Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το αντισυνταγματικό εφεύρημα της "επικρατούσας θρησκείας" και η εφαρμογή του στην κατάλυση του δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης


εκτός από την υποχρεωτική εκπαίδευση στο ένα και μοναδικό δόγμα, 
ο άλλος τρόπος είναι αυτός: ο υποχρεωτικός προσηλυτισμός  μέσω της βάπτισης ανηλίκων 
(εδώ με αυθεντικό νερό του ...Ιορδάνη)

Η Ένωση Άθεων έστειλα σήμερα 6-5-2011 την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜΘ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την οποία κοινοποίησε και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών στο "Νέο Λύκειο".
Ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας ΔΒΜΘ κ. Άννα Διαμαντοπούλου
Κοινοποίηση προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
κυρία Υπουργέ,
 Παρακολουθώντας τις εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του προγράμματος σπουδών στο "Νέο Λύκειο" παρατηρούμε ότι η μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην Α και Β λυκείου και η μετατροπή του σε προαιρετικό μάθημα στην Γ λυκείου προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων βουλευτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το μάθημα έτσι υποβαθμίζεται και ότι πρέπει να αποφευχθεί η συρρίκνωσή του. Η άποψη αυτή μας βρίσκει τελείως αντίθετους.
Η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης ανήκει στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του κάθε ανθρώπου και επομένως η ομολογιακή διδασκαλία του μαθήματος θρησκευτικών δεν έχει θέση στην κρατική παιδεία. Το μάθημα των θρησκευτικών θα πρέπει να είναι γνωσιολογικό και να συνίσταται σε παρουσίαση του φαινομένου της θρησκείας γενικά και όλων των επιμέρους θρησκευμάτων ειδικότερα, καθώς και τις αθεΐας και αθρησκείας, ώστε να έχουν οι μαθητές μια γενική εικόνα του αντικειμένου.
Για το σκοπό αυτό αρκεί μία ώρα την εβδομάδα επί ένα έτος, είτε στην Α είτε στην Β λυκείου, και επομένως το υποχρεωτικό τμήμα του μαθήματος μπορεί να περιοριστεί σε αυτό.
Η άποψη ότι το μάθημα "συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται" (άποψη που βασίζεται κυρίως σε γνώμες θεολογικών συλλόγων) θεωρεί δεδομένο ότι το μάθημα θα πρέπει να συνιστά κατήχηση στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με το Άρθρο 13 του Συντάγματος περί θρησκευτικής ελευθερίας και με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Η γνωριμία με τη θρησκεία θα πρέπει να γίνεται σε κλίμα ουδετερότητας και όχι με διάκριση υπέρ ενός θρησκεύματος.
Το γεγονός ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό επί δύο έτη για μία ώρα την εβδομάδα είναι υπέρ αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου μαθήματος θρησκευτικών, και μάλιστα κατά τη γνώμη μας πλέον του αναγκαίου. Ως εκ τούτου, η Ένωση Άθεων επισημαίνει την αναγκαιότητα επανεξέτασης της θέσης του μαθήματος των θρησκευτικών με την προοπτική να μειωθεί σε ένα μόνο υποχρεωτικό έτος με μία ώρα την εβδομάδα, και με την εξασφάλιση ότι το περιεχόμενο του μαθήματος θα είναι καθαρά γνωσιολογικό και όχι ομολογιακό, με ισότιμη παρουσίαση όλων των θρησκευμάτων και της αθρησκίας και αθεΐας".
Με εκτίμηση
 Η Γραμματεία της Ένωσης Άθεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU