Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Όχι στο Μνημόνιο των Άλλων


Με αφορμή μιαν ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη και κάποιες φαινομενικά λογικότατες προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, στο κουτί της Πανδώρας.
Τι είναι τελικά εκείνο που λείπει από αυτήν την αέναη συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και έναν χρόνο και η πλειάδα των προτάσεων δεν γίνεται έστω "μια κάποια λύση";


Είναι φανερό ότι νοιώθουμε (και είμαστε) παγιδευμένοι. 
Μέσα σε μια κρίσιμη κατάσταση καλούμαστε να πάρουμε θέση επί μιας πολιτικής πάνω στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο
Ο καθένας καταλαβαίνει πχ ότι χωρίς ανάπτυξη, τα ακριβά δανεικά θα μας οδηγήσουν σε ένα χειρότερο σημείο χρέους. Ότι χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, η "αγορά χρόνου" (και με τις νέες δανειακές συμβάσεις) δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί θετικά, άρα γιατί να αγοράσουμε χρόνο; 
Γιατί να κάνουμε θυσίες για να πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα όταν με το πολλαπλάσιο χρέος δεν θα πληρώνονται ούτως ή άλλως μετά τα μνημόνια; Γιατί να μην περάσουμε άσχημα τώρα (με στάση πληρωμών και επαναφορά στο εθνικό νόμισμα) παρά για μιαν ολόκληρη ζωή (με την υπερχρέωσή μας με τα ακριβά μνημόνια);
Ειδικά το τελευταίο ερώτημα βρίσκεται στο κέντρο της καθημερινής μας προβληματικής, όποια λύση κι αν θεωρούμε θετική. 
Γιατί δεν ελέγχουμε την άλλη πλευρά του κάθε μνημονίου που η οποιαδήποτε πολιτική δύναμη μπορεί να συνάψει με τον οποιονδήποτε δανειστή. Τις μεταρρυθμίσεις, την αξιοποίηση του χρόνου, την συνεχή αναδιαπραγμάτευση, τις επιθυμητές αλλαγές στην ΕΕ.

Πως λοιπόν να πάρεις στην πλάτη σου την όποια δανειακή σύμβαση όταν αμφιβάλλεις ότι η "υπεύθυνη κυβέρνηση", θα εφαρμόσει στο μεταξύ τις "πολιτικές αντίδοτα" στις αρνητικές πλευρές της δανειακής σύμβασης;
Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε άλλωστε την χρονιά που πέρασε; Ούτε ανάπτυξη, ούτε επενδύσεις, ούτε καν μεταρρυθμίσεις. Είμαστε στο ίδιο σημείο, μόνο φτωχότεροι και με μεγαλύτερα χρέη. Ένας χρόνος χάθηκε ανάμεσα στα λογιστικά σβήσε γράψε του Παπακωνσταντίνου και την αίτηση για ηρωϊκή έξοδο στο πουθενά των εθνικιστών, αριστερών και δεξιών.

Το ίδιο ζήτημα προκύπτει φυσικά και αν δεχτείς την αντίθετη άποψη: έξοδος τώρα από την ευρωζώνη, επαναφορά της δραχμής μια Παρασκευή βράδυ και στάση πληρωμών από Δευτέρα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες οικονομοτεχνικού τύπου περί του χρόνου ανάκαμψης σε περίπτωση στάσης πληρωμών τύπου Αργεντινής (χωρίς διεθνή δανεισμό ούτε κρατικό ούτε των αγορών αλλά και χωρίς την παραγωγική υποδομή της χώρας αυτής "προτύπου" για τους ντόπιους αριστερούς εθνικιστές) και της γενικής βιωσιμότητας ενός τέτοιου σχεδίου που προτείνουν πολλοί οικονομολόγοι όπως πχ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αυτό όμως που κυρίως δεν μας λένε οι αντίθετες απόψεις είναι ποιός θα διαχειριστεί αυτήν την τόσο κρίσιμη και ευαίσθητη πολιτική: ο ...Τσίπρας; Η Παπαρήγα; Ο Λαφαζάνης ή ο Σαμαράς, ο νέος Λεπέν;
Το ίδιο δηλαδή δίλημμα από την άλλη όψη: όπως ακριβώς το ποιός θα αξιοποιήσει τον χρόνο που "κερδίζεις" με τα μνημόνια και το μεσοπρόθεσμο: ο ...Βενιζέλος; το βαθύ Πασοκ; Και τι θα απογίνει η όποια μεταρρύθμιση στο μεταξύ στα χέρια ανθρώπων σαν τον Παπακωνσταντίνου, τον Λοβέρδο ή την Διαμαντοπούλου;
Άρα...
Το μνημόνιο των άλλων είναι λάθος, όχι γιατί κάθε μνημόνιο είναι λάθος αλλά γιατί δεν τους έχουμε καμιά εμπιστοσύνη

Είτε υπογράψουμε νέο μνημόνιο, είτε κάνουμε στάση πληρωμών, δεν υπάρχει πολιτικό προσωπικό με συγκεκριμένο οικονομοτεχνικά πρόγραμμα και ιστορικό πολιτικής ευθύνης να εμπιστευθείς. 
Γιατί πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πολιτικό προσωπικό!
Πως θα μας βοηθήσει η κυρία Παπαρήγα όταν δεν λέει ...καλημέρα με την άλλη άποψη και έχει αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπησή μας χωρίς να μας ρωτήσει;
Πως θα μας βοηθήσει ο κύριος Τσίπρας όταν δεν είναι σε θέση να συνεννοηθεί με τις άλλες "συνιστώσες" ή τις "τάσεις" μέσα στο ίδιο του το κόμμα; Θα κυβερνήσει με την παρέα του; Τόκανε κι ο Γιώργος και με σαφώς πιο ικανή και επαγγελματική παρέα... και είδαμε το αποτέλεσμα.
Ή θα μας βοηθήσει ο κύριος Σαμαράς που με τις εθνικιστικές του γελοιότητες κατάφερε να τον κράζουν ακόμα και οι δικοί του στην Ευρώπη και κοντέψαμε να ξεχάσουμε στο εσωτερικό το φαγοπότι του κόμματός του και τον εξαφανισμένο πρώην, που μας έσπρωξαν βαθιά στην χρεοκοπία και τώρα διεκδικούν και την επιστροφή στην εξουσία;

Με τέτοια διλήμματα δεν πας μακριά: ξέρουμε πχ ότι δεν θα κυβερνήσουν οι οικονομολόγοι που προτείνουν και μάχονται για την άποψή τους. Κι αν επιλέξουμε το λιγότερο κακό -αυτήν την στιγμή, σε αυτήν την συγκυρία, με τα θετικά και αρνητικά που γνωρίζουμε- δεν ξέρουμε πως θα μεταστραφεί αυτό κιόλας αύριο. Εάν πχ η Δημοκρατική Αριστερά είχε ψηφίσει το Μνημόνιο Ι πέρισυ, κρίνοντας υπεύθυνα τις άμεσες ανάγκες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και της συνέχειας της οικονομίας τότε και διαφωνόντας στα σημεία, τι θα ένοιωθε μετά από έναν χρόνο; Προδομένη το λιγότερο από την γνωστή διαχείριση του μνημονίου από τους άλλους... αλλά και τσακισμένη από το τυφλό αντιμνημονιακό μίσος. Δεν είναι χώρα αυτή για ψύχραιμες και υπεύθυνες συζητήσεις. Πρώτα θα περάσει ο οδοστρωτήρας της κρίσης πάνω από την χαμένη ευωχία και την γενικευμένη ανευθυνότητα και μετά οι πολίτες θα αρχίσουν να σταθμίζουν και να παίρνουν θέση. Ο καθυστερημένος διαφωτισμός θα βιωθεί πρώτα ως φάρσα, μετά ως τραγωδία και τέλος ως πραγματική ανάγκη: από το "πλάκα μου κάνεις" στο "κατά βάθος το ήξερα ότι έτσι δεν μπορούσε να συνεχίσει".

Παλιά, πριν την στάση δανεικών, οι πολιτικές δυνάμεις έκαναν εκ του ασφαλούς αντιπολίτευση και διεκδικούσαν την εξουσία και την διακυβέρνηση με το δικό τους πολιτικό σχέδιο. 
Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. 
Κάθε απόφαση και πράξη της σημερινής πολιτικής διαχείρισης "δεσμεύει", είτε με την καλή (την έννοια της προοπτικής) είτε με την κακή έννοια (την έννοια της παγίδευσης) την χώρα μας σε μια πορεία όλο και λιγότερο αναστρέψιμη. 
Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα και να το κάνουμε σωστά. 
Με αυτό το πολιτικό προσωπικό (δεν προλαβαίνουμε να το αλλάξουμε ούτε υπάρχουν ορατές εναλλακτικές - γι αυτό και η έκκληση των 32), με αυτές τις δυνατότητες συμμαχιών (κανείς με κανέναν και ειδικά στην "αθροιστικά πρώτο κόμμα" Αριστερά), με αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις (μη πολιτικών όπως των Βαρουφάκη, Προκοπάκη, Ματσαγγάνη, Σταθάκη, Καλλωνιάτη, Λαπαβίτσα κλπ κλπ), με αυτήν την Ευρώπη (την ανολοκλήρωτη, δηλαδή μια αναποτελεσματική βαβέλ που περιμένει την Γερμανία και την ΕΚΤ κι αυτοί "το σκέφτονται" όσο κερδίζουν ακόμα).
Δηλαδή ...είτε με όσους καθημερινά προσεύχονται "Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο" ή είτε με όσους προσφέρονται για διαχειριστές εκ του ασφαλούς (μη έχοντες οποιαδήποτε εξουσία ή προοπτική εξουσίας).

Τι συμπεραίνουμε; 
Ότι η καλύτερη λύση είναι η οριστική και σταθερή απόφαση: 
Όχι στο Μνημόνιο των ...Άλλων! 

(κι όσο για μας, ..."πάμε πλατεία;")
  

14 σχόλια:

  1. Οτι ανεβαινει κατεβαινει εστω και με διπλασια ταχυτητα. Να περιμενουμε μεχρι το 2025.

    Οι δημοσιες δαπανες, ελλειμα και χρεος και οι εισαγωγες αυξηθηκαν απο το 1981 εως σημερα, με παραλληλη μειωση των εσοδων εξαγωγων καιτην καταβαραθρωση της κοινωνικου, πολιτιστικου και πολιτικου επιπεδου στην χωρα.

    Την δεκαετία 2000-2010 δανειζόμαστε ως χώρα με επιτόκιο 5% περίπου. Το δάνειο του Μνημονίου (από ΕΚΤ-ΕΕ-ΔΝΤ ) συνάφθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο 4.8% δηλ. σταθερό 5.5.% και μειώθηκε κατά 1% κατά την Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε..Ε. στις 25 Μαρτίου 2011.

    Ενθυμούμενος το σχετικό κεφάλαιο περί τόκων και ανατοκισμού της 5ης Γυμνασίου του Η. Ντζιώρα: Μαθηματικά Ε΄ Γυμνασίου (Θετικής Κατευθ.) Τόμος 1ος (Άλγεβρα). 1969 , ας εξετάσουμε το θέμα της επίδρασης του ύψους του επιτοκίου, επί των τόκων και του χρεολυσίου, σε σχέση με την εξέλιξη ενός δανείου (ανάλυση ευαισθησίας).Ένα απλό και κατανοητό κριτήριο αποτελεί ο χρόνος διπλασιασμού του συνολικού χρέους. Δάνειο με επιτόκιο 5, 4, 3 και 2% διπλασιάζεται (τόκοι, χρεολύσια) ανά 14.2, 17.7, 23.4 και 35.0 έτη αντιστοίχως. Εάν δηλαδή η Ελλάδα δανείζεται συνεχώς, για την κάλυψη τόσο των υφισταμένων χρεών της, όσο και των τόκων τους, όπως συμβαίνει σήμερα, στο ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας, μετά από την πάροδο 14.2 ετών (2025), το χρέος της διπλασιάζεται (680 δις €). Το 2011, το ΑΕΠ θα είναι 230 δις, τα ετήσια έσοδα του κρατικού μας προϋπολογισμού 59,5 δις ενώ οι δαπάνες 80,4 δις, με έλλειμμα 21 δις.

    Για να παραμείνει το ποσό των 340 δις € δημοσίου χρέους της Ελλάδας σταθερό, θα έπρεπε η χώρα μας με κάποιον … μαγικό τρόπο:
    -δανειζόμενη με επιτόκιο 5%, από ετήσιο έλλειμμα 21 δις (το 2011) να αποκτήσει μόνιμα πλεόνασμα 17 δις κατά μέσον όρο (σε τιμές 2025) επί 14 έτη, η
    -δανειζόμενη με επιτόκιο 3%, ο προϋπολογισμός έπρεπε να ήταν πλεονασματικός κατά 10,2 δις επί 14 έτη (2025)!
    Και αφου τα οικονομικα μεγεθη δεν μεταβαλλονται εκρηκτικα (οπως ο θορυβωδης ΓΒ, πρωην συμβουλος του ΓΑΠ, ισχυριζεται) βαθμιαια, εως λ.χ. το 2025, δηλαδη στον μισο χρονο απο την εποχη (1981-2010) μπορει -αν υπαρξει το σχετικο οραμα (απο ποιους και πως δεν μπορω να απαντησω γιατι θα ειχα παρει βραβειο οικονομικων) - να επελθει υγιης αναπτυξη της ταξης του 3% με ενισχυση του πρωτογενους τομεα (αγροτικο-κτηνοτροφικη και ενεργειακη παραγωγη, υπηρεσιες οπως ξενογλωσσα πανεπιστημια /πολυτεχνεια,) να αυξανονται οι εξαγωγες, να μειωνονται οι κρατικες δαπανες, να υποκαθιστανται οι εισαγωγες και να αυξανονται τα εσοδα με βαθμιαια συλληψη της παραοικονομιας, της παγκοσμιοποιημενης εγληματικης διαφθορας (Βλ. Mc Mafia) και της φοροδιαφυγης, οποτε αυτα τα 2 σεναρια με πιθανοτερο του μειωμενου επιτοκιου δανεισμου 3%, δειχνει την κατευθυνση των αποφασεων που πρεπει να ληφθουν. Αλλα με τι πολιτικο προσωπικο, τοι επιχειρηματιες που αλληλοδιαπλεκονται επι 30 ετη τουλαχιστον; Και αν μπορουμε να αγοραζουμε παλιο χρεος λ.χ. στο 70% της αρχικης αξιας τοσο το καλλυτερο.
    Ειμαι αισιοδοξος.
    Ερχονται εκλογες σε 1,5 ετος.Για να δοθουν χρηματα σε ΜΜΕ, πολιτικους, κομματα κ.λ.π. προβλεπεται αναπτυξιακο πακεττο απο την Ε.Ε. για να γινουν εργα.
    Αφωτιστος Φιλλελην, ερασιτεχνης οικονομολογος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)

    Ας θυμηθούμε, ότι παρά τις γκρίνιες των ΜΜΕ και των πολιτικών μας για μηδενικές επενδύσεις από το εξωτερικό, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει σχετικά ότι “από το 2004 έως το 2008 οι ακαθάριστες εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων ανήρθαν στα 28,4 δισεκατομμύρια ευρώ”, ενώ σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το 2010 (εποχή οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα) οι ελληνικές εισαγωγές από την Γερμανία ανήλθαν στα 5,93 δις, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Γερμανία ήταν υποτριπλάσιες (1,96 δις). Πολλαπλασιάζοντας 4 δις μέσο ετήσιο εμπορικό έλλειμμα της χώρας με την Γερμανία επί 20 έτη, προκύπτει συνολικό εμπορικό έλλειμμα 80 δις της χώρας μας και αντίστοιχο εμπορικό πλεόνασμα εις όφελος της Γερμανίας. Το 2009 εισήχθησαν γερμανικά αυτοκίνητα αξίας 767 εκατ., ενώ το 2010 μειώθηκαν σε 270 εκατ.!

    “ Συμπεράσματα μελέτης ελληνικής τράπεζας, Απρίλιος 2011 : Η υπερκατανάλωση και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία 10-ετία οδήγησαν σε ευμεγέθη και επίμονα ελλείμματα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) και τη συνακόλουθη ταχεία άνοδο του ακαθάριστου εξωτερικού χρέους. …

    Στην αντιμετώπιση των εξωτερικών ελλειμμάτων μπορούν να συμβάλλουν και οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Ωστόσο, ενώ βραχυπρόθεσμα … συμβάλλουν στη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΙΤΣ μέσω της εισροής κεφαλαίου, μεσοπρόθεσμα το βαρύνουν με την επανεξαγωγή των κερδών τους (ενίοτε και με στρεβλή τιμολόγηση των ενδοομιλικών συναλλαγών). Επομένως, το καθαρό αποτέλεσμα στο ΙΤΣ εξαρτάται από το είδος των ΑΞΕ. Θετικό αποτέλεσμα παράγουν οι ΑΞΕ οι οποίες δημιουργούν εμπόριο (trade oriented) και συμπληρώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας Αντίθετα, οι ΑΞΕ υποκατάστασης εμπορίου μπορεί να εκτοπίζουν εγχώριες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό

    Η συνολική ευημερία ωφελείται περισσότερο αν οι ΑΞΕ ωθούν στην αναδιάρθρωση των κλάδων σε συμφωνία με ένα δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ήτοι, στην στροφή προς προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και άρα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτό ουδέποτε επετεύχθη. Μεταπολεμικά, το επίπεδο των ΑΞΕ στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλό, αφορούσαν δε σχεδόν αποκλειστικά δραστηριότητες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και έντασης εργασίας ... Τα τελευταία έτη, η πλειονότητα των ΑΞΕ πραγματοποιήθηκε σε τομείς χαμηλής τεχνολογίας, ιδίως στο λιανικό εμπόριο και γενικότερα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης της –μεγεθυνόμενης- εγχώριας αγοράς. Αυτή την τάση ευνόησαν οι ολιγοπωλιακές δομές πολλών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, η υπερτίμηση της πραγματικής ισοτιμίας δημιουργούσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραχθεί αλλού, με δεδομένο κόστος. Τέλος, οι περισσότερες ΑΞΕ αφορούσαν εξαγορές εγχώριων επιχειρήσεων και όχι δημιουργία νέων (Greenfield investment). Ως αποτέλεσμα, δεν επεκτείνεται η παραγωγική βάση της οικονομίας αλλά μόνο μεταβάλλεται η εθνικότητα της ιδιοκτησίας του κεφαλαίου.”

    Μηπως αντι να εκδοσουμε ομολογα ομογενειας, ζητησουμε απο ομογενεις και φιλελληνες να επενδυσουν στην χωρα;

    Οπως εχει γινει αντιληπτο, επιχειρω να επενδυσω στην καταστροφη του υφισταμενου-ενοχου πολιτικου προσωπικου και στην δημιουργια νεου.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (ΣΥΝΕΧΕΙΑ)
    Kαι μια προβλεψη:
    Παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των κατοίκων των πόλεων μέσης ηλικίας, ήταν από την επαρχία, τέκνα αγροτών και κτηνοτρόφων, λόγω της εγκατάλειψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την πενταετία 2005-2010 το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων ήταν αρνητικό : από -1,9 έως -2,5 δις ευρώ. Ήδη τα δυο τελευταία χρόνια (2011-2013) 100.000 νέοι αγρότες (αιώνιοι φοιτητές και απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΤΕΙ, όψιμοι μετα-οικολόγοι και άλλες πράσινες δυνάμεις) θα εχουν δραστηριοποιηθεί στην γενέθλια γη, σε βιολογικές και συμβατικές καλλιέργειες και στην κτηνοτροφία μειώνοντας κατά 0,5 δις σχεδόν το ως άνω αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων. Σε άλλα 6 έτη αναμένεται –σχεδόν- να μηδενισθεί το εμπορικό έλλειμμα αγροτικών προϊόντων, με το δεδομένο ότι :
    -θα διπλασιασθούν οι νέοι αγρότες και η νέα παραγωγή αγροτικών προϊόντων
    -ως αρκετά παχύσαρκος λαός θα τρώμε λιγότερο και θα κάνουμε περισσότερες εξαγωγές.

    Σίγουρα δεν θα αγοράζω σπαράγγια από την -διαχρονικά μολυσμένη με χημικά- περιοχή της Ruhr, όταν υπάρχουν ελληνικά τα οποία είναι και στην μισή τιμή γιατί οι τσιγκούνηδες οι Γερμανοί, αντί να εισάγουν τα δικά μας, έκαναν δικές τους καλλιέργειες, όμως πολύ χειρότερης ποιότητας .

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ. Επι θεματων αναπτυξης, να ζητησουμε να γνωμοδοτησουν οι φωτισμενοι αναπτυξιολογοι των προβληματικων επιχειρησεων, του Αρσενη και Βαιτσου, πολλοι μελη τοτε του ΚΚΕ εσωτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γονιμοι οι προβληματισμοι σου και θα ηθελα να φωτισω και μια σχετικη πλευρα.
    Θυμαμαι μεχρι προσφατα στα καναλια τους δημοσιογραφους να σχολιαζουν αν ρουμπωσε και αν ξεστομισε καμια φοβερη ατακα ο ενας πολιτικος σε καποιον αλλο πολιτικο αντιπαλο και ποσο ωραια τα λεει ο ταδε πολιτικος αστερας. Αναφερω απλα ενα θραυσμα μιας πραγματικοτητας πολιτικης επικοινωνιας που κυριαρχησε τις τελευταιες δεκαετιες. Αποκλειστικα, η πολιτικη σαν θεαμα!
    Και την επομενη μερα ο κοσμος να αναπαραγει τις ιδιες γελοιοτητες σε μια συζητηση επιπεδου θυρα 7.
    Και να προσπαθουσες να αλλαξεις την τροπη της συζητησης σε κοιταζαν σαν εξωγηινο!
    Υποτιθεται μαλιστα οτι μιλαμε για μια πολιτικοποιημενη χωρα.

    Δεν ξερω απο που να το πιασεις, αλλα θυμαμαι και μια αλλη εικονα: στο μαθημα αγωγης του πολιτη, που σε αλλες χωρες το κανουν απο τοδημοτικο- εδω προτιμουμε τα θρησκευτικα-, ηταν η ευκαιρια μας να μιλησουμε για μπαλα με τον καθηγητη και να διαβασουμε τα μαθηματικα της επομενης μερας.

    Ολοι μαζι δεν τα φαγαμε, αλλα ριξαμε εναν ωραιο υπνο του δικαιου και οταν η γαλερα βουλιαζει, τα ποντικια θα φυγουν πρωτα, αλλα οι κωπηλατες ειναι καλα δεμενοι απο τους λεγεωναριους και θα βυθιστουν μαζι με το πλοιο.

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εψαξα αρκετα αλλα το βρηκα.
    Λοιπον ησυχαστε!

    1. Μια παλια ρηση : "αν εχεις οικονομικο προβλημα μην απευθυνθεις στους οικονομολογους!!!". Ευτυχως ειμαι Μηχανικος του ΕΜΠ.
    2. Αγαπητε, ολοι οι υπουργοι Οικονομικων λενε περιπου "Αν δεν καταλαβαίνετε οτι το πρωτογεννες μας έλλειμμα είναι μικρό (4-5 δις) " και τι σημαίνει αυτό δεν φταίω εγώ και αλλες τετοιες ορολογιες-παπαριες για να παραπλανησουν τους πολιτες, οδιως τους λειτουργικα αναλφαβητους.
    3. Ο παρακατω πινακας καταρτιζεται με τις εξης υποθεσεις (που για λογους απλοτητας υποθετω οτι θα συμβουν με καποιο μαγικο τροπο) για 15 ετη:
    α. θα εχουμε συνεχη αναπτυξη του ΑΕΠ 2%
    β. θα εχουμε συνεχη πλεονασματα της ταξης των 15 εως 13 δις.
    γ. θα επιστρεφουμε κεφαλαιο 5 δις το ετος.
    δ. θα δανειζομαστε με 3%
    ΕΤΟΣ ΧΡΕΟΣ ΤΟΚΟΙ 3% ΜΕΙΩΣΗ ΚΕΦ. ΤΟΚΟΙ+ΚΕΦ. ΑΕΠ 2% ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ %ΑΕΠ
    1 340 10.2 5 15.2 230.00 6.61%
    2 335 10.05 5 15.05 234.60 6.42%
    3 330 9.9 5 14.9 239.29 6.23%
    4 325 9.75 5 14.75 244.08 6.04%
    5 320 9.6 5 14.6 248.96 5.86%
    6 315 9.45 5 14.45 253.94 5.69%
    7 310 9.3 5 14.3 259.02 5.52%
    8 305 9.15 5 14.15 264.20 5.36%
    9 300 9 5 14 269.48 5.20%
    10 295 8.85 5 13.85 274.87 5.04%
    11 290 8.7 5 13.7 280.37 4.89%
    12 285 8.55 5 13.55 285.98 4.74%
    13 280 8.4 5 13.4 291.70 4.59%
    14 275 8.25 5 13.25 297.53 4.45%
    15 270 8.1 5 13.1 303.48 4.32%
    βλεπουμε οτι το απαιτουμενο πλεονασμα ειναι:
    για το 1ο ετος: 10.2 5=15.2 (6.61% του ΑΕΠ υψους 230.00)
    8.1 5=13.1(4.32%του ΑΕΠ υψους 303.48)
    Αρα οταν αυτα συμβουν με πολυ δουλεια, αναπτυξη, εξαγωγες, μειωση δαπανων δημοσιου, αυξηση εσοδων κ.λ.π.(και οχι με καποιο μαγικο τροπο) και διαρκως (χωρις τις γνωστες παλινδρομησεις της "παιδικης ηλικιας" της χωρας) για 15 ετη, το 2026 το χρεος θα εχει κατελθει απο 340 δις στα 270 δις σε ποσοστο 89%του ΑΕΠ υψους 303.48 δις.
    Αρα αποδεικτηκε και μαθηματικα οτι ο βελτιστος συνδυασμος λυσεων για την μειωση του χρεους ειναι αναπτυξη, φορολογια , μειωση δαπανων, σταθερο και μεγαλο πλεόνασμα και δανεισμος με επιτοκιο 2-3% .Αυτα

    Αφωτιστος Φιλλελην, ερασιτεχνης οικονομολογος

    Υ.Γ. Να ασχοληθουμε με την ουσια δηλ. πως να κανουμε νεους πολιτικους σχηματισμους. Να σταματησει το ξεκατινιασμα του ΓΑΠ απο τους πρωην συμβουλους του και του πατερα του (Βαρουφακης, Κοτζιας, Κασιματης,....) γιατι παραπλανει το αδαες κοινο! Θυμιζει τα επεισοδια μετα απο διαζυγιο ενος γαμου σκοπιμοτητας χωρις πλουσια αποζημιωση και διατροφη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι πράγματι απέδειξες τους συλλογισμούς σου Αφώτιστε Φιλλέληνα.
    Είναι προφανές ότι το στοίχημα δεν κερδίζεται χωρίς "αναπτυξη, φορολογια, μειωση δαπανων, σταθερο και μεγαλο πλεόνασμα και δανεισμο με επιτοκιο 2-3%".

    Το ζήτημα είναι ότι το πελατειακό κράτος θα αγωνιστεί μέχρι τέλους. Κανείς τους δεν θυσιάζει την δεσπόζουσα θέση που έχει αποκτήσει αν δεν τον πάρουν με τις πέτρες - αλλά οι αγανακτισμένοι ήδη άγονται και φέρονται από την εθνικιστική άποψη της αριστεροδεξιάς εκστρατείας "για όλα φταίνε οι άλλοι".
    Έτσι το ανάδελφον έθνος μας βαδίζει ξανά ξεβράκωτο πολιτικά προς μια περήφανη αντίσταση για τα μάτια και μετέπειτα ταπεινωτική παράδοση στον "ξένο παράγοντα" με τον αυριανό πρωθυπουργό Σαμαρά Λεπέν να ανακράζει από το κούγκι του δικομματισμού: "τα δώσαμε όλα αλλά οι δυνάμεις των αντιπάλων ήταν υπέρτερες - πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας θάναι!"

    Αυτά για το τριτοκοσμικό μας κράτος όπου ο διαφωτισμός και ο ορθός λόγος επιζούν μόνο σε απομονωμένες νησίδες.
    Οι μούτζες ταιριάζουν καλύτερα σε αυτόν τον λαό σαν πολιτική πράξη - ειδικά όταν τις γυρίζει προς τον εαυτό του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νέοι πολιτικοί σχηματισμοί; Ναι. Όμως πρέπει να επιτύχουν εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι - στην εσωτερική δημοκρατία, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και του βασανιστικού διαλόγου ως πλεονεκτήματος και χαρακτηριστικού μιας άλλης κοινωνίας και όχι ως ύποπτης δραστηριότητας. Και κυρίως της συμμετοχικότητας σε ένα εργαστήριο ιδεών που θα κάνει σχεδόν αδιάκριτες τις γραμμές και τα όρια του "μέσα" και του "έξω". Βλέπεις εσύ τέτοια ελπίδα, και που;
    Μήπως πρώτα πρέπει να εξεγερθούν οι Πολίτες και να αντικαταστήσουν τους θολά αγανακτισμένους;

    Θάλεγα ότι πρώτα πρέπει να συνενωθούν οι νησίδες λογικής οι διάσπαρτες εδώ και εκεί, ειδικά όσων πιστεύουν και εμπνέονται από την ελευθερία, φιλελεύθερων κάθε απόχρωσης. Ύστερα να συμφωνήσουν σε μιαν συνταγματική αναθεώρηση ώστε να αποκτήσουμε καταστατικό χάρτη που να προβλέπει την ισότητα των Πολιτών. Μετά βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Γιωργος
    Τι να κανω την αποδειξη;
    Θα πω μια ..ελιτιστικη κακια : καλυτερα με τον Μηχανικο Γ. Προκοπακη παρα με τον Βαρουφακη.

    Εδω και 1,5 χρονο στον δημοσιο τομεα δεν εργαζεται σχεδον κανενας ουτε καν τις 3 ωρες που δουλευαν πριν. Η προαγωγη σε ελεγκτη στην ΔΟΥ ηταν αποτελεσμα χρηματισμου(αρα αποκτουσε δικαιωμα χρηματισμου σε περιπτωση ελεγχου εταιρειας η ελ. επαγγελματια συχνα με "δημοκρατικο τροπο" δηλ. χρωστας Α. Μας δινεις Α/3, πληρωνεις φορο Α/3 και κερδιζεις Α/3) , η δε τοποθετηση σε θεση Διευθυντη Εφοριας κοστιζε νομιζω 150 εκατ. δρχ.

    "Το συμπέρασμα που εξάγεται από σχετική μελέτη που εκπόνησε για την Ελλάδα ο κορυφαίος μελετητής της «σκιώδους» οικονομίας παγκοσμίως, καθηγητής του πανεπιστημίου Johannes Kepler, στο Linz, στην Αυστρία, Φρίντριχ Σνάιντερ, στην οποία προβλέπεται ότι το 2011 η παραοικονομία θα προσεγγίσει τα 62,8 δισ. ευρώ ή το 25,8% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα το κόστος διαφθοράς με βάση το ίδιο υπολογιστικό μοντέλο, αναμένεται να φθάσει πάνω από τα 27,3 δισ. ευρώ, έναντι 26,5 δισ. ευρώ, το 2010."

    Ενω εδω και 1,5 ετος επρεπε να λαμβανονται δραστικα μετρα ( Εφοριακοι με Ομαδα Ζ,Δ, Ε, ... στα λαμογια της χωρας) για 63δις! παραοικονομία και 27δις! κόστος διαφθοράς.
    Βεβαια, ως μανιοκαταθλιπτικος λαος υπερβαλουμε πολυ σε σχεση με την φτωχεια. Τα νεα μετρα που λαμβανονται ειναι ενισχυμενα τεκμηρια διαβιωσης, φόροι ελ. επαγγελματιων, καστοικιας κ.λ.π. (2000/ετος) που η φοροδιαφευγουσα δεξια, πασοκικη και αριστερη πλατεια "ενδιαμεση ταξη" μπορει να αντεξει, ανετα .
    Το ερωτημα ειναι αν θα πληρωνεις στον ελεγκτη της ΔΟΥ για να εξαιρεισαι απο τα μαχητα τεκμηρια.
    Οσο γαι την ανευρευση των μεγαλων, ας περιμενουμε. Ειναι γενικο προβλημα της πολιτικης και οικονομικης ελιτ της Ε.Ε. Καποια ελαφρα μετρα θα ληφθουν, στο μελλον.

    Αποσπασμα απο κειμενο μου:
    "Παλαιότερα , οι ξένοι οικονομικοί αναλυτές είχαν δει μόνον το ορατό μέρος της κατάστασης στην χώρα μας. Ειδικά οι προτεστάντες έλεγαν ”οι Έλληνες πολιτικοί δεν βλέπουν το δημόσιο χρέος ως χρέος αλλά ως εθνικό εισόδημα” . Με την υψηλότερη διαφθορά, μαύρη και γκρίζα οικονομία στην Ε.Ε., της τάξης του 40%, τελικά πολλοί Έλληνες μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. Το 2012, το επίσημο ΑΕΠ έπεσε 15%, αλλά αυτό σήμαινε ότι το συνολικό ΑΕΠ ήταν +40% -15% = +25% πάνω από το επίσημο. "
    Λογω της ευρειας παραικονομιας, λοιπον δεν γινεται επανασταση απο το "προλεταριατο", οι περισσοτεροι συμμετεχουν στην γκριζα και μαυρη οικονομια (η την ανεχονται). Ο Αχ. Μπεος δηλωνε ετησιο εισοδηαμ 9000 και εγω το 2009 29000!!! Μονον οταν υπαρξει καποια μαφιοζικη καταδοση και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ "ΠΙΑΣΜΕΝΟΣ" Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ,ο δικαστικος , ο.... τοτε πιανεται ενα μερος του κυκλωματος που δρουσε 20 ετη και αφορουσε σχεδον τον μισο Ποινικο Κωδικα (Εκβιασμοι, Λαθρεμποριο καυσιμων, ξεπλυμα μαυρου και πολιτικου χρηματος, παρανομο στοιχημα,..., πλειστηριασμοι ακινητων,...)

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αφώτιστε, δε βάζεις για υποψήφιος;;;;

    Μπας και δούμε ασπρη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειπαμε , ειμαι Αφωτιστος αλλα οχι και τοσο!

    Επισης ειμαι ερασιτεχνης σατιρικος ποιητης και συγγραφευς.Αν με googlarete θα βρειτε μερικα.

    Σας το αφιερωνω και παλι(ειναι το αγαπημενο μου).

    Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
    οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
    τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
    τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

    Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
    οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ” διανοούμενοι” που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
    ” μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.


    24.03.2010


    Αφωτιστος Φιλλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρέσει η οπτική και τα ερωτήματα που θέτεις, βάζεις και συ παράλληλα με μένα ( ούτε να τόχαμε αποφασίσει) το θέμα των συμμαχιών για την έξοδο από την κρίση. Καλό να ανοίξει η κουβέντα αυτή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. leo, την έκφραση "νησίδες λογικής και ευθύνης" την πήρα από το κείμενό σου αφού είχα γράψει τις ενστάσεις μου για το ΠΟΙΟΣ θα διαχειριστεί την οποιαδήποτε πρόταση.
    Ζούμε το οξύμωρο οι πολιτικοί να αναζητούν καμιά βιώσιμη ιδέα από τους οικονομολόγους (που έχουν πάρει τα πάνω τους καλύπτοντας ένα τεράστιο κενό πολιτικής) και μετά να αυτοπροτείνονται να την εφαρμόσουν, ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΝ ή δεν είναι σε θέση να την επεξεργαστούν, προσαρμόσουν, στηρίξουν έστω. Κι έτσι μπορεί να λύνουν προβλήματα κομματικής παρουσίας όπως όπως αλλά σου γενούν την ίδια αγωνία με έναν γιατρό που πήρε το πτυχίο νύχτα και δεν ξέρεις αν θα σε θεραπεύσει ή αν θα σε ξεκάνει.
    Είναι γελοίο πχ να βγαίνει ο Τσίπρας και να ζητά εκλογές για να αλλάξει ο συσχετισμός (είπε σε δελτίο ότι το κάνει γιατί ο συριζα θα πάρει 20%...). Δηλαδή να πάμε σε εκλογές για να λύσουμε το πρόβλημά του -που όλοι ξέρουμε ότι τα ίδια πάνω κάτω θα πάρει αλλά την επιδότηση θέλει)
    Ή να έρθει ο Σαμαράς και η ΝΔ, που αντί για καταζητούμενοι έχουν και φιλοδοξίες να ξανααναλάβουν!
    Ή να έρχεται ο Βενιζέλος να συνεχίσει την εισπρακτική πολιτική Παπακωνσταντίνου, (αφήνοντας όμως εκκλησία και άλλους φίλους απέξω) αλλάζοντας μόνο την επικοινωνιακή διαχείριση.
    Το αύριο είναι ακόμη στα χέρια των ιδίων που τα έκαναν μην πω είτε στο κόμμα τους (Τσίπρας: τρεις διασπάσεις) είτε στην χώρα (ΝΔ), είτε στην αντιμετώπιση των μεταρρυθμίσεων (ΠΑΣΟΚ).
    Τώρα οι νησίδες λογικής και ευθύνης έχουν την δυνατότητα ενός κινήματος Πολιτών αλλά επειδή προέρχονται από πολύ διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έχουν να διανύσουν μεταξύ τους μια μεγάλη απόσταση όπου πρέπει να παραμερίσουν προκαταλήψεις και αγκυλώσεις χρόνων. 'Ισως η δημιουργία ενός φόρουμ αλληλογνωριμίας όπως "πολίτες της κοινής λογικής" στο facebook να βοηθούσε στον απεγκλωβισμό από συγκεκριμένη σήμανση πολιτικών χώρων όπως της αντίσοιχης Πυξίδας - μούκανε πχ εντύπωση όταν διάβασα στο Μπλε Μήλο τον αυτοπροσδιορισμό "ανανεωτικοί της δεξιάς": ανανεωτικοί λοιπόν όλων των χώρων ενωθείτε - δεν έχετε να χάσετε παρά μόνο τις αλυσίδες σας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι Έλληνες εκτός από αγανακτισμένοι είμαστε και μονίμως έκπληκτοι.
    Όλα ξεφυτρώνουν στην ζωή μας ξαφνικά.
    Έκπληκτοι μάθαμε για τις μαφίες των πολιτικών.
    Έκπληκτοι για τις μαφίες του παρακράτους που έχει απλώσει τα πλοκάμια του και ρουφάει τα πάντα.
    Έκπληκτοι για τους λογαριασμούς με τις τεράστιες καταθέσεις τύπου Λιάπη.
    Πριν 2 ή 3 χρόνια η Λιάνα Κανέλλη παρέδωσε έναν φάκελλο στην βουλή με στοιχεία για την μαφία των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
    Με ονόματα πολλά και συμπεράσματα για το πως συμμορίες έχουν απλώσει τα κουλά τους και εκτός από τα στημένα και το χρήμα που βουτάνε υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγορίες.
    Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκβιασμοί κλπ.
    Επειδή κάποιος πρέπει να κάνει τον μαέστρο σε όλη αυτή την μπίζνα του ΟΠΑΠ στο συμπέρασμα της έκθεσης φαίνεται ξεκάθαρα.
    Δεν είναι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης!!!!
    Γιώργος ερασιτέχνης εισαγγελέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ".....Η κατάθλιψη λοιπόν, αν δεν την έχουμε για συνοδοιπόρο μας πιστό και τίμιο, μέσα στην αχαρακτήριστη καθημερινότητά μας, δεν παύει να είναι ο ήλιος που μας τροφοδοτεί και μας αναζωογονεί. Ένας «μαύρος ήλιος» που αν δεν μας κάνει καλλίτερους, τουλάχιστον μας δείχνει το δρόμο για τον αγώνα: μαύρα κι άραχνα είναι τα πράγματα, κι εμείς καλούμαστε να τα αλλάξουμε, να τα κάνουμε φωτεινά και ωραία. Να λοιπόν, η θετική πλευρά που αναγνωρίζουν πλέον στην κατάθλιψη οι νέοι φιλόσοφοι κι όσοι από τους ψυχιάτρους ενστερνίζονται την άποψή τους. Δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση από κάποιον που δεν τον ταλανίζει η κατάθλιψη. Ο Ιταλός φιλόσοφος Εμμανουέλε Σεβερίνο μιλάει για «ενεργητική κατάθλιψη», την κατάθλιψη που μας κάνει ενεργητικούς, προκαλώντας σκάνδαλο κι ανατρέποντας τα ψυχιατρικά θέσφατα, που έχουν περιορίσει τον καταθλιπτικό στα αρνητικά του συμφραζόμενα: την παθητικότητα, την απάθεια, την αβουλία, την αναβλητικότητα, την παραίτηση από το ζωντανό και ακατάπαυτο γίγνεσθαι του κόσμου, τη διαρκή πρόκληση της ζωής, που μας θέλει συνεργούς και συνένοχους ακόμη και στις ακραίες της επιθυμίες..... "
    http://www.poiein.gr/archives/14122/index.html


    Τελικα παμε καλα. Ειναι ιατρικη εκτιμηση. Η αρκετα καλα -λογω μεγαλης ηλιοφανειας- κρυμενη μανιοκαταθλιψη των ελληνων που -εδω και ενα χρονο - λαμβανει πλεον την μορφη μικρο-καταθλιψης δεν πρεπει να θεραπευθει . Ως επιμηθεις “αιφνιδιαστηκαμε”!!

    Αρα να σταματησω το σχεδιασμα του διηγηματος με προσωρινο τιτλο “αντικαταθλιπτικο λιθιο στα διυλιστηρια νερου της ΕΥΔΑΠ”;
    Κοστιζει και πολλα (ελεγα πειραματικα ν’ αρχισω απο το διυλιστηριο στο Γαλατσι και δεν βρισκω χορηγο.) 100 μερες Χ150.000 ευρω = 15.0 εκατομμυρια . Αλλα υπαρχουν αρκετοι με πολλαπλασιο πολιτικο χρημα. Και μας τα χρωστανε.
    Καποιος manager εεχει 25.0 εκατομμυρια παο στημενους ποδοσφαιρικους αγωνες. Να γινει σπονσορας; Αν γινει, θα επιδειξει εμπρακτη μεταμελεια συμβαλλοντας στην μαζικη θεραπεια πολλων συμπολιτων του, και σε 5 χρονια, ελευθερος πια, θα παιζει παρανομο στοιχημα λ.χ. στην Τουρκια.

    Αρα, μηπως να βαλω στο νερο (στο διηγημα εννοω, μην παω μεσα κι εγω μαζι με τον Αχ. Μπεο που εχει (οπως κι εμεις οικογενειακα) θυριδα στην ALPHA Ν. Σμυρνης ) λιγοτερο αντικαταθλιπτικο και περισσοτερο αφροδισιακο;
    Και να γινουν… μυστηρια στο Συνταγμα ;
    Αφωτιστος Φιλελλην
    Τι λετε ;
    Παρακαλω, φωτιστε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU