Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η Αριστερά και οι ιαχές κατά του μνημονίου

πατριώτες αντιμνημονιακοί ετοιμάζονται για στάση πληρωμών


του Γεράσιμου Γεωργάτου*

Μόνο ως εθισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς στον ανέξοδο επαναστατικό λαϊκισμό μπορούν να εκληφθούν οι απόψεις περί "επιθετικής αναδιάρθρωσης του χρέους" (Τσίπρας) ή περί "αναστολής πληρωμής του και διαγραφής του" (Λαφαζάνης), που καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή. 
Τροφοδοτούν, μαζί με τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε, τους συντηρητικούς ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους και τους κερδοσκόπους των αγορών, τη φιλολογία περί αναδιάρθρωσης ή ενδεχόμενης πτώχευσης που εκτόξευσε και πάλι στα ύψη τα σπρέντς των ελληνικών ομολόγων (Ελευθεροτυπία, 14-4-11).

Όποιος επιμένει να χαϊδεύει τα αυτιά του αριστερού κοινού, εθίζοντάς το και αυτό στο λαϊκισμό, προτείνει μέτωπα με δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής και κοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, με ομάδες και πολιτικά πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (εδώ προφανώς περιλαμβάνεται και το νεότευκτο "Άρμα Πολιτών" του Δημαρά και περιπτώσεις όπως του Μητρόπουλου), με στόχο την ανατροπή του Μνημονίου και της κυβέρνησης (Αυγή, 14-4-11). 
Καλλιεργεί δηλαδή την ψευδαίσθηση ότι μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση της ασύδοτης δημόσιας και ιδιωτικής σπατάλης και προτείνει να οδηγηθεί "επαναστατικά" η χώρα σε πτώχευση και οι πολίτες σε εξαθλίωση, με τον αποκλεισμό της από κάθε μηχανισμό και δυνατότητα δανεισμού.

Η Δημοκρατική Αριστερά, ως υπεύθυνη μεταρρυθμιστική αριστερά, βρίσκεται και θα πρέπει πάντοτε να βρίσκεται στον αντίποδα του ανεύθυνου λαϊκισμού. 
Το μετωπικό ΟΧΙ στο μνημόνιο δεν αποτελεί λύση αλλά απλοϊκή και εύκολη δαιμονοποίηση που εντείνει το αδιέξοδο. Η κρίση στη χώρα μας είναι βαθύτερη γιατί είναι διαρθρωτική. Ανέδειξε την έντονα πελατειακή φύση της πολιτικής στην Ελλάδα που δημιούργησε ένα τεράστιο δημόσιο τομέα, σπάταλο, αναποτελεσματικό, εν πολλοίς διεφθαρμένο και εχθρικό προς την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα, εκτεταμένη παραοικονομία και φοροδιαφυγή. 
Αποτέλεσμα, η εκτόξευση των δημοσίων ελλειμμάτων πολύ πάνω από το διαχειρίσιμο όριο του 90% του ΑΕΠ, η ραγδαία άνοδος των επιτοκίων του ελληνικού χρέους και το απαγορευτικό κόστος δανεισμού.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προέρχεται από το Μνημόνιο. Εκτός από τον ανεύθυνο αντιπολιτευτικό λαϊκισμό της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και μεγάλου μέρους της αριστεράς, είναι εμφανής η ανικανότητα της κυβέρνησης που παραμένει και αυτή δέσμια συντεχνιακών και λαϊκιστικών δυνάμεων. 
Αδυνατεί να προχωρήσει σε δίκαιες, βαθιές και ταχείες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν τα φορολογικά έσοδα, αντί για τις εύκολες και για χαμηλά εισοδήματα άδικες περικοπές, θα αυξάνουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων δαπανών ώστε να εξασφαλίζονται οι λειτουργίες του κοινωνικού κράτους και σε συνδυασμό με ένα αναπτυξιακό σχέδιο να αποκατασταθεί βαθμιαία η διεθνής αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Από την άλλη, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Ε.Ε δεν αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος. Ο μηχανισμός στήριξης και το διάδοχό του ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας είναι μέτρα αναγκαία μεν, αλλά ανεπαρκή. Όσο για το συντηρητικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας ή Σύμφωνο για το Ευρώ, που προωθεί επίμονα η κα Μέρκελ, το μόνο που θα πετύχει θα είναι η παρατεταμένη ύφεση, ιδίως για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης. 
Η Ευρώπη παραμένει σήμερα ο μοναδικός ενιαίος οικονομικός χώρος που δεν διαθέτει δανειοληπτική ικανότητα. Χρειάζεται κατ` ελάχιστο να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση των ευρωπαϊκών ομολόγων για τα χρέη και την ανάπτυξη και η δημιουργία ενός πραγματικού και ενισχυμένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. 
Οι ελληνικές δραματικές ιδιαιτερότητες και οι ευρωπαϊκές αδυναμίες δεν αντιμετωπίζονται με αντιμνημονιακές ιαχές που καλλιεργούν νοσταλγικές αυταπάτες. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μας και η Ευρώπη είναι ένα ευρύτατο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό κίνημα από τις δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Εκείνες όμως τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που στην Ελλάδα απεγκλωβίζονται από το λαϊκισμό και στην Ευρώπη από τον νεοφιλελευθερισμό. 
Πρόκειται για κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις υπαρκτές που οφείλουν πλέον να συναντηθούν. Μόνο έτσι έχει ελπίδα ένα εναλλακτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο απέναντι στη συντηρητική πολιτική ηγεμονία και το δεσποτισμό των αγορών. Στη Γερμανία κάτι φαίνεται πως ήδη κινείται.


*μέλος της ΕΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς
*από την aixmi.gr

17 σχόλια:

  1. Άρχισαν τα όργανα, οι ευθείες βολές; Δίκιο έχει ο αρθρογράφος πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για προβοκάτσια της κυβέρνησης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής», αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέβησαν στους Αγίους Αναργύρους και τις νέες κατηγορίες για την υποκίνηση αντισυγκεντρώσεων σε βάρος υπουργών της κυβέρνησης.

    "Είχα προειδοποιήσει εγκαίρως ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει προβοκάτσια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη και να συσπειρώσει τον κόσμο της. Με τη πρώτη ευκαιρία το έπραξε, τη προηγούμενη μάλιστα της ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Ο νοών νοείτω", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    "Όσο για τις κατηγορίες περί αντισυγκεντρώσεων, είναι τουλάχιστον ανιστόρητο να συγκρίνουν την αυθόρμητη διαμαρτυρία, ακόμα και την αποδοκιμασία ενάντια στην εξουσία, που είναι αυτονόητο στοιχείο της δημοκρατίας, με τις βίαιες και υποκινούμενες από την ίδια την εξουσία αντισυγκεντρώσεις ενάντια στη διωκόμενη αριστερά, τη δεκαετία του ’60. Είπαμε ότι την έχουν ψωνίσει, αλλά όχι και να παρομοιάζουν τον εαυτό τους με το Λαμπράκη, οι κατεδαφιστές της Ελληνικής κοινωνίας", συμπλήρωσε.


    Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για "επιθετική αναδιάρθρωση" του χρέους και απαντώντας σε ερώτηση για τους τρόπους επίτευξης χωρίς να αποκλειστεί η Ελλάδα για χρόνια απο τις διεθνείς αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: "Μα έχουμε ήδη αποκλειστεί από τις αγορές και ταυτόχρονα υποβάλουμε τους πολίτες σε μια εξαιρετικά επώδυνη στάση πληρωμών. Στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Βιώνουμε ήδη όλες τις αρνητικές συνέπειες μιας πτώχευσης και κρατάμε και το χρέος από πάνω ως βραχνά που μας πνίγει. Συνεπώς ας ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι χειρότερα δε γίνεται και ας ανιχνεύσουμε εναλλακτικές".

    Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους και, μάλιστα, με τους όρους των δανειστών. "Το μνημόνιο κατέρρευσε. Μαγειρεύεται λοιπόν νέο μόνιμο μνημόνιο με τους όρους των δανειστών. Νέα μέτρα των οποίων ο τελικός αριθμός μεγαλώνει διαρκώς λες και είναι ένδειξη στο ταξίμετρο. 22, 23, 27 δις. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του ορυκτού πλούτου. Οι όροι των δανειστών είναι όροι και της εγχώριας διαπλοκής και οικονομικής ολιγαρχίας που τη βρίσκεις όποια πέτρα και αν σηκώσεις. Στην Κερατέα, στους αυτοκινητόδρομους, στα ορυχεία. Αυτό το κατεστημένο πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να βάλει το χέρι στην φουσκωμένη τσέπη του. Ο καιρός που κάθονταν στο σβέρκο του κόσμου και δε τους μίλαγε κανείς τελείωσε. Τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες", είπε.

    Ερωτώμενος για το κοινό των ψηφοφόρων της λαϊκής Δεξιάς με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το κάλεσμα του
    σε ένα “ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο”, ο κ.Τσίπρας απάντησε: "Δεν μετράμε τον κόσμο με αριστερόμετρο. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, μια νέα πλειοψηφία με στόχο να σταματήσει η κατηφόρα του μνημονίου. Όταν αυτό το είπα, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια ξαναθυμήθηκαν το βρώμικο ’89, την ίδια ώρα που ο κ. Παπανδρέου απολαμβάνει επισήμως τη συναίνεση του κ. Καρατζαφέρη, της κ. Μπακογιάννη. Πρόκειται για γελοίο φαινόμενο".

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στη συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε μεταξύ άλλων για την τροπολογία που σκοπεύει να καταθέσει στη Βουλή, μετά τη δικαίωση των συμβασιούχων του ΟΠΑΠ από τον Αρειο Πάγο, για την καταγγελία του σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

    "Αναρωτιέμαι αν, στη λογική της “πανστρατιάς”, χωρούν στους προεκλογικούς σας σχεδιασμούς πρώην ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, όπως ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος...", ρωτήθηκε. "Επιδιώκουμε ένα ευρύ μέτωπο από τα αριστερά της αριστεράς ώς τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό αφορά και τις συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας, αλλά και τα στελέχη και ο κόσμος που πίστεψε στις κάλπικες υποσχέσεις Παπανδρέου και τώρα αισθάνεται προδομένος. Πως θα μπορούσαν λοιπόν, να χωράνε τόσοι πολλοί και να περισσεύουν οι πρώην πρόεδροι του Κόμματος. Στην πολιτική δεν χωράνε ούτε πείσματα, ούτε εμμονές".

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Στην πολιτική δεν χωράνε ούτε πείσματα, ούτε εμμονές". Σωστό.
    Ελπίζω μόνο Δημήτρη να περιλαμβάνει και τον εαυτό του... Για τους άλλους εύκολα μιλάς.
    Επίσης διαβάζω στην Καθημερινή ότι "Πάντως ο κ. Τσίπρας πήρε αποστάσεις από τα γεγονότα των Αγίων Αναργύρων, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν κάνει αντάρτικο πόλεων και διαχωρίζοντας τη θέση του από τις αποδοκιμασίες πολιτικών. «Δεν τις επικροτούμε, γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα φαινόμενα», είπε."
    Κι αυτό καλό γιατί πρέπει να μπει εγκαίρως ένα φρένο στην βία - εκτός κι αν είναι εφεύρεση της Καθημερινής - εσύ θα ξέρεις...
    Ενημέρωσέ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να υποθέσουμε πως η παρουσία στελεχών του συνασπισμού και του Συριζα σε αντισυγκεντρώσεις «αγανακτισμένων» πολιτών όπως του Κ. τερζόγλου πρόκειται για συνειδητή και βρώμικη κυβερνητική προβοκάτσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αχ radical αδιόρθωτος παραμένεις γαμώτο.

    ξανά λοιπόν..

    "Όσο για τις κατηγορίες περί αντισυγκεντρώσεων, είναι τουλάχιστον ανιστόρητο να συγκρίνουν την αυθόρμητη διαμαρτυρία, ακόμα και την αποδοκιμασία ενάντια στην εξουσία, που είναι αυτονόητο στοιχείο της δημοκρατίας, με τις βίαιες και υποκινούμενες από την ίδια την εξουσία αντισυγκεντρώσεις ενάντια στη διωκόμενη αριστερά, τη δεκαετία του ’60. Είπαμε ότι την έχουν ψωνίσει, αλλά όχι και να παρομοιάζουν τον εαυτό τους με το Λαμπράκη, οι κατεδαφιστές της Ελληνικής κοινωνίας"

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρη, συμφωνώ μαζί σου. Στελέχη του συνασπισμού αυθορμήτως συμμετέχουν σε «συγκεντρώσεις» κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τώρα φυσικά το πως ένα στέλεχος δρα αυθορμήτως και πως μία κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί να γίνει σε έναν χώρο μιας κλειστής κομματικής συγκέντρωσης μόνο εσύ και οι σύντροφοι που δεν πήραν το μάθημα από τα Δεκεμβριανά του 2008 το γνωρίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθώς το γράφει και ο Γιώργος:
    -Μια μέρα ο Νασρεντίν Χότζα μπήκε σε έναν καφενέ και είπε: "Το φεγγάρι είναι πιο χρήσιμο από τον ήλιο" Κάποιος τον ρώτησε, γιατί. "Γιατί τη νύχτα χρειαζόμαστε πιο πολύ το φως!"

    Λιγο-λίγο, φοβάμαι, χάνουμε τον μπούσουλα. Και, τελικά, η εικονογράφηση με τους καλογέρους καταλήγει να ταιριάζει στο ύφος και το πάθος των γραφομένων.
    Φαίνεται πως, για τους αρθρογράφους, το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι θέτουν ως δίλημμα το τρομερό εκείνο: «με το φεγγάρι ή με τον ήλιο»;
    Κάποιοι παλιοί σύντροφοι παίρνουν τόσο σοβαρά τα λογικά παράδοξα των ανεκδότων, που καταλήγουν να περνούν στον κόσμο τους, όπως στο «Μαίρη Πόππινς» η Julie Andrews, πέρασε στα τοπία των ζωγραφισμένων τελάρων του Dick Van Dyke. Ωστόσο, το λογικό παράδοξο και η σχέση του με το αστείο είναι πολύ διαφορετικό πράγμα από το λογικό παράδοξο και τη σχέση του με την πολιτική.
    Φιλικά, Ν. Θεοτοκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσυπογράφω στο δια ταύτα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Στην Ελλάδα, η σκέψη δεν βγαίνει, λόγω τραγικής αναντιστοιχίας του "όλου Πασοκ" με την σσιαλδημοκρατία και της μεγάλης αναντιστοιχίας των ΟΠ με το ευρωπαϊκό πράσινο κίνημα.

    Μακάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι όμως Νίκο, φοβάμαι ότι η πολιτική της αριστεράς (κι όχι μόνο του Συριζα) έχει υπερβεί πλέον το λογικό παράδοξο και ταυτόχρονα δεν έχει και καθόλου αστείο μέσα της. Φτάσαμε να αρνούμαστε τα αυτονόητα και να λατρεύουμε την μικρή διαφορά που γεννάει τέρατα: προθύμους, οππορτουνιστές, προδότες, μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.
    Το να μιλάνε για "μας" δεν σημαίνει τίποτα τελικά - ίσως μερικούς ψήφους πλην και μερικούς συν. Πότε θα το καταλάβουμε;
    Σήμερα είναι ο Συριζα, χτες ήταν οι αναρχικοί, παλιά ήταν το ...ΕΚΚΕ (θυμάσαι). Τι έμεινε απ' όλα αυτά; Ένας Καρατζαφέρης στο 8% κι ένα ΚΚΕ στο 12.
    Λίγο φως σε νυχτερινές συμπεριφορές της αριστεράς δεν πειράζει πριν ξεφύγουμε μέσα στην γενική σύγχυση.
    Πάντα με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ένα ακόμη ενδιαφέρον κείμενο, που αποδεικνύει πως υπαρχουν και λογικοί άνθρωποι στο ΣΥΝ...

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=611300

    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aπλά μια θρασύδειλη παρέα. ¨Οπου είναι πταίσμα, όπως το σήκωμα της μπάρας των διοδίων πάει επισήμως και ο αρχηγός. Όπου έχει κακουργήματα "δεν ξέρουμε δεν είδαμε"|. Ο λαός αντιστέκεται στο μνημόνιο. Το λάθος στους Αγίους είναι ότι πήγε και ο Τερζόγλου και αποκαλύφθηκαν. Αλλά και αυτός δεν ήξερε και δεν είχε σχέση με τις φάπες κατά δήλωσή του.
    Τυχοδιώκτες της δεκάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την ίδια ώρα η χώρα διαλύεται, τα μαγαζιά κλείνουν το δημόσιο βρίσκεται στη νιρβάνα του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και οι βλάκες, με απίθανες γελοιότητες και χουλιγκάνικες συνμπεριφορές στρέφουν το ενδιαφέρον στη φάπα και στο τι είπαν για τα γιαούρτια ο Πάγκαλος και ο Τσίπρας.
    Η αριστερά στα χειρότερά της.
    Το πρότεινα και το λέω ξανά. Να εισρεύσει όλος ο κόσμος στα κόμματα της αριστεράς, μαζικά, να πάρει από τα καρτούν την εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η χολή για το ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβεται πια. Την ώρα που η κοινωνία στριμώχνεται και αντιδρά δίχως να παίρνει πια υπ' όψιν της - και καλά κάνει - καμιά κομματική καθοδήγηση βγαίνουν κάτι απίθανοι πολιτικάντιδες τύπου leo και μιλάνε για θρασύδειδηλη παρέα. Θρασύδειλος και τυχοδιώκτης είσαι εσύ και οι όμοιοι σου πρόθυμοι κολαούζοι που μυριστήκατε ψητό στα αποφάγια του Πασοκικού παρα-κράτους και σπεύσατε. Άξιος ο μισθός και η κοινωνία αλλά και οι ελάχιστοι εναπομείναντες φίλοι σας, σας πήρανε χαμπάρι. Στηλιτεύεται τάχα τις καθαρότητες και τις βεβαιωμένες αγυρτείες αλλά είσαστε οι χειρότεροι αγύρτες. Λίγη τσίπα περισσεύει άραγε;

    Δημήτρης Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παιδιά ποια τοπική του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πού γραφόμαστε;
    Ούτε ο ΓΑΠ δε θα τα έλεγε τόσο ωραία.
    Η αντεπίθεση του αυτονόητου... αυτοχειριασμού της καθωσπρέπει αριστεράς. Με λίγα λόγια, αριστερά το μαχαίρι, δεξιά του πιρούνι και άλλες σαβουαρβιβρίστικες κουλαμάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο εδώ: http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703385404576258422215326318.html?KEYWORDS=Athens+Descends+Into+Anarchy+by+Takis+Michas#articleTabs%3Darticle
    του "δικού μας" ανθρώπου Τάκη Μίχα. Κρίμα που τον πρόλαβε και τον καπάρωσε η Ντόρα. Νομίζω ότι ο Φώτης και ο Λεωνίδας θα τον ήθελαν για δημοσιοσχεσίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ας μην υπερβάλλουμε, Προσωπικά ο Συριζα μου είναι αδιάφορος όπως κάθε κατασκευή "από τα πάνω" για το καλό μας - πράγμα που συνηθίζει η αριστερή γραφειοκρατία. Η δική μου σχέση μαζί του τελείωσε μαζί με το τέλος του "Συριζα των μελών" την εποχή της δημοσκοπικής ανόδου - οι διεργασίες που ακολούθησαν είναι φαντάζομαι σε όλους απωθητικές.
    Σήμερα η λέξη αυτή, προσδιορίζει στο θυμικό του κόσμου, περισσότερο έναν απολίτικο εσμό αριστεριστών με αναρχοαυτόνομες επιρροές και πρακτικές μπαχαλάκηδων από τον οποίο αρδεύει ψήφους ο Συνασπισμός, παρά ένα πολιτικό κόμμα - κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως και τυπικά δεν υφίσταται πλέον. Ίσως εμφανιστεί πάλι σαν συμμαχία στις εκλογές αν δεν βρουν άλλη λύση.
    Γι αυτό όμως ακριβώς, επειδή είναι ένας χώρος χωρίς ενιαία πολιτική εκπροσώπηση άρα και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ αλλά ο καθένας κρύβεται πίσω από την πλάτη του άλλου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα για κάθε είδους συμφέροντα και προβοκάτσιες: μέσα στην θολούρα εκτρέφονται και βίαιες συμπεριφορές που με την σειρά τους εκθέτουν την αριστερά και φουσκώνουν τον Καρατζαφέρη. Αυτές τις συμπεριφορές, όπου εκδηλώνονται πρέπει και να καταγγέλονται. Γιατί μπορεί "τα παιδία (να) παίζει" και μάλιστα στην πλάτη των κινημάτων, αλλά αρκετά! Έχουμε και μια κρίση να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία πηγαίνοντας προς τα μπρος - τα μπάχαλα και οι "επαναστατικές" υπερβολές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU