Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Η κατάρρευση του ελληνικού δημοσιοϋπαλληλικού σοσιαλισμού και ο πολιτικός χρόνος της αριστεράς

*αφιερωμένο στην τελική συνεδρίαση στις 12/2 της πανελλαδικής επιτροπής της δημοκρατικής αριστεράς για τις θέσεις του συνεδρίου της

Θάλασσα της Κρίσης: αριστεροί αυτοματιστές, εθισμένοι στο μετεωρισμό, ψαρεύουν στα θολά νερά

Αυτή η χώρα καταστράφηκε από μέσα, όχι απ' έξω. Υπέστη πρώτη κερδοσκοπικές επιθέσεις επειδή ήταν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή φούσκα. Όμως μια φούσκα θα σπάσει κάποτε ούτως ή άλλως. Είναι λοιπόν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης θα σώσει και την Ελλάδα. Απλά θα μας ξαναδώσει κάποια ευκαιρία επιλογών μετά έναν χρόνο άπνοιας και κατάθλιψης. Η απόφαση όμως θα είναι καθαρά δική μας. Και θα είναι μια σωστή απόφαση εφόσον παραδεχτούμε κατ' αναλογίαν όλοι τις ευθύνες μας και ανατρέψουμε με τις επιλογές μας το παρωχημένο πολιτικό προσωπικό και την πελατειακή νοοτροπία. Αν δεν το κάνουμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και θα απομακρυνθούμε κι από μιαν ευκαιρία χειραφέτησης που πάντα δίνεται μέσα στην κρίση.


Σήμερα ένα νέο μνημόνιο ετοιμάζεται. Πιο μακρόχρονο, πιο κάθετο από το προηγούμενο. Ταυτόχρονα οι συντεχνίες δίνουν τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής για να περισώσουν κάποια από τα αντικοινωνικά τους προνόμια. Επιδόματα, επιδοτήσεις, κρατικοδίαιτοι, κομματικοδιορισμένοι όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν. Εθελούσιες έξοδοι, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ψιλοβόλεψαν μια ένοχη γενιά που τα έκανε μαντάρα και εγκατέλειψε τα παιδιά της στην επισφάλεια - τώρα ζουν χωρίς μέλλον από την σύνταξη του μπαμπά και του παππού. Η ανεργία στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα καλπάζει χωρίς έλεος μιας και στα πλαίσια των μνημονιακών εξοικονομήσεων δεν περισσεύουν λεφτά για δημόσιες επενδύσεις ούτε εμπιστοσύνη για ιδιωτικές.
Το κράτος αρμέχτηκε μέχρι εξαντλήσεως από τον δικομματισμό, το κράτος ευλογία και κατάρα, το ελληνικό κράτος. Αυτό που έλειπε από παντού ακόμα και στην περίοδο της "ισχυρής Ελλάδας" και που σε αντίτιμο βόλευε ημετέρους και κολλητούς με διορισμούς και έργα. Οι οικογένειες των κολλητών έβγαλαν τα χρήματα στην Ελβετία και την Κύπρο, οι υπόλοιποι παγιδευτήκαμε στην παύση χρηματοδότησης και την οικονομική ύφεση.
Η αριστερά κολλημένη σε ιδέες και ποσοστά, βλέπει τα παντοδύναμα συνδικάτα της του δημοσίου τομέα (γιατί του ιδιωτικού δεν υφίστανται - ποιος νοιάστηκε άλλωστε για τα κορόϊδα) που στελεχώνουν και τον κομματικό της μηχανισμό να ηττώνται το ένα μετά το άλλο χάνοντας την κοινωνική νομιμοποίηση και συμπαράσταση - είναι τώρα πιο φανερό από ποτέ ότι αγωνίζονται για την πάρτη τους πρώτα και συχνά μόνο: ποτέ δεν συμπαραστάθηκαν σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ποτέ δεν διακινδύνευσαν την διαφάνεια και τον έλεγχο στην διαχείρισή τους. Τώρα τα σκάνδαλα και οι περιουσίες των συνδικαλιστών δεν κρύβονται. Κι όσοι ξυπνούν τώρα από τον αριστερό λήθαργο απλά δεν μπορούν να διαχειριστούν την οργή τους για την "προδοσία".


Τίποτα δεν θα μείνει ίδιο σε μια κοινωνία που έπεσε μαζικά θύμα της εξαγοράς συνειδήσεων, έβαλε για λίγο το δάχτυλο στο μέλι και δοκίμασε "πλούσια και ελεύθερη ζωή" με δανεικά, συμμετείχε εξ ανάγκης ή όχι σε μικρή ή μεγάλη διαφθορά, κι ένοιωθε εν δυνάμει καλεσμένη στο πάρτι με έξοδα του δημοσίου. Υπέκυψε στο πανάκριβο σπορ του εθνικισμού, πάλεψε για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συνέχισε να λύνει κάθε πρόβλημα με το φακελάκι μικρό ή μεγάλο, οικειοθελές ή υποχρεωτικό. Και πάνω απ' όλα έμαθε να μην μιλάει, να μην καταγγέλλει τον φοροφυγά, τον επίορκο συνάδελφο, τον διορισμένο χαραμοφάη, το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης, την εκμετάλλευση των μεταναστών. Φυσικά κατ' αναλογίαν δύναμης και δυνατοτήτων...
Το σύστημα κατέρρευσε. Και τώρα η τύχη του είναι στα χέρια του ενός κλάδου του υπεύθυνου γι αυτό δικομματισμού -καθόλου τυχαία γιατί ο ένοχος ελπίζοντας, ξαναψηφίζει τον Νονό του, "αυτόν ξέρει αυτόν εμπιστεύεται"- και της ευρωπαϊκής διοίκησης. Το μίγμα είναι εκρηκτικό. Από την μια η ελληνική κουτοπονηριά αναμεμιγμένη με την ταξική πολιτική (όπου την πληρώνουν πάντα οι αδύναμοι) από την άλλη η ευρωπαϊκή ακαμψία και προτεσταντική καχυποψία (εν μέρει δικαιολογημένη από δεκαετίες "εξαπάτησης" και μηδενικής αξιοποίησης δισεκατομμυρίων επιδοτήσεων): που μπορούν να συγκλίνουν; Μα στην συλλογική τιμωρία όσων δεν μπορούν να αντιδράσουν.


Οι διεργασίες στην αριστερά βρίσκονται σε αντίστιξη με την συγκυρία: κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι χωρίς προτάσεις δεν πάει άλλο, άλλοι είδαν την συνενοχή και την διαφθορά να απλώνεται κι εδώ, άλλοι είχαν κάτι καινούργιο να πουν και δεν μπορούσαν μέσα στον συγκεντρωτισμό. Όλα αυτά τα ρεύματα συναντήθηκαν προσωρινά στο εγχείρημα της δημοκρατικής αριστεράς μαζί με ένα οργανωμένο κομμάτι που αποσπάστηκε από τον κορμό της λεγόμενης "ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς". Όμως σύντομα οι παλιές αντιρρήσεις έδωσαν τη θέση τους στις ανάγκες του σήμερα.
Ποιος πολιτικός φορέας θα αποδεχτεί την πραγματικότητα και θα μιλήσει παραβιάζοντας την αρχή του αριστερού αυτοματισμού αλλά και την σαββοπουλική ρήση "αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει καλύτερα να μην μας πει κανένα"; Να πει την αλήθεια κι ας πονάει;
Η αποστολή του νέου εγχειρήματος δεν είναι η γνωστή, τυπική διαδικασία της ίδρυσης απλά ενός νέου φορέα και η είσοδός του στην βουλή. 
Είναι γέννημα των συγκυρίας και θρέμμα των καιρών. 
Έχει συγκεκριμένη αποστολή: να δώσει λόγο σε όσους τον στερήθηκαν μέχρι τώρα, να συνθέσει τολμηρά τις σκόρπιες ανανεωτικές ιδέες και να περιγράψει μιαν αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική με πράσινο επίδικο και όχι πράσινη γαρνιτούρα. Για αυτό πρέπει να δει πολύ πολύ σοβαρά τις θέσεις που θα προτείνει αλλά κυρίως την διαδικασία συζήτησης και αναθεώρησής τους εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην αριστερά, ανοιχτές και πολυσυμμετοχικές συνάξεις και εργαστήρια διαλόγου και παραγωγής. 
Αν και αυτήν την φορά δεν καταστεί δυνατό να έρθουν οι άνθρωποι και οι ιδέες τους στο προσκήνιο και στον πολιτικό λόγο της αριστεράς, ο ελάχιστος πολιτικός χρόνος που της απέμεινε θα τελειώσει άδοξα - και δεν θα είναι άλλη μια απόπειρα ανανέωσης που πήγε στράφι αλλά η τελευταία της ευκαιρία - η αριστερά δεν αντέχει άλλη ματαίωση. 
Προσοχή λοιπόν...ή τώρα ή ποτέ αριστερή, αριστερέ...
Κάντε την υπέρβαση.

40 σχόλια:

  1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΩΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑΣ ΑΡΑΓΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΟΥΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ;
    ΩΡΑΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΑΦΟΥ ΦΑΓΑΤΕ -ΦΑΓΑΤΕ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΛΑΔΙ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΜΟΥ!!!!!
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΡΙΣΑ
    ΥΓ. ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΜΙΑ ΔΕΚΑΡΙΑ ΣΥΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΣΟΥ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΑΓΕΛΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΓΙΑ "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αριστερά συμπεριλαμβανομένης και της Δημοκρατικής Αριστεράς του Κουβέλη ήταν αυτοί που σιγοντάριζαν το ΠΑΣΟΚ στην διαφθορά και μοιραζόντουσαν τα στελέχη της τα έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευθύνες της αριστεράς για την πληρη επικράτηση της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι τεράστιες. Καλά θα κάνει λοιπόν ο κ Κουβέλης ο υποστηριχτής της Χούντας του Παπανδρέου να πάει σπίτι του και να αφήσει νέο αίμα αδιάφθορο να αναλάβει τον αγώνα. Ο κ Κουβέλης μόνο για να γίνει υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε μια μελλοντική κυβέρνηση δήθεν Εθνικής Ενότητας μαζί με την Ντόρα αγωνίζεται (Κερατέα οι μπάτσοι του Γιωργάκη βγάζουν πιστόλια σε γυναικόπαιδα, βρίζουν τις γυναίκες πουτάνες, τρομοκρατούν, στην Ξάνθη απαγορεύουν την συνάθροιση, όπως επί χούντας, έχει κανείς ακόμα την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι χούντα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεν τους αναφέρεις βρε Δημήτρη από Λάρισα; Φοβάσαι τίποτα - ανώνυμα γράφεις: στήριξε λοιπόν αυτά που λες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε κατανοώ την προσπάθειά σου να αποδείξεις έστω ότι όλοι ίδιοι είναι (αφού το να αποδείξεις ότι η διαφθορά δεν απλώθηκε στην αριστερά είναι πια αδύνατον...). Μπορεί και νάναι έτσι. Μπορείς να το αποδείξεις με πραγματικά στοιχεία όμως κι όχι μόνο βάσει πολιτικής συγγένειας; Γιατί ο Κουβέλης πχ δεν είναι στο Πασοκ; Μήπως γιατί δεν τον θέλουν ή μήπως γιατί δεν θέλει ο ίδιος;
    Και ποια συγκεκριμένη ευθύνη έχει αυτός ο ίδιος για την παρακμή της αριστεράς όταν είναι γνωστός ακριβώς για την εντιμότητά του;

    Όσο για την Κερατέα, τα ματ πάντα βίαια ήταν και θα είναι στην σύγκρουση μαζί τους. Με την δικιά σου λογική ποτέ δεν έπεσε η χούντα - μήπως ξέρεις τίποτα για τις αύρες του Καραμανλή της μεταπολίτευσης;
    Το θέμα είναι πως να αποφευχθεί η σύγκρουση με τις μονάδες καταστολής και να επέλθει κάποια συνεννόηση για το ζήτημα των σκουπιδιών - δεν είναι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά ενόσω υπάρχει δικαστική απόφαση αναστολής εργασιών. Αυτό όμως θα ακύρωνε την εξαγωγή επανάστασης των "αλληλέγγυων" - και με τι θα ασχολιόντουσαν τότε;
    Να φύγουν τα ματ, τα μπλόκα και οι αλληλέγγυοι και να συζητηθεί σοβαρά και σφαιρικά το ζήτημα. Μια πρώτη κουβέντα θα γίνει αύριο στα Καλύβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Από που συνάγεται η μελλοντική συνεργασία ΔΗΜΑΡ ΠΑΣΟΚ"?

    Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι (πρώην) αριστεροί που κατέληξαν στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη της Λενινιστικής παράδοσης ήσαν και όχι της Ανανεωτικής αριστεράς.
    Η εμμονή τους να θεωρούν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, μελλοντικούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, μόνο με ψυχολογικούς όρους ερμηνεύεται.

    Δυστυχώς όμως έχουν καταφέρει να περάσει η άποψη αυτή σε πολύ κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που γηράσκω αεί διδασκόμενος. Η νέα αριστερά λοιπόν μου λέει ότι προκειμένου να εργαστώ στο δημόσιο εγώ και άλλοι 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι φιλήσαμε κατουρημένες ποδιές. Όλοι μας για το ανάθεμα. Όλοι μας τεμπέληδες. Όλοι μας αμόρφωτοι. Δυστυχώς σύντροφε χτυπάς το σαμάρι και όχι το γαϊδούρι. Δεν επεκτείνομαι άλλο σ' αυτό.
    Απλώς να σου θυμίσω ότι και ο τελευταίος πρωτοετής Κοινωνιολογίας γνωρίζει ότι στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε αστική τάξη όπως αυτή των Βορειοευρωπαϊκών Χωρών. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε μέσα από ισχυρή κρατική και κοινωνική παρέμβαση. Πράγματι το δημόσιο λυμαίνεται από διαφθαρμένους. Είναι αυτό το σύστημα διαφθοράς που πρώτος επαναεπιβεβαιώνεις με την ψήφο σου κάθε φορά.
    Και επιτέλους εγώ ο αφελής και με τόσο λίγες οικονομικές γνώσεις θέλω να ξέρω γιατί μία χώρα με ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη της Ευρώπης (μικρότερο της Γερμανίας, μικρότερο της Μ. Βρετανίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας κ.ο.κ.) διασύρεται. Βάλε ένα πραγαμτικό γιατί στα ερωτήματά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποτέ Γιώργο δεν είπα "όλοι".
    Ποτέ.
    Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλό μας - "ο φονιάς και η παρθένα αγκαλιά"...
    Δεν νομίζω να υπάρχουν πιο αδικημένοι στο δημόσιο από αυτούς που δουλεύουν και τηρούν τον όρκο τους και έχουν διοριστεί κανονικά. Δεν διορίστηκαν όλοι κομματικά - ούτε αποδείχτηκαν όλοι οι κομματικά διορισμένοι ακατάλληλοι. Αλλά, αξιοκρατία δεν υπήρξε - οι συνδικαλιστές ήξεραν για την διαφθορά όσων πουλούσαν (και πουλούν ακόμα) την σφραγίδα και την έκθεση ελέγχου. Εσύ που ζεις; Στο εξωτερικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με ικανοποιεί η διόρθωση σου Γιώργο. Αλλά πάλι σου εφιστώ την προσοχή. Η διαφθορά παίζεται αλλού. Επάνω!! Στο παράλογο σύστημα Δημόσιας Διοίκησης. Και σου τα επισημαίνω αυτά γιατί ακριβώς ζω εδώ και όχι στο εξωτερικό (μην μετατρέπουμε τη μυθοπλασία σε πραγματικότητα - Αυτό στη ψυχολογία συνιστά ψύχωση).
    Υ.Γ.: Πολλοί συνδικαλιστές έπαιξαν με τη διαφθορά αλλά όχι όλοι (ούτε καν η πλειοψηφία)
    Η διαφθορά γεννάται από τον τρόπο διοίκησης. Από τους διοικούντες!!! Και διαφθορά δεν είναι μόνο να καρπώνομαι κρατικό, κοινωνικό χρήμα (που σίγουρα συμβαίνει στο Ελληνικό Δημόσιο) αλλά κυρίως να μοιράζω χρήμα προκειμένου να επιβιώσω στις επόμενες εκλογές.
    Αν τώρα θέλεις να μιλήσουμε για αποτελεσματικές αρχές δημοσίου μάνατζμεντ και σε ποιους η εφαρμογή τους δε συμφέρει πρόθυμος να το κάνω άλλα όχι υπό τύπου σχολίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο κείμενο. Ως επί το πλείστον συμφωνώ. Παρατήρηση σε μια λεπτομέρεια: η σαββοπούλεια ρήση ("αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα") ανήκει, στην πραγματικότητα, στον Bob Dylan. Ο "Άγγελος Εξάγγελος" είναι μετάφραση του "Wicked Messenger" και ο σχετικός στίχος (ο τελευταίος του κομματιού) έχει ως εξής: "if ye cannot bring good news then don't bring any".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο Γιώργο αναφέρομαι όχι στο διαχειριστή του blog
    Καλημέρα.Και γω πίστευα ότι η διαφθορά και η αβελτηρία οφείλονται κύρια στη διοίκηση και πως μια χρηστή διοίκηση μπορεί να αλλάξει το τοπίο. Η θεωρία που θέλει το ΔΥ πιόνι δε νομίζω ότι ευσταθεί. Η διαφθορά είναι βαθιά μέσα στα εντόσθια του κοινωνικού σώματος και δεν είναι μόνο οικονομική. Η πλειοψηφία μισεί το κράτος που την τρέφει. Στο σχολείο που δουλεύω όλο το πρόβλημα μα όλο μα όλο είναι οι δάσκαλοι. Άλλοι άνθρωποι με τα ίδια μέσα θάκαναν παπάδες/ Η διοίκηση είναι μέρος αυτών δεν είναι ξένο σώμα. Οι πολιτικοί είναι εκλεγμένοι από ενήλικες που δεν εξαπατήθηκαν αλλά που στήριξαν ενεργά τη διαπλοκή και το πελατειακό κράτος. Φυσικά σήμερα πληρώνουν αυτοί και όχι οι κρατούντες. Ας πρόσεχαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για να σοβαρευτούμε λιγάκι και να κόψουμε τ αστεία τι σημαίνει της λενινιστικής αριστεράς?
    Δεν έχουμε ακούσει για ευρωσταλινική ?
    Για να μην κάνουμε αναφορές, που στο κάτω κάτω θα είναι και απολιτικές, δύο Λ.ΚΥΡΚΟΣ .
    Ρίζος Ρίζος στο συνδικαλιστικό, επειδή η ΔΗΜΑΡ "φτιάχνεται" τώρα δεν σημαίνει ότι δεν είχαν τα σημερινά της στελέχη ευθύνες για τα πάρτυ στους διάφορους χώρους και από την πλευρά στελεχών του ΣΥΝ.(την περίοδο που είναι στο(ΣΥΝ)
    Αυτό βεβαίως δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ούτε όλα τα μέλη της ΔΗΜΑΡ ούτε όλους της λενινιστικής ή την ευρωσταλινικής αριστεράς ως «ύποπτους» νομίζω.
    Δηλαδή προσεγγίσεις ποντιοπιλατικές ή εκ των υστέρων «καταγγελτικές» στάσεις δεν αθωώνουν, όσο δεν υπάρχει Πολιτική!
    Ο νεολογισμός "δημοσιουπαλληλικός' σοσιαλισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτική προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Άλλωστε διαβάζοντας το κείμενο δεν μπορείς παρά να συνάγεις το συμπέρασμα παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του συντάκτη, να μη το κατατάξεις στην πλειάδα άρθρων τον τελευταίο καιρό, με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη πολιτικών αναφορών, και την κυριαρχία τους από περιγραφές, καταγγελίες, διαγνώσεις, σε ενα πλαίσιο ξεκάθαρα α-πολιτικό.
    Είναι αυτό που θ ακούσεις στις στάσεις των λεωφορείων, στα όποια εναπομείναντα καφενεία, και σε μεγάλη κλίμακα σε όλα τα blogs.
    Αυτό που είναι εύκολα διακριτό είναι ότι είναι γραμμένο από την ευρωσταλινική (ανανεωτική)ματιά.
    Τα ίδια με άλλες παραλλαγές θα δει κάποιος από την άλλη αριστερά, με άλλες διατυπώσεις.
    Το αποτέλεσμα όλων, διαπυστώσεις, περιγραφές,"ξόρκια", λεκτικοί ακροβατισμοί, αλλά πολιτικός λόγος ΜΗΔΕΝ!!!
    Και πως να υπάρξει βέβαια κάτι διαφορετικό όταν και (όλη) η αριστερά είναι στο κάδρο των αιτιών του προβλήματος, όπως είναι σε όλη την Ευρώπη όπως είναι σε όλο τον κόσμο.
    Τι πιστεύω ο δρόμος είναι μακρύς και θα γίνεται πιο δύσκολος όσο οι αριστεροί πολίτες δεν "απαλλάσσονται" από την Αριστερά και δεν αρχίσουν να σκέφτονται τον σοσιαλισμό!
    Η αριστερά ήταν και εξακολουθεί να πορεύεται μέσα από ουτοπικούς άρα και αντιδραστικούς δρόμους, ως η άλλη όψη του νεοφιλελεύθερου νομίσματος.
    Ο σοσιαλισμός είναι κάτι άλλο, με βασικές προυποθέσεις όχι τον όποιο «θρησκευτικό» οικονομισμό, αλλά κυρίως στη σφαίρα των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων έκφρασης και λειτουργίας της κοινωνίας.
    Αυτά από την -σύντομη χρονικά -ανάγνωση άρθρων του blog, της Α.Σ,
    Θα μπορούσα να πω οτι ο Μ.Φ. ,και ο Γιώργος δείχνουν να προβληματίζονται να έχουν ανησυχίες, και αγωνίες.
    Όμως "χάνονται" και αυτοί από την "τρέχουσα" δύσκολη συγκυρία που έχει άλλες απαιτήσεις.
    Αυτά χωρίς καμία απαξιωτική διάθεση για κανέναν, αλλά η όλη κατάσταση ξεπερνά τους πάντες προς το παρόν.
    Η αριστερά φίλοι "πέθανε", το μέλλον ανήκει στους αριστερούς να σπρώξουν το κάρο για αλλά με πολιτικά υποκείμενα σοσιαλιστικού πάντα προσανατολισμού με επίκεντρο το σεβασμό στο περιβάλλον που φιλοξενεί, τον "άνθρωπο" και την αποκαθήλωση του υπερθεικού του υπερεγωτισμού που τα τελευταία 200 χρόνια, οδηγεί «δημιουργικά» αλλά με καταστροφικά αποτελέσματα για τις ζωές του ανθρώπινου είδους, σε έναν πλανήτη που απλά αντιδράσει και θα γίνει αφιλόξενος...
    Σοσιαλισμός και ανάπτυξη όπως την έχουμε γνωρίσει και έτσι όπως έχει μάθει η αριστερά να την υπηρετεί δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει.
    Η ίδια η αριστερά έχει φροντίσει να τον υπονομεύει.
    Δεν έχουμε σοσιαλισμό χωρίς συνευθύνη, με διεκδικητικές συμπεριφορές στο αλάθητο, στις στείρες λογικές και τις πρωτοπορίες, και στο ρόλο τους, που αποκλείουν και καταδικάζουν στο περιθώριο τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αλλά μια καρικατούρα που "νομιμοποιεί" και κάνει πιο γλυκιά την αυταρχική "φύση" του καπιταλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η απάντηση στο πως καταφέραμε και δημιουργήσαμε αυτό το οικονομικό μπάχαλο είναι μία.
    Οι πολιτικές ηγεσίες που διαχειρίστηκαν την χώρα αυτοσχεδίαζαν και δεν θέλησαν να ολοκληρώσουν τίποτε από αυτά που ξεκίνησαν.
    Εάν γυρίσει κανείς 30 χρόνια πίσω και θυμηθεί πόσα προγράμματα ξεκίνησαν με πανηγυρικό τρόπο και μετά αφέθηκαν να εκφυλιστούν θα πάρει την απάντηση για τα αίτια της σημερινής κατάστασης.
    α. Αγροτικοί συνεταιρισμοί.
    β. Βιομηχανικά πάρκα στην Ξάνθη στην Πάτρα στο Ηράκλειο στον Βόλο.
    γ. Στην υγεία με το ΕΣΥ που έμεινε να παραπαίει μέχρι που τα τίναξε.
    δ. Αποκρατικοποιήσεις (το μεγάλο έγκλημα) και φαγοπότι.
    ε) Κτηματολόγιο έπρεπε να κοπούν τα κεφάλια αυτών που το (τακτοποιούσαν) τόσα χρόνια.
    ζ. Σχέση κράτους - εκκλησίας.
    η. Ατελείωτα φορολογικά νομοσχέδια.
    θ. Εξοπλισμοί, κρατικές προμήθειες.
    Θα μπορούσα να απαριθμήσω εκατοντάδες νευραλγικούς τομείς που τόσα χρόνια δεν ολοκληρώθηκαν.
    Εγώ απορώ πως με τόσα λάθη και τόσες οικονομικές βδέλλες εξακολουθούμε έστω και έτσι να υπάρχουμε ακόμη.
    Όταν το πλοίο πέφτει στα βράχια φταίνε οι επιβάτες?
    Στην πολιτική ΝΑΙ φταίνε.
    Όταν η βουλή είναι γεμάτη με ευθύνη του εκλογικού σώματος από θρασύτατους, φανφαρώνους που δεν έχουν ουσιαστικά προσόντα και δουλειά τους (τρομάρα τους) είναι να νομοθετούν, λογικό είναι να καταλήγουμε εδώ που καταλήξαμε.
    Το εκλογικό σώμα δεν έχει την ωριμότητα να βοηθήσει να καλυτερεύσουν τα πράγματα.
    Τα κριτήριά του είναι ρηχά και επικίνδυνα.
    Γι' αυτό στέλνει στην βουλή τηλεπερσόνες, ποδοσφαιριστές, συνδικαλιστές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, μετεωρολόγους ότι δείχνει η TV + τα πολιτικά κληρονομικά σόγια.
    Ποιος αμφιβάλει πως εάν στις επόμενες εκλογές βάλλουν υποψηφιότητα ο Αυτιάς, ο Παπαδάκης η Κορομηλά ο Αλέξανδρος ή o Φωτης με την Μαρία δεν έχουν σίγουρη την εκλογή τους?
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @γράμμα Γ.,
    επί της ουσίας συμφωνώ.
    Στην αριστερά που διεκδικεί τον "τίτλο" θάθελα να πω ότι είναι πιο τίμιο η κάθε ομάδα να αυτοπροσδιορίζεται από την σκοπιά που προσεγγίζει τα πράγματα και όχι ως "η όλη αριστερά", η αληθινή αριστερά, η πραγματική αριστερά κλπ κλπ
    Πέρασε ο καιρός και τέτοιο διακύβευμα δεν υφίσταται - θα το λύσουν άλλωστε οι ιστορικοί. Σήμερα υπάρχει "επαναστατική αριστερά", "μεταρρυθμιστική αριστερά", "οικολογική αριστερά", "σοσιαλιστική αριστερά","συγκρουσιακή αριστερά" κλπ κλπ
    Και συναντιόνται σε πολλά αλλά όσο διεκδικούν το Όλον ποτέ δεν θα συμβαδίσουν σε ότι τους ενώνει - ας παραδεχτούν πρώτα ότι εκπροσωπούν κάποια μερική προσέγγιση, κάποια ειδική σκοπιά γιατί το "αριστερά" πια δεν σημαίνει τίποτα!
    Όσοι το παραδεχτούν δεν θα νοιώθουν ότι διεκδικούν το ίδιο πράγμα και ίσως μπορέσουν να συζητήσουν για κοινές δράσεις κάποτε - μέχρι τότε ένα μέρος αυτού του κόσμου θα πηγαίνει στους οικολόγους, ένα άλλο πατριωτικό στο Λαος και τη Σπίθα, ένα τρίτο στο Πασοκ. Κι ο χρόνος τελειώνει.
    Προσωπικά θάθελα να αποκαταστήσω την έννοια του ρεφορμισμού ως χρήσιμης αριστεράς μετά από δεκαετίες σταλινικής λοιδορίας ως προδοτικού ρεύματος συνεργασίας με τον "εχθρό": ακόμα μετράει στον αριστερό αυτοματισμό η φράση "αυτός είναι ρεφόρμας". Ο αείμνηστος Μιχάλης είχε ξεκαθαρίσει μαζί με πολλούς άλλους ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ επανάστασης και μεταρρύθμισης παρά μόνο για θρησκευόμενους. Είναι καθαρά θέμα τακτικής και προτεραιοτήτων όχι δόγματος. Σήμερα λοιπόν το ρεφορμιστικό κομμάτι της αριστεράς είναι το πιο χρήσιμο και πρέπει με θάρρος να αποκαταστήσει και το όνομα και την ουσία της αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής με πράσινο επίδικο.
    Είμαι ρεφόρμας, τι να κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλη ασφάλεια, άλλοι μισθοί άλλες παροχές στο δημόσιο άλλες στο ιδιωτικό τομέα.
    Ο ελληνικός «σοσιαλισμός» και η κρατικοδίαιτη νομενκλατούρα υπεύθυνη για την κατάντια της Ελλάδας. Όλοι μαζί αγαπημένοι μέσα στα πανίσχυρα συνδικάτα των ΔΕΚΟ απομυζούσαν τις υπεραξίες των άλλων εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Γιώργος
    Το επίδικο κατα τη γνώμη μου,πάντα,ήταν και θα είναι ο σοσιαλισμός.
    Τώρα για τα υπόλοιπα οσους επιθετικούς προσδιορισμούς και να βάλουμε,για μένα η ουσία δεν αλλάζει.
    "μαγαζάκια" που πριονίζουν ανελέητα μέσα απο υποκειμενισμούς φωτισμένων και μη,"ειδικών" της επιστημολογίας της απόλυτης αλήθειας,ποιάς άραγε???
    Τώρα στο "τρεχον" διαταύτα "κυρίαρχος" στο παιχνίδι είναι ο Γιώργος*,που δυστυχώς είναι μακράν του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού(δεξ.-αρ.).
    κι αυτό τους όποιους "γαμισάκηδες" εξουσιαστές ή αντ- εξουσιαστές τους ενοχλεί στις "προσωπικές" τους επιδιώξεις.
    Το "μάρμαρο" θα το πληρώνει ως συνήθως ο "αθώος" που στο βάθος όμως έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη οσο αφήνει τα δικά του δίκαια,σε διαχειριστές, προς επίλυση.
    Ολο το έργο, είναι ρεφορμιστικό χρόνια τώρα,οσο ασκείται εν ονόματι.
    Η αριστερά απλά σήμερα απογυμνώνεται για τις συστηματικές της λιποταξίες στα κρίσιμα και στα μεγάλα.

    Εσυ πιστεύεις οτι ο "ρεφορμισμός" είναι η λύση, θα δείξει.
    Για να το πιστεύεις σημαίνει οτι θα το παλέψεις,αυτο βέβαια δε σημαίνει οτι οποιοι δεν σε ακολουθούν είναι στο λάθος, και Εσύ θα πρέπει να τους "διρθώσεις".
    Τέλος για τη "σκέψη" Μιχάλη,αστο να δείξει η ζωή αν δικαιωθεί, μέχρι στιγμής ευτυχώς ή δυστυχώς είναι ανύπαρκτη.

    *προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο Γιώργος σοσιαλιστής δεν ήταν ποτέ ούτε θα γίνει(Παπανδρέου γαρ),επομένως ουτε και αριστερός.
    Την αριστερά κατα καιρούς την έχει υπηρετήσει και αυτός,όπερ ποτε δεν υπηρέτησε τον σοσιαλισμό.
    ΥΓ Θα είχα μια ελπίδα αν ο "ρεφορμισμός" που επικαλείσαι, δεν ήταν αποκλειστικό προνόμιο και "φωτιση" "αριστερών" πολιτων που αποκλείει το κοινωνικό σώμα απο τις όποιες πρωτογενείς διαδικασίες συμμετοχής στα "κοινά"(αμεσοδημοκρατικά και άλλα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Leo
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι αυτή η κατάσταση έχει νομιμοποιηθεί και από εμάς, απ΄ όλους μας. Δικές μας επιλογές είναι όχι άλλων. Σαφέστατα και ο καθένας με τα ίδια μέσα μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα. Αλλά αυτό μέχρι ενός ορισμένου σημείου. Αν γίνουν περισσότερα από κάποιον και αν αυτός κάποιος τείνει να γίνει πλειοψηφία τότε το σύστημα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, όχι τώρα σε τέτοιες εποχές. Χρειάζεται συλλογική δράση και νέα πρότυπα διοίκησης αλλά και πολιτικής δράσης.
    Αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να λυμαίνονται δημόσια περιουσία έχουν σαφέστατα μεγαλύτερη ευθύνη από αυτούς που συντηρούν, απαθώς, μία τέτοια κατάσταση. Το θέμα είναι ότι δεν φταίνε κυρίως οι απαθείς αλλά αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις και φυσικά αυτό το κάνουν με το αζημίωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γιώργο (το διαχειριστή του blog) περιμένω την άποψή σου για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μου. Μπορείς να δώσεις απάντηση σε αυτό το γιατί;
    Γιατί μία χώρα με ένα από τα μικρότερα συνολικά χρέη (παρά τη φαυλότητά της, παρά τον προβληματικό της παραγωγικό ιστό κ.λ.π.) βρέθηκε δακτυλοδεικτούμενη με jung αξιολόγηση των ομολόγων της και όχι ας πούμε η Μ. Βρετανία (της οποίας πρακτικά η οικονομία έχει καταρεύσει -με τις φιλότιμες προσπάθειες της Thatser;)η οποία χρωστά συνολικά το 450 του ΑΕΠ της; Αν δεν με πιστεύεις ρίξε μία ματιά στα στατιστικά της Deutsche Ας λάβουμε επιτέλους μία απάντηση σε αυτό το γιατί
    (Προς θεού με αυτό δεν υπονοώ ότι η Ελλάδα είχε χαράξει ορθή πορεία. Αλλά αυτός ο έρωτας για το θεολογικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού μένει να οδηγήσει σε πολλά δεινά ακόμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Γιωργο

    για το ερωτημα σου. Ειναι παραπληνητο το δεδομενο του συνολικου εξ. χρεους μια χωρας για ενα απλο λογο.
    Λαμβανει υποψιν του μονο τις υποχρεωσεις της χωρας και οχι ταυτοχρονα τις απαιτησεις, δηλαδη αυτα που της χρωστανε απο το εξωτερικο. Η παραμετρος που συμψηφιζει αυτα τα δυο ειναι το καθαρο εξ. χρεος η παραπλησια η καθαρη επενδυτικη θεση μιας χωρας.
    Εκει η Ελλαδα βρισκεται στη χειροτερη θεση πολυ κοντα στην Πορτογαλια. Δες παρακατω:

    http://youpayyourcrisis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

    http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/externalsector/international.aspx

    Pelegrino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Απάντησε ο Pelegrino. Θα προσθέσω μόνο ότι μια φούσκα σαν την ελληνική δεν έχει εναλλακτικές σαν μια φούσκα βρεταννική ή ιαπωνική: αφού σε όλα τα μεγέθη οι επιδόσεις "μας" είναι πάτος, ο δανεισμός δεν έχει παραγωγική αντιστοιχία, τα ομόλογα τάχουν "ξένοι" κι όχι ντόπιοι και πλεόνασμα έχουμε να δούμε καιρό. Φούσκα ληστρική κι όχι καπιταλιστική με την κλασσική έννοια - κλέβω και δανείζομαι, κλέβω και δανείζομαι, υποθηκεύω την επόμενη γενιά, βολεύω τους δικούς μου, επιδοτώ αντί να αναπτύσσω, καταστρέφω γεωργία, τουρισμό, μμεπιχειρήσεις, παρέχω υπηρεσίες της πλάκας και πανάκριβες, διώκω την καινοτομία με γραφειοκρατία των ανίδεων και την επιχειρηματικότητα με κρατικοδίαιτους ημετέρους. Τι άλλο χρειάζεται για να σε επιλέξει ο ...Σόρος για πρώτο θύμα;
    Ούτε φορολογικούς παραδείσους έχουμε σαν την Βρεταννία (δες σχετική ανάρτηση) ούτε χρέος σε εθνικά κεφάλαια όπως η Ιαπωνία: αν θες να επιτεθείς στην Ευρώπη και να κερδοσκοπήσεις να η κερκόπορτα: η ελληνική ανοχύρωτη μεταπρατική οικονομία και μια αστική τάξη έτοιμη να εγκαταλείψει ξανά τη χώρα ως κάτοικος εξωτερικού που είναι...
    Τόσο απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς:
    Pelegrino και Γιώργο.
    Φίλε Pelegrino με παραπέμπεις στο Δείκτη της "Καθαρής" Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης (Πραγματικά απόλαυσα το υφολογικό στοιχείο του Μαριολή και Παπουλή - λες και ανακάλυψαν την πυρίτιδα - που μας υπενθυμίζουν τη μηδενική ισορροπία του δείκτη - πράγματι έτσι είναι αλλά τι εξηγεί;)
    Λοιπόν αυτός ο δείκτης διορθώνει (και ορθώς το κάνει την εικόνα χρέους των μεγάλων χωρών. Ωστόσο υποκρύπτει μία "αφελή!!!" αποσιώπηση: Τις διεθνείς επισφάλειες. Ορθώς αποτυπώνεται σε καλύτερη θέση π.χ. η Γερμανία (παράγει αγαθά, εκτός από χρηματοπιστωτικά προϊόντα) ωστόσο υπερεκτιμά τη θέση της (Δεν αφαιρεί τις επισφάλειες που τώρα εμείς πληρώνουμε με το μνημόνιο - τους εξασφαλίζουμε-) Επίσης υπερεκτιμά φοβερά την οικονομική θέση της Μ. Βρετανίας - εκεί οι επισφάλειες είναι γιγαντωμένες- .
    Τέλος πρόσεξε τη θέση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν μικρότερο κρατικό χρέος. Εδώ οι οικονομολόγοι δεν μπορούν να εξηγήσουν πλήρως το φαινόμενο, χρειάζεται μία περισσότερο κοινωνιολογική προσέγγιση για να εξηγηθεί η ενδογενής διάρθρωση του χρέους.

    Φίλε Γιώργο προσυπογράφω απόλυτα και ανεπιφύλακτα για τη στάση της ελληνικής "αστικής" τάξης. Το γιατί το αναλύω στο δικό μου blog (http://spartacusbund.blogspot.com/2010/04/2632010.html) και δε θα σε κουράσω. Αλλά σκέψου γιατί συμβαίνει αυτό (Πως δομήθηκε η ελληνική παρασιτική τάξη). Τι παραγωγικές επισφάλειες ανέλαβε το ελληνικό κράτος από το 60 και μετά και πως τα κατάφερε ως προς την κοινωνική συνοχή (Το 70 στην Ελλάδα πολλά νοικοκυριά είχαν τηλέφωνο στη Γαλλία πολύ λίγα, στην Ελλάδα και το τελευταίο ορεινό χωριό απέκτησε ρεύμα, θυμήσου επίσης τις "προβληματικές", ιδιωτικές επιχειρήσεις που δεν ανανεώθηκαν παραγωγικά και τις ανέλαβε το κράτος, κ.ο.κ.) Δεν είναι λοιπόν εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα επειδή ακριβώς δεν υπήρξε ποτέ εθνική, παραγωγική, αστική τάξη αναπτύχθηκαν κοινωνικοπολιτικές κατηγορίες διαμεσολάβησης που ανέλαβαν το κενό της. Αυτές σταδιακά διεφθάρησαν στο μέγιστο βαθμό. Είναι αυτό που ο Μουζέλης ονομάζει ως κομματικοκρατία. Πέραν αυτού επειδή η αστική τάξη ποτέ δεν είχε το κρίσιμο παραγωγικό κεφάλαιο στην Ελλάδα το παραγωγικό κεφάλαιο είχε έντονη κρατική σφραγίδα (πολλές φορές καλώς μερικές φορές κακώς αφού ακόμη ζούμε σε καπιταλιστικό καθεστώς). Ε λοιπόν ούτε τώρα η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική τάξη (εκτός αν ο Μπόμπολας εκπροσωπεί τους αστούς και όχι τα παράσιτα) Οπότε η στρατηγική διαφυγής από τα σημερινά αδιέξοδα είναι αλλού. Η εναλλακτική λύση είναι η πλήρης επαναβαλκανιοποίσή μας. Δηλαδή μισθοί Κοσόβου προκειμένου να έρθει το διεθνές κεφάλαιο να επενδύσει. Ενδιάμεσες λύσεις δεν υπάρχουν Η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει σαφή προτίμηση προς τη δεύτερη λύση. Αν δε το θέλουμε έχουμε ελάχιστο χρόνο για να το αλλάξουμε αλλιώς η κατηφόρα από ένα σημείο θα είναι βίαιη και απότομη.
    Ο Σοσιαλισμός( ισομερής ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη) είναι η λύση στο πρόβλημα ή δεν θα έχει θέση (λόγω πολιτικής επιλογής). Είναι αστείο να λέμε ότι αναστέλλουμε σοσιαλιστικές πρακτικές λόγω κρίσης.

    Άς στο συνειδητοποιήσουμε έχουμε ανεπαρκείς και υπόδουλες πολιτικές ελίτ. Πρέπει να ανανεωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Α Γιώργο και κάτι τελευταίο, και ειλικρινά ζητώ συγγνώμη για τη κατάχρηση της κατάληψης του χώρου στο blog σου. Ας μη συμβάλλουμε στην υποδαύλιση του μίσους ανάμεσα στις κοινωνικές κατηγορίες. Το κάνουν ήδη τόσο καλά τα δύο ακροδεξιά μορφώματα της Ελλάδας (το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το ΛΑ.Ο.Σ. εννοώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @ συνιστώσα Α.Σ.

    Ε ρε γλέντια στο συνέδριο!!!
    Καλά που ζήτε ρε καλόπαιδα της ανανέωσης.
    Ποιός σας συντηρεί τόσα χρόνια ???
    Τι φαντάζεστε ότι ακόμη τρώμε καλαμπόκι,ή μήπως επειδή την κάνατε απο το κανονικό μαντρι των Αλαβανοτσιπρεων εισαστε "αθώοι"???
    Νομίζετε οτι δεν ξέρουμε πόσοι δημοσιουπαλληλοαριστεροί είναι και στο δικό σας μαγαζί.
    Τόσο θράσος πια.
    Και "κλέφτες" και "μπάτσοι" σύστημα πασοκ κανονικό δηλαδή.
    Τι δούλεμα είναι αυτό ρε σούργελα να βγαίνει και ο Κουβέλης μαζί με το Παπατζη το Σάββατο να κάνουνε δηλώσεις ενάντια στην τρόικα???
    Γεια σου ρε γίγαντα Κωστή(πάλι δε σε "δίνουμε")τουλάχιστον δεν κρύβεσαι ότι είσαι μπασκινοπασοκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λίγες σκόρπιες σκέψεις για τη συζήτηση , αφού ευχηθώ καλή εβδομάδα καταρχήν:
    α) ναι η Ελλάδα είναι η πρώτη φούσκα που έσκασε. Το περίεργο είναι ότι η αμέσως επόμενη ήταν η Ιρλανδία, με το ακριβώς αντίθετο, αντίστροφο, μοντέλο ανάπτυξης: πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, μικρός δημόσιος τομέας, πολύ χαμηλή φορολογία στις επιχειρήσεις. Πώς εξηγείται άρα γε;
    β)Τέτοιες συζητήσεις έχουν το ελάττωμα να αγνοούν τι κάνει π.χ. η Αριστερά σε άλλες χώρες της ευρώπης βασικά. Κι η ρεφορμιστική κι η αντισυστημική.Γιατί , ενώ είχε μεγάλη επιρροή στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομές , περνάει , σε όλη την Ευρώπη, πολύ μεγάλη κρίση; Τι φταίει; Δεν μπορεί να μην προτείνεις κάποιο κόμμα , όχι οδηγό. που να μπορείς να το έχεις σαν << πρότυπο >>.
    γ) Οντως στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν αξιόλογα συνδικάτα στην Ελλάδα. Θες το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, θες η ανικανότητα του επίσημου εργατικού κινήματος, θες η απουσία παράδοσης , θες η έντονη αντίδραση της εργοδοτικής πλευράς, η κοινωνική κινητικότητα κ.λ.π. Πάντως, όσα λίγα υπάρχουν, μάλλον από το ΚΚΕ κι από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δημιουργούνται , κινούνται κ.λ.π. μέσα από χίλιες δυσκολίες : απολύσεις, μηνύσεις, αγωγές κ.λ.π.Με λάθος τρόπο; Καπελωτικά;Ισως αλλά κινούνται , οπως κινούνται Η << δικιά μας >> ανανεωτική αριστερά μάλλον δεν πολυ ασχολείται. Ολη όμως. Αυτά τα ολίγα και σκόρπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τι να με "δόσετε" ρε σαχλαμάρα; Σε ποιόν να με δόσετε; Πως να με δόσετε;
    Επώνυμα γράφω. Δεν κρύβομαι, σαν εσένα.
    Και τα γίγαντα και λοιπά υποτιμητικά, τα έχω γραμμένα, εκεί που ξέρεις.
    Είστε πεθαμένοι και δεν το ξέρετε. Εχει τελειώσει η πλάκα.
    Ολοι εσείς που υποτίθεται είστε ή φιλοδοξείτε να γίνετε εξουσία, θα μείνετε με την φιλοδοξία.
    Η Ελλάδα, θα καταστραφεί και μαζί μ'αυτήν και σείς. Θα κλαίνε τα παιδιά σας από την ανέχεια. Θα το μάθετε κι αυτό. Παίξατε και χάσατε.
    Θα καταντήσετε σαν τους κοματάρχες του Δηληγιάννη. Ποιός τους θυμάται;
    Αμόρφωτοι γλύφτες των μικροεξουσιών, που προσπαθείτε να φιμώσετε, ότι δεν ελέγχετε, δεν θα σας περάσει.
    Θα αλλάξουν όλα εδώ πέρα. Θα σας κυνηγήσει ο κόσμος.
    Καλά κάνετε και γράφετε ανώνυμα. Κινδυνεύετε.
    Εγώ αντίθετα δεν φοβάμαι τίποτε.
    Αντιθέτως σας φοβίζω. Και έχετε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ Κωστής.....????τι??

    Για τις ανυπόγραφες απαντήσεις σου,μιλάμε, ρε γίγαντα,διορισμένου οργάνου*!!!
    Οχι για τα ενυπόγραφα στρογγυλά άρθρα σου.

    Μπρρρρρρ!
    *Μη μας πεις οτι "επιστρατεύτηκες" για τις ανάγκες του κινήματος.

    Είσαι ανέκδοτο τελικά,δυστυχώς ο Ξανθόπουλος δε γυρίζει ταινίες,αυτό για τα παιδιά μας,πολύς Καίλας αδερφε μου....
    Ουτε στο παλιό ουτε στο μεταμοντέρνο που θέλεις να το παίξεις,μετρίως,μέτριος όπως πάντα...
    Γίγαντας γιαχνί στη "σχάρα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιά το πράγμα που πεισματικά την πέφτει στον Κωστή.
    Για να δούμε θα πετύχω τι είσαι?
    Ανδρας δεν είσαι σίγουρα, γυναίκα δεν είσαι σίγουρα, ομοφυλόφιλος δεν είσαι σίγουρα, γιατί βγαίνουν καθαρά και χωρίς φόβο και το λένε οι άνθρωποι και σε όποιον αρέσει.
    Οπότε κάτι άλλο σίγουρα είσαι.
    Τώρα για ελεύθερος επαγγελματίας δεν μου μοιάζεις αλλά ούτε και για δημόσιος υπάλληλος.
    Πολύ με μπερδεύεις.
    Το μόνο που μένει τελικά είναι ο γυμνοσάλιαγκας.
    Δεν μου αρέσει να υπερασπίζομαι κάποιον που η προσωπικότητά του και το επίπεδό του σίγουρα δεν το έχει ανάγκη.
    Αλλά σε κάποιες συναντήσεις που οργάνωσε ο Γιώργος για καφέ και συζήτηση γνώρισα τον Κωστή, και εσύ το σίγουρο είναι πως δεν τον ξέρεις.
    Κωστή να με συμπαθάς γι' αυτήν την παρέμβαση αλλά ο γυμνοσάλιαγκας - καταδότης τα κατάφερε να μου χαλάσει την διάθεση.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αν δεν έχεις να πεις τίποτα δεν σου μένει παρά φθόνος γι αυτό που έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ Γιωργος EL

    Ερώτηση:
    Ποιος είναι ο χημικός τύπος της μαλακίας;
    Απάντηση:
    COONa-COONa TiN CHOOCHOONa
    Για τις απορίες σου "εξασκήσου" μήπως και σταματήσεις να μπερδεύσαι.
    Οντολογικά πάντως δεν κατάφερες να ξεφύγεις απο το στερεότυπο αυτού που σε "τρομάζει",οτι δεν το έχεις, το civilite!!!
    Αλλά που να το βρείς 35 χρόνια μεταπολίτευσης τα 25,είναι πασοκοπαιδεία+ελευθεριάζουσα αριστερά=Δια βίου "εκπαίδευση" στην παραπάνω "χημεία".
    Αν ο κόσμος συν-"ανθρωπε"'αλλαζε στα "καφέ" οι καφετεριες (sic)θα είχαν τεθεί εδώ και καιρό στην παρανομία.
    Και μη τις μπερδεύεις με τα παλιά "πανεπιστήμια" καφενεία οπου το μεταμοντέρνο του νεοφιλελευθερισμού σε συνεργασία με την ελευθεριάζουσα αριστερα φρόντισαν να τα "κλείσουν"για ευνόητους λόγους.
    Τώρα για τον "αυτόκλητο" διορισμό σου ως συνήγορος,"μοιρολογίστρα του
    μοντερνισμού" άδικα πασχίζεις,αλλά ως "πραγματα"(πλέμπα), εχουμε μια "μυστήρια" τάση,σε αντίθεση με τα άλογα,όσο μας χτυπούν με το "καμουτσί" τόσο πιο αργά να πηγαίνουμε!σε αντίθεση πάντα με τις προσαρμοστικές "γυαλιστερές ιντελιγκέντσιες'(δεξιές-ελευθεριάζουσες αριστερές) που "ηδονικά" ακολουθείς.
    Πώς το έλεγε ο Κάρολος "παλαιότητα του κνούτου" αν θυμάμαι καλά.
    Ο σοσιαλισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χεράκια σας....
    Αν είχες μια στάλα απο αυτό που προσπαθείς να δείξεις οτι δεν έχεις θα καταλάβαινες οτι όλο αυτο το σκηνικό έχει να κάνει με το "είδωλο" του δικού σας καθρέφτη και η ασκήμια της ψυχής σας,σάς ενοχλεί.
    Πόσο άσχημο είναι να κυνηγάς μια σκιά ή οπως φιλάρεσκα ονομάζετε κουκούλα,ποιοί οι κουκουλοφόροι των ψευδωνύμων που "επιτίθενται" Γκεμπελικά σε μη "παρόντες" ο τάδε ο δείνα,ο καραγκιόζης και πάει λέγοντας.
    Εχει "ματώσει" η κοινωνία απο αυτά,αλλά το να ζητά κανείς απο ελευθεριάζουσες συνειδήσεις να συμπεριφερθούν με στοιχειώδη δημόσια αρετή είναι σαν να ζητάει απο τον καπιταλισμό να σταματήσει να καταστρεφει το περιβάλλον άρα και τον άνθρωπο-εμπόρευμα.
    Αυτό αρνούμαστε να κάνουμε.
    Οσο για την ηθική του κ.Ανδρεόυ να πάει σε ανοιχτή διαδικασία και να "ωρύεται" οπως τα παρακάτω...
    Είστε πεθαμένοι!!! και δεν το ξέρετε!!!. Εχει τελειώσει η πλάκα!!!.
    Η Ελλάδα!!!!, θα καταστραφεί και μαζί μ'αυτήν και σείς!!!. Θα κλαίνε τα παιδιά σας!!!! από την ανέχεια!!!!.
    Αμόρφωτοι γλύφτες!!!! των μικροεξουσιών, που προσπαθείτε να φιμώσετε!!!!, ότι δεν ελέγχετε!!!, .
    Θα αλλάξουν όλα εδώ πέρα!!!!!. Θα σας κυνηγήσει ο κόσμος!!!!!.
    Σταλινικό ντελίριο.....
    Ωρα να "φεύγουμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αν και η κρίση αποτυπώνεται στο πεδίο της οικονομίας στο υπόβαθρο βρίσκεται η κρίση στο πεδίο των αξιών και ιδεών. Και αυτή η κατάσταση αποτυπόνεται και στην δράση και σκέψη της αριστεράς. Αναξιοπιστία, ανηθικότητα, διαπλοκή με το σύστημα. Απόδειξη, είναι πως στην κοινωνική συνείδηση σήμερα το να δηλώνεις αριστερός δεν σημαίνει το λιγότερο τίποτα. Αυτή την απαξιωτική εικόνα για τον ηθικό ξεπεσμό, τον λόγο και τον ρόλο πρέπει να αλλάξουμε. Διαφορετικά με την σημερινή της μορρφή παρακμής και εκφυλισμού δεν θα έχει να προσφέρει κάτι το χρήσιμο στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Με ενδιαφέρον διάβασα και το διάλογο και το κείμενο. Γενική αίσθηση είναι ότι μιλάμε για την αριστερά και τη σημερινή κρίση με μία σκοπιά ιδιαιτέρως ρομαντική και κυρίως ιδεαλιστική. Η πολυπόθητη αυτή ένωση δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί όσο κυριαρχούν οι ελιτίστικες αντιλήψεις για την ορθότητα θέσεων και το λαϊκισμό του ποιος γνωρίζει καλύτερα το συμφέρον του λαού. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι θέμα ένωσης.

    Αν κατάφερναν να βρεθούν μακριά από λαϊκισμό (ένα πολύ καλό σημείο κοινής αναφοράς) και στις διεκδικήσεις θα είχαμε πετύχει τον κεντρικό στόχο. Μα και τούτο είναι ρομαντικό.

    Η Δη.Αρ. -δεν ξέρω για αλλού, αλλά στον τόπο μου- έμασε όλα τα τυχάρπαστα στοιχεία, εκείνα τα φιλόδοξα (ως αυτοσκοπό), τους ναρκισσιστές και αιρετοθήρες τύπους. Έτσι, όμως δε γίνεται δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ radical

    Πολύ καλά τα περιγράφεις,αλλα αγαπητέ φίλε, όλα αυτά έχουν μια ιδεολογική στάση ζωής, για την ζωή, και απο την αριστερά.

    Επιβιωτισμός!(ακρογωνιαίος λίθος του νεοφιλελευθερισμού)

    Τον οποίο δυστυχώς και η αριστερά υπηρετεί πλέον, ψυχή τε και σώματι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τελικά Γιώργο προέκυψε κάτι σημαντικό στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Δ.Α για το συνέδριο την 12/2/2011;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δεν γνωρίζω ΔΥ. Ας δούμε τις προτεινόμενες θέσεις και το καταστατικό και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @Γιάννη Α
    Αυτά ακριβώς πρέπει να αλλάξουμε. Κάποτε η αριστερά ήταν ο καταλύτης που έδινε ώθσηστην κοινωνία στο επίπεδο των ιδεών και της πράξης. Αυτή ήταν η ιστορική της αποστολή. Και σε αυτές τις ρίζες πρέπει να επιστρέψει. Διαφορετικά στο μέλλον θα βρεθούν άλλες δυνάμεις και σχήματα που θα εκπληρώνουν αυτόν τον ρόλο γιατί η αριστερά δεν θα είναι χρήσιμη ως μιά τέτοια δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Πολίτη
    Αν εσύ γνωρίζεις τον τρόπο να αλλάξει η κοινωνία με παρθενογέννεση του υλικού της θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το επίδικο είναι να επικρατήσουν οι δυνάμεις της προοδευτικής σκέψης και δράσης απο τον κάθε μορφής συντηρητισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Το τελευταίο σχόλιο ανήκει σε εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ο δαίμον του μηχανήματος. Τα δύο προηγούμενα σχόλια είναι δικά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Είσαι ανόητος.
    Ποτέ δεν θα έγραφα, ότι η χώρα πεθαίνει, αν δεν ήμουν απόλυτα πεπεισμένος, ότι τους επόμεους μήνες θα συμβεί.
    Αν δεν ήμουν βέβαιος, ότι δεν ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.
    Οταν λέω ότι θα πεινάσουν τα παιδιά σας, όλων εσάς που νομίζετε ότι το πρόβλημα είναι πρόβλημα εξουσίας, ακριβώς επειδή νομίζετε ότι το θέμα είναι θέμα εξουσίας, το εννοώ.
    Εσείς εμποδίζετε, να μπορέσει να σκεφτεί καθαρά η χώρα την πορεία της.
    Μισώ την στρεβλή φανατισμένη ημιμάθειά σας, όχι επειδή με ενοχλεί προσωπικά, αλλά επειδή είναι πέτρα δεμένη στον λαιμό της χώρας και την πνίγει κάθε μέρα και περισσότερο.
    Πάψτε , επιτέλους.
    Δεν έχετε τίποτε να πείτε, ούτε πρόκειται να έχετε. Είστε περισσότερο από άχρηστοι, είστε εμπόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τώρα ηρέμησα. Ο κ.Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "«Η χώρα δεν καταρρέει. Απέκτησε πρόσωπο και αξιοπιστία», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας και ότι η αξιολόγηση της τρόικας εν΄όψει της τέταρτης δόσης ήταν θετική , «παρά τον ορυμαγδό απαισιοδοξίας μέσα από τσιτάτα διαφόρων κομμάτων ή πολιτικών προσώπων που έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε , ότι δεν θα βγει το πρόγραμμα ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 10% και ότι θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα».

    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=385122&dt=17/02/2011#ixzz1EDsDemiU

    Εχω να παρατηρήσω, ότι η δήλωση του, είναι γενική και καθόλου πειστική.
    Το αν το έλλειμα έφτασε το 10% ή έμεινε στο 9.5%, εμένα δεν μου λέει τίποτε, εκτός από το ότι , φαίνεται πως ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, δεν μπορούν να δούν την πραγματικότητα και βλέπουν κάποιους αριθμούς, με τους οποίους και ασχολήθηκαν εδώ και 1 χρόνο μονομερώς.
    Εχουμε έναν φονταμενταλισμό της άγνοιας και της πίστης στις μαγικές ιδιότητες του "μνημονίου", ακόμη και αν η ύφεση έφτασε το-6,6% το Δ τρίμηνο του 10 , με ταυτόχρονη άνοδο του πληθωρισμού στο 5.2%, αλλά κυρίως ακόμη και 10.000 απολύσεις εργαζομένων, τον μήνα.
    Οσον αφορά τα νέα μέτρα που "δεν θα χρειαστεί να πάρει" κατά την γνώμη του, αποδεικνύουν ότι "μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι" και μαζί μ'αυτόν και την χώρα ολόκληρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Δείγμα διακομματικής συνενοχής, στην συγκρότηση του κράτους των συντεχνιών, είναι και το ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίρρηση , για την αλλαγή στον νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, λίγες μέρες πριν την κατάθεσή του, σε ότι αφορά αυτό του δικηγόρου, αν και εγώ νομίζω, ότι σύντομα, θα τους ξανααπαλάξουν και από την υποχρέωση να αποδίδουν ΦΠΑ.
    Η σχετική είδηση από το ΒΗΜΑ.

    "Υπουργείο Οικονομικών
    Ενα βήμα πίσω στην απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος
    Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011 [ 16:20 ]

    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης
    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης

    Ενα βήμα πίσω έκανε το υπουργείο Οικονομικών στην απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και στη δυνατότητα οι δικηγόροι να συστήνουν εταιρίες σε όλη την Ελλάδα.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης δέχθηκε το αίτημα που διατυπώθηκε απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής, για την αποτροπή δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα μέσω παραρτημάτων.

    Ο κ. Σαχινίδης ανακοίνωσε αλλαγή στο σχετικό άρθρο 6 του νομοσχεδίου για την αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας («κλειστά» επαγγέλματα), προβλέποντας πλέον, πως οι δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν να συστήνονται μονάχα από μέλη του ιδίου Δικηγορικού Συλλόγου και όχι και από μέλη διαφορετικών Δικηγορικών Συλλόγων, όπως επέτρεπε η αρχική ρύθμιση.

    Η ρύθμιση που άλλαξε προέβλεπε συγκεκριμένα ότι: «Δύο ή περισσότεροι δικηγόροι, μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων, μπορούν να συστήσουν Αστική Επαγγελματική Δικηγορική Εταιρία, με σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών σε τρίτους και τη διανομή των συνολικών καθαρών αμοιβών, που θα προκύψουν από τη δραστηριότητά τους αυτή».


    Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=385167&dt=17/02/2011#ixzz1EEAfjz1y

    Φαντάζομαι, ότι σύντομα θα αποσυρθούν και τα ανοίγματα των άλλων ευγενών συντεχνιών, όπως μηχανικοί, γιατροί κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU