Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν: Η αριστερά συνεχίζει να απλώνει τραχανά, αμέτοχη στις εξελίξεις



Alors on danse αλα ελληνικά ή μία εναλλακτική, την έχουμε πάντως ήδη... Αρκεί;


Πυκνές οι "εξελίξεις" στην αριστερά τις μέρες αυτές. Σχεδόν όλες τους όμως αυτοαναφορικές.
Οι ηγεσίες της δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον αυτισμό τους που προκύπτει από την παντελή έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων.
Ερμηνεύουν την κρίση όπως όπως, αλλά δεν έχουν τίποτα να προτείνουν. Κι έτσι άθελά τους πείθουν όλο και περισσότερο το ακροατήριό τους ότι πράγματι ο καπιταλισμός είναι το μοναδικό σύστημα - ούτε καν περιγραφή δεν υπάρχει για κάποιο άλλο.
Και το χειρότερο; Απαξιώνοντας τις μεταρρυθμίσεις που τον κάνουν πιο ανθρώπινο σαν προδοτικές, αφοπλίζουν και τα κινήματα από την όποια δυναμική εγκαταλείποντάς τα στην ανακυκλούμενη λογική άρνηση-ήττα, άρνηση-ήττα.

Εδώ το ΚΚΕ είναι το πιο καθαρό. Προτείνει το γνωστό σύστημα του πρώην υπαρκτού "σοσιαλισμού", με τα καλά του και τα κακά του, την πλήρη απασχόληση, τη δωρεάν υγεία και την κρατική σύνταξη έναντι της πείνας, της ανελευθερίας και της μονοκομματικής νομενκλατούρας και καλεί τον λαό από το κάστρο του να το στείλει στην εξουσία αλλιώς καλά να πάθει με τον καπιταλισμό. Που και που εξέρχεται με τον κομματικό του στρατό για περιφραγμένες παρελάσεις που τις λέει "κίνημα", τσιμπάει καμιά ψήφο ως συνεκτική δύναμη και επιστρέφει στην αυτοαπομόνωσή του.

Η ξεφτίλα είναι όμως στον πρώην χώρο της "ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς". Εδώ η υποκρισία περισσεύει. Όλα γίνονται πια με μοναδικό κριτήριο την κοινοβουλευτική επιβίωση: δόλιες επιθέσεις στην Δημοκρατική Αριστερά ότι είναι μέρος σχεδίου διάσωσης του συστήματος (ομιλία Τσίπρα, άρθρα στην Αυγή, φημολογίες για συγκυβέρνηση Ντόρας-ΠΑΣΟΚ-ΔΑ), ήξεις αφίξεις και λεονταρισμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι διαζύγιο, επίθεση στον Αλαβάνο για ανάκτηση κάποιων κρίσιμων ψήφων. Εκλογές έρχονται και ο μηχανισμός αγωνιά - θα μείνει ή θα φύγει η κρατική επιδότηση; Ας κρατήσουμε προσβάσεις σε ψήφους δεξιά και αριστερά και άσε την πολιτική. Τακτικισμός κι ότι ήθελε προκύψει (είμαστε άλλωστε τόσο έμπειροι σ' αυτά... που πάλι θα τους αιφνιδιάσουμε στο παραπέντε με κάναν νέο Μητρόπουλο :)

Ο Αλαβάνος και οι συν αυτώ παρά την αποτυχία των εκλογών, πήραν ένα κομμάτι του πάλαι ποτέ ΣΥΡΙΖΑ και εκβιάζουν με αυτό. Συνεχίζουν να αρδεύουν μέρος της κρατικής επιχορήγησης γι αυτό και δεν φεύγουν και τυπικά από τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι δεν μιλιούνται πια με τους άλλους και περιμένουν την προκήρυξη εκλογών για να κηρύξουν το νέο κόμμα - αυτό σημαίνει "ανοιχτό πολιτικό σχέδιο" - είναι και αυτοί "έμπειροι" βλέπεις :)

Κόμμα στο μεταξύ ιδρύουν και οι αντιμνημονιακοί του ΠΑΣΟΚ (γι αυτό κι ο Δημαράς τώρα δεν παραιτείται από βουλευτής) - μέσα στο σαββατοκύριακο συζήτησαν πρακτικά θέματα.
Την πρώτη του μηνός ανακοινώνεται και το κόμμα Θεοδωράκη, "κίνημα ανεξάρτητων πολιτών" με πατριωτική αντιμνημονιακή κατεύθυνση και ιδεολογία την Ρωμιοσύνη, ότι κι αν σημαίνει αυτό σήμερα.

Λιγοστές οι ελπίδες για αλλαγή νοοτροπίας (συνεπώς και πορείας) στην αριστερά. Πάμε σαν άλλοτε...
Φέτος θα είναι πιθανότατα εκλογική χρονιά. Η τέταρτη δόση του δανείου είναι δύσκολο να επιτευχθεί και είναι πιθανή μια ανοιξιάτική κρίση και εκλογική αναζήτηση εντολής για το τι μέλει γενέσθαι.
Απέναντι στο μνημόνιο δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, μόνο άλλα "μίγματα" πολιτικής και η αριστερά θεωρεί την αντιμετώπιση ακραίων πλευρών του ως συναίνεση στο σύνολο.

Πολλά λοιπόν εξαρτώνται από τις προτάσεις που θα επεξεργαστεί (εάν τα καταφέρει εγκαίρως) η μεταρρυθμιστική αριστερά, η μόνη που αναλαμβάνει την ευθύνη διατύπωσης εναλλακτικών εδώ ακριβώς που βρισκόμαστε. Σήμερα αποφασίζεται το πρώτο συνέδριο της δημοκρατικής αριστεράς κατά την άνοιξη όπως και το ίδρυμα προβληματισμού και μελετών Μιχάλης Παπαγιαννάκης.
Η συμμετοχή και η προσφορά ιδεών στο εγχείρημα θα καθορίσει τις επόμενες εξελίξεις.
Η αριστερά δεν μπορεί να σωπαίνει άλλο.


Δείτε σχετικά:


17 σχόλια:

  1. Οι ζυμώσεις στα κόμματα και η κινητικότητα πολιτευτών, εντονότατες τις τελευταίες ημέρες, συμπίπτουν με την εγκατάσταση κομισαρίου του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων σε κάθε υπουργείο. Η διακυβέρνηση της χώρας τελεί, ως γνωστόν, υπό επιτροπεία. Το πολιτικό σύστημα εντούτοις, εντός και εκτός κυβέρνησης, ενεργεί σαν να το αγνοεί: ουσιαστικά, ενεργεί με σκοπό την επιβίωσή του στα απομεινάρια εξουσίας, αποφεύγοντας να δει την ελεύθερη πτώση της χώρας.Καθώς παραμένει πιθανός ο κλονισμός της κυβέρνησης Παπανδρέου κατά την εκπνοή της τρίτης μνημονιακής φάσης και την περαιτέρω βύθιση της χώρας στην ύφεση, το παλαιό πολιτικό προσωπικό αναζητεί νέες θέσεις για την αναπαραγωγή του, δηλώνει την ετοιμότητά του για συμμετοχή σε σχήματα και σενάρια της επόμενης μέρας.
    Aν αυτό εσείς το ονομάζετε μεταρρύθμιση(θεωρώντας τον Κουβέλη και την ομάδα του νέο) δικαίωμά σας.
    Το να κάνετε κριτική επί όλων,επειδή δε συμφωνούν μαζί σας, να πανε με τον Τιτανικό του ΓΑΠ(συν Ντόρα,Μάνο και μιντιοεργολαβικά-μμε),δεν κάνετε τίποτε άλλο απο το να επιβεβαιώνετε τον σταθερό ευρωσταλινικό σας χαρακτήρα,την άλλη όψη δηλαδή, του σταλινικού νομίσματος .
    Το νέο ευτυχώς είναι μακρυά απο τη δική σας, "γεροντονεάζουσα", οπτική,συνεχίστε μάκαρες την τύφλή σας πορεία στο μέλλον για τον καπιταλισμό με "ανθρώπινο πρόσωπο".
    Αν έχετε καθαρή θέση καταδικάστε τα όποια "σενάρια" περί συμμετοχής σας,στο έγκλημα που γίνεται εναντίον της κοινωνίας,τόσο δύσκολο σας είναι, ή συμβαίνει το άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν δεν είμαστε "εμείς" - ο καθένας υπογράφει τις απόψεις του και είναι ένας/μία συγκεκριμένος/η. Πως μιλάς γενικεύοντας; Σε ποιους άραγε απευθύνεσαι; Και γαιτί τις ενδιαφέρουσες απόψεις σου δεν τις υπογράφεις; Κρύβεσαι από τον διάλογο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς δεν μιλάμε "εμείς" κι "εσείς" - δεν είμαστε μπουλούκια... ούτε χουλιγκάνοι που κράζουν την αντίπαλη ομάδα.
    Συζήτηση αντέχετε να "κάνετε" (ανώνυμοι) ένας προς έναν ή δεν έχετε καν ατομικότητα;
    Ναι διαφωνώ με τους δειλούς, τους κουκουλοφόρους, τους μπάχαλους του διαλόγου, όσους μπαίνουν για να κράξουν τον διαφορετικό ενώ δεν έχουν κάτι να προτείνουν.
    Σε όποιον αρέσει στο κάτω κάτω - όποιος μπαίνει απλά για να κράξει χάνει τον καιρό του. Καλύτερα να πάει στο γήπεδο - προλαβαίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο
    το μισό κείμενο, είναι η πρώτη και η τελευταία παράγραφος του άρθρου "Ακρότητες στο Κέντρο" του Ν. Ξυδάκη στην Καθημερινή.
    Ο άγνωστος που κάθε μέρα προβοκάρει την Δημοκρατική Αριοστερά, την μιά με κείμενο του Στάθη, την άλλη με κείμενο του Φαήλου Κρανιδιώτη και σήμερα με την παραποίηση του κειμένου που προανέφερα, δεν είναι κάποιος αγωνιών άγνωστος αριστερός.
    Είναι από τον Μηχανισμό του Δικτύου 21, που προωθεί την πώλωση και τσιμπάει η αριστερά περί "συμμαχίας των προθύμων", μέσα στην οποία εντάσσει και την Δημοκρατική Αριστερά.
    Νομίζω ότι η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που έδοσε σήμερα ο Κουβέλης.
    Στην χώρα έχει δημιουργηθεί μια "συμμαχία των προθύμων της χρεωκοπίας", ηγέτιδα δύναμη της οποίας είναι ο βαθύς-εθνικισμός, που ελέγχει με τον Σαμαρά την ΝΔ και φυσικά θα την κάνει γκρουπούσκουλο, πολύ σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι είναι Κωστή, υπάρχουν διάφορες "χρεώσεις" και από διάφορες πλευρές για να προβοκάρουν, ανώνυμα πάντα, την μεταρρυθμιστική αριστερή πρόταση εν τη γενέσει της. Ο παλιός πολιτικός κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Kωστης
    Καλό θα είναι να μη γίνονται ερμηνείες κατά το δοκούν.
    Η απάντησή σου στον άγνωστο που απευθύνεσαι, του Δ.21, ελλιπέστατη τουλάχιστον στο κομμάτι των δηλώσεων Κουβέλη.
    ¨ Όπως και η στάση ορισμένων απο τη ΔΑ που δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις,δεν δείχνει παρά μια "βιασύνη"να οριοθετηθούν και να επιβάλλουν τον υποκειμενισμό τους,συμπεριφορά που "συντηρεί" αντί να εξαλείφει, την παθογόνο στείρα αντιπαράθεση που είχαμε μέχρι σήμερα.
    Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό δε μπορεί να είναι το καινούργιο

    Πλήρης δήλωση του Φ.Κουβέλη.

    " Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, καθώς παίρνει μέτρα που επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την ελληνική κοινωνία
    Δεν αντέχει άλλο ο λαός αυτά τα βάρη, διότι είναι άδικα, άνισα και δυσβάσταχτα
    Είμαστε η υπεύθυνη αριστερή δημοκρατική δύναμη που αγωνίζεται για να σωθεί η χώρα και να υπάρξουν οι πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.
    Δεν εντασσόμαστε στους προθύμους να δουν τη χώρα να καταστρέφεται. Θέλουμε να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις-τομές, δεν επενδύουμε στην καταστροφή, στην τέφρα και στον κουρνιαχτό των ερειπίων".

    Τώρα αν , η Αρ.Στρ.,όπως και κάποια άλλα "στελέχη" του χώρου, έχει τις απόψεις της,και καλώς τις έχει,αυτό δε σημαίνει οτι θα μας τις φοράει και επίσημο καπέλο.
    Λίγη αυτοσυγκράτηση ρε παιδιά,"τζόγος" με τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Γιάννης Α
    "Δεν εντασσόμαστε στους προθύμους να δουν τη χώρα να καταστρέφεται."
    είπε ο Κουβέλης, μόνο που εγώ δεν το αναπαρήγαγα από κάποιο γραπτό κείμενο, αλλά όπως το άκουσα και όπως είναι φυσικό , το προσέλαβα.
    Οπως το βλέπω, ναι όντως χρειάζεται να δηλώσω, ότι αποτελεί ερμηνεία μου, η διατύπωση που έκανα.
    Το ποιοί συναποτελούν τους "προθύμους" να δούν την χώρα να καταστρέφεται, εξειδικευμένα και ποιός είναι η ηγέτιδα δύναμη, προφανώς και είναι δική μου τοποθέτηση, στην οποία και επιμένω και φυσικά δεν την χρεώνω στον Κουβέλη, αφού δεν έχει κάνει κάποια τέτοια εξειδίκευση και μπορεί να έχει άλλη άποψη, με άλλη διάρθρωση και άλλη αξιολόγηση και φυσικά δεν φαίνεται να τους συνομαδώνει σε "συμμαχία", φυσική, πράγμα που δεν το κάνω ούτε εγώ κυριολεκτικά. Ιδεολογικά το εννοώ.
    Πάντως σωστά με εγκάλεσες.
    Σε μερικά πράγματα, καλό είναι να μην μιλάμε παρορμητικά, όπως πολλές φορές μας ωθεί η ατμόσφαιρα του διαδικτύου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και πιο είναι το καινούριο Γιάννη Α;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε λίγο, θα μας εγκαλούν΄και για το ότι δεν αντισταθήκαμε πιό σθεναρά στην αντιμνημονιακή μπουρδολογία, Radical.
    Μόλις συμβεί αυτό, εγώ ξανααναχωρώ, για την μοναξιά μου.
    Δεν αντέχω τον συνωστισμό, με τις χιλιάδες, που θα μας λένε, ότι αυτοί θα τα λέγαν καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμη και τον αντιδικτατορικό αγώνα, τον έκαναν τα 10 εκ έλληνες της μεταπολίτευσης, ως γνωστόν, εκτός φυσικά από αυτούς που τον έκαναν.
    Πολιτική κάνει όποιος καταφέρνει να κατακτήσει την εξουσία. Αυτός δηλαδή που κολακεύει τις ενοχές των πολλών.
    Πολιτική δεν κάνει αυτός που δεν "υπακούει" στο ρεύμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κωστή, έχουν μπερδέψει την επανάσταση με την εκτόνοση. Νομίζουν ή μάλλον φαντασιόνονται πως θα πάρουν τα χημερινά ανάκτορα εκ του ασφαλούς απο την καρέκλα και το πληκτρολόγιο. όμως αν δεν μπορείς να ρισκάρεις δεν σου αξίζει τίποτα. Και δεν μπορείς να είσαι επαναστάτης ζόντας με την κρατική επιχορήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ radical
    ...Καινούργιο..
    Η απάντηση του Κωστή 11.59 νομίζω οτι δίνει την απάντηση.
    Τουλάχιστον πιστεύω οτι κατάλαβε πλήρως το νόημα της επισήμανσης μου σχετικά με τον διάλογο.
    Το καινούργιο αφορά μορφή συμμετοχής και επικοινωνίας, για να υπάρξει επιτέλους διάλογος, και όχι μονόλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Γιάννη Α,
    ειλικρινά δεν κατάλαβα πως εκφράζοντας τις απόψεις μου ή και τις ερμηνείες μου, εγώ ή όποιος άλλος εδώ μέσα, σου τις φοράω/άμε "επίσημο καπέλο"...
    Αποκλίναμε από κάποιο επίσημο political correct και πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις; Και σε ποιον άραγε;
    Ερμηνεύω/ουμε. Διόρθωσέ μας αν κάνουμε λάθος αλλά όχι έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Γιάννης α
    Σωστά, έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Γιώργος 7.12
    Προφανώς δεν το έχεις διαβάσει όλο.
    { Λίγη αυτοσυγκράτηση ρε παιδιά,"τζόγος" με τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να υπάρχει}....

    Κανείς και πουθένα,σε χώρους σκέψεις και προβληματισμού, δε θέλει καπέλα ούτε για τον εαυτό του, πολύ δε περισσότερο να "φοράει" σε άλλους.
    Και βέβαια δεν χωράνε "προσωπικά" σε ειλικρινείς διαλόγους,επομένως δεν σε/ας αφορά.

    Πάμε παρακάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τέλος πάντων κατάλαβα και δεν ξανασχολούμαι - δεν μ' αρέσει η κρυπτική γλώσσα και οι καραμπόλες. Κάνε ότι νομίζεις Γιάννη. Εγώ συνθηματικά δεν μιλάω. Ότι έχω να πω το λέω στα ίσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η κατάθλιψη
    Του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

    ....Αλλά κι ότι οι τιμωρητικές νουθεσίες που ακούει όλη μέρα στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις δεν είναι για να διορθωθεί το κακό, αλλά για να συνεχίσει να εξαπλώνεται ανανεωμένο και πιο βουλιμικό, για να παρθούν όλα πίσω, για να μηδενιστεί το κοντέρ. Νέος εμφύλιος, νέα ερείπια, νέο σχέδιο Μάρσαλ, νέοι κανίβαλοι, νέα κόλαση, νέα εκδίκηση, παντού μίσος.

    Αυτή είναι η περιγραφή, η νεοτερικότητα της μετα-μεταπολίτευσης, ο μοντερνισμός της ενάρετης παραγωγής του Προβόπουλου, η επανάσταση του καλβινιστικού παπανδρεϊσμού. Βαθιά μέσα του νομίζει ότι χάνει το πλεόνασμα από τα λύτρα. Γι' αυτό, ενοχικός, φοβισμένος και βλάκας, δεν βγαίνει, δεν εκδηλώνεται. Τάχα μου λυσσασμένος τυφλοπόντικας του youtube, τάχα μου νέες τεχνολογίες για να κοιτάζει στις ιστοσελίδες αυτοκίνητα και τιμές ξενοδοχείων. Εδώ θα περάσει τα Χριστούγεννα, εδώ το Πάσχα, έτοιμος για το χειρότερο, κατατονικός και ιντερνετάκιας. Μπαίνει και σε κανένα blog και βρίζει . «Τους τα 'πα». Οπως παλιά ο τζινάκιας πατέρας του στην καφετέρια κι ο ρεβέρ παππούς του στο καφενείο. Ο καθένας τα 'ριχνε στο ιστορικό blog της γενιάς του. Για να ησυχάζει και να ξαναπείθεται. Πιο επικίνδυνο στη σαββατιάτικη κατάθλιψη είναι ότι κρύβει μια νέα ευπιστία κι όχι μια νέα ευφυΐα. Θα δούμε...
    Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010
    *Ζωγράφος, επ. καθηγητής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU