Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Μήπως η ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων κατά βάθος ενοχλήθηκε κιόλας από την πρόταση για διάλογο;

Η τρέχουσα ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων δεν αρνήθηκε μόνο την πρόταση συγκροτημένου διαλόγου που της έκανε επίσημα η Δημοκρατική Αριστερά αλλά με άρθρο του εκπροσώπου Τύπου της, αποκαλύπτει ότι κι αν γινόταν ο διάλογος αυτός, από μέρους τους θα ήταν προσχηματικός: "δεν τον υποτάσσουμε σε άλλους στόχους πέρα από το να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις μας, να ελέγξουμε την εγκυρότητά τους και να πείσουμε κι άλλες δυνάμεις για κάποιες από τις θέσεις μας" - με λίγα λόγια, δεν έχουμε τίποτα να πάρουμε από τον συνομιλητή μας εκτός ίσως από ένα crash test των θέσεών ΜΑΣ.
Νομίζω ότι πλησιάζουμε γοργά θαυμαστά επίπεδα αλαζονείας και ορολογία κλειστής σέκτας από έναν χώρο που συγκεντρώνει περιβαλλοντικά ευαίσθητους ανθρώπους και δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιες "ιδεολογικές" συμπεριφορές.

Το κείμενο είναι γεμάτο υπεκφυγές και λεκτικούς ελιγμούς με μοναδικό επίδικο να δικαιολογηθεί η "μοναδικότητα" και το αναντικατάστατο του κόμματος των ΟΠ.
Μου μυρίζει όμως μάλλον σαν αγωνιώδη διαφύλαξη της οριοθέτησης ενός "χώρου" που αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της επιρροής του (εκτός της παρακμής των άλλων κομμάτων)  από την "κατοχύρωση" του brand name "οικολόγοι" και "πράσινοι".
Αν αυτό γινόταν στην αριστερά θα γελούσε και το παρδαλό κατσίκι - όμως στον χώρο της οικολογίας, η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κόμματος μοιραία θα πρέπει να δικαιολογήσει την ανάδειξη μιας οπτικής γωνίας σαν το Όλον - όπως ένα διεθνιστικό ή ένα εθνικιστικό κόμμα προσπαθούν να επιβάλλουν την ύπαρξή τους με γενίκευση της οπτικής τους.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.
Οι ΟΠ δεν είναι ΤΟ κόμμα της οικολογίας, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιο - υπάρχουν πολλές οπτικές μέσα στο περιβαλλοντικό κίνημα ακόμα και για την ανάγκη ή δυνατότητα κομματικής έκφρασης της οικολογίας.
Με αυτήν την έννοια, και πριν αποδείξουν καν ότι είναι ένα αληθινό κόμμα με συνολικές εναλλακτικές επεξεργασίες και θέσεις για την κοινωνία, δεν μπορούν κιόλας να γίνουν τιμητές της "οικολογικοσύνης" των άλλων - απλά δεν το δικαιούνται μόνο και μόνο επειδή έβαλαν απέξω την ταμπέλα "οικολόγοι".
Παρ' όλα αυτά το επιχειρούν: "Η Οικολογία οικοδομεί λοιπόν το δικό της αυτόνομο πολιτικό σπίτι. Προς το παρόν άλλωστε κανένα από τα άλλα κόμματα δεν έχει πείσει, έστω κατ' ελάχιστο, την κοινωνία ότι είναι (και) οικολογικό."

Δηλαδή ο Συνασπισμός πχ και η Δημοκρατική Αριστερά ούτε μυρουδιά οικολογίας δεν αποπνέουν; Μα τι λέμε ξαφνικά; Ότι είμαστε "εμείς, εμείς οι "μόνοι συνεπείς"; Κάπου το έχω ξανακούσει...
Υπάρχουν ήδη άφθονα αριστερόμετρα στην πολυδιασπασμένη αριστερά - τώρα βγήκαν και τα οικολογικόμετρα στην φόρα: μα δεν καταλαβαίνουν ότι με την διεκδίκηση της οικολογικής ορθοδοξίας και αποκλειστικότητας θα προκαλέσουν άλλους διεκδικητές του ίδιου ρόλου και προφανώς την κομματική πολυδιάσπαση και της πολιτικής οικολογίας; 
Ειδικά όσο νομίζουν ότι μπορούν να παραμείνουν "ανένταχτοι" στην σφοδρή πολιτική σύγκρουση δεξιάς - αριστεράς για το κοινωνικό σύστημα εκμετάλλευσης φύσης και ανθρώπου από άνθρωπο - κι όμως λένε: "Μια τέτοια στρατηγική είναι σαφώς ανταγωνιστική απέναντι στη «στρατηγική της ενότητας», που σφραγίζει τις αντιλήψεις άλλων πολιτικών χώρων και ιδιαίτερα της Αριστεράς. Συμβαδίζει επίσης με την παράδοση των Πράσινων να συνεργάζονται σε όλα εκτός από τις εκλογές, αλλά και με τη φιλοδοξία να διεμβολίζουμε εγκάρσια το πολιτικό σύστημα, αντί να επιδιώκουμε να τοποθετηθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του"
Και φυσικά κάτι νέο και θεματικό μπορεί σε συνθήκες κρίσης να πάρει ψήφους από όλο το πολιτικό φάσμα αλλά όσο μένει θεματικό και απολίτικο.
Και για πόσο μπορεί να γίνει αυτό;

Πράγματι ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε έναν δείκτη των ορίων αυτής της προσέγγισης - και βέβαια οι Πράσινοι χωρίστηκαν τότε σε αριστερούς και δεξιούς, πολιτικά ευαίσθητους και νεοφιλελεύθερα κυνικούς.
Μη  ξεχνάμε άλλωστε ότι υπάρχει και ακροδεξιά οικολογία, δογματική οικολογία, φανατική οικολογία και αύριο θα δούμε φονταμενταλιστές πράσινους κλπ - όσα ρεύματα υπάρχουν δηλαδή σε κάθε θεματικό κίνημα.
Όλα αυτά γράφονται γιατί είναι ζημιά για το οικολογικό κίνημα, η ενθυλάκωσή του σε οποιοδήποτε κομματικό οργανισμό και οι διαγκωνισμοί για την "αυθεντική" του αντιπροσώπευση - θα γίνει της αριστεράς...
Φυσικά όσοι θεωρούν ότι έτσι πρέπει να γίνει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά ας μην διεκδικούν για τον εαυτό τους έναν ολόκληρο χώρο μόνο και μόνο γιατί κατοχύρωσαν τη λέξη - όσο κι αν "πουλάει" σύντομα θα πρέπει να "πουλήσουν" και την πολιτική τους εξίσου καλά μόλις καταλαγιάσει η σχετική μόδα: και τότε οι πληγές και η καχυποψία που η σημερινή τους τακτική θα έχουν ανοίξει θα είναι δύσκολο να επουλωθούν..
Ελπίζω, όπως ξανάγραψα να μην είναι πλειοψηφική τάση η άποψη αυτή της τρέχουσας ηγεσίας των ΟΠ  και στα μέλη τους - ή τουλάχιστον αν είναι τόσο όσο η πλειοψηφία στήριξης του Γ. Καμίνη (μία ψηφος) δηλαδή ανατρέψιμη.
Γιατί οι καιροί δεν σηκώνουν νέα "μαγαζιά γωνία" στην οικολογία και την αριστερά, αλλά ισχυρά συλλογικά κινήματα πολιτών με σοβαρές προγραμματικές ανασυνθέσεις και αναθεωρήσεις σε συγχρονισμό με το παρόν και τις ανάγκες του. Και βέβαια μια θεμελιωμένη σε μια γενναία "δεύτερη" ιστορικά αναθεώρηση, Πράσινη Αριστερά.

Όλο το κείμενο:


ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ

Τρίτη, 01 Φεβ. 2011
Άρθρο του Γιάννη Παρασκευόπουλου στην "Αυγή" στις 30.1.2011
Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, συχνά ακούγεται ότι η αντιμετώπισή της  απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, η κρίση αφορά και τις ίδιες τις βεβαιότητες που θα μπορούσαν να στηρίξουν μια τέτοια ενότητα. Σε ένα τέτοιο τοπίο, κερδίζουν σε επικαιρότητα δύο διαφορετικοί τύποι απαντήσεων:
  • Η «απάντηση της ενότητας», που εστιάζει στη συσπείρωση των ευρύτερων δυνατών δυνάμεων στη βάση ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Η παράδοση της αριστεράς θέλει τις συσπειρώσεις αυτές να κορυφώνονται με κοινή εκλογική καταγραφή.
  • Η «απάντηση της νέας δυναμικής», που αναγνωρίζει ότι οι παλιές διαφοροποιήσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί και ότι, στα νέα ερωτήματα που τίθενται,  χρειαζόμαστε νέες απαντήσεις με σαφές στίγμα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την πολιτική μας στην εκτίμηση ότι η ταυτόχρονη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση κάνει απαραίτητη την ανάδειξη ενός ισχυρού πράσινου πολιτικού πόλου. Ένας τέτοιος πόλος θα προωθεί απαντήσεις ταυτόχρονης διεξόδου από όλες αυτές τις όψεις της κρίσης και θα ασκεί πίεση στο πολιτικό σύστημα, επηρεάζοντας και θέσεις άλλων κομμάτων. Συσπειρώνοντας στο εσωτερικό μας ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, εστιάζουμε στη δυναμική της συνάντησής μας  και στο διακριτό πράσινο στίγμα που μας συνενώνει.
Η πολιτική συμμαχιών που ακολουθούμε, ακολουθεί την «προτεραιότητα του κοινωνικού»: συμμαχίες με κατά προτεραιότητα κοινωνικό χαρακτήρα, με κινήματα, πρωτοβουλίες πολιτών και ΜΚΟ, γύρω από συγκεκριμένους στόχους. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι συμμαχίες αυτές αφορούν και την οικοδόμηση θεματικών πλειοψηφιών, πάλι γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα.
Εγχειρήματα για θεματικές και τοπικές πλειοψηφίες, προφανώς συμπεριλαμβάνουν και δυνάμεις από άλλους πολιτικούς χώρους, πάντα όμως σε συγκεκριμένη βάση.  Εξαίρεση αποτελεί το τοπικό επίπεδο, όπου η άμεση καθημερινή επαφή δημιουργεί κάποιες φορές χώρο για μονιμότερες κοινές πρωτοβουλίες και μεταξύ διαφορετικών πολιτικών χώρων.
Κύριο όμως πεδίο συνάντησής μας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, είναι ο προγραμματικός διάλογος. Το διαρκή αυτό διάλογο με όσους πολιτικούς χώρους δε έχουν αξίες διαμετρικά αντίθετες από τις δικές μας, θεσμοποιημένο ή άτυπο, δεν τον υποτάσσουμε σε άλλους στόχους πέρα από το να εμπλουτίσουμε τις προτάσεις μας, να ελέγξουμε την εγκυρότητά τους και να πείσουμε κι άλλες δυνάμεις για κάποιες από τις θέσεις μας. Στο διάλογο αυτό δεν υπάρχουν για μας προνομιακοί ή αποκλειστικοί συνομιλητές. Είναι ανοικτός όχι μόνο στα κόμματα αλλά και την Κοινωνία των Πολιτών.
Μια τέτοια στρατηγική είναι σαφώς ανταγωνιστική απέναντι στη «στρατηγική της ενότητας», που σφραγίζει τις αντιλήψεις άλλων πολιτικών χώρων και ιδιαίτερα της Αριστεράς. Συμβαδίζει επίσης με την παράδοση των Πράσινων να συνεργάζονται σε όλα εκτός από τις εκλογές, αλλά και με τη φιλοδοξία να διεμβολίζουμε εγκάρσια το πολιτικό σύστημα, αντί να επιδιώκουμε να τοποθετηθούμε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο του.
Σε όλα αυτά, παίρνουμε βέβαια υπόψη μας ότι άνθρωποι με οικολογικές ευαισθησίες, πιθανόν και με πράσινες αξίες, υπάρχουν και σε άλλα κόμματα: σεβόμαστε την επιλογή τους για διαφορετική πολιτική ένταξη, ενθαρρύνουμε διακριτικά ενδεχόμενες προσπάθειές τους να «οικολογοποιήσουν» και τα δικά τους κόμματα, έχουμε όμως επίγνωση ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα.
Η Οικολογία οικοδομεί λοιπόν το δικό της αυτόνομο πολιτικό σπίτι. Προς το παρόν άλλωστε κανένα από τα άλλα κόμματα δεν έχει πείσει, έστω κατ' ελάχιστο, την κοινωνία ότι είναι (και) οικολογικό.
Γιάννης ΠαρασκευόπουλοςΕκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

33 σχόλια:

  1. Σε ενοχλεί το ότι οι ΟΠ μιλούν σα να είναι οι μόνοι εκφραστές της οικολογίας, τη στιγμή που είσαι σε ένα κόμμα που λέγεται Δημοκρατική Αριστερά (λες και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς είναι αντιδημοκρατικά - ή λες και το ΔΗΑΡΙ είναι έστω πιο δημοκρατικό...). Γιατί έχω την εντύπωση ότι, αν είχαν δεχτεί να συνεργαστείτε (και άρα αν σας εξασφάλιζαν την είσοδο στη βουλή, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο και όχι η καούρα σας να συνεργαστείτε με τους ΟΠ), όλα στους ΟΠ θα ήταν μια χαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ ?

    Και τώρα τί?
    Πώς θα μπούμε στη βουλή?
    Πως θα εξασφαλίσουμε τα "επίγονά" μας?
    Μα καλά για μ.... ψάχνει η παρέα του Φώτη?
    Νομίζει οτι οτι ο κολαριστός του λόγος μπορεί να ξεγελάσει πλέον κανένα?
    Απο την ήμερα που η παρέα έστεισε το "μαγαζί" μπορεί να εξηγήσει κάποιος τι "πούλαγε"?
    Η "αραχτή" παρέα των ταβάνων της πολιτικής νομίζει οτι θα βρεί καινούργια βόδια να τρέφεται τέρμα το παρασιτιλίκι...
    Η με το πασοκ ή στη σύνταξη και αργεί κι όλας για ορισμένους,αρα στις υπηρεσίες απο τις οποίες είμαστε αποσπασμένοι.
    Και το κίνημα ναι ρε γαμώτο τι θα κάνει το κίνημα χωρίς τη σκέψη ενός Μαργαρίτη(έχει και κωλόφατσα ο συγκεκριμένος)ούτε στο kontra gossip ρεπορτάζ δε μπορεί να κάνει.
    Η δυναστεία των ΠΑΠ είναι έτοιμη πλέον να τα σφάξει όλα με τις κουρελούδες του Φώτη θ ασχολείται.
    Μονόδρομος λοιπόν στο δρόμο του Μπίστη,του Μίμη,και της Μαρίας,αλήθεια ξέρει να μας πεί κανείς που "κολυμπάει" το κορίτσι τώρα που υπάρχει και τρυκιμία στο ΔΟΛ??
    Η "μαγκιά" των ελεύθερων σκοπευτών του facebook δεν φιάχνει κινήματα επειδή κάποιοι έχουν "αυπνίες" και υπαρξιακά προβλήματα.
    Πάντως ως ειδικοί τώρα με το άνοιγμα των "κλειστών"(αλλη φασιστική ορολογία Παπ,ΜΜΕ)θα πάρετε καμιά άδεια φαρμακείου να διανυκτερεύετε να σπάει και η ανία σας...
    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Σην ιδρυτικό συνέδριο..θα συμμετέχει και ο "Τσουκάτος"???ξέρουν κάτι καλόπαιδα εκει ψηλά ,εκεί ψηλά,εκεί ψηλά ! στον "Υμηττό"
    η μήπως ο "Μαντέλης"??(αυτό είναι "σκονάκι" μπάς και περάσουμε το μάθημα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kι άλλο ένα ρε καλόπαιδα στη Κερατέα, το πασοκ του ΓΑΠ 'σπαζει" κάτι μήνες κεφάλια,ποιός απο όλους εσάς εχει κάνει έστω και μισή αναφορά στα γεγονότα,αλλά ξέχασα απο τας "βρυξέλλας" που να τρέχουμε να μάθουμε που είναι η Κερατέα.
    Αντε καλό ελάχιστο ξεφτιλισμένο είσόδημα.
    Η συνθηματολογία σου πάντως ρε "αναρχοαυτόνομε"παλιμπαιδιστή μας τρελαίνει έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου για να μη πω καμιά μ....αν έχεις μπεί σε ΜΜ μεταφοράς...
    Μια γρήγορη ερώτηση για το θέμα, τι μάρκα είναι τα λεωφορεία της Αθήνας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η είσοδος στην βουλή γίνεται με επικρότηση θέσεων και όχι με ψευτοσυνεργασίες. Η ΔΑ θα μπει στην βουλή εάν πείσει πολιτικά - το ίδιο και οι ΟΠ, το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον τελευταίο άλλωστε, το μόνο διακύβευμα που τον κρατάει ακόμα "ενωμένο" αυτό είναι.
    Η ΔΑ είχε την τόλμη να απολέσει το μερίδιο της κρατικής επιδότησης και να "ρισκάρει" την αυτόνομη πολιτική έκφραση ξεκινώντας από το μηδέν.
    Πολιτεύεται δημόσια, αυτόνομα και τολμηρά προσπαθώντας να απαλλαγεί και αυτή από την αρνητική επιρροή της ελληνικής πελατειακής και συντεχνιακής κομματικής λογικής.
    Μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και όχι.

    Τώρα για τις "κωλόφατσες", τι να πω; Αυτό είναι το ήθος των αντιπάλων της δημοκρατικής αριστεράς; Οι βρισιές και οι λεκτικοί προπηλακισμοί;
    Όταν βγάλεις την κουκούλα ανώνυμε θα δούμε και την δική σου φάτσα - ή δεν είναι για κοίταγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω την αίσθηση. Γιώργο, ότι παρασύρθηκαν από κάποια ΜΜΕ που το τελευταίο διάστημα έβλεπαν συνεργασία. Μία θέση που προβλήθηκε σχετικά έντονα τις τελευταίες βδομάδες και μάλλον ενόχλησε τους Οικολόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι Δείμο αλλά η συνεργασία προϋποθέτει ανοιχτό διάλογο και συμπτώσεις απόψεων - δεν γίνεται στα ΜΜΕ. Πότε επιτέλους σε αυτήν την χώρα θα αλλάξει το σκηνικό me and myself; Και αν αυτό δεν μπορούν να το κάνουν δημοκρατικοί πολιτικοί οργανισμοί μεταξύ τους, παραμερίζοντας τις σκοπιμότητες και τα σενάρια των παραπολιτικών κέντρων, ποιος θα το κάνει;
    Η κοινωνία των πολιτών τρέφεται από τον ανοιχτό διάλογο και παρακινείται να συμμετάσχει στα κοινά - αλλιώς κλείνεται στην καχυποψία και την εσωστρέφεια.
    Ας γίνει συγκροτημένος διάλογος και κανείς δεν θα χάσει - ούτε η ΔΑ έχει κανέναν στο τσεπάκι της. Ακόμα και τα μέλη της περιμένουν την ολοκλήρωση της πολιτικής της φυσιογνωμίας για να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν στο νέο εγχείρημα - οι άλλοι τι περιμένουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η "ενόχληση" νομίζω είναι πρόσχημα - πόσα πράγματα άλλωστε δεν μας ενοχλούν καθημερινά σε όποιον χώρο κι αν συστρατευόμαστε; Αυτό είναι το ζήτημα; Η μεγαλύτερη ενόχληση είναι να σε διαψεύδει κάποιος που υπόσχεται προγραμματικό διάλογο αρνούμενος να τον κάνει όταν έρθει η συγκεκριμένη πρόταση με υπεκφυγές - κι αν αυτό είναι ίδιον ατόμων, δεν συνάδει με οργανωμένο πολιτικό ρεύμα: ή κάνεις πολιτική ή όχι - ή αναλαμβάνεις τις πολιτικές σου υποχρεώσεις ή όχι.
    Κι ο διάλογος είναι ΙΔΡΥΤΙΚΉ πολιτική δέσμευση των ΟΠ. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά τότε θα αρχίσει να μοιάζει ότι πάνε σε συνένωση ή έτσι θα το εκμεταλλευτούν τα ΜΜΕ. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει (πουθενά εκ των δύο δεν ανήκω), αλλά ξέρουμε καλά ότι τέτοιοι χειρισμοί είναι δύσκολοι, θέλουν πολύ προσοχή και μερικές φορές προκαλούν κακές εντυπώσεις στα μέλη και στελέχη τους. Μερικοί βλέπεις δε θέλουν τη συνένωση και ως εκ τούτου φοβούνται και το διάλογο (μονόπλευροι και φανατισμένοι θα μου πεις δικαιολογημένα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστά Δείμο αλλά ο τρόμος των ΜΜΕ δεν είναι καλό σημάδι. Στην ΔΑ δεν "ανήκουμε" - είναι ένα κόμμα υπό διαμόρφωση και θέλουμε να το επηρεάσουμε θετικά. Όλα είναι ανοιχτά. Ας μην κλείνουν πόρτες αλλού τέτοιες ώρες. Όλος ο δημοκρατικός κόσμος χρειάζεται ανοιχτό διάλογο γιατί τα ελλείμματα είναι μεγάλα και επείγοντα μπροστά στην γενικευμένη κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πχ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω στην σκιαγράφηση της πολιτικής των ευρωπαίων πρασίνων Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική: ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ", δεν αξίζει τον κόπο και να συζητηθεί δημόσια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Γιωργος
    Αστο "δικέ" μου τέρας!!!
    Για το λόγο αυτό φοράω και την "κουκούλα" και στον ύπνο μου!
    Να φανταστείς έχω ξεχάσει αν έχω δύο ή τρείς μύτες,τέσσερα ή πέντε μάτια,άσε που έχω την εντύπωση οτι το σαγόνι μου είναι στο κούτελο.
    Μια τραγωδία σκέτη.
    Για το λόγο αυτό θα σε παρακαλέσω μη μου δημιουργείς μεγαλύτερο "συμπλεγμα" με τη κουκούλα.
    Για την ταμπακιέρα πάντως τσιμουδιά, να μας δώσεις (ποσοστά οχι ονόματα) που έχουν "δουλέψει" όλα αυτά τα παληκάρια ή που δουλεύουν σήμερα.
    Ξέρεις το καλαμπουράκι της κρατικής χρηματοδότησης μη το λές και συνέχεια και 'καρφώνεσαι",η ερώτηση είναι συγκεκριμένη ένα πσοσοστό ενεργών μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ένα ποσοστό "απασχολούμενων" κρατικοδίαιτων απο όοοολους αυτούς τους "απίθανους"...των ΜΚΟ!!!
    Αμ έπος αμ έργον...τα υπόλοιπα περι "δημοκατικοαριστερού" ήθους αστο να το κρίνουν οι πολίτες στην ώρα τους.
    Προς το παρόν φαινεται μια ανυπομονησία απο την ΔΑ να "εξασφαλίσει" υποστατή εκλογική βάση οψόμεθα,προσωπικά της το εύχομαι,να αποκτήσουμε κι ένα κόμμα που δεν θα δέχεται καμια κρατική επιχορήγηση στη πράξη.
    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Μέχρι και στον αθέατο κόσμο του παπαρδέλα πάμε τώρα για πασαρέλλα?(χθεσινοβραδινός τσουκαλης "καταπληκτικός) αντε και στο telecity του Καρατζαφύρερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή στρουθοκάμηλε, η πρόταση δεν ήταν για διάλογο σκέτο αλλά για διάλογο και συμπόρευση. Η απάντηση ήταν διάλογος ναι, για συγκεκριμένα θέματα (τέθηκαν 3) χωρίς συμπόρευση.

    Προσπαθώντας να μην έχω καθόλου πικρόχολο ύφος, μου φαίνεται ότι στην Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει κατανοηθεί ότι η συνεργασία δοκιμάστηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τα συμπεράσματα βγήκαν τότε και είναι βασικά 2.

    1. Η Δημοκρατική Αριστερά συνεργάζεται ευχαρίστως χωρίς ιδιαίτερες προγραμματικές απαιτήσεις αλλά με την προυπόθεση να έχει η ίδια την πολιτική εκπροσώπηση.
    2. Οι πολίτες εν πολλοίς απέριψαν την συνεργασία δίνοντας μικρά ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά που θα έπαιρναν μόνοι τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Με αυτά τα δεδομένα μου κάνει εντύπωση και η πρόταση που έκανε η Δημ. Αριστερά και η απογοήτευση που δημιούργησε η απάντηση των Οικολόγων Πράσινων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @prespensis,
    Συμπόρευση χωρίς προηγούμενο διάλογο προφανώς δεν γίνεται γι αυτό και δεν μπαίνει ως προαπαιτούμενο ποτέ: μόνο σαν επιθυμητή προοπτική με έναν χώρο που βλέπεις συμπτώσεις σε πολλά ζητήματα. Άρα δεν τέθηκε έτσι και θα ήταν τρελό να μπει το κάρο πριν το άλογο.
    Ναι, οι συνεργασίες στις δημοτικές ήταν θολές πολιτικά εφόσον κεντρικά δεν είχε προλάβει να γίνει οποιοσδήποτε διάλογος σε βασικά ζητήματα.
    Η ανάγνωση λοιπόν αρνητικά του αποτελέσματος είναι λίγο βιαστική και πρόχειρη.
    Η ΔΑ είχε σε πολλές περιπτώσεις αρνητικές απόψεις για τις συγκεκριμένες συνεργασίες από τον κόσμο της αλλά προέκρινε τις συνεργασίες από τις πιθανές απώλειες - άλλωστε ως γνωστόν τα ποσοστά στις συνεργασίες δεν αθροίζονται, συχνά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Προφανώς υπάρχει πανικός στην ηγεσία των ΟΠ - γιατί ακόμα και η προοπτική συμπόρευσης σε κάποια ζητήματα δημιουργεί τέτοια αναστάτωση και αρνητισμό;
    Μήπως η ΔΑ είναι σε θέση να αποφασίσει για τους ΟΠ;
    Προφανώς λοιπόν αυτά δεν είναι σοβαρά - κάτι άλλο τρέχει που μάλλον είναι εσωτερικό των ΟΠ αλλά βγαίνει σαν κοινή απόφαση μη "προνομιακών" σχέσεων - τι εφεύρημα κι αυτό...
    Ίσως οι ΟΠ δεν είναι έτοιμοι, δεν έχουν εσωτερική συμφωνία ή και επαρκή πολιτική ενοποίηση ή τέλος πάντων έχουν δικά τους θέματα να λύσουν πρώτα κι αυτό είναι σεβαστό - δεν παύει όμως να δείχνει ότι δεν είναι έτοιμοι για σοβαρή πολιτική παρέμβαση: μόνοι τους μένουν σε κατάσταση ανενεργή.
    Όταν όμως φτιάχνεις ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να τιμάς τις διακηρύξεις σου, αλλιώς αποδεικνύεις πολιτική ανετοιμότητα. Η ΔΑ πχ είναι στα σκαριά μόλις μερικούς μήνες αλλά δεν φοβάται να πάρει πολιτικές πρωτοβουλίες ή καθαρές θέσεις με κόστος (πχ άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων) - άλλωστε γι αυτό λοιδορείται ήδη από τον παραδοσιακό αριστερό χώρο.

    Τοπικές τώρα συνεργασίες και "ποιος θάναι επικεφαλής" ας μην το ανοίξουμε, γιατί και οι ΟΠ είχαν συχνά παράξενες απαιτήσεις και συμπεριφορές.
    Τα υπόλοιπα με τα 2 συμπεράσματα μου ηχούν ολίγο μπακαλική - χωρίς παρεξήγηση, αυτά δεν είναι πολιτικά συμπεράσματα. Δηλαδή αν στις επόμενες εκλογές οι ΟΠ δεν πιάσουν τα ποσοστά που επιθυμούν ή βλέπουν στις δημοσκοπήσεις θα συμπεράνουν ότι πρέπει να αυτοκαταργηθούν; Μάλλον τακτική θα αλλάξουν -και ίσως τότε ζητήσουν οι ίδιοι διάλογο. Τώρα μάλλον κάνουν μόνο δημοσκοπικές αναγνώσεις και όχι πολιτικές - τους κατανοώ: πολλοί την έχουν πατήσει έτσι και επανειλημμένα μάλιστα στην αριστερά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ Γιώργος

    Φιλε μου δεν είσαι στα καλά σου τι ύφος είναι αυτό?
    Πανικός στην ηγεσία των ΟΠ?
    Και όλο το υπόλοιπο σκεπτικό σου ακριβώς επιβεβαιώνουν τη διαθεση για "καπελο".
    Και σε τελική ανάλυση εσυ ως τι μιλάς ως "παράγοντας",ως Οργάνωση,τι στο καλό είσαι?
    Το τι κάνεις εσύ ή το κόμμα σου εσωτερικά δεν μας αφορά,οργανοτικοπολιτική αυτονομία άλλων χώρων,γνωρίζεις τι σημαίνει?
    Κλείνοντας,οι εξελίξεις για την κοινωνία είναι μπροστά,όλοι και όλα θα κριθούν.
    Εσύ μάλλον απο υπερβάλλοντα "παραγοντίστικο" λόγο είσαι πανικόβλητος.
    Εμείς σε όσες συζητήσεις έχουμε κάνει τέτοια νοοτροπία απο πλευράς ΔΑ δεν έχουμε διαπιστώσει,εσυ μάλλον τον εαυτό σου εκπροσωπείς.
    Δεν μας "παέι" η διαδικασία Συριζα μπορείς να το αντιληφθείς αυτό????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Να.Πα.,
    φυσικά και εκπροσωπώ τον εαυτό μου και την γνώμη μου λέω.
    Αν αυτό ενοχλεί κάποιους, τι να κάνω; Όποιος θέλει συμμετέχει στην συζήτηση όποιος ενοχλείται όχι.
    Πάντως δεν διασπείρω ψευδείς ειδήσεις - νοιάζομαι για το πράσινο κίνημα στο οποίο συμμετέχω από την εποχή της Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων και μετέχοντας στην τοπική μου οικολογική κίνηση.
    Ανησυχώ για την περιχαράκωση του χώρου των ΟΠ από ανθρώπους και απόψεις που προτιμούν το "μαγαζάκι" τους έναντι του διαλόγου. Δεν θεωρώ ότι είμαστε "εμείς" και "εσείς" - άτομα είμαστε και πολίτες.

    Τώρα για τα "καπέλα" και τον Συριζα, τι να πω...
    Ο υποψήφιός σας πχ Κ.Διάκος ήταν Συριζα πριν δυο τρία χρόνια,(τον θυμάμαι στο πολυτεχνείο στις μαζώξεις της ΠΑΣΑ) ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΆ ΈΓΙΝΕ ΒΕΡΟΣ ΟΙΚΟΛΌΓΟΣ και μεγαλοπαράγοντας του χώρου; - έριξε και το καπέλο του όπου μπόρεσε στις περιφερειακές/δημοτικές (και στους τοπικούς ΟΠ και τις τοπικές διεργασίες - το υπέστη και η οικολογική μου κίνηση) και τώρα θα τον θεωρήσουμε και "πιο" οικολόγο από άλλους με δεκαετίες στο πράσινο κίνημα επειδή προσχώρησε στους ΟΠ;

    Όπως βλέπεις λοιπόν χρειάζεται οικολογική εγρήγορση και ανοιχτό μυαλό - οι τίτλοι δεν λένε τίποτα.
    Ο δημόσιος διάλογος αντίθετα ξεκαθαρίζει πολλά και κόβει τον υπόγειο παραγοντισμό - αν ήθελα να παραγοντίσω θα κυκλοφορούσα σε διαδρόμους δεν θα τα έγραφα δημόσια με κίνδυνο να στενοχωρήσω πολλούς καλούς μου φίλους και από δω και από κει...

    Τώρα για το ύφος μου επιτρέπεται νομίζω - δεν είμαι και καινούργιος...κι αν άλλοι δεν μιλούν, εγώ οφείλω να μιλήσω καθαρά: αυτό που ζητώ και από τους άλλους.
    Έχεις ακόμα πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Διαβασα το αρθρο στην Αυγη,που επιβεβαιωνει την ''αιρετικη'' και αυστηρα προσωπικη αποψη οτι σεβομαι περισσοτερο το ΚΚΕ που δεν καμωνετε οτι ειναι κατι που ΔΕΝ ειναι. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Παρ'ότι είσαι στο πράσινο κίνημα από την εποχή της ΕΚΟ φοβάμαι ότι δεν έχεις δώσει σημασία σε μερικά βασικά

    Η στρατηγική του πράσινου πόλου και η επιλογή του να μην έχουν προνομιακούς συνομιλητές είναι βασικές πολιτικές επιλογές των συνεδρίων των ΟΠ (6ο και 7ο τουλάχιστον). Δες τα και μόνος σου. Οι ηγεσίες σε αυτό το κόμμα κάνουν ότι τους λένε τα μέλη και όχι το αντίθετο.

    Προσωπικά ελπίζω η ηγεσία των ΟΠ να είναι σε πανικό όπως κάθε ηγεσία πολιτικού κόμματος αυτή την εποχή. Αλλιώς θα τους πάρει και θα τους σηκώσει το καλοκαίρι.

    Όταν κάνεις συνεργασία δεν την κάνεις για να μειώσεις το πολιτικό βεληνεκές των συνεργαζόμενων αλλά για να αυξήσεις τη συνολική ακτινοβολία. Συγνώμη, αλλά ζητάς να μας φτύνει ο κόσμος και να λέμε ότι βρέχει (γιατί αν πω ότι τρώμε ροχάλες έχω μπακαλίστικη λογική).

    Επίσης πέρα από οποιαδήποτε παιχνιδάκια, παράλογες απαιτήσεις κλπ. που δεν τα γνωρίζω, εξήγησέ μου γιατί ήταν τόσο ανυπόφορο για τη Δημ. Αριστερά να υποστηρίξει έστω κι ένα σχήμα με επικεφαλής πράσινο; (το ίδιο ισχύει καρμπόν και για τον ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται να πάρει σειρά).

    Άσχετο: ο Διάκος έστω κι αν δεν είναι κανένας ογκόλιθος της Οικολογίας συμμετέχει με συνέπεια στους Οικολόγους Πράσινους από την ίδρυσή τους, και πιο πριν ήταν στους Οικολόγους Εναλλακτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είμαι ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Με το μπλόγκερ της Α.Σ. θα ήθελα να γνωριστούμε και να τα πούμε σύντομα από κοντά. Πιστεύω ότι θα είχαμε πολλά να πούμε.
    Απόψε όμως Θα τον ρωτήσω αν βλέπει τουλάχιστον θετικά την ύπαρξη και την αυτόνομη πορεία των πράσινων κομμάτων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
    Τα θεωρεί πολιτικά, ή απλώς θεματικά κινήματα όπως βλέπει τους Οικολόγους Πράσινους;

    Αν στις υπόλοιπες χώρες τα πράσινα κόμματα λειτουργούν θετικά, σε τι διαφέρει η ελληνική πραγματικότητα;

    Στο άρθρο μου σημείωνα ως πρώτο στόχο του διαλόγου για μας "να εμπλουτίσουμε τις θέσεις μας". Σίγουρα σημαίνει αυτό, όπως λες, ότι "δεν έχουμε να πάρουμε τίποτα από το συνομιλητή μας;"

    Οι Πράσινοι ΔΕΝ είμαστε το κόμμα της οικολογίας. Είμαστε όμως ένα μικρό πράσινο κόμμα, που δεν ενδιαφέρεται να προτείνει στο ακροατήριό του τις σημαίες άλλων πολιτικών χώρων. Μακάρι το στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς ή και άλλων κομμάτων να ήταν όπως η εικόνα του Μ. Παπαγιαννάκη, που είχε καταγραφεί στην κοινωνία ως οικολόγος παρόλο που ο ίδιος δήλωνε αριστερός και σοσιαλδημοκράτης. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει σήμερα με κανένα άλλο κόμμα, αριστερό ή μη. Δεν αμφιβάλλω ότι στους κόλπους σας υπάρχουν και τώρα άνθρωποι με ανάλογες ευαισθησίες και πρακτικές, που θα ήθελαν να δουν το κόμμα τους να μετεξελίσσεται σε κάτι αντίστοιχο με την Πράσινη Αριστερά της Ολλανδίας.
    Όμως το στίγμα δεν το δίνουν αυτοί, και η κοινωνία δεν έχει πειστεί ότι ο κ.Κουβέλης είναι ο νέος Παπαγιαννάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ prerspensis και Γιάννη Παρασκευόπουλο,
    Κατ' αρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση και την καλόπιστη απάντηση στην κριτική που άσκησα σε επιλογές των ΟΠ.
    Και ναι, αυτό που ζητώ επί της ουσίας είναι η βοήθειά σας για να γίνουμε κόμμα της Πράσινης Αριστεράς. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από έναν συντεταγμένο και ανοιχτό μπροστά στον κόσμο διάλογο που θα θέσει τα ουσιώδη ζητήματα όπου η αριστερά και η οικολογία μπορούν να συγκλίνουν. Χωρίς να σηκώσει κανείς την σημαία του άλλου, χωρίς να καταλυθεί η αυτονομία και ο αυτοπροσδιορισμός του κάθε χώρου - άλλωστε, το εγχείρημα των Αριστερών Πράσινων είναι που χρειάζεται αποσαφήνιση - οι Οικολόγοι Πράσινοι θα δοκιμαστούν σαν επιλογή "ανένταχτη" στο φάσμα αριστεράς-δεξιάς μόνοι τους και θα συνάγουν τα συμπεράσματά τους το επόμενο διάστημα. Δεν θέλουμε τις ψήφους σας, τις ιδέες σας θέλουμε - άλλωστε οι δεξιοί ψηφοφόροι σας δεν θα επέλεγαν ποτέ ένα κοινό σχήμα, γι αυτό και υπάρχουν απώλειες στις κοινές μας καθόδους - αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής στην συγκυρία του ποιο είναι το πιο σημαντικό και δεν ξέρω αν αυτοί οι ψηφοφόροι θα παραμείνουν μαζί σας όσο τοποθετείστε πιο καθαρά σε κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ prespensis,
    Ρωτάς: "γιατί ήταν τόσο ανυπόφορο για τη Δημ. Αριστερά να υποστηρίξει έστω κι ένα σχήμα με επικεφαλής πράσινο;"
    Αν έγινε έτσι - δεν γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες - προφανώς ήταν λάθος της ΔΑ. Ας κρίνουμε κατά περίπτωση όμως μιας και δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός αλλά αφέθηκε στις τοπικές κινήσεις - φαντάζομαι και επιθυμώ, η αλληλογνωριμία σε τοπικό επίπεδο να αλλάξει τα πράγματα σε αυτό το επίπεδο στο μέλλον και η ΔΑ να το αναγνωρίσει όπου έσφαλε ή απέρριψε επικεφαλής μόνο και μόνο επειδή ανήκαν στους ΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Γιάννη,
    Γνωριζόμαστε ήδη από την ΕΚΟ, θα τα πούμε κι από κοντά.
    Για τον Φώτη Κουβέλη ένα πράγμα έχω να σου πω: ξέρει να ακούει, ξέρει να δέχεται το δίκιο του συνομιλητή του - έχει μάθει στον διάλογο, ως ανανεωτικός "αναθεωρητής" και μπορεί να συνεχίσει και ως "πράσινος" αναθεωρητής - πείστε τον, μην είστε καχύποπτοι γιατί άλλο στίγμα έχει ο καθένας μας στην κοινωνία αλλά αυτό, τουλάχιστον στην ανανεωτική αριστερά, ποτέ δεν έκλεισε τον διάλογο - το αντίθετο.
    Τις απόψεις του Μιχάλη τις ενστερνιζόμαστε όλοι στην μεταρρυθμιστική οικολογική δημοκρατική αριστερά - τα χαρίσματά του και η τόλμη του ίσως μας λείπουν σε ένα ποσοστό αλλά αυτό είναι το στίγμα. Δοκιμάστε τον διάλογο και θα το δείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ Γιωργος

    Καλη σου μερα,
    Λυπαμαι αλλα πρωτη φορα συναντω προσωπικοτητα σαν τη δικη σου.
    Τι μια "βριζεις",το οναμαζεις μαλιστα και κριτικη.(προσωπικη απαξιωτικη επιθεση στον κ.Διακο,ο υποψηφιος σας κλπ...)
    Και παλι λυπαμαι, αλλα το "προβλημα" σου δεν μπορουμε να στο λυσουμε εμεις!
    Καλοπροαιρετα, χρειαζεσαι αλλου ειδους βοηθεια.
    Διαβασε προσεκτικα τι γραφεις,ποτε τη μια φορα, και ποτε την αλλη.
    Εκτος κι αν δε εισαι ενας, αλλα δυο η τρεις που καθε φορα αναλαμβάνετε να απαντησετε.
    Κατι δεν παει καλα με τη περιπτωση σας.
    Εκφράζω τον εαυτο μου,ειμαι στη ΔΑ,καλως η ΔΑ εδω,κακως η ΔΑ εκει,ημουν στη τοπικη μου κινηση οικολογων εδω,τωρα ειμαι στη ΔΑ εκει....
    Τι πραγματα ειναι αυτα?
    Δεν μπορεις να αντιληφθεις οτι οι ΟΠ εχουν μια διαφορετικη κουλτουρα απο τη δικη σου,δεν καταλαβαινεις οτι τα σχηματα των 5-10 "προσωπικοτητων" που εφιαχναν κόμμα η "ρευμα", δεν αφορα το δικο μας κινημα.
    Δεν ειμαστε κομμα της "αριστερας" με τις γνωστες παθογενειες,ειμαστε ενα κινημα με σαφεις οργανωτικοπολιτικες λειτουργιες, οχι "διαδικασιες",ανοιχτους οριζοντες διαλογου και σαφες πολιτικο στιγμα.
    Το αμεσοδημοκρατικο,που σε καιει,με ολες τις "δυσκολιες" του ειναι βασικος μοχλός της υπαρξης και λειτουργιας μας,ετσι λαμβάνονται οι αποφάσεις μας,οσο και να σου φαίνεται περιεργο,και η "ηγεσια" μας ΑΚΟΥΕΙ,δεν καμωνεται οτι εχει αυτιά!
    Αυτο και απο τον τιτλο της αναρτησης σου φαινεται οτι δεν το λογαριαζεις καθολου και επιμενεις στο γνωστο προβοκατορικο υφος-ηθος της γνωστης "αριστερας"
    Ασε λοιπον τα περιτα,περι πανικου,περι προσχηματικων κ.α.
    Αποφασισε να δρασεις μεσα στην κοινωνια και οχι μεσα απο το νεοπαραγοντισμο των blogs,δεν θα "παρουμε",κατα το δικο σου τροπο,αδικα χανεις το χρονο σου μαζι μας,σας ξερουμε, καιρος να δειξετε λιγο σεβασμο και να μας 'μαθετε" κι εσεις.
    Ειναι το στοιχειώδες, "σεβασμος" στο μαζικο χωρο,στο μαζικο κινημα.
    Εμεις δε ζουμε με το αγχος των εκλογων,ζουμε μεσα στις αγωνιες της κοινωνιας,ειμαστε αναποσπαστο κομματι της,με τα στραα της και τ αναποδα της αλλα παντα με σεβασμο!!
    Αραγε δεν σε προβληματιζει το "κοψιμο" μας απο ολα τα ΜΜΕ,σε αντιθεση με το δικό σας υπο "ιδρυση",συμφωνα παντα με τα λεγομενα σου,κομμα και την προνομιακη μεταχειριση σας απο αυτα.
    Σημειωτεον καθολου δεν μας ενοχλει αυτο, αρκει να αρθρωνεται παντα ενας σοβαρος λογος και οχι τα γνωστα "κλισε" το "δικο" μας κόμμα αυτό,εκεινο, η το αλλο.
    Αλλωστε εμεις προτεινουμε εναν αλλο αξιακο τροπο ζωης,εσεις μεχρι σημερα,μια "παραλλαγη" του προβληματικου τροπου αναπτυξης σε παγκοσμια κλιμακα που μας εφτασε ωε εδω,αλλα παντα με την παραλογη "ανταγωνιστικη" ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
    Ειναι μακρυς και δυσκολος ο αγωνας ολων μας...
    Ο κυβερνητισμος παντως σε καθε περιπτωση δεν μας αφορα!!!
    Ευχαριστω για την φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Παρακαλώ..!
    "Εσείς" και "εμείς"; Δεν παίζεται έτσι το παιχνίδι Να.Πα. φίλε μου.
    Δεν ξέρω αν έχεις δυσανεξία στην ανοιχτή κριτική και στις πολλές ιδιότητες ενός πολίτη που δεν δέχεται ότι κάποιος χώρος έχει όλα τα καλά και οι άλλοι τίποτα.
    Ανέφερα τον Κ.Διάκο, γιατί δεν είναι ανέφελη η "κοινωνία" των ΟΠ. Έχω και φίλους πολλούς σε αυτόν τον χώρο και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα - απλά ανέφερα μία περίπτωση κραυγαλέα για μένα και δεν είναι απαξίωση, είναι καταγγελία για συγκεκριμένες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τις αρχές του πράσινου κινήματος που εντερνίζομαι (το που συμμετέχω είναι δικός μου λογαριασμός και σου επιστρέφω τα περί "συμμετοχής" γιατί δεν είσαι σε θέση να ξέρεις).
    Επί της ουσίας, μακάρι να λειτουργεί η αμεσοδημοκρατία στους ΟΠ - αν δεν λειτουργήσει στην ΔΑ κι εγώ μαζί σας.
    Στο μεταξύ δεν θα φτιάξουμε αναχώματα ούτε μαντριά - το "εμείς" και "εσείς" που κατά κόρον χρησιμοποιείς εκεί παραπέμπει.
    Αν θέλεις διάλογο απάντησε επί της ουσίας όπως έκαναν παραπάνω άλλα μέλη των ΟΠ. Αν δεν τον αντέχεις, μην ψάχνεις για ψυχολογικά προβλήματα στους άλλους - άλλοι τον αντέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιώργο,

    Μου κάνει εντύπωση που δεν γνωρίζεις βασικά δεδομένα και όμως σχολιάζεις με τόσο έντονο τρόπο τη στάση των ΟΠ.

    Κρίνε κατά περίπτωση: υπάρχουν 13 περιπτώσεις η μία πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη. Σε κάθε περίπτωση όμως το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο παντού.

    Το ότι οι επιλογές έγιναν τοπικά και άρα εξέφραζαν με μεγαλύτερη γνησιότητα τις προθέσεις των ανθώπων κάνει πιο ξεκάθαρες τις ουσιαστικές στρατηγικές της ΔΑ.

    Δεν το προχωράω παραπέρα γιατί δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ένταση αλλά τα δεδομένα σε διαβεβαιώνω ότι εσείς τα δημιουργήσατε και πιθανότατα θα πάρει κάποιο χρόνο για να αλλάξουν. Εν τω μεταξύ μπορείτε να ξεκαθαρίσετε μεταξύ σας τι ιδέα έχετε για τον εαυτό σας και για τους ΟΠ, να διαμορφώσετε προγραμματικές θέσεις και ευκαιρίες θα υπάρχουν πάντα να τις συζητήσουμε.

    Άλλωστε η απάντηση ήταν θετική στο διάλογο και οι ΟΠ πρότειναν και συγκεκριμένα θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εντάξει prespensis, στις περιπτώσεις που αναφέρεις, δεν πρόκειται να υπερασπιστώ επιλογές που δεν γνωρίζω.
    Όλη η "φασαρία" γίνεται γιατί η ΔΑ, τώρα καθορίζει τις θέσεις της.
    Είναι ιστορική ευκαιρία για την σύγκλιση της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας και να αποκρυσταλλωθεί αυτό και στην εξέλιξη του εγχειρήματος της ΔΑ. Δεν θέλετε; Δεν θέλετε!ΟΚ
    Σας την έχουν δώσει οι επιλογές της ΔΑ στις δημοτικές; Δεκτό.

    Προσωπικά, δεν θα πάψω να μιλώ για μια χαμένη ευκαιρία και ξέρεις ευθύνες πάντα υπάρχουν και στις δυο πλευρές (θάχεις δει φαντάζομαι και το σχετικό ποστ για την κοινή τοπική εκδήλωση στην Ανάκασα - δεν χαρίστηκα στην ΔΑ αλλά και οι ΟΠ δεν πήγαν στην εκδήλωση...)

    Απλά δεν δέχομαι την άρνηση διαλόγου μετά από επίσημη πρόταση - τα θεωρώ όλα δικαιολογίες σε τελική ανάλυση.
    Καταλογίστε λοιπόν στην ΔΑ τις ευθύνες που της αναλογούν αλλά μην φτιάχνετε ένα φοβικό περιβάλλον με την (ανανεωτική τουλάχιστον) αριστερά. Δεν είναι Συριζα ούτε ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και Γιάννη, δεν σου απάντησα για το θέμα των πράσινων κομμάτων.

    Η δική μου γνώμη είναι ότι είναι ακόμα θεματικά κόμματα - γι αυτό και παρατηρούνται που και που θέσεις και δράσεις πολιτικά "δεξιές".
    Ευθύνες φυσικά έχει και η αριστερά που συνεχίζοντας στην λογική της "ανάπτυξης" δεν έδωσε περιθώρια για μια πιο ολιστική πολιτική έκφραση του πράσινου κινήματος εφόσον δογματικά δεν συζητούσε βασικές της επιλογές ξεπερασμένες.

    Τώρα εμφανίζονται επιτέλους δυνάμεις της αριστεράς, εδώ και αλλού, έτοιμες για την δεύτερη μεγάλη αναθεώρηση - μετά τον ευρωκομμουνισμό - στις θέσεις και το πρόγραμμά τους.
    Προσωπικά πιστεύω ότι ούτε η αριστερά έχει κάτι να προσφέρει αν δεν γίνει πράσινη ούτε η πολιτική οικολογία αν δεν αποκτήσει αριστερό κοινωνικό πρόσημο: προφανώς είμαι της άποψης "μόνο μια σοσιαλιστική οικολογία".

    Στο μεταξύ η κοινωνία μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση όπου απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, όπου να συνδυάζονται η καταπολέμηση της αδικίας, ανθρώπινης και περιβαλλοντικής με όλες τις απαιτητές μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό θεσμών και δομών της χώρας μας, την αντιμετώπιση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, της διαφθοράς, του παρασιτισμού της εκκλησίας, της πελατειακής δικαιοσύνης, των συντεχνιών κλπ, της υπεράσπισης και ανάπτυξης του λαϊκού εισοδήματος σε μια ήπια, πράσινη ανάπτυξη ή και υποανάπτυξη.
    Έχουμε τόσα να συζητήσουμε όσοι μπορούμε να το κάνουμε.
    Γι αυτό έκανα κριτική στις έννοιες της προνομιακότητας και άλλες που αναφέρεις στο κείμενό σου στην Αυγή: ας ξεκινήσει ο διάλογος κι όποιος θέλει ας συμβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Όχι δεν έχω δει το ποστ για την Ανάκασα αλλά κι εκεί είχαμε την ευκαιρία για διάλογο και ο επικοινωνιακός χειρισμός της ΔΑ δημιούργησε τέτοιο κλίμα που κι εγώ που ήθελα κατ'αρχήν να πάω το απεφυγα.

    Επίσης να είμαι συγκεκριμένος: δεν μιλώ για τις δημοτικές που είναι απολύτως τοπικό θέμα και δεν προσφέρεται για στέρεα συμπεράσματα. Μιλώ για τις περιφερειακές που είχαν σημαντικό πολιτικό βάρος και τα δεδομένα τους ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Μηδέν υποστήριξη από την ΔΑ σε πράσινους επικεφαλής, αρνητικά αποτελέσματα όταν οι Πράσινοι υποστήριξαν επικεφαλής της ΔΑ. Αυτά τα δεν τα ανατρέπει μια επίσημη ή μη πρόσκληση για διάλογο και συνεργασία αλλά πολιτικές επιλογές που αποδεικνύουν αλλαγή στάσεων και πεποιθήσεων.

    Όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακοί χειρισμοί που έχουν τη σημασία τους μεν αλλά δεν αλλάζουν τα δεδομένα.

    Τέλος απεχθάνομαι τη λαθολογία, όχι επειδή δεν γίνονται λάθη (αυτά είναι και χρήσιμα πολλές φορές) αλλά επειδή οι βασικές επιλογές δεν είναι σωστές ή λάθος, είναι αναπόφευκτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Προφανώς και ενοχλήθηκε Γιώργο.
    Ενοχλήθηκε επειδή η πρόταση διαλόγου ήταν γενική και αόριστη.
    Δεν θα ενοχλούνταν αν ήταν σαφής. Οπως για παράδειγμα, πρόταση διαλόγου για το κατέβασμα κοινού συνδιασμού στις εκλογές.
    Το να λές σε κάποιον να δεχθεί διάλογο αόριστα ώστε στο τέλος να τον "υποχρεώσεις" να συμβιβαστεί στα βασικά, που δεν θα κουβεντιάζονται αλλά θα σέρνονται μέχρι τέλους, δεν είναι και ο πιό ευχάριστος τρόπος, για να μην υποχρεωθεί ο άλλος να είναι αγενής.
    Προσωπικά θα εκτιμούσα μια πρόταση για κοινή κάθοδο, με δέσμευση για "δίδυμα εναλλαγής" ενός ΟΠ με έναν ΔΑ, σε κάθε επιτυχημένη εκλογή.
    Τα λοιπά του "διαλόγου" μπορούν να γίνουν και δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κωστή την ενόχληση την καταλαβαίνω - δεν είμαστε όμως παιδιά να "παρεξηγούμαστε" γιατί μας μίλησαν άσχημα - το δια ταύτα λοιπόν είναι που δεν δέχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μήπως η ηγεσία των Οικολόγων Πρασίνων κατά βάθος ενοχλήθηκε κιόλας από την πρόταση για διάλογο;

    Η τρέχουσα ηγεσία????**** των Οικολόγων Πρασίνων......
    Δεν ξέρω αν έχεις δυσανεξία*** στην ανοιχτή κριτική και στις πολλές ιδιότητες**** ενός πολίτη που δεν δέχεται ότι κάποιος χώρος έχει όλα τα καλά και οι άλλοι τίποτα.
    Ανέφερα τον Κ.Διάκο, γιατί δεν είναι ανέφελη***** η "κοινωνία" των ΟΠ. Έχω και φίλους**** πολλούς σε αυτόν τον χώρο και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα - απλά ανέφερα μία περίπτωση κραυγαλέα για μένα και δεν είναι απαξίωση

    ****τρεχουσα ηγεσια..."ωραίος" χαρακτηρισμός,για συνέχισε Κριτή μας..
    ****δυσανεξια,...ασταμάτητος και ανυπομονος στις αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες,όπως το δικαιωμα γνωμης του συνομιλητή σου (συγγνώμη διαδικασίες για σενα)...
    ****πολλες ιδιοτητες ως πολιτης...για μας ο πολίτης ειναι πολιτης, τωρα για σενα ειναι πολλα αλλα,ειμαστε ανοιχτοι δεν εχουμε προβλημα να γνωρισουμε κι αλλες...
    ****ανεφελη κοινωνια...__λογω του κ.Διακου___ποιος μίλησε για ανεφελη κοινωνια??,οσο για τον κ.Διάκο,οταν και αν τον "περασουμε" πειθαρχικο (λαικο δικαστηριο κατ εσενα) ξερουμε ποιον θα φωναξουμε για μαρτυρα η εισαγγελεα,με τα "καταδικαστικα" στοιχεια" να τον δικασουμε,καλου κακου ,στειλε μας και το ΄κινητο" σου να σε βρουμε, γιατι η διαδικασια μπορει να ειναι και "συντομη"
    ****εχω και πολλους φιλους...μα ποιος εισαι, η μεγαλη μας φιλη εθνικη τραπεζα? δεν χρειαζεται να εχεις φιλους να μαθαινεις για μας, ελα μια βολτα και θα καταλαβεις οτι ολα εχουν φως,εκτος αν εισαι φωτοφοβικος...
    Δυστυχως συν τοις αλλοις εισαι και πολυ αγενης,και αυτο ο καθε καλοπροαιρετος ανθρωπος που σε διαβαζει μπορει να το καταλαβει,εκτος ισως απο εσενα.
    Ο κ.Κωστής σου επισημαινει καποια ζητηματα, "ανουσια" προφανως για σενα, γιατι θελεις ν ακους μονο τη φωνη σου η την παραγοντιστικη παλαιοαριστερη διαθεση σου.
    Στο επανιδειν εκτος blogoσφαιρας,στην κοινωνια της επικοινωνιας ανθρωπων και οχι αναπτυξιακων εργαλειων ατομων, αν είμαστε καλα.
    Καλη νυχτα και ευχαριστω και παλι για την φιλοξενια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιώργο, το λέω αυτό από την μικρή εμπειρία μου, όπως τους "έζησα" τους ΟΠ στις εκλογές.
    Χρειάζεται πολύ προσοχή, η προσέγγιση.
    Εγώ ένιωσα στην αρχή την δυσπιστία για τις προθέσεις "μας", σε αντίθεση με την θέρμη και την πραγματική συντροφικότητα που επετεύχθηκε στην συνέχεια και γι'αυτό μου φαινόταν λάθος ο τρόπος που έγινε η πρόταση διαλόγου.
    Είναι λεπτή υπόθεση.
    Ειδικά ο Γ.Π. με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συζητήσω, είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι ένα πρόσωπο που συμπεριφέρεται με κριτήρια στενού κομματικού πατριωτισμού.
    Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε σαφείς και καθαροί απέναντί τους και όλα θα έρθουν μετά φυσιολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @ Να.Πα., αν μου επιτρέπεις,
    ο Γιώργος είναι σπάνια περίπτωση ευγενούς.
    Απλά είναι ευθύς και καθαρός και σου φαίνεται "αγενής".
    Είναι από τους λίγους ανθρώπους που ξέρω, που πονάνε αυτή την υπόθεση και γι'αυτό εκφράζεται με τέτοια ένταση, για την ατυχή έκβαση της απόπειρας διαλόγου των δύο χώρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εντάξει ΝαΠα όλα είναι τέλεια στους ΟΠ κι ο Διάκος είναι οικολόγος - συγγνώμη που ανακατεύτηκα με τον όμορφο αγγελικό ΣΟΥ κόσμο. Καλή σου νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU