Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Δημόσιοι υπάλληλοι και ανεργία


πελατειακή Ελλάδα: η μεταφορά πόρων
από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα...

του Τάκη Μίχα*

Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα παράδοξο. 
Η οικονομία της έχει δυο κυρίως τομείς όπως και σε άλλα κράτη. Ο ένας είναι ο δημόσιος ο άλλος ο ιδιωτικός. 
Ο πρώτος είναι υπερχρεωμένος και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις αν δεν δανεισθεί με προνομιακούς όρους (ΔΝΤ-ΕΕ). 
Ο δεύτερος δεν έχει αυτό το πρόβλημα - όχι στο ίδιο βαθμό τουλάχιστον - εκτός και αν του χρωστάει το δημόσιο. 
Ως εδώ τίποτα το παράξενο. 
Αυτό που είναι το παράδοξο είναι ότι ενώ ο πρώτος τομέας βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, ο δεύτερος είναι εκείνος που πληρώνει την νύφη. 
Έτσι, ενώ σχεδόν καμιά από τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα (εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία, εκκλησίες, υπουργεία, δημοτικοί και κρατικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, ΔΕΚΟ κλπ) δεν έχουν κλείσει, το τελευταίο έτος έχουν κλείσει ή εγκαταλείψει την Ελλάδα πάνω απο 1500 επιχειρήσεις.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ούτε σχεδόν ένας από τους άνω των 200.000 ανέργων σήμερα στην Ελλάδα δεν προέρχεται από τον χρεοκοπημένο δημόσιο τομέα. Αντίθετα όλοι σχεδόν προέρχονται από τον ιδιωτικό. 
Όμως ακόμα και πολλοί από αυτούς που αναγνωρίζουν την ανορθολογικότητα αυτής της κατάστασης διστάζουν να προτείνουν το προφανές βήμα δηλαδή την μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. 
Διότι πιστεύουν ότι με το μέτρο αυτό απλά θα αυξηθεί η συνολική ανεργία και δεν θα ωφεληθεί κανένας. Όμως πόσο ισχύει αυτό;

Αυτό θα ίσχυε αν ο αριθμός των απασχολούμενων στο δημόσιο και ο αριθμός των ανέργων ιδιωτικών υπαλλήλων ήσαν δυο ανεξάρτητα μεταξύ τους μεγέθη. Τότε πράγματι η μείωση των απασχολούμενων στο δημόσιο θα συνεπάγετο αύξηση του συνόλου των ανέργων. 
Όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Το μέγεθος του δημόσιου τομέα και η ανεργία του ιδιωτικού τομέα συνδέονται μεταξύ τους. 
Όσο πιο πολλούς υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έχει μια χώρα τόσο περισσότεροι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα θα είναι άνεργοι. 
Οι λόγοι είναι οι εξής:
  • Πρώτον διότι η συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει αυξημένα φορολογικά βάρη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τους μισθούς και τις εν γένει δημόσιες δαπάνες. Όμως τα αυξημένα φορολογικά βάση μεταφράζονται σε αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις κάτι που έχει ως συνέπεια απολύσεις εργαζομένων η κλείσιμο επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια ανεργία.
  • Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η ύπαρξη πολλών δημοσίων υπαλλήλων δημιουργεί ανέργους στο ιδιωτικό τομέα αφορά στην νομοτελειακή αύξηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους παράγουν συνεχώς εγκυκλίους, ρυθμίσεις, τροποποιήσεις κτλ. Όσο περισσότερες σφραγίδες έχει ένας δημόσιος υπάλληλος η σε όσο περισσότερα έγγραφα απαιτείται η υπογραφή του τόσο περισσότερο αυξάνεται η ισχύς και το κύρος του. Όμως η ύπαρξη αυτής της τεράστιας γραφειοκρατίας αποτελεί μια τροχοπέδη για την ίδρυση και την λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων .Το γεγονός ότι απαιτούνται έως και 70 άδειες για την δημιουργία μιας επιχείρησης στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς λόγους για την μη έλευση ξένων επιχειρήσεων στην χώρα μας. Αποτέλεσμα όλων αυτών για μια ακόμη φορά αυξημένη ανεργία στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο τρίτος λόγος αφορά στην διαφθορά. Όσο πιο μεγάλος είναι ο κρατικός τομέας και όσο πιο πολλές οι εγκύκλιοι, ερμηνευτικές διατάξεις και το χαρτομάνι γενικώς - και συνεπώς η αδιαφάνεια - τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητας άνθισης της διαφθοράς. Όσο μεγαλύτερη αδιαφάνεια και αβεβαιότητα π.χ. υπάρχει στα φορολογικά νομοσχέδια τόσο αυξάνεται η δυνατότητα να "λαδωθεί" ο εφοριακός. Όσο περισσότερα πιστοποιητικά χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ότι σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να καταβάλλεις ένα "δωράκι". Όμως η διαφθορά με την σειρά της αποτελεί όχι απλά ένα πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις αλλά και εν από τα μεγαλύτερα αντικίνητρα για την έλευση ξένων επιχειρήσεων. Άλλος λοιπόν ένας λόγος για τον οποίο αυξάνεται η ανεργία.
Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που μου έρχονται πρόχειρα στο μυαλό που δείχνουν ότι η μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα δεν οδηγεί αυτόματα στην αύξηση της συνολικής ανεργίας αλλά ότι αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων με ότι αυτό συνεπάγεται. 
Γι αυτό είναι τεράστιο λάθος να υποστηρίζει κανείς όπως κάνει η ΕΚΑ ("εθνική καθεστωτική αναρχοαριστερά") ότι το πρόβλημα της ανεργίας θα λυθεί με την πρόσληψη πρόσθετων δημοσίων υπαλλήλων - εκτος φυσικά αν διορίσεις τους πάντες στο δημόσιο καταργώντας παράλληλα τον ιδιωτικό τομέα. 
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…


...και η "υποδοχή" της υγιούς επιχειρηματικότητας:
γραφειοκρατία, διαφθορά, φορολογική ασάφεια


30 σχόλια:

  1. Φυσικά οι περισσότερες οικογένειες των νεοανέργων του ιδιωτικού τομέα επιζούν επειδή το άλλο μέλος της οικογένειας δουλεύει στο δημόσιο...
    Κατά κάποιον τρόπο η ελληνική ανωμαλία δεν τελειώνει πουθενά. Το κράτος που βουλιάζει τον ιδιωτικό τομέα στραγγίζοντάς τον από επενδύσεις, ρευστότητα, δυνατότητες προγραμματισμού κλπ κλπ δίνει ταυτόχρονα "κοινωνικό επίδομα" στα θύματά του πληρώνοντας ένα μέλος της οικογένειας ως ΔΥ και εξασφαλίζοντάς του την μονιμότητα.
    Φαύλος κύκλος, πεδικλωμένο άλογο: η μόνη ορατή διέξοδος μοιάζει να είναι πάντα το "βόλεμα" κάποιου μέλους στο δημόσιο και η χωρίς μέλλον "επιχειρηματική" απόπειρα του άλλου.
    Ίσως όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν ριζικά και να μπει το άλογο (επιχειρηματικότητα) μπροστά από το κάρο (μονιμότητα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μονη επιχειρηματικοτητα της ελλ.αρχουσας ταξης ειναι το σκοτεινο αλισβερισι με το δημοσιο.Τωρα υποτεθησθω οτι απαντας στον Μιχα,τι να του πεις? Αγγλοαιρις μπανκ/μπαμ και κατω. Ο ανθρωπος ηταν αρρωστος μονεταριστης οταν το 95% των αριστερων εδω μιλουσε για...κρατικομονοπωλιακο καπιταλισμο και εφυγε γι'αυτο απο την ΟΝΝΕΔ! υ.γ. θα τουλεγα οτι και η Τυνησια η ευτυχης ηταν το νεοφ/ρο καμαρι της Β.Αφρικης. Αυτος εχει μεινει στον φασιστα τον Φριντμαν ακομα[25χρονια]και συνεχιζει τις ιδιες εγκληματικες μπουρδες χωρις να κανει ουτε μισο βηματακι αμφισβητησης τωρα που τιναχτηκε ολο το χρημ/πιστωτικο συστημα στον αερα. γΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟς Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟς ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ στην...αυτορρυθμιση της αγορας με τετοια βεβαιοτητα οπως οι σοφοι του 19ου αιωνα που ελεγαν πως καθε τι βαρυτερο του αερα ειναι αδυνατον να πεταξει ενω καθε πρωι εβλεπαν τα πουλακια οχι μονο να κελαηδουν...Καλως,κακως τα κειμενα του τυπου ειναι για πεταμα. Υ.Γ.2 Πολυ παλια ενας διαδικτυακος φιλος οπαδος του μετα τις φωτιες στην Παρνηθα προτεινε[φυσικα]ιδιωτικοποιηση των δασων,οπου μπορουν και τα κομματα[!] να εχουν υπο προστασια και το δικο τους κομματι.Π.Χ. μου λεει ''δασος ΣΥΡΙΖΑ''και εκλαιγα απ'τα γελια γιατι του ειπα οτι φοβαμαι οτι το ΚΚΕ θα το καψει κρυφα και οι δικοι μας [τοτε] οι Τροτσκες επειδη ειναι εισοδιστες θα ντυθουν κουκουεδοδασοφυλακες και θα ρημαξουν το δικο τους.Να φανταστεις ειναι τοσο ''γκαου'' που μου ανταπαντησε σοβαρα.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο περιέχει πολλά αυθαίρετα συμπεράσματα. Η ελληνική πραγματικότητα όμως είναι ακόμη χειρότερη.

    1. Αύξηση της φορολογίας - εν μέρει σωστό. Στην ελληνική πραγματικότητα περισσότερο προς την μείωση άλλων δημόσιων δαπανών τείνει και αυτό είναι ακόμη χειρότερο. Η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή του Μ.Ο. της Ε.Ε.

    2. και 3. (Είναι συναφή) Στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας δεν μπαίνουν κάν στον κόπο να δικαιολογήσουν τους υπεράριθμους. Ούτε κάποιος τομέας του δημοσίου αισθάνεται αυτήν την ανάγκη. Η αύξηση της γραφειοκρατίας είναι αποτέλεσμα:
    α)Της (από επαγγελματική διαστροφή προερχόμενη αντίληψη των νομικών)επικρατούσας άποψης ότι αρκεί μια πρόσθετη ρύθμιση για την επίλυση προβλημάτων.
    β)Της κακής οργάνωσης (κανείς δεν ασχολήθηκε)αφού βόλευε και για την επέκταση της πολιτικής πελατειακών σχέσεων.
    γ) Της επικρατούσας αρχής της ανευθυνότητας λόγω ανεπάρκειας κλπ.
    δ) Η διαφθορά δύσκολα ερμηνεύεται από τον αριθμό των Δ.Υ. Μάλλον στην αντίληψη του κράτους ως "λάφυρο" της εξουσίας στηρίζεται.

    Εν κατακλείδι Ο αριθμός των δημοσίων Υπαλλήλων είναι μεν μεγάλος, όχι όμως στον βαθμό που νομίζουμε. Το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην ποιότητα και ποσότητα των παρεχομένων υπ' αυτών υπηρεσιών, με κύριο στοιχείο την αναξιοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γιώργος
    Από που συνάγεται ότι στην πλειοψηφία των οικογενειών το ένα μέλος (εκ των δύο) είναι Δ.Υ. ?
    Αν συνυπολογίσεις το αριθμό αυτών που και τα δύο μέλη είναι Δ.Υ. δεν βγαίνουν τα νούμερα για πλειοψηφία.

    @mike
    Συμφωνώ σχετικά με τον Μίχα.
    Σε ότι αφορά τον Φρίντμαν όμως δεν είναι όλες του οι απόψεις για πέταμα. (Ανάγκη ύπαρξης πολιτικής ενοποίησης ως προϋπόθεση της νομισματικής ένωσης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αξιοπρεπούς Διαβίωσης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη, εννοούσα "όταν το άλλο μέλος της οικογένειας δουλεύει στο δημόσιο...". Επίσης εννοώ "οικογένεια" με την ευρύτερη έννοια - δηλαδή κάπου υπάρχει πάντα κι ένας ΔΥ πχ ένα ανύπαντρο παιδί που τσοντάρει στην σύνταξη (ή του τσοντάρει η σύνταξη) και ζουν όλοι μαζί...
    Οι υπόλοιποι έχουν μεγάλο πρόβλημα - καμιά βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και οι Δημόσιοι υπάλληλοι στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!!!

    Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει πλέον το κίνημα των πολιτών «Δεν πληρώνω», αφού, μετά την άρνηση καταβολής διοδίων στους υπό παραχώρηση αυτοκινητοδρόμους, σύντομα ξεκινούν ανάλογες κινητοποιήσεις και κατά των αυξημένων εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Με απόφαση των επιτροπών Αττικής του κινήματος εγκρίθηκε η πρόταση για την πραγματοποίηση σειράς ενεργειών, προκειμένου να εμποδίσουν την πληρωμή των «τσουχτερών» πλέον εισιτηρίων.

    Η αρχή θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου 2011, πρώτη ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στα εισιτήρια των ΜΜΜ, από τον κεντρικό σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, σε αρκετούς ακόμη σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (π.χ. Δάφνη, Μαρούσι, Άγιος Αντώνιος κ.ά.) , όπως επίσης στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

    Την ημέρα εκείνη, μέλη του κινήματος θα επιχειρήσουν να απενεργοποιήσουν τα ακυρωτικά μηχανήματα που υπάρχουν σε σταθμούς και εντός ΜΜΜ ώστε οι επιβάτες να μην πληρώνουν τα αυξημένα εισιτήρια.
    Πρόθεσή τους είναι οι ενέργειες αυτές να επαναληφθούν μέχρις ότου υποχρεωθεί το υπουργείο Υποδομών να πάρει πίσω τις αυξήσεις, που φτάνουν ακόμη και στο 40%.

    Το απόγευμα της Τετάρτης, πάντως, ομάδες που αντιδρούν στις υπέρογκες αυξήσεις που επιβαρύνουν τους επιβάτες διοργάνωσαν διαμαρτυρία κατά των αυξήσεων στους σταθμούς του μετρό στο Σύνταγμα και του ΗΣΑΠ στον Πειραιά. Για το διάστημα της κινητοποίησης οι συμμετέχοντες σε αυτή δεν ακύρωναν εισιτήριο για τις μετακινήσεις που πραγματοποιούσαν. Αντίστοιχες δράσεις έχουν ήδη γίνει ή προγραμματίζονται και σε άλλους σταθμούς. Το «κίνημα» χρησιμοποιεί ακόμα και άλλους ευρηματικούς τρόπους, όπως για παράδειγμα στον σταθμό του ηλεκτρικού στην Καλλιθέα, όπου τα ακυρωτικά μηχανήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά την παρέμβαση αγνώστων που τοποθέτησαν σε αυτά σιλικόνη.

    Ήδη το κίνημα πολιτών «Δεν πληρώνω» καταγράφει μια στρατηγική νίκη στο ενεργητικό του, καθώς με τις κινητοποιήσεις του στους σταθμούς των διοδίων ανάγκασε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να προσκαλέσει σε διαπραγμάτευση τους παραχωρησιούχους για να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές στα τέλη χρήσης των αυτοκινητοδρόμων. Με την πρωτοβουλία του κατά των αυξημένων εισιτηρίων -και εφόσον φυσικά υπάρξει μαζική συμμετοχή των επιβατών- το κίνημα ελπίζει πως θα δρομολογηθούν ανάλογες θετικές εξελίξεις.

    Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως στη συνέλευση των επιτροπών Αττικής έγινε πρόταση να υπάρξουν ενέργειες κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και στην επιβολή των 5 ευρώ για τις εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον, τάχθηκαν εναντίον της πρόθεσης της κυβέρνησης να παραχωρήσει στους ιδιώτες τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.

    Στο στόχαστρο και τα διόδια στην Αττική Οδό

    Σε ό,τι αφορά τα διόδια, στο στόχαστρο της κίνησης μπαίνει πλέον και η Αττική Οδός. Έτσι, την επόμενη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου τα μέλη της κίνησης θα σηκώσουν τις μπάρες στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητοδρόμου ώστε να είναι ελεύθερη η διέλευση των οδηγών. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα επικεντρωθεί κυρίως στη μεγαλύτερη «πύλη» της Αττικής Οδού, σε αυτήν που υπάρχει στη συμβολή με τη λεωφόρο Κηφισίας στην περιοχή του Αμαρουσίου. Οι κινητοποιήσεις του κινήματος κατά των διοδίων στην Αττική Οδό θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες βάσει προγράμματος που καταρτίζουν οι επιτροπές του Λεκανοπεδίου. Επισημαίνεται ότι το κίνημα «Δεν πληρώνω» υποστηρίζει πως οι ιδιώτες επενδυτές της Αττικής Οδού έχουν ήδη εξασφαλίσει το κέρδος που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης, και επομένως το έργο θα πρέπει να επιστρέψει προς διαχείριση στο ελληνικό δημόσιο.
    Και η αριστερη στρουθοκάμηλος????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. mike, η αγορά δεν αυτορρυθμίζεται αλλά η κρατική παρέμβαση είναι καθοριστική - παντού στον κόσμο. Στην ελληνική περίπτωση, όταν μιλώ για ιδιωτικό τομέα, δεν εννοώ την άρχουσα τάξη αλλά τους μικρομεσαίους και τα βάσανά τους - όλους αυτούς που ρισκάρουν το οικογενειακό τους κομπόδεμα για να ανοίξουν μια δουλειά: γι αυτό και την ονομάζω "υγιή επιχειρηματικότητα" εφόσον στηρίζεται στις ενέργειές τους κι όχι στις δουλειές του κράτους που μοιράζονται απλόχερα στην άρχουσα τάξη και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα - εδώ οι "μεγάλοι" που επιχειρούν "υγιώς" είναι εξαίρεση. Τι γίνεται με τους μικρούς είναι το θέμα και ειδικά όσους ξεκινούν τώρα που καμιά ευνοϊκή θέσμιση δεν προβλέπεται ούτε καν ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς (εκτός κι αν πιστέψουμε τον ΓΑΠ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άλλος για το ελικόπτερο του ΔΝΤ?

    Μόλις πριν 2 χρόνια, ο κ. Στρος Καν δήλωσε ότι «η άποψη που έχει το ΔΝΤ για την πολιτική που ακολουθείται στην Τυνησία είναι πολύ θετική. Είμαι σίγουρος ότι την επόμενη χρονιά, ακόμα κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση αποδειχθεί δύσκολη, στην Τυνησία τα πράγματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά».

    Σε ανταπόδοση ο Τυνήσιος πρόεδρος---που έφυγε με ελικόπτερο κυνηγημένος από χιλιάδες ανθρώπους που ζητούσαν να ...μειώσει την τιμή στο ψωμί---παρασημοφορούσε πριν λίγες μέρες τον Στρος Καν με τον τίτλο του «Ανώτερου Αξιωματικού του Τάγματος για τη Δημοκρατία», για «τα πνευματικά του χαρίσματα και τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο».
    Κάτι αντίστοιχο με τον ΓΑΠ που τον "'εμπασε" στον ελληνικό κοινοβούλιο ενώπιον "πυλημένων βουλευτών"

    Εχετε σκεφτεί οτι ο κ. Στρος Καν μπορεί να πέσει μέσα και για την Ελλάδα?
    Καλά ο ΓΑΠ και η παρέα του εσείς πως θα φύγετε????
    Αμαθοι και "κοπρίτες" κατα τον ιδεολογικό γκουρού σας κ.Πάγκαλο?
    Πωωωωωωωωωωωωώς?????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η στρουθοκάμηλος ξέρουμε οτι είναι "γρήγορη" στο τρέξιμο,αλλά νομίζω οτι δεν πετάει,επομένως,τιιιιιιιιιί???????????
    Εκτός αν είναι και "γρήγορη" σαν τον Ιανό στις μεταμορφώσεις,στην αναμονή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε, συνυπογράφω το σχόλιό σου - όλες οι σχετικές συμβάσεις πρέπει να καταγγελθούν και αναθεωρηθούν βάσει των στοιχείων που αναφέρεις. Και η αύξηση στα εισιτήρια όπως και στους κάθε είδους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ επίσης.

    Ακόμα πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, είναι ένα κίνημα κατά των τραπεζών με στόχο το κούρεμα των τοκογλυφικών επιτοκίων δανείων και καρτών. Αρκετά βγάλανε - μαζί με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι από τα στοιχειώδη έκτακτα μέτρα επιβίωσης για τα ελληνικά νοικοκυριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι εξυπνάδες περιττεύουν.
    Έτυχε να είμαι στο κομπιούτερ - δεν είμαι επαγγελματίας. Καλημέρα...και καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαβάζω τα σχόλια και το παράδοξο είναι ότι για το παράδοξο, ο πρώτος τομέας (ο δημόσιος) να βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, και ο δεύτερος (ο ιδιωτικός) να είναι εκείνος που πληρώνει την νύφη, επί της ουσίας δεν βλέπω τίποτε.

    Φιλικά,
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα για τους μεγαλους μιλαει αυτος Γιωργο μου.Πιστευει στο αορατο χερι της αγορας και αλλες μεσαιωνικες βλακειες.Το μονο αορατο χερι που ενιωσε στη ζωη του ηταν απο κατι Οννεδιτες που τον ειχαν πλακωσει.Εγραφε απο παλια στην Ελευθεροτυπια αρθρα και μου την εδινε απο τοτε γιατι μοιαζουν στην θρησκευτικοτητα με τους κουκουεδες. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Γιωργος
    Μεγάλε τώρα "μάγκωσες" που στην έπεσε το "ιππικό"? τις ίδιες "περίφημες" ιδέες- νεοφιλεύθερες "αριστερές"- αναμασάς εσυ και άλλες "ιερές αγελάδες" του χώρου σου.
    Μήπως είσαι διχασμένη προσωπικότητα?Ξαναδιάβασε το "πονηρό", 1ο σου σχόλιο,απλά το μπουρδουκλώνεις άκου περιδικλώενεις...χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά mike, o "τύπος" μπορεί να σου τη δίνει αλλά δεν τον έβαλα επειδή μ' αρέσει - δεν τον γνωρίζω καν. Το ερώτημα που με ενδιαφέρει είναι ποιος πληρώνει τους υπεράριθμους του δημοσίου (βάσει δικών μας αναγκών και όχι μέσου όρου) κι αν είναι κοινωνική πολιτική οι διορισμοί. Αν είναι τότε να διοριστούν άλλοι εκατό χιλιάδες αμέσως όπως λέει ο Τσίπρας - ξέρω όμως ότι μετά όχι τα εισιτήρια θα διπλασιαστούν, όχι οι φόροι θα ξαναβαρύνουν αλλά η ατμομηχανή των μικρομεσαίων θα σβήσει εντελώς από την επιβάρυνση της συντήρησης του μηχανισμού.
    Αν εννοεί τους μεγάλους πρόβλημά του. Τον οικειοποιούμαι γιατί βάζοντας στη θέση τους, τους μικρούς, που είναι το 95% της ελληνικής οικογενειακής κατά βάση επιχειρηματικότητας, το ερώτημα παραμένει ενδιαφέρον. Δεν μιλώ για μικρό κράτος - μιλώ για την ελληνική ανωμαλία του κράτους λάφυρου όπου χωρίς κριτήριο τις ανάγκες κάνουμε πελατειακή πολιτική διορίζοντας - και κάποιος το πληρώνει αυτό.Ποιος; Ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα και το μικροαφεντικό του γιατί αυτοί "παράγουν" και ο πολυπληθής δημόσιος τομέας αντί να τους εξυπηρετεί μπουρδουκλώνεται (όπως λέει κι ο ΕΝΣΗΜΟ...) στα πόδια τους. Αυτό ζω, αυτό γράφω. Άσε τον Μίχα στην άκρη και πες μου αν κάνω λάθος. Για αυτόν τον ιδιωτικό τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα και καλή χρονιά. εστω κι αν τα χουμε πεί , τα ξαναλέμε , μπας και πιάσουν. Το λάθος στην ανάλυση του Μίχα ( εκτός των άλλων ) είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται σε φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή ( νόμμιμη και παράνομη ). Πρακτικές στις οποίες επιδίδονται και οι μικρές επιχειρήσεις και μικροί ελεύθεροι επαγγελματί κι όχι μόνο η κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Οσο για τους Δ.Υ. , έχουμε απωλέσεσει τουλάχιστον 15% του ετήσιου μισθού μας και έπεται συνέχεια ( ενιαίο μισθολόγιο ). Τώρα ο Μίχας , που στα εθνικά, μειονοτικά κ.λ.π. συμφωνώ σε πολλά μαζί του , εδώ νομίζω επαναλαμβάνει τα ιδεολογήματα του οικονομικού φιλελευθερισμού. Δογματικά , σαν ένα αντίστροφο ΚΚΕ. Στην Ιρλανδία , ήταν το κράτος που βοήθησε τις τράπεζες , τώρα και στην Ισπανία το ίδιο.
    Τώρα απλάεπαναλαμβάνω ότι οι μικρομρσαίοι στην Ελληνική οικονομία κάθε άλλο παρά αθώοι είναι της επελθούσης κρίσεως. Ποιός μικρογιατρός δίνει αποδείξεις κι αν δίνει για τι ποσό δίνει; Ποιός μικρομεσαίος μαγαζάτορας πληρώνει ένσημα, υπερωρίες κ.λ.π. στους υπαλλήλους του; Προσωπικά δεν ξέρω πολλούς. Οι άμσεσοι φόροι στην χώρα μας είναι πολύ λιγώτεροι ( οι εισπραττόμενοι έτσι; ) από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Διάβασα κάτι σχετικό σε ένα ωραίο άρθρο του Τσίμα στα Νέα του Σαββάτου.Αλλωστε μέχρι κι ο Στρος - Κάν αυτό είπε - μεταξύ άλλων στη Βουλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακόμη και αν το ελλ. κράτος εισέπραττε όλους τους φόρους και είχε ελαχιστοποιήσει τη φοροδιαφυγή, ακόμη και αν είχε κρατικοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία, ακόμη και αν είχε ρίξει τον προϋπολογισμό για τις αμυντικές δαπάνες του στο 1/100, ακόμη και τότε θα είχε καταφέρει να είναι ελλειμματικό. Είναι μέσα στην κουλτούρα της ελίτ που διαμορφώνει την κοινή γνώμη, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, η σπατάλη. Γράφει, π.χ., ο ΔΥ: «Το λάθος στην ανάλυση του Μίχα (εκτός των άλλων) είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται σε φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή (νόμιμη και παράνομη». Αλλά αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που το κράτος δεν επιτρέπεται να ξοδεύει. Ας μαζέψει πρώτα τους φόρους που πρέπει να μαζευτούν, και ας μοιράσει μετά τα χρήματα που του ζητούν. Η ουσία του ερωτήματος κ. Μίχα παραμένει: πώς γίνεται και ο δημόσιος τομέας να βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, και ο ιδιωτικός να είναι εκείνος που πληρώνει την νύφη; Τα υπόλοιπα, νομίζω, είναι για να πετάμε την μπάλα έξω.

    Φιλικά,
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάπου είχα διαβάσει πως το 98% των Ελλήνων εισαγγελέων δεν έχει πάει ποτέ ούτε από περιέργεια σε μία φυλακή σε αντίθεση με τους Γάλλους συναδέλφους τους που είναι υποχρεωτικό και περιλαμβάνεται στην εκπαιδευσή τους.
    Κάτι αντίστοιχο γίνεται με τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
    Σχεδόν όλοι μετά το στρατιωτικό τα αγοράκια και μετά την αποφοίτηση τα κοριτσάκια διορίζονται.
    Δεν έχουν καμμία εμπειρία γιά τα προβλήματα και τις αγωνίες του Ιδιωτικού τομέα.
    Κάνουν σημαία μεμονομένα περιστατικά που ακούνε από εδώ και από εκεί και με αυτά παίρνουν άφεση αμαρτιών για το μπάχαλο στο δημόσιο που συμμετέχουν και διαμορφώνουν.
    'Εχω ζήσει το δημόσιο για 8 χρόνια.
    Μιλάμε γιά εργασιακό άσυλο.
    Το 50% των δημοσίων υπαλλήλων ο ιδιωτικός τομέας ούτε κατά διάννοια, θα δεχόταν να το απασχολήσει και να το πληρώνει.
    Είναι προτιμότερο να πάνε στα σπίτια τους και να τους πληρώνουμε επίδομα ΞΥΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ παρά σε κάποια υπηρεσία με πρόσθετο κόστος κτιρίων ΔΕΚΟ και να έχουν και την ψευδαίσθηση ότι είναι εργαζόμενοι.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΔΥ το παιχνίδι είναι σικέ - φόρος είναι και η περαίωση, φόρος είναι και τα πρόστιμα γιατί δεν πληρώνεις στην ώρα σου αφού φυσικά δεν έχεις πληρωθεί, φόρος είναι να καταβάλεις το φπα που δεν έχεις εισπράξει, φόρος είναι να σου χρωστά το δημόσιο και να σε γεμίζει πρόστιμα γιατί κι εσύ του χρωστάς κλπ κλπ φόρος είναι η προκαταβολή φόρου κι άλλα πολλά. Αν δεν τα ζήσεις δεν τα ξέρεις - κι αν έχεις βάλει ότι έχεις και δεν έχεις σε μια δουλειά και τράπεζες και δημόσιο σε βουλιάζουν τι να πληρώσεις; τα ένσημά σου τα ίδια δεν μπορείς. Αυτά οι ΔΥ ούτε μπορούν να τα φανταστούν - μπορεί να φτώχειναν 15-20% αλλά δεν καταστράφηκαν ούτε έμειναν χωρίς δουλειά και ελπίδα - είναι μόνιμοι, ασχέτως τι κάνουν και πως το κάνουν - κι αυτό είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια που μπορεί κάποιος να έχει στη ζωή του χωρίς να εξαρτάται από διαρκή επαναξιολόγηση. Δεν νομίζεις;
    Η κρίση λοιπόν άλλους χτυπά αλύπητα. Γι αυτό μην κρίνετε (οι ΔΥ) ίνα μη κριθείτε.
    Το θέμα του άρθρου δεν είναι οι ΔΥ αλλά η συνολική λογική: που επενδύεις και πως και ποια είναι η προτεραιότητα στην οικονομία: στην εσωστρέφεια ή την δυναμική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. mikroapories, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει το ερώτημά σου: μπορείς να το διατυπώσεις αλλιώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μικροαποριες , ποια νυφη πληρωνει ο ιδιωτικος? οι μισθωτοι εννοεις που βρηκαν ευκαιρια να τους μειωσουν τους μισθους? αν εννοει αυτο ενταξει.Αμ δε... εαν ολοι αυτοι εδω και 20 χρονια πληρωναν το ΦΠΑ και τιποτε αλλο, το δημοσιο δεν θα ειχε κανενα προβλημα.Αλλα πανε αγκαλια στην Ελλαδα δημοσιο και ιδιωτικο.Αν εκοβαν αποδειξεις στα νυχτερινα κεντρα, ενα μερος του μαυρου χρηματος θα ειχε εισπραχθη. Γιωργο πολυ καλα κανεις και ανεβαζεις αιρετικα κατα καποιο τροπο κειμενα αφου εχουν ζωντανο και αξιολογο διαλογο.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ mike
    ....γΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟς Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟς ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ στην...αυτορρυθμιση της αγορας με τετοια βεβαιοτητα οπως οι σοφοι του 19ου αιωνα που ελεγαν πως καθε τι βαρυτερο του αερα ειναι αδυνατον να πεταξει ενω καθε πρωι εβλεπαν τα πουλακια οχι μονο να κελαηδουν...Καλως,κακως τα κειμενα του τυπου ειναι για πεταμα.
    Να φανταστεις ειναι τοσο ''γκαου'' που μου ανταπαντησε σοβαρα.mike
    21 Ιανουαρίου 2011 12:26 π.μ.
    ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝΕ ΓΚΑΟΥ??? Η ΕΣΥ ΗΣΟΥΝΑ ΠΑΛΙ ΝΙΑΟΥ???!!!

    Εγραφε απο παλια στην Ελευθεροτυπια αρθρα και μου την εδινε απο τοτε γιατι μοιαζουν στην θρησκευτικοτητα με τους κουκουεδες. mike
    21 Ιανουαρίου 2011 6:25 μ.μ.

    Γιωργο πολυ καλα κανεις και ανεβαζεις αιρετικα κατα καποιο τροπο κειμενα αφου εχουν ζωντανο και αξιολογο διαλογο.mike

    22 Ιανουαρίου 2011 12:14 π.μ.

    Μέσα σε 24 ώρες!!!! τι ζεμπεκιές είναι αυτές,ούτε στη Λουζιτάνια με τη Φωτεινή Μαυράκη να "τραγούδαγες"
    Ρε μεγάλε τι πίνεις και δεν μας δίνεις??
    by the way...Απο "καναβούρι" πως τα πάμε?
    Πότε ήσουνα "βανίλια" χτες ή σημερις για μηπως εισαι μόνιμα "ετσι"?
    τελικά έχει δίκιο ο Γιάννης, για την "ανανέωση"... "φουντικοί και χασίστες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Γιώργος Το ερώτημα δεν απευθύνεται σε εσένα και τα σχόλιά σου, που τα θεωρώ λογικά, ούτε στο ίδιο το κείμενο του κ. Μίχα. Απευθύνεται στους σχολιαστές που δεν σχολιάζουν το κείμενο επί της ουσίας.
    @ mike Ισχυρίζομαι (αν και δεν μπορώ να το αποδείξω) ότι όσες εισπράξεις και αν είχε το ελλ δημόσιο πάλι ελλειμματικό θα ήτανε. Όσο για τον ιδιωτ τομέα αναφέρομαι τόσο στους εργαζόμενους όσο και τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν τη νύφη, παρόλο που δεν έριξαν αυτοί έξω την ελλ οικονομία. Γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσομε σε αυτό;

    Φιλικά,
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλημέρα και καλό Σ Κ. Μήπως ο ιδιωτικός τομέαας είναι << υγιής >> γιατί δεν καταβάλλει φόρους, ένσημα κ.λ.π.; Και μιλάμε και για τους μικρούς επαγγελματίες.
    Δεύτερον οι Δ.Υ. έχασαν τουλάχιστον 15 - 20% του μισθού τους , άλλοι έχασαν περισσότερα κι έπονται και άλλα ( ενιαίο μισθολόγιο ).
    Τρίτον οι Δ.Υ. για τουλάχιστον 260 ιατρικές εξετάσεις δεν καλύπτονται από το ταμείο τους ( ΟΠΑΔ ), προσωπικά εγώ πέρυσι πλήρωσα 250 ευρώ για απαραίτητες εξετάσεις ( μισθός 1.100 ευρώ ). Παλιά οι εξετάσεις αυτές καλύπτονταν.
    Τέταρτον μπήκα στο Δημόσιο στα 37 μου ,΄σε παρόμοια ηλικία με πολλούς άλλους της σειράς μου , με ΑΣΕΠ , ακριβώς λόγω των πολύ κακών συνθηκών εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Επαναλαμβάνω το παράδειγμα των ασκουμένων και συνεργατών δικηγόρων.
    Πέμπτον πολλά κομμάτια του ιδιωτικού τομέα είναι κρατικοδίαιτα καθαρά. Κάτι προμήθειες στα νοσοκομεία, κάτι δημόσια έργα με υπερβάσεις, απευθείας αναθέσεις κ.λ.π. Γνωστά όλα αυτά.
    Τελευταίο επαναλαμβάνω το παράδειγμα της Ιρλανδίας , που ο << υγιής >> κρατικός τομέας αρρώστησε από τον ασθενή ιδιωτικό ( τράπεζες κ.λ.π. ). Το ακριβώς αντίθετο από εμάς.Αρα κάτι άλλο φταίει. Υπόψη η Ιρλανδία ήταν το αγαπημένο παιδί όλων των φιλελεύθερων
    Ακόμη κι ο οχι και τόσο συμπαθής Πρετεντέρης αναφέρει ότι ότι το 60% των συμπολιτών μας δεν πλήρωσε καθόλου άμεσο φόρο πέρυσι.
    Και κάτι τελευταίο: αν καταργηθούν τα δώρα ( 14 - 15ος μισθός ) στον δημόσιο τομέα ( που για εκεί πηγαίνουμε ), ο κάθε εργοδότης θα πεί στον εργαζόμενό του: Δώρο; Τι λές παιδάκι μου; εδώ ούτε στο δημόσιο δεν παίρνουν πιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εσυ με τα Ενσημα τι ζορι τραβας? Γραψε την αποψη σου αν εχεις, χωρις να σχολιαζεις με αυτο τον τροπο.Γραφω οτι και οποτε το γουσταρω και δεν θα ζητησω την εγκριση σου . ΜΙΚΡΟΑΠΟΡΙΕΣ, φιλε μου ειναι μεγαλο θεμα σηκωνει κουβεντα,αλλα αν αρχισουμε τωρα δεν θα τελειωσουμε ποτε και ειναι Σαββατο.Οψομεθα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ΔΥ,
    στο είπα, εσείς οι ΔΥ δεν έχετε ιδέα για τον ιδιωτικό τομέα. Λες " ο οχι και τόσο συμπαθής Πρετεντέρης αναφέρει ότι ότι το 60% των συμπολιτών μας δεν πλήρωσε καθόλου άμεσο φόρο πέρυσι".
    Λοιπόν η αλήθεια είναι ότι όσοι μικροεπιχειρούν (δηλ. είναι οι ίδιοι αφεντικά και εργαζόμενοι κι έχουν και λίγους ακόμη στη δουλειά) πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο "ως εταιρείες", (βγάλουν δεν βγάλουν γιατί η ζημιά είναι κακό πράγμα για μιαν εταιρεία) και μετά καλούνται να πληρώσουν και φόρο σαν φυσικά πρόσωπα από τα "διανεμόμενα κέρδη" - ποια κέρδη; Διπλός φόρος;
    Ξέρεις ότι αν έχεις μικροεπιχείρηση δεν μπορείς να πάρεις λεφτά από το ίδιο σου το ταμείο αν χρειαστείς χωρίς να φορολογηθείς γι αυτά; Ξέρεις ότι το "ταμείο" είναι ο αγαπημένος έλεγχος των εφοριακών ΔΥ - γιατί ποτέ δεν είναι "εντάξει";
    Αλλά εσείς νομίζετε ότι οι ιδιωτικοί είναι κλέφτες. Όχι ΔΥ, οι ιδιωτικοί είτε μισθωτοί είτε μικροεπιχειρηματίες, είναι η μεγάλη πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού μας και όλο το πρόβλημα υπάρχει ΓΙΑΤΙ Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ανάλογα με τον τζίρο, αλλά θεωρεί μια μικρή ατομική επιχείρηση ΙΔΙΑ με την κόκα κόλα σε συντελεστή φορολόγησης: δηλαδή δεν πάει με τα κέρδη αλλά με τον τύπο εταιρείας - άσε που οι μεγάλες έχουν και ένα σωρό φοροαπαλλαγές.
    Κατάλαβες γιατί λέω μην κρίνετε ίνα μη κριθείτε;

    Βάλε τώρα την αγωνία αυτού που παράγει και πληρώνει ακριβά κάθε λάθος του, με την ασφάλεια του μονιμά που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, και πες μου πόσα πρέπει να παίρνει ο καθένας...και ποιος θα πάρει τελικά σύνταξη ή στεγαστικό δάνειο.

    Καλό Σ/Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οχι Γιώργο , τι να κάνουμε , μέχρι τα 37 δούλευα σαν συνεργάτης σε δικηγορικό γραφείο. Ξέρω πολύ καλά τι έπαιρνε και τι δήλωνε το εκάστοτε αφεντικό μου. Ξέρω πώς πλούτιζέ, οχι με τη δουλειά του, αλλά με τη δουλειά των συνεργατών του. Και μιλάω για πολλά διαφορετικά αφεντικά που είχα.
    Οσο για το φορολογικό σύστημα , το τότε , με τα αντικειμενικά κριτήρια , εγώ κατέληγα να δηλώνω πιο πολλά από όσα έβγαζα και αυτός ασήμαντα ποσά.Και βέβαια δεν είχαν εταιρεία τα εκάστοτε αφεντικά μου. Οι δικηγορικές εταιρείες, ακόμη και τώρα, είναι ελάχιστες, από όσο γνωρίζω. Ελεγχος εφορίας; χα, χα ποτέ δεν ήρθε. Και σε κάθε περίπτωση κάθε δύο η τρία χρόνια ερχόταν μια περαίωση και έληγε το θέμα. Ε δέκα χρόνια δικηγόρος συνεργάτης σε άλλων γραφεία όλο και κάτι ξέρω από τον κλάδο, από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είδα βέβαια, ποτέ καμμιά ευαίσθητη ψυχή , που κατηγορεί τους Δ.Υ. ότι τα ξύνουμε , όλοι μας , να υψώσει φωνή για την υπερεκμετάλλευση των νέων δικηγόρων. Αμοιβές; Πριν 10 χρόνια 50 - 60 - 80.000 δραχμές το μήνα για 10 ωρη εργασία, 12 ωρη κ.λ.π. Δώρα; χα, χα. Να πως πλούτιζαν μεγάλος αριθμός δικηγόρων, όχι όλοι. Γενικά οι γενικεύσεις είναι κακό πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τη διαφορά ανάμεσα στον δημόσιο υπάλληλο και τον ιδιωτικό ή τον αυταπασχολούμενο ή τον μικρό
    επιχειρηματία, μπορεί εύκολα να την καταλάβει κανείς αν σταθεί λίγα λεπτά σε ένα γκισέ τραπέζης. Ο πρώτος παίρνει αμέσως δάνειο, οι άλλοι πρέπει να κουβαλήσουν ένα καροτσάκι του σούπερ μάρκετ χαρτιά και να περιμένουν να εγκριθεί η αίτησή τους… Αλλά το θέμα δεν είναι, νομίζω, να στρέψομε τον ιδιωτ τομέα ενάντια στον δημόσιο. Και προσωπικά συμφωνώ με σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις του ΔΥ (11.51΄). Το θέμα είναι ότι ακόμη και αυτήν τη στιγμή ο δημόσιος τομέας ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα, που δεν υπάρχουν (αν υπήρχαν θα συζητούσαμε αλλιώς). Και για να βρεθούν τα χρήματα, κλείνουν επιχειρήσεις και αυξάνεται η ανεργία, όχι όμως στον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι το παράδοξο. Όση ώρα μάς πήρε για να διαβάσομε και να γράψομε αυτά τα σχόλια, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν και επιχειρήσεις έκλεισαν. Όχι εξαιτίας του Μνημονίου, που υπογράφτηκε για να φέρει σε λογαριασμό τις δαπάνες του δημοσίου, αλλά εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που βρήκε αυτόν το βολικό τρόπο για να το εφαρμόσει. (Κι ας λέει ο Πάγκαλος για κοπρόσκυλα. Αυτά είναι στάχτες στα μάτια των αφελών…)

    Φιλικά,
    mikroapories,
    και καλό Σ/Κ σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γενικά νομίζω ότι η βασική διαφορά των απόψεων σε αυτή τη συζήτηση είναι μεταξύ αυτών που από τη μια βάζουν όλους τους ευρισκόμενους στον ιδιωτικό τομέα ( εργάτες εργοδότες , αυτοαπασχπλούμενους ) κι από την άλλη όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα και σε αυτούς που που βλέπουν αντιθέσεις άνάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται και στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο. Αλλο ο Βωβός κι άλλο ο νέος μηχανικός , που τον ξεπατώνει για τρείς κι εξήντα. Και βέβαια άλλο ο Δ.Υ. που παίρνει 1,100 αλλά και 900 και 880 ευρώ και δουλεύει κι έχει μπεί με αξιοκρατικές διαδικασίες κι άλλο ο εκ παραθύρου εισαχθείς που παίρνει 3 και 4.000 ευρώ και τα ξύνει και παίρνει και μαύρα. Οι φιλελεύθεροι ανα την υφήλιο τη διάκριση ανάμεσα στους ευρισκόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους απασχολούμενους στο Δημόσιο πρεσβεύουν. Ανάμεσά τους και ο Μίχας. Συνεπής με την κοσμοθεωρία του είναι. Εμείς οι αριστεροί τι λέμε;
    Σημειωτέον το ΔΝΤ , όπου πάει , βάζει δύο επιλογές στους κυβερνώντες για το Δημόσιο: η οριζόντιες περικοπές ( μειώσεις μισθών ) η κάθετες ( απολύσεις ). Στη Ρουμανία , την τελευταία φορά η κυβέρνηση προτίμησε να κόψει το 25% του μισθού των Δ.Υ. ,παρά να απολύσει το 25% των Δ.Υ για ευνόητους λόγους . Εμείς οι αριστεροί τι λέμε; Ο Μίχας κι οι ομοιδεάτες του είναι σαφές τι προτιμάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Το πρόβλημα με το δημόσιο είναι σύνθετο και οι ευθύνες των δημοσίων υπαλλήλων τεράστιες γιατί πολλά τερατουργήματα γινόντουσαν μπροστά στα μάτια τους επί πολλά χρόνια και αδιαφορούσαν.
    Το μόνο που τους έκαιγε ήταν ο μισθός τους φορτωμένος με επιδόματα, με δήθεν αναρρωτικές, αποσπάσεις, συνδικαλιστικές άδειες και χίλια δύο τεχνάσματα που τους έδιναν την δυνατότητα να αράζουν στα σπίτια τους ή να κάνουν πάρεργα επαγγέλματα εκ του ασφαλούς.
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι που δούλευαν με ευσυνειδησία που σίγουρα πάντα υπήρχαν και υπάρχουν δυστυχώς σιωπούσαν.
    Αυτοί που με πάθος τιμούσαν τους χώρους δουλειάς τους είναι αυτοί που έστηναν και στήνουν παραμάγαζα μέσα στις υπηρεσίες. Αυτό ισχύει από τα Νοσοκομεία που έχουν χωρίσει τα κρεβάτια και τα χρησιμοποιούν σαν Ιδιωτικές κλινικές με πληρωμένα τα πάντα από το Ελληνικό δημόσιο, μέχρι την δικαιοσύνη με τα γνωστά παραδικαστικά κυκλώματα.
    Επί πολλά χρόνια όλοι οι λογαριασμοί των υπουργείων κατατίθεντο στην Εθνική Τράπεζα ΆΤΟΚΑ από τότε που ο πληθωρισμός έτρεχε με 25 - 30%.
    Τα δυνατά ταμεία ασφάλισης τύπου Νομικών, Μηχανικών κ.α. εισπράττουν χρήματα μέσο παραβόλων επί χρόνια από πλήθος συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο.
    Ως γνωστό η Βουλή στο μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από δικηγόρους και μηχανικούς, αυτό έλειπε να μην ευλογήσουν τα γένια τους.
    Είναι τόσο τρελά δομημένο το Ελληνικό δημόσιο που πραγματικά θέλει πολλή χρόνο να καταλάβει κανείς το μπάχαλο.
    Οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν είναι το υγιές κομμάτι των Δημοσίων Υπαλλήλων.
    Μέχρι προχτές δεν ξέρανε πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι υπηρετούσαν στο δημόσιο.
    Μέχρι σήμερα δεν ξέρουν τα δημόσια κτίρια, τις δημόσιες υπηρεσίες, τις εκτάσεις του δημοσίου και πολλά άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU