Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το κλειδί για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο

Η χώρα μας παραμένει, και εν μέσω κρίσης, παγκόσμια πρωταθλήτρια στους εξοπλισμούς σε σχέση με το ΑΕΠ της. 
Μεγάλο μέρος των χρεών της έχουν να κάνουν με το πανάκριβο σπορ του εθνικισμού και της ενθυλάκωσης των εξοπλιστικών προμηθειών από τους εμπόρους του πολέμου. Αμερικανικές, Γαλλικές και Γερμανικές βιομηχανίες ζουν από την "διένεξη του Αιγαίου" και οι συνεχιζόμενες δαπάνες, χώρας που ετοιμάζεται για παγκόσμιο πόλεμο, εξαιρέθηκαν των μέτρων του μνημονίου παρά τον εμφανή παραλογισμό τους. 
Ποιος λοιπόν κερδίζει και ποιος χάνει από την μη λύση; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την άνοιξη την πρόταση Ερντογάν για αμοιβαία μείωση 20% των εξοπλισμών; Γιατί ακόμη και σήμερα η οποιαδήποτε λύση πολεμιέται με νύχια και με δόντια από τους φορείς του εθνικισμού; 
Το άρθρο που ακολουθεί περιγράφει πόσο απλή είναι η επίτευξη λύσης στηριγμένης στην απλή λογική - με ανυπολόγιστα οφέλη για την χώρα μας και τον λαό της.

Αιγαίο: εθνικισμός, ενδοτισμός ή δίκαιη λύση;


του Αλέξη Ηρακλείδη*

Η ελληνοτουρκική διένεξη του Αιγαίου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1973.
Έκτοτε έχουν γίνει δύο προσπάθειες επίλυσης, το 1976-1981 και το 2002-3. Οι συνομιλίες αυτές δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους και στις δύο περιπτώσεις λόγω αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.


Η επίλυση των έξι βασικών διαφορών του Αιγαίου (υφαλοκρηπίδα, αιγιαλίτιδα ζώνη, ελληνικός εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση, Ιμια και εναέρια κυκλοφορία- FΙR) είναι δυνατή χωρίς μεγάλους συμβιβασμούς, δηλαδή η επίτευξη μιας λύσης λογικής, δίκαιης και "θετικού αθροίσματος", χωρίς νικητές και ηττημένους. 

Όμως τι φταίει και η λύση δεν έχει ακόμη βρεθεί; 
Τα κύρια μεγάλα προβλήματα είναι τρία: 
(α) ο φόβος του εσωτερικού κόστους, 
(β) οι εξωπραγματικές προσδοκίες των εκατέρωθεν κοινών που αγνοούν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, και, το κυριότερο, 
(γ) οι εκατέρωθεν αντιλήψεις και φόβοι για τις προθέσεις της άλλης πλευράς (και ας είναι στρεβλές οι αντιλήψεις αυτές): από τη μία, ο φόβος ότι η Τουρκία θέλει το μισό Αιγαίο (σε σχέση με τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο) με τελικό σκοπό να "αρπάξει" ελληνικά νησιά και, από την άλλη, ο φόβος ότι η Ελλάδα θέλει να καταστήσει το Αιγαίο "ελληνική λίμνη" και να φιμώσει την Τουρκία, πετώντας την εκτός Αιγαίου.

Ας επανέλθουμε όμως στις συνομιλίες. Οι νέες συνομιλίες για το Αιγαίο που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 δεν έχουν παρά να πάρουν το νήμα από τις δύο προηγούμενες στις οποίες είχε σημειωθεί πρόοδος και μερική σύγκλιση απόψεων.
Από τις συνομιλίες του 1976-1981 συνάγονται 10 κατευθυντήριες γραμμές, στη λογική, θα έλεγα, ενός "μεγάλου πακέτου επίλυσης": 

1. Το Αιγαίο δεν αποτελεί "ελληνική λίμνη". 
2. Η επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας με συνομιλίες και από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔ). 
3. Στόχος της επίλυσης σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα η ανεύρεση μιας δίκαιης λύσης.
4. Η τουρκική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να περικυκλώνει ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
5. Η ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν θα πρέπει να κλείνει τις υπάρχουσες τέσσερις εξόδους της Τουρκίας στην ανοικτή θάλασσα του Αιγαίου.
6. Η Ελλάδα δεν θα επεκτείνει μονομερώς την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 10 ή 12 μίλια (αφού άλλωστε δεν είναι μόνη της στο Αιγαίο και δεν πλέουν μόνο ελληνικά πλοία στη θάλασσα αυτή).
7. Ο εναρμονισμός του ελληνικού εναέριου χώρου με την αιγιαλίτιδα ζώνη, όπως συμβαίνει με όλες ανεξαιρέτως τις άλλες παράκτιες χώρες στον κόσμο.
8. Ο μη περιορισμός της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας (της ανοικτής θάλασσας) στο Αιγαίο, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο διεθνή κόμβο για τη ναυσιπλοΐα.
9. Η επίλυση του ζητήματος της αποστρατικοποίησης των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου στη βάση της αίσθησης ασφάλειας των δύο χωρών. 

10. Η αποφυγή δημιουργίας εκατέρωθεν αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ).

Οι δεύτερες συνομιλίες (γνωστές ως "διερευνητικές επαφές") ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002 σε συνέχεια της Απόφασης της ΕΕ στο Ελσίνκι (Δεκέμβριος 1999). 
Η Τουρκία έγινε υποψήφια χώρα της ΕΕ, υπό τον όρο- κατόπιν ελληνικής απαίτησης- ότι θα επιλύονταν τα θέματα του Αιγαίου. 
Αν αυτό δεν καθίστατο δυνατό σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων ως τον Δεκέμβριο του 2004, τα ζητήματα του Αιγαίου θα παραπέμπονταν προς επίλυση στο ΔΔ. 
Ουσιαστικές συνομιλίες έλαβαν χώρα το 2002-3. 
Στη συνέχεια η νέα κυβέρνηση Καραμανλή εγκατέλειψε το ορόσημο του Δεκεμβρίου του 2004 και έσερνε τα πόδια της στις διερευνητικές επαφές (που συνεχίζονταν) και ήταν ακόμη και εναντίον της προσφυγής στη Χάγη (σχολή Μολυβιάτη)!
Στις συνομιλίες του 2002-3 υπήρξε σύγκλιση σε τρία σημεία, εν είδει "μικρού πακέτου επίλυσης": 
(1) παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο ΔΔ, 
(2) μερική επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης πέρα από τα 6 μίλια για την ελληνική ηπειρωτική χώρα και για τα νησιά που βρίσκονται πλησίον της Ελλάδας και 
(3) εναρμόνιση του ελληνικού εναερίου χώρου με την αιγιαλίτιδα ζώνη που θα έχει συμφωνηθεί. 

Καταλήγοντας, το κλειδί για την επίλυση της χρονίζουσας διένεξης του Αιγαίου είναι: 
(α) η αποδοχή από την Ελλάδα ότι το Αιγαίο δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει- "ελληνική θάλασσα" (αφού η Ελλάδα δεν είναι η μόνη παράκτια χώρα) 
και 
(β) η αποδοχή από την Τουρκία ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα ερείσματα στο Αιγαίο (λόγω των εκατοντάδων ελληνικών νησιών) και ότι ως εκ τούτου είναι αδιανόητος ο διαμοιρασμός του Αιγαίου στα δύο ως προς την υφαλοκρηπίδα ή την εναέρια κυκλοφορία (FΙR). 


Ο κ. Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του για το Αιγαίο έχει τίτλο «Τhe Greek-Τurkish Conflict in the Αegean: Ιmagined Εnemies» (Ρalgrave Μacmillan, 2010). 

*ΠΗΓΗ: tovima.gr



Δείτε σχετικά: 
ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Ένα μνημόνιο και για τους εξοπλισμούς

31 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να κάνει σοβαρή διπλωματία.
    Αυτό έχει αποδειχθεί πάμπολες φορές.
    Οπότε η διπλωματία του ξερού όχι είναι ότι καλύτερο, γιατί εάν κάνουμε το λάθος με τους ηλίθιους διπλωμάτες που έχουμε να αρχίσουμε συνομιλίες και συνεργασίες με τους Τούρκους θα μας πάρουν και τα σώβρακα.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ησυχία που υπάρχει φίλε γύρω από τα θέματα αυτά ε; Κανείς και κουβέντα. Λες και τα λεφτά μας περισσεύουν να τα πετάμε σε αναχαιτήσεις χωρίς λόγο. ΚΑι πως η ευαίσθητη Αριστερά μας δεν λέει κουβέντα; Και πως ο λαικοπατριωτισμός είναι παντού; Γιατί το σημαντικό είναι το επίδομα και το κλειστό επάγγελμα και όχι η αιμορραγία ενός ολόκληρου λαού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιά να κτίσει κάποιος <> πρέπει να κάνει βήματα συγκεκριμένα.
    Αυτό αφορά από μία συζήτηση μέχρι την οργάνωση ενός κράτους.
    Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν σχέση με το τι φτιάχνεις κάθε φορά.
    Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι ένα μόρφωμα χωρίς λογική.
    Όταν δεν υπάρχει ένας μηχανισμός - επιτροπή που να ορίζει εάν κάποιος μπορεί να ανταπεξέλθει τότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.
    1. Λαίκός τραγουδιστής νομάρχης.
    2. Ποδοσφαιριστής βουλευτής.
    3. Σελήνη υφυπουργός.
    4. Αστυνόμος Θεοχάρης βουλευτής.
    5. Προπονητής μπάσκετ υπουργός.
    6. Δημοσιογράφοι της πλάκας υποψήφιοι περιφεριάρχες και νύν βουλευτές.
    7. Απ'έξω εμφάνιση επό μέσα άνεση αρχηγός κόμματος.
    8. Πρώην συνδηκαλιστές γραφικές φιγούρες με ασθενική μνήμη στα έδρανα.
    Δεν μπορεί κάποιος να ελπίζει πως με αυτή την λογική στελεχών θα αλλάξει η κατάσταση.
    Παύλος από Βόλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πετάμε τα λεφτά από το παράθυρο: πολύ θα μ' άρεσε μια "λαϊκιστική" αριστερά - αλλά Αριστερά, που θάκανε διαδήλωση στο Σύνταγμα με αίτημα "όχι άλλους εξοπλισμούς - λεφτά για μισθούς και συντάξεις" ή μια άλλη με αίτημα "θέλετε λεφτά; φορολογήστε την εκκλησία".

    Αλλά δεν το κάνουν: γιατί;
    Τι φοβούνται;
    Τους εμπόρους του πολέμου;
    Tους ζάπλουτους εμπόρους της ελπίδας;
    Οι μειώσεις στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους θα αποκαθίστατο αμέσως με μια έκτακτη μείωση στους εξοπλισμούς ή μιαν αποκατάσταση της φορολόγησης της εκκλησίας!
    Μετά κάνουμε και την επανάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πατρίς, Θρησκεία, Big Brother

    Χρόνια Πολλά συμπολίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η άμυνα της χώρας μπορεί με απλές κινήσεις να είναι πολλή αποτελεσματική.
    Να επιλεγούν κάποιες βραχονησίδες και να παραχωρηθούν με μακροχρόνια μίσθωση από το Ελληνικό κράτος σε ομίλους Ευρωπαίκών εταιρειών στις οποίες θα συμμετέχουν απαραιτήτως και Ελληνικές εταιρείες για τουριστική αξιοποίηση.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Γιώργος
    Τι θα έλεγες επίσης για μια κοινωνική αριστερά που να εξαφανίσει απο την ατμόσφαιρα ολους τους επαγγελματίες κοπρίτες της αριστεράς που κάθε τρείς και λίγο στήνουν και μια καινούργια "μπίζνα" αε ,(κόμμα) ας το πουμε, που την πληρώνει ο έλληνας μαλάκας φορολογούμενος?
    Ευτυχώς φίλε μου,με εσας,σας έχει πάρει"φούμα" ο κόσμος και σας έχει σταθερά στο διπλό 2% και παρα κάτω.
    Τι θα έλεγες αν για ολους τους επικεφαλής κομμάτων,διατελέσαντες βουλευτές, υπουργούς,στελέχη κ.ε., να υπάρχει δια βιου έλεχγος στα ποθεν έσχες τους, μέχρι τρίτης γενιάς?
    Πώς θα έβλέπες να μην έχει δικαίωμα κανένα μέλος της οικογένειάς τους ούτε καν κλητήρας γίνεται,πολύ περοσσότερο να είναι υποψήφιος πολιτευτάκιας,βουλευτής ή δημ.σύμβουλος ας πούμε?
    Πώς θα σου φαινότανε να γίνει εδώ και τώρα έλεγχος, στα υπο ίδρυη κόμματα να καταθέτουν εγγυητικές επιστολές 1.000.000 ευρώ minimum ,για να αποζημιώνουν τους έλληνες φορολογούμενους απο τα λεφτά που θα φάνε στο μέλλον???
    Γιατί θα πρέπει να χρηματοδοτώ εγώ τα κομματικά εντυπα και κάθε απίθανη μαλακία της κάθε "ηγετικής" επαγγελματικής ομάδας,που αυτοδιορίζεται ηγεσία?
    Εδώ και τώρα λοιπόν,
    1ον να επιστραφούν τα χρήματα που έχουν σπαταληθεί διαχρονικά για τον κάθε κομματικό κρατικοδίατο κυφήνα, μεγαλέμπορα ελπίδων.
    2ον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για πέντε γενιές, αν διαπιστωθεί οτι μας "πούλαγε" φύκια για μεταξωτές κορδελλες, οι "υπηρεσίες" δηλαδή που πουλάνε ευρωλιγούρηδες της ανανενωτικής,χρόνια τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν αφαιρέσεις την εμπάθεια που έχεις για την ανανεωτική αριστερά και τους ευρωλιγούρηδες (στους οποίους συγκαταλέγομαι), στα υπόλοιπα συμφωνώ και επαυξάνω. Άλλωστε έτσι καταστράφηκε και ο ΣΥΝ -όταν έγινε πρόφαση για να έχει εισόδημα ένας εσμός αέργων επαγγελματιών της πολιτικής που διορίζουν τους ανίκανους κολλητούς τους στο ραδιόφωνο, το ιστιτούτο, την εφημερίδα, την βουλή και μετά περιμένουν το 3% να εισπράξουν και να συνεχίσουν το μαγαζί.
    Όποιος λοιπόν έχει βάλει το χέρι στο μέλι να λογοδοτήσει...
    Προτιμώ πάντως ανοιχτά, αμεσοδημοκρατικά και διαφανή κόμματα με φορολογικές δηλώσεις και δημόσιο έλεγχο στο εξής - κι όποιος το κάνει αυτόν θα υποστηρίξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιώργο, το σύνθημα «λεφτά για την παιδεία και όχι για το ΝΑΤΟ» που ακούγετε δεκαετίες τώρα και τα πανό κατά των εξοπλισμών στις πορείες δεν τα έχεις ακούσει/δει ποτέ σου; Αν πάλι θες η αριστερά να κατεβαίνει στις πορείες με δικής σου έμπνευσης συνθήματα για να έχει την έγκριση σου, τότε πες το να το ξέρουμε!

    Όσο για το άρθρο του «ειδικού», δεν βλέπω να προτείνει και καμία λύση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Γιώργος

    Όχι και εμπάθεια ρε Γιώργο πασοκ και ευρωλιγούρα κυβερνούν τόσα χρόνια έλεος πια,μη το παίζουμε και αθώοι!

    100 χρόνια πίσω "πήγανε "τη χώρα κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι και μη σφυρίζουμε αδιάφορα.Σε επίπεδο "κρατικής μηχανής και παιδείας εννοώ.
    Στην άλλη "αμαρτία" που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση εκεί το πάρτυ ήταν στην κυριολεξία διακομματικό ολοι και ολα!!!
    Και τα ζητήματα της ευρωλιγούρας έχουν να κάνουν οτι παντού σε όλη την Ευρώπη τα ίδια χάλια εχουν γίνει για το λόγο αυτό δεν δέχομαι τη λογική του όλα τα στραβά γίνονται εδώ.
    Εδώ ως "αδύναμη" και "εξαρτημένη" χώρα τα φαινόμενα της διαπλοκής εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση!
    Σε ποια ευρωπαική χώρα δεν έχουν αναφερθεί σκάνδαλα με υπουργούς με βουλευτές και άλλους δημ.λειτουργούς??
    Δεν διαβάσαμε ποτέ για τα "ευγενή" συνδικάτα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη??
    Για να προλάβω μια πιθανή απάντηση του στύλ μα εκεί υπάρχει τιμωρία,η δική μου απάντηση είναι οτι δεν είδα πουθενά κανένα μα κανένα απο αυτούς που κινούν τα νήματα της πολιτικής να "τιμωρούνται".
    Μέχρι στιγμής ξέρω οτι ο λαός του Αφγανιστάν,του Ιράκ,της πρώην Γιουγκοσλαβίας,της Παλαιστίνης της....(να μη συνεχισω)στο όνομα του "δυτικού" πολτισμού,της "ειρήνης",της "δημοκρατίας",σύμφωνα με το δογμα της υπερδύναμης βρίσκεται είτε στη "ξενητειά",είτε υπο κατοχή,είτε υπό απειλή.
    Αυτή είναι η αλήθεια,και μέχρι τώρα γνωρίζω νεκρούς το Σανταμ,το Μιλόσεβιτς και τους εμπνευστές αυτού του δόγματος,που έγραφαν και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια αποφάσεις ΟΗΕ κ.α. να απολαμβάνουν αμοιβές είτε απο συγγραφικά δικαίωματα είτε πουλώντας συμβουλές(πρωην σοσιαλδημοκράτες πρωθυπουργοί για να μη ξκεχνιόμαστε)
    Και γαι να μη μιλήσουμε για τους σύγχρονους "επαγγελαμτίες" πράσινους της ευρώπης και ντόπιους βεβαίως.
    Τώρα στο διαταύτα αν σ αρέσει τόσο πολύ το σύστημα της κομματοκρατίας δικαώμα σου και υποχρέωσή μου να σεβαστώ και να υπερσπιστώ την γνώμη σου.
    Αλλα ουτοπίες(άλλη μεγάλη καταστροφική αντίληψη) για κόμματα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και όχι Α.Ε. μόνο γι ανέκδοτο μπορώ να το εκλάβω.
    Πρός το παρόν ας απολαύσουμε τον "μηδέν εις το πηλίκιον" να εκχωρεί και να "πουλάει", όπως του επιτρέπει το δεσποτικό "πρωθυπουργικό σύστημα που θεμελίωσε ο πατέρας του,με την συνάινεση πάντα, ενός λαού που εξακολουθεί να ζεί με τα σύνδρομα του εμφυλίου, και της αντιδεξιάς ρητορίας της δυναστείας που κυβερνά την Ελλάδα και τα κόμματα της αριστεράς σε ρόλο παλαμακατζή,καρπαζοεισπράκτορα ή του λιγούρη γελωτοποιού "συγγραφέα" που ναρκισσεύεται ως γενιά του "εξωνυμένου" πολυτεχνείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία τα λες - κι εγώ μπορώ να βρίζω το σύστημα και τους άλλους από το πρωί ως το βράδυ.
    Και μετά; Τι προτείνεις; Η κομματοκρατία επάρατη (συμφωνώ) η αμεσοδημοκρατία ουτοπία (διαφωνώ) - εσύ τι λές;


    Ξέρεις το μπλογκ δεν τόφτιαξα για εκτόνωση αλλά για να ανταλλάσσουμε απόψεις αναζητώντας λύσεις - τα χαρακώματα, οι καλοί και οι προδότες κλπ δεν με ενδιαφέρουν. Και η πολιτική δεν είναι το παν - οι συλλογικότητες ναι, η κουλτούρα ναι, η πνευματικότητα και η έκφραση ναι.

    Ξέρεις βαρέθηκα την γκρίνια και τις εξυπνάδες σαν του dimitris t, για τα συνθήματα που τα φώναζα πριν γεννηθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανωνυμε απο πανω... για τη νουδουλα δεν μας λες τιποτα που αυξησε το χρεος της χωρας 50% σε 5,5 χρονια και το γουρουνι τον Καραμανλη που μαλλον ψηφισες. Τωρα για Σπιθα σε κοβω mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Eπισης εγω γνωριζω και τα ατελειωτα θυματα του Σανταμ και του Μιλοσεβιτς αυτων των αρχιπρακτορων των Αμερικανων ενω ξεχνας καιαυτα.Ο ερωτας και η νεοακροδεξια δεν κρυβονται.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για τις εξυπνάδες μπορείς να με κατηγορήσεις, για γκρίνια όχι. Αντίθετα γκρίνια και πολλή χολή για την Αριστερά βγάζεις συνεχώς εσύ. Ενώ δεν μοιράζεσαι με την Αριστερά ούτε κοινή ιδεολογία, ούτε κοινούς στόχους ούτε κοινή δράση, συνεχώς γκρινιάζεις, μέμφεσαι και επιτίθεσαι σε κάθε αγώνα, κάθε δράση, κάθε τοποθέτηση του χώρου. Είσαι συνεχώς με το υποδεκάμετρο και οτι ξεφεύγει από τα μέτρα σου σταθερά το κράζεις.

    Μη ξεχνάς οτι δεν είναι η Αριστερά που έχει φύγει από τα παραδοσιακά ιδεολογικά της πλαίσια αλλά το κομμάτι στο οποίο ανήκεις εσύ είναι που έχει χάσει κάθε ιδεολογική επαφή με τους υπόλοιπους. Μπορεί στη τελική να έχετε και δίκιο, το γεγονός όμως οτι οι απόψεις σας δεν πείθουν είναι δικό σας πρόβλημα, όχι των άλλων.

    Και στο συγκεκριμένο τώρα. Αφού λοιπόν το σύνθημα το έχεις φωνάξει και μάλιστα πριν καν γεννηθώ (λες και ξέρεις την ηλικία μου) εγώ απλά σου φρέσκαρα τη μνήμη για να μη λες ανακρίβειες - ωφελημένος είσαι δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Βιάζεσαι και όποιος βιάζεται...
    κομματοκρατία επάρατη(συμφωνώ) αμεσοδημοκρατία ουτοπία(διαφωνώ)
    Εγραψα για κόμματα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες οτι είναι ουτοπίκο!!!και όχι οτι το αμεσοδημοκρατικό...
    Για τα υπόλοιπα περι γκρίνιας,εκτόνωσης,δικά σου συμπεράσματα,"δεκτά" μόνο ως παρατηρήσεις,και σαφώς ~~δικό~~ σου και το blog.
    @ mike
    Και οι δυό σου απαντήσεις (τόσο) αντιφατικές,δυστυχώς,δείχνουν οτι κάτι μπερδεύεις,όλα τα πράγματα δεν είναι πάντα φώς "φανουρ(ι)άκι"
    Οι χαρακτηρισμοί σου μάλλον τα εσώψυχά σου προδίδουν,ξέρεις εκείνα τα "ατιμα" τα σταλινικά.
    Εξ ου και η βιασύνη για ηγετικά εστω και πρ. πόστα.
    Μηδέν εις το πηλίκιον mike και σε σένα,αξιος ο βαθμός σου!!!

    Αντε γεια και sorry αν σας χάλασα την ησυχία!!!!
    γκρινιάρης.
    ΥΓ το 50% το γουρούνι που λές,το άλλο 50% ποιός????
    Οσο για το ανέκδοτο και "σείς βασανίζετε τους μαύρους" στο επιστρέφω όλο ,μαύρο σα την εσωτερική μαυρίλα του σταλινισμού σου να βάζεις προτάσεις όπως εσύ νομίζεις περι θυμάτων και Σανταμ,σε κάτι που δεν έχει ούτε ως υποψία ειπωθεί,συμβουλή μόνο ενός "μεγαλύτερου" απο τη στιγμή που η αριστερα έχασε το ηθικο της πλεονέκτημα έπαψε να είναι αριστερα και έγινε "αριστερά" με "αριστερούς" χωρίς αξιοπρέπεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατι εισαι νεοακροδεξιος? 1.μια απλη παρατηρηση για την διακυβερνηση της Ν.Δ. το γυρισες στη λασπη του στυλ ΄΄το αλλο 50% ?'' λες και αν θελαμε να παμε στο ΠΑΣΟΚ θα ζητουσαμε την αδεια σου και θα περιμεναμε 30 χρονια. 2.Χρησιμοποιεις την ανωνυμια σου για να συκοφαντησεις εμενα και τα περι΄΄θεσεων'' που ''κατελαβα'' και τα λοιπα εμετικα. Συνδεεις ενα ονομα με ενα ψευδωνυμο διχως το στοιχειωδες θαρρος[που να το βρης] να μας πεις ποιος εισαι. Οσο για τα μαυρα εσωψυχα! τα ατιμα σταλινικα κλπ. να τα συζητησεις με τον ψυχιατρο σου.Τελος , αξιοπρεπες ειναι να να μην χρησιμοποιεις ονοματα σε εισαγωγικα κρυπτομενος πισω απο την ανωνυμια σου mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @dimitri t,
    Όλη η "αριστερά" δεν πείθει πια όχι μόνο το κομμάτι στο οποίο αναφέρεσαι - κι είναι φως φανάρι, δεν το ανακάλυψα εγώ. Εδώ ψάχνουμε τις αιτίες - ακόμα κι ο τίτλος εκεί παραπέμπει: στο ότι πολλοί στην αριστερά δεν θέλουν καν να το ψάξουν.
    Φυσικά είμαι έξω από τα παραδοσιακά πλαίσια - ελπίζω.
    Τέλος, δεν υποχρέωσα κανέναν ούτε να διαβάζει το μπλογκ ούτε να συμμερίζεται τις μη παραδοσιακές απόψεις μου - μεταξύ μας συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις.
    Εσύ άραγε γιατί τα διαβάζεις; Μήπως κάπου σε ακουμπάνε; Απόψεις περιμένω όχι γκρίνιες για το τι κάνει ο καθένας μας. Και δεν με νοιάζει καν αν με κατατάσσεις στην αριστερά ή όχι - εδώ ο ίδιος αμφιβάλλω...στα ονόματα θα τα χαλάσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όσο για τα συνθήματα easy come easy go... Το θέμα είναι η ιεράρχηση, η δύναμη που βάζεις μέχρι να το πετύχεις - το να το λες που και που ή να το γράφεις στο πρόγραμμα για να είσαι εντάξει δεν λέει τίποτα απολύτως - γι αυτό "φωνάζω". Για το "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω" αλλά επί της ουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμε, κομματική αμεσοδημοκρατία υπάρχει στους Οικολόγους Πράσινους - γι αυτό προτείνω το καταστατικό τους στην νέα αριστερά. Και τέλος πάντων για ουτοπίες παλεύουμε - δεν το νομίζεις κι εσύ; Έτσι προχωρά η ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακριβώς εδώ είμαστε,η ουτοπία είναι που δημιουργεί όλη τη σύγχιση.
    Αν οι οικολόγοι έχουν καταστατικό αμεσοδημοκρατικό αυτο και μόνο αρκεί για να καταδείξει το ουτοπικό(αντιδραστικό δηλαδή).
    Το αμεσοδημοκρατικό Γιώργο ενω το βάζεις πάρα πολύ σωστα στις συλλογικότητες,στον πολιτισμό!(10 φορές σωστο),η πνευματικότητα,η έκφραση όλα αυτά και άλλα δεν μπαινουν σε καταστατικά,είναι τρόπος ζωής.
    Η ένστασή μου και οχι διαφωνία, εδώ ακριβώς βρίσκεται,δίχως τα παραπάνω δηλαδή ενα κίνημα με σαφή μορφωτικά στοιχεία ανάτασης καταλήγει στο κυνήγι μαγισσών (ουτοπίες).
    Η συμμετοχή είναι υποχρέωση δεν είναι δικαίωμα, η συμμετοχή ειναι αυτο που διαφοροποιεί τον ανθρωπο απο τα ζώα,αλήθειες πιο παλιές και απο τη λάσπη(Μιχάλη μου),καλό το όποιο βόλεμα(απο το αυτί και στο δάσκαλο,ιεροεξεταστή της Κ.Ε.,τα"οργανα" της αντίδρασης, όλα αυτά τα καλά "αριστερά",βλέπω οτι εξακολουθούν να συνεχίζονται και σε αυτή την "αριστερα" που δεν ειναι καθόλου νέα...
    Καμιά κοινωνία δεν θα σου κάνει το προσωπικό σου χατήρι να συμμετέχει,το έχει πληρώσει "πανάκριβα" φίλε, ακόμη και με "ψυχιάτρους" που με πολύ μεγάλη μεσαιωνική ευκολία ξεστομίζεις(εδω οι πούροι σταλινικοί είχαν αμέτρητα γκουλάγκ για να διορθώνουν,τη Διαφωνία,σε αντίθεση με τους ναζί που είχαν κρεματόρια)
    Οσο και να σε ενοχλεί στη μεγαλύτερη εξαθλίωσή της η κοινωνία,εξακολουθεί να έχει συναίσθημα και αισθηση ευθύνης ανθρώπου και όχι αντανακλαστικά ζώου,για το λόγο αυτό "σκέφτεται"ακόμη...
    Λίγη αξιοπρέπεια αν υπήρχε στην ¨οποια "αριστερά" σου θα σου είχε "διδάξει" το στοιχειώδες, οτι η μεγαλύτερη αρετή είναι ο σεβασμός,αλλά αυτά τα εχει μόνιμα κουβάρι στο μυαλό της η "αριστερά" των αντίστοιχων ιδεολογημάτων των πρώτων πολιτικών σχηματισμων μετα το 21 το ρωσικόν,το γαλλικόν,το αγγλικόν.
    Η "αριστερά" σου θα είναι πάντα το "ευρωλιγουρικόν" και ξέρεις αυτό δεν μας αφορά 30 χρόνια τώρα,καλό ταξείδι "σύντροφε"".....
    Και στο "φτέρνισμα" εγώ τουλάχιστον χρησιμοποιώ πάντα μαντήλι,είναι θέμα "αγωγής"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ποιους, πότε και πως θα τους πείσει η Αριστερά θα μας το πει η Ιστορία – που δεν τέλειωσε ακόμα. Μη βιάζεσαι λοιπόν γιατί σ’ αυτόν το παλιόκοσμο και την παλιοκοινωνία συχνά-πυκνά οι έσχατοι έσονται πρώτοι…

    Τώρα, γιατί διαβάζω το μπλογκ σου; Το διαβάζω γιατί κάπου όπως λες με ακουμπάει, γιατί όποιος διαβάζεις μόνο κείμενα που συμφωνεί στο τέλος ατονούν οι διανοητικές του λειτουργίες και δε το θέλω αυτό, γιατί μου αρέσει η διαφωνία και χίλια δυο άλλα!

    Αν πάλι θες μόνο σχόλια του τύπου «Γιώργο έσκισες, είσαι οδοστρωτήρας, τσάκισες κόκκαλα» κλπ που δεν θα τα διαβάσεις από εμένα, απλά μου το λες και εγώ σταματώ τις «παρενοχλήσεις»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η κριτική για τα συνθήματα, τους στόχους και την τακτική της Αριστεράς έχει αξία όταν γίνεται απ’ αυτούς που συμμετέχουν στο κίνημα. Όσοι δεν πατάνε το πόδι τους στο δρόμο δε τους πέφτει λόγος, έτσι απλά είναι τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να πω και κάτι για το κείμενο του ΑΗ που έχεις αναρτήσει. Θα ήθελα αν μπορείς να μου εξηγήσεις ποιά είναι αυτή η απλή λογική στην οποία βασίζεται το άρθρο και τι λύση τελικά προτείνει; Ρωτάω γιατί εγώ τουλάχιστον μόνο ασυναρτησίες βλέπω να γράφει ο άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Tελευταιο σχολιο για τον συκοφαντη ψευδοανωνυμο. Για οσους δεν γνωριζουν η οποια συμμετοχηκαποιου στην οποια Κ.Ε. του οποιου κομματος της Αριστερας δεν δινει κανενα προνομιο στο μελος εκτος της αυξημενης συνδρομης που πρεπει να πληρωνει[συνηθως].Σε οτι με αφορα δεν υπηρξα ΠΟΤΕ συνδαιτημονας κανενος πρυτανειου που σιτιζε και σιτιζει αριστερους. Οσο για το τραβηγμα αυτιων απο ιεροεξεταστες κρινεις ισως εξ ιδιων τα αλλοτρια και αν ξερεις πραγματικα ποιος ειμαι αυτο μοιαζει με κακογουστο αστειο. Κλεινοντας θα σου απαντησω για τα φληναφηματα περι ''σεβασμου''. Σεβεσαι καποιον που δεν φορα διαδικτυακη κουκουλα ,δεν φωτογραφιζει αλλους ανθρωπους και βγαινει παλληκαρισια και λεει ειμαι αυτος και πιστευω τα παρακατω.Τους αλλους δεν τους σεβομαι καθολου. Υ.Γ. Φυσικα και δεν ειμαστε συντροφοι αφου εισαι συντροφος με τον αντιευρωλιγουρη Ζουραρι καιτην Σπιθα. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Oχι και ανώνυμος Μιχάλη!!!19 Ιανουαρίου 2011 στις 10:36 μ.μ.

    Αγαπητέ mike(sic),
    Η «ευρύπυξ» γραφή σου, ήκιστα με ακούμπησε.
    Τελικά το πρόβλημα «διωστήρος», της ευρωλιγούρικης αριστεράς, είναι το ίδιο με την «βλιτάδα» γυναίκα, που την έχουν πάρει τα χρόνια, και δεν εννοεί να συμβιβαστεί με το παρωχημένο της ηλικίας της και επιμένει ….
    Το να είναι κάποιος αυτοδαής ή αυτότεχνος είναι προτέρημα, άνθρωπος δημιουργός, και όχι κοπρώνυμος , όπως οι πλείστοι των «πολιτικών» του βορβορώδους κομματοκρατικού συστήματος, απανταχού!!!
    Με «στελέχωση» της όποιας «Φέλντ-κομμαντατούρ» τους, από δημοβόρους και δημολογοκλέωντες» πρώην χαυνοπολίτες που έξαφνα ένοιωσαν κάποιοι!!!
    Τα ατάκτως ειρημένα, «σκύβαλα», απαντητικά σου σχόλια, ακριβώς βεβαιώνουν τους «φόβους»,όχι βέβαια και φοβίες, που έχουμε πλέον ως αθλητές πολίτες του Ευ ζειν, για τον ρόλο σας .
    Παλαμακατζήδες, καραπαζοεισπράκτορες , συνεπακόλουθα επαγγελματίες της οβολοστατικής πολιτικής, ασκημένοι καλά ,σε αυτό το επώδυνο «νταλαβέρι», διαρκώς να ζητάτε χωρίς να δίνετε τίποτα.
    Το μεγάλο λάθος όμως σήμερα είναι ότι τα φαντάζεστε όλα να βρίσκονται στην κατάσταση των διερρωγότων ,ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, το μαγαζί(α) σας ,όλων των κομματικών σαπρόφυτων, έχει καταστεί πλέον «απόπτολις», δεν θέλετε να δείτε τα δημοκοπικά ευρήματα, αρνείστε πεισματικά να καταλάβετε το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα!!!
    Είστε πλέον η ισχνή μειοψηφία την οποία η μιντιοεργολαβική ενημέρωση με νύχια και δόντια προσπαθεί να κρατήσει «ζωντανή»
    Η αυδή πολιτών ανθρώπων οσονούπω θα σας αναγκάσει να μας «αδειάσετε» τη γωνιά και την όποια παρασιτική ασχολία σας.
    Το σύντροφος δεν το είδες, ότι ήταν σε εισαγωγικά, όχι και σύντροφοι, «σύντροφε»!!!
    Χωρίς μαντήλι αυτή τη φορά, στο «φτέρνισμά» μου.
    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Είναι τελικά τόσο δύσκολο να είναι κάποιος σωστός συνομιλητής.
    Λίγος σεβασμός στους υπόλοιπους που επισκέπτονται το μπλοκ δεν βλάπτει.
    Δεν μας λείπουν οι κοκορομαχίες και οι εξυπνάκηδες.
    Αυτό που ψάχνουμε στα μπλοκ είναι η ενημέρωση και οι θέσεις που δεν υπάρχουν στις φυλλάδες και στα κατευθυνόμενα κανάλια της TV.
    Έχεις κάτι καλό να πεις, ΠΕΣΤΟ κάποιοι το περιμένουν.
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @dimitri t,
    Είδες πόσο προκατειλημμένος είσαι;
    1. Δεν ζήτησα από κανέναν χειροκρότημα - κριτική ζήτησα, όχι αφορισμούς
    2. Λόγος πέφτει σε όλους - κανείς δεν εκπροσωπεί περισσότερο ή λιγότερο ότι γίνεται στην αριστερά, ανεξαρτήτως ποια μορφή συμμετοχής επιλέγει (πράγμα που δεν γνωρίζεις ώστε να "βαθμολογείς" κιόλας...αυτό ειδικά πρόσεξέ το σαν αντίληψη: οδηγεί "ανεπαισθήτως" στον νεοσταλινισμό)
    3. Οι λύση του ΗΑ περιγράφεται με σαφήνεια στο άρθρο - δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. τι μαλακιες ειναι αυτα ρε καραγκιοζη. η λυση ειναι απλη δωστε χιο λημνο λεσβο να ησυχασουμε ε ;
    κρεμαλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. πολυ μπλα μπλα δυο διαπιστωσεις γενικοτατης φυσεως (ΝΑ ειστε καλα παιδια στο σχολειο σημερα πχ) και τιποτα για την ταμπακιερα.

    Λοιπον η Τουρκια περα απο διοδους στην ανοικτη θαλασσα (αυτο μπορει οντως να δοθει) εχει δικαιωματα ΔΥΤΙΚΑ της ΧΙΟΥ της ΛΕΣΒΟΥ και της ΛΗΜΝΟΥ;;;;
    ΔΥΤΙΚΑ το υπογραμιζω γιατι το θεμα στο Αιγαιο δεν ειναι "συνοριακες" διαφορες αλλα η προσβαση στις κυκλαδες, στον αργοσαρωνικο κ.α. ως τον 25παραληλο (δειτε ενα χαρτη που ειναι και ΔΥΤΙΚΑ)

    Για το ονομα του θεου ανοιξτε ενα χαρτη περα απο αερολογιες http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Aegean_6_nm.svg.
    Οτι δεν ειναι μπλε κατα τους Τουρκους (και εσας) εχουν "ισα" ή αρκετα συμφεροντα οι Τουρκοι. Ετσι ειναι λοιπον; Στο κρητικο εχουν ζωτικα συμφεροντα οι Τουρκοι; Θα πρεπει να γινει συνεκμεταλλευση 15μιλια εξω απο το Ηρακλειο;;;

    Ο χωρος αναμεσα στην Αθηνα τις Κυκλαδες και την Χιο ειναι διεθνης λοιπον (6νμ) και υποκειται στους ιδιους κανονισμους και εχει το ιδιο ζωτικο συμφερον με το Ατλαντικο που χωριζει την Βρετανια απο τα Φωκλαντ πχ;;;

    Αν ναι ετοιμαστειτε για νηοψιες οταν θελετε να πατε για τις ψευτοαριστερες σας διακοπες στην Ικαρια, την Λεσβο και την Χιο.

    Η πειτε το απο την αρχη. Τα παραπανω νησια ειναι πολυ πιο οικονομικο να συντηρουνται απο την Μικρασιατικη ενδοχωρα, γιατι να ερχονται νοσοκομειο στην Αθηνα και οχι στη Σμυρνη, γιατι εφορια στην αθηνα και οχι εκει;;;

    Ωραια ας κανουμε και μια παραχωρηση και ας γυρισουμε σε συνορα του 1912.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. «Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι»


    Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλάει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, την οικονομική κρίση, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία.

    Στη συνέντευξη που θα παρουσιαστεί ολόκληρη το βράδυ της Δευτέρας (23.30) στο ALTER αλλά και τη zougla.gr, ο κ.Ιερώνυμος «αιφνιδιάζει» με τον τρόπο που στέλνει το μήνυμά του στη κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τις προσθέσεις του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.


    Μεγάλε ετοιμάσου αύριο έχεις "δουλειά",ξέρεις εσύ,μνημόνιο για την εκκλησία,μνημόνιο στα πολιτικά δικαιώματα,μνημόνιο παντού!!!
    Εκτός βεβαίως στον ευρωσταλινισμό για να μη χάνουμε και τη "σειρά" μας.
    Βούρ στο πατσά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @1 Για το Μήτσο & τον Κίτσο.

    Στην προσωπική ιστοσελίδα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργού της κ. Κ. Χατζηδάκη υπάρχει πρόσφατο άρθρο του ίδιου, στο οποίο, ο κ. Χατζηδάκης βάλει εναντίον του κινήματος για τα διόδια «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, γράφει «….Παρατηρώντας την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, διαπίστωσα ότι αναπτύσσεται το λεγόμενο «κίνημα του τζάμπα». Με αφορμή την....
    επιβάρυνση μέσω διοδίων για να γίνουν καινούριοι δρόμοι, ή έστω με αφορμή συγκεκριμένες και πραγματικές αδικίες εις βάρος κατοίκων ορισμένων περιοχών της Ελλάδας, λόγω αυτού του συστήματος, εμφανίζεται μια λογική αυτοδικίας. Οι μπάρες σπάνε και ο καθένας εφαρμόζει το δικό του νόμο επικροτούμενος από σημαντικό τμήμα των αναλυτών και της κοινωνίας…».

    @2 για τους... αμετανόητους... που εξακολουθούν να διαχωρίζουν σε βαθύ και ρηχό το "δεσποτικό" κόμμα της δυναστείας των Παπανδρέου.

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/01/2011&s=
    naytilos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU