Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Γυμνoί στο Ecofin


Την Πέμπτη 10 του μηνός θα συνεδριάσει το Ecofin και θα αποφασίσει την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Ως εδώ καλά. Το θέμα έχει προαποφασιστεί σύμφωνα με τις πληροφορίες εδώ και καιρό. Αυτό που δεν θα αποφασιστεί (δεν υπάρχει καν στην ατζέντα) είναι η μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής και η έκδοση ευρωομολόγων – οι αποφάσεις θα παρθούν στην σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Μέχρι τότε η περίοδος είναι κρίσιμη – ίσως η κρισιμότερη για την επιβίωση της ΕΕ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Και φυσικά, η κρισιμότερη στιγμή για την Ελλάδα και τις πιθανότητες να βρει τον δρόμο της για έξοδο από την κρίση.
Γι αυτό και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δοκιμάζονται τώρα, βάσει των προτάσεών τους για λύσεις και προοπτική εν μέσω μνημονίου και ύφεσης. Το τι θα διεκδικηθεί στις κρίσιμες συνόδους της ΕΕ είναι καθοριστικό για το μετά- και κυριολεκτικά για το αν θα υπάρξει  καν «μετά»…
Ο Φώτης Κουβέλης προειδοποιούσε σχετικά, ήδη από τις 13 του Φλεβάρη:
"Ο κόσμος έχει αγωνία για την κατάσταση της οικονομίας, για την πορεία των εξελίξεων. Αντιμετωπίζει το μέλλον με φόβο. Περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης για τον τόπο.
Είναι ώρα να συγκληθεί σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε αυτή να γίνει μια υπεύθυνη πολιτική διαβούλευση μακριά από επικοινωνιακούς όρους αντιπαράθεσης. Να υπάρξει ειλικρινής ενημέρωση εκ μέρους του πρωθυπουργού για την κατάσταση της οικονομίας και τα όσα διαπραγματεύεται στους ευρωπαϊκούς κύκλους.
Να αναζητηθούν όλα τα δεδομένα, να βρεθούν κοινοί τόποι, αλλά κυρίως να δοθεί ένα ενιαίο μήνυμα όλου του πολιτικού κόσμου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των όποιων μεθόδων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Δεν μιλώ για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές. Μιλώ για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας που αξιώνουν από την Ευρώπη αλλαγή πορείας.

Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους μας. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες."
Από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα σχετικά. Ακολούθησαν οι γνωστές κοκορομαχίες, καμιά υπεύθυνη ενημέρωση από την κυβέρνηση καμιά διάθεση πολιτικής διαβούλευσης από την αντιπολίτευση.. 
Μόλις προχτές ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να συναντηθεί με τα κόμματα προκειμένου να τα ενημερώσει για την εξέλιξη των μεγεθών της οικονομίας. Η Ν.Δ κι ο Συνασπισμός  δεν δέχτηκαν. Συγκεκριμένα ο ΣΥΝ αρνήθηκε δηλώνοντας πως "Είναι προσπάθεια να δημιουργηθεί το μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του μνημονίου" - ωστόσο σκοπεύει να συναντηθεί με τον ΓΑΠ  (..) για το ίδιο θέμα εν όψει της συνόδου του Ecofin..  
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου άκουσε τις παρατηρήσεις όσων δέχτηκαν την συνάντηση και φάνηκε προς στιγμήν ότι προετοίμαζε ανάλογη συνάντηση με τον πρωθυπουργό πριν την κρίσιμη σύνοδο. 
Κι εδώ προέκυψε Πετσάλνικος..

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε και πέρασε τελικά την άποψή του να συναντηθεί ο ΓΑΠ μόνο με "τα κόμματα της Βουλής". Υπερασπιζόμενος κατ' αυτόν τον τρόπο, το "θεσμικό του δέντρο" έναντι του κοινωνικού δάσους της ανάγκης συνεννόησης και στήριξης εκ μέρους του συντριπτικού μέρους του ελληνικού πολιτικού φάσματος των βασικών μας αιτημάτων. Της ανάγκης κοινής οριοθέτησης μιας κόκκινης γραμμής όσον αφορά στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, την ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και την έκδοση ευρωομολόγων. 
Αυτή η διαδικασία, δεν είναι καθόλου ταυτόσημη με την όποια συναίνεση για το μνημόνιο 4 αλλά και την "συμμαχία των προθύμων" για την εφαρμογή του.
Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη, εθνικού μεγέθους, που μόνο υπεύθυνα μπορεί να δοθεί με το βάρος της κάλυψης από το σύνολο των εκπροσώπων του ελληνικού λαού. Κι αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο δεν μπορεί να το διαχειριστεί, κανένας τυπολάτρης Πετσάλνικος που εκπροσωπώντας το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα παλεύει ακόμη για την διάσωσή του. Άλλωστε εκπρόσωποι του λαού είναι όλοι όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έλαβαν εντολή στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, τις μόνες που έγιναν εν μέσω μνημονίου, και έπρεπε να κληθούν να πάρουν θέση σε κοινή διαβούλευση, καθαρά και υπεύθυνα, μπροστά στις καθοριστικές συνόδους.
Όλοι μαζί– και οι Οικολόγοι Πράσινοι, και η Δημοκρατική Αριστερά, και το Μέτωπο, και η Ανταρσύα και η Δημοκρατική Συμμαχία – όλοι τους με εκλεγμένους αντιπροσώπους σε περιφερειακό επίπεδο, έπρεπε να συμμετέχουν. Το ζήτημα λοιπόν αυτό, θα έπρεπε να ξεπερνά την επιρροή ενός μεσαίου στελέχους του πασοκικού βαθυκράτους.
Τώρα, αντί για σοβαρή πολιτική διαβούλευση, σε μια τέτοια κρίσιμη καμπή, ο "απομονωμένος" πολιτικά ΓΑΠ θα συναντήσει ξεχωριστά δυο τρεις πολιτικούς αρχηγούς λίγο πριν φύγει για το Ecofin, αφήνοντας την χώρα στα δικά της και τις ευκαιρίες της συγκυρίας (αραβική εξέγερση, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, δυνατότητες εσωτερικού αλλά και εξωτερικού μετώπου π. χ με Ιρλανδία, τοποθέτηση εθνικής κόκκινης γραμμής) στην τύχη τους. Αλλά αυτό είναι το Πασοκ – όπως και η ΝΔ άλλωστε - , μια οπισθοδρομική συντεχνία δημοσιοϋπαλληλικού "σοσιαλισμού", με μοναδικό σκοπό να χαλαρώσει λίγο η κρίση για να συνεχίσουν την έφοδο στον δημόσιο πλούτο και την παλιά τους ζωή – άχρηστοι και μοιραίοι. Κι όσο οι Πετσάλνικοι θα καθορίζουν την εθνική μας πολιτική τόσο όλα θα μένουν χωρίς αντίσταση στα χέρια της Μέρκελ και του σκληρού νεοφιλελεύθερου πυρήνα της ΕΕ, με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον της χώρας μας. 

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό τριήμερο καταρχήν. Απλά να συμπληρώσω Γιώργο ότι στη συνάντηση με τον Παπακωνσταντίνου δεν προσήλθε και το ΚΚΕ.
    Τώρα ότι έπρεπε να καλέσει και τα άλλα κόμματα ο ΓΑΠ συμφωνώ, Το θέμα είναι ποιά. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψηφίζεις κόμματα αλλά παρατάξεις. Δεν είναι τυπικό το ζήτημα. π.χ. ποιοί ψήφιασαν Καμίνη; Και γιατί να μην καλέσει και την Χρυσή Αυγή; Κι αυτή πήρε 5% στην Αθήνα, γιατί όχι και την Δράση , κι αυτή έχει αντιπροσώπους σε Δημοτικά Συμβούλια, το ξέρεις μαζί κατέβηκε η Δ.Α. στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις Δημοτικές. Τες πα δεν είναι εύκολο το κριτήριο ποιούς καλείς και ποιούς όχι. Δεν ξέρω αν ο Παπακωνσταντίνου κάλεσε τους Ο.Π. , ειλικρινά θα ήθελα αν ξέρεις κάποιος να μου απαντήσει.
    Υ.Γ. Προφανώς ο Πετσάλνικος παρενέβη κατόπιν όχλησης της Ν.Δ., θα λεγα και του ΣΥΡΙΖΑ ,αλλά νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τον υπολογίζει ΄και πολύ. Ενδεχομένως κι άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου να παρενέβησαν, έτσι νομίζω τουλάχιστον.
    Πάντως πλάκα πλάκα οι Ο - Π είναι το μόνο κόμμα χωρίς πρόεδρο η επικεφαλής ( γενικό γραμματέα κ.λ.π.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχουν και καλές ειδήσεις.
    Χωρισμός κράτους εκκλησίας.
    Το καλαμπούρι το πεπόνι και το μαχαίρι στους παπάδες τελειώνει.
    Η μισθοδοσία τους να γίνεται από τις εκατοντάδες υπεράκτιες που έχουν και από τα τεράστια έσοδά τους από μερίσματα, ακίνητα κλπ.
    Και να τελειώνει και το άλλο καλαμπούρι με την διεκδίκησή τους για βουνά, λίμνες και γενικά όλης της Ελλάδας.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU