Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη στα οδοφράγματα: α(πε)ργεί και αντιστέκεται ...στο Δίκαιο και την Ισονομία



1. Η επταµελής σύνθεση του ∆' Τµήµατος του ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγµατικό τον Νόµο 3838/2010 κατ’ εφαρµογή του οποίου αλλοδαποί που διαµένουν στη χώρα µας έλαβαν την ελληνική ιθαγένεια και ακολούθως άσκησαν το εκλογικό δικαίωµα στις εκλογές του περασµένου Νοεµβρίου. 

Τυχόν απόφαση της Ολοµέλειας του ΣΤΕ που θα κάνει αποδεκτή την απόφαση του ∆’ Τµήµατος του ΣΤΕ θα σηµάνει αυτόµατα την ακύρωση των δηµοτικών και νοµαρχιακών εκλογών, στις οποίες έλαβαν µέρος µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο αλλοδαποί. 


2. Καταδικάστηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος για φορολογικές παραβάσεις. Το ύψος των οφειλών του μαζί με τις προσαυξήσεις είναι 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η ποινή στην οποία καταδικάστηκε: τρία χρόνια. Η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και μπορεί να εξαγοραστεί με 5 ευρώ ημερησίως (150 ευρώ το μήνα).

3. Πέντε εκπομπές στην Ζούγκλα για τον καταγγελλόμενο ως μεγαλοτοκογλύφο, οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στέλεχος του Συνασπισμού, Ρίζο Ρίζο αλλά Στο απυρόβλητο η Καμόρα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Συνδικαλιστές, Αλ.Τσίπρας, εισαγγελείς σιωπούν...

Τι μας λένε οι δικαστές; Ότι οι ρατσιστές, οι τοκογλύφοι και οι φοροφυγάδες δεδικαίονται; Αλλού επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα, αλλού κωφεύουν ανεπάγγελτα; Πως αυτή η χώρα θα βγει από την κρίση αν δεν λειτουργήσει η δικαιοσύνη με ορθάνοιχτα μάτια και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις;
Χώρα χωρίς δικαιοσύνη. Πολίτες χωρίς ελπίδα δικαίου.
Μήπως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στην δικαιοσύνη;
Μήπως πρέπει επιτέλους να "ανοίξει" και αυτό το "κλειστό" επάγγελμα;

12 σχόλια:

  1. @ Γιωργος
    Εισαι τρομερός τελικά ως συγχρονος Δαρειος ξυπνάς κοιμάσαι το συριζα και το Τσίπρα στο μυαλό σου.
    Ξέρεις για τον Ριζο Ριζο δεν έχει ευθύνη μόνο το σημερινό κομμάτι του Συν αλλά και οι άλλοι που κάνουν τους πόντιους πιλάτους,που μέχρι πέυσι συναγελλάζονταν με τους Ρίζους καλομελέτα κι έρχονται και τα νέα για αρκετούς και απο το δικό σου μαγαζί.
    Το πάρτι αφορούσε όλα τα "τέρατα" της αριστεράς...
    Τότε θα σε δούμε που θα πάς να κρυφτείς.
    Οσο για τις αποφάσεις του ΣτΕ,ονοματεπώνυμο και προσφυγή φιλαράκο μου μη το παίζεις Εξάρχειο οπου σε βολεύει.αυτό κάνει ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται,προς το παρόν ρούφα το καφεδάκι σου....
    Εμείς πάμε για "μεροκάματο" εσεις και η αργόσχολη παρέα των "σικέ" παρανοικών διαλόγων για να δημιουργούμε "traffic" στο blog, τους ψόφιους διαλόγους ανάμεσα σε "πτώματα" και "σκιές".
    Αλήθεια τελικά ποιός νίκησε χτές το "πτώμα" ή η "σκιά",γιατι απο ένα σημείο και πέρα μόνο εμετός σου έρχοταν να κάνεις..
    Κρίμα γιατί νόμιζα οτι το blog διαφέρε,αλλά τόσο "στημένα" παιχνίδια έντασης ο ίδιος ανθρωπος να "τσακώνεται" με τον εαυτό του όσο εσυ "ελειπες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δικαιοσύνη και το τυι θεωρείται την κάθε φορά δίκαιο είναι πάντοτε αποτέλεσμα των κοινωνικών συσχετισμών. Η δικαοσύνη ως έννοια, δικαίωμα και αγαθό από την θεώρηση ως την έμπρακτη εφαρμογή απέχουν έτη φωτός. Αν σήμερα δικαιώνεται ο ρατσισμός και η φοροδιαφυγή είναι γιατί έτσι επιτάσσεται απο τα οργανωμένα συμφέροντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συζήτηση για τη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη αλλά μόνο εύκολη δεν είναι.
    Επί του συγκεκριμένου : εμένα μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση η απόφαση ( η παραπεμπτική ) του Δ Τμήματος του ΣΤΕ. Ειχα την εντύπωση ότι συνήθως βγάζει πολύ προοδευτικές αποφάσεις. Βέβαια εκκρεμεί η απόφαση της ολομελείας . Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε όλη την απόφαση και πόσοι από τους 7 δικαστές ψήφισαν υπέρ και πόσοι κατά. Δεν ξέρω βέβαια και τί << δουλειά >> έκανε κι ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου που εκπροσωπούσε το κράτος η , εν πάσει περιπτώσει, όποιος νομικός η νομικοί υποστήριξαν τη συνταγματικότητα του νόμου. ΄Μήπως έκαναν απλά μια τυπική παράσταση; Δεν ξέρω , απλά ερωτήματα βάζω.
    Από την άλλη ίσως και το εν λόγω δικαστήριο να εξέφρασε τις πεποιθήσεις του μέσου Ελληνα. Τι να πώ!! Αν αρχίζει και το ΣΤΕ να βγάζει τέτοιες απόφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ τι αποφάσεις θα βγάζουν τα άλλα, πιο συντηρητικά γενικά, δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάλι εγώ. Θα πρέπει να δούμε τι ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και κυρίως αν υπάρχουν διεθνείς η κοινοτικές συμβάσεις , που υπερισχύουν του Ελληνικού Συντάγματος κι οποίες, συμβάσεις, δίνουν το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στις τοπικές ( δημοτικές κ.λ.π. ) εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥ, το ΣτΕ έβγαλε και ακυρωτική απόφαση για τα 80 εκατομμύρια πρόστιμο στην vodafone, θυμάσαι για τις υποκλοπές. Επίσης το αδίκημα παραγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα πίσω από την ιστορία βρίσκονται συσχετισμοί όπως λέει κι ο radical - όμως η φοβερή διαφήμιση που κάνει η εταιρία στα κανάλια μου μυρίζει μεταφορά του προστίμου σε χρηματοδότησή τους - μοιάζει μια ωραία ανταλλαγή: αντί να πάρει τα χρήματα το δημόσιο τα υποσχόμαστε στα κανάλια, φροντίζουν εκείνα για την αποσιώπηση του θέματος και μένει ο Κακλαμάνης του Πασοκ και ο Φώτης Κουβέλης μόνοι να εξανίστανται στις επιτροπές.
    Το ΣτΕ, ειδικά το Δ' τμήμα , είναι γνωστό για κάποιες οικολογικές αποφάσεις αλλά όπως σχολίαζα στα σχετικά με τους οικολόγους πράσινους, υπάρχει και δεξιά οικολογία - κάθε φορά πρέπει να βλέπουμε κίνητρα και επιδιώξεις όχι μόνο το καρότο. Αυτό έχω καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τον Κουβέλη εντάξει,αλλά για τον Κακλαμάνη μη βάζεις και το χερι σου στη φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο δεν έχω διαβάσει ολόκληρες τις αποφάσεις που αναφέρεις , οπότε μπορώ να σου πώ μήπως τυχόν είχαν νομικές πλημμέλειες ( παράβαση ουσιώδους τύπυ, ελλιπή αιτιολογία κ.λ.π. ), δηλαδή ακυρώθηκαν για τυπικούς λόγους. Δεν ξέρω , λέω ίσως. Γενικά πιστεύω ότι ο θεσμός της δικαιοσύνης δεν είναι πολιτικά ουδέτερος , όπως και το κράτος άλλωστε. Δεν τα ανάγω όλα σε λαμογιές.
    Τώρα , ειδικά για το Συμβούλιο της Επικρατείας, εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχει βγάλει αρκετές προοδευτικές αποφάσεις. Σου θυμίζω και την στάση πολλών συμβούλων την περίοδο της Δικτατορίας , που απολύθηκαν για την στάση τους και τις αποφάσεις τους. Μέχρι τώρα έτσι; Τα πράγματα αλλάζουν , δεν μένουν στάσιμα. Πάντως από τον Αρειο Πάγο είναι ασύγκριτα προοδευτικότερο δικαστήριο. Εχω να δώ προοδευτική απόφαση του Αρείου Πάγου από δεν ξέρω κι εγώ πότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυο διορθώσεις του προηγουμένου κειμένου μου : δεν μπορώ να σου πώ και παράβαση ουσιώδους τύπου. Και συγγνώμην για τα λάθη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η αλήθεια είναι ότι δεν το σκέφτηκα έτσι. Αλλά με τον ένα ή άλλο τρόπο η δικαιοσύνη είναι η πρώτη αρχή που εκτίθεται στα μάτια του λαού. ιστορικά αποδεδειγμένο. π΄ρωτα κατηγορούνται οι δικαστές και η εκτελεστική εξουσία (υπάλληλοι δημοσίου) και μετά οι πολιτικοί και οι βασιλείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θάλεγα Δείμο ότι η δικαιοσύνη είναι η καθημερινότητά μας. Η σχέση πολίτη κράτους "δένει" μέσα από τις εγγυήσεις ισονομίας και νομιμότητας, αίσθησης ενός στοιχειώδους συνεκτικού ιστού δικαίου. Αν καθημερινά μαθαίνεις ότι γίνονται παρόμοια πράγματα και δεν έχεις πια εμπιστοσύνη στον ένα βασικό θεσμό του κράτους, λογικό είναι να το δεις ατομικά πλέον και να απευθυνθείς για "προστασία" σε κάποια εξωθεσμική ομάδα, μαφία, μασονία whatever για να έχεις κάποιο στήριγμα - η δικαιοσύνη δίνει ισχυρά μηνύματα στην κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τελικά διάβασα την απόφαση του ΣΤΕ ( περίληψή της ) για τη αντισυνταγματικότητα του μεταναστευτικού νόμου. Είναι πραγματικά σε πολύ συντηρητική κατεύθυνση. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξει στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Για κριτική της , σας παραπέμπω στο ιστολόγιο του e-lawyer.Καλό Σ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU