Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Συναίνεση ναι, αλλά στην κατάργηση του πελατειακού κράτους και το άνοιγμα των θέσεων εργασίας




Ένα ανεξάρτητο κίνημα πολιτών θα μπορούσε να επιβάλλει:

- Την κατάργηση των προνομίων της τάξης των πολιτικών: Ίδιος μισθός (+οδοιπορικά) με τον μέσο μισθό των Ελλήνων, όχι ασυλία, όχι φοροαπαλλαγές, όχι σύνταξη χωρίς συμπλήρωση των χρόνων που απαιτούνται από τον κάθε πολίτη.

- Την κάθετη (ανάλογα του μεγέθους) κλιμακωτή φορολόγηση εισοδημάτων αντί για αύξηση των (οριζόντιων) έμμεσων φόρων που πληρώνουν άδικα οι πολλοί.

- Το μοίρασμα των θέσεων εργασίας - ειδικά στο δημόσιο: Να περικοπούν τα προνόμια όσων αμείβονται πάνω από το μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα, να περικοπούν οι ώρες εργασίας κατά το ένα τρίτον (με αντίστοιχη μείωση μισθού) και να καλυφθούν από ανέργους μετά από αξιολόγηση.

- Την κατάργηση των προνομίων/κεκτημένων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έναντι εξοικονόμησης πόρων για να δουλέψουν κι άλλοι. Μισθοδοτούμενοι από τις περικοπές μισθών/επιδομάτων όσων είναι πάνω από τον μέσο μισθό των Ελλήνων.

- Την κατάργηση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Εκκλησίας (και κάθε θρησκείας) από το Δημόσιο

- Την κάθετη μείωση αμυντικών δαπανών εξοπλισμού. Μόνο ορθολογική συντήρηση υπάρχοντος με επιλογές ακραίας λιτότητας στα απαραίτητα. Πώληση πλεονάζοντος εξοπλισμού.

- Την κατάργηση της συμβατικής γεωργίας (που δεν είναι πια εξαγωγική ούτε καν συμφέρουσα) και αντικατάστασή της με την βιολογική σε όλες τις καλλιέργειες.

- Την χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους -μετά από αξιολόγηση- κάθε υγιούς επιχειρηματικής προσπάθειας στο ξεκίνημά της με συμμετοχή στο ρίσκο, και των χρηματοδοτών (κράτους και τραπεζών). 22 δις περιμένουν στο ΕΣΠΑ.

Ναι, συναίνεση για μια κοινωνία αλληλεγγύης, δίκαιης κατανομής των βαρών, μοιράσματος των θέσεων εργασίας και υποστήριξης της εξαγωγικής επιχειρηματικότητας για την οικονομική ανάκαμψη.
Για δουλειά για όλους (όχι όσους "πρόλαβαν"), μείωση τιμών - ανάπτυξη.
Και όχι για την διατήρηση του πελατειακού κράτους και του παρασιτισμού της συντήρησης του ενός τετάρτου της κοινωνίας από τα άλλα τρία τέταρτα (του καθεστώτος δηλαδή της μεταπολίτευσης).

30 σχόλια:

  1. Συμφωνω σε ολα, για να μη νομιζεις οτι ειμαι αρνητικος απο χομπυ.
    Αλλα αυτα δεν θελουν απλα αλλη πολιτικη ηγεσια, θελουν σχεδον αλλο πολιτικο συστημα.

    (αν αφαιρεσεις το 1/3, μενουν 2/3, οχι 3/4!!)

    Δ.Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο πρόσθεσα τις προτάσεις σου σε μια δική μου σχετική ανάρτηση. Τα blogs κάνουν τελικά την πολιτική; Τα κόμματα τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα κόμματα; Ασχολούνται με την ισοβιότητά τους φαντάζομαι. Άπαξ και στήσουν τον μηχανισμό, ασχολούνται μετά με την αναπαραγωγή του. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το συμμετοχικό "κόμμα των μελών" - αν αυτό υπήρχε δεν θα ξενυχτάγαμε σπάζοντας το κεφάλι μας για το πως και το τι - θα τα βρίσκαμε όλα από την συνισταμένη της προσπάθειας των πολλών - δεν θα είμαστε μόνοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως το slalom στο ΟΧΙ, του προέδρου Κουβέλη ήταν ΚΟΜΨΟΤΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιο "κόμμα των μελών"??? αυτό είναι για κάθε την κάθε κομματική νομεκλατούρα terra incognita...άσε τώρα το τι διακηρύττουν για το "popolo"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε περιβάλλον μιας λαϊκίστικης, ελάσσονος αντιληπτικότητας και δυνατότητας πολιτικής ηγεσίας, με τα κλασικά συμπτώματα του «αποτυχημένου νάρκισσου», το μοντέλο της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και του εγωκεντρικού συντεχνιακού συνδικαλισμού οδήγησαν την χώρα σε πολιτισμική και οικονομική καταστροφή.

    Ακόμη και σήμερα, είναι οφθαλμοφανές, ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλων των κομμάτων είναι δέσμιες του «καταναγκασμού της επανάληψης» και των ονειρώξεων του παρελθόντος.

    Για περισσότερα βλέπε:
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/05/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν ποιός είναι βρε παιδιά ο μέσος μισθός του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα;
    Δεύτερον αν κατάλαβα καλά αυτό που γράφεις - αν λέγω - δ.υ. που παίρνουν 900 και 1.000 ευρώ θα παίρνουν τα 2/3 , 600 - 700 ευρώ; με πληθωρισμό 4%, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ημιδιαλυμένη; Αν ,επαναλαμβάνω , κατάλαβα καλά τι προτείνεις.
    τρίτον τα βιολογικά προιόντα , καλά κι άγια, αλλά κοστίζουν ακριβότερα, πώς θα ζήσουν οι λαικές τάξεις, σε περίοδο φτωχοποίησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κόστος παραγωγής των βιολογικών πέφτει με την εξάπλωσή τους - πίστεψέ με, γεωπόνος στην γεωργική οικονομία είμαι και ασχολούμαι με αυτά πολύ καιρό οικονομοτεχνικά...
    Έπειτα η αλλαγή θα γίνει προοδευτικά - υπάρχει ενδιάμεσα το στάδιο ορθής παραγωγής, το μεταβατικό στάδιο κλπ
    Το κόστος θα πέσει, μεγάλα κομμάτια της φύσης θα απελευθερωθούν από την μόλυνση, θα τρώμε υγιεινά και θα εξάγουμε σε όλον τον κόσμο - αν θέλουμε φτηνά μπορούμε εμείς να τρώμε...τα μεταλλαγμένα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όσον αφορά τους μισθούς ας ξεκινήσουμε από τους υψηλόμισθους - ο καθένας τους μπορεί να θρέψει με περικοπές άλλους δυο τρεις τουλάχιστον εργαζόμενους (δίνοντας τους δουλειά με την περικοπή του παραπάνω μισθού/επιδόματός τους)
    Ένας μέσος μισθός στο δημόσιο είναι 2500, στις ΔΕΚΟ 5000-6000, στο ιδιωτικό τομέα 1500 (χοντρικά)
    Ας επιβιώσουν όλοι. Αν πέσουν οι έμμεσοι φόροι μάλιστα, θα πέσουν και οι τιμές, ενώ θα αυξηθεί η καταναλωτική δύναμη των πολλών για προϊόντα ανάγκης και όχι πολυτελείας. Θα κλείσουν τα μαγαζιά που πουλάνε φύκια και θα ανοίξουν δουλειές γύρω από παραγωγικούς τομείς άμεσης κατανάλωσης.
    Φυσικά οι χαμηλόμισθοι θα ωφεληθούν από την αναδιανομή - δεν μπαίνουν στις περικοπές, πάγια αριστερή αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά --για όνομα του Θεού - αυτό το μέσος μισθός στο Δημόσιο 2.500 ευρώ είναι εξωγήινο!!! Οπως και το 5 - 6.000 στις ΔΕΚΟ. Εχω συναδέλφους , που φύγαν από τη Νομαρχία, για ένα επίδομα 500 , 600 ευρώ ( δηλαδή 1.600 - 1.700 ευρώ συνολικά ), Π.Ε., με μεταπτυχιακά, χρόνια προυπηρεσίας κ.λ.π. και θεωρούσαν τους εαυτούς τους τυχερούς, εμείς τους λέγαμε βύσματα. Για όνομα του θεού!!!!!! Τι γράφεις καλέ μου άνθρωπε!!!! Αν διαβάζει το blog κανείς άλλος Δ.Υ. , ας πεί.
    Για τα βιολογικά πάσο , εσύ ξέρεις καλύτερα. Μόνο που νομίζω ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιώργο, Μισθός μέσο 2500 ευρώ για τους Δυ. Στην ΚΕ της Δημαρ ανέφερε στην τοποθέτηση του κάποιος πως οι εργαζόμενοι στην δεη έχουν ετήσιο μισθό 97000 ευρώ. Πολιτική με τον Λαϊκισμό απο την άλλη πλευρά δεν γίνεται. Και κάτι ακόμη μια και γράφτηκε για κόμα των μελών και της συμμετοχής.

    Στο site της Δημαρ υπάρχει δημόσια πρόσκληση όχι μόνο για μέλη αλλά και για τους φίλους για την στελέχωση των τμημάτων. έτσι σε αυτά τα πλαίσια συνήλθε το τμήμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής την Δευτέρα και έγινε συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η συμμετοχή προυποθέτει και την ευθύνη των πολιτών και δεν είναι μια αφηρημένη ένοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμην radical δεν κατάλαβα τι έγραψες για το μισθό των Δ.Υ. ( μέσο όρο ). Μου το εξηγείς ξανά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τες πα, δεν ξέρω Γιώργο από που άντλησες τις πληροφορίες σου για τους μισθούς αλλά αν τα δεδομένα σου είναι λανθασμένα ( και μάλιστα όχι λίγο ), τότε και τα συμπεράσματά σου κι οι προτάσεις σου είναι κατα αναλογία λανθασμένες. Νόμίζω ό leo είναι καθηγητής στο Δημόσιο. Γιατί δεν τον ρωτάς για τους μισθούς των Δ.Υ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όλα τα λεφτά είναι το σχόλιο του Leo: «Τα blogs κάνουν τελικά την πολιτική;» Πραγματικά, είναι να αγανακτείς! «Εθνική ανάγκη είναι ένα κοινό μήνυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», λέει η τελευταία ανακοίνωση της ΔΑ.

    Μπράβο για τις προτάσεις, Γιώργο, το ζήτημα βέβαια των ΔΥ είναι δύσκολο, αλλά σίγουρα ένα δίκαιο ενιαίο μισθολόγιο για το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι εκ των ουκ άνευ. Όλο το ακούμε και δεν έρχεται, μου φαίνεται ότι θα γίνει κάτι σαν την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, όπου τα ρετιρέ έμειναν στο απυρόβλητο.

    Ένα σχόλιο για τους φόρους: από το μανιφέστο του Unger έμαθα ότι οι έμμεσοι φόροι μπορεί να είναι και καλοί. Διότι τιμωρούν τη σπατάλη, και ενθαρρύνουν την αποταμίευση, η οποία μακροπρόθεσμα οδηγεί σε ανάπτυξη. Δε μιλάμε βέβαια για έμμεσους φόρους σε βασικά αγαθά, αλλά ακόμα και αν διαφωνεί κανείς με την θέση του Unger, στην περίπτωση της Ελλάδας οφείλει να συμφωνήσει, διότι είναι τόσο εκτεταμένη η φοροδιαφυγή που οι έμμεσοι φόροι είναι ο μόνος τρόπος να φορολογηθεί ένα μεγάλο μέρος των ανώτερων εισοδημάτων - αλλιώς τιμωρείς τους μισθωτούς.

    Προσπαθώ να βρω αλλά δε βρίσκω ένα άρθρο, δε θυμάμαι αν ήταν του Δοξιάδη ή του Ματσαγγάνη, για το ασφαλιστικό, όπου κάνει ακριβώς αυτή την παρατήρηση: ότι όταν ζητάς να αυξηθεί η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη χρηματοδότηση των συντάξεων είναι σαν να ζητάς από τους μισθωτούς να χρηματοδοτήσουν όλους τους υπόλοιπους. Αν κανείς έχει υπόψη για ποιο άρθρο μιλάω, παρακαλώ να με ενημερώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυ, λέω ότι δεν υπάρχει μισθός μέσος των 2500 είναι κανά χιλιάρικο πιό κάτω για έναν υπάλληλο 20 -25 χρόνοια με οικογενειακό επίδομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οντως radical νομίζω ότι το 80% περίπου των Δ.Υ. παίρνουν μέχρι 1500 ευρώ μηνιαίως. Τώρα αν μερικοί μπαίνουν σε διάφορες επιτροπές, παίρνουν << πονηρά >> επιδόματα ( π.χ. στη Νομαρχία κάποιοι << εργατικοί >> υπάλληλοι , σύμφωνα με τα κριτήρια της πολιτικής ηγεσίας, μπαίναν συνέχεια στο εκλογικό επίδομα - 2.000 ευρώ παρακαλώ ) είναι άλλο θέμα. Ποτέ δεν με έβαλαν , προφανώς είμαι ρεμάλι. Γι αυτό όταν ακούω αξιολόγηση στο Δημόσιο για μετατάξεις, απολύσεις , προαγωγές, σύνδεση αμοιβής - παραγωγικότητας τρέμω .
    Οντως κε. Πολυβώτη το ενιαίο αργεί. Θα δημιουργηθούν πολλά ειδικά μισθολόγια, άλλα δικαίως π.χ. γιατροί, δικαστές , άλλα αδίκως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί και δεν ξέρω εγώ ποιοί άλλοι. Το ενιαίο μισθολόγιο συζητείται επί δεκαετίες , από μια άποψη είναι ένα ανέκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΥ και radical, θα σας στενοχωρήσω. Όταν λέω 2.500 χοντρικά εννοώ 2.725 - βάσει του προϋπολογισμού του 2010. Δείτε και εδώ .
    Φανταστείτε τώρα τι γίνεται...εσείς οι ίδιοι δεν γνωρίζετε τι γίνεται πίσω από την πλάτη σας!
    Ξυπνήστε: αν εσείς παίρνετε 1.500 "το πολύ", πως βγαίνει ο μέσος όρος; Κάποιοι -πολλοί- παίρνουν κοντά 5.000! Πως γίνεται εμείς οι ιδιωτικοί να το ξέρουμε, η βουλή να το προϋπολογίζει κι εσείς να εξανίστασθε;
    Μάλλον τα στεγανά του πελατειακού συστήματος δουλεύουν καλά, πολύ καλά!
    Και ένα τελευταίο: ψάξτε να βρείτε για τι δουλειά κάποιοι αμείβονται τόσο...

    υγ radical θα σε στενοχωρήσω πιο πολύ επιβεβαιώνοντας ότι κάθε εργαζόμενος στη ΔΕΗ στοιχίζει 97.000 ετησίως - τα στοιχεία υπάρχουν στο σχετικό άρθρο του Γ.Προκοπάκη στο ιστολόγιο του leo.

    Καλύτερα να κατέβετε στο Σύνταγμα - τα κόμματά σας σας δουλεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ki egw pou den eimai DY tremw otan akouw gia aksiologisei.

    Auto mporei na ginei mono an ta kommata autodialithoun prwta.

    Gia tous misthous sto dimosio emena i entyposi mou einai oti sto steno dimosio tomea genika einai xamiloi - an kai psiloteroi apo oti ston idiotiko tomea. Yparxoun omws polles theseis (px ypaliloi toy ypourgeioy oikonomikwn) pou einai poly psiloi, kai yparxei kai poly trwktiko, me symetoxi se epitropes, pseftikes yperwries klp. Kai stis DEKO einai simantika psiloteroi.

    Egw pantws tha eimoun mesa se rotation gia oses theseis den apaitoun treli eksidikeusi. Px katharistria sti bouli? Rotation me kapoio anergo. Tha einai kai o eleutheros xronos diplasios!

    Alliws ama laxei na kanoume mia diairesi AEP/plithismos kai na to moirasoume.

    Na forologisoume trela ta akinita kai oti esoda exoume apo ekei AYSTIRA makria ta trwktika, na pigainoun kateutheian se epidotisi agoras akinitou se anthrwpous me xamila eisodeimata.

    Akougetai rizospastiko???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ψυχραιμία φίλοι. Το πολιτικό πρόσταγμα είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με σαφήνεια όταν οι συνθήκες είναι τόσο πρωτόγνωρες, τόσο ασταθείς και αρκετά επικίνδυνες,.. και δεν υπάρχει "δογματικός ιδεολογικός τσελεμεντές". Ευτυχώς δηλαδή που δεν υπάρχει στον χώρο μας...Ένα βλέμμα στο ΚΚΕ δημιουργεί σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο αίσθημα τουλάχιστον αποστροφής...Νομίζω...
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιώργο, δεν καταλαβαίνω γιατί στηρίζεσαι στην ομιλία του Αλευρά αφού έχουμε νεώτερα και ακριβή στοιχεία (που δίνουν τα Υπ. Εσωτ. και Υπ. Οικ.).

    Η απογραφή έδειξε 768009 δ.υ. και όχι 511913 ενώ το ποσό είναι περίπου αυτό που λέει και ο Αλευράς. Αν κάνεις λοιπόν τις πράξεις θα δεις ότι ο μέσος μισθός του δ.υ. είναι 1750Ε για το 2010.

    Αν σκεφτείς ότι το κονδύλι περιλαμβάνει τους δικαστικούς και τα κομματόσκυλα στις υψηλές θέσεις είναι φανερό πως ο μέσος δ.υ. είναι πιο κάτω και από αυτό το ποσό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αντίθετα από όσα λες, βρέθηκαν 504.274 εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα με την απογραφή -οι υπόλοιποι ανήκουν στον ευρύτερο, ΔΕΚΟ κλπ που όπως όλοι παραδεχόσαστε έχουν πολύ υψηλότερους μισθούς, επιδόματα κλπ κλπ
    Γιατί τόση φασαρία; Επειδή το πελατειακό κράτος σας έχει ξεγελάσει τόσο πολύ; Δεν φταίνε οι ιδιωτικοί γι αυτό! Κάντε την δουλειά σας και ρίχτε τον δικομματισμό για να επέλθει δικαιοσύνη - μην αμφισβητείτε όμως την πραγματικότητα...
    Το παπούτσι δεν ταιριάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλημέρα Γιώργο. Η μισθολογική δαπάνη για τους ΔΥ είναι 20%.
    http://www.minfin.gr/content-api/betacms/repository/minfin/binaryChannel/banner-forolOdig2011/content
    Και φυσικά το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο σε αυτή καθε αυτή την δαπάνη αλλά στην κατανομή της. Εύκολο είναι με λαϊκίστικα επειχειρήματα και μισές αλήθειες να κουνάμε το δάχτυλο στην κοινωνία το δύσκολο είναι να διαχειριστείς τα προβλήματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Για παράδειγμα δεν μπορείς ισοπεδοτικά να εξισώνεις τους υπαλλήλους που στιβάζονται σε γραφεία σε εφορίες και πολεοδομίες με γιατρούς και νοσοκόμες που δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδιες. Αυτή είναι η άλλη όψη του συντεχνιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βρε Γιώργο ειλικρινά δεν σε καταλαβαίνω. Αν η ράφτρα που δουλεύει σε ένα ν π δ δ έχει μισθό 2700 τότε ο γιατρός, ο φαρμακοποιός, ο οδοντίατρος, ο δικηγόρος και ο μηχανικός της γειτονιάς σίγουρα είναι πιο φτωχοί από αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ας μην μπερδεύουμε τις συντεχνίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με τους απλούς εργαζόμενους - οι μέσοι όροι βγαίνουν βάζοντας όσους παίρνουν τρεις και εξήντα από την μια και όσους -λόγω δοντιού, κομματικής εύνοιας, πελατειακής ανταλλαγής κλπ- βρίσκονται στο άλλο άκρο.
    Λαϊκισμός είναι να λες "οι μηχανικοί", "οι καθαρίστριες", "οι δημόσιοι υπάλληλοι" κλπ γενικά.
    Βάζω τους μέσους όρους για να δείξω ότι πίσω από την γενικότητα κρύβονται σκανδαλώδεις ανισότητες και χαριστικά εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται από εργασία ή παραγωγικότητα. Ξέρεις ότι ακόμα και ανάμεσα σε γειτονικά υπουργεία υπάρχουν καθαρίστριες που εδώ παίρνουν περισσότερα από υπαλλήλους με εικοσαετία και δίπλα ελάχιστα. Όπου μπορεί το σύστημα δουλεύει - το θέμα είναι να πάψει να μπορεί. Οι οριζόντιες περικοπές αφήνουν τους κρατικοδίαιτους ανέπαφους και κόβουν από τους χαμηλόμισθους: πολύ σαβούρα κρύβεται πίσω από τέτοιες πολιτικές - χρειάζεται λοιπόν καθετότητα στα μέτρα και πλαφόν στο δημόσιο προς τα πάνω. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει τους χαμηλόμισθους κατά ένα σοβαρό συγκριτικά ποσό εξοικονομώντας ταυτόχρονα και δαπάνες. Αυτό είναι δίκαιη κατανομή βαρών και όχι "ό,τι πήραμε πήραμε τώρα παλεύουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" - έτσι την γλυτώνουν μια ζωή οι καλοπληρωμένοι άεργοι/ανίκανοι, πίσω από το πλήθος των αδικημένων.

    Αυτό περιμένω να πει η αριστερά: ότι αυτά δεν είναι κεκτημένα, εκείνα είναι -συγκεκριμένα όχι γενικά, και με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον. Να μην συμμετέχει στην υπεράσπιση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ψυχραιμία παιδιά! Είναι προφανές ότι Γιώργο αναφέρεσαι σε μικτές αποδοχές ενώ εγω σε καθαρά. Παρόλα αυτά , επειδή έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους από άλλες υπηρεσίες, δεν ξέρω κανένα ( η καμμία ) που να παίρνει πάνω από 1.700 - 1800 καθαρά στο στενό Δημόσιο τομέα. Αντίθετα ξέρω λίγους - λίγες , που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά. Τώρα από την άλλη ξέρεις ( η κανείς άλλος ) πόσοι είναι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα; ΄
    Τώρα αυτό για το κόμμα μου κ.λ.π. τα αντιπαρέρχομαι , έχω ξαναγράψει ότι τελευταία φορά ήμουνα σε κόμμα το 1995. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική ασκείται μόνο από τα κόμματα , αλλά ακόμα κι έτσι η σημερινή μορφή τους ( με τις όποιες αλλαγές ) είναι ξεπερασμένη.
    Τελειώνοντας επιμένω ότι οι εκτιμήσεις σου ειδικά για τον στενό Δημόσιο Τομέα και τις αμοιβές μας είναι υπερβολικές. Δεν μου το είπε η καθοδήγηση, ούτε κανόνας ινστρούχτορας, με συναδέλφους μιλάμε. Αλλά δε νομίζω ότι και στις ΔΕΚΟ ισχύει αυτά που γράφεις. Η νύφη μου δουλεύει στον ΟΤΕ, 4 χρόνια , έχει μεταπτυχιακό, 1200 καθαρά παίρνει. Αντε 1250. Δεν αμοίβονται όλοι στις ΔΕΚΟ όπως στη ΔΕΗ, ούτε στο Δημόσιο , όπως οι εργαζόμενοι στη Βουλή κ.λ.π.
    Υ.Γ. Επαναλαμβάνω οποιαδήποτε στοιχεία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα , τον αριθμό τους, τις αμοιβές τους αλλά και για τις ΔΕΚΟ είναι επιθυμητά. Α και ως γνωστόν οι αμοιβές των Δ.Υ. από τον Μάιο του 2010 μειώθηκαν τουλάχιστον 10 - 15%. Τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιώργο προσυπογράφω το τελευταίο σου σχόλιο... Και πολύ σωστά μιλάς να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις πράγμα που έκανες όμως σε προηγούμενα σχόλια. Σημασία έχει να υπάρχει ένας κοινός τόπος και αυτός υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ένα τελευταίο σχόλιο.
    Αναφέρομαι σε αυτούς που "πρόλαβαν". Πολλούς από αυτούς ΔΥ, δεν τους έχεις δει ποτέ. Καταλαβαίνεις τι εννοώ... Επίσης όσοι έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους παλιότερους. Άλλες συμβάσεις υπογράφουν, με άλλο καθεστώς προσλαμβάνονται - κι όλα αυτά έναντι πρόωρης συνταξιοδότησης πχ όπου η παλιά φουρνιά για να εξασφαλίσει δικαιώματα "πούλησε" συνδικαλιστικά την νέα γενιά των ΔΥ.
    Αυτά για να εξηγούμαστε. Ρωτήστε λοιπόν πόσα παίρνουν οι παλιότεροι: κανέναν δεν βρήκα κάτω από 3000 (στον στενό τομέα...)
    Μην τους βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι. Ψάχνουμε συγκεκριμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Για τον ΟΤΕ έχεις δίκιο απόλυτο για τους νεοπρολαμβανόμενους. Απλώς μη συγχέεις στενό δημόσιο τομέα με ΔΕΚΟ. Οι αμοιβές των μεν και των δε είναι εντελώς άλλης κατηγορίας. Το 3000 που αναφέρεις τα έπαιρναν πολύ - πολύ λίγοι στο Στενό Δημόσιο Τομέα. Εμένα πρώτος μου μισθός ( Π.Ε. ) ήταν 218.000 δραχμές καθαρά το 2.000. Πόσα , 660 ευρώ έπαιρνα όταν μπήκαμε στο ευρώ. Σίγουρα από τους χαμηλόμισθους στο Δημόσιο, αλλά σίγουρα όχι ο μόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. "Αντίθετα από όσα λες, βρέθηκαν 504.274 εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα με την απογραφή"

    Δώσε λινκ για να καταλάβω τι εννοείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU