Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Για την καταστατική συνάντηση Οικολογίας και Αριστεράς στην Ελλάδα

Μια πρόταση
Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς προχωρά με γοργά βήματα στην κατεύθυνση της προγραμματικής συνάντησης με την οικολογία. 
Μετά και την δημοσιοποίηση των 28 προτάσεων για διέξοδο από την οικονομική κρίση με όρθια την κοινωνία έδειξε ότι όχι μόνο παρακολουθεί τις αντίστοιχες διεργασίες στον χώρο των Οικολόγων Πρασίνων αλλά και συγκλίνει επί της ουσίας σε όλο και περισσότερα ζητήματα μαζί τους εμπλουτίζοντας και τις δικές τους αναζητήσεις με ότι πιο τολμηρό και συγκεκριμένο μπορεί να προέλθει από την αριστερά.

Είναι λοιπόν καιρός να προχωρήσει αντίστοιχα και η καταστατική σύγκλιση των δύο χώρων.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που συνετέλεσε πολύ στην όξυνση της κρίσης στην αριστερά, πέρα από τα προγραμματικά της αδιέξοδα, ήταν και είναι η οργανωτική της δομή και λειτουργία.

Στην αριστερά ισχύει ακόμα ο συγκεντρωτισμός (δημοκρατικός λέγεται, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία) και η οργανωτική ιεραρχία τύπου πυραμίδας.
Η δημοκρατία και η αποκέντρωση των κομματικών εξουσιών δεν λειτουργούν, τα συνέδρια είναι θέατρα προειλημμένων αποφάσεων και μαχών των μηχανισμών για την νομή του κόμματος και μετά σιωπή.
Η ιδέα του κόμματος των μελών όσο υπάρχει το σύστημα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού είναι ανέφικτη - ακόμα και με την νομιμοποίηση των εσωκομματικών ομάδων ως τάσεων ή ρευμάτων ιδεών. Κι αυτό γιατί όταν δεν λειτουργεί η δημοκρατία, η εναλλαγή, η ανακλητότητα και η περιφερειακή αποκέντρωση το μέλος δεν παίζει κανένα ρόλο και η γραμμή κατεβαίνει αλλά δεν επιστρέφει, δεν "ανεβαίνει", εμποδισμένη από  την εσωτερική γραφειοκρατία και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς.
Αυτή ήταν και η εμπειρία του Συνασπισμού άλλωστε που τελικά έχει καταντήσει ένας μηχανισμός αναπαραγωγής της εξουσίας μιας παρέας που τρέφεται από την κρατική επιδότηση και που θα διαλυθεί εάν δεν πιάσει το επιδοτητικό 3%... Κόμμα αυτοσκοπός, αυταρχικό, όργανο της πλειοψηφίας του προηγούμενου συνεδρίου  και όχι των μελών.
Έτσι έφτασε στην κρίση και την διάσπαση του Ιουνίου, από εσωτερική δυσανεξία στην συναίνεση -  και ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς προχωρούν την άνοιξη στο ιδρυτικό τους συνέδριο.
Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον τύπο καταστατικού που ταιριάζει στην νέα προσπάθεια της αριστεράς.
Είναι όμως ταυτόχρονα και η μεγάλη ευκαιρία: της σύγκλισης με την οικολογία στο έδαφος της καταστατικής λειτουργίας υιοθετώντας τις κατακτήσεις αυτού του χώρου σε αμεσοδημοκρατία, ανακλητότητα, εναλλαγή, συναινετική λειτουργία, μειωμένη απαρτία, αυξημένες πλειοψηφίες 2/3 και 3/4, ενεργά μέλη, αποκεντρωμένη λειτουργία...κλπ και την έκφρασή τους όπως αποτυπώνεται στο καταστατικό των Οικολόγων Πρασίνων.

Τα καταστατικά στην αριστερά είναι υποτιμημένα σαν σημασία αλλά καθοριστικά στην αναπαραγωγή των μηχανισμών μετά την απόσπαση της  - έστω και οριακής - πλειοψηφίας. 
Το νόημα του καταστατικού του νέου αριστερού κόμματος είναι να αποτρέπει αν όχι την ύπαρξη τουλάχιστον την επικράτηση μηχανισμών σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας. 
'Αλλωστε, η μορφή ενός κόμματος είναι το πρόπλασμα της κοινωνίας που επαγγέλλεται και του ρόλου που επιφυλάσσει στον άνθρωπο μέσα σε αυτήν - ότι ρόλο επιφυλάσσει σήμερα στα μέλη του. 
Το δημοκρατικό κόμμα πρέπει να είναι εργαστήριο δημοκρατίας με καινοτομίες και επινοήσεις στην εξασφάλισή της και την ανάπτυξή της. Κι εδώ η αριστερά έχει αποτύχει παταγωδώς - όσες φορές έφτασε σε κρίση κατέφυγε στην πειθαρχία παρά στο δυνάμωμα της δημοκρατίας και τα στελέχη της έγιναν αυταρχικά και κουφά στην βούληση των μελών.

Τώρα είναι η ευκαιρία για μια νέα συγκλονιστική αρχή. 
Προτείνω η επιτροπή καταστατικού να εισηγηθεί το καταστατικό των Οικολόγων Πρασίνων σαν βάση συζήτησης, να αξιοποιήσει την εμπειρία τους από την εφαρμογή του και να προτείνει βελτιώσεις με βάση την πολύτιμη αριστερή εμπειρία. 
Αυτή η κίνηση, εκτός από την παραδοχή των βημάτων μπροστά που έχει κάνει ο οικολογικός χώρος στο ζήτημα της καταστατικής λειτουργίας, θα δημιουργήσει ένα αληθινά κοινό έδαφος για την όσμωση των δύο χώρων στα προγραμματικά ζητήματα αφήνοντας στην άκρη δικαιολογημένες καχυποψίες για την επιρροή ενός πιο συγκεντρωτικού χώρου επί ενός πιο αμεσοδημοκρατικού - κάτι που κάνει πολλούς οικολόγους να μην συγκινούνται ή και να απωθούνται από αριστερά σχήματα. 

Το όφελος για την αριστερά θα είναι τεράστιο. 
Γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα σκύψει αποφασιστικά στην εφαρμογή αμεσοδημοκρατικής και αποκεντρωμένης λειτουργίας που θα επιτρέψει στους χιλιάδες φίλους της να βρουν ένα τρόπο συμμετοχής στα κοινά που δεν θα προσβάλλει την προσωπικότητά τους και δεν θα τρώει τζάμπα τον χρόνο τους. 
Ένα τρόπο που θα επιτρέπει σε νέους ανθρώπους να έρθουν στο προσκήνιο και να δοκιμαστούν με την εναλλαγή και την ανακλητότητα, θα δυναμώσει την συναίνεση και τον διάλογο άρα και την συμμετοχή ανταμείβοντας τα ενεργά μέλη και όχι τα φαντάσματα των μηχανισμών, θα επιτρέψει την ανανέωση και την περιφερειακή εξισορρόπηση της κομματικής ηγεσίας.
Χρειάζεται τόλμη, ανοιχτό μυαλό και εμπιστοσύνη στην δημοκρατία. 
Τίποτε άλλο. 

Το προτεινόμενο καινοτόμο καταστατικό των Οικολόγων Πρασίνων θα το βρείτε εδώ.


7 σχόλια:

  1. Ως μέλος των Ο.Π. , που ανησυχίες σαν αυτές που αναφέρονται στο κείμενο τις έχω καταθέσει εδώ στο παρελθόν, χαίρομαι για την καθαρή σας ματιά. Δεν θεωρώ ότι το καταστατικό μας τα έχει όλα λυμένα, για αυτό άλλωστε σύντομα θα προχωρήσουμε σε καταστατικό συνέδριο, με τις ίδιες όμως βασικές αρχές που και σεις αναφέρατε.
    Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραια...
    ομως κανεαν καταστατικό δεν μπορει απο μόνο του να παραξει πολιτική
    .
    χρειαζομαστε ιδεες. Και τολμη. Και ελλογη αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Α.Β., τα καταστατικά είναι σαν την δημοκρατία - κανένα δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Προτιμάμε λοιπόν το πιο συμβατό με τις ανάγκες έκφρασης αλλά και συναίνεσης και με τα όσο λιγότερα αρνητικά - οι εμπειρίες σας σαν μέλη των ΟΠ θα μας είναι πολύτιμες. Ελπίζω να τις μοιραστείτε μαζί μας με περισσότερες λεπτομέρειες για όσα προβλήματα αντιμετωπίσατε στην εφαρμογή του καταστατικού σας και που εντοπίζονται αδυναμίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου Νοσφεράτο,
    τα καταστατικά σίγουρα δεν παράγουν από μόνα τους πολιτική αλλά δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον - μπορούν από το να έλξουν ανθρώπους να κάτσουν μαζί και να παράξουν πολιτική σε κλίμα συντροφικότητας και εμπιστοσύνης μέχρι να κάνουν την σύναξη απωθητική και στείρα.

    Το καταστατικό πρέπει κυρίως να προστατεύει τα μέλη από τις ομάδες με δύναμη, είναι η συμφωνία που συνδέει την παρέα. Μέχρι τώρα στην αριστερά εξυπηρετούν την κυρίαρχη ομάδα, τίποτε άλλο. Κι ο ένας/μία δεν μπορεί να υπάρξει...

    Οι ΟΠ έχουν τολμήσει, έχουν δοκιμάσει, έχουν εμπειρία και θετική επιτέλους. Ας δοκιμάσουμε την συνταγή τους προσθέτοντας και τις δικές μας ιδέες: νομίζω ότι η πολιτική θέλει θεμελιωμένη τόλμη για να γίνουν τα αναγκαία βήματα στην ώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείτε και τη σχετική ανάρτηση του leo
    "Η Δημοκρατική Αριστερά μπροστά στο Συνέδριο. Άμεση εσωτερική δημοκρατία" εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...ΑΝΕΥ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΣΧΟΛΙΩΝ.





    Έντυπη Έκδοση Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

    ΜΕ ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ
    Τρομονόμος και για δίωξη των φρονημάτων
    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
    Νέο «τρομονόμο», με διατάξεις που διευρύνουν το πεδίο των τρομο-αδικημάτων και διευκολύνουν τη δίωξη του φρονήματος, σχεδιάζει να φέρει στις αρχές του 2011 το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Διεύρυνση του αντιτρομοκρατικού νόμου σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
    Η δημόσια πρόκληση στην τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, η εκπαίδευση και η στρατολόγηση τρομοκρατών θα αποτελούν αυτοτελή αδικήματα με στόχο την πρόληψη της τρομοκρατικής δράσης μέσω του Διαδικτύου.

    Οι ρυθμίσεις αυτές συμπληρώνουν το τοπίο των αλλαγών, που έκανε εν κρυπτώ το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, νομιμοποιώντας ακόμη και τη δίωξη ως τρομοκρατών όσων συμμετέχουν σε δυναμικές συνδικαλιστικές και κοινωνικές διαδηλώσεις!

    Για εκείνους που τα θεωρούν όλα αυτά υπερβολές, η πρόσφατη υπόθεση των 11 ανηλίκων της Λάρισας τους διαψεύδει, καθώς όλοι τους παραπέμφθηκαν και δικάστηκαν για τα επεισόδια του Δεκέμβρη του 2008 με βάση τον «τρομονόμο». Στη δίκη τους ωστόσο, που τελείωσε πρόσφατα, αθωώθηκαν από τις ανυπόστατες κατηγορίες του «τρομοκράτη»!

    Οι νέες αλλαγές-προσθήκες γίνονται με αφορμή τη κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της απόφασης πλαίσιο της Ε.Ε. για τη πρόληψη της τρομοκρατίας. Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η δίωξη της δημόσιας παρακίνησης σε τρομοκρατία, καθώς άπτεται ευθέως της ελευθερίας του λόγου. Αναλυτικά:

    1. Δημόσια πρόκληση στη διάπραξη τρομοκρατικού εγκλήματος. Πρόκειται για ποινικοποίηση της διάδοσης ή, με άλλο τρόπο, διάθεσης στο κοινό μηνύματος με πρόθεση την παρακίνηση στη διάπραξη τρομοκρατικής πράξης. Το σημαντικό στη διατύπωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι αυτή η συμπεριφορά, η διάδοση μηνυμάτων, διώκεται και τιμωρείται, ανεξάρτητα από το εάν συνηγορεί άμεσα ή έμμεσα υπέρ της διάπραξης τρομοεγκλημάτων. Αρκεί απλώς να προκαλείται, αορίστως, κίνδυνος τέλεσης ενός ή περισσότερων τέτοιων εγκλημάτων. Για τον τελικό χαρακτηρισμό της δίωξης και της πράξης δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν τα αδικήματα έγιναν τελικά ή όχι.

    Η αόριστη και γενική αυτή διατύπωση αφήνει, σύμφωνα με τους νομικούς, ανοικτή την πόρτα για γενικευμένες διώξεις με στόχο το φρόνημα ή την διάδοση ριζοσπαστικών πολιτικών και κοινωνικών ιδεών. Ακόμη και η ρητή δέσμευση ότι σκοπός της ρύθμισης δεν είναι η δίωξη των ιδεών και η ελευθερία έκφρασης, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία με την κατάργηση των σχετικών προβλέψεων στον ελληνικό «τρομονόμο».

    Η αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει σύντομα με ποιο τρόπο θα μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς η ηθική αυτουργία καλύπτει γενικά την πρόβλεψη της παρακίνησης. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα, τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο άλλον να διαπράξει ορισμένο κακούργημα.

    2. Στρατολόγηση για τρομοκρατία. Τιμωρείται όποιος παραπλανά ή παρακαλεί άλλο πρόσωπο να διαπράξει ή να μετάσχει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος ή να προσχωρήσει σε οργάνωση ή ομάδα με σκοπό την τέλεση τρομοαδικημάτων.

    3. Εκπαίδευση για τρομοκρατία. Στο στόχαστρο μπαίνει όποιος δίνει οδηγίες για τη χρήση εκρηκτικών όπλων και άλλων ουσιών ή ειδικών τεχνικών με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιμένουν ωστόσο ότι απαιτείται ρητή δέσμευση στις συμβάσεις προστασίας ατομικών δικαιωμάτων, καθώς δεν κρίνονται ικανοποιητικές αόριστες διατυπώσεις του στυλ «η δημόσια έκφραση ριζοσπαστικών, πολεμικών ή αντιτιθέμενων απόψεων επί ευαίσθητων πολιτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατίας, δεν ποινικοποιούνται».

    ΑΔΕΡΦΙΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Γιωργος

    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ?
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.ΑΜΥΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΤΩΝ Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ.



    Ένα χρήσιμο πολυεργαλείο για την πόλη τους απέκτησαν οι αθηναίοι, ικανό να εξαφανίζει έδρες ακομμάτιστων δημοτικών συμβούλων και να ανοίγει νέους ορίζοντες στην απλή αριθμητική αφού πλέον τεκμηρίωσε ότι το 7,5% είναι μικρότερο του 5,8% και ίσο με το 5,2% όσο και με το 2,8%!
    Το πολυεργαλείο ονομάζεται
    Στις 20/12/2010 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 1162/2010 ανακήρυξε τους εκλεγμένους κατά το νόμο 3852/2010 δημοτικούς συμβούλους Αθηναίων ως εξής:
    - Καμίνης (ΠΑ.ΣΟ.Κ-Δημ. Αριστερά-Δράση-Οικολόγοι) 51,9% εκλέγει 29 δημοτικούς συμβούλους
    - Κακλαμάνης (ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ) 48,05% εκλέγει 11
    - ΚΚΕ 13,74% εκλέγει 3
    - οι Ανεξάρτητοι πολίτες του «Επιμένουμε Αθήνα» με 7,4% εκλέγουν 2
    - Συνασπισμός 5,8% εκλέγει 2
    - Χρυσή Αυγή 5,29% και Ανταρσία 2,87% εκλέγουν από 1 σύμβουλο.
    Χρειάστηκε να περάσουν 40 μέρες(!!) για να εκδώσει την απόφαση ανακήρυξης το Πολυμελές Πρωτοδικείο και μόλις μια νύχτα για να την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων!
    Παραμονή Χριστουγέννων, οι δικαστές Μαρία Τατσέλου (πρόεδρος Πρωτοδικών-εισηγήτρια), Ελισάβετ Μελά και Θωμάς Μασιάλας (πρωτοδίκες) με πρωτόγνωρη απόφαση που βάφτισαν «διόρθωση» (1215/2010) ακύρωσαν και άλλαξαν(!!!) εντελώς την αρχική τους απόφαση, διέπραξαν το πρωτοφανές και αφαίρεσαν τη δεύτερη έδρα που εξέλεξε το 7,5% των πολιτών!
    Έτσι έκαναν το τρομακτικό λάθος και εξαφάνισαν την έδρα του Συνδυασμού μας και από το δημοτικό συμβούλιο και τώρα το καλούν να λειτουργήσει με μία έδρα κενή δηλαδή με 48 αντί για 49 δημοτικούς συμβούλους!
    Παρακαλούμε τον κύριο Πρόεδρο και τον κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, από τους συγκεκριμένους δικαστές συγκεκριμένα πειθαρχικά παραπτώματα και νομικά σφάλματα για να αποκαταστηθεί έτσι το αίσθημα δικαιοσύνης.
    Αλλά υπάρχουν Δικαστές στη Αθήνα και σ’ αυτούς θα απευθυνθούμε σύντομα, με τα ένδικα μέσα που δικαιούμεθα, αλλά θα προσφύγουμε και σε όλα τα διεθνή όργανα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Είναι αδιανόητο και άξιο έρευνας ότι η παραπάνω «διορθωτική» Απόφαση δέκα φύλλων(!!!), άλλαξε σχεδόν τα πάντα και εκδόθηκε «για να ικανοποιήσει» τις καραμπόλες των δυσαρεστημένων κομματικών υποψηφίων των συνδυασμών των κ. Καμίνη και Κακλαμάνη (σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ Πέμπτη 23/12/2010 προσέφυγαν ΕΞΩΝΟΜΙΚΩΣ στο Πρωτοδικείο για να πετύχουν διορθωτική απόφαση!).
    Παραβιάστηκε όμως η δημοκρατική ευαισθησία, η αξιοκρατία και η ισοδυναμία της ψήφου έτσι ώστε να παρουσιάζεται σήμερα, σε δόξα της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, το φαινόμενο οι συνδυασμοί με λιγότερες ψήφους να παίρνουν περισσότερες έδρες, πράγμα που συνέβαινε σε άλλους χρόνους και άλλα καθεστώτα. Ιδού και τα νέα μαθηματικά:
    Το 7,5% (1 έδρα) είναι μικρότερο του 5,8% (Συνασπισμός & 2 έδρες).
    Το 7,5% (1 έδρα) ισούται με το 5,29% (Χρυσή Αυγή & 1 έδρα) και με το 2,87% (Ανταρσία & 1 έδρα)!
    Ευτυχώς όμως προλαβαίνουμε ακόμη! Λίγες ώρες πριν ο κ. Καμίνης από «συνήγορος του πολίτη-Καμίνης» γίνει «δήμαρχος-Καμίνης», τον καλούμε να τοποθετηθεί επί της ουσίας των πραγμάτων και να μας συμβουλεύσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το δικαστικό πραξικοπηματάκι που «κουρεύει» το δημοτικό συμβούλιο της πόλης κατά έναν σύμβουλο και κλέβει την ψήφο 14.500 πολιτών της Αθήνας.
    Στρεφόμαστε βεβαίως και προς τον κ. Φώτη Κουβέλη και τον παρακαλούμε να μας πει την πολιτική του γνώμη και ει δυνατόν να μας συνδράμει νομικώς όπως κάνει σε κάθε καραμπινάτη περίπτωση καταπάτησης πολιτικών δικαιωμάτων.
    Η λεγόμενη «Κοινωνία των Πολιτών» (από την οποία προέρχεται κατά δήλωση του ο κ. Καμίνης) παρακολουθεί και αναμένει με τα μάτια ορθάνοιχτα.
    ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU