Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι απορίες της ημέρας

του left division

Πριν από μερικές μέρες εκπρόσωποι σημαντικού τμήματος του πολιτικού κόσμου ζήτησαν την συνολική κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου θεωρώντας πως (το άσυλο) ευθύνεται για όσα συνέβησαν όχι μόνο στα πρόσφατα γεγονότα της νομικής αλλά και σε όσα συχνά πυκνά διαδραματίζονται μέσα στα κτίρια πολλών μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη γνώμη τους το άσυλο είναι εκείνο που εμποδίζει την έγκαιρη και αποτελεσματική δράση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι σε όσα παράτυπα και παράνομα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα της διαλυμένης ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.
Η απορία μου στην προκειμένη περίπτωση είναι η εξής. Τι εμποδίζει τους συγκεκριμένους μηχανισμούς "πολιτικής προστασίας" να επέμβουν έγκαιρα και αποτελεσματικά στους χώρους των ελληνικών γηπέδων που τέτοια περιοριστικά ζητήματα δεν υφίστανται;



Λάβετε υπόψη πως η "συντεταγμένη πολιτεία" έχει από καιρού "μεριμνήσει" ώστε στις υψηλής επικινδυνότητας "συναντήσεις" να μην παρίστανται φίλαθλοι των φιλοξενούμενων ομάδων ώστε (τάχα μου) να περιορίζεται ο κίνδυνος επεισοδίων και να υπάρχει αποτελεσματικότερη διαχείριση των όποιων εντάσεων.
Αναρωτιέμαι μέχρι πότε το πολιτικό μας σύστημα θα εξακολουθεί να προσφέρει απλόχερα την ασυλία του στον εγκληματικό "ακτιβισμό" των κάθε λογής παρακρατικών τραμπούκων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται τρομοκρατώντας τα ελληνικά γήπεδα (όχι μόνο του ποδοσφαίρου) διασύροντας τη χώρα ολόκληρη;

Δελτίο επικίνδυνων ποδοσφαιρικών φαινομένων

Για την τιμή των όπλων αξίζει να σημειωθεί πως 36 ώρες μετά την λήξη του "ντέρμπι" (πέρα από τα όσα θεάρεστα συνέβησαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη που εκτενώς προβλήθηκαν από τα μ.μ.ε.) ζήσαμε και τις ακόλουθες παράπλευρες εκδηλώσεις:

Δήλωση του προέδρου της δημοκρατίας από τα Γιάννενα για την ανάγκη καταπολέμησης της βίας των γηπέδων.

Επίθεση κατά την επιστροφή του στην Κέρκυρα στον επόπτη που ακύρωσε το γκολ του Παναθηναϊκού όταν κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο του την πέσανε άγνωστοι με άγριες προθέσεις και σώθηκε μάλλον από θαύμα.

Βομβιστική επίθεση με καταστροφή της εισόδου του κτιρίου της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος (super league τη αποκαλούνε τρομάρα της) όπου παρεπιπτόντως εκείνη την ώρα δουλεύανε άνθρωποι.

Αποκλεισμός για ώρες της λεωφόρου Μεσογείων από (περισσότερους από 1000) οπαδούς του Παναθηναϊκού που θέλησαν έτσι να διαμαρτυρηθούν για το άδικο κατά τη γνώμη τους σπικάρισμα του ματς από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ την οποία πληρώνουνε αναγκαστικά με την ιδιότητα του Έλληνα φορολογούμενου όπως δήλωσε εκπρόσωπος τους.

Επίθεση αγνώστων στο σπίτι του Τοροσίδη με μπογιές και μολότωφ και πρόκληση φθορών αδιακρίτως σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην πυλωτή της πολυκατοικίας.

Μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων και ενεργειών από κορυφαίους εκπροσώπους των δυο ΠΑΕ με βαριές κουβέντες, αίματα, σπέρματα, εμετούς, φούστες, μπλούζες και ενεργό σιγοντάρισμα από τα πρωτοσέλιδα μερίδας του συνεργαζόμενου οπαδικού τύπου που καθημερινά δίνει τα ρέστα του για να πιστωθεί τον τίτλο με το πιο σεξιστικό περιεχόμενο.

Δεν περιμένω τίποτα

Κανείς δεν ξέρει τι θα δούμε το προσεχές διάστημα από ανθρώπους που προ ημερών κάψανε για την πλάκα τους μέχρι και το θέατρο Τέχνης και δεν δίνουνε δεκάρα τσακιστή για το δικαίωμα των πολλών που γουστάρουνε να βλέπουνε μπαλίτσα χωρίς να τρώνε στο κεφάλι τέτοιες επικίνδυνες αερογαμικές κατινιές ακόμα κι από ιδίων ποδοσφαιρικών φρονημάτων συν-οπαδούς τους.
Εύχομαι χωρίς να το πιστεύω, να ζήσουμε τη μέρα που οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου με το κοντό (πολλές φορές) μυαλό και τις μακριές γλώσσες όποτε ξεστομίζουνε τα κάθε λογής διάφορα (που κάνουνε μέχρι και βαλσαμωμένα πουλιά να φτερουγίζουν) θα παίρνουνε υπόψη τους και το όποιο δικαίωμα όσων κόψανε το γήπεδο γιατί απλά αηδίασαν με όσα γίνονται και φοβούνται να ξαναπάνε.

Υστερόγραφο: Γιατί όλοι αυτοί οι γιαλαντζί εξεγερμένοι όταν "δρούν" φοράνε κατά πλειοψηφία και ανεξάρτητα από τα χρώματα της ομάδας τους μαύρες μπλούζες και μπουφάν με κουκούλα;
Τι υποδηλώνει αυτό σε συμβολικό επίπεδο; Ξέρει κάποιος να μας πει;


3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό κείμενο. Αφήνει όμως έξω την εμπορευματοποίηση, τα τεράστια κέρδη που παίζονται κάθε φορά και την επιχειρηματική σχετικά δραστηριότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το φαινόμενο της συνάθροισης των κοινωνικά και ψυχολογικά απομονωμένων σε ομάδες που εκφράζονται μέσα από την βία είναι παγκόσμιο.
    Το άν συναθρίζονται γύρω από την ποδοσφαιρική ομάδα ή σε οτιδήποτε άλλο προσφέρεται είναι δευτερεύον.
    Η βάση είναι το έλλειμα του "ανήκειν" και η κοινωνία μας αποκλείει όλο και μεγαλύτερες ομάδες.
    Αυτό είναι η αίσθησή μου μόνο, αφού μάλλον ανήκω στους λιγότερο κατάλληλους για ερμηνεία κοινωνιολογικών - ψυχολογικών φαινομένων.
    ΥΓ:Η απορία σου μάλλον υπερεκτιμά τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. left division

    Ευχαριστώ για τα σχόλια. Για τελείως πρακτικούς λόγους στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικού μεγέθους ανάρτησης δεν γίνεται να παρουσιαστούν όλες οι πτυχές ενός τεράστιου θέματος που βρίσκεται πολύ πιο πέρα από το να θεωρείται στενά ποδοσφαιρικό.

    Περιορίζομαι να πω ότι μόνο τους τελευταίους τελευταίους μήνες έχουν δει το φως της δημοσιότητας ζητήματα που σχετίζονται με άσκηση διώξεων για παράνομη διάθεση εισιτηρίων σε οργανωμένους οπαδούς, διακίνηση πλαστών εισιτηρίων και άλλα τινά, που κάτω από το βάρος των πρόσφατων γεγονότων θέτουν ζήτημα άμεσης επανεξέτασης του τρόπου που κάποιες ομάδες φιλάθλων εξασφαλίζουν την είσοδο τους στο γήπεδο και πόσοι τελικά με πράξεις ή παραλείψεις μπλέκονται σ' όλο αυτό που βιώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU