Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Έλληνα, νεοέλληνα... ή, ο παλιός πολιτικός κόσμος έτοιμος να επιστρέψει


του leo*

Σ’ αυτή τη χώρα η υποκρισία περισσεύει.
Όλη η αντιπολίτευση διατείνεται ότι ο ΓΑΠ εξαπάτησε το λαό, αφού υποστήριζε προεκλογικά ότι λεφτά υπάρχουν. Σωστό.
Ακόμα διατείνεται ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά του μνημονίου. Σωστό.
Εδώ ακόμα και τον Δημαρά θα αναδείξουν ως μικρό πρωθυπουργό για να δείξουν την αντίθεσή τους.
Όλα τα κόμματα ακόμα και ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Να συμφωνήσω.
Τότε γιατί δεν πιάνουν την ευκαιρία που μόνος του έδωσε ο ΓΑΠ και να ζητήσουν εκλογές με σκοπό να τον ανατρέψουν; Γιατί οργίζονται όταν ο ΓΑΠ εκβιάζει και δεν σηκώνουν το γάντι;

Μα δεν θέλουν να πέσει ο ΓΑΠ.
Ποιος σοβαρός νεοδημοκράτης πιστεύει ότι η ΝΔ στην κατάσταση που βρίσκεται μπορεί να κυβερνήσει και να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση; Κανείς, ούτε ο Σαμαράς.
Ποιος αριστερός πολίτης πιστεύει ότι το ΚΚΕ ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΑ ή και οι όλοι μαζί μπορούν να βγάλουν τη χώρα από το λούκι και μάλιστα προς όφελος των εργαζομένων; Κανείς και μάλιστα, όσοι από την Αριστερά προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα, αυτά είναι μοντέλα σοσιαλιστικής οργάνωσης του κράτους που απαιτούν ωρίμανση άλλων συνθηκών στο θέατρο της ταξικής πάλης και κανονική επανάσταση.

Κανείς δεν τολμά να προτείνει τον εαυτό του ως λύση.
Κανείς, πλην του απόμαχου Μητσοτάκη, δεν προτείνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Όλοι ελπίζουν να πετύχει το εγχείρημα του ΓΑΠ και της τρόικας, να βγει η χώρα από την κρίση, να επιστρέψει στις επάρατες αγορές και όλα να τελειώσουν σαν γάμος.
Μετά έχει ο Θεός. Μπορούμε να συνεχίσουμε το ανούσιο πολιτικό παιχνίδι και με τη βοήθεια των ΜΜΕ να συζητάμε για τα επουσιώδη, όπως πάντα.
Να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε, να διοριζόμαστε στο δημόσιο, να κερδίζουν τα λαμόγια, να ροκανίζουν κανένα κόκαλο οι εργαζόμενοι και να κηρύσσει ο Αλαβάνος ελεύθερη την Αττική.

Μιας και τον ανέφερα, ήταν την Κυριακή το μεσημέρι μαζί με μια ομάδα υποστηρικτών του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» στα διόδια Καπανδριτίου. Είχαν ανοίξει τις μπάρες, σε συμφωνία με τους υπεύθυνους φαντάζομαι και τα αυτοκίνητα πέρναγαν ελεύθερα, για κάποια ώρα.
Ελεύθερη Αττική στην πράξη.
Να τον ευχαριστήσω και δημόσια για τα 1,90 Ευρώ που καβάντζωσα. Αυτό θα πει λαϊκή πολιτική, να βλέπει άμεσα στην τσέπη του ο λαός τα κέρδη.

Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν δείξει ότι αντιλαμβάνονται την κατάσταση.
Αντί να ροκανίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται και να αντιπολιτεύονται υποκριτικά κάποιον στον οποίο ελπίζουν να σώσει τα λεφτά τους, θα μπορούσαν να τον «βοηθήσουν».
Αλλιώς ας τον ρίξουν, μέσω εκλογών, ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούν.

Το κλαδί που κάθεται ο πολιτικός κόσμος είναι κοινό με αυτό της κυβέρνησης. Είναι το σύστημα το οποίο υπηρετούν χρόνια τώρα, είτε ως κυβερνώντες είτε, ως αντιπολιτευόμενοι, είτε δεξιοί, είτε αριστεροί.
Εισπράττουν τις παχυλές τους επιδοτήσεις, διορίζουν δεξιά και αριστερά, συμμετέχουν στο παιχνίδι εξουσίας ανάλογα με τη δύναμή τους.
Μπορεί να μην έφαγαν όλοι τα ίδια, αλλά στο ίδιο τραπέζι κάθονται τόσα χρόνια.
Μπορεί να παίζουν διαφορετικά όργανα, αλλά παίζουν το ίδιο τραγούδι που λέει και ο Ελπήνορας.
Μπορεί η Αριστερά να μην κυβέρνησε ποτέ, αλλά και ποτέ δεν εναντιώθηκε πραγματικά στον κατήφορο του πελατειακού κράτους, που ήταν μια από τις καίριες αιτίες που μας έφερε ως εδώ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποστήριξε κάθε συντεχνιακό αίτημα, συχνά πλειοδοτώντας, προκειμένου να κερδίσει αυτή τα οφέλη της πελατειακής και φαύλης πολιτικής του δικομματισμού.

Ας βγει η δήθεν αντισυστημική Αριστερά να δηλώσει ότι όλη της η δύναμη πηγάζει από το λαό και αυτός θα την στηρίξει και ας αρνηθεί την επιδότηση. Τι αντισυστημική είναι;
Ας καλέσει το ΚΚΕ το λαό και την εργατική τάξη σε απεργία διαρκείας και ας αποκαλύψουν όλοι επιτέλους τη πονηρή συνταγή σωτηρίας της χώρας και του λαού της. Γιατί την κρατούν μυστική;
Αφού ο λαός δεν θέλει το μνημόνιο και τον ΓΑΠ, κάποιον άλλο θα θέλει, δεν μπορεί; Γιατί δεν αυτοπροτείνονται;

Η υποκρισία περισσεύει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση αυτή είναι αντιλαϊκή, αλλά και οι φίλοι του λαού δεν έχουν να προτείνουν κάτι βιώσιμο.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Αριστερά κρύβεται πίσω από τους μαξιμαλισμού της.
Τι να μας πει η καπιταλιστική κρίση, στο σοσιαλισμό θα χορτάσουν ψωμί οι εργαζόμενοι, θα δουν σωστή παιδεία οι νέοι, θα βασιλέψει η τάξη και η ηθική.
Αλλά κανένας δεν έχει μια ανάλυση με πραγματικά δεδομένα, ένα πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών μετά το ΔΝΤ, έστω μια υπόθεση εργασίας για το πώς θα μπορούσε να πολιτευτεί αυτή η χώρα προκειμένου να βγει από την κρίση, χωρίς να λιμοκτονήσουν οι εργαζόμενοι.
Κάτι χειροπιαστό, να νιώσει και ο χειμαζόμενος λαός ότι έχει μια πλάτη.
Γιατί αν έχουν, αλλά δεν καταδέχονται να σώσουν τον καπιταλισμό, τότε γιατί συμμετέχουν στο εκλογικό παιχνίδι;

Το βράδυ της Κυριακής θα είναι όλοι στο γυαλί για να αναλύσουν το αποτέλεσμα και να πανηγυρίζουν για τα κέρδη τους, δήμαρχους, σύμβουλους, περιφερειάρχες, ένα συρφετό, από ανθρώπους λίγους που ένας λαός βαριεστημένος και αδιάφορος θα τους έχει δώσει την ευκαιρία να γευτούν εξουσία και ίσως και κάτι παραπάνω (ή πολύ παραπάνω).
Όλοι θα δηλώσουν, εμβριθώς, ότι ο λαός έστειλε μήνυμα καταδίκης του μνημονίου και της κυβέρνησης, αλλά κανείς δεν θα ζητήσει να μιλήσει ο λαός και με άλλες εκλογές, αυτή τη φορά για κυβέρνηση.
Θα κρυφτούν πίσω από ένα ανώδυνο αποτέλεσμα και θα καμώνονται ότι δεν είναι γυμνοί και αδύναμοι.

Η τρόικα συγκυβερνά σήμερα μια χώρα, που δεν έχει ικανό πολιτικό προσωπικό καμιάς απόχρωσης.
Οι πολίτες αναζητούν τους σωτήρες του έθνους σε γόνους πολιτικών του παρελθόντος, χωρίς εχέγγυα για την ικανότητά τους, αλλά και με δείγματα για το ακριβώς αντίθετο.
Ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σχεδόν από αδράνεια, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την τύχη της χώρας τους και κοιτάνε τις δουλειές τους.
Την αριστερά δεν την επιλέγουν γιατί σέβονται την αντισυστημικότητά της και δεν θέλουν να την αναγκάσουν να σώσει ένα σύστημα που θέλει να ανατρέψει. Μπορεί εξάλλου καθώς θα πηγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση να τσακωθούν οι ηγέτες μεταξύ τους και να μην φτάσουν ποτέ ενώπιον του αρχιεπίσκοπου.
Κανείς δεν ελπίζει σε κανέναν, ούτε καν ένας Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να ανατείλει στον τόπο αυτό. Καμιά πολιτική προσωπικότητα δεν έχει ενδιαφέρον.

Συνεπώς, αφού η συγκυρία οδήγησε στην κορυφή ακόμα και τον ΓΑΠ, όλοι είναι χαρούμενοι που βρέθηκε κάποιος να παλεύει με τα θηρία, ώστε όλοι οι άλλοι να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η απάθεια του λαού, η άγνοια κινδύνου της χώρας.
Φαίνεται να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε κάθε πολιτικό σχήμα.
Τώρα που και οι διορισμοί τελειώνουν δεν έχουν κίνητρο, ούτε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις να πάνε.
Πολλοί είναι αυτοί που δεν θα ψηφίσουν.
Στις ιδιωτικές συζητήσεις μιλούν με τα χειρότερα λόγια για τους πολιτικούς.
Σιχαίνονται τους συνδικαλιστές όλων των αποχρώσεων, αλλά τους φοβούνται ή θέλουν να τα έχουν καλά μαζί τους για μια δύσκολη στιγμή.
Η καθολική έκπτωση του πολιτικού συστήματος είναι πλέον γεγονός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η ακροδεξιά λειτουργεί ως καταφύγιο του πόπολου, ευτυχώς όμως τα ποσοστά της είναι ακόμα χαμηλά. Εδώ η δυνατότητα του ΚΚΕ να κρατά ένα κόσμο συσπειρωμένο στο όραμα του σοσιαλφασισμού μας σώνει από την γιγάντωση του original φασισμού. Κάτι είναι και αυτό.
Έτσι μένουμε σε ένα εκκρεμές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με σχεδόν σταθερή περίοδο.
Η πολιτεία μας είναι εγκλωβισμένη και αδρανής, μα μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει σύντομες εκρήξεις που θα χρωματίσουν την καθημερινότητα για να επιστρέψουμε και πάλι στον ανούσιο αφρό των ημερών.
Οι πολιτικοί μας προτρέπουν να κοιτάμε τις δουλειές μας, εξάλλου οι εκλογές είναι πάντα Κυριακή που δεν δουλεύουμε.
Μήπως θα έπρεπε να δουλέψουμε την επόμενη Κυριακή;


*original τίτλος: Μήπως θα έπρεπε να δουλέψουμε την επόμενη Κυριακή;

16 σχόλια:

  1. Δε διάβασα όλο το κείμενο, αλλά έπεσε το μάτι μου εκεί που γράφεις ότι η Ελεύθερη Αττική άνοιξε τα διόδια "σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους φαντάζομαι". Όσοι είναι μακριά από τα κινήματα, όπως αυτό ενάντια στα διόδια, "φαντάζονται"... οι υπόλοιποι ρισκάρουμε να φάμε μηνύσεις. Καληνύχτα σύντροφοι...
    Π.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Π.Δ.
    Μόνο αυτό είδες? όλα τα άρθρα του blog έχουν ένα στόχο...
    Αν δε το κατάλαβες το blog είναι troll blog από μόνο του.
    ... για να έχει "κίνηση" -κι έχεις και απαιτήσεις- να έχουνε σχέση με κινήματα.
    Καμιά αφίσα του δ.αγώνα και πολύ τους πήγαινε...τώρα με χοληστερίνες απο σουβλακι και τζατζίκι θέλεις και "δράσεις".
    Κομπόστα στο μυαλό,γ....σε το
    το γραφτό.

    Αυτός νομίζει ότι, με το Δαρείου και Παρισσάτιδος, έκανε αντίσταση ο σαλιάρης,δεν θα είχε σήμερα το θράσος να εμφανίζει και "κλεμμένα" άρθρα από συρραφή, στα μέτρα του, να τα λέει για δικά σου.

    Στο απόλυτο κενό!!!

    Για την υπογραφή νεοέλλην(για να τρολλάρεις καλύτερα κορόιδο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρον!
    Σαν να συμφωνείτε μεταξύ σας τουλάχιστον...
    Άρα κάτι προσφέρουν και τα ...τρολλ μας.

    Ειρήνη υμίν συριζαίοι αδελφοί - ποιος ξέρει;
    Ίσως φτιάξετε και δικά σας τρολλμπλογκ κάποτε...το ξένο όπως και νάχει είναι ξένο! Κι η ξενιτειά πικρή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γιώργος
    Είσαι ωραίος ρε "μπαγάσα" με κάνεις και γελάω με τις ατάκες σου.
    νάσαι καλά...ειδικά για τη πικρή τη ξενιτειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Καμίνη να μην είχες τόσο πολυ στο μυαλό σου και όλα τ άλλα...
    Γεια χαρά τώρα ως Αθηναίος, παω να δω την ομάδα της πόλης... καλή τύχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ήθελα να μάθω από πού κι ως πού με αποκαλείς "troll". Παλιότερα είχατε κάποια σοβαρότητα σα blog, έμπαινε και κανένα αξιόλογο κείμενο... και ξέρεις ότι το παρακολουθώ, με διαλείμματα, αρκετό καιρό. Τώρα έχεις στο πάνω μέρος μια γελοιογραφία που ούτε λίγο ούτε πολύ είναι υπέρ του μνημονίου (αφού η εναλλακτική είναι η "ελεύθερη πτώχευση"...) και σε άλλο σχόλιό σου σήμερα λες ότι απέτυχε η σοσιαλιστική πολιτική και δε λένε να το καταλάβουν ο αλέκος, η αλέκα, ο ρούντι και ο μανώλης, με το σχόλιο μάλιστα για τον τελευταίο ότι "άλλους δεν έχει;". Για το Φώτη δεν έχεις να πεις κάτι; Σοβαρά, αν δεν έχετε να πείτε κάτι αξιοπρεπές, αφήστε το καλύτερα...
    Π.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε παλληκάρια και γω μαζί σας είμαι για κατάργηση των διοδίων. Γιατί αγριέψατε; Επειδή γράφω ότι σας άφησαν να κάνετε το κομμάτι σας την Κυριακή το μεσημέρι; Εκεί ήμουν, δεν είδα και καμιά μάχη. Γελάκια, ο Αλέκος, φυλλάδια και κάτι πλακάτ. Λίγο πιο πάνω στην σκλαβωμένη Αττική, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, χτίζουν ακόμα μέσα στο πυκνό δάσος και δεν είδα κανένα επαναστάτη εκεί και κανένα κίνημα. Μην ρισκάρετε τόσο πολύ ρε παιδιά με τις μηνύσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολα αρχίζουν και όλα τελειώνουν τον κατάλληλο χρόνο στον κατάλληλο τόπο .
    (-Περάστε!... Καθήστε!... Και ιδού τ΄αποτελέσματα!!!)
    Μικρέ για σένα αφήνω τα σημάδια. Αν δεν τα βρεις μην ανησυχήσεις. Απλά δεν θα είναι αυτός ο δρόμος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Αυτά είναι, τα οποία"...
    ...είπε ο πρωθυπουργός, σε μια από τις πιο εκρηκτικές διατυπώσεις του , ξεκαθαρίζοντας επιτέλους, άπαξ και διαπαντός, κάθε παρανόηση σχετικά με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας.

    Μια σημαντική πληροφορία, που απέσπασα λόγω της επιμονής μου να τον παρακολουθώ τον τελευταίο καιρό για να έχω "αποψη" απο πρώτο χέρι και μη παρασύρομαι απο όλους αυτούς τους αναρχοδεξιοκομμουνιστάς. Με έχει πείσει πλεόν και είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι, την Ελλάδα σήμερα κυβερνάει, επιτέλους, μια αμιγώς θρησκευτική οργάνωση, μια κυβέρνηση που εμπνέεται από τα ορθόδοξα χριστιανικά ιδεώδη. Ο πρωθυπουργός μάς εξήγησε το σκεπτικό, με το οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες του παρελθόντος, αλλά όλοι μαζί, ως αλληλέγγυα κοινωνία, να μοιραστούμε το χρέος τους. Αυτοί, μπορεί να ξεμπλέκουν με μια περαίωση, ενώ εγώ θα συνεχίσω να πληρώνω με λεφτά που ούτε έχω, ούτε κέρδισα ποτέ, για να μάθω πώς θα ένιωθα αν ήμουν εγώ στη θέση τους. Αυτό είναι εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση. Το σκεπτικό της κυβέρνησης βασίζεται στη βασικότερη, τη θεμελιώδη αρχή της χριστιανικής πίστης, τη συγχώρεση. Ο πρωθυπουργός μας, είναι μεγάλη καρδιά. Είναι ο Μαχάτμα Γκάντι της Ευρώπης. Είπε ότι θέλει να ξεχάσουμε τα παλιά και να κάνουμε μια νέα αρχή. Να ξεκινήσουμε από το μηδέν, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας, κανείς πολίτης δεν θα ξανακλέψει το κράτος. Ό,τι έγινε, έγινε λοιπόν, όσοι έφαγαν, έφαγαν, σημασία έχει να αγαπιόμαστε, τα υλικά δεν έχουν σημασία, λεφτά άλλωστε υπάρχουν, δεν είναι αυτό το θέμα, μη γίνεστε καρμίρηδες, βρε τσίπηδες πια...
    Ναι λοιπόν και Καμίνη και Μπουτάρη και Τατούλη και Κουβέλη και βεβαίως τον μέγα στρατηλάτη της πατρίδος τον αδάμαντα πολιτικού ήθους Γεώργιο Καρατζαφέρη!
    Ορκίζομαι δε οτι πλέον δεν θα ξανασκεφτώ ποιός είμαι που πάω και πούθε έρχομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. leo, οι εταιρείες δεν κάνουν όντως κάτι σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να λες ότι έγινε σε συνεννόηση με την εταιρεία, δηλαδή ότι είναι ένα ΣΤΗΜΕΝΟ παιχνιδάκι εντυπώσεων! Όσοι συμμετέχουμε στις επιτροπές ενάντια στα διόδια πηγαίνουμε και τα ανοίγουμε με το έτσι θέλω. Και ναι, ήδη 25 σύντροφοι έχουν φάει μήνυση επειδή περνούσαν από τα διόδια της Κορίνθου-Πατρών χωρίς να πληρώσουν, και εκτός του αντιτίμου των διοδίων η εταιρεία διεκδικεί και 1500 ευρώ (συν τα έξοδα για δικηγόρους...). Και ναι, είναι ρίσκο, δεν περισσεύουν αυτά τα χρήματα σε κανέναν σήμερα. Το να ειρωνεύεσαι πραγματικά δε σε τιμά, λυπάμαι.
    Π.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν και προερχόεμενος από την κομμουνιστική αριστερά και παραμένων σήμερα στις παρυφές αυτής (από κεκτημένη ταχύτητα, αθεράπευτη εμμονή ή αισιοδοξία ανάγκης δεν το έχω καταλλήξει ακόμη), συμφωνώ απόλυτα με την κεντρική ιδέα του κειμένου. Η υποκρισία από κάθε μεριά της αντιπολίτευσης πεισσσεύει. Αριστερά και δεξιά βγαίνουν όλοι και μιλούν για εκβιαστικά διλλήματα Παπανδρέου (που τέτοια είναι σε τελική ανάλυση) αλλά μια χαρά βολεύονται με αυτόν στη κυβέρνηση και αυτούς να καταγγέλουν και να προσπαθούν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους (με μεγέθη που διαφέρουν από πλανόδιοι πάγκοι ως mega-markets) πάση θυσία. Κανείς τους δεν έχει καν προσπαθήσει να αναπτύξει εναλλακτική πρόταση.
    Η δεξιά δεν με αφορά. Η αριστερά όμως; Σε κάθε εκδοχή της φοβάται τις εκλογές όπως ο διάβολος το λιβάνι (με την εξαίρεση ίσως τους ΚΚΕ που απλώς αδιαφορεί και του Αλαβάνου που χαρακτηρίζει το δίλλημα του Παπανδρέου ήττα του και ζητάει εκλογές). Η υποκρισία στα λημέρια μας έχει χτυπήσει κόκκινο. Κανείς δεν απαντάει στο προφανές και απλό ερώτημα: πρέπει να γίνουν εκλογές; Προσωπικά εκτιμώ πως ναι. Αντιλαμβάνομαι πως το πιο πιθανό σενάριο θα είναι η δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, μονοκομματικής ή όχι, η οποία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα. Αν όμως οι κομματικοί σχηματισμοί της αριστεράς πραγματικά θέλουν να αλλάξουν τη ρότα ή τουλάχιστον να κάνουν τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και δεν θέλουν να αρκούνται σε εύκολα λόγια του αέρα, "μεταρρυθμιστικά" ή "επαναστατικά", δεν μπορούν πλέον να υπεκφεύγουν. Το διακύβευμα για την αριστερά στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι αν θα κατέβει ενιαίος ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα επιβιώσει η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ, αν θα μπει στη βουλή η ΔΑ, αν ο Αλαβάνος ή οι παλαιοΠΑΣΟΚοι κάνουν το δικό τους μαγαζί, αν το ΚΚΕ πάει από το 7.5% στο 10% ή αν ΑΝΤΑΡΣΥΑ απωλέσει την επαναστατική καθαρότητά της. Όλα αυτά από μόνα τους έχουν πολύ μικρό αντίκρισμα στην κοινωνία και σχεδόν μηδενική επιρροή στα τεκταινόμενα. Το διακύβευμα θα είναι αν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες για την απόλυτη ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής λύσης, γιατί η ακολουθούμενη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό, και να αρχίσουμε να τη σχεδιάζουμε. Μέσα σε αυτό το μίνιμουμ πλαίσιο πιστεύω ότι θα κριθεί ο καθένας. Η περίοδος της ανέξοδης "επαναστατικής" καταγγελίας ή του από τα πάνω συμμετοχικού μεταρρυθμιστικού βερμπαλισμού έχει παρέλθει. Αν αποτύχουμε, ας κλείσουμε τα μαγαζιά μας, ας πετάξουμε τη σαβούρα και όσοι έχουν ακόμη κουράγιο ας ξεκινήσουν από την αρχή. Αν πετύχουμε όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το παραπάνω σχόλιο των 4:17 μ.μ. έφυγε ως ανώνυμο κατά λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΔ
    δεν έγραψα τίποτε για στημένο, απλά δεν έγινε μάχη. Προφανώς οι υπηρεσίες των διοδίων προκειμένου να γίνει φασαρία υποχωρούν. Τώρα για τις μηνύσεις αφού το λες έτσι θάναι, το κράτος αμύνεται έχει τον τρόπο του. ¨Ομως τέτοιες δράσεις δεν συνιστούν κινήματα, είναι εντυπωσιακές αλλά δεν βγάζουν κάπου. Είναι δυνατό κάθε μέρα κάποιοι να κάνουν αυτή τη δουλειά;
    Τα διόδια εξυπηρετούν την συντήρηση των δρόμων. Να πληρώνουμε κάτι( σαφώς λιγότερο) να μετράνε τα χιλιόμετρα κλπ αλλά νά έχουμε και δρόμους σωστούς και κυρίως σιδηρόδρομο και όχι μόνο δρόμους. Άρα να στήσουμε ένα ευρύτερο κίνημα και αυτό θέλει συμμαχίες οι οποίες απουσιάζουν από την καθ' ημάς αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρειαζόμαστε αιχμές και συσπείρωση δυνάμεων, όχι αποσπασματικές δράσεις, για να προβάλουμε την ομάδα ή το κόμμα μας. ΝΑ βγούμε από αυτό το λούκι. Και δεν ειρωνεύομαι κανένα, δεν είναι το στυλ μου. Απλά ζητάω περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταρχάς διαφωνώ για τα διόδια. Διαφωνώ με τη λογική "όποιος χρησιμοποιεί τους δρόμους να πληρώνει", με αυτή τη λογική σε λίγο θα πληρώνουν για μισθούς δασκάλων μόνο οι γονείς. Η μετακίνηση μέσα στη χώρα σε δημόσιους δρόμους είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να χρηματοδοτείται από τους φόρους, δηλαδή να τα πληρώνουν όσοι έχουν παραπάνω. Τώρα, για το ότι δεν μπορούν κάποιοι να ανοίγουν τα διόδια κάθε μέρα, όντως, όμως υπάρχει κίνημα που αρνείται να πληρώσει όποτε περνάει. Και ο Αλαβάνος, πέρα από τη συγκεκριμένη δράση, έχει αναφερθεί και στο παρελθόν υπέρ αυτού του κινήματος, δεν είναι κάτι που ανακάλυψε ευκαιριακά για τις εκλογές.
    ΠΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τι κρίμα για το avant garde,νεοελληνικό καινούργιο(τρίτη γενιά Παπανδρέου,ρεταλοΚουβελα ρεπουσοδραγωνα) να μη γίνεται αποδεκτό από το παλιό των Ελλήνων,των Παπαδιαμάντη,Πηκιώνη,Ελύτη,Σεφέρη,Χατζηδακι,Θεοδωράκη κ.α. "εθνικιστικών" χαχόλων.
    Που δεν μπορεσαν αυτοί οι "μικροί"ν΄ αντιληφθούν τη μαγεία τη δική σας και των επιγόνων της οικογένειας.
    ... Είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Παπανδρέου δηλώνει τόσο φανερά τη διπλή ταυτότητά του.

    «Δεν θα το έκανα παλιότερα. Ισως γιατί δεν ήθελα. Ισως γιατί και ο κόσμος να μην ήθελε. Τώρα βγαίνω και το λέω. Εχω και τις δύο χώρες μέσα μου. Συμφιλιώνομαι με αυτό που είμαι. Μέσα από τη μυθοπλασία μου, μέσα από τα διηγήματά μου αποδέχομαι τη διπλή καταγωγή μου. Και λέω σε όλους “αποδεχτείτε με”».

    ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ...


    "ΛΟΥΖΕΡ"

    Δίνει στην καθημερινότητα μια διάσταση ηρωική. Ακόμη και οι έλληνες «λούζερ» ήρωές του κάνουν προσπάθειες να ξεφύγουν από την κατάστασή τους, έστω και αν αυτή η φυγή διαρκεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

    ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ...

    «Οι δύο γλώσσες διαφέρουν» εξηγεί. «Τα αγγλικά έχουν λογοπαίγνια και σύντομες ή μονοσύλλαβες λέξεις που δίνουν στο κείμενο ρυθμό. Από την άλλη πλευρά τα ελληνικά έχουν μπλα μπλα, κάτι το δικηγορικό που δίνει στο κείμενο μιαν άλλη κίνηση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU