Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Υπάρχει έλλειμμα αριστερής σκέψης ή η ιδέα μου είναι;


Εάν αυτή είναι η άποψη της νεοφιλελεύθερης εκσυγχρονιστικής "δεξαμενής σκέψης", η αντίστοιχη της εκσυγχρονιστικής μεταρρυθμιστικής αριστεράς ποια είναι; Πως απαντά η "αριστερά του συγκεκριμένου" στις τόσο σαφείς απόψεις που εκτίθενται παρακάτω; Και φυσικά ...απαιτώ ψυχραιμία! -:)

"Τη δουλειά των "εκσυγχρονιστών" τώρα την κάνει η τρόικα για μας"
 του Γιάννη Στουρνάρα  

Με την οικονομία διαρκώς στο προσκήνιο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αφορμή για μια συνέντευξη με τον καθηγητή στο τμήμα οικονομικών επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών και γενικό διευθυντή του «ιδρύματος οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών» (ΙΟΒΕ) κ. Γιάννη Στουρνάρα (ΓΣ).
Στην επικαιρότητα παραμένουν και τα περισσότερα από τα πολιτικοοικονομικά ζητήματα που ο ίδιος κλήθηκε να διαχειριστεί πριν από ακριβώς μία δεκαετία, ως στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη και πρόεδρος του «συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων» (ΣΟΕ) του υπουργείου εθνικής οικονομίας, από το 1994 μέχρι το 2000, οπότε «κλείδωσε» η είσοδος της Ελλάδας στην «οικονομική και νομισματική ένωση» (ΟΝΕ).
Μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης, που έσπρωξε και την Ελλάδα μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομικά κρίση.


ΚΜΤο πρόβλημα της Ελλάδας είναι πολιτικό ή οικονομικό;

ΓΣ: Πολιτικό. Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να δώσει τις λύσεις που έπρεπε. Τώρα έρχεται να το κάνει υπό την πίεση των γεγονότων.

ΚΜΤα λεφτά «μαζί τα φάγαμε»;

ΓΣ: Αυτό έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των στελεχών στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η διαπλοκή του πολιτικού συστήματος με το συνδικαλιστικό κίνημα.

ΚΜΚαι μαζί τα έφαγαν και κάποιοι «εκσυγχρονιστές»;

ΓΣ: Φαίνεται ότι υπήρξε διαφθορά παντού.

ΚΜΗ κρίση είναι ευκαιρία να ληφθούν μέτρα που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών; Όπως έγινε με τις επιχειρησιακές συμβάσεις;

ΓΣ: Δεν είναι έτσι. Λαμβάνονται, π.χ., μέτρα και για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Μπήκαν έκτακτες εισφορές στις επιχειρήσεις. Πρέπει όλοι να φέρουμε το βάρος.

ΚΜ: Συμβαίνει αυτό;

ΓΣ: Το μεγάλο ζήτημα είναι η φοροδιαφυγή. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Δεν είναι δυνατόν 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να μην πληρώνουν καθόλου φόρο.

ΚΜΓιατί εξαιρείτε τις επιχειρήσεις; 

ΓΣ: Δεν είναι εύκολο να φοροδιαφύγουν. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ζήτημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Θυμάστε την έκφραση εάν το νόμιμο είναι και ηθικό; Τι κάνει η κυβέρνηση για τις οφσόρ; Πρέπει να κλείσουν και τα νόμιμα παράθυρα.

ΚΜΔιαφέρει το «λόμπι» των επιχειρηματιών από το «λόμπι» των φαρμακοποιών;

ΓΣ: Μεγάλο μέρος της επιχειρηματικότητας στη Ελλάδα ήταν κρατικοδίαιτο. Θεωρώ την κρίση μια ευκαιρία να αποτινάξουμε από πάνω μας αυτή την παθογένεια. Είμαστε η τελευταία σοβιετικού τύπου οικονομία στην Ευρώπη.

ΚΜΟι χαμηλοί μισθοί θα λύσουν το πρόβλημα της οικονομίας;

ΓΣ: Όχι. Το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το κόστος εργασίας. Είναι αναπτυξιακού προτύπου. Τι προϊόντα παράγει; Πού κατατάσσεται στη διεθνή κλίμακα των συγκριτικών πλεονεκτημάτων; Π.χ. οι ιχθυοκαλλιέργειες: εκεί οι ελληνικές επιχειρήσεις έγιναν «παγκόσμιες πρωταθλήτριες», διότι συνδύασαν το πλεονέκτημα των ζεστών θαλασσών με την πρόοδο στη βιολογία.

ΚΜΤότε γιατί όλη η έμφαση δίνεται στους χαμηλούς μισθούς;

ΓΣ: Σε περιόδους κρίσης, εάν επιμείνεις σε μισθό που είχε διευθετηθεί πριν από την κρίση, θα κλείσει η επιχείρηση και θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Μην ξεχνάμε ότι σε όλους τους δείκτες του «οργανισμού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης» (ΟΟΣΑ) η Ελλάδα εμφανίζεται ως η πιο άκαμπτη χώρα όσον αφορά την ευελιξία στην αγορά εργασίας.

ΚΜΠοια δικλίδα ασφαλείας υπάρχει για να μην εκμεταλλευτούν τις επιχειρησιακές συμβάσεις και επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα;

ΓΣ: Φρένο στη μείωση των μισθών θα είναι ο ανταγωνισμός και η «εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας», η οποία δεν έχει καταργηθεί, και ούτε πρέπει.

ΚΜΜπορούν να διαπραγματευτούν οι εργαζόμενοι υπό το φάσμα του τρόμου της ανεργίας;

ΓΣ: Πρέπει να πούμε μια μεγάλη αλήθεια: στον ιδιωτικό τομέα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, πάντα υπήρχε ευελιξία. Αυτοί που θίγονται τώρα είναι κυρίως οι ΔΕΚΟ και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες.

ΚΜΤο να μην έχουν οι εργαζόμενοι να ξοδέψουν δεν μας βυθίζει περισσότερο στην κρίση;

ΓΣ: Βέβαια. Αλλά γιατί δεν έχουν; Διότι λαμβάνονται μέτρα να μειωθεί το έλλειμμα. Πρέπει να γίνουν κα επενδύσεις. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 50 δις ευρώ σε δρόμους, σε λιμάνια και σι μαρίνες.

ΚΜ: Γιατί έχουμε άλλη εντύπωση;

ΓΣ: Διότι, λόγω της κρίσης, μας έχε πιάσει όλους κατάθλιψη και δεν βλέπουμε ακόμη και τα θετικά στοιχεία.

ΚΜΔεν είναι φυσική συνέπεια η κατάθλιψη, όταν ακόμη και οικονομολόγοι, όπως ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ (Joseph Sitglitz), ισχυρίζονται ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση;

ΓΣ: Αν ο κ. Στίγκλιτζ έχει να μας προτείνει κάτι διαφορετικό, πολύ ευχαρίστως να το ακούσω. Ήταν... supervisor μου στην Οξφόρδη.

ΚΜΚαι άλλοι, όπως ο Κένεθ Ρόγκοφ (Kenneth Rogoff) του Χάρβαρντ, γιατί είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει;

ΓΣ: Δε γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει μια κρατική περιουσία που είναι όσο και το δημόσιο χρέος, την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

ΚΜΤο ευρωομόλογο θα μας σώσει;

ΓΣ: Δεν είναι πανάκεια. Οι χώρες που θα αναλάβουν το βάρος θα ζητήσουν αυστηρότερα μέτρα.

ΚΜΩς ο «άνθρωπος των αριθμών που μας έβαλε στην ΟΝΕ», σύμφωνα με την εφημερίδα «μπιλντ», πώς ακούτε τη φιλολογία περί επιστροφής στη δραχμή;

ΓΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση. Μόνο με δική μας πρωτοβουλία μπορούμε να βγούμε από την ευρωζώνη. Όμως, στα επόμενα δευτερόλεπτα θα έχει χρεοκοπήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα έχουμε χάσει τις καταθέσεις μας σε μεγάλο βαθμό. Να σας θυμίσω την Αργεντινή του 2000; Θα γίνουν τα ίδια επί τρία.

ΚΜΓελάτε και εσείς τώρα όταν ακούτε στην «ελληνοφρένεια» του «σκάι» τη φωνή του κ.Κώστα Σημίτη να λέει «ισχυρή οικονομία»;

ΓΣ: Όχι. Η τάση απαξίωσης των πάντων δεν είναι σωστή.

ΚΜΓιατί δεν βρήκατε θέση στο σημερινό ΠΑΣΟΚ;

ΓΣ: Δεν επιχείρησα. Θέλω να τιμήσω τη δέσμευσή μου στο ΙΟΒΕ.

ΚΜΠερίσσευαν οι άνθρωποι με ευρωπαϊκή εμπειρία και με επαφές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;

ΓΣ: Η αλήθεια είναι ότι είχα πει ορισμένα πράγματα στην προεκλογική περίοδο που δεν άρεσαν στο τότε επιτελείο. Οι θέσεις του ΙΟΒΕ προέβλεπαν ότι το έλλειμμα του 2009 θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έλεγε τότε η κυβέρνηση και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα άσκησης οικονομικής επεκτατικής πολιτικής.

ΚΜ: Είστε ακόμα εκσυγχρονιστής;

ΓΣ: Βεβαίως. Στην Ελλάδα, από το 1830 υπάρχει μια αέναη μάχη μεταξύ λαϊκισμού και εκσυγχρονισμού.

ΚΜΕνός εκσυγχρονισμού που ποτέ δεν έγινε;

ΓΣ: Έγινε την πρώτη πενταετία Σημίτη. Σταμάτησε με την απόπειρα για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση και επειδή δεν άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα. Τώρα συνεχίζεται η εκσυγχρονιστική προσπάθεια.

ΚΜΧωρίς τους εκσυγχρονιστές;

ΓΣ: Με λίγους εκσυγχρονιστές... Το κάνει η τρόικα για εμάς.  

17 σχόλια:

  1. Ενα πρωτο σχολιο ειναι,εαν γνωριζετε τις δυο πρωτες χωρες του ΟΟΣΑ σε ανταγωνιστικοτητα. Οι χαμηλου εργατικου κοστους Σουηδια και Ελβετια... Τωρα,στις κολλητες ερωτησεις αν το μειζον πρβλ.ειναι το εργ.κοστος απαντησε οχι, μετα λεει οτι σε περιοδους κρισης αν δεν κουρεψεις μισθους θα κλεισει η επιχειρηση κλπ.Εγω κ.Στουρναρα μου ισχυριζομαι οτι η αυξηση τους θα μας βγαλει απο το σπιραλ μαζι με την αυξηση του κυκλοφορουντος χρηματος φυσικα.Αλλα οταν λεει οτι ''μαζι τα φαγαμε''και ''φαινεται οτι υπηρξε διαφθορα παντου'',ειναι ο φαρισαισμος του καλογερου που βαφτισε το κρεας , ψαρι.Ανακαλυψα την Αμερικη εαν πω οτι απο τα χρονια του ''σχεδιου Μαρσαλ'' τα τρωνε?Δεν το λεω εγω, ο Πορτερ το εγραφε στην επισημη αναφορατου. MIKE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όντως υπάρχει έλλειμα αριστερής σκέψης.
    Φυσικά πρέπει να απαντήσει η Αριστερά στα ερωτήματα, αν και στην συγκεκριμένη συνέντευξη τα περισσότερα πραγματικά δεν τίθενται κάν.
    Όσο όμως η Αριστερά παραμένει εγκλωβισμένη σε ψευδοδιλλήματα του τύπου "κρατικό" ή "ιδιωτικό" και "ανατροπή" ή "μεταρρύθμιση" και επιπλέον στερείται φαντασίας, τις απαντήσεις θα τις δίνει ο Στουρνάρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα μέτρα της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εκσυγχρονισμό δείχνουν

    Ακόμη και αν ισχύει ότι εν μέρει την δουλειά των εκσυγχρονιστών την κάνει η τρόικα, αυτό γίνεται όπου η κυβέρνησης πράττει κατ' ανάγκην.

    Τις μικρότερες συνέπειες (μειώσεις) υπέστησαν η Βουλή και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ίσως δεν πρόκειται για τεράστιο ποσό αλλά ο συμβολισμός είναι σημαντικός.

    Για την μείωση των ελλειμάτων επιστρατεύτηκε αύξηση 20 - 40 % στα εισιτήρια. (Πόσο εξετάσθηκαν άλλοι τρόποι εύρεσης αυτών των ποσών;)

    Ποια είναι τα μέτρα κατά της διαφθοράς που ενδεχομένως να πλήττουν και την εξουσία;

    Όταν απαιτούνται μέτρα για την μείωση της σπατάλης από την οποία επωφελούνται κατηγορίες που βρίσκονται στην εξουσία τότε οι όποιες προτάσεις παραμένουν στα συρτάρια. (π.χ. Αμοιβές Ιατρών (πλασματικές) και Ασφαλιστικά ταμεία)
    κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει έλλειμα αριστερής σκέψης και πολιτικής σίγουρα. Αυτά που γράφείς εσύ βέβαια δεν έχουν κάποια σχέση με την Αριστερή σκέψη η πολιτική αλλά δεν πειράζει... Τα λέει κι ο κόσμος άλλωστε. Οτι του φανεί του λωλοστεφανή

    Θ.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει έλλειμμα αριστερής σκέψης. Υπάρχουν πολλοί αριστεροί που γράφουν, αλλά δε μετέχουν στην επίσημη, στην έγκριτη δημοσιογραφία. Το πρόβλημα που πρέπει να εντοπίσουμε είναι ότι δε γίνονται πια μαρξιστικές μελέτες. Οι μαρξίζουσες μελέτες έχουν αρχίσει να εκλείπουν, κι εκεί εστιάζεται ένα μεγάλο πρόβλημα. Και τούτο επειδή τα αριστερά κόμματα και οι φορείς -στη μετανεωτερική κι επικοινωνιακή τους τακτική- αδυνατούν οικονομικά ή δεν αποτελεί επιλογή τους η πρόσληψη τέτοιων ανθρώπων. κλασσικό παράδειγμα το ΚΜΕ που μετά το θάνατο του Παπαρήγα δεν έχει προβεί σε καμία σημαντική μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ

    left division

    Το ρητορικό για την ώρα ερώτημα περί αριστερής σκέψης και προοπτικής είναι (για μένα τουλάχιστον) ξεκάθαρο.

    Θα μπορούσε να γεννηθεί σήμερα μια αντιδογματική αριστερά της μεταρύθμισης ικανή να ανατρέπει δημιουργικά και ταυτόχρονα να γίνεται ελκυστική και πλειοψηφική εμπνέοντας ευρύτερα κοινωνικά στρώματα με πρώτους απ' όλους τους νέους ανθρώπους;

    Είναι ένα θέμα που νομίζω πως όχι απλώς δεν βάζουμε στην ατζέντα της συζήτησης αλλά επιμελώς το κρύβουμε κάτω από το χαλάκι της όποιας σκοπιμότητας.

    Όσοι θεωρούν πως το κατακερματισμένο σκηνικό που προσπαθεί να διαμορφωθεί (με ξεπερασμένους όρους και ρυθμούς) θα κληρονομήσει την προίκα του αποδομημένου δικομματισμού χωρίς να πληρώσει κανένα πολιτικό φόρο νομίζω πως κάνουνε λάθος.

    Τώρα για τον Στουρνάρα τι να πω; Δεν χρειάζεται να συμφωνείς με κάποιον στα πάντα ώστε να μην αρνείσαι να διακρίνεις κάποια απολύτως σημαντικά πράγματα που υποστηρίζει.

    Σαφώς και το (εθνικό πλέον) πρόβλημα της κρίσης χρέους που μας ταλανίζει είναι πρωτίστως πολιτικό όπως ξεκάθαρα τονίζει. Το θέμα των off shore στο οποίο αναφέρεται δεν είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου αλλά το ίδιο το παγόβουνο.

    Κρατήστε δυο ειδήσεις που είδανε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και θα καταλάβετε. Τρεις μέρες μετά την πτώση του Τυνήσιου φαραώ Μπεν Άλι διεγράφτηκε το κόμμα του από την κατάσταση μελών της σοσιαλιστικής διεθνούς.

    Τελευταία του κίνηση πριν καταφύγει στο ''πολιτικό άσυλο'' που του προσέφερε η αδελφή Σαουδική Αραβία ήτανε ν' αδειάσει τις ''καταθέσεις'' που διέθετε σε ελβετικές τράπεζες.

    Στην περίφημη και πρωτίστως ηθική σύναξη του Νταβός ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς ζήτησε όπως δήλωσε την συνδρομή των ελβετικών τραπεζών για την αποκάλυψη ελλήνων φοροφυγάδων.

    Μ΄ άλλα λόγια ο λύκος να προστατέψει τα πρόβατα σε βάρος του ίδιου του εαυτού του.

    Γι' αυτό λέω πως ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού συστήματος (για να μην τους πάρει όλους η μπάλα) μας θεωρεί τόσο ... στουρνάρια ... που τη θεραπεία μας μπορούνε ν' αναλάβουν μόνο ... νομπελίστες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι θέλω να πω:
    Την επιμήκυνση με χαμήλωμα του επιτοκίου την πολεμά κι ο Παπανδρέου.
    Την μείωση των ενσήμων των μεταναστών την σκέφτεται η Νταλάρα (και αναδρομικά)
    Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών την έχουν βάλει μπρος.
    Στους Ελβετούς ζήτησαν στοιχεία για φοροφυγάδες.
    Δεν ζήτησαν για την Κύπρο και τις οφσόρ.
    Μειώνουν τους εξοπλισμούς - δεν τους παγώνουν βέβαια.
    Μειώνουν μισθούς, αυξάνουν έμμεσους φόρους εισιτήρια κλπ
    Δεν φορολογούν την εκκλησία - η ίδια κάνει προσφορές ακόμη και για χωρισμό με εγγυήσεις (;)
    Η δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη αλλά ετοιμάζουν συνταγματική αναθεώρηση.
    Φωτοβολταϊκά, αναδιάρθρωση γεωργίας, βιολογικά: όπου κι αν κοιτάξεις κάτι είναι στο σκαρί - μπορεί και να μην γίνει αλλά δεν λένε και όχι.
    Ποια είναι η θέση της αριστεράς; Να γίνουν σωστά και γρήγορα αυτά τα γνωστά πάνω κάτω ή έχει να προτείνει κάτι τελείως διαφορετικό;
    Και δεν συζητώ ως αριστερή πολιτική τις προχειρότητες της εξόδου, πτώχευσης κλπ
    Εννοώ όμως υπάρχει κάτι πέρα από την εφαρμογή μιας συνεπούς σοσιαλδημοκρατικής πράσινης πολιτικής; Είναι η αριστερά η αληθινή δύναμη των μεταρρυθμίσεων και ο εγγυητής του λαϊκού χαρακτήρα τους ή έχει να προτείνει ένα δικό της εναλλακτικό πακέτο;
    Ρωτώ γιατί όλοι μας γίναμε "γνώστες" - να μην πω ξερόλες - ενός δύσκολου αντικειμένου ενώ στην πράξη βλέπω σοβαρές επικαλύψεις αλλά και συναινέσεις με τους "αντιπάλους". Τι συμβαίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ ας πούμε με τον Στ., ότι η κρίση είναι πολιτική - και στην Ελλάδα (που αναφέρεται) και στην Ευρώπη (με την καθυστέρηση της πολιτικής ενοποίησης)
    Συμφωνώ για τις οφσόρ
    Συμφωνώ για την φοροδιαφυγή, τα στελέχη του δημοσίου στις ΔΕΚΟ που τάφαγαν και τους διαπλεκόμενους συνδικαλιστές. Συμφωνώ σε πολλά. Διαφωνώ κυρίως με αυτά που δεν λέει - αλλά και ποιος τα λέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλος Δείμο, ναι δεν έχουμε ανθρώπους στο προσκήνιο με γνώση της μαρξιστικής σκέψης και τόλμη στην μη δογματική εφαρμογή της στο σήμερα - αλλά γι αυτό φταίει το αριστερό "κόμμα" κάθε είδους που αφήνει κόσμο στο περιθώριο και δεν ευνοεί την συλλογικότητα και τις συνθέσεις. Κι αυτό αριστερό έλλειμμα είναι και μάλιστα πολύ σοβαρό - κι όσες φορές υποσχεθήκαμε κάτι διαφορετικό (σχήματα διαλόγου και κοινής δράσης), αυτό κατέρρευσε κάτω από την "αριστερή νομιμότητα" - ξέρεις πλειοψηφίες, ηγετικοί και άλλοι κλπ
    Ίσως η δημοκρατική αριστερά καταφέρει αυτό τουλάχιστον να το σπάσει - αλλά κι αυτή υποτονική δείχνει σε αυτόν τον τομέα: τον τομέα που η αριστερά τρώει τα παιδιά της...μήπως πρόκειται για "ιδεολογία" τελικά;

    Πως θα παράξει θέσεις η αριστερά όταν αρνείται την συλλογικότητα, την συμμετοχή, το να έρθουν στο προσκήνιο μυαλά και ιδέες που πάντα είναι στον "εξωτερικό κύκλο";
    Μπορεί να υπάρχουν Δείμο - θα τα δούμε, θα τις ακούσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το τεράστιο πρόβλημα των συμβούλων.
    Η εμπειρία μου με συμβούλους υπουργείων και η εικόνα που έχω σε διάφορους χώρους απαντά στο γιατί οι προτάσεις δεν έχουν λογική και δυναμική.
    'Οταν μιλάμε γιά σύμβουλους σε όλα τα επίπεδα μιλάμε γιά άτομα τα οποία πρέπει να έχουν τεράστια πείρα της αγοράς (εσωτερική και εξωτερική ανταγωνιστική) και να έχουν γνώσεις για το ξεπέρασμα των προβλημάτων ώστε να προτείνουν σχέδια με προοπτικές.
    Αντί γι' αυτό βλέπουμε σαν σύμβουλοι, μόνιμα να πλασσάρονται άτομα νεαρής ηλικίας χωρίς εμπειρία της αγοράς με μόνο όπλο την συγγενική ή πολιτική σχέση με τον συμβουλευόμενο.
    Πολλές φορές έχουν αξιόλογα τυπικά προσόντα, αλλά τα τυπικά δεν φθάνουν γιά να το παίζεις σύμβουλος.
    Γιατί λοιπόν δεν επιλέγονται τα κατάλληλα άτομα?
    Η απάντηση είναι εύκολη, εάν επιλέξουν τέτοια άτομα θα πρέπει να δουλέψουν.
    Και ως γνωστό σε αυτόν τον τόπο δεν θέλει να δουλέψει (εκτεθεί) κανείς.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

    Εξαιρετικό άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου από το “Σοφοκλέους 10″

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O ΣΥΡΙΖΑ έχασε το παιχνίδι τον Δεκέμβρη του 2008. Απλώς το τελευταίο επεισόδιο της Νομικής ήταν η χαριστική βολή. Ούτε στη Βουλή δεν τους βλέπω να μπαίνουν πια. Συμπεριφέρονται ουσιαστικά ως ένα τυπικό αριστερίστικο γκρουπούσκουλο της δεκαετίας του ’80. Έχουν διαρραγεί παντελώς οι δεσμοί του με την ελληνική κοινωνία, ενώ κρατά κάποια ερείσματα στα πανεπιστήμια (σε καθηγητές και φοιτητές) τα οποία όμως δεν αρκούν για να κρατήσουν το εγχείρημα στη ζωή. Η υπόθεσή τους είναι τελειωμένη.
    Και το ΔΗ-ΑΡΙ όμως δεν είναι καθόλου καλύτερα. Τυπική περίπτωση χαβιαροαριστεράς. Ένα ολότελα ελιτίστικο πολιτικό εγχείρημα που προορίζεται για την χρυσή εφεδρεία του ΠΑΣΟΚ. Υποστηριζόμενο από μια φούχτα “ευαίσθητους”, ανθρώπους των τεχνών και “διανοούμενων”, είναι η ιστορία του ΚΚΕ εσ. και της Ε-ΑΡ που επαναλαμβάνεται. Η επιρροή τους δεν υπερβαίνει το 1,5% του εκλογικού σώματος όσο και αν τεντωθούν. Επειδή και αυτοί -και θα έλεγα αυτοί πολύ περισσότερο από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ- είναι εντελώς αποκομμένοι από το λαό. Βασικά αυτοί στο άκουσμα της λέξης λαός και λαϊκός βγάζουν φλύκταινες.
    Κάτι κυριλέ ημικουλτουριάρες κυριούλες και κάτι τύποι που το παίζουν διανοούμενοι και ψαγμένοι ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μηρυκαστικά των πολιτικών σχολών της Δύσης (με μια ιδιαίτερη αγάπη στην Φρανκφούρτη. Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και δεν έχουν περάσει στην αιώνια λήθη τα ονόματα του Χάμπερμας και του Χορκχάιμερ).
    Και αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΕ σαρώνει. Όχι επειδή ο κόσμος έγινε ξαφνικά οπαδός του Στάλιν. Απλά καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ είναι ένα λαϊκό κόμμα σε αντίθεση με τα άλλα δύο που βρίσκονται μακριά, πολύ μακριά νυχτωμένοι στα εγχειρίδια της επανάστασης. Η ζωή όμως είναι απρόβλεπτη και δεν προχωράει by the book. Αυτή την πολύ απλή αλήθεια δεν την έμαθαν ακόμα.

    LELO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για να μείνουμε στο θέμα, δεν βλέπω η εκσυγχρονιστική μεταρρυθμιστική αριστερά να έχει θέσεις, εκτός και αν αρκείται στη προπαγάνδα της άδειας δεξαμενής σκέψης του εγχώριου νεοφιλελευθερισμού!

    …ο Στουρνάρας και το ΙΟΒΕ δεξαμενή σκέψης, τι άλλο θα ακούσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φιλε των 3:52 μ.μ

    Δεν ξερεις οτι οι νεοφωτιστοι παντα ( εν προκειμενω στο νεοφιλελεθθερισμο και τις αγορες) ειναι βασιλικοτεροι του βασιλεους;

    Για τις μπουρδες, δηθεν μελετες, του ΙΟΒΕ περι αυξησης του ΑΕΠ απο την απελευθερωση των επεγγελματων διαβασε εδω.

    http://techiechan.com/?p=537
    lelo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά ρε ανώνυμε, ακόμα δεν τα βρήκες με τον ...εαυτό σου; Τι παραλήρημα μπροστά στον καθρέφτη είναι αυτό;
    Ερεθίζεσαι από μόνος σου;
    :):):)
    Ή βαρέθηκες κι όλας τους "δικούς" σου;
    ΚΑΙ...
    Όπως πάντα εκτός θέματος: γι αυτό μιλάνε για νοήμονα και μη αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @lelo και λοιπές συνεπείς αριστερές δυνάμεις
    >Και αυτός είναι ο λόγος που το ΚΚΕ σαρώνει. Όχι επειδή ο κόσμος έγινε ξαφνικά οπαδός του Στάλιν.

    Ξέρεις πολοι με το ίδιο σκεπτικό νοσταλγούν τις μέρες του Παπαδόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ radical

    Απεχτος ρε γίγαντα* ως συνήθως!!!

    ***Βάζω τη "χιονάτη" βρες άλλους εξι νάνους κι έλα στο παιδικό θέατρο να το παίξεις κωμωδία!!!!(αχαχαχαχα!!
    Για τις φίλες του blog η χιονάτη ουδεμία σχέση με τη γνωστή παραμύθα του Αντερσεν(?),όχι τίποτε άλλο μη χαρακτηριστούμε και φαλοκράτες.

    @ Leo
    Κοίταξε φίλε ακόμη δε τόχουμε ρίξει στο "πλακοτό",τη χολησερίνη μας "χαμηλά' την έχουμε απο "πίεση" δε πάσχουμε το 100αρι βέβαια το κάνουμε σε κανένα τέταρτο λόγω τσιγάρου αλλά που θα πάει θα το κατεβάσουμε με τη καπνοαπαγόρευση στο 10λεπτο.
    Κερνάω τσίπουρο αμα κάνεις κέφι,τώρα στα γεράματα λέμε και καμιά κούφια να περνάει η ώρα.
    Καλη "γαλαξιακή" νύχτα φίλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU