Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

"∆ιαβατήριο" για την ανάκαµψη;

για να σε ακούσω τώρα...

Γράφουν ΤΑ ΝΕΑ :
"Ιρλανδική ανάσα παίρνει η Ελλάδα, µετά τη χθεσινή απόφαση του Συµβουλίου Υπουργών Οικονοµίας τηςευρωζώνης για πιθανή επιµήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων της στην τρόικα, καθώς θα µπορεί να τα εξυπηρετήσει µε µεγαλύτερη άνεση, ιδίως κατά την κρίσιµη περίοδο 2014-2015.

Μένει σήµερα να φανεί αν θα πεισθούν και οι αγορές, όπως αναµένεται, κάτι που θα οδηγήσει σε µείωση των spreads και θα ανοίξει τον δρόµο για να επιστρέψει η χώρα για δανεισµό στις αγορές. Συγκεκριµένα,όπως εκτιµούν πηγές του υπουργείου Οικονοµικών, η πιθανή πλέον – µετά τη χθεσινή απόφαση – επιµήκυνση του χρόνου εξυπηρέτησης των δανείων της Ελλάδας θα οδηγήσει σε µείωση των δανειακών αναγκών της τη διετία 2014-2015 σχεδόν κατά το ήµισυ. Με τα σηµερινά δεδοµένα οι ανάγκες γι’ αυτή τη διετία ανέρχονται σε 147,3 δισ. ευρώ, ποσό τεράστιο που έκανε τις αγορές να αµφισβητούν ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να το εξυπηρετήσει. Ετσι κάποιοι βάσιζαν προβλέψεις για χρεοκοπία της χώρας.

Τα σενάρια αυτά τώρα – εφόσον ληφθεί απόφασηγια επιµήκυνση – αποδυναµώνονται αισθητά,καθώς η εξόφληση του δανείουτων 110 δισ. ευρώ της τρόικας επεκτείνεται σε πολύ µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα και ο βρόχος της διετίας χαλαρώνει. Σηµειώνεται ότι η Ιρλανδία θα έχει 4 χρόνια χάριτος συν 7 αποπληρωµής, ενώ µε τα ισχύοντα σήµερα η Ελλάδα έχει 3 χρόνια χάριτος και 2 αποπληρωµής. "
(...)
Τι σημαίνει αυτή η "ανάσα";
Ότι ο βρόγχος γύρω από την ελληνική οικονομία χαλαρώνει λίγο, και τώρα, ίσως αναγκαία όσο ποτέ αλλά και με πιθανότητες επιτυχίας πλέον, είναι η διατύπωση συγκεκριμένης πολιτικής ανάκαμψης από την αριστερά με έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων σε σωστή κατεύθυνση, αντιμετώπισης των ακραίων μέτρων του μνημονίου που η κυβέρνηση υιοθετεί πρόθυμα ή και προσθέτει μόνη της, με άδικες περικοπές δικαιωμάτων και βαριά έμμεση φορολογία, αντί να αντιμετωπίσει σοβαρά και ριζικά την ελληνική παθογένεια της παραοικονομίας, των φοροαπαλλαγών και του πελατειακού μη παραγωγικού κράτους.

Τώρα είναι η ώρα να μπει αποφασιστικά το ζήτημα του παγώματος των αμυντικών δαπανών και του οικονομικού διαχωρισμού με την εκκλησία, να δημιουργηθούν δίκτυα και πρωτοβουλίες λαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων που θίγει το κούρεμα της οικονομίας και να διατυπωθεί ένα συνεκτικό σχέδιο ανόρθωσης στην προοπτική εξόδου από την επιτήρηση των δανειστών με την δημιουργία επιτέλους υγιούς παραγωγικής βάσης σε αυτήν την χώρα.

Οι εξελίξεις δείχνουν το άτοπο της αντιμνημονιακής γενικολογίας και των μετώπων της άρνησης χωρίς εναλλακτικές. Και την επικινδυνότητα του μετώπου των προθύμων της χρεωκοπίας.
Τώρα έχουν μεγάλη αξία οι θετικές προτάσεις διεξόδου και οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις μιας νέας εναλλακτικής μεταρρυθμιστικής και οικολογικής αριστεράς. Όλα θα κριθούν από το "σε ποια κατεύθυνση"...
Ας στηρίξουμε με ρεαλισμό την ευκαιρία που παρουσιάστηκε με την ιρλανδική ανάσα.
Γιατί ο παλιός πολιτικός κόσμος θα έχει κι αυτός την ευκαιρία του...


17 σχόλια:

  1. Συγγνώμη βρε Γιώργο, αλλά γιατί να πιστέψουμε αυτούς που προ εξαμήνου μας καθησύχαζαν ότι το σχέδιο του ελληνικού μνημονίου είναι τέλειο και θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα της ευρωζώνης; Και μετά από λίγο έφτιαξαν το ταμείο των 750 δις και είπαν ότι όλα καλά; Και μετά λένε ότι θα παρατείνουν τα δάνεια και όλα καλά; Και μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @imwrong
    Μην τα τσουβαλιάζεις όλα τα 750 δυσ έγιναν για να στηριχτούν και άλλες χώρες. Ξέρεις σε αυτές τις περιπτώσεις εκτιμήσεις γίνονται και όχι βεβαιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά. Δεν ξέρουν και οι ίδιοι τι κάνουν - μάλλον αυτοσχεδιάζουν.
    Όμως το ξετύλιγμα της κρίσης ανοίγει που και που κάποιες δυνατότητες για κινήσεις από μέρους "μας" - δεν είπα να τους πιστέψουμε - είπα να αδράξουμε την όποια ευκαιρία, το όποιο περιθώριο που προκύπτει από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και να συγκεκριμενοποιήσουμε τι κάνουμε εμείς εδώ - προς τα που σπρώχνουμε τα πράγματα. Εάν θέλουμε να πάρουμε και καμιά πρωτοβουλία...

    Κανένα σχέδιο δεν είναι τέλειο γιατί τρέχει διεθνής ανταγωνισμός και αύριο το πρωϊ αυτό που σήμερα μοιάζει καλή κίνηση μπορεί να αποδειχτεί τίποτα. Όσο κυβερνούν οι αγορές η κρίση είναι ευκαιρία για όποιον έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eπιμηκυνση σημαινει οτι εν τελει θα πληρωσουμε περισσοτερα και με αυξημενο επιτοκιο δηλ. ακομη περισσοτερα, δηλ. μεταθεση της χρεωκοπιας αργοτερα και βασανιστικοτερα εκτος εαν... mike Y.Γ. ''ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ για να αντιμετωπισθει το χρεος ΜΑΜΟΥΘ, ε, αφου για να κανεις ερωτα με μαμουθ χρειαζεσαι μια σχετικη επιμηκυνση... mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ mike
    Επιτέλους να βρούμε και λίγο το χιούμορ μας, μέσα σ΄όλη αυτή τη μαυρίλα.
    Να ξαναγίνουμε γήινοι, ποτέ δεν έβλαψε ο αυτοσαρκασμός.
    Μπράβο ρε mike νάσαι καλά.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Γιώργος

    νομίζω ότι εν προκειμένω δεν υπάρχει ευκαιρία. Οι αγορές μίλησαν: http://www.naftemporiki.gr/markets/spread.asp?mins=720

    κι όλα είναι σαν χθες. Δε νομίζω ότι η "επιμήκυνση" είναι κάποιου είδους ευκαιρία, έστω και για 3 ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάνεις λάθος imwrong.
    Ευκαιρία δεν σου δίνεται, την ανακαλύπτεις μόνος σου - δεν συμμερίζομαι τη λογική ότι έτσι "θα βγούμε στις αγορές".
    Αυτό που βλέπω σαν ευκαιρία είναι η πιθανότητα λόγω ενός μεγαλύτερου χρονικού περιθωρίου να πραγματοποιηθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις που να μας επιτρέψουν να επιστρέψουμε στην παραγωγή (κάτι που δεν γίνεται σε τρία χρόνια) και σε μια προοπτική πλεονάσματος κάποιες χρονιές για να ισορροπήσει λίγο η κατάσταση και να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας δύναμη.
    Αλλιώς ας παραδοθούμε στις αγορές κι ας εγκαταλείψουμε κάθε πρωτοβουλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Γιώργος

    το τελευταίο που μ' ενδιαφέρει είναι αν "θα βγούμε στις αγορές". Αυτό ακριβώς λέω: δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστέψουμε αυτά που λένε τα μμε και οι υποτιθέμενοι ηγέτες της χώρας ή της εε. Κάνεις λάθος αν έχεις θετική προσδοκία από τις χθεσινές εξελίξεις - το αύριο θα σε διαψεύσει.

    Απαιτείται μια άλλου τύπου προσέγγιση του ζητήματος. Απλώς αυτό προϋποθέτει επίγνωση της φύσης του προβλήματος. Ευελπιστώ ότι δυνάμεις όπως η στρουθοκάμηλος θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η "κοινωνική" συναινεση που θελει το πασοκ,αραγε με ποιούς???

    Επιστράτευση - μήνυμα

    Η κυβέρνηση αποφάσισε «πολιτική κινητοποίηση» των απεργών ναυτεργατών
    Μήνυμα αποφασιστικότητας εντός αλλά και εκτός Ελλάδας ενόψει των συγκρούσεων που προοιωνίζονται οι προβλεπόμενες από το Μνημόνιο διαρθρωτικές αλλαγές, κυρίως στις ΔΕΚΟ, αποτελεί η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των ναυτεργατών. Είναι ενδεικτικό, ότι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, παρότι αρνούνταν να δηλώσουν ευθέως ότι θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη «πυγμή» ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις στο μέλλον, υπογράμμιζαν πως «η χώρα πρέπει να προχωρήσει».

    Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιστράτευση των ναυτεργατών ελήφθη νωρίς χθες το απόγευμα, όταν κατέστη σαφές πως δεν υπήρχε προοπτική εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και ότι η απεργιακή κινητοποίηση που ήδη είχε διαρκέσει πέντε ημέρες θα συνεχιζόταν. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, που υπογράμμισε: «Πλήττεται το δημόσιο συμφέρον και τα νησιά μας κινδυνεύουν με ασφυξία. Ετσι, για λόγους εθνικού συμφέροντος, η κυβέρνηση κηρύσσει πολιτική κινητοποίηση».
    Δεν χρειάζονται σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. imwrong, κάπως έτσι το σκέφτομαι:
    (Δ.Χατζησωκράτης)
    "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ εδώ και δύο μήνες προτείνει σταθερά τη διεκδίκηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου για επιπλέον 5 έτη. Τώρα απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2013 μετά τη λήξη του υπάρχοντος. Τώρα είναι αναγκαία και η διαμόρφωση συμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο, όχι μόνο από τις χώρες του Νότου, ώστε με νέους όρους, να προωθηθεί η πρόταση της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έκδοση του ευρωομολόγου, που φαίνεται πλέον ότι κερδίζει έδαφος, μετά τις ακραίες φωνές για απόρριψή του."

    Δεν είναι θέμα προσδοκιών - είναι σε ποια κατεύθυνση ωθείς μια εξέλιξη. Μπορεί να διαψευστούν τα παραπάνω - αλλά δεν πρέπει κάτι να προταθεί επί τη ευκαιρία ώστε η επιμήκυνση να γίνει αξιοποιήσιμη;

    Αν έχεις πάντως κάτι άλλο να προτείνεις είμαι "όλος αυτιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης:
    (Γιάννης Παρασκευόπουλος)
    «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δε βιαζόμαστε να δηλώσουμε ανακούφιση, καθώς την επιμήκυνση της αποπληρωμής συνοδεύει ένα πολύ υψηλό επιτόκιο, δηλαδή αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον τόκων. Όσο δεν οικοδομούνται ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού με λογικό κόστος και όσο οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε περικοπές, τόσο η Ευρώπη θα μπαίνει πιο βαθιά στο τούνελ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σε λίγες μέρες σειρά παίρνει η Ισπανία όπως φαίνεται.
    Το πρόβλημα του χρέους, έχει πάψει πλέον να είναι οικονομικό.
    Η "παροχή" της επιμήκυνσης, αυτό ακριβώς δείχνει. Το πρόβλημα του χρέους, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαικό, παγκόσμιο , είναι πρόβλημα εντέλει "πολιτικό".
    Η επιμήκυνση, δεν δηλώνει τίποτε άλλο από την "ανάγκη" για διαφορετική θεώρηση του "πολιτικού προβλήματος" της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
    Στην διαδικασία αυτή που με "υπνωτισμένη" εμμονή, κάθε μέρα επισημαίνουν οι αγορές, βρίσκεται η "αποκάλυψη" της φούσκας της κερδοσκοπίας, μέσα στην οποία λειτουργούν.
    Οι ίδιες οι αγορές, θα αποτιμήσουν "ξανά" το χρέος, στα πολύ χαμηλότερα επίπεδα, στα οποία βρίσκεται η "ενάρετη" πλευρά του και μόνες θα οικοδομήσουν τους όρους που θα τις "νικήσουν" στην μάχη με τις κοινωνίες.
    Θα συνεχίσουν κάθε μέρα να επισημαίνουν, τις ελλείψεις που έχει η "οχύρωση" των κοινωνιών και θα τις ωθούν να παίρνουν εκείνα τα μέτρα "εναντίον" τους, μέχρις ότου να τις ελέγξουν.
    Οι επιμέρους παίχτες των αγορών, στην προσπάθειά τους να μην φορτωθούν την "χασούρα" από το "σκάσιμο της φούσκας" θα αλληλοεξοντωθούν.
    Η "επιμήκυνση" μας δίνει τον χρόνο, για να δούμε αλλά και να "προκαλέσουμε" σειρά από "επόμενες" διευθετήσεις, στο ρευστό περιβάλλον, που διαμορφώνεται παγκοσμίως.
    Το σίγουρο είναι, ότι, η έξοδός μας από την "συζήτηση", με επιλογές τύπου "άρνηση πληρωμών", κούρεμα κλπ και αδυνατίζουν το μέτωπο των πληττομένων χωρών και μας οδηγούν σε βέβαιη καταστροφή.
    Σας ξαναλέω. Μην έχετε τόση πρεμούρα για κύρηξη χρεοκοπίας, μπορούμε να την κάνουμε και αργότερα, αν δεν υπάρξουν άλλες λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου κάνει εντύπωση η εμμονή για ερμηνεία του οικονομικού προβλήματος στην Ευρώπη με την κακοδιαχείρηση ειδικά στις χώρες του Νότου.
    Αυτό το ξέρουμε έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους και ειδικά στην Ελλάδα το μόνο που μένει είναι η τιμωρία των ενόχων (εγκληματιών).
    Η ουσία είναι η μετατόπιση της παραγωγής που έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαπεντία και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.
    Ο μόνος τρόπος για να ανταγωνιστούμε τις νέες δυνάμεις παραγωγής είναι να τις μιμηθούμε σε όλο το κοστολογικό φάσμα.
    1. Οι πρώτες ύλες να μην έχουν προδιαγραφές Ευρωπαίκού τύπου.
    2. Τα ημερομίσθια να γίνουν ανταγωνιστικά.
    3. Οι καμινάδες των εργοστασίων να μην έχουν πανάκριβα φίλτρα.
    4. Το ωράριο να γίνει 12ωρο.
    5. Οι εργάσιμες ημέρες 7
    6. Κατάργηση των συντάξεων.
    7. Κομματική νομεκλατούρα που δεν θα επιτρέπει να διανοηθεί κανείς να διαμαρτυρηθεί για οτιδήποτε.
    ΤΟΤΕ και μόνο ΤΟΤΕ θα καταφέρουμε να ξεφορτωθούμε το ΔΝΤ και την ΤΡΟΪΚΑ.
    Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς Στράτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρακολούθησα προχθες βράδυ, τα Δελτία Ειδήσεων των Καναλιών.

    Είδα μια αγχωμένη προσπάθεια των γνωστών μεγαλο-δημοσιογράφων να μας πείσουν για την περιφανή νίκη που κατήγαγε η Κυβέρνηση με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της τροϊκας.

    Παραλίγο να πειστώ και εγώ!

    Όμως, στη συνέχεια πρόσεξα …. ορισμένες λεπτομέρειες:

    Η επιμήκυνση τελικά θα παραταθεί μέχρι το 2024! Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει μπροστά της 15 χρόνια λιτότητας!
    Και για να το εμπεδώσουμε καλύτερα βγήκε ο εξ Ιταλίας σύμβουλος του Πρωθυπουργού (αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Πρόντι) να μας …ενθαρρύνει! Τι είπε ο αθεόφοβος: οι σημερινοί νέοι των 15 ετών, σε 15 χρόνια θα θαυμάζουν την Ελλάδα! Για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν έκανε καμιά αναφορά. Προφανώς, μας ….έχει ξεγραμμένους!
    Η πρόταση για την επιμήκυνση πρέπει να ψηφιστεί από τα Κοινοβούλια των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδος. Η έγκριση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Εκτιμώ ότι η διαδικασία δεν θα είναι ανέφελη.
    Η επέκταση συνεπάγεται
    αύξηση του επιτοκίου και
    συνολικά αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του δανείου. Κάτι για το οποίο δεν μας έχουν ακόμα εξηγήσει επαρκώς.
    Η τροϊκα θα συνεχίσει να πραγματοποιεί τους γνωστούς ελέγχους της, όπερ σημαίνει ότι παραμένουμε υπό επιτήρηση.
    Τώρα αυτά είναι καλά νέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θέμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας αργά την Δευτέρα το βράδυ σε εκπομπή του Mega. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απόδοση πολιτικών ευθυνών σε σχέση με το έλλειμμα, ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο λόγω του ανασχηματισμού.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο θέμα των αποδοχών είπε ότι αρνήθηκε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει όντως θέμα μισθών. Εξήγησε ότι έχει σημασία πώς εξελίσσεται το κόστος εργασίας σε σχέση με τις άλλες χώρες και ότι η συγκράτησή του ή εναλλακτικά η σύνδεσή του με την παραγωγικότητα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Δεν απέκλεισε και μείωση των αποδοχών στο δημόσιο στο μέλλον. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Π. Τόμσεν (εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα) περί πιθανότητας νέας μείωσης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ξέρει ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν θα γίνουν αυτά που δεν πρέπει, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο άλλων κινήσεων αν δεν γίνουν όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    Διευκρίνισε ότι η δόση του Μαρτίου δεν κινδυνεύει «αν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά» προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά νομοσχέδια που πρέπει να πάνε στη Βουλή τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Είπε ότι είναι δρομολογημένα αλλά παραδέχθηκε ότι ο ανασχηματισμός προκάλεσε κάποιες καθυστερήσεις.
    Άσκησε κριτική για την αντιμνημονιακή στάση της αντιπολίτευσης και αναφερόμενος στην εξεταστική για τα στατιστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
    Κράτησε τέλος αποστάσεις από τη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρώντας τη καταστροφική για την οικονομία και επιβλαβή για το τραπεζικό μας σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θέμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας αργά την Δευτέρα το βράδυ σε εκπομπή του Mega. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για απόδοση πολιτικών ευθυνών σε σχέση με το έλλειμμα, ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο λόγω του ανασχηματισμού.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο θέμα των αποδοχών είπε ότι αρνήθηκε την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει όντως θέμα μισθών. Εξήγησε ότι έχει σημασία πώς εξελίσσεται το κόστος εργασίας σε σχέση με τις άλλες χώρες και ότι η συγκράτησή του ή εναλλακτικά η σύνδεσή του με την παραγωγικότητα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Δεν απέκλεισε και μείωση των αποδοχών στο δημόσιο στο μέλλον. Σχολιάζοντας δηλώσεις του Π. Τόμσεν (εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Τρόικα) περί πιθανότητας νέας μείωσης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ξέρει ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν θα γίνουν αυτά που δεν πρέπει, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο άλλων κινήσεων αν δεν γίνουν όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

    Διευκρίνισε ότι η δόση του Μαρτίου δεν κινδυνεύει «αν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά» προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά νομοσχέδια που πρέπει να πάνε στη Βουλή τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Είπε ότι είναι δρομολογημένα αλλά παραδέχθηκε ότι ο ανασχηματισμός προκάλεσε κάποιες καθυστερήσεις.
    Άσκησε κριτική για την αντιμνημονιακή στάση της αντιπολίτευσης και αναφερόμενος στην εξεταστική για τα στατιστικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.
    Κράτησε τέλος αποστάσεις από τη πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους θεωρώντας τη καταστροφική για την οικονομία και επιβλαβή για το τραπεζικό μας σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU