Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Προσχηματική άρνηση συγκροτημένου διαλόγου με την Δημοκρατική Αριστερά από τους Οικολόγους Πράσινους

έτσι έ;; απογοητεύτηκα...

Πριν λίγο καιρό και με αφορμή κοινή τοπική εκδήλωση στην Ανάκασα, διατυπώθηκε επίσημη πρόσκληση συνεργασίας (εδώ) από την ΔΑ προς τους ΟΠ μέσω του προέδρου της, Φ. Κουβέλη. Λίγες μέρες μετά ήρθε η απάντηση (εδώ) της γραμματείας και του συντονιστή των ΟΠ.
Η άρνηση επί της ουσίας, έναρξης συγκροτημένου διαλόγου ανάμεσα στους δυο πολιτικούς χώρους -που είναι διατυπωμένη επιθυμία του κόσμου της ευρύτερης αριστεράς και οικολογίας εδώ και καιρό- γίνεται απόπειρα να δικαιολογηθεί με εφευρήματα που θυμίζουν ...Παπαρήγα. 
Τι  "κλειστοφοβικό Φόρουμ", τι "συμφωνίες κορυφής", τι "προνομιακή σχέση", όλα επιστρατεύτηκαν σε αυτήν την όντως κλειστοφοβική ανακοίνωση για να απορριφθεί προσχηματικά η προσέγγιση των δυο χώρων.
Μπορεί η πρόταση της ΔΑ να ήταν βιαστική προς έναν χώρο που ακόμα διαμορφώνει στίγμα και προσωπικότητα - μπορεί όμως και να ήταν πρόσκληση "ελάτε να διαμορφωθούμε μαζί" αν σκεφτεί κανείς ότι και η ΔΑ υπό διαμόρφωση είναι. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, πουθενά στην πρόσκληση της ΔΑ δεν υπάρχει αποκλεισμός άλλων, επιθυμία κλειστών συζητήσεων ή προδιαμορφωμένη ατζέντα. 
Αν τώρα η σημερινή γραμματεία των ΟΠ φοβάται ότι θα μολυνθεί ο χώρος από τις επίσημες επαφές με στελέχη της ΔΑ θάπρεπε να αναρωτηθούν για το ζήτημα της ...ιδεολογικής καθαρότητας που επαναφέρουν και που ανάγει σε Συριζα και ΚΚΕ. Και μάλιστα την στιγμή που προεξάρχοντα στελέχη της ΔΑ είναι γνωστοί οικολόγοι με έργο, ιδέες και προτάσεις - και αυτοί θα μολύνουν την καθαρότητα του χώρου; Για διάλογο μιλάμε - τι αντανακλαστικά άραγε είναι αυτά;
Εάν απλά τώρα οι ΟΠ θέλουν να κατέβουν μόνοι για το πολυπόθητο (και εκεί;) 3% και θέλουν να αποφύγουν την πίεση της βάσης τους για συνεργασία με την ΔΑ μετά από έναν πιθανό επιτυχημένο διάλογο και συνδιαμόρφωση απόψεων, τότε ναι, η στεγανοποίηση του χώρου είναι απαραίτητη με την όποια δικαιολογία. Είναι αυτή όμως η επιθυμία του κόσμου των ΟΠ;

Από αυτό το ιστολόγιο έχουμε προτείνει στην ΔΑ, να υιοθετήσει το όντως δημοκρατικό καταστατικό των ΟΠ σαν βάση συζήτησης για την διαμόρφωση του δικού της στο επερχόμενο συνέδριο και για μια  καταστατική συνάντηση Αριστεράς και Οικολογίας στην Ελλάδα
Η μικροκομματική άρνηση των ΟΠ δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την ΔΑ από την υιοθέτηση παρόμοιων προτάσεων και κοινών δράσεων. Άλλωστε οι ΟΠ εναλλάσσουν τακτικά συντονιστές και γραμματείες χάρη στο αμεσοδημοκρατικό τους καταστατικό και σύντομα μπορεί και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σε επίπεδο ηγεσίας - δεν γνωρίζω εάν η φάση απομονωτισμού εκφράζει την θέληση των μελών τους ή είναι δημιούργημα της τωρινής (Ιούνης '10) ετήσιας ηγεσίας τους. 
Επίσης παράλληλα δεν πρέπει να δημιουργηθούν πικρίες ανάμεσα στους οικολόγους της ΔΑ (που αποτελούν ισχυρή "συνιστώσα" του χώρου) με τους οικολόγους των ΟΠ, αλλά να πεισμώσουν αντίθετα και οι μεν και οι δε, για το ξεπέρασμα των τάσεων ιδεολογικής καθαρότητας. 
Άλλωστε αυτός είναι ένας διάλογος πρώτα απ' όλα μπροστά στην κοινωνία και φυσικά ούτε η ΔΑ περιλαμβάνει όλους τους αριστερούς στις τάξεις της πόσο μάλλον οι ΟΠ τους οικολόγους στις δικές τους. 
Στην Ελλάδα πάντα υπάρχει ισχυρή αντίσταση στον συγκροτημένο διάλογο και έμφαση στην μικροκομματική οπτική - όταν φτάνουμε στο συγκεκριμένο "στρίβουμε δια του -εικονικού- αρραβώνος". 
Όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ πάντα με την ανανεωτική αριστερά: άφηνε να πλανιέται η εικόνα της πολιτικής εγγύτητας αλλά ποτέ δεν μπήκε σε συγκροτημένο διάλογο - απλά υπέκλεπτε με υποσχέσεις τις εντυπώσεις και ανθρώπους του χώρου. Πράγμα που ανάγκαζε συχνά πυκνά τον αείμνηστο Μ. Παπαγιαννάκη να υπενθυμίζει δημόσια ότι "και διεύθυνση και τηλέφωνο έχουμε".

Τα λέω όλα αυτά γιατί όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά διερευνά, τηλεφωνεί, συναντιέται. Αν φοβάται να βγει από την "ζώνη ιδεολογικής καθαρότητας" κλάφτα Χαρίλαε... γιατί κατά κει πάει το πράγμα αν συνεχίσουμε την θεωρία των "υγειονομικών ζωνών" που πρώτο εφηύρε το ΚΚΕ και κατέστρεψε την ενότητα του προοδευτικού λαϊκού κινήματος.
Ίδωμεν.

26 σχόλια:

  1. Σε μία συζήτηση για το πως οι Ιταλοί κατόρθωσαν να σώσουν το ιστορικό κέντρο όλων των πόλεων τους, κάποιος Ιταλός μου είχε εξηγήσει πως αυτό, ήταν αποτέλεσμα συνάντησης και κοινής απόφασης όλων των κομμάτων της Ιταλίας.
    Δυστυχώς το μόνο σημείο που όλα τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα συμφωνούν είναι οι παροχές και οι αποζημιώσεις των βουλευτών.
    Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν συναντήσεις για κοινές δράσεις από Πολιτικά κόμματα.
    Το πόσο δύσκολο είναι τουλάχιστον η αριστερά το ξέρει πολύ καλά.
    Μικρά μαγαζάκια με το ταμείο τους είναι ο κυρίαρχος στόχος.
    Πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού της λογικής εδώ είμαστε, μην μας ξεχνάτε και μετά ΣΙΕΣΤΑ μέχρι το επόμενο πυροτέχνημα ή εκλογές.
    Γιώργο μην παιδεύεσαι παντού τα ίδια είναι, οι ταμπέλες αλλάζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η βάση των ΟΠ είναι υπό διαμόρφωση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι η οποιαδήποτε κεντρική συνεργασια, θα τους χρωματίσει πολιτικά, δηλαδή θα τους εντάξει στο δίπολο αριστερά - δεξιά, με αποτέλεσμα να χάσουν την έως σήμερα διεισδυτικότητα που διέθετουν από όλους τους πολιτικούς χώρους.
    Αυτό αποδείχθηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι ΟΠ όπου κατέβηκανβ αυτονομοι πήγαν πολύ καλύτερα.

    Αυτο που δεν καταλαβαίνουν οι ΟΠ είναι ότι δεν θα μπορούν για πολύ ακόμα καιρο να το παίζουν απολίτικοι και να εισπράτουν από όλους τους χώρους. Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστουν να αποκτήσουν πολιτικό στίγμα. και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό. Αλλιως θα το πράξουν (για αυτους) οι πολιτικοί τους αντίπαλοι (πχ ας θυμηθούν την επίθεση στον τρεμόπουλο από την ακροδεξιά προ των ευρωεκλογών).

    Η δημοκρατική αριστερά από την πελευρά της θα πρέπει να διατηρήσει ανοικτή τη δυνατότητα συνεργασιας με τους ΟΠ, διαμορφώνοντας όμως ταυτόχρονα και την δική της, ίσως και ανταγωνιστική προς τους ΟΠ οικολογική πρόταση.
    Αλλωστε στις τάξεις της ΔΑ, υπάρχουν πολύ ποιο συγκροτημένες προτάσεις για πράσινη πολιτική και σαφώς μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία από τους ΟΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβασα χθες ένα καλό για τη "Δημοκρατική Αριστερά" και είπα να στο πώ:
    ΠΑΣΟΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!

    χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα πολιτικά κόμματα θα συναντήσεις κάθε καρυδιάς καρύδι.
    Τα πρωτοκλασσάτα επαγγελματικά στελέχη που ζουν και αναπνέουν γιά την εξουσία τους. Από αυτούς και μόνο αυτούς αισθάνονται ότι πρέπει να καθοδηγήται το κόμμα να κάνουν συμφωνίες και φυσικά να έχουν το ταμείο.
    Μετά υπάρχουν οι απασχολούμενοι στο κόμμα. Οι αποκαλλούμενοι και κομματόσκυλα, γλείφτες, ρουφιάνοι, και γενικά αυτοί που κάνουν τους ρομαντικούς - εθελοντές οπαδούς να την κάνουν (αποχωρούν) αηδιασμένοι.
    Αυτή η κατάσταση έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες δυνάμεις που δεν ανέχονται αυτές τις καταστάσεις να μένουν εκτος κομμάτων αδρανείς.
    'Οταν παρουσιάζεται κάτι καινούργιο πλησιάζουν ελέγχουν την κατάσταση δείνουν και κάποια πίστωση χρόνου και αν δεν πειστούν για κάτι καλό ξαναγυρίζουν στην αδρανειά τους.
    Κάτι τέτοιο έγινε και με την Δημοκρατική Αριστερά.
    Από ότι βλέπω η πίστωση χρόνου τελειώνει.
    Αυτό δείνει βάση και στους επαγγελματίες καραγκιόζηδες (μπαχαλάκηδες) να ρίχνουν τις μπιχτές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω κάποιες διαφωνίες. Με δεδομένη την φυσιολογική καχυποψία όλων για το εγχείρημα της ΔΑ, ακόμα και συμπαθούντων όπως εγώ, οι ΟΠ με αυτήν την κίνησή τους μπορεί να λένε: Δείξτε μας ποιοι είστε και μετά βλέπουμε. Το «ποιοι είστε» και το φυσιολογικό της καχυποψίας έχουν να κάνουν με το ότι η ΔΑ είναι ένα ακόμα κόμμα αδιαμόρφωτο, χωρίς εκλεγμένη ηγεσία, χωρίς σαφείς διαδικασίες και εμφανώς προεδροκεντρικό. Σου λέει «ακόμα δεν έχετε κάνει διάλογο μεταξύ σας, θα κάνετε διάλογο μαζί μας;». Εξού και τα περί «συμφωνιών κορυφής».

    Πιστεύω ότι η ΔΑ βιάστηκε. Και ότι κατατρύχεται από το άγχος της εισόδου στη Βουλή, ενώ δε θα έπρεπε. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με χαρακτηριστικά παραγοντισμού που χαρακτηρίζουν ορισμένα επαγγελματικά της στελέχη. Οι ΟΠ, από την άλλη, φαίνεται να δρουν χωρίς το άγχος της εκλογής και αυτή είναι η μεγάλη τους δύναμη. Θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν ούτως ή άλλως, το λένε και στην ανακοίνωσή τους. Η ΔΑ μπορεί να προσφέρει χωρίς να στηρίζεται στην κοινοβουλευτική ιδιότητα και την αναγνωρισιμότητα μίας χούφτας στελεχών; Κατά τη γνώμη μου, εδώ είναι το ζήτημα.

    Για αυτό το λόγο ομολογώ ότι χάρηκα με την απάντηση των ΟΠ, την είδα ως σημάδι υγείας. Φτάνω σε σημείο να σκέφτομαι ότι ίσως θα είναι ευεργετικό για τη ΔΑ να μην μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές. Ο xno ορθώς επισημαίνει ότι με τη στάση των ΟΠ δεν πας πολύ μακριά, αλλά εδώ είναι και ο λόγος ύπαρξης της ΔΑ: Μπορεί να προσφέρει κάτι εξίσου φρέσκο με τους ΟΠ, αλλά πολύ πιο ουσιαστικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 5. Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ.
    Πριν προχωρήσουμε σε ένα Φόρουμ Διαλόγου, μήπως πρέπει να απαντήσετε και στις προσκλήσεις συνεργασίας του Πρωθυπουργού προς τον χώρο σας; Εκκρεμεί η από φθινοπώρου πρόταση, που στηρίζεται σε παλιές καλές σχέσεις http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=308871&dt=12/01/2010
    (αλήθεια τι περίεργο τραπέζι με εφοπλιστές, εκδότες και πετρελαιάδες!). Εσχάτως δε, στην στρατηγική διεύρυνσης (κι άλλη;) του ΓΑΠ φέρεται να εντασσονται και οι ΟΠ, επειδή «τα δύο αυτά κόμματα συνεργάζονται μεταξύ τους σε κάποιο επίπεδο και είναι ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο κοινής εκλογικής καθόδου τους». http://www.paraskevi13.com/?p=16016
    Συγγνώμη, αλλά όλα αυτά, δεν προιωνίζουν μια συνεργασία όπως την περιγράφετε.
    6. Υποτίμηση ή άγνοια;
    Οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη για το πάντρεμα κοινωνικής διεκδίκησης και περιβαλλοντικής ευαισθησίας, έδειξαν άγνοια για την πράσινη πολιτική αντίληψη, της οποίας είναι αμφότερα, δομικά στοιχεία. Όπως αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι με οικολογική σκέψη στην Ελλάδα και εκτιμάμε έμπρακτα ανθρώπους με δράση, όπως τα στελέχη του χώρου σας που επικαλείσαι, ελπίζω κι εσύ να μην αμφισβητείς την παρουσία μας, με τις λίγες μας δυνάμεις, σε όλη την χώρα. Από τον φράχτη του Έβρου, μέχρι τους ΡΟΜΑ της Κρήτης (μαζί εκεί!) κι από τις Βρυξέλλες μέχρι τη Νομική και την Κερατέα.
    7. Υποκριτικός Υπερθεματισμός
    Αφελείς απόπειρες διεμβολισμού, ήδη στα πρώτα βήματα της ΔΗΜΑΡ, από όψιμους οικολόγους, υπάρχουν και τέτοιοι, με ανέξοδη κριτική εκ τους ασφαλούς. Δεν θα επεκταθώ, αλλά, είναι κατανοητό πόσο επιβαρυντικά λειτουργούν στην κατεύθυνση της αφερεγγυότητας της πρότασης.
    8. Σχέση με πολιτικό σύστημα.
    Αυτό που είναι σαφές μήνυμα της κονωνίας, είναι ότι στην απαξίωση του προς το πολιτικό σύστημα συμπεριλαμβάνει, ως επί το πλείστον, και την αριστερά. Δεν θα απαριθμήσω τους λόγους, κάποιοι ίσως και να είναι υπερβολικοί. Σκέφτείτε όμως, ότι τις ημέρες που αποφασίζαμε για την πρόταση Κουβέλη, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν ψήφιζαν υπέρ της άρσης ασυλίας βουλευτών, η γνωστή ιστορία που φαντάζομαι πληγώνει και τας μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Με τι αξιοπιστία θα απευθυνθουμε στην κοινωνία; Τελικά, πόσο πιστευτές είναι οι διακηρύξεις για «επιστροφή της πολιτικής στον πολίτη» από έναν επαγγελματία της πολιτικής (καθ’όλα συμπαθή και σοβαρό);
    9. Προγραμματικός διάλογος, αλλά σε ποιά βάση;
    Αναφέρεις ότι και η Δημοκρατική Αριστερά είναι υπό διαμόρφωση. Δεν αμφισβητώ ότι κουβαλάει μία πολιτική κληρονομιά δεκαετιών, αλλά μήπως θα έπρεπε να μας δώσει δείγματα γραφής για το πως εξειδικεύει την πολιτική της πρόταση;
    http://www.dimokratikiaristera.eu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=46&Itemid=133
    Για να μην αναφερθώ σε εκλεγμένες ηγεσίες, συνέδρια κι άλλες τέτοιες λεπτομέρειες.
    10. Ιδεολογικό στίγμα.
    Πριν λίγες μέρες η κα Φιλίνη και ο κος Γεωργάτος αντιπροσώπευσαν την ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς. Αντιγράφω από τον Χρυσόγελο: «Η ανανεωτική αριστερά θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει σήμερα κομμάτι ενός πράσινου κόμματος αλλά δεν έχει νόημα να δίνει μάχες για να πείσει ότι είναι καλύτερη αριστερά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΙΑ ή το ΚΚΕ. Αλλά αυτό προφανώς είναι θέμα στρατηγικής επιλογής που θα το αποφασίσει η ίδια.»

    Με αυτό θα κλείσω. Μπορεί η Στρουθοκάμηλος, δικαιώνοντας το όνομα της, να περιμένει να βρει καλύτερες συγκυρίες για την ευόδωση της πρότασης, μπορεί να προσδοκά φόρουμ στελεχών και συμφωνίες κορυφής, αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι αυτό θέλει τελικά. Μέχρι να γίνουν όμως αυτά, ας συνεχίσουμε να βρισκόμαστε με πνεύμα συνεργασίας, στα θέματα που συμφωνούμε, στα κινήματα που μας ενώνουν, ας γίνουμε αποτελεσματικοί, με σεβασμό και ας χτίσουμε εμπιστοσύνη.
    Ανδρέας Βασιλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ’αρχάς να διευκρινίσω ότι η απόφαση να για απόρριψη της πρότασης Κουβάλη ελήφθη από το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Ο.Π. (κι όχι από την Εκτελεστική Γραμματεία που την κοινοποίησε) και ήταν ομόφωνη. Συνεπώς, πριν φτάσουμε να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σε ένα μελλοντικό Συμβούλιο, μήπως να δούμε κάποιους ουσιαστικούς λόγους που οδήγησαν σε αυτή την άρνηση;
    1. Η μεθόδευση της πρότασης
    Σε αυτό εδώ το ιστολόγιο, διάβαζα πριν λίγες εβδομάδες για τις «δικαιολογημένες καχυποψίες για την επιρροή ενός πιο συγκεντρωτικού χώρου επί ενός πιο αμεσοδημοκρατικού». http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2010/12/blog-post_22.html
    Ακριβώς αυτές εκτίναξε στα ύψη η διαδικασία που η ΔΗΜΑΡ ακολούθησε, με την επιλογή του συνομιλητή στην εκδήλωση (μη έχοντα κεντρική θέση αυτή την περίοδο, αλλά παρουσιαζόμενου ως τέτοιου), την αναγόρευση της σε κεντρική από τοπική και την επιμονή της να δηλώνει αυτά, παρά τις διαμαρτυρίες μας. Τα γνωρίζεις, έχεις κάνει και σχετική ανάρτηση.
    http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2011/01/blog-post_6590.html
    Μέχρι να ευοδωθεί η προσπάθεια σας για καταστατικές αλλαγές, η ΔΗΜΑΡ οφείλει, τουλάχιστον, να σέβεται τις δικές μας λειτουργίες.
    2. Η σχέση με τα ΜΜΕ.
    Τα στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς διατηρούσαν πάντα προνομιακές σχέσεις με τα Μέσα, γνωστές οι διαμαρτυρίες των μέχρι πρόσφατα συντρόφων τους στον Συνασπισμό. Έμελλε λοιπόν, την πρόταση Κουβέλη, να την μάθουμε από τα Νέα του Σαββάτου. http://www.tanea.gr/default.asp?artid=4613126&ct=1&pid=2
    Κι εμείς έχουμε τηλέφωνα και ονόματα, αδέλφια, δεν χρειάζεται να βάζουμε τον ΔΟΛ ανάμεσα μας :)
    Ο ίδιος ο Χρυσόγελος, έμαθε κι αυτός δύο μέρες πριν την εκδήλωση την πρόταση Κουβέλη. Την παρουσία του, χθες, η Καθημερινή, την ερμηνεύει ως ένδειξη ότι ο ίδιος συμφωνούσε για την δημιουργία φόρουμ.
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_28/01/2011_430456
    Την απάντηση την δίνει και στην σελίδα του ο ίδιος. http://ecogreensnikoschryso.blogspot.com/2011/01/blog-post_1890.html
    3. Η πολιτική της "διπλής διεύρυνσης".
    Ταυτόχρονα με την πρόταση προς τους Οικολόγους Πράσινους, η ΔΗΜΑΡ απευθύνθηκε και προς τους ανεξαρτητοποιηθέντες Δημαρά και Οικονόμου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσω πόσο κενή πολιτικού περιεχομένου θα ήταν μία τέτοια συνύπαρξη και πόσο συνέβαλε στην δυσπιστία μας για την στόχευση της. Μήπως εδώ διακρίνουμε πραγματικά το άγχος για πολιτική επιβίωση;
    4. Η εμπειρία από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
    Αυτή που ο Κουβέλης επικαλέστηκε, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δήμου της Αθήνας, ως την βάση για μια κεντρική συνεργασία, ξεχνώντας την σαφή διάθεση αποσύνδεσης τοπικών επιλογών και κεντρικών, που και οι ΟΠ και η ΔΗΜΑΡ διακήρυτταν. Άλλωστε, εκεί ήταν και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για αυτό θα πούμε αργότερα. Ας μείνουμε στην απόρριψη του Διάκου στην Αττική, με τις διαρροές περί «μη επικοινωνιακού» , στην ακύρωση συνεργασιών, εκεί που ο επικεφαλής θα προερχόταν από τους Ο.Π. (Θράκη,Θεσσαλία, Ν.Αιγαίο, Πελοπόννησο), σε καπελώματα και παλαιοκομματικές πρακτικές ( Κρήτη, Λαμία). Οι θετικές εντυπώσεις από την Αθήνα ή την Ήπειρο, δεν φτάνουν για να μιλήσουμε για θετικό ισοζύγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαίρομαι Ανδρέα που διευκρινίζεις δημόσια τις αιτίες απόρριψης της πρότασης της ΔΑ.
    Πρέπει ο κόσμος να ξέρει και να ζυγιάζει μόνος του τα πράγματα.
    Σε έβαλα σε κόπο αλλά δεν πειράζει, έπρεπε να μάθουμε τι έγινε και γιατί, γιατί το χειρότερο είναι να σέρνονται φήμες και διαδόσεις για το θέμα (όπως και πανηγυρισμοί από κακόπιστους "φίλους").

    Επί της ουσίας τώρα:
    1. Δεν ήξερα ότι η απόφαση ήταν του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ. Έχοντας ακούσει ομιλίες Τρεμόπουλου, Διάκου και Τσιρώνη στην σχετική εκδήλωση της ανανεωτικής πτέρυγας το καλοκαίρι, διέκρινα τεράστια απόσταση στην προσέγγιση των δύο τελευταίων με του πρώτου και τάση αποστασιοποίησης από τις διαδικασίες σύγκλισης των χώρων μας.
    Εάν οι απόψεις Τρεμόπουλου είναι μειοψηφικές (ο ίδιος δεν είναι καν στο ΠΣ των ΟΠ), προσωπικά λυπάμαι και κάνω υπομονή πράγματι μήπως και πλειοψηφίσουν (οι απόψεις όχι ο Τρεμόπουλος - αυτό είναι άσχετο ζήτημα και δεν με αφορά).
    Γι αυτό λέω ότι κάτι ίσως αλλάξει πολιτικά με την νέα σας ετήσια ηγεσία - το εύχομαι.
    2. Έχω κάνει κριτική στους τρόπους της ΔΑ όπου θυμίζουν παρελθόν, τα έχεις διαβάσει.
    Είναι λοιπόν δικαιολογημένη η καχυποψία σας απέναντί της όπως και η δική μου άλλωστε για κάποιες πρακτικές της ηγετικής της ομάδας (μερικές αναφέρεις, μερικές έχω δημόσια εντοπίσει).
    Όμως η καχυποψία δεν είναι πολιτική!
    Οι προτάσεις είναι - το άνοιγμα διαδικασιών είναι - το να πάρεις εσύ τηλέφωνο όταν δεν σε παίρνει ο άλλος είναι!
    Κι εγώ γνωρίζω τις "πομπές" του Κ. Διάκου πχ αλλά δεν με έπιασε καχυποψία για όλον τον χώρο σας, παρότι και τον βρήκα απέναντί μου και καπέλωσε τους ΟΠ στις επιλογές τους στον Δήμο Διονύσου πχ. Δεν είδα εκεί την αμεσοδημοκρατία σας να λειτουργεί, η συνέλευσή σας στην οποία ήμουν καλεσμένος δεν έγινε ποτέ ή "έγινε" κρυφά αλλά δεν με έπιασε και τρόμος - γνωρίζω πολλούς ανθρώπους των ΟΠ, με μερικούς είμασταν μαζί στην Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων πριν πολλά χρόνια και δεν παρεξηγώ έναν χώρο από τις αστοχίες του ή τα πολιτικά του ελλείμματα.
    Μάλιστα είμαι πιο αυστηρός με την αριστερά σε τέτοια ζητήματα, επειδή ακριβώς έχει μια μεγάλη ιστορία και δεν επιτρέπονται - οι ΟΠ έχουν ακόμα την ανοχή του κόσμου.
    Αλλά:
    η απόρριψη είναι αδικαιολόγητη - για μένα και άλλους Αριστερούς Οικολόγους ήταν μια απογοήτευση, μια περιχαράκωση, μια αυτάρκεια συντηρητικού τύπου. Πότε στο παρελθόν υπήρξε επίσημη πρόταση διαλόγου από κόμμα της αριστεράς;

    Αν ο διάλογος φοβίζει επειδή δεν ξέρουμε τις προθέσεις των στελεχών της ΔΑ, τότε δεν κάνουμε τίποτα γιατί στην πολιτική ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΑΛΛΟΥ" - ΟΥΤΕ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΑΣ. Πολιτικές συγκλίσεις κάνουμε όχι αφελείς λογοδοσίες...
    Γι αυτό θεωρώ την απόρριψη, φοβικά δικαιολογημένη - πολιτικά λαθεμένη και με ζημιά στο προφίλ των δυνάμεων της οικολογίας.
    Αν αυτοί φοβούνται να συζητήσουν ΛΟΓΩ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ, τότε που διαφέρουν από την λογική απομονωτισμού της Παπαρήγα πχ;
    Κι αυτή δεν ήρθε στην καρέκλα που της πρόσφερε ο Αλαβάνος στον Συριζα γιατί πίστευε ότι δεν υπήρχε ...ειλικρίνεια. Ποιος η Παπαρήγα!
    Τώρα το πιστεύει το ΠΣ των ΟΠ; Προφάσεις εν αμαρτίαις...
    3, Καλά κάνει ο Νίκος και υποδεικνύει στην ΔΑ να μην ενταχθεί στο κόμμα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Συμφωνώ και προτείνω ως πράσινη αριστερά, να ενταχθεί στο κόμμα των ευρωπαίων πρασίνων. Αλλά αυτό είναι άποψη - δεν είναι ένδειξη ότι η ΔΑ ακολουθεί το δρόμο της Ανταρσύα!

    Τελειώνοντας: ας μην κάνουμε λοιπόν δίκη προθέσεων - ο ανοιχτός διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μάλιστα στήριξε δυνάμεις, επηρέασε θετικά, πρόσφερε ανασυνθέσεις, ξεκαθάρισε πράγματα. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την απόρριψή του (και στην περίπτωση των ΟΠ για την μη επιδίωξή του).
    Και μέλος σας να ήμουν τα ίδια θα έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυβώτη, εγώ δεν χάρηκα. Η καχυποψία όσο δικαιολογημένη και να είναι δεν συνιστά πολιτική - αντίθετα είναι και μια πρόκληση να δεις τι πραγματικά συμβαίνει στο χώρο της ΔΑ κι όχι τι φαντάζεται ή φοβάται ο καθένας μας...
    Άλλωστε ακόμα με την ανανεωτική πτέρυγα μιλάς, καλώς ή κακώς, όταν έρθεις σε επαφή με την ΔΑ - δεν υπάρχει ακόμα άλλος εκπρόσωπος στην επιθυμητή νέα πορεία του χώρου. Κακώς αλλά η πτέρυγα είναι μια έκφραση της ανανεωτικής αριστεράς με ιστορία χρόνων και διακριτές θέσεις και δεν μπορείς να λες "κάντε πρώτα διάλογο με τον εαυτό σας" - μπορείς να επηρεάσεις την πορεία για το συνέδριο με οικολογικές θέσεις.
    Προσωπικά δεν το καταλαβαίνω αλλιώς. Τι νόημα έχει ο διάλογος όταν όλα είναι διαμορφωμένα; Η πλατφόρμα μου και η πλατφόρμα σου; Στη βράση κολλάει το σίδερο, όχι όταν όλα είναι τελειωμένα (παγωμένα) από τα Πανελλαδικά και τα Συνέδρια. Ας μην γελιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακριβώς όταν διαμορφόνονται οι πολιτικοί σχηματισμοί υπάρχει έδαφος για έναν ουσιαστικό διάλογο.
    Η οικολογία δεν είναι κάτι το μονοθεματικό, το άγευστο και άχρωμο. Είναι μέρος της πολιτικής που προϋποθέτει να εναντιωθείς σε συγκεκριμένες επιλογές και να συνενέσεις σε ζητήματα δράσης. όσοι νομίζουν μέσα στους ΟΠ πως η οικολογία Μπορεί να περιορίζεται σε κάποιες αναδασώσεις ή προσπάθειες ανακύκλωσης κλπ, σίγουρα θα ενσωματωθούν από το σύστημα.
    Απλά οι ΟΠ σε αυτή την φάση αγοράζουν χρόνο αλλά κάποια στιγμή αυτός θα τελειώσει.
    Δυστυχώς τίποτα το καινούριο και το φρέσκο δεν προιονίζει η στάση των οπ. όταν φοβάσαι να συζητήσειςμε κάποιον που σου το ζητά και ως πολιτική σου προβάλλεις την καχυποψία και την απροσχημάτιστη άρνηση τότε απλά τίποτα το σημαντικό δεν έχεις να δώσεις στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε λες: "Γιώργο μην παιδεύεσαι παντού τα ίδια είναι, οι ταμπέλες αλλάζουν". Μα δεν παιδεύομαι... απλά λέω αυτό που βλέπω να συμβαίνει, εκφράζομαι και με αυτήν την έννοια ξεκουράζομαι γιατί έχω πει αυτό που με παιδεύει μέσα μου.
    Υπάρχει καλύτερη ξεκούραση;
    Το ότι επιθυμώ να γίνει αλλιώς δεν σημαίνει ότι και θα γίνει - το ξέρω.
    Αλλά αυτή είναι η ουτοπία μου: να ξεπεράσουμε την καχύποπτη φύση μας, τον ωφελιμιστικό ατομικό τρόπο και να κάνουμε βήματα πολιτισμού: να προκρίνουμε και λίγο το συλλογικό συμφέρον που είναι ένα βήμα μπροστά - να γίνουμε λίγο πιο άνθρωποι, λίγο πιο Πρόσωπα, λίγο πιο αλληλέγγυοι με την Γη που χάνεται και την ανθρωπότητα που υποφέρει και κάνει και τους άλλους να υποφέρουν. Η αυτογνωσία είναι πολύ χρήσιμη - το ξέρεις. Κι είναι το αντίθετο της στρουθοκαμήλου: αριστερής, πράσινης, κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ την περίμενα την αρνητική απάντηση.
    Με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά σημεία η εξήγηση του Ανδρέα Βασιλείου.
    Αλλά και λιγότερα να ήταν τα σημεία που επικαλείται, πάλι σε άρνηση θα οδηγούσε. Κάποια απ'αυτά φτάνουν και από μόνα τους για να σου απαντήσει ο άλλος αρνητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ανοικτές μπροστά της δύο τουλάχιστον βασικές επιλογές:
    -Η μια είναι να επιδιώξει να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν δηλώσει τα στελέχη της κατά την αποχώρησή τους από το ΣΥΝ. Η προοπτική αυτή είναι λογικό να βρίσκει ανταπόκριση σε ανθρώπους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, δε θα έχει όμως καμιά απήχηση ούτε στα μέλη των Οικολογων Πράσινων ούτε στο ακροατήριό τους.
    - Η άλλη επιλογή είναι να μετεξελιχθεί σε μια πράσινη αριστερά, που θα πείθει την κοινωνία ότι είστε όντως ο συλλογικός συνεχιστής της δουλειάς του Μιχ. Παπαγιάννάκη. Αν το πετύχετε, οι Οικολόγοι Πράσινοι δε θα έχουμε πειστικά επιχειρήματα ότι πρέπει να είμαστε χωριστά, και δε θα πιεστούμε να συνεργαστούμε μαζί σας.
    Αν θέλετε λοιπόν την οικολογικοποίηση του κόμματός σας, ο καλύτερος τρόπος είναι να το προσπαθήσετε και να το πετύχετε οι ίδιοι. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα χαρούμε πολύ ένα τέτοιο "ανταγωνισμό", και σας ευχόμαστε ολόψυχα ακόμη και να μας ξεπεράσετε.
    Αν θέλετε λοιπόν μια ενότητα σε βάση οικολογικής βιωσιμότητας, γίνετε πρώτα εσεις τμήμα της. Αυτό όμως δε γίνεται με προγραμματικές συμφωνίες επί χάρτου, αλλά στη βάση του στίγματος που θα εκπέμψετε στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνώ ανώνυμε φίλε. Μόνο μια πράσινη αριστερά θα μας ικανοποιούσε άλλωστε. Δεν πρόκειται για οικολογικοποίηση πρόκειται για την ουσία.
    Κωστή,νομίζω ότι δεν έχει χαθεί το παιχνίδι στην ΔΑ - ίσως να κάνω και λάθος. Αλλά μένουν δυο μήνες μέχρι το συνέδριο: ίσως δούμε θετικές κινήσεις και συμμετοχή, ακόμη δεν ξεκίνησε καν η κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικα εμενα μου αρεσει η Δ.Α. Γιατι? Μα ενοχλει τους παντες τελικα! Διαβαζω με λυπη απο διαφορους οικολογους οτι ''γινετε πρωτα αυτο και το αλλο, μην ενταχθειτε εκει η αλλου εις τας Ευρωπας και μετα τα λεμε''. Κοντολογις, η Παπαρηγα ειναι πιο σοβαρη γιατι βαστιεται πανω στο δικαιωμα του δογματισμου της,δεν κοροιδευει κανεναν! Αγαπητοι αμεσοδημοκρατες ειναι βεβαιο οτι οι τοπικες σας πηραν τις οποιες αποφασεις για τις τελευταιες δημοτικες εκλογες? εαν ΝΑΙ [οπως η Δ.Α.] καλως,καλλιστα...Εαν ΟΧΙ? τοτε η παραφιλολογια ας σταματησει για εναν χωρο που ''θεσπισε'' την αυτονομια των μαζικων χωρων,τον απογαλακτισμο της νεολαιας απο το κομμα,την γυναικεια ποσοστωση εδω και 25 χρονια και τοσα αλλα.Για τον αειμνηστο Παπαγιαννακη μεχρι η Παπαρηγα εβγαλε προσωπικη ανακοινωση, εσεις στην κηδεια του ουτε ενα βιολογικο γαρυφαλλο δεν ειδα να σπαταλησετε,οποτε ας μην το κουρασουμε αλλο.Ετσι σκορπια διαβασα βαριες κουβεντες οτι ''και οι πρωην συντροφοι στον ΣΥΝ διαμαρτυρονταν για προνομιακες σχεσεις με τα ΜΜΕ!'' αντε και καλα εκεινοι να αντιπαρατιθενται σ'αυτο ως αντισυστημικοι με οτι και αν σημαινει, εσεις ως τι και σε αντιδιαστολη με ΤΙ το αναφερετε? Ακομη η προσκληση απο τους διαγραφεντες βουλευτες του ΠΑΣΟΚ θα επρεπε ισως να περασει απο το Π.Σ. των Ο-Π για εγκριση? Επειδη η Ελλαδα ειναι μικρο χωριο και οι ετεροκαθορισμοι για εσωτ.καταναλωση εχουν ορια, εσεις λοιπον τι οικολογοι ειστε? Με την Πετρα Κελλυ ή με τον Γιοσκα Φισερ,να το θεσω ετσι συμβολικα και συντομα? Που και πως τοποθετειστε?Ο τοπος βρισκεται σε οριακο σημειο,χρειαζεται ουσιωδεις πολιτικες κινησεις και οχι σκαλισματα για το κομμα και την τελεια.Ο προοδευτικος χωρος αποσωσε απο εισαγγελεις δικαστες και θιασωτες του υψωμενου δαχτυλου, αποκλειστικους αντιπροσωπους της Α ή της Β ιδεας. Τελος, η διαφορα δεξιας/αριστερας ειναι ΑΞΙΑΚΗ κατα βαση οπως ελεγε και ο Ν. Μπομπιο και η Δ.Α. δεν θα κανει ρουπι απ΄αυτο,εσεις τι λετε αραγε? Διοτι τιμητης στην ιστορια ηταν ο Κατων και αλλον δεν αναγνωριζω... εντελως φιλικα mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kυριε Βασιλειου,μωρε παντα κατι ξεχναω! Συριζα ειστε και μιλατε για ΄΄τραπεζια με πετρελαιαδες''κλπ? και δεν βρεθηκε κανεις να σας ρωτησει εαν υπονοειτε τονΛ. Κυρκο? Διαβαστε λιγο Μπομπιο αγαπητε και θα καταλαβετε γιατι ειναι δυσκολο εως αδυνατον να αγγιξετε το μεγεθος της ιστοριας και της ακραιας εντιμοτητας ενος Λεωνιδα Κυρκου, οπως για μενα π.χ. θα ηταν πολιτικα αθλιο να μιλουσα με τετοια υπονοουμενα π.χ. για τον θανοντα Χ. Φλωρακη.Οψεις της βαριας κρισης της κοινωνιας μας ειναι η ισοπεδωση των παντων,καθε αξιας,καθε προσωπου,ολοι στον μυλο που αλεθει τα παντα και θα γεννησει την ελληνικη Ουγγαρια,τοτε ομως[κατα το Μπρεχτικον]δεν θα υπαρχει ουτε ενας Λεωνιδας να σε υπερασπισει γιατι θα εχεις βγαλει τα ματια σου με τα ιδια σου τα χερια.Αγαπητε, αυτη ειναι η ελαχιστη απαντηση απο ενα παλιο Ρηγά οταν θιγεται η τιμη και η υποληψη του,ελπιζω οι αλλοι να μην το ξεχνουν.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι οπ δηλώνουν πως δεν θέλουν να έχουν κανέναν «προνομιακό» συνομιλητή. Δηλαδή κατά τους ΟΠ η Ν Δ των λιστρικών συμβάσεων του Γ. Σουφλιά στους αυτοκινητόδρομους είναι ίδια ας πούμε με την Δημαρ το΄ν συν ή το ΚΚΕ και τον Συριζα. Αναρωτιέμαι αν κατά τους ΟΠ μπορεί ο νεοφιλελευθερισμός ως μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης να υπηρετήσει μία αληθινά οικολογική προοπτική. Στην Γερμανία πάντως η εμπειρία όπου οι πράσινοι συμμετείχαν στα πράγματα έδειξε το αντίθετο. Υποθέτω πως οικολογικά σφαγιάστηκαν οι λαοί της Γιουγκοσλαυίας με βούλα «οικολογική».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιώργο
    προς το παρόν και μέχρι το συνέδριο "το παιχνίδι έχει χαθεί".
    Άλλωστε δεν υπήρχε ποτέ κανένα παιχνίδι να παιχθεί.
    Οι πλειοψηφίες ήταν δεδομένες.
    Υποτίθεται ότι η πλειοψηφία ήθελε μια άλλη πορεία. Δεν την βλέπω.
    Μόνο όταν αντιληφθούν, ότι το πρόβλημα δεν είναι ποιός θα έχει το πάνω χέρι, αλλά πως η ΔΑ θα αποκτήσει πρόσωπο που θα την τοποθετεί "έξω από το υπάρχον πολιτικό σύστημα", μόνο τότε θα καταλάβουν ότι η "άσκηση των δικαιωμάτων της δεδομένης πλειοψηφίας" είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

    Προσωπικά, δεν συμμετέχω σε μια τέτοια διαδικασία.
    Εμείς οι επί χρόνια "ανένταχτοι" δεν είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε τα "τάγματά μας" για να αντιπαρατεθούμε στο παιχνίδι των συσχετισμών. Είμαστε μεμονωμένες εμπροσθοφυλακές, των ρευμάτων που απέχουν από το άρρωστο πολιτικό σύστημα.
    Η συμμετοχή μας σε ένα παιχνίδι συσχετισμών, δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε τον ρόλο μας, ως γεφυρών με το "λογικό πλήθος" που απέχει από τα κομματικά στρατόπεδα.
    Πιστεύω ότι το συνέδριο δεν έχει τον χαρακτήρα συνεδρίου της ΔΑ, αλλά είναι συνέδριο της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
    Θα το παρακολουθήσω ως παρατηρητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ mike,
    Κατ'αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ. Την τελευταία φορά που ψήφισα αριστερά, το 2000, ο ένας σταυρός μου πήγε στον υποψήφιο της ΑΚΟΑ :)
    Δεν είμαι τιμητής κανενός, ούτε είπα τίποτα για τον Κύρκο, μην ανταριάζεσαι και μην προτάσσεις την τιμή και την υπόληψη σου. Αλλά δεν ξέρω και τι είδους ευγένεια στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος μπορεί να σε κάνει συνομιλητή του Λαυρεντιάδη και του Κυριακίδη, δες εδώ την θέση τους στον τύπο: http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/52545.html
    Απλά πράγματα mike, χαίρομαι που τέτοιες παρέες δεν έχουμε και δεν θέλουμε να αποκτήσουμε.

    Ομοίως παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν θέλω να αποκτήσουμε. Ποιος θέλει θα μου πεις;
    http://politicalreviewgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_7056.html
    Ως προς τον Παπαγιαννάκη, για προσωπικούς λόγους, δεν θα πω πολλά, προς ενημέρωση σου όμως, εδώ η τότε ανακοίνωση των Πράσινων.
    http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=335:2009-05-26-15-16-32&catid=1:press-releases&Itemid=90
    Την θυμάμαι καλά, γιατί εγώ την ζήτησα και ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε σύνταξη δελτίου τύπου.
    Στην τελευταία του δε συνέντευξη στην Αυγή, η τελευταία του απάντηση ήταν το παράπονο του για την άρνηση του ΣΥΝ να προχωρήσει σε οργανωτική και πολιτική προσέγγιση με τους Οικολόγους Πράσινους. Χαίρομαι που η Στρουθοκάμηλος, τιμά αυτή την αντίληψη με την πρόταση της για καταστατική σύγκλιση. Αλλά απέχουμε ακόμα.

    Σποραδικά σου απαντώ:
    -Αυτό το θεματάκι με την ένταξη στην ευρωπαϊκή ομάδα της Αριστεράς, μήπως να το βλέπαμε λίγο πιο σοβαρά και με τις ιδεολογικές προεκτάσεις του; Το να πετάμε ο ένας στον άλλο την βρισιά "Αλέκα" δεν είναι και τόσο γόνιμο.
    -Δεν ζήτησα να εγκρίνουμε εμείς την πολιτική συνεργασιών της ΔΑΡ, αλλά φαντάζομαι μας επιτρέπεις να έχουμε άποψη για το εάν χωράμε σε αυτή. Και κρίναμε ότι δεν χωράμε. Και δεν είμαστε οι μόνοι που αμφιβάλλουμε http://mhmadas.blogspot.com/2011/01/h.html
    -Η αντιπαράθεση για την σχέση με τα media γίνεται με την τριπλάσια κάλυψη που σας πρόσφερε ο ΑΝΤ1, την διπλάσια του MEGA ή την εξαπλάσια του Άλφα.(αποτελέσματα Νοεμβρίου, πηγή: ΕΣΡ). Εκείνο τον μήνα πάντως, εμείς τρώγαμε ξύλο από τους υπαλλήλους του Μπόμπολα στην Χαλκιδική για την μεγάλη δουλειά με τον χρυσό. Δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι.
    -Με το παραπάνω ελπίζω να πήρα προσωπικά σαφή θέση για το ιδεολογικό δίλημμα που έθεσες. Η ζύμωση πάντως είναι ανοιχτή στον οικολογικό χώρο και δεν το παίζω ότι τα έχουμε όλα λυμένα. Θα ήθελες να συνεισφέρεις;

    Τέλος χαίρομαι για το ότι εισάγεις στην συζήτηση μας την αξιακή διαφορά αριστεράς και δεξιάς. Κατά βάθος και εγώ την συμμερίζομαι. Για αυτό και δεν θα ανεχόμουν ποτέ από το κόμμα μου να παραλληλίσει το Φόρουμ Μεταναστών και τις άλλες οργανώσεις στη Νομική με τους φασίστες του Αγίου Παντελεήμονα.
    Καλή σου νύχτα.
    Ανδρέας Βασιλείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Radical, προσπαθούμε να ξεχάσουμε την απίστευτη και αήθη επίθεση που δεχθήκαμε από την Αριστερά στις Ευρωεκλογές του 2009. Προσπαθούμε να ξεχάσουμε ότι οι τότε σύντροφοι σας της ΚΟΕ έβγαζαν πολυτελές φυλλάδιο αποκλειστικά με κατηγορίες για τους Οικολόγους Πράσινους. Μην αναπαράγεις τα επιχειρήματα τους, τα έχουμε πει: η ευρωπαϊκή ομάδα των Πράσινων καταδίκασε την επίθεση στην Σερβία. Τέσσερα κόμματα μειοψήφισαν. Τόσα ήταν και τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που υποστήριξαν την επίθεση. Ο ίδιος ο Φίσερ αποδοκιμάστηκε μετά από την βάση των Πράσινων. Στην Ελλάδα ο Οικολογικός χώρος (κύριος φορέας τότε η Πράσινη Πολιτική) επίσης καταδίκασε την απόφαση.
    Τι deja vu είναι αυτό;
    Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν συμμετέχω σε αυτή την συζήτηση για να προκαλέσω ή να ξεκινήσω πολεμικές. Εάν έτσι έχει γίνει αντιληπτή η τοποθέτηση των 10 σημείων, την αποσύρω και ζητώ συγγνώμη για όποιον προσβλήθηκε. Τα θέματα είναι πολιτικά. Ακόμα και η καχυποψία, πολιτικότατη είναι. Γιατί εκπορεύεται από συλλογική πολιτική εμπειρία και συναντίληψη. Γιατί έτσι καχύποπτους μας έλεγαν κι όταν αρνηθήκαμε την συμμετοχή στην κυβέρνηση του ΓΑΠ, χωρίς προγραμματική συμφωνία, έτσι, χωρίς σχέδιο, μόνο με τις διαβεβαιώσεις περί καλών προθέσεων και "θα τα βρούμε στο δρόμο"
    Με την πίστη ότι τα πραγματικά φόρουμ διαλόγου που θα μας φέρουν πιο κοντά είναι όπως αυτό εδώ που συμμετέχουμε κι όχι τα άλλα με τους φωτογράφους και τις κάμερες, σας καληνυχτώ και ζητώ συγγνώμη εάν σας κούρασα.
    Α.Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανδρέα δεν κούρασες κανέναν. Είναι απαραίτητο, όπως είχα ξαγράψει άλλωστε, να τεθούν και να συζητηθούν όλα τα θέματα γιατί ότι σέρνεται δημιουργεί εντυπώσεις και μόνο. Άρα σε πρώτη φάση είναι πολύ χρήσιμες οι διευκρινήσεις για κάθε πτυχή των ανοιχτών ζητημάτων, η κατάθεση απόψεων για το τι μέλει γενέσθαι και η απόφαση σε επίπεδο "βάσης" για το τι κάνουμε από δω και μπρός. Κάθε χώρος συλλογικός κρίνει και κρίνεται - στο κάτω κάτω διάλογο κάνουμε και μεταβάλλουμε και απόψεις, δεν θα φτιάξουμε νέα χαρακώματα. Να επηρεάσουμε θετικά ο ένας τον άλλο ζητάμε, όχι την αντιπαλότητα. Πιστεύω ότι η σύνθεση αριστεράς οικολογίας θα γίνει, όχι γιατί κάποιοι το θέλουμε αλλά γιατί είναι αδήριτη ανάγκη των καιρών: ούτε η αριστερά έχει μέλλον αν δεν γίνει πράσινη ούτε η οικολογία ως "ανένταχτη" στο δίπολο αριστερά-δεξιά.
    Οπότε η συζήτηση μόλις άρχισε - το μπαλάκι περνά κι από τα κόμματα αλλά φυσικά όχι μόνο από κει - υπάρχει και η κοινωνική αριστερά όπως και η κοινωνική οικολογία κι εκεί πιο εύκολα θα προχωρήσει η σύγκλιση. Και εκεί υπάρχει απαίτηση για γρήγορα και ουσιαστικά βήματα μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανδρέα,
    Σκοπός μου δεν ήταν να αναπαράγω τα επιχειρήματα του Συριζα αλλά η εξαγωγή σαφούς απάντησης απο μέρους σου. Και χαίρομαι για αυτή. Κατα τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με το προηγούμενο σχόλιο του Γιώργου. Πάντως σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως ήταν λάθος σας ο χαρακτηρισμός του «προνομιακού συνομιλητή» άλλωστε η Δηαρ δεν ζήτησε προνομιακούς συνομιλητές. Να προσέξετε τον παραγοντισμό που απο ότι φαίνεται δεν ευδοκιμεί μόνο στην αριστερά αλλά και στις γραμμές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητε Α.Β.,δεν ειπα οτι ειστε ΣΥΡΙΖΑ, αλλα οτι κανετε σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ειναι βρισια η ΄΄Αλεκα΄΄, αντιθετως εγω εκτιμω μια πολιτικη που δεν καμωνεται την ανανεωτικη,οικολογικη,εναλλακτικη κλπ. οποτε μπορω να αντιπαρατεθω με ανοιχτα χαρτια.Σημειωτεον δε, οτι θεωρω την Παπαρηγα σημαντικη πολιτικο που οι Ο-Π σε καμμια περιπτωση δεν διαθετουν στο δυναμικο τους αντιστοιχη.Για την ''πολιτικοτητα'' της καχυποψιας [!] τι να πω. Ολοι καταλαβαινουν γιατι ο πολυς κοσμος ψηφιζει κκε. ειναι πιο ''τιμιο'' ρε παιδια, ειναι σταλινικο και το λεει. Ηκαχυποψια ειναι μερος του εποικοδομηματος του και φυσικα αναμεσα σε εναν καχυποπτο οικολογο και τον αντιστοιχο κκε [αν δεν ειχα αλλη επιλογη , θα διαλεγα τον δευτερο που εχει και την πατεντα.Συνεχιζεις φιλε μου τα περι ''Λαυρεντιαδη''κλπ. που ηταν επιλογη του εκδοτη ενος φυσικου προσωπου και συνδεεις''εξυπνα'' την Δ.Α. και την εντιμοτητα της με αυτο.Λυπαμαι,δεν ανταριαζομαι σου απαντησα πολιτικα και εν θερμω γιατι δεν ειμαι ουτε ημουν ποτε χλιαρος.Δεν πηρα καμμια δυστυχως πολιτικη απαντηση αλλα δεν θα ξεπεσω σε κουτσομπολια για τον δικο σας χωρο που φτανουν στα ορια της ανατριχιλας. Το ειπα ξανα παραπανω,ειμαι ευγνωμων στο Ρηγα που με εκανε καλυτερο ανθρωπο και μου εδωσε την ευκαιρια να γνωρισω τους σπουδαιους διανοητες αυτης της χωρας,αγωνιστες που εδωσαν τη ζωη τους για εναν καλυτερο τοπο οπως και το ηθος που πρεπει να κουβαλουμε στις αποσκευες μας.Αν δεν καταλαβες αυτο ηταν ''μπηχτη'' στο σχολιο σου που αφορα τους φασιστες του αγ.παντελεημονα με τις οργανωσεις μεταναστωνκλπ.Τελος, οταν η χωρα αποκτησει μια ''κανονικη'' φασιστικη κυβερνηση, η καχυποψια σας θα γινει απελπισια, μα θαναι αργα.Να μην επαναλαμβανομαι ομως,εδω τελειωνω λεγοντας σου οτι δεν ενοχληθηκα καθολου,απλα δινω μια απαντηση που νομιζω πως βαζει τα πραγματα στη θεση τους.mike[παντα φιλικα]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ας δουμε με ειλικρινα μερικα απλα προβληματα στο συγκεκριμενο ζητημα
    1.Η ΔΗΜ.ΑΡ εκανε μια ανοιχτη προταση διαλογου.Οι ΟΠ την αρνηθηκαν(ευτυχως εκδηλωθηκαν και εσωτερικες διαφωνιες για αυτη την αρνηση) επειδη πασχουν απο λογικες κομματικης περιχρακωσης και αγχος "καθαρης ταυτοτητας"
    2.Ισχυροποειται μεσα στους ΟΠ η φιλο-ΣΥΡΙΖΑ γραμμη.Αυτο φαινεται απο την αποστασιοποιηση τους απο τον Καμινη,απο την ειδικη σελιδα που εχουν παρει στην ΑΥΓΗ,απο τη σταση τους για τη καταληψη στη Νομικη.
    3.Ο Τρεμοπουλος που ηταν -στο προηγουμενο διαστημα -ο πιο φιλικος για συμπορευση με τη ΔΗΜ.ΑΡ τωρα το εχει "γυρισει" λογω της αντιπαλοτητας του με την επιλογη υπερ Μπουταρη απο τη ΔΗΜ.ΑΡ στη Θεσσαλονικη.
    4.Η πλευρα Χρυσογελου που συζητα πιο πολυ τις συνεργασιες εχει αποδυναμωθει στο εσωτερικο πεδιο των ΟΠ
    5.Νομιζω παντως πως η ΔΗΜ.ΑΡ πρεπει να συνεχισει τις ενωτικες πρωτοβουλιες της προς το χωρο της πολιτικης οικολογιας παρα τις δυσκολιες.Ο κοσμος θα κρινει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μην ξεχνάτε ότι η ηγεσία των Ο-Π και ειδικά η κυρίαρχη ομάδα που βρίσκεται γύρω απ' τον Τρεμόπουλο, έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, από τα οποία δεν προεκείται ούτε το ανοιχτόμυαλον ούτε το δημοκρατικόν της συγκρότησής τους.

    Να ένα παράδειγμα:

    "Ο Νάνος Βαλαωρίτης αποκαλύπτει την απάτη των Οικολόγων-Πράσινων"

    http://pontosandaristera.wordpress.com/2009/06/06/6-6-200/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU