.
Αντίθετα οι κινήσεις πολιτών που συγκροτήθηκαν με την ευκαιρία των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενεργοποίησαν πολίτες που είχαν απογοητευθεί για κάποιο λόγο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, έβαλλαν στην πολιτική με την καλή έννοια, απλούς πολίτες, ενεργοποίησαν δυνάμεις που σε άλλη περίπτωση ίσως θα απείχαν από τις εκλογές.
Έδωσαν μια χειροπιαστή πρόταση μιας ενεργούς συμμετοχής στα κοινά της αυτοδιοίκησης, σε απλούς ανθρώπους και όχι σε επαγγελματίες της πολιτικής.
Και αυτό είναι μια κατάκτηση για την κοινωνία των πολιτών, αφού πρωταγωνιστής είναι ο πολίτης και όχι κάποιος κομματικός μηχανισμός.

Οι σκέψεις αυτές δεν εκπορεύονται από κάποια δογματική ή απλοϊκή απέχθεια απέναντι στα κόμματα. Όχι βέβαια.
Όσο και να έχει απαξιωθεί το κομματικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό, με ευθύνη κυρίως των κομμάτων που άσκησαν εξουσία μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον ρόλο και την σημασία των πολιτικών κομμάτων έστω και στην σημερινή κουτσουρεμένη δημοκρατίας μας.
Αν και θα ήθελα να είναι πολύ πιο δημοκρατικά και ανοικτά στην κοινωνία, με άμεσες δημοκρατικές διαδικασίες και με κινηματικά χαρακτηριστικά, χωρίς δογματισμούς και περιχαρακώσεις.
Και όσον αφορά την αυτοδιοίκηση και γενικότερα τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους όλα τα κόμματα θα πρέπει να επανεξετάσουν την πολιτική τους και αντί να επιδιώκουν να ελέγξουν τους χώρους αυτούς, να ενθαρρύνουν την ελεύθερη και ενεργή συμμετοχή των πολιτών σ’αυτούς τους χώρους, αναγνωρίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολιτών και σεβόμενα την αυτονομία τους.

Η εκλογική αναμέτρηση λοιπόν της 7ης Νοεμβρίου έχει και αυτοδιοικητικό αλλά και πολιτικό χαρακτήρα.
Δεν είναι αποκλειστικά ή το ένα ή το άλλο.
Προσεγγίζοντας έτσι το θέμα όσοι από μας συμμετέχουμε σε αυτοδιοικητικές κινήσεις πολιτών είτε στο επίπεδο ενός δήμου όπως η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ στην Χαλκίδα, είτε σε επίπεδο περιφέρειας όπως το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς, χωρίς κομματικές και άλλες εξαρτήσεις, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με διαθεσιμότητες ενεργών πολιτών που το προηγούμενο διάστημα διακρίθηκαν στους κοινούς αγώνες για το περιβάλλον, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, για τα κοινωνικά δικαιώματα και την αλληλεγγύη, δεν έχουμε το άγχος που έχουν κάποιοι μηχανισμοί μήπως και δεν επιβεβαιωθεί η όποια πολιτική επιρροή τους.
Επιδιώκουμε καταθέτοντας μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση προς τους πολίτες σε κάθε αυτοδιοικητικό επίπεδο, να επιλέξουν αγωνιστές μέσα από τα ίδια τα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών.
Αγωνιστές ενταγμένους σε πολιτικά κόμματα και ανέντακτους, που δεν δίστασαν να παραμερίσουν τις ιδιαίτερες ιδεολογικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις και να συμπορευτούν σε ένα κοινό αυτοδιοικητικό δρόμο, που τον χάραξαν οι ίδιοι, χωρίς αγκυλώσεις και δογματισμούς, που θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές να είναι παρόντες στους καθημερινούς αγώνες, ανθρώπους που συγκρούστηκαν στο παρελθόν και θα συνεχίσουν να συγκρούονται με τις δυνάμεις των κάθε λογής συμφερόντων που έχουν καταλάβει την αυτοδιοίκηση και διαφεντεύουν τις τοπικές κοινωνίες.
Και ας λένε κάποιοι μηχανισμοί οι οποίοι ούτε συγκρούστηκαν, ούτε έχουν σκοπό να συγκρουστούν ποτέ με αυτά τα συμφέροντα, γιατί είναι χαμένοι σε μια γενικόλογη πολιτικολογία που όμως κανέναν δεν ενοχλεί – κάθε άλλο μάλιστα, ίσως είναι και το άλλοθι τους-, ότι είμαστε ‘απολίτικες’ κινήσεις.
Προτιμάμε λοιπόν, τουλάχιστον στο αυτοδιοικητικό επίπεδο, να είμαστε ‘απολίτικες’ κινήσεις πολιτών και να συγκρουόμαστε στο επίπεδο της πραγματικής πολιτικής με όσες δυνάμεις και συμφέροντα δυσκολεύουν τη ζωή μας, παρά να επαναπαυόμαστε κλεισμένοι στον όποιο κομματικό μας μικρόκοσμο.


Χαλκίδα 5-11-2010

* O Κώστας Χαϊνάς είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της κίνησης πολιτών ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΥΡΙΠΟΥ

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ!
    ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΕΤΑ ΝΕΑ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. ΜΗΝ ΞΕΓΕΛΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ. ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟ. ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΕΤΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΟΙ ΒΟΜΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
    ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επωνύμως ανώνυμος.
    Η χαζομάρα τελικά δεν πάει στα βουνά.
    Εγώ θα το γράψω 100 φορές για να μη με πατήσει το τρένο, να μην έχω δέκα χρόνια φαγούρα,μη μου πέσουν όλα τα μαλλιά και δεν θα ξαναφάω παιδάκια τη Μ.Παρασκευή.
    παρ όλα αυτά δε χρειάζεται να έχεις τόση αγωνία ρε φίλε Καμίνη δε θα ψηφίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
    Θεσμικά αδιανόητο χαρακτηρίζεται από έγκριτους συνταγματολόγους το ενδεχόμενο κήρυξης δίδυμων εκλογών με αναβολή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Αντ. Μανιτάκης: Πολιτικά απίθανο -Ν. Αλιβιζάτος: Κατάφωρη παραβίαση
    Τα ακραία σενάρια που τροφοδοτεί η κυβέρνηση και κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ υποστεί καθαρή ήττα στις 7 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί θα αναβληθούν και οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να γίνουν τον Δεκέμβριο μαζί με τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η πρόταση για διπλή κάλπη είναι εντελώς αδύνατη, αφού προσκρούει σε ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια και τυχόν υλοποίησή της θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή. Προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενέργεια όμως που ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων. Το ίδιο αδιανόητη είναι και η σκέψη ότι αρκεί μια απλή τροπολογία ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μετατεθούν χρονικά οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

    Ο συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Το σενάριο είναι πολιτικά απίθανο και συνταγματικά αδύνατο. Η πρόταση δεν αντέχει σε σοβαρή βάσανο συνταγματικότητας», δηλώνει στην «Ε».

    Την εκτίμηση προσυπογράφει και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Οπως εξηγεί, «τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας του β' γύρου των δημοτικών εκλογών ώστε να συμπέσουν με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και τούτο, ακόμη κι αν η μετάθεση αποφασιζόταν με νόμο ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

    Διότι με τη μεθόδευση αυτή, θα μεταβάλλονταν αιφνιδίως οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης για μια μείζονα και από μακρού λεπτομερώς ρυθμιζόμενη αναμέτρηση, κάτι το οποίο μόνον λόγοι αποδεδειγμένης ανωτέρας βίας, όπως π.χ. πόλεμος, θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι η σκέψη αυτή απασχόλησε σοβαρά οποιονδήποτε από τους πολιτικούς μας υπευθύνους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU