Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κοίταξε τριγύρω οι μάγκες κάνουν όλοι, κάνουν τουμπεκί



Δημόσιες Δαπάνες:
Ανάλυση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των ετών 2002-2009[1] (τα χρόνια του ευρώ), όσον αφορά τις πρωτογενείς δαπάνες, αναδεικνύει τα παρακάτω.

1. Σύνολο πρωτογενών Δαπανών, αύξηση 115%      
(€27.3 → €58.8 δισ) 
2. Δαπάνες μισθοδοσίας Δημοσίου, αύξηση 66%    
(€11.2 → €18.6 δισ)
3. Δαπάνες συντάξεων Δημοσίου, αύξηση 97%        
(€3.36 → €6.61 δισ) 
4. Επιχορηγήσεις Ταμείων/ΔΕΚΟ [2], αύξηση 277%    
(€5.52 → €20.8 δισ)

Ενώ για μισθοδοσία και συντάξεις τα κονδύλια στις πρωτογενείς δαπάνες ανταποκρίνονται στο σύνολο των σχετικών δαπανών, στις δαπάνες επιχορηγήσεων δεν συμπεριλαμβάνονται καταβολές για χρέη ( ευθείες ή με ομόλογα ), κάλυψη κατάπτωσης εγγυήσεων, κλπ. 
Το σύνολο δαπανών μισθοδοσίας, συντάξεων, επιχορηγήσεων αποτελεί το 74% (2002) έως 78% (2009) του συνόλου των Πρωτογενών Δαπανών. 
Η εξέλιξη παρουσιάζεται στο παραπάνω διάγραμμα.

Το διάγραμμα δείχνει πολλά. 
Πέραν του παραλογισμού επέκτασης του δημοσίου ( κόστος μισθοδοσίας ) με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ανάπτυξης και της χαμένης ευκαιρίας με την ( έστω περιορισμένη ) μεταρρύθμιση Γιαννίτση ( μεγάλη κατάκτηση του κινήματος η απόκρουση! ), η προφανής ανάγνωση είναι ότι η ελληνική οικονομία δούλευε επί μια δεκαετία για να ενισχύει το πελατειακό κράτος, για να συντηρεί τα Ταμεία[3] και τις ΔΕΚΟ!

( απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Προκοπάκη στην Μαργαρίτα με τίτλο  Αλήθειες που πονάνε για τις δημόσιες δαπάνες και το χρέος )

32 σχόλια:

  1. Αφωτιστος Φιλλελλην
    Ειναι εντυπωσιακο οτι για μια τοσο σημαντικη αναρτηση που θιγει τον πυρηνα του προβληματος, δηλ. πως ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ εσωτερικοι μεταναστες-ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκατελειψαν την υπαιθρο,σπουδασαν, διορισθηκαν στο δημοσιο και στις ΔΕΚΟ,με αποτελεσμα το ετησο εμπορικο ελλειμα σε αγροτικα και κτηνοτροφικα προιοντα να ειναι απο 2 εως 2.5 δις.Οι πιο προχωρημενοι πρωην συνδικαλιστες στα φοιτητικα τους χρονια, χρηματιζονταν χοντρα και γυριζαν στο χωριο τους "πετυχημενοι" ματατρεποντας σε βιλλα το παλιο πατρικο σπιτι, με αυτοκινητο 40000 ευρω, φορεσια 1000 ευρω,λ.χ. σαν το κροκοδειλακι του Παναγοπουλου που δεν συναδει με το παρελθον του.
    Αφηστε δε πολλους απο τους πετυχημενους ελευθερους επαγγελματιες της ανανεωτικης αριστερας, που "συνεργαζονταν" με τους Δημοσιους Υπαλληλου, εσωτερικους μεταναστες του ΠΑΣΟΚ, σε δουλειες.
    Το προβλημα της ανανεωτικης αριστερας ειναι οτι και αυτη δεν ειναι αμμετοχη ευθυνων. Στην Αττικη ειναι πανω απο 10% και στους επιστημονες λ.χ. τους μηχανικους στο 20% περιπου. Αν μολις το 1/4 απ' αυτους ειναι λαδιαρηδες, τοτε υπαρχουν 1/4χ20%χ1000000=5000.
    Και ας αφησουμε τον μονολογο κωφων, οτι αυτα αφορουν τις παλιες γενιες του ΕΑΜ,αναφερομαι για τους γεννηθεντες απο 1945-1965. Αυτοι ξερουν αλλα μερικοι κανουν και τους εξυπνους και μας διαδασκουν γεωγραφια, ιστορια και αναλυση της αριστερας μεσω του Πολιτη,του Αντι, της Αυγης , κ.λ.π.
    Και μετα ο αριστρος νεποτισμος:
    1.Γιατι υπαρχουν τμηματα ΑΕΙ που το ποσοστο ΔΕΠ της ανανεωτικης αριστερας φθανει το 40 %, οι αλλοι υποψηφιοι ειναι κρεττινοι;

    2. η κορη του Κουβελη θα εκλεγοταν στον Δ.Σ.Α. αν λεγοταν Φωτοβελη;
    3.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφωτιστε,πηγαινε να απαντησεις στα σχολια της αναρτησης σου.Ο ΔΑΙΜΩΝ του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "μαγαζί" δεν σώνεται, ό,τι και να γίνει, μετά την ανήκεστο βλάβη, που του προξένησε, ο Κώστας Σημίτης, με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την κατάργηση της δραχμής. Αυτό το γεγονός κατέστησε, αφανώς, αθόρυβα και σιωπηλά, το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, (το οποίο από τότε υπερέβαινε το 100% του ΑΕΠ), αδύνατο να αποπληρωθεί, από τους πόρους της ελληνικής οικονομίας και το ελληνικό δημόσιο έναν, υπό αναστολή ευρισκόμενο πτωχευμένο παρία, αφού μετέτρεψε το χρέος αυτό, από ένα, κατά 85%, εσωτερικό δραχμικό χρέος, σε ένα χρέος σε ευρώ, δηλαδή σε ένα εξωτερικό χρέος, αφού το ευρώ λειτουργεί, ουσιαστικά, σαν ξένο σκληρό νόμισμα, του οποίου την έκδοση και την κυκλοφορία δεν την ελέγχουν οι ελληνικές αρχές, αλλά η χρηματοπιστωτική γραφειοκρατία των Βρυξελλών και της Φραγκφούρτης. Αυτή η ολέθρια μετατροπή του εσωτερικού εικονικού/λογιστικού δραχμικού ελληνικού δημόσιου χρέους, που εξυπηρετείτο άνετα, με την κοπή και την δημιουργία λογιστικού χρήματος (fiat money) και τον εικονικό δανεισμό (IOU), σε ένα πραγματικό χρέος, με καθεστώς πραγματικού δανεισμού και υπολογισμένο σε ευρώ, το οποίο λειτουργεί ως μη ελεγχόμενο σκληρό ξένο νόμισμα, οδήγησε στην ελληνική χρεωκοπία. [Αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν θέλει να αποκρύψει ο κ. Προκοπάκης, που περί άλλων (άσχετων και απομεμακρυσμένων από την πραγματικότητα) τυρβάζει, για να μην πει το απλούστατο και πασιφανέστατο : Ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι καθαρά τοκογλυφικό. Και φυσικά το πράττει αυτό, για λόγους καθαρά πολιτικοϊδεολογικούς, που σχετίζονται με την υπεράσπιση του ευρώ και της ζώνης του, η οποία στον χώρο των κληρονόμων της παλαιάς ευρωκομμουνιστικής αριστεράς ταυτίζεται, με μεγάλη δόση μανιχαϊσμού, με την ιδέα της ευρωπαϊκής ενότητας].

    Αυτήν την κατάσταση αποκάλυψε η διεθνής οικονομική ύφεση του 2008 και οι απίθανες ανοησίες του ΓΑΠ, με τους παιδαριώδεις χειρισμούς της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης του 2009 και την εντελώς ανόητη και εγκληματική ανακοίνωση τον Οκτώβριο του 2009, του υπολογιζόμενου ύψους του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ, από τον ανίκανο να εκτιμήσει τις διεθνείς και ευρωζωνικές ισορροπίες Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν όλοι οι προηγούμενοι υπολογισμοί μιλούσαν για ένα έλλειμμα της τάξης του 5,5%, ή του 6% του ΑΕΠ και την στιγμή που οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες δεν γνώριζαν το μέγεθος του ελληνικού δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ανέμεναν, μετά την χρεωκοπία στο Ντουμπάϊ, το σκάσιμο ενός νέου κανονιού.

    Και φυσικά η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει αυτό το χρέος, το οποίο διογκώνεται, λόγω της τοκογλυφικής υφής του.

    Για την εξοργιστικά τοκογλυφική διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, δείτε στο μπλογκ μου το θέμα : "Η τοκογλυφική διάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους : Από το σύνολο των 345 δισ. €, τα 293 δισ. €, έως 310 δισ. € είναι πανωτόκια, ενώ το ποσόν που πραγματικά εισπράχθηκε φθάνει τα 35 δισ. €, έως 52 δισ. €" http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2011/06/345-293-310-35-52.html .

    Με τα επιτόκια, με τα οποία φορτώνουν τον νέο δανεισμό της χώρας μας, το Μνημόνιο του 2010, αλλά και το νέο επερχόμενο Μνημόνιο, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αποκτήσει μια ακόμα περισσότερο τερατώδη τοκογλυφική διάρθρωση και θα φθάσει σε τέτοια ύψη, που είναι βέβαιο ότι ουδέποτε πρόκειται να αποπληρωθεί, παρά το γεγονός ότι θα έχουν μεσολαβήσει πολυετείς θυσίες, που θα οδηγήσουν τον ελληνικό πληθυσμό στην εξαθλίωση.

    (Αν αφήσουμε τον μοιραίο ΓΑΠ να ολοκληρώσει το κατεδαφιστικό έργο του...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάτι ακόμα :

    Αυτό που, επίσης, δεν θέλει να δει ο κ. Προκοπάκης, λόγω μιας δογματικής αντίληψης που έχει υπέρ της ευρωζώνης (ακόμα και αν η ευρωζώνη είναι - όπως τώρα - ένα τυφλό όργανο των χειρότερων τμημάτων της χρηματοπιστωτικής ελίτ) είναι ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι συστημικό.

    Με λίγα λόγια οι ευρωζωνίτες έκαναν μια Κεντρική Τράπεζα, της οποίας κατοχύρωσαν την ανεξαρτησία και στην οποία έδωσαν την αρμοδιότητα να εκδίδει το κοινό νόμισμα (το ευρώ), χωρίς να κάνουν κεντρική κυβέρνηση. Έβαλαν, δηλαδή, το άλογο πίσω από το κάρο.

    Ακόμα χειρότερα, υποχρέωσαν τα κράτη της ευρωζώνης να δανείζονται από τις "αγορές", ξεχνώντας (;;;!!!) ότι στα σύγχρονα νομισματικά συστήματα τα κράτη δε δανείζονται απ' τις αγορές και ότι αποτελεί αυταπάτη ο εικονικός δανεισμός των σύγχρονων κρατών, αφού η έκδοση ομολόγων είναι μόνο ένα νομισματικό εργαλείο ώστε η κεντρική τράπεζα να επιτυγχάνει το επιτόκιο το οποίο επιθυμεί, αφαιρώντας και προσθέτοντας στα αποθεματικά των τραπεζών κσι νσ χρηματοδοτεί με εικονικό χρήμα (fiat money) τα κράτη στα οποία η κάθε κεντρική τράπεζα υπάγεται.

    Η ευρωζώνη, η οποία αποτελεί την χαρά κάθε τραπεζίτη, δεν έχει ένα τέτοιο σύστημα, αφού τα κράτη -μέλη της δεν ελέγχουν την έκδοση του κοινού νομίσματος, και καταφεύγουν στις "αγορές" για να χρηματοδοτούν το ελλειμματικό τους ισοζύγιο
    - στην Ιρλανδία τα πράγματα ήσαν διαφορετικά μέχρι την υπαγωγή της στο Μνημόνιο : Εκεί υπερχρεωμένος ήταν ο ιδιωτικός τομέας και το κράτος είχε πλεονάσματα, έως την στιγμή που κατέρρευσαν οι τράπεζες της χώρας, για να τις σώσει το κράτος, βουλιάζοντας το ίδιο...

    (Η εμμονή με το κρατικό χρέος, με την ταυτόχρονη παράλειψη του ιδιωτικού χρέους, πραγματικά δίνει την εντύπωση οτι οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης έχουν πρόβλημα κατανόησης βασικών στοιχείων μακροοικονομίας, από τη στιγμή που μονο η Ελλάδα είχε ουσιαστικό πρόβλημα κρατικού χρέους.
    Προφανώς, το πρόβλημα, όταν μιλαμε για τους ευρωζωνίτες, δεν είναι ένα πρόβλημα κατανόησης του τι συμβαίνει. Είναι πρόβλημα εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και ιδεολογικοπολιτικών επιλογών).


    Όταν οι ευρωζωνίτες, λοιπόν, σε αναγκάζουν, δια της τρόϊκας, να αφαιρέσεις δεκάδες δισ. €, προφανώς, αυτό θα οδηγήσει την οικονομία σου σε ύφεση. Ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας δεν μπορεί να επενδύσει σε παραγωγικές δραστηριότητες, όταν το κράτος του αφαιρεί εισόδημα, σε μια προσπάθεια το ίδιο να έχει πλεονάσματα (τα οποία είναι όχι μόνον αχρείαστα, αλλά και καταστροφικά, σε περιόδους ύφεσης, όπως μας έχει διδάξει από την περίοδο της Great Depression ο John Maynard Keynes, πλην όμως ο κ. Προκοπάκης και οι ευρωζωνίτες, δεν το έχουν μάθει, ακόμα αυτό. Δεν πειράζει. Θα το μάθουν. Θα αργήσουν, αλλά θα το μάθουν).

    Αν έρθουν επενδύσεις απ' έξω, αυτές θα είναι αποικιοκρατικές επενδύσεις, σαν αυτές με τα "μεγάλα έργα", τις οποίες θα ξεπληρώσουμε με ανεπίσημη φορολογία, που θα αποκαλείται "συμμετοχή", και οι οποίες, φυσικά, δεν θα βελτιώσουν το ισοζύγιο συναλλαγών.

    Το ίδιο ισχύει και για όλα όσα προβάλλονται ως "αναγκαίες μεταρρυθμίσεις" οι οποίες υποτίθεται ότι θα βγάλουν την χώρα από την κρίση, ή το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου (από αυτά θα κερδίσουν οι δανειστές και οι αγοραστές, που σε πολλές περιπτώσεις θα ταυτίζονται, που θα τα πάρουν μισοτιμής), ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    Όλα αυτά δεν θα βελτιώσουν το ισοζύγιο. Ο τουρισμός, που θα μπορoύσε να βοηθήσει, θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται αρνητικά από το σκληρό και ακριβό Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Ευρωζώνης, οδεύουμε, σαν χώρα και σαν πληθυσμός, προς την εξαθλίωση και προς μια ύφεση, δίχως τέλος. Και η ίδια η ευρωζώνη οδηγείται προς την διάλυση.

    Αν επιστρέφαμε στην δραχμή, πέρυσι πριν το Μνημόνιο θα υπήρχε μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής, που θα ήταν δύσκολη, αλλά μετά από αυτήν την προσαρμογή, η Ελλάδα θα είχε μπροστά της τη δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης, εγχώριας παραγωγής, και χαμηλών ποσοστών ανεργίας.

    Τώρα, όμως, μετά την εγκληματική υπογραφή του Μνημονίου, η επιστροφή στην δραχμή είναι και αυτή μια πολύ δύσκολη επιλογή, που απαιτεί ικανό επιτελείο, σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο μετάβασης, εξωτερικές συμμαχίες και επαναδραχμοποίηση, ή κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, σε επίπεδα της τάξης του 90%.

    Αυτά είναι τα προβλήματα με το χρέος της χώρας και σε αυτά έγκεινται οι εγκληματικές και καταστροφικές επιλογές των "εκσυγχρονιστών"/"ευρωπαϊστών" πολιτικοοικονομικών και κοινωνικών ελίτ της χώρας, των οποίων οι στρατηγικές επιλογές οδηγούν την χώρα και τον πληθυσμό της στον γκρεμό.

    Και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και αυτών των επιλογών θέλει - με όσα λέει και γράφει - να αποφύγει και να αποκρύψει ο κ. Προκοπάκης, προφανώς διότι είναι συμμέτοχος στην δημιουργία τους...


    Πάντα φιλικά και καλοπροαίρετα...

    Τάσος Αναστασόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Tasos
    Όποιος θέλει μπροστα στη χρεοκοπία να μιλάει για τον τοκογλυφικό χαρακτήρα του χρέους, ας το κάνει. Σε όποιον του δείχνουν ότι, με την αντιστροφή ενός οργίου στις ΔΕΚΟ και τα Ταμεία, μπορούσαμε, μπροστά στην χρεοκοπία, να έχουμε ισοδύναμο (ή και καλύτερο) αποτέλεσμα με το σύνολο των μέτρων που διαλύουν την οικονομία και βλέπει μανιχαϊστές ευρωαριστερούς, τι να του πει κανεις! Πάλι καλά θα μου πεις, θα μποσούσα να ήμουν μίσθαρνο όργανο τοκογλύφων.

    Όσο για τα περί εθνικού νομίσματος και τέτοια, η αφέλεια τσακίζει! Η δυνατότητα υποτίμησης για να απορροφηθεί μια κρίση είναι ένα πράγμα. Άλλο πράγμα είναι όμως η υποτίμηση/διολίσθηση ως βασικό (έως μοναδικό) στοιχείο της οικονομικής πολιτικής. Ο εθνικοϋπερήφανος Ανδρέας Παπανδρέου πλάκωνε τη μία υποτίμηση μετά την άλλη, ανάμεσα σε μακρές περιόδους διολίσθησης για να είναι ευτυχής ο Τάσος! Κι από πάνω δανειζόταν με 17.5%! Η αποβιομηχάνηση της χώρας και η συρρίκνωση της γεωργίας έγιναν βέβαια από τους κακούς τοκογλύφους και όχι από τις οικονομικές πολιτικές! Πώς οι διαδοχικές υποτιμήσεις μεταξύ διολισθήσεων απέτρεψαν την απογείωση του δημόσιου χρέους τη δεκαετία του 80?

    Όποιος βλέπει ευρωαριστερό μανιχαϊσμό στην ανάδειξη του προβλήματος "Ταμεία" και αναπολεί τις διαδοχικές υποτιμήσεις μεταξύ διολισθήσεων καταλήγει να είναι ευτυχής με το να πληρώνει μια σύνταξη για μια ακτινογραφία. Τόσο απλά!

    Όποιος κρύβεται πίσω από το αμορτισέρ της υποτίμησης για να αποφύγει την άσκηση οικονομικής (και δημοσιονομικής) πολιτικής ΄δεν προσφέρει καμιά υπηρεσία. Εσύ είσαι απλός παρατηρητής και σχολιαστής και δε χάθηκε ο κόσμος. Άλλοι όμως κυβέρνησαν μ' αυτά τα μυαλά!

    Όσο για την υπόθεση ναι ή όχι στο ευρώ: το πρόβλημα είναι ότι τέτοιες αποφάσεις δεν είναι α-λα καρτ. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις συναλλαγματική σταθερότητα και χαμηλά επιτόκια για να κάνουν πάρτυ οι κομματικές πελατείες και τα οργανωμένα συμφέροντα. Η διαφορά μας είναι ότι ενώ και οι δύο βλέπουμε το πάρτυ (ελπίζω τουλάχιστον!), εγώ λέω "να σταματήσουμε το πάρτυ" και συ λες "αν μπορούσα να υποτιμήσω δεν θα με πείραζε το πάρτυ".

    Τα υπόλοιπα για τοκογλύφους είναι οι φερετζέδες! Όταν δανείζεσαι, τόκο θα πληρώνεις. Το θέμα είναι τι κάνεις τα λεφτά που δανείζεσαι!

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Τασος
    Το προηγούμενο αφορούσε μόνο την πρώτη σου παρέμβαση. Τις άλλες τις είδα μετά.

    Τι σόι μαζοχισμός είναι αυτός να βλέπεις παντού εχθρούς, μόνο και μόνο για να αποφύγεις να δεις την κατάσταση. Δεν είμαστε παρατηρητές της χρεοκοπίας μιας λατινοαμερικάνικης χώρας - χρεοκοπούμε και μεις μαζί!

    Σε ανύποπτο χρόνο είχα γράψει "αν είχα την παραμικρή εμπιστοσύνη στη διαχείριση της χρεοκοπίας από την κυβέρνηση, τα πάντα δείχνουν ότι αυτό έπρεπε να γίνει". Τι θέλεις με τους ευρωζωνίτες και άλλες ιστορίες?

    Όπως και να το κάνουμε, ο κακός (πονηρός ή ό,τι άλλο θέλεις) σχεδιασμός του ευρώ δεν πρόκειται να διορθωθεί μέχρι τις 24/6 (οπωσδήποτε), πιθανώς ούτε και το 2013. Εκτός από το να καταγγέλλουμε τους τοκογλύφους, υπάρχει κάτι να κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω Τάσο, ότι το "κλου" όσων λες είναι η παρακάτω φράση:

    "Αν επιστρέφαμε στην δραχμή, πέρυσι πριν το Μνημόνιο θα υπήρχε μια μεγάλη περίοδος προσαρμογής, που θα ήταν δύσκολη, αλλά μετά από αυτήν την προσαρμογή, η Ελλάδα θα είχε μπροστά της τη δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης, εγχώριας παραγωγής, και χαμηλών ποσοστών ανεργίας."

    Και επιμένω, όχι στα περί δραχμής (όπου με μια λέξη-φερετζέ κρυβόμαστε πίσω από μια πραγματικότητα, ότι δηλ. το πελατειακό κράτος σε χρεοκοπεί είτε με δραχμή είτε με ...δηνάριο) αλλά στα περί ΜΕΓΑΛΗΣ περιόδου προσαρμογής που θα ήταν ΔΥΣΚΟΛΗ. Άσε το μετά - αυτό και τις δυνατότητες όσων επιβιώσουν μετά από μια καταστροφή τα ξέρουμε όλοι... Την καταστροφή την ίδια που περιγράφεις ως χάδι (ως ίσως μακρόχρονη "δυσκολία") μπορείς λίγο καλύτερα να την περιγράψεις;
    Ξέρεις κανείς δεν είναι ηλίθιος να θέλει την χειρότερη λύση - όλοι αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη και μάλιστα για τους πολλούς. Αν είναι να γίνουμε Κούβα για τα επόμενα είκοσι χρόνια και τα παιδιά μας πόρνες για το μεροκάματο, πες το. Αν πάλι με τον έλεγχο της πελατειακής κατασπατάλησης του δημοσίου πλούτου έχουμε ελπίδες αναστροφής, να το κάνουμε είτε το λένε οι "εχθροί" είτε όχι!
    Η κριρική σου στο Πασοκ είναι ότι δεν μας γύρισε στην δραχμή; Αυτό είναι ας πούμε "λάθος" - η πελατειακή πολιτική (που συνεχίζεται) όμως είναι αντιλαϊκό έγκλημα. Τα στραβά μάτια τους κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφώτιστε, σου χρωστώ μιαν απάντηση: ναι, το "παιχνίδι" της ανανέωσης της αριστεράς χάνεται πάντα στο ζήτημα της δημοκρατίας στο εσωτερικό της, στην δομή της.
    Και το ζήτημα της ανανέωσης της κοινωνίας χάνεται στην διαπιστωτική και μόνο πολιτική της παρουσία που εύκολα προσαρμόζεται στις υπαρξιακές της ανάγκες.
    Και τα δυο είναι ΕΠΙΛΟΓΕΣ!
    Και τα δυο σημαίνουν απλά ότι κάποιοι καταφέρνουν και επιβάλλουν τελικά την ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

    Έτσι στο παρελθόν, "τα καλύτερα παιδιά κουράστηκαν και γύρισαν στο σπίτι" ή αλοιθώρησαν στο βόλεμα του δικομματισμού (κι ας διατήρησαν την ταμπέλα του ανανεωτικού).
    Έτσι και σήμερα τα καλύτερα παιδιά είναι έξω από το κομματικό απαράτ: κάνουν παρατηρήσεις, συμβάλλουν με στοιχεία και μελέτες, προτείνουν το αυτονόητο, οραματίζονται διάλογο και εργαστήρια σκέψης και δράσεων, αλλά - αντ' αυτού, η υψηλότης της η αριστερή ηγεσία επιλέγει τι θα πάρει και τι θα αφήσει, τρώει αριστερές μπουκίτσες αλλά αφήνει στο πιάτο τις καυτές πατάτες. Ποιος θα την ελέγξει και με ποιον τρόπο όταν δεν υπάρχει τρόπος;
    (τα δημοκρατικοσυγκεντρωτικά καταστατικά αυτό εγγυούνται - ότι δεν υπάρχει τρόπος).

    Φυσικά, για όσους δεν εγκαταλείπουν την αριστερά στην συνήθεια, άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την συνειδητοποίηση της κατάστασης των πραγμάτων μέσα από εξαντλητικό έλεγχο και διάλογο, χωρίς καταθλιπτική ταύτιση με τα μορφώματά της - λιγότερο ή περισσότερο αποτυχημένα.
    Η "δικτατορία της έλλειψης εναλλακτικών" (όπως την περιγράφει ο R.Unger) δεν είναι κάτι παντοτινό. Και η ζωή αποκτά νόημα ανακαλύπτοντάς τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και μόνο το γεγονός, αγαπητέ κύριε Προκοπάκη, ότι αποδέχεσθε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει τοκογλυφική διάρθρωση είναι αρκετό, για την ενίσχυση των όσων γράφω και λέω εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο τώρα και αποδυναμώνουν την επιχειρηματολογία σας κατά των μισθών και των μεταβιβαστικών πληρωμών στον δημόσιο τομέα.

    (Όχι γιατί έχετε άδικο, ως προς την ακραία ανισοκατανομή των μισθών και των μεταβιβαστικών πληρωμών. Σε αυτό έχετε δίκιο και σε αυτό με βρίσκετε σύμφωνο, ως προς το τέλος του πάρτυ, όπου μια δράκα κολλητών ή απλώς εχόντων μεγάλη δύναμη απολάμβαναν και απολαμβάνουν ακόμα, δυσανάλογα μεγάλες παροχές, σε σύγκριση με την υπόλοιπη πλέμπα. Εκεί που διαφωνώ μαζί σας είναι στο ότι εσείς επιθυμείτε την δραστική σμίκρυνση - το κούρεμα - του γενικού δημόσιου κονδυλίου των μισθών και των μεταβιβαστικών πληρωμών, παραβλέποντας γεγονός ότι η σμίκρυνση αυτή θα μεταβιβάσει, εν μέρει, πόρους στους τοκογλυφικούς δανειστές της χώρας - και λέω εν μέρει διότι ένα ικανό κομμάτι από την μείωση αυτή θα χαθεί και δεν θα πάει πουθενά, μέσα από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας -. Δική μου γνώμη είναι ότι το τέλος στο ανισοκατανεμημένο πάρτυ πρέπει να ακολουθηθεί όχι από την γενική μείωση αυτού του κονδυλίου, αλλά από την όσο το δυνατόν ισοκατανεμημένη αναδιανομή του σε εκείνους, οι οποίοι ήσαν ριγμένοι από αυτήν την ανισοκατανομή. Αυτό, ως γνωστόν, θα κρατούσε ζωντανή την γενική συναθροιστική ζήτηση και την κατανάλωση, καταπολεμώντας τα υφεσιακά φαινόμενα, αφού, όπως επίσης είναι γνωστό, η σώρρευση πλούτου στην κορπορατιστική γραφειοκρατία του δημοσίου - όπως και στον ιδιωτικό τομέα -, ενισχύει την διακράτηση του πλούτου αυτού και την αποταμίευση, ωθώντας σε ριψοκίνδυνες "επενδύσεις" και τελικά στην αδυναμία μετατροπής των αποταμιεύσεων σε επενδύσεις, δηλαδή στην ύφεση και στην αστάθεια, όπως, επίσης, μας δίδαξε ο αείμνηστος John Maynard Keynes από την εποχή της κρίσης της δεκαετίας του 1930, μια διαδικασία η οποία επανελήφθη και με την μεγάλη ύφεση του 2008, στην οποία και η αποταμιευτική και "επενδυτική" συμπεριφορά των πλούσιων κορπορατιστικών τμημάτων του δημόσιου τομέα έπαιξε και αυτή τον ρόλο της, που ήταν μικρότερος, βέβαια, σε σχέση με τα υπόλοιπα στρώματα του πληθυσμού, αλλά ήταν υπαρκτός).

    Πάντοτε, οι γενικές περικοπές στους μισθούς δεν κάνουν τίποτε περισσότερο, σε περιόδους ύφεσης, από το να εμβαθύνουν αυτήν την ύφεση και να την μετατρέπουν σε κρίση, ενώ η επιδιωκόμενη από τις καπιταλιστικές ελίτ ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ των εχόντων, δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να εισάγουν μεγαλύτερη αστάθεια στο σύστημα.

    Γι' αυτό, λοιπόν, ναι στο τέλος του πάρτυ, αλλά με ανακατανομή των σχετικών κονδυλίων υπέρ εκείνων που δεν συμμετείχαν σε αυτό, προκειμένου να μπορέσει το σύστημα να ισορροπήσει και να επανέλθει σε ανάπτυξη. Φοβάμαι, όμως, ότι δεν είναι αυτή η δική σας οπτική γωνία. Δικαίωμά σας, αλλά αυτό πρέπει να ειπωθεί καθαρά.

    Θα μου πείτε ότι "εντάξει, αλλά δεν υπήρχε χρόνος" και ότι μέσα στα πλαίσια αυτού, "έπρεπε να κτυπηθεί ο κορπορατισμός" και να εξοικονομηθούν κονδύλια".

    Θα σας πω και πάλι όχι.

    Διότι έτσι κτυπιέται η γενική συναθροιστική ζήτηση και η ολική κατανάλωση στην οικονομία και δυναμώνει η ύφεση.

    Και διότι έτσι, δεν γίνεται τίποτε περισσότερο από την προλείανση του δρόμου για την μεσοπρόθεσμη μεταφορά των πόρων των σχετικών κονδυλίων των μεταβιβαστικών πληρωμών και των μισθών του δημοσίου στους τοκογλυφικούς δανειστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γράφετε, επίσης, αγαπητέ κύριε Προκοπάκη, ανάμεσα στα άλλα και το εξής αμίμητο :

    "Όταν δανείζεσαι τόκο θα πληρώνεις"

    Προφανώς, όταν δανείζεσαι, ως κράτος, μέσα στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης ευρωζώνης θα πληρώσεις τόκο.

    Προφανώς, στα πλαίσια αυτά, όπου δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση, αφού το εν λόγω μόρφωμα δεν είναι ομοσπονδία, όπου η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξέλεγκτη και υποχρεώνει τα κράτη της να συνάπτουν πραγματικά και όχι εικονικά, δάνεια από τις "αγορές", δηλαδή από το επίσης ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, που αποτελεί την χαρά του κάθε τραπεζίτη και τα δάνεια θα είναι πραγματικά και τα επιτόκια, σε συνθήκες κρίσης και όχι μόνο, τοκογλυφικά.

    (Βέβαια, σε συνθήκες ενός πραγματικού ομοσπονδιακού μορφώματος, με κεντρική κυβέρνηση, τίποτε από όλα αυτά δεν θα υπήρχε. Τα κράτη - μέλη θα έκαναν εικονικό δανεισμό ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, η κεντρική τράπεζα θα υπαγόταν στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία θα ασκούσε την νομισματική και την δημοσιονομική πολιτική της ομοσπονδίας το ευρώ θα ήταν ένα ελεγχόμενο μαλακό νόμισμα στην υπηρεσία των γενικότερων αναγκών της πραγματικής οικονομίας).

    Αλλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, πέραν των τόκων, υπάρχουν και οι μισθοί και οι μεταβιβαστικές πληρωμές. Και φυσικά, όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, που βρεθήκαμε πέρυσι και στην οποία βρισκόμαστε και εφέτος και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε για πολλά χρόνια ακόμα (για δεκαετίες) θα πρέπει να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το τι θα κουρέψουμε.

    Θα κουρέψουμε τις συντάξεις και τους μισθούς (και με ποιό τρόπο), ή τους τόκους και τα χρεωλύσια;

    Οι αποφάσεις δεν είναι ουδέτερες, Έχουν έναν έντονο ταξικό (για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Karl Marx) χαρακτήρα. Και τούτο διότι και οι δύο αυτές επιλογές έχουν έναν σαφή αναδιανεμητικό χαρακτήρα :

    Το, μεν, κούρεμα των μισθών και των συντάξεων (όπως περιέγραψα) αναδιανέμει το κοινωνικό εισόδημα υπέρ των ανώτερων και των πιο παρασιτικών στρωμάτων του πληθυσμού, με παράλληλη συρρίκνωση του κοινωνικού εισοδήματος και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, ως μακροοικονομικού μεγέθους, οδηγώντας την οικονομία στην ύφεση και στην ασθενική και στρεβλή ανάπτυξη.

    Το, δε, κούρεμα των τοκοχρεωλυσίων αναδιανέμει το κοινωνικό εισόδημα, υπέρ των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων και βοηθάει, με τις κατάλληλες δημοσιονομικές πολιτικές, που στηρίζονται στις μαζικές δημόσιες επενδύσεις (αυτό δεν είναι κάτι το νέο αφού μας το δίδαξαν οι John Maynard Keynes, Irving Fisher και Franklin Delano Roosevelt, επίσης από την μακρινή εποχή της δεκαετίας του 1930, όσο και αν οι ευρωζωνίτες πεισματικά αρνούνται να το αποδεχθούν) και στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της πραγματικής οικονομίας.


    Το δυστύχημα είναι, αγαπητέ μου ότι σεις φαίνεται να προκρίνετε το κούρεμα των μισθών και όχι των τόκων και των χρεωλυσίων.

    Δικαίωμά σας.

    (Και δεν θα πω ότι εκφράζετε τα συμφέροντα των τοκογλύφων. Όχι για λόγους αβρότητας και ευγενείας, αλλά γιατί δεν έχω κάποια ένδειξη ότι υπηρετείτε τέτοια συμφέροντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έκκληση από τους μηχανικούς της κοινής λογικής

    Λυπαμαι, αλλα η συζητηση ειναι τοσο θεωρητικη που θα αναγκασθω να το αναρτησω παλι.
    Εξ' αλλου, η επαναληψις ειναι μητηρ πασης μαθησεως.

    Απαντηστε λοιπον στις εξης αφελεις ερωτησεις και αφηστε τα xls και τα γραφηματα διαρθρωσης του χρεους:

    α.Δεν υπαρχουν συσσωρευμενα χρηματα απο απατριδες βαλκανικου τυπου ελληνες καπιταλιστες, λαθρεμπορους,μεγαλο-μιζαδορους, οσο ψηλα κι να βρισκονται;
    β. Τι εχει γινει για να βρεθει μερος των χρηματων αυτων, να φορολογηθει, ειτε να εισαχθει με καποιο φορο νομιμοποιησης για επενδυσεις στη χωρα η αγορα ελληνικων ομολογων;
    γ. Γιατι επι 6 + 1 ετη το ΠΔΕ ειναι στασιμο (ξεπληρωνοντας τα ολυμπιακα εργα κατα προτεραιοτητα με μεγαλες μιζες) ;
    δ. Γιατι δεν δινονται κινητρα να φυγουν -κυριως απο την Αθηνα - σε 2 ετη 200.000 οικογενειες που κατεχουν γη -κατα προτεραιοτητα- και να πανε στα χωρια τους για αγροτικες καλλιεργειες και κτηνοτοφια;
    ε. Επι τοσα ετη με τοσους PhD-δες γιατι δεν εχουν γινει αγγλοφωνα και γαλλοφωνα πανεπιστημια (ως παραρτηματα των ηδη υπαρχοντων) και πολυτεχνεια, για να σπουδασουν φοιτητες απο τον αναπτυσσομενο και οχι μονον κοσμο ;
    στ. τι γινεται με την φοροδιαφυγη, η οπoια εκανε ευπορους το 1/3 των ελληνων και πτωχυνε οριστικα(;)το ελληνικο κρατος;
    ζ.τι θα γινει με την 7-ετη εως 10-ετη περιοδο σπουδων μετα το λυκειο, του 70% των αποφοιτων του;
    η.τι θα γινει με τους μεταναστες αδελφια μας. Να παμε εμεις Πακισταν ; (Αν εχει καμμια ομορφη ξαδελφη η μακαριτισα η Μπουτο δεν εχω αντιρρηση) .....
    θ....
    ι....

    Εμείς οι μηχανικοί της κοινής λογικής, εργολήπτες, μελετητές, εργαζόμενοι στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες, δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, που ευθυνόμαστε -στο μέτρο που μας αναλογεί- περισσότερο για την ευημερία από την κατασκευή των υποδομών, την οικιστική, βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιόδου 1950-1980, και –λιγότερο- για την πτωτική πορεία της χώρας της περιόδου 1981-2011 σε ηθικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όρους, υποβάλλουμε προς την κοινωνία, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα την εξής έκκληση.
    1. Παράλληλα με την επιδεινούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας μας (1975-2010), συνέβησαν –βαθμιαία διογκούμενα- εκφυλιστικά φαινόμενα όπως τετραπλασιασμος των διπλωματούχων μηχανικών, αύξηση του δημόσιου χρέους, μείωση εξαγωγών, και αύξηση εισαγωγών. Τα τελευταία 7 έτη οι περισσότεροι μηχανικοί ζήσαμε την μετα-ολυμπιακή οικονομική κρίση. Πάνω από 20 δις, σπαταληθηκαν για έργα της ολυμπιάδας, τα οποία επιβάρυναν τον δανεισμό της χώρας.

    2. "Το συμπέρασμα που εξάγεται από σχετική μελέτη που εκπόνησε για την Ελλάδα ο κορυφαίος μελετητής της «σκιώδους» οικονομίας παγκοσμίως, καθηγητής του πανεπιστημίου Johannes Kepler, στο Linz, στην Αυστρία, Φρίντριχ Σνάιντερ, στην οποία προβλέπεται ότι το 2011 η παραοικονομία θα προσεγγίσει τα 62,8 δισ. ευρώ ή το 25,8% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα το κόστος διαφθοράς με βάση το ίδιο υπολογιστικό μοντέλο, αναμένεται να φθάσει πάνω από τα 27,3 δισ. ευρώ, έναντι 26,5 δισ. ευρώ, το 2010." Όταν έχεις 63δις! παραοικονομία και 27δις! κόστος διαφθοράς, αλλά τα λαμβανόμενα μέτρα αφορούν μόνο πρόσθετους φόρους και απολύσεις τότε οι λέξεις είναι περιττές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 3. Μερικοί μηχανικοί ευθύνονται για την αύξηση του δημόσιου χρέους. Ενδεχομένως αρκετά έργα, παλαιότερα, να κατασκευάζονταν υπερ-τιμολογημένα, είτε γιατί ο εργολήπτης είχε αλλάξει την μελέτη και συντάξει νέες τιμές, και συμπληρωματικές συμβάσεις, η το γραφείο μελετών είχε “φουσκώσει” τις ποσότητες η/και τις τιμές, αλλά αυτό περιορίζεται πλέον στο 20% του κόστους του έργου.

    Αυτό όμως είναι θέμα ελέγχου από το δημόσιο και καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν δρακόντεια μέτρα, ώστε οι επιβλέποντες και οι προϊστάμενοι τους να μειώσουν δραστικά το ποσοστό διαφθοράς για να προχωρήσουν ομαλά οι μελέτες και τα δημόσια έργα. Είναι γνωστό ότι μερικοί από τους παραπάνω ΔΥ μηχανικούς χρηματίζονταν και αν δεν υποκύψει ο ανάδοχος, τον εκβιάζουν, ανακαλύπτοντας απίθανα ελαττώματα και ελλείψεις και δεν υπογράφουν τους λογαριασμούς εργοληπτών και μελετητών άσχετα, αν είναι πεντακάθαροι και νόμιμοι, μόλις όμως τα πάρουν, ξεχνούν αμέσως τις δήθεν ελλείψεις και υπογράφουν αυτοστιγμεί.
    4. Τα ιδιωτικά έργα και οι επενδύσεις καρκινοβατούν. Το ΠΔΕ μειώθηκε κατά 20% ήδη από το 2004, σταθεροποιήθηκε έως το 2009, ενώ φέτος περικοπηκε για 5η φορα από 8.5 σε 7.5 δις κάτω από το 3.3 % του ΑΕΠ. Τα δεδομένα 2008-2011 έχουν ως εξής (ποσά σε εκατομ..) :
    Έτη Λοιποί εθνικοί πόροι Συγχρηματοδοτούμενο Σύνολο Μεταβολή % σε σχέση με το προηγού-μενο έτος Ως % του ΑΕΠ
    2008 2.559 7.065 9.624 9,2 4,0
    2009 2.445 7.133 9.588 -0,3 4,1
    2010 2.250 6.250 8.500 -11,3 3,7
    2011 2.300 6.200 8.500 0,0 3,7

    Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην οικονομία γενικά, δηλαδή παράγουν πολλαπλάσιο εισόδημα κατά 3-5 φορές του επενδυθέντος ποσού.

    Οι ανάγκες σε έργα υποδομής έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη και σε σχετικά εύρωστες οικονομίες της Ε.Ε. (Γερμανία, Γαλλία, κ.λ.π.) και, λόγω της οικονομικής στενότητας (λ.χ. σε φορείς όπως η ΕΓΝΑΤΊΑ ΟΔΟΣ Α.Ε και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις 1,1 δις και 1.6 δις αντιστοίχως). Επομένως, φαίνεται πιθανότερο και εθνικά επωφελές, η κατασκευή μικρών σχετικά έργων στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού-τουρισμού (σχολική στέγη, Βιβλιοθήκες, τοπικά μουσεία, ΚΑΠΗ, Βρεφονηπικοί σταθμοί κ.λ.π.) ή /και η ανακαίνιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος του δημοσίου.

    5. Τα τελευταία 3 έτη παρατηρείται έντονη στάση πληρωμών και έχουν συσσωρευθει χρέη του δημοσίου προς τους εργολήπτες και μελετητές 2.5 δις περίπου, δηλ. πάνω από 1% του ΑΕΠ. Και για να μην νομίζετε ότι αυτά αφορούν τούς γνωστούς μεγάλους εργοληπτικούς ομίλους, υπενθυμίζουμε ότι από τις 712 εργοληπτικές επιχειρήσεις 3ης -7ης τάξης τον Δεκ. 2004 απέμειναν 571 τον Νοέμβριο του 2010, ενώ στους μελετητές το δημόσιο οφείλει από 1 έως 2 ετήσιους τζίρους κατά μ.ο.

    6. Αν συνεχίσουμε 2 έτη ακόμα σε λίγο θα αναγκαστούμε στην πλέον παραγωγική ηλικία (45-60) η να περιμένουμε την σύνταξη υποαπασχολούμενοι η - οι νεωτεροι- από εμάς να μεταναστεύσουμε, γεγονός που ήδη συμβαίνει με γεωμετρική πρόοδο.

    7. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αύξησης και όχι 5ης περικοπής του ΠΔΕ, εφόσον μόλις με 1 δις ίδια συμμετοχή (25%)έχουμε 3 δις συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. η 6.67 δις με ίδια συμμετοχή 15%, ώστε να επανεκινηθεί η οικονομία και η εσωτερική αγορά, με ανάκτηση αρκετών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 8.Απαιτείται η ριζική αναδιάρθρωση/αναβάθμιση του εκπαιδευτικού προγράμματος της α’- και β’-βάθμιας εκπαίδευσης ώστε η παιδεία να προάγει την μέθοδο μάθησης, τις δεξιότητες και την κριτική σκέψη των μαθητών και όχι την αποστήθιση, και έκαστος, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του να οδηγείται στις αντίστοιχες σπουδές, διαφόρων βαθμίδων (με λιγότερο του 25% σε ανώτατες σπουδές, όπως σε ολες τις χώρες της Ευρώπης).

    9.Έτσι, η βαθμολόγηση θα είναι αυστηρή αλλά δίκαιη και αξιοκρατική και θα ξεχωρίζουν με σαφήνεια οι άριστοι, οι καλοί και οι μέτριοι, με αποτέλεσμα, οι μαθητές (και οι γονείς τους) να αντιλαμβάνονται έγκαιρα εάν είναι κατάλληλοι ή όχι για την α ή β κατεύθυνση και σε ποια βαθμίδα σπουδών, ανάλογα με τις δυνατότητες/ δεξιότητες (και όχι σύμφωνα με τις φαντασιακές επιθυμίες τους).

    10.Την τελευταία 35-ετία το πλήθος των διπλ. μηχανικών σχεδόν τετραπλασιάσθηκε!!!. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των μελών του ΤΕΕ για το 2008 είναι 4,3 % ( 4.365 νέα μέλη ΤΕΕ εκ των οποίων εσωτερικού: 3.742 και εξωτερικού: 623 ). Από έρευνα του 2006, για λογαριασμό του ΤΕΕ, προκύπτει ότι οι μηχανικοί που σπoύδασαν στο εξωτερικό: αποτελούν το 24,7 % του συνόλου (1 στους 4, δηλ. για ποια ισότητα ευκαιριών ομιλoύμε; )αυξάνονται τις 3 τελευταίες 15-ετίες, ως εξής : 1960-1975 7,3%, 1976-1990 39,8% 1991-2006 53,0% (% συνόλου μηχανικών εξωτερικού). Παγκοσμίως, είναι γνωστό ότι ένας καλός διπλωματούχος μηχανικός θα παραχθεί ουσιαστικά 5 ως 10 έτη μετά την αποφοίτησή του από το πολυτεχνείο και ότι οι μηχανικοί απασχολούνται κυρίως στην βιομηχανία. Το πλήθος των εισαγομένων σε πολυτεχνικές και άλλες κορεσμένες σχολές, πρέπει να μειωθεί δραστικά τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.

    11. Την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομική κρίση υποχρεώνει σε ριζική αναθεώρηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών κατευθύνσεων, εμείς, αντί να υποστηρίζουμε την αύξηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, την καταργήσαμε, επιβραβεύοντας ένα σπάταλο και αδιέξοδο σύστημα παραγωγής πτυχιούχων ανέργων. Δεν είναι δυνατόν το 70% των αποφοίτων Λυκείου να στρέφεται στην ανώτατη παιδεία, δεν υπάρχει χώρος για τόσους επιστήμονες.

    12.Το ετήσιο αγροτικό έλλειμμα της χώρας κυμαίνεται από 1.9 έως 2.5 δις. Οι ετήσιες εξαγωγές της Ελλάδας είναι μόλις 25 δις υποδιπλάσιες της Πορτογαλίας. Αν θέλουμε να επιλύσουμε τα παραπάνω προβλήματα και -συνολικά- το πρόβλημα της ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, η τεχνολογία, οι νέοι τομείς, έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στο χάρτη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Σε τελική ανάλυση, η αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης, όπως και οποιεσδήποτε κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης, έχουν ανάγκη από πολλούς και καλούς τεχνικούς και μεσαία στελέχη με μοντέρνα κατάρτιση και όχι από πολλούς ημιμαθείς και αδιάφορους επιστήμονες.

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    3-6-2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Τάσος
    Λυπάμαι, αλλά αν νομίζεις ότι μπορούμε να συζητάμε με κολλήματα, κάνεις λάθος.

    Λέω ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που ανακαλύπτεις (μαζί και τον ευρωαριστερό μανιχαϊσμό μου). Λέω, αντί για τις ατελέσφορες οριζόντιες περικοπές, χειρουργικές επεμβάσεις στις ακραίες περιπτώσεις. Σ' αυτό εισπράττω ένα λογύδριο για τα κακά των άκριτων περικοπών μισθών! Πλάκα κάνεις!

    Γράφω ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί σε άδικες θυσίες και μου γράφεις λες κι είμαι ο Παπακωνσταντίνου. Τη λέω και εγκληματική και εγκαλούμαι για την πολιτική Παπκωνσταντίνου επειδή εσύ "φοβάσαι ότι..." Δεν με ενδιαφέρει τι φοβάσαι, τις κατσαρίδες ή τον ίσκιο σου.

    Όσο για την τοκογλυφική διάρθρωση του χρέους: σου έχω ένα γράφημα ΝΑΑΑΑ (με το συμπάθειο) που δείχνει ότι μόνο στα τελευταία χρόνια τα ποσά που πήγανε σε τόκους είναι τεράστια. Απ' αυτό (πολλά τα χρέη, πολλοί οι τόκοι) μέχρι την τοκογλυφική διάρθρωση υπάρχει απόσταση. Άντε ψάξε βρες τα επιτόκια δανεισμού και πες μας.

    Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι.

    Γιώργος Προκοπάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ. Νομιζω οτι ο Αφωτιστος ειναι οπαδος του δογματος μου (Μηχανολογικος Σοσιαλισμος) που διατυπωσα εν ευθετω χρονω.Υπαρχει medium να συνδεθουμε ???....Gyula Hevesi(1890-1970),τ.Υπουργος της Μαγυαρικης Raterepublik (1919).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @προς διαχειριστή,

    δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά μάλλον την πάτησες. Ο κος Αναστασόπουλος είναι γνωστός σεντονιογράφος που παρεπιδημούσε στο μπλογκ του Χαρίδημου Τσούκα και ουσιαστικά τρολάριζε σε κάθε ανάρτηση. Καλώς τα δέχτηκες!!!

    ΣΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ.

    Αν και καλλιτεχνης μηχανικος ΕΜΠ παραμενω λογω σπουδων μηχανικος της κοινης λογικης.Για τον λογο αυτο, οταν διαβασα την εκκληση των 32 δημιουργησηα την παραταξη "Μηχανικοι της κοινης Λογικης", της οποιας ειμαι ιδρυτικο και μοναδικο-προς το παρον - μελος. Οσοι πιστοι συμβαλλετε.
    Επικοινωνια μεσω γιωργου.

    Οι θεοι των μηχανικων θα με κατακεραυνωσουν αν συγκρινεις τον Gyula Hevesi μαζι μου. Ασε που θα τριζουν και τα κοκκαλα του!

    Νομιζω οτι ειμαι σαφως σατιρικος, απο ψηλα και αριστερα, οπαδος της αριστειας (σατιρικη αφηγηματικη δοκιμιογραφια) πιο κοντα σε συγγραφεις- μηχανικους λ.χ. στον Eric Ambler, τον Πανο Κανεζη, τον Thomas Pynchon (Φυσικος).

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν πλέον μία χαίνουσα πληγή για τη χώρα μας.
    Από "τάξη καθ'εαυτή",έχουν μετατραπεί σε "τάξη δι'εαυτόν" και ρουφούν με το μπουρί το αίμα κάθε εργάτη και βιομήχανου,ναύτη και εφοπλιστή,υπάλληλου και αφεντικού,ταμία και τραπεζίτη.
    Χώρια η αποικιοκρατικής μορφής εκμετάλλευση της ΕΚΤ,ΔΝΤ,ξένου χρηματιστηριακού κεφαλαίου που στενάζει κάτω από τη σιδερένια μπότα τους.

    Έϊ,σοβατζήδες του καπιταλισμού..
    περιμένουμε με αγωνία το επόμενο πόνημά σας με τίτλο "Ιμπεριαλισμός,το ανώτατο στάδιο του δημοσιοϋπαλληλισμού".

    Θά'ναι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστω για τα καλα σου λογια Συναδελφε ! Και που με θυμασαι...Αλλα,αν τα βλεπω καλα απο δω πανω, αμα εισαι με τους 32, στην εποχη μου θα ησουν μαλλον με το...Ναυααρχο Horthy. Gyula Hevesi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΩΝ
    ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ 12 Ιουνίου 2011 11:48 μ.μ.

    Αντι 2. η κορη του Κουβελη θα εκλεγοταν στον Δ.Σ.Α. αν λεγοταν Φωτοβελη;
    Διαβαζε 2. η κορη του Κουβελη θα εκλεγοταν στον Δ.Α.(Δημο Αθηναιων) αν λεγοταν Φωτοβελη;

    Και για το αληθες του λογου μου βλ. παρακατω:

    Μαρία Κουβέλη:"Δικαιώθηκε η έμπνευση του πατέρα μου"
    Συνέντευξη στην Παν. Μπίτσικα, Το Βήμα της Κυριακής, 21/11/2010
    Θέματα Επικαιρότητας

    Oταν έμαθε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε για υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Γ. Καμίνη εξεπλάγη, όπως λέει, αλλά μπόρεσε να ερμηνεύσει την πρόταση γνωρίζοντας και τον κ. Κουβέλη και τον κ. Καμίνη. Γνωριμία «εκ γενετής» η μία, αφού ο κ. Φ.Κουβέλης είναι πατέρας της· γνωριμία «θεσμικού χαρακτήρα» η άλλη, αφού είχε γνωρίσει τον κ. Καμίνη στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου η ίδια είναι τακτικό μέλος και ο Συνήγορος του Πολίτη εκπροσωπείται σε αυτό το όργανο. Η κυρία Μαρία Κουβέλη εξελέγη πρώτη σε σταυρούς στο δεύτερο διαμέρισμα της Αθήνας, στο Παγκράτι, με τον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη». Δικηγόρος το επάγγελμα, με έντονη συνδικαλιστική δράση (μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας), είναι και μέλος της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @Gyula Hevesi.

    Το προχωρημενο της ηλικιας θα ειναι! Εξ' αλλου, η επαναληψις ειναι μητηρ πασης μαθησεως, ακομα και γι αυτους εκει οσο ψηλα κι αν βρισκονται.

    "Εμείς οι μηχανικοί της κοινής λογικής, εργολήπτες, μελετητές, εργαζόμενοι στην βιομηχανία και στις υπηρεσίες, δημόσιοι υπάλληλοι, πανεπιστημιακοί, που ευθυνόμαστε -στο μέτρο που μας αναλογεί- περισσότερο για την ευημερία από την κατασκευή των υποδομών, την οικιστική, βιομηχανική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιόδου 1950-1980, και –λιγότερο- για την πτωτική πορεία της χώρας της περιόδου 1981-2011 σε ηθικούς, πολιτιστικούς, πολιτικούς και οικονομικούς όρους, υποβάλλουμε προς την κοινωνία, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα την εξής έκκληση."
    Ειναι δυνατον οι μηχανικοι ως σωμα, που ευθυνόμαστε -στο μέτρο που μας αναλογεί- περισσότερο για την ευημερία να εχουμε καποια σχεση με τους 32! (Γραφουμε για να σατιρισουμε και για την πλακα μας και δεν ψαχνουμε για πελατες, ερευνητικα προγραμματα, φημη και υστερη αναγνωριση.)
    Σοβαρευτειτε επιτελους εκει πανω!

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αν ειναι ετσι σε παρεξηγησα Συναδελφε.Ζητω τη κατανοηση σου,στη θεση που βρισκομαι...Να'σαι καλα ! Gyula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Γρηγόρης

    Αντι για το πονημα "Ιμπεριαλισμός,το ανώτατο στάδιο του δημοσιοϋπαλληλισμού"
    γραφω απλως ενα μικρο κεφαλαιο με τιτλο"Δημοσιοϋπαλληλισμός,το ανώτατο στάδιο του εσωτερικου ιμπεριαλισμού".

    ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΟΥ, ΕΠΑΡΧΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Ο πυρηνας του προβληματος κρισης σε πολιτικο, πολιτιστικο, κοινωνικο και οικονομικο επιπεδο της χωρας μας, ειναι:
    1. πως ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ εσωτερικοι μεταναστες-ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκατελειψαν την υπαιθρο,σπουδασαν οι περισσοτεροι, διορισθηκαν στο δημοσιο ΜΕ ΕΞΑΓΟΡΑ ΨΗΦΟΥ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ και στις ΔΕΚΟ,με τελικο αποτελεσμα χρεος, ελλειμα να διογκωνονται παραλληλα με τον συνολιο αριθμο ΔΥ, ενω το τελικο αποτελεσμα ειναι οι ετησιες εξαγωγες να ειναι 25 δις εναντι 50 δις της Πορτογαλιας και το ετησιο εμπορικο ελλειμα σε αγροτικα και κτηνοτροφικα προιοντα να ειναι απο 2 εως 2.5 δις !!!.

    2. Η οποια παραγωγικη επενδυση ηταν σχεδον καταδικαστεα, εκτος κι αν αφορουσε καποια απο τις 100 γνωστες οικογενειες της ολιγαρχιας (νεα τζακια, ολιγον γοννοι μαυραγοριτων και αρκετα παιδια επιχειρηματιων απο το ΕΑΜ).

    3. Οι πιο προχωρημενοι πρωην συνδικαλιστες στα φοιτητικα τους χρονια, χρηματιζονταν χοντρα και γυριζαν στο χωριο τους “πετυχημενοι” με μια βαμμενη ξανθια ως συζυγο, μετατρεποντας σε βιλλα το παλιο πατρικο σπιτι συνηθως χωρις WC, με αυτοκινητο 40000 ευρω, φορεσια 1000 ευρω, λ.χ. σαν το κροκοδειλακι του Παναγοπουλου που δεν συναδει με το παρελθον του.
    4. Αφηστε δε πολλους απο τους πετυχημενους ελευθερους επαγγελματιες της ανανεωτικης αριστερας, που “συνεργαζονταν” με τους Δημοσιους Υπαλληλου, εσωτερικους μεταναστες του ΠΑΣΟΚ, σε δουλειες.
    5. Το προβλημα της ανανεωτικης αριστερας ειναι οτι και αυτη δεν ειναι αμμετοχη ευθυνων. Στην Αττικη ειναι πανω απο 10% και στους επιστημονες λ.χ. τους μηχανικους στο 20% περιπου. Αν μολις το 1/10 απ’ αυτους μηχανικους της ανανεωτικης αριστερας ειναι λαδιαρηδες, τοτε υπαρχουν 1/10χ20%χ1000000=500.
    6. Και ας αφησουμε τον μονολογο κωφων, οτι αυτα αφορουν τις παλιες γενιες του ΕΑΜ,αναφερομαι για τους γεννηθεντες απο 1945-1965. Αυτοι ξερουν τι εκαναν, αλλα μερικοι κανουν και τους εξυπνους και μας διαδασκουν γεωγραφια, ιστορια και αναλυση της αριστερας μεσω του Πολιτη,του Αντι, της Αυγης , κ.λ.π.

    Αυτες ειναι μερικες απο τις πηγες της κακοδαιμονιας της χωρας, δηλ.
    -να φευγεις απο το χωριο σου για μια καλυτερη ζωη για να κανεις τελικα χειροτερη την ζωη των περισσοτερων (των λιγοτερο η καθολου διευθαρμενων ΔΥ, ελ. επαγγελματιων και Υπαλληλων του Ιδιωτικου Τομεα) αλλα ακομη και των παιδιων σου
    - να εισαι “αριστερος” και να προσπαθεις μακιαβελλικα να ανελιχθεις με πρακτικες που ως φοιτητης υποτιθεται κατεδικαζες (ασχετα αν και πολλοι ζητουσαν και επαιρναν απο τον αντιδραστικο καθηγητη το συνδικαλιστικο 5)

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ καλή η ανάρτηση του Προκοπάκη.
    Οι σαχλαμάρες του Αναστασόπουλου, δεν υπάρχει λόγος να απολαμβάνουν τόσου σεβασμού.
    Θα μπορούσαν να κοπούν ως τυπικό τρολάρισμα.
    Ο άνθρωπος νομίζει ότι κάνουμε συνδικαλισμό και το ζήτημα είναι ποιός θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
    Επειδή ισχυρίζεται ότι στο μπλόγκ του και για χάρη της παλιάς γνωριμίας μου, πήγα να δώ πως αποδεικνύει ότι το χρέος μας είναι κατά 85% τοκογλυφικό.
    Συμπέρασμα. Είναι γελοίος ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. (Προς τον διαχειριστή :)

    Τι τραβάς, ρε Γιώργο κ' εσύ!

    Ως προς την δραχμή :

    Δεν έπρεπε να την εγκαταλείψουμε. Το κάναμε, για λόγους, που είχαννα κάνουν με την βλαχομπαρόκ επαρχιωτική ψυχοσύνθεση της ελληνικής πολιτικοοικονομικής ελίτ και αυτό τώρα το πληρώνουμε και θα το πληρώνουμε πολύ ακριβά.

    Τι πρέπει να γίνει;

    Μιλώντας από καθαρά οικονομική σκοπιά, η γνώμη είναι ότι θα έπρεπε να φύγουμε το γρηγορότερο δυνατό και να γυρίσουμε στην δραχμή. Όμως, δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικό. Όπως έχω γράψει, η επιστροφή στην δραχμή είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα και επικίνδυνο, έως καταστροφικό, αν γίνει από άσχετους. Ως εκ τούτου, απαιτείται η ύπαρξη επιτελείου, το οποίο να είναι επαρκώς ικανό, να έχει σχέδιο που να είναι σαφές και συγκεκριμένο, να έχει καταστρώσει τις πρέπεουσε συμμαχίες και να ξέρει που βαδίζει.

    Υπάρχει τέτοιο πολιτικό και οικονομικό επιτελείο; Έχει αυτή η άκρως ανίκανη να μοιράσει δυό γαϊδουριών άχυρα, ελληνική πολιτική και οικονομική ελίτ ένα τέτοιο ανθρώπινο δυναμικό για να προβεί σε μια τέτοιου υψηλού ρίσκου κίνηση; Μακάρι να έχει (ή να αποκτήσει), αλλά φοβάμαι πως δεν έχει.

    Πέραν τούτου, όμως, το πρόβλημα είναι περισσότερο σύνθετο, διότι έχει και μια πολύ σοβαρή διάσταση εξωτερικής πολιτικής, η οποία με κάνει να είμαι πολύ σκεπτικός, ως προς ένα τέτοιο εγχείρημα και τούτο διότι, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, μια επιστροφή στην δραχμή και ένα φέσωμα των εταίρων και των τοκογλυφικών δανειστών, που αυτοί οι εταίροι στηρίζουν, θα αποδυνάμωνε τα ευρωπαϊκά στηρίγματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πάνω σε μια μακροχρόνια βάση, ενώ δεδομένο είναι ότι βρισκόμαστε, ως χώρα, σε μια πολύ κακή γειτονιά, με μια μεγάλη και κακότροπη περιφερειακή δύναμη δίπλα μας, που ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο και η οποία έχει σαφέστατες διεκδικήσεις (περί της Τουρκίας ο λόγος). Η αποδυνάμωση των σχέσεων της χώρας με την Ευρώπη, προφανώς, θα αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία θα μπορούσε και να ενθαρρυνθεί από την σαφέστατη διάθεση εκδίκησης των τοκογλυφικών δανειστών και των εταίρων, που τους εκπροσωπούν, για το τεράστιο κακό που θα τους προξενούσε μια τέτοια μας κίνηση, η οποία θα διέλυε το ευρώ και την ζώνη του. Γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα μας σε διαλυτικές καταστάσεις, σαν αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε μια πιο light έκδοση.
    Άσε που κάλλιστα οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να θυμηθούν την εποχή του Πάλμερστον και να στείλουν, στα λιμάνια της χώρας τον στόλο τους, για να εισπράξουν τα χρεωστούμενα και για να εκδικηθούν...

    Γι' αυτούς τους λόγους, αν και από καθαρά οικονομική σκοπιά, η επιλογή μου είναι η εεπιστροφή στην δραχμή, είμαι πολύ επιφυλακτικός σε μια τέτοια κίνηση, διότι θεωρώ την ελληνική πολιτικοοικονομική ελίτ ανίκανη να κάνει τέτοιου είδους ριψοκίνδυνες κινήσεις, λόγω της έλλειψης του κατάλληλου προσωπικού που θα μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες.

    Μακάρι να πέφτω έξω και αυτό το προσωπικό να υπάρχει, ή να προκύψει στην πορεία, αλλά όσο περνάει ο καιρός, τα πράγματα γίνονται όλο και περισσότερο δύσκολα.

    (Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την διαπραγματευτική του δεινότητα οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές - όποιες και όσες αντιρρήσεις μπορεί να έχει κάποιος για την ουσία των πολιτικών που άσκησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Όμως, δεν ζει. Και όχι μόνον αυτό, αλλά μας άφησε αμανάτι τον ευήθη και παντελώς άχρηστο υιό του, που μας έφθασε σε αυτά τα χάλια. Κάτι που πάντοτε φοβόμουν. Και ως προς το οποίο, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αφώτιστε φιλέλληνα,

    είναι δεδομένη για μένα η σπάταλη κακοδιαχείριση του δημόσιου πλούτου σε κάθε -αστικοδημοκρατικό και μη-καπιταλιστικό σύστημα.Και δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα,αλλά και στην Ιταλία,Ισπανία,Πορτογαλία και σε χώρες του Βορρά επίσης.
    Για σένα αυτό είναι το κυριότερο,ίσως και μοναδικό,πρόβλημα στη χώρα μας;
    Αυτό δημιουργεί την οικονομική κρίση;
    Και εάν το αντιμετωπίσουμε θα λυθούν τα υπόλοιπα προβλήματα;

    Εάν αυτό πιστεύεις και επιμένεις να χτυπάς το σαμάρι,τότε σε συμβουλεύω να βιαστείς.
    Προλαβαίνεις έως τις 15 Ιούνη να γράψεις το "δικό σου κεφάλαιο" και να το μοιράσεις στους απεργούς,στην πορεία,στους εργατικούς χώρους του δημοσίου.
    Και για να είσαι σαφής μπορείς να τους φωνάζεις: "Πίσω στα χωριά σας χαραμοφάηδες καθηγητές,δάσκαλοι,γιατροί,νοσηλευτές" ή "Ούστ από'δω γλύφτες και κομματόσκυλα της ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ κ.α. που τίποτα δεν προσφέρετε στη χώρα μας και τη βυθίζετε στην κρίση".

    Θά'ναι μούρλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλά εντάξει.
    Ξεμπέρδεψε πρώτα, αν θα μας την πέσουν οι Τούρκοι και μετά ξανασυζητάμε για γρόσια, δραχμές και ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Τάσος,
    λες: "... το τέλος στο ανισοκατανεμημένο πάρτυ πρέπει να ακολουθηθεί όχι από την γενική μείωση αυτού του κονδυλίου, αλλά από την όσο το δυνατόν ισοκατανεμημένη αναδιανομή του σε εκείνους, οι οποίοι ήσαν ριγμένοι από αυτήν την ανισοκατανομή."

    Δηλαδή να μοιραστούμε ισότιμα τα κλοπιμαία;
    Είναι δυνατόν να προτείνεις αντί για δίκαιη κατανομή βαρών δίκαιη κατανομή των κλεμμένων;
    Για να ισχύει επακριβώς το "μαζί τα φάγαμε" και να πάψουν να υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι;
    Αυτή είναι η τελευταία γραμμή αντίστασης του πελατειακού κράτους: η συνυπευθυνότητα!
    Η θολούρα στην στόχευση ώστε να μην είναι δυνατές οι χειρουργικές επεμβάσεις που περιγράφει ο Γ.Προκοπάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η πλακα ειναι οτι ολα τα προγραμματα δεν αποσκοπουν στην τιθασευση του χρεους , αλλα στην αναπαραγωγη και διαιωνιση του. Ετσι μονο με την ακραια φτωχεια επιτυγχανεται αυτο. Οποιος ψαχνετε ακομη με ορους ''νεωτερικοτητας'' ειναι βαθεια νυχτωμενος και πολλοι σχολιαστες βρισκονται σε αυτη τη φενακη. Σε λιγο καιρο η εξουσια στο Ελλαντα θα τρεχει στους δρομους και κανεις δεν θα την πιανει. Οσο για τον ερμο τον Δ.Υ. , οι ''κριτες''θ'απολυθουν κι αυτοι αφου κανουν το λαθος να μην απολυσουν και τον εαυτο τους! mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ας το δούμε σοβαρά.
    Η άποψη "όλα τα προγράμματα οδηγούν στη διόγκωση του χρέους" είναι λάθος.

    Αν δανείζεσαι με 5% και τα χρήματα τα χρησιμοποιείς έτσι ώστε να σου αποδίδουν 7%, το χρέος σου μειώνεται.

    Ας πούμε:
    α. Αν δανείζεσαι για να πληρώνεις ελλείμματα ευγενούς Ταμείου, μπαίνεις μέσα. Δεν αυξανονται τα έσοδα ούτε από τις εισφορές ούτε από φορολογία. Ο δε συνταξιούχος των 50 ετών μπορεί να συνεχίσει άνετα τη μαύρη πρόσθετη απασχόλησή του και να συνεχίζει να αγοράζει εισαγόμενα με το λίπος των εισοδημάτων.
    β. Αν δανείζεσαι για να προσλάβεις (έστω αντιπαραγωγικούς ή υπεράριθμους) ΔΥ μπαίνεις λιγότερο μέσα. Αντικαθιστάς επίδομα ΟΑΕΔ, παίρνεις κάποια φορολογία, παίρνεις κάποιες εισφορές.
    γ. Αν δανείζεσαι για να φτιάξεις παραγωγικές δουλειές, κερδίζεις από φορολογία και εισφορές του εργαζομένου, τη φορολογία του εργοδότη.

    Το ζήτημα δεν είναι αν δανείζεσαι, αλλά τι κάνεις τα δανεικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Δεν είναι η πατρίδα μας-ΙΙ (2011, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι τουρκομπαρόκ βίλες σε οικόπεδες κορυφογραμμές
    Αδύνατη η “αξιοποίησις” δημόσιων εκτάσεων
    Καλόπιστος χρησικτησία αποφάσεις δικαστικές
    σαράντα στις εκατό κατέστησαν ιδιωτικές
    με τέτοιο ποσοστό κερδίζεις εκλογές.

    Σε παραλιακές ταβέρνες στις μπαζωμένες ακτές
    τρων’ άξεστοι καταπατητές με τις μερσεντές
    με τις γκόμενές τους βαμμένες ξανθιές.
    κι οι γεωργιανές γκαρσόνες επίσης ”ξανθιές”.

    Λαθρέμποροι, προαγωγοί πρώην αθλητές
    παρκάρουν sport “μπέμπα” ή μερσεντές
    Ποικίλον όρος ή Αιγάλεω : στις παρυφές
    έξω από ένα αυθαίρετο πελώριο chalet
    παίρνουν και ΕΚΑΣ! Ας’ τα μην ρωτάς.

    Οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ”στελέχη” ουρανοκατέβατα μετά τις εκλογές
    και βουλευτές ασήμαντοι, παρουσίες θλιβερές
    που θα γελούσες ως την Δευτέρα παρουσία
    αν δεν μας συνέβαινε αυτή η τραγωδία.

    Το πλήθος ενίοτε εκτονώνεται :
    έναρξις “επαναστατικών γυμναστικών”
    ρίψις γιαουρτιών και νερατζιών
    εκτόξευσις τοματών η/και αυγών.

    Βαριά ψυχοπαθολογία της αριστεράς
    τώρα κατανοώ που θα το πάς
    αριστεροί μ’ αθλητικές φυλλάδες,
    διαταραγμένοι, φραπό-γαλοι και άλλοι τσαμπουκάδες.

    Την ποίηση συνάμα και την λογοτεχνία
    εν μέσω κρίσης θεραπεύεται στα Ιλύσια πεδία
    ” Διανοούμενοι” παρουσιάζουνε, ώ τι αηδία
    πονήματα λογοτεχνικά, σπανίως ποιητικές βραδιές
    υμνούν πεφωτισμένους ταλαντ-ούχους*-βουλευτές
    όπως πέρσι ξεσκόνιζαν εκδότες-μικροκαπιταλιστές

    ” Μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.
    το μαύρο χρήμα ασφαλές στην Ελβετία
    εξόν απ’ τα’ άλλα διδάσκουν πατριδοφιλία!

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

    24.03.2011

    *Ο Χριστός στην Παραβολή των Ταλάντων, περιέγραψε την εργατικότητα και την καλλιέργεια των ικανοτήτων ως την πραγματική περιουσία («τάλαντα») του ανθρώπου. Βάσει αυτής της παραβολής, ο χριστιανικός κόσμος ταύτισε στη συνέχεια την έννοια του ταλάντου με το ιδιαίτερο χάρισμα.

    • Ομως δεν πρόκειται περί χαρίσματος, αλλά περί ταλάντων που θα λάβουν αν ξεσκονίσουν ταλαντ-ούχους*-βουλευτές

    • Λόγω έλλειψης χρόνου και επαρκούς έμνπνευσης, το κειμενο μετά την 8η στροφή είναι από το ομότιτλο ποιημα μου που δημοσιεύθηκε περισυ την ίδια ημερα στο ποιείν.

    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU