Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Περί αριστερού πράσινου κινηματικού μεταρρυθμισμού


του leo

Που παίζεται το παιχνίδι ρωτά μια Στρουθοκάμηλος Αριστερή και μια Μαργαρίτα που δεν θέλει να την μαδάνε απαντά:
Παντού.

Η κρίση που ξεκίνησε το 2008 οφείλεται σε πολλά, άλλα κύρια και άλλα δευτερεύοντα και η Ελλάδα με την εύθραυστη δημοσιονομική υγεία έγινε ένα από τα πρώτα θύματα.
Από το 1973 και μετά διανύουμε μια περίοδο σταθερής ανισορροπίας όπως την χαρακτηρίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης: Μια περίοδο άνισου πλουτισμού που βελτίωνε τους δείκτες εντυπωσιακά, παρήγαγε ταυτόχρονα εντυπωσιακό πλούτο και μεγάλη δυστυχία, αύξανε τις ανισορροπίες και έχτιζε λογιών-λογιών παλάτια στην άμμο.
 Τα δυο πιο σημαντικά παλάτια: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αγορά ακινήτων. Τα παράγωγα και τα δομημένα ομόλογα αυγάτιζαν το χρήμα των τραπεζών και των  hedge funds, ενώ το εργατικό κόστος έπεφτε, οι μισθοί έμεναν καθηλωμένοι και οι εργαζόμενοι όδευαν επιτακτικά προς το δανεισμό. Και όσο δανείζονταν, τόσο ανέβαιναν οι τιμές των κατοικιών και τόσο αυξανότανε ο δανεισμός και η εξάρτηση. Το ζήσαμε τόσο έντονα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Γράφει ο ΓΒ:
Το 2001 το παγκόσμιο εισόδημα ήταν $49 τρις. Την ίδια χρονιά τα παράγωγα κυμαίνονταν στα $85 τρις. Έξι χρόνια μετά το παγκόσμιο εισόδημα ανήλθε σε $85 τρις την ώρα που η "αξία" των παραγώγων είχε πηδήσει στα... $670 τρις. Την ίδια εποχή οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 125%, σε μια περίοδο μηδενικών αυξήσεων του μισθού του μέσου εργαζόμενου. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς ότι τα παλάτια αυτά, ακίνητων και παραγώγων, θα κατέρρεαν όπως ακριβώς καταρρέει μια λεπτή στοίβα από λέγκο που φτιάχνει ένα παιδί.

Συνεπώς η κρίση δεν αποτελεί μια Ελληνική ιδιομορφία, πράγμα που φαίνεται και στην κατάρρευση της Ιρλανδίας αλλά και των επικείμενων καταρρεύσεων της Πορτογαλίας, Ισπανίας κοκ.

Οι συνταγές και τα γιατροσόφια του ΔΝΤ αδυνατούν να σώσουν την Ευρώπη. Οι Καν και Ρεν δεν είναι πολιτικοί. Είναι απλά υπάλληλοι των χρηματοπιστωτικών ελίτ που θέλουν να περισώσουν τα κέρδη τους αφαιμάσσοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους όλου του κόσμου και όχι μόνο της Ευρώπης. Αν οι πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης δεν δουν την Ευρώπη ενιαία και όχι ανταγωνιστικά και δεν δομήσουν μια κοινή δημοσιονομική πολιτική όπως γράφει και η ΑΣ, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση. Η παράταση των αποπληρωμών, η μείωση των επιτοκίων, το κούρεμα του δημόσιου χρέους, η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες όσων καταλήστευσαν του λαούς, είναι αναγκαία. Και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο ενιαία μέσα στην Ευρώπη από αριστερές πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να αναλάβουν τα ινία στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ και να οδηγήσουν μια αναπτυξιακή πορεία.
Αλλά εδώ εμφανίζεται μια άλλη σκόπελος την οποία έχουμε ξεχάσει. Σε εποχές κρίσης το τελευταίο που θα απασχολήσει τους λαούς είναι μια  αναπτυξιακή πολιτική φιλική προς το περιβάλλον. Κινδυνεύουμε δηλαδή από μια παράλληλη περιβαλλοντική κατάρρευση. Συνεπώς η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι παλαιού τύπου. Χτίστε παντού, εξαντλήστε τους πόρους, μολύνετε ασύστολα, αφήστε ασύδοτα τα επιχειρηματικά λόμπυ να σώσουν τους λαούς και να καταστρέψουν τον πλανήτη. Γιατί μια πραγματική ανάπτυξη μακριά από φούσκες δεν μπορεί παρά να αναφέρεται σε πραγματική οικονομία, άρα σε αγαθά και υπηρεσίες που λειτουργούν σε άμεση αλληλεπίδραση με τη φύση.
Επενδύσεις στην τεχνολογία που είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ανεπτυγμένου κόσμου. Ανακατασκευή των πόλεων σε ανθρώπινα μέτρα. Απαγκίστρωση από τη χρήση καυσίμων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Λύση του μεταναστευτικού με ενίσχυση των Αφρικανικών και Ασιατικών κυρίως χωρών η κατάσταση των οποίων αποτελεί ύβρι για το ανθρώπινο είδος και απειλεί και τον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο.

Συνεπώς, η έξοδος από την παγκόσμια κρίση δεν είναι υπόθεση τεχνικών διαχείρισης του χρέους αλλά αλλαγή της παγκόσμιας φιλοσοφίας για το πώς ο άνθρωπος διαχειρίζεται τον πλανήτη, συνολικά, και τις σχέσεις του με αυτόν. Είναι αστείο να περιμένουμε ένα αναστοχασμό πάνω στο ζήτημα του κόσμου και διαφορετικές πολιτικές δράσεις από όλους αυτούς τους «ταγούς» που με την ανοχή των λαών, οδήγησαν τον κόσμο στο σημερινό αδιέξοδο. Η οικολογία δεν μπορεί να είναι μια τσόντα στα προγράμματα των κομμάτων όλου του πλανήτη, αλλά ο καμβάς πάνω στον οποίο θα υφανθούν νέες παγκόσμιες σχέσεις.

Από το παγκόσμιο στο εθνικό.
Τα εθνικά κράτη υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι εσωτερικές ταξικές σχέσεις και συγκρούσεις είναι αδύνατον να υποσκελιστούν μπροστά στα παγκόσμια διακυβεύματα. Είναι αδύνατο να επικαλούμαστε ως σωτηρία την διευθέτηση του χρέους μας και να αρνούμαστε τις ανατροπές στο τρόπο που μάθαμε να ζούμε και να χειριζόμαστε το κράτος. Αν οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους πασχίζουν να αναπαράγουν την καπιταλιστική κυριαρχία έχουμε καθήκον να τους μεταρρυθμίσουμε... 
η συνέχεια εδώ: Μη μαδάς τη μαργαρίτα



4 σχόλια:

  1. Οι παγκόσμιοι πλουτοκράτορες βρίσκουν κάθε φορά νέους τρόπους για να διαχωρίζονται από τους κοινούς θνητούς.
    Ποιοί είναι τώρα οι παγκόσμιοι πλουτουκράτορες.
    Δεν έχει παρά να πάρει κανείς το ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού FOCUS.
    Για το στήσιμο των μελλοντικών παιχνιδιών τους δουλεύουν προετιμάζοντας το έδαφος αρκετά Αμερικάνικα και Αγγλικά πανεπιστήμια.
    Παλαιότερα τους είχαμε συνηθήσει να πέζουν με τις τιμές του χρυσού, πετρελαίου, καφέ και μετοχών.
    Η τελευταία τους μαγκιά με τα άυλα παρέλησε την παγκόσμια αγορά.
    Πιστεύω πως η κρίση πήγε παραπέρα από αυτό που στόχευαν και ένα μέρος του προβλήματος τους χαλάει την χαρά της επιτυχίας τους.
    Οι πλουτοκράτορες σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να στραφούν τα μάτια όλου του κόσμου επάνω τους γιατί το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται θρύλερ γι'αυτούς.
    Εκτιμώ πως σύντομα θα δώσουν εντολή στους πολιτικούς τους υπαλλήλους να εκτονώσουν την οικονομική κατάσταση σε Αμερική και Ευρώπη.
    Παρασκευάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φιμωμένη είδηση του μήνα, που δεν προβλήθηκε από την ελληνική τηλεόραση!!!

    Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς.

    Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ. Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι μεσάζοντες) σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων!

    Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η ένδειξη 'Embedding disabled by request').

    Δυστυχώς η τηλεόραση μόνο ρόλο υπνωτισμού παρέχει στην κοινωνία μας. Το μόνο που δείχνουν και το μόνο που μαθαίνουμε είναι το DVD του Μάκη και ποιος θα γίνει παπάς στη θέση του παπά.



    Δείτε το βίντεο εδώ:

    http://www.youtube.com/watch?v=jglCyU8TPJw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεκάδες κομισάριοι οικονομολόγοι, που έχουν την εντολή «τηρήστε αυστηρά το μνημόνιο», καταφθάνουν στην Αθήνα από τις αρχές του χρόνου κατόπιν εντολής της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας προκειμένου να εγκατασταθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε νευραλγικές θέσεις σε κρίσιμα υπουργεία.
    Οι 50 έως 100 κομισάριοι της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών (Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι) θα ελέγχουν επί της ουσίας όλα τα έσοδα και τις δαπάνες του ελληνικού κράτους και θα δίνουν λόγο στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν και στον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν.

    Στόχος του επικεφαλής του κλιμακίου, που θα είναι γερμανικής καταγωγής, θα είναι να μη δαπανάται ούτε ένα ευρώ παραπάνω από όσα λέει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η Αθήνα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται, όπως εκτιμάται, για τη μεγαλύτερη απόβαση ξένων ελεγκτών οικονομολόγων από το 1893, οπότε και η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση.

    Με την κίνηση αυτή η τρόικα επιβάλλει επί της ουσίας έναν σφικτό εναγκαλισμό της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και κατ’ επέκταση με το Βερολίνο, το οποίο έχει διακηρύξει την επιθυμία του να ελέγχει απόλυτα τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που βρίσκονται υπό επιτήρηση (Ελλάδα, Ιρλανδία). Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνεται ένα κομμάτι της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας καθώς ο απόλυτος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας περνάει επί της ουσίας στη γερμανική καγκελαρία. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, προκειμένου να κυλήσει ομαλά το πρόγραμμα χρηματοδότησης των 110 δισ. ευρώ την επόμενη 3ετία, είναι αποφασισμένη ύστερα από εντολές της τρόικας να προχωρήσει σε άμεσες μειώσεις μισθών στις εισηγμένες κερδοφόρες στο Χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις, να επιβάλει νέους φόρους ύψους 12 δισ. ευρώ έως το 2014 και να μειώσει κατά 200.000 έως 220.000 υπαλλήλους τον δημόσιο τομέα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

    Ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και ο Μr ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στις συναντήσεις που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα με κορυφαίους υπουργούς, μεταξύ αυτών και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήταν σαφείς: «Εάν λάβετε όλα τα μέτρα που σας λέμε, τότε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή ροή του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες θα εγκριθεί από την Ε.Ε. και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου έως το 2024», εξήγησε ο κ. Ρεν στους υπουργούς…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας ερωτηθεί ο Ελληνικός Λαός Είμαστε σε πολύ δυσκολότερο σταυροδρόμι από την επιλογή "καταργημένης" Προεδρευόμενης(από την οικογένεια Παπανδρέου- Πατήρ & Υιός -για να μη ξεχνιόμαστε) αντί της περίεργης Πρωθυπουργομοναρχικής πασοκικης Δημοκρατίας. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε Ελληνική Δημοκρατία και Πείραμα Διαχείρισης Failed State. Πρός ΓΑΠ: Όχι άλλα ψεύτικα διλήμματα, όχι άλλα ψέματα. ΔΕΝ υπάρχει Παγκόσμια Διακυβέρνηση να τον, ή να μάς σώσει. Μπορεί να το πιστεύει, αλλά ΔΕΝ υπάρχει. Εταιρικά συμφέροντα υπάρχουν και οι 3-4 Βόρειες χώρες έχουν Εθνική αντιμετώπιση. Μόνο Εθνική. Θέλει συναίνεση ο ΓΑΠ; Δημοψήφισμα!!!!


    Ας ερωτηθεί το Ελληνικό κεφάλαιο αν την θέλει: Κουτσό στραβό ανάποδο, το Ελληνικό κεφάλαιο είναι προτιμητέο από το ξένο. Αλλά το «Κεφάλαιο». Όχι αυτοί που παριστάνουν ότι είναι, αυτοί που έχουν, και θέλουν να μείνουν εντός των συνόρων. Κεφάλαιο, όχι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι.

    Αν ούτε ο Λαός, ούτε το Ελληνικό κεφάλαιο θέλουν Αυτοδιαχείριση, τότε ο ΓΑΠ θα συνεχίσει να "ξεπουλάει" σε Βέλγους και Φινλανδούς υπαλλήλους, και να αποκοιμίζει τις μάζες με το γνωστό "παπατζίδικο" ύφος. Αυτή η πολιτική δεν έχει πια αντικείμενο για ντόπιους.

    Οι δυσκολίες που συνεπάγονται είναι αμέτρητες.
    Ναι, μπορεί να διαλυθούμε. Αλλά καλύτερα να διαλυθούμε τώρα παρά σε 1 ή σε 3 χρόνια. Σήμερα κάτι έχουμε, σε 3 χρόνια θα έχουμε ό,τι έχουμε σήμερα, μείον 3 χρόνια εξαθλίωσης. Αυτό είναι το δίλημμα.

    Και, προς Θεού, όχι άλλα ενυπόθηκα δάνεια. Δεν υπάρχει πιο μειοδοτική πράξη από την αποδοχή υποθηκών σαν αυτές που έχουμε δώσει. Μέχρι να έλθει ο ΓΑΠ, χάνανε οι πιστωτές μας. Με τον ΓΑΠ χάνει η χώρα. Απλό. Δεν υπάρχει Τρόϊκα. Υπάρχουν Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι.
    Αυτοί θέλουν τις πωλήσεις τους, τα λεφτά τους, και χαμηλή ανεργία στις χώρες τους. Κανένας, μα κανένας δεν ενδιαφέρεται για εμάς.
    Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αν σήμαινε Ενότητα για Αυτοδιαχείριση της Κρίσης μας. Ο ΓΑΠ, έχει ήδη δέσει τα χέρια του και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν μπορεί να τα λύσει, ή αν τον αφήσουν οι πασόκοι, και οι διαπλεκόμενοι που τους ελέγχουν, να τα λύσει.
    Αυτό είναι το αίτημα όλα τα άλλα είναι φληναφήματα και αμπελοφιλοσοφίες.
    Είτε για τους γνωστούς "κόκκινους Μάηδες" και τα "χειμερινά ανάκτορα"είτε της "ενωμένης Ευρώπης του κεφαλαίου και των εξαθλιωμένων εργαζομένων" σταλινικών και ευρο-ανανεωτικών λιγούρηδων, επίσης σταλινικών καθαρμάτων είτε με την πολιτική των τρίτων δρόμων απο τους νεοφασίστες πασοκους,που υπερχρέωσαν,με αεροδάνεια στο βωμό της εγκαθίδρυσης του δικού τους οικογενειακού φέουδου, τη χώρα.
    Πολύ περισσότερο απο την εγκληματική αδράνεια και ιδεολογική αδυναμία της ΝΔ που συμπεριφέρεται, ως συντηρητικό κόμμα διαχείρισης του πασοκικού & ανανεωτικοαριστερού(σε ιδεολογικό και πανεπιστημιακό επίπεδο) παρακράτους, επειδή την βολεύει και αδυνατεί ακόμη και σήμερα να εμπιστευτεί τις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις και να "τελειώσει" όλη αυτή τη πολιτική αλητεία, που καταδυναστεύει τη χώρα από το 1981.
    Οφείλουν όλοι,πνευματικός κόσμος,ενεργοί πολίτες έξω και πέρα απο τα σημερινά κομματικά μαντριά να σταθούν εμπόδιο στην πλήρη υποδούλωση και παράδοση της χώρας.
    Το 80% της κοινωνίας που απορρίπτει
    συλλήβδην όλους αυτούς πολιτικούς,συνδικαλιστικούς και οικονομικούς νταβατζήδες του τόπου να "ξεσηκωθεί" και να τους υποδείξει την "έξοδο" από τη χώρα,όσο είναι καιρός.
    Δημοψήφισμα εδώ και τώρα δεν μπορεί να μας κυβερνούν άλλο οι κύριοι υπεύθυνοι της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας,οι ανίκανοι με τους "πρόθυμους" υποτακτικούς του διεθνούς κεφαλαίου.
    Μονόδρομος είναι η σωτηρία της κοινωνίας και όχι η διάλυση που επιχειρούν από κοινού μαζί πασοκ και "πρόθυμοι" αλλά και η μοιρολατρική στάση των υπολοίπων.
    Υπεράνω όλων των μέτρων άνθρωπος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU