Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το κόμμα της διαφθοράς, του κομματικού κράτους, των παρασιτικών συντεχνιών και της κερδοσκοπικής οικονομικής ολιγαρχίας


του Θανάση Αθανασίου

Την ώρα που ο Παπανδρέου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την "Τρόικα" οδηγούν τους εργαζομένους και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα στην πτώχευση, τη χώρα στο χάος και στην εκποίηση έναντι πινακίου φακής, την ώρα που το παρόν και το μέλλον για τη νεολαία είναι ζοφερό και αδιέξοδο, την ώρα που η ντόπια και η αλλοδαπή οικονομική ολιγαρχία ετοιμάζονται να μοιράσουν τα τελευταία ιμάτια της διαλυόμενης κοινωνίας, αυτήν την ώρα προβάλλονται από χώρους της - οργανωμένης και μη - Αριστεράς όλο και πιο συστηματικά, όλο και πιο αποκαλυπτικά και επίμονα, ορισμένες απόψεις που σε κάνουν να διερωτάσαι αν το να είσαι ‘υπεύθυνος’ και ‘σύγχρονος’ αριστερός σημαίνει να έχεις πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική ή από την εμπειρία της μεταπολιτευτικής πολιτικής διαδρομής, ή να έχεις προσχωρήσει στη λογική του κυρίαρχου δικομματικού πολιτικού συστήματος, και, εν τέλει, να έχεις πάρει διαζύγιο από την ίδια την πυρηνική οπτική της Αριστεράς.


Συνοπτικά, αναφέρομαι σε άρθρα σε διάφορα μπλογκ, σε εισηγήσεις σε κομματικά σώματα της ΔΗΜΑΡ, σε απόψεις διατυπωμένες σε κομματικές διαδικασίες (συνελεύσεις, συνδιασκέψεις, συνεδρίαση Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ) που επαναφέρουν, ανοιχτά ή ‘ντροπαλά’, την απολιθωμένη και εκπορνευμένη θεωρία περί ‘δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων’, ‘συγγενή χώρου’ (ΠΑΣΟΚ - με τη ‘δική μας’ αριστερά), εννοώντας ότι ‘εντάξει, κάνουμε, τώρα, κριτική στην κυβέρνηση αλλά να μην ξεχνάμε και την κεντροαριστερά, τις προγραμματικές συγκλίσεις, κλπ’.




Είναι μάταιο και περιφρόνηση στην κοινή λογική να επιχειρηματολογήσει κανείς για να αντικρούσει – ύστερα από την εμπειρία δεκαετιών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ύστερα από τα τωρινά του ‘πεπραγμένα’ – την άποψη αυτή.
Οι φορείς της άποψης αυτής γνωρίζουν τα πράγματα όπως ο καθένας μας. 
Είναι βέβαιο ότι τίποτα δεν τους διαφεύγει από τη ‘μεγάλη εικόνα’ της ουσίας της πασοκικής διακυβέρνησης. 
Απλούστατα, η θέση τους αυτή, είναι εγγεγραμμένη στο πολιτικό τους DNA. Όσο και να τους διαψεύδει η πραγματικότητα, το πολιτικό γενετικό τους κύτταρο τους οδηγεί ξανά και ξανά στη μοιραία ‘συνάντηση’…. 
Δεν έχει σημασία γι’ αυτούς ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το κόμμα της διαφθοράς, της διαπλοκής, της μίζας, της παραπλάνησης, του άκρατου λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της ηθικής κατάπτωσης, της τυφλής εξουσιομανίας, του κομματικού κράτους, των παρασιτικών συντεχνιών και της κερδοσκοπικής οικονομικής ολιγαρχίας. Πραγματικά καμιά σημασία δεν έχει ότι χρεοκόπησε – μαζί με τη Ν.Δ. – τη χώρα και τη βούλιαξε στη μιζέρια και τη διαφθορά. Σημασία γι’ αυτούς έχουν οι ‘συγκλίσεις’, η ‘κεντροαριστερά’! Γνήσια… αριστερή οπτική!


Συναφώς, προβάλλονται απόψεις για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ή στην Ομάδα των Πρασίνων. 
Παραγνωρίζουν οι απόψεις αυτές ορισμένα θεμελιώδη στοιχεία. 
Όσον αφορά τη σοσιαλδημοκρατία παραγνωρίζεται ότι αυτή έχει απολέσει προ πολλού, ήδη από την εποχή του Μπλερ, τα όποια κοινωνιστικά χαρακτηριστικά διέθετε και υιοθέτησε πλήρως το νεοφιλελεύθερο παράδειγμα (βλ. ΠΑΣΟΚ) με αποτέλεσμα να διαγκωνίζεται με τους χριστιανοδημοκράτες για το ποιος εφαρμόζει πιο αποτελεσματικά τα μέτρα κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών κατακτήσεων. Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές αυτό είναι και το σημερινό ‘δράμα’ των σοσιαλδημοκρατών /σοσιαλιστών/εργατικών, διεθνώς: η απουσία εναλλακτικής πρότασης απέναντι στους χριστιανοδημοκράτες. 
Όσον αφορά δε στους Πράσινους, είναι φανερό ότι η ετερογένειά τους (από τη δεξιά μέχρι την αριστερά, από περιβαλλοντισμό μέχρι την πολιτική οικολογία) και η αστάθειά τους (από την ενσωμάτωσή τους στο σύστημα και την εξουσία μέχρι την αντιεξουσιαστική στάση τους) συνιστούν απαγορευτικό παράγοντα για συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος με την υπόμνηση, πρόσθετα, του αυτονόητου, ότι, δηλαδή, η οικολογική οπτική οφείλει να συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ιδεολογικοπολιτικής φυσιογνωμίας ενός αριστερού κόμματος και επομένως η οικολογία ‘υπάγεται’ στην Αριστερά και δεν υπάγεται η αριστερά στην οικολογία. 
Έτσι, νομίζω, δεν υπάρχει περιθώριο για ένταξη της ΔΗΜΑΡ σε κάποιον από τους σχηματισμούς αυτούς. 
Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με όλα τα συν και πλην, είναι ο φυσιολογικός χώρος για τη ΔΗΜΑΡ. Εννοείται όχι ως ενσωμάτωση και αφομοίωση αλλά με τις απόψεις της που μάλιστα θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ώστε το ΚΕΑ να βελτιώσει τις θέσεις του σε θεμελιώδη ζητήματα. Άλλωστε ο χώρος είναι πεδίο πολιτικής όσμωσης και διαρκούς αναζήτησης. 


Συναφής προς τα προαναφερθέντα είναι και η ερμηνεία της ‘υπευθυνότητας’ με το υπονοούμενο ή τη ρητή διατύπωση περί κυβερνητισμού. 
Το επιχείρημα λειτουργεί κάπως έτσι: είμαστε υπεύθυνη αριστερά, άρα τι θα κάναμε αν ήμασταν τώρα στην κυβέρνηση; 
Όταν στο ερώτημα απαντήσεις με θέσεις και προτάσεις εφικτές, ρεαλιστικές αλλά και ρηξικέλευθες, ριζοσπαστικές, με όραμα, που προϋποθέτουν συγκρούσεις και τομές, που προωθούν το αξιακό περιεχόμενο της αριστεράς και προχωρούν τα πράγματα παραπέρα, τότε …αυτή είναι αριστερά παλαιοκομματική, δογματική, χωρίς υπευθυνότητα! 
Σύγχρονη αριστερά, κατ’ αυτούς, σημαίνει υποταγή και υπαγωγή στο στατικό συσχετισμό δυνάμεων της στιγμής. 
Μια ‘υπεύθυνη’ αριστερά, γι’ αυτούς, είναι μια αριστερά της διαχείρισης, μια αριστερά στη λογική του μπακάλη με το τεφτέρι, χωρίς όραμα, χωρίς έμπνευση και κινητοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων του λαού για αλλαγή της κοινωνίας. Δηλαδή, μια μη αριστερά. 
Στη λογική αυτή δεν εκφωνείται ευθέως και δημόσια π.χ. ότι πρέπει να υπερβούμε το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα για να δρομολογηθεί μια διαφορετική εξέλιξη στον τόπο, ή δεν αναφέρεται η θέση για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων άσκησαν δημόσιο λειτούργημα από το 1981 και μετά καθώς και όσων χρημάτισαν διευθυντές εφοριών, πολεοδομιών, δασαρχείων, τελωνείων κλπ ώστε να φορολογηθούν και να δημευτούν περιουσίες που δημιουργήθηκαν από μίζες και να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον όσων απίστησαν σε βάρος του δημοσίου. 
Μια ‘υπεύθυνη’ αριστερά δεν μπορεί να λέει τέτοιες…χοντράδες! 
Στη λογική αυτή προτάθηκε και η θέση ότι η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να ψήφιζε το ‘Μεσοπρόθεσμο’ (που οδηγεί τη χώρα στο ξεπούλημα και τη χρεοκοπία και την κοινωνία σε κατάρρευση) ή – τουλάχιστον – να δήλωνε ‘παρών’ (τι παραχώρηση…). 
Αυτή θα ήταν μια ‘υπεύθυνη’ αριστερά που, βέβαια, θα είχε αυτοχειριαστεί απολύτως ….υπεύθυνα!


Στο ίδιο εννοιολογικό και ‘αξιακό’ πλαίσιο εντάσσεται και το σνομπάρισμα της ‘πλατείας’ και η απέχθεια και η αλλεργία προς τους ‘λαϊκιστές αγανακτισμένους’. 
Εδώ, εκτός από την πολιτική οπτική που προαναφέραμε, εκδηλώνεται ταυτόχρονα και ένα πνεύμα ‘ελίτ’, ‘αφ’ υψηλού’, ‘ανώτερου πνεύματος’ που δεν θέλει να… συμφύρεται με τον κατώτερο, ετερογενή, και… χωρίς αισθητική ‘λαουτζίκο’…. 
Μάλιστα, κάποιοι αισθάνονται τόσο υπέροχοι και σπουδαίοι πολιτικοί γίγαντες και τόσο ηθικά ανώτεροι ώστε να μην περιορίζονται να ασκούν την όποια πολιτική κριτική αλλά και να ανακαλούν το λαό στην ηθική και δημοκρατική τάξη! 
Τόσο ‘υπεύθυνα’, τόσο ‘σύγχρονα’, τόσο ‘αριστερά’! 
Τόσο ανιστόρητα και υποτακτικά στο επικρατούν σάπιο πολιτικό σύστημα…. 
Ευτυχώς που οι απόψεις αυτές είναι –και ελπίζω να παραμείνουν – μειοψηφικές.



68 σχόλια:

  1. Ωραίο άρθρο από τα ελάχιστα στο χώρο της λεγόμενης «αριστεράς της ευθύνης» που αγγίζουν και προπαντός με αριστερή πυξίδα. Πόσο μόνος θα αισθάνεσαι άραγε σύντροφε Θανάση στο χώρο που έμπλεξες; Να είσαι καλά και να ανταμώνουμε στις πλατείες όπου ηχούν δυνατά οι ανάσες του κόσμου.

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ ο τίτλος του κειμένου του Αθανασίου αποτυπώνει το τι είναι το Πασοκ και ορθά στην συνέχεια επισημαίνει στο τι έχει μετατραπεί η σοσιαλδημοκρατία στην συνέχεια στο δια ταύτα περιορίζεται ουσιαστικά στον γνωστό και παραδωσιακό τρόπο ερμηνείας. Επισημαίνω ένα σημείο:
    >Μια ‘υπεύθυνη’ αριστερά, γι’ αυτούς, είναι μια αριστερά της διαχείρισης, μια αριστερά στη λογική του μπακάλη με το τεφτέρι, χωρίς όραμα, χωρίς έμπνευση>

    Αν η διαχείριση της καθημερινότητας θεωρείται ως μία λογική μπακαλίστικης διαχείρισης τότε πράγματι καλώς δεν έχει κυβερνήσει η αριστερά και δεν είναι χρήσιμη αν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί προβλήματα.

    Με δεδομένο πως πλέον υπάρχει κενό στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο λόγω της μετάλλαξης του Πασοκ το κείμενο δεν δίνει τρόπους και διεξόδους για την συνολική ανασύνθεση αυτού του χώρου αλλά παραμένει σε κριτικές διαπιστώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και συνεχίζω...
    Το πρόβλημα που δεν απαντά το κείμενο είναι με ποιούς όρους και ποιούς κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους μπορούν να σχηματιστούν ευρύτερες πλειοψηφίες που θα αγωνιστούν για θετικό πρόσημο υπερ των δυνάμεων της εργασίας...
    Και ακόμη:

    Γιατί ότι κινείται και κινητοποιείται είναι ως ονούπο καλό και αριστερό. Το θέμα δεν είναι η αντίδραση της πλατείας αλλά γιατί αντιδρά και τι επιδιώκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην μετα μνημονιων Ελλαδα οι παλιες πολιτικες ''αυλακωσεις'' δεν ισχυουν πια.Το ΠΑΣΟΚ ειναι νεκρο, σοσιαλ/δημοκρατικο ρευμα στην χωρα δεν υπηρξε ποτε με την δυτικοευρωπαικη εννοια και παραδοση.Δυτικοτροπος μπααθισμος ναι.Αλλωστε ο Αντρεας δεν δεχοταν να μπει στη σοσ.διεθνη καθοτι...επαναστατης.τΩΡΑ που ολοκληρωνεται ο αστικος εκσυγχρονισμος με βιαιο τροπο, θα αναδειχθουν οι πολιτικες και κοινωνικες δυναμεις που θα μπορεις να συνεργαστεις. Κατα τη γνωμη μου θα προελθουν σχηματικα απο τμηματα των ΠΑΣΟΚ,ΣΥΝ,ΔΗΜΑΡ οικολογων και ανενταχτων. Ο Θανασης εχει κατα βαση δικιο, αθου κανει κριτικη στο παλιο μικροβιο του οικονομισμου στην Αριστερα, που εχει τις ριζες του στην περιοδο του σταλινισμου και επανερχεται σημερα με διαφορες μορφες, στο χωρο μας δε με τη μορφη μιας καποιας σωτηριολογιας και τη φενακη οτι το χρεος με την σημερινη του διαρθρωση ειναι εξυπηρετισιμο.Σημεια των καιρων θα μου πεις, μονο που η ενταση και η εκφραση τους οχι μονο για το μεσοπ/σμο, σε κανει να σκεφτεσαι του τι θεωρουν και σοσιαλδημοκρατικο ακομη καποιοι. Υ.Γ.Σημερα οι Τορρυδες ανακοινωσαν οτι πρεπει ν'απολυσουν καμμια τρακοσαρια χιλιαδες δημοσιους και να πανε το οριο συνταξης 6 χρονια πιο πανω . Αρα ειμεθα εσπερια αφου ο κρατικος μηχ/σμος τους εχει τα ιδια προβληματα και τους ιδιους τεμπεληδες! Πως ειπατε ? mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν θυμωμένο μου φαίνεται το κείμενο, ίσως είναι αποτέλεσμα της έντασης των ημερών. Δεν ξέρω αν θα βοηθούσε να σχολιάσω ότι δεν μπορείς νομίζω να γράφεις για τη νέα κατάσταση που βρισκόμαστε με λέξεις μιας εποχής που πέρασε. :)
    Φιλικά
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι λέξεις του Θανάση μοιάζουν παλιές αλλά δεν είναι. Προσωπικά συμφωνώ με τον προειδοποιητικό τίτλο (που μάλιστα εγώ επέλεξα από το κείμενο, δεν είναι του Θανάση) γιατί μέσα στην σύγχυση των ημερών τείνουμε να ξεχνάμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στο Πασοκ σαν μηχανισμό - το γνωστό βαθύ Πασοκ. Άλλο πράγμα είναι να συνεργαστούμε με όσους θέλουν να καταπολεμήσουν (με πράξεις) το πελατειακό κράτος λάφυρο, τις παρασιτικές συντεχνίες, την διαπλοκή κλπ και άλλο να ρίξουμε λευκή πετσέτα στην φαντασιακή ανασύσταση του φαντάσματος "Πασοκ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις".
    Σωστά λοιπόν ο Θανάσης προειδοποιεί.
    Εκεί που δεν συμφωνώ μαζί του είναι που διαπιστώνει την συγκρότηση συγκεκριμένης "μειοψηφίας" αντί για ρευστή κατάσταση ιδεών και απόψεων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μειοψηφία και πλειοψηφία, "αριστεροί" και "δεξιοί", κλπ κλπ Όλα είναι ρευστά και γι αυτό πρέπει να συζητάμε τις πολιτικές τάσεις και όχι να ιδεολογικοποιούμε τις απόψεις. Απόδειξη γι αυτό είναι ότι διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις για κάθε διαφορετικό θέμα. Όσοι πχ πρότειναν το "παρών" δεν είναι συμπαγής ομάδα αφού σε άλλα θέματα ψηφίζουν διαφορετικά.
    Ας συζητήσουμε λοιπόν όλες τις απόψεις πολιτικά (όπως κάνει στο μεγαλύτερο μέρος του κειμένου και ο Θανάσης) και ας αποφύγουμε τις άκαιρες τυποποιήσεις του τύπου "εμείς" και "αυτοί" (πράγμα που και ο Θανάσης δεν αποφεύγει στο τέλος, με την ευχή του "η μειοψηφία να παραμείνει μειοψηφία". Γιατί ποτέ δεν ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κεντρικό πρόβλημα για την κάθε εκδοχής Αριστερά ήταν και θα είναι πάντοτε η ηγεμονία (με την Γκραμσιανή "ολιστική" ηθικο-πολιτική και πολιτισμική έννοια).
    Ο ετεροκαθορισμός και τα εξαρτημένα αντανακλαστικά ("αυτό κάνει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, οι Πράσινοι κτλ, άρα ο δρόμος που μας απομένει είναι ...." - και στο τέλος η ευχή ευχή "να παραμείνει η μειοψηφία μειοψηφία") είναι κακός σύμβουλος για όσους επιδιώκουν την ηγεμονία.
    Φυσικά αυτό συμβαίνει και στις "καλύτερες οικογένειες", όχι μόνον στις διάφορες εκδοχές της Ελληνικής αριστεράς. Όλη η Ευρωπαική αριστερά μετά τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ και τον Βίλλυ Μπράντ, σοσιαλδημοκρατική, κομμουνιστογενής ή άλλη, μετά το 1980 πάσχει από ακατάσχετο ετεροκαθορισμό και αποφυγή της ηγεμονικής στάσης.
    Φυσικά οι βαθύτεροι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνον σε ιδεολογικές βραχυκυκλώσεις, αλλά κυρίως στις βαθειές κοινωνικές μεταλλάξεις, που εμφανίζονται στον Ευρωπαικό χάρτη με διαφορετικούς τρόπους. Γι αυτό και προκαλούν πολύ διαφορετικά πολιτικά αποτελέσματα. Π.χ. μιά και έγινε λόγος περί Πρασίνων (μιας δύναμης "εφαπτόμενης" πρός την «αριστερά της ευθύνης»): Οι Πράσινοι αναπτύσσονται ως δύναμη πολιτικής ηγεμονίας σε μιά σειρά χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης με "Καντιανό" ηθικοπολιτικό υπόβαθρο, κυρίως στη Γερμανία, ενώ είναι πρακτικά ανύπαρκτοι στον Μεσογειακό Νότο των εγωιστικών-ηδονιστικών αξιών. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι οι διαφορετικές κοινωνικές δομές και νοοτροπίες, παράγουν πολύ διαφορετικά πολιτικά αποτελέσματα.
    Το πρόβλημα με την "κλασική" Αριστερά, σοσιαλδημοκρατική και κομμουνιστογενή, είναι πιά, εν έτει 2011, ότι η ανεπάρκειά της (και η μη διαθεσιμότητά της;) να αναπτύσσει ηγεμονική επίδραση, είναι πιά Ευρωπαικών διαστάσεων, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και από τη Λαπωνία μέχρι την Κρήτη.
    Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαια μια περίπτωση ιδιόμορφη και πιό σύνθετη από την κλασική Ευρωπαική Σοσιαλδημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα. Εχω απλά να παρατηρήσω ότι το να βάζεις κάποιο τίτλο σε κείμενο κάποιου άλλου ( έστω κι αν ο τίτλος είναι κομμάτι από το κείμενο του άλλου) εμπεριέχει τον κίνδυνο, το ρίσκο να κάνεις λάθος, να αυθαιρετήσεις. Νομίζω ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δεν αντιστοιχεί απόλυτα στο άρθρο που ακολουθεί. Νομίζω πάντα , για να μην παρεξηγούμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το "Βαθύ ΠΑΣΟΚ" υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το κόμμα της διαφθοράς, του κομματικού κράτους, των παρασιτικών συντεχνιών και η Αριστερά, θα πρέπει άμεσα να ξεκόψει κάθε σχέση μαζί του, όχι μόνο υποκριτικά στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, αλλά και στα "συνδικάτα" με τα οποία επιτελούνται οι παραπάνω λειτουργίες.
    Το "Αλλο ΠΑΣΟΚ", δεν είναι μόνο ένα, αυτό της "Κερδοσκοπικής οικονομικής ολιγαρχίας", αλλά και το ΠΑΣΟΚ των μεσαίων και χαμηλότερων στρωμάτων, που πλήττονται θανάσιμα από την κρίση που προκάλεσε το "Βαθύ ΠΑΣΟΚ", όπως αναφέρεται πάρα πάνω".
    Με αυτό το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της ανασυγκρότησης της χώρας, η Αριστερά που μιλάει για "μικτές οικονομικές σχέσεις" και για τον ευαργετικό ρόλο μιας τέτοιας ιδιωτικής οικονομίας, πρέπει να βρεί τρόπο να συμμαχήσει.
    Ολα τα άλλα που αναφέρονται στο κείμενο, κάθε "ελίτ", όπως και άτομα σαν εμένα τα σνομπάρει και όσο και να της λένε ότι σνομπάρει τον λαό, τα ακούει με πλήρη περιφρόνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να ερωτήσω και κάτι άλλο: το σχεδιάκι είναι επιλογή του συγγραφέα η του διαχειριστή του blog;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΥ, έλαβα το κείμενο χωρίς τίτλο. Έβαλα μια κεντρική φράση (συντομευμένη) που υπάρχει στο κείμενο και θεωρώ ότι εκφράζει την κεντρική αγωνία του συγγραφέα. Η εικονογράφηση (αν δεν αναφέρεται άλλη πηγή) είναι πάντα δική μου: mea culpa...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Ολα τα άλλα που αναφέρονται στο κείμενο, κάθε "ελίτ", όπως και άτομα σαν εμένα τα σνομπάρει και όσο και να της λένε ότι σνομπάρει τον λαό, τα ακούει με πλήρη περιφρόνηση."

    Έτσι να το δηλώνετε ευθαρσώς για να καταλάβουν όλοι επιτέλους με τι έχουν να κάνουν.
    Μέγιστε Κωστή.. είσαι θεός..

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ποίος ισχυρίστηκε πως το ΠΑΣΟΚ είναι τίποτα Παναγίες;

    αλλού είναι το πρόβλημα...

    η χώρα μπορεί να κάνει οτιδήποτε ακόμη και να αρνηθεί την αποπληρωμή του χρέους, με μια προυπόθεση:

    πως από αύριο πρέπει να έχει πλεονασματικό προυπολογισμό και να ζει με όσα πραγματικά παράγει

    και αυτό προφανώς δεν συμβαδίζει με το σημερινό επίπεδο μισθών-συντάξεων και κοινωνικών παροχών (όπως δεν συμβαδίζει στην Κούβα και στην Κίνα)

    αυτό είναι το ζήτημα για την Αριστερά σήμερα

    όλα τα υπόλοιπα είναι εκθέσεις ιδεών που δεν θέλουν να μιλήσουν ουσιαστικά για το πρόβλημα

    από κανέναν σήμερα δεν τίθεται το θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όπως το έθετε π.χ. ο Μπίστης προ 10ετίας

    η διαχωριστική γραμμή δεν είναι κεντροδεξια-κεντροαριστερα ή αυτόνομη αριστερά

    είναι: ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ-ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ

    αν κάποτε το καταλάβουμε αυτό ίσως αλλάξει κάτι

    μέχρι τότε απλά ακολουθούμε την πεπατημένη και δεν καταλαβαίνω γιατί φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ...

    Αλέξανδρος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κωστή, το ζήτημα των συμμαχιών είναι ΤΟ ζήτημα! Νοιώθω ότι όλοι προσπαθούν να κρατήσουν σφραγισμένους τους "χώρους" για να κρατήσουν το "μαγαζί" την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία αναζητεί την συναίνεση στην διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου, μνημονίου, μεσοπρόθεσμου και φως στο τούνελ.
    Περισσότερο φως έρχεται από το εξωτερικό παρά από τις υποτονικές κομματοκρατούμενες εσωτερικές διεργασίες. Πρέπει να σπάσουν τα στεγανά. Πως, δεν ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μήπως η φράση σου Κωστή διαβάζεται έτσι: "Ολα τα άλλα που αναφέρονται στο κείμενο όπως και άτομα σαν εμένα, κάθε "ελίτ", τα σνομπάρει και όσο και να της λένε ότι σνομπάρει τον λαό, τα ακούει με πλήρη περιφρόνηση."
    Κατάλαβα σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το κείμενο λέει, αν κατάλαβα καλά το νόημά του, ότι διαφωνεί με τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ και με την ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία. Αν το κατάλαβα καλά, τίτλος και εικόνα αποδίδουν μόνο ένα μέρος του κειμένου.
    Τώρα αν η διαχωριστική γραμμή, το δίλημμα είναι ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ( το θέμα είναι ποιές μεταρρυθμίσεις, όλες είναι θετικές; ), αυτό σημαίνει ότι αυτός που θέτει αυτό το δίλημμα μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά σε δυνάμεις τύπου Μάνου, Μπακογιάνη , ακόμα και δυνάμεις από Ν.Δ., ΛΑΟΣ σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, απολύσεων εργαζομένων σε αυτές κ.λ.π. από ότι με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Είναι σωστός ο συλλογισμός μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν είμαι τόσο ευγενικός Γιώργο.
    Το ελίτ το χρησιμοποιώ με απόλυτα ειρωνικό τρόπο, επειδή έτσι χαρακτηρίζει ο Αθανασίου, όσους δεν θέλουν να υποταχθούν στον λαικισμό.
    Νισάφι πιά. Μαθήματα αριστεροσύνης το 2011, με επιχειρήματα με ναφθαλίνη;
    Αυτό το παιχνίδι, με το να το παίζουμε "κουτοί", ώστε να είμαστε αρεστοί, εγώ τουλάχιστον δεν θα το παίξω. Δεν θα μπω στην "συνδικαλιστική παγίδα" να απολογούμαι σε αφηρημένες έννοιες τις οποίες υποτίθεται πρόδωσα.
    Οπως νωρίς είχα επισημάνει, όσοι το παίζουν "αριστεροί" και βαφτίζουν τους άλλους "δεξιούς", στην πραγματικότητα ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον ΣΥΝ. Μερικοί όπως ο συγγραφέας, θα επιστρέψουν μάλιστα από τα "αριστερά", από την πλευρά Αλαβάνου. Θα το παίξουν, "εγώ δεν υπέστειλα ποτέ την σημαία".
    Εδώ θα είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάντως το κείμενο μάλλον είναι εσωκομματικής χρήσεως. Σε εσωκομματικούς αντιπάλους απευθύνεται. Το τι θα κάνει μελλοντικά ο συγγραφέας του δεν παίζει ρόλο στο αν είναι ορθό ή όχι. Απλώς αυτός που προβλέπει τις κινήσεις του συγγραφέα του άρθρου , μπορεί να επαληθευτεί μπορεί και όχι. Θα δούμε.
    Απλώς στη ΔΗΜΑΡ δεν υπάρχει πλέον η αντίθεση στον Τσίπρα, στον Αλαβάνο , στο ΣΥΡΙΖΑ , που ενοποιούσε παλιά τα μέλη των ανανεωτικών. Τώρα οι διαφωνίες τίθενται ανοιχτά και , κατά την ταπεινή μου γνώμη , δεν είναι ασήμαντες. Η κρίση είναι τόσο βαθιά που δεν αφήνει ανέγγιχτο τίποτα, κανένα πολιτικό χώρο, κόμμα κ.λ.π.
    Υ.Γ. Ως ψηφοφόρος του ΣΥΝ έχω την απορία πώς πολλοί από εσάς ψηφίσατε ΣΥΝ το 2007, το 2004, έστω το 2000 η το 1996. Η εγώ διάβασα λάθος το πρόγραμμα του ΣΥΝ η εσείς. Δεν ξέρω. θα μου πείτε << άλλαξα γνώμη >> . Απολύτως σεβαστό. Μπορεί να έχετε και δίκιο. Το κείμενο του Αθανασίου είναι κλασσικό κείμενο του ενιαίου ΣΥΝ. Τελικά μήπως στο ΣΥΝ υπήρχαν περισσότερα του ενός σχεδίου κι έτσι δεν φταίει κανένα , άτομο, καμμία παρέα για τη διάσπαση του ΣΥΝ σε τελευταία ανάλυση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Δυ, Τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι στατικά στην ζωή. Ο συν του 2011 τι σχέση μπορεί να έχει με τον σύν του 1996 ή του 2000;
    Το πραγματικό πρόβλημα είναι όπως το θέτει ο Αλέξανδρος και πολοί άλοι.Μεταρρυθμίσεις ή στασιμότητα και πισωγύρισμα, χαϊδεμα των αυτιών και λαϊκισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο.Κ., αλλά και οι απόψεις σας τι σχέσεις έχουν με αυτές του ΣΥΝ του 1996 και του 2011; Βέβαια το ερώτημα παραμένει: Ποιές μεταρρυθμίσεις εννοεί ο καθένας και με ποιούς προχωρεί σε αυτές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δ.Υ. έχεις κάποιο ενδιαφέρον για τις μεταρρυθμίσεις ή για να μας πείς όχι σε κάθε μεταρρύθμιση που θα σου προτείνουμε;
    Αν έχεις ενδιαφέρον, για κάποια, πές μας ποιά είναι αυτή και με ποιούς σκέφτεσαι ότι μπορεί να γίνει.
    Αυτά τα παιχνιδάκια, από συντηρητικούς που το παίζουν μεταρρυθμιστές, αλλού.
    Καμία μεταρρύθμιση δεν σε ενδιαφέρει, τουλάχιστον όσο καιρό σχολιάζεις εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η εικόνα που παίρνω από την συζήτηση του κειμένου Αθανασίου, εδώ αλλά και στο facebook, είναι ότι τελικά υπάρχει "αριστερή" και "δεξιά" παράταξη ήδη στην Δημαρ και συγκρούονται σκληρά και με πάθος που δεν περίμενα. Εσύ Κωστή απλά "δεν είσαι ευγενικός" και ειρωνεύεσαι τον Αθανασίου ως λαϊκιστή, άλλοι -όχι εδώ- τον χαρακτηρίζουν χυδαίο και άξιο να τον πάρουν στο ψιλό. Τέτοια βιαιότητα δεν την περίμενα. Αυτό όμως που τώρα κατάλαβα είναι ότι υπάρχει και η τρίτη "τάση", αυτή που κυβερνά το κόμμα, και εκμεταλλεύεται τις συρράξεις "δεξιών" και "αριστερών", οι ...προεδρικοί! Δηλαδή ξαναζούμε μέρες Κωνσταντόπουλου :)
    Κάτι κατάλαβα στο συνέδριο της Δημαρ με τις έτοιμες (από καιρό) λίστες αλλά δεν το είχα καταλάβει πλήρως. Οι μηχανισμοί ξέρουν λοιπόν καλύτερα και όσοι προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν με τα ίδια μέσα απλά νομιμοποιούν το παιχνίδι (the game).
    Εμείς μάλλον περισσεύουμε από κάτι τέτοια. Τελικά αν κάτι ξεκινήσει στραβά δύσκολα διορθώνεται - και απ' ότι φαίνεται το συνέδριο ήταν το πρόωρο τέλος και όχι η αρχή του εγχειρήματος. Χωρίς δημοκρατία η αριστερά δεν είναι παρά μια φάρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάποτε η διατύπωση άποψης θα πρέπει να μην συνδέεται κάθετα και να χαρακτηρίζει το άτομο, τον άνθρωπο που την διατύπωσε. Είμαι ρομαντικός;
    Δεν νομίζω: νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε τον άλλο όσο ατυχής κατά την γνώμη μας κι αν είναι η άποψή του ή όση ένταση κι αν έχει η διατύπωσή του.
    Άλλωστε με πρόλαβαν τα γεγονότα. Σκεφτόμουν να ανεβάσω τις απόψεις Ανδριανόπουλου (λινκ στην στήλη Επιλογές) χωρίς να γράψω το όνομά του και να δω αντιδράσεις. Με το όνομα και χωρίς το όνομα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ναι με ενδιαφέρουν πολλές μεταρρυθμίσεις, π.χ. ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους κι εκκλησίας, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας, η αλλαγή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης , της Ε.Ε. πρωτίστως. Πέρασα το τέστ;
    Με ποιούς θα γίνουν αυτές; Με δυνάμεις από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της αριστεράς, των οικολόγων, των διαφόρων κινημάτων. Δεν ξέρω σε κάλυψα; Εσύ τι μεταρρυθμίσεις προτείνεις και με ποιούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ξέρεις Κωστή η στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό , που πρέσβευε η ανανεωτική αριστερά, είχε σαν βασική αρχή της τις διαρθρωτικές αλλαγές, όρα βαθιές μεταρρυθμίσεις. Ρώτησε κανένα που προέρχεται από αυτόν τον χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ναί το πέρασες.
    Ακριβώς αυτές που υποστηρίζει και το "Βαθύ ΠΑΣΟΚ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα χάρισμα. Μπορούσες να είσαι 40 χρόνια Βαθυ Πασόκος, χωρίς να το δηλώσεις ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κωστή ομολογώ με ανακάλυψες. Παλιά με είχες αποκαλέσει σταλινικό, τώρα βαθύ ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να αποφασίσεις τι από τα δύο είμαι έτσι; ειδικά ο διαχωρισμός Κράτους εκκλησίας πάγιο αίτημα του βαθέος ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό τόσα χρόνια δεν το έκανε. Πάντως γενικά οι ταμπελίτσες είναι κακό πράγμα, τα νεύρα δε ακόμα χειρότερο.
    Δεην μου είπες όμως εσύ τι μεταρρυθμίσεις επιθυμείς και με ποιούς. Κι όπως έλεγε παλιά κι η ανανεωτική αριστερά προσοχή στο ήθος και στο ύφος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γενικά Κωστή τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος, ειδικά όταν κάνεις διάλογο. Οι εύκολοι χαρακτηρισμοί, οι ταμπελίτσες επίσης δυσκολεύουν τον ρημάδι τον διάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δυ,
    Αν πραγματικά σε ενδιαφέρουν οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφεις (που συμφωνώ) απορώ τι σχέση έχει με αυτές ο συν που δηλώνεις ότι ψηφίζεις. Τώρα για παράδειγμα στον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας ή στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος ή στην ανεξαρτησία της δημόσιας διοίκησης υπάρχουν ευρύτερες δυνάμεις που μπορούν να συμφωνήσουν. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η βούληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γιώργο,
    Το καινούριο είναι επόδινο και δεν έρχεται από την μία μέρα στην άλλη. Εμένα δεν με φοβίζει η παράθεση των απόψεων αφού γίνεται με όρους κοινωνίας αλλά η στεγανοποίηση. Και μια που το έθεσες το κείμενο του Αθανασίου είναι αυτό που μιλάει για μειοψηφίες και πλειοψηφίες τους αυτούς, τους άλλους, και εκείνους. Ο κουκουπέτρος έθεσε ορθά το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Εγώ radicai είπα τι ψήφιασα, δεν ξέρω τι θα ψηφίσω. Από την άλλη δηλαδή όσοι ψήφιζαν ΣΥΝ κι έχουν παρόμοιες απόψεις με αυτές της πλειοψηφίας των επισκεπτών του blog ,ορθώς έπρατταν;
    Διευκρινιστικά έγραψα για αλλαγή του φορολογικού συστήματος , οχι απλοποίηση του , για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας ( αποκέντρωση, αυτοδιοίκηση κ.λ.π. ) όχι ανεξαρτησία της Δημόσιας Διοίκησης.
    Τέλος δεν ανέβασα εγώ τους τόννους της συζήτησης, προσπαθώ πάντα να είμαι ήπιος, χαμηλών τόννων συζητητής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Μπα τι λες ρε έξυπνε radical; Δεν έχει σχέση με αυτές τις πάγιες θέσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρεται ο Δ.Υ. ο Συνασπισμός κι έχει σχέση η ΔΗΜΑΡ; Τι να πω, ειλικρινά πέφτω από τα σύννεφα με κάποιους από το χώρο της «αριστεράς της ευθύνης» (τι έκφραση κι αυτή;) που ανακάλυψαν τους πνευματικούς τους μέντορες στο Μάνο, στον Μανδραβέλη και στον Ανδριανόπουλο. Αν σε πάρει η κατηφόρα θ’ ανταμώσεις με τη Ντόρα. Καλό μήνα και καλή φώτιση.

    Δ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Δ.Υ.
    όλα αυτά που λές, τα λέει και το Βαθύ ΠΑΣΟΚ.
    Δεν υπάρχει αριστερά. Βαθύ ΠΑΣΟΚ υπάρχει, στο ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ, την Αριστερά και Μεταρρυθμιστές.
    Η στρατηγική της εξασφάλισης χρόνου για να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχει ξεκινήσει και θα γίνει. Το αν θα είναι δεξιές ή αριστερές, θα εξαρτηθεί από την δύναμη της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, από την ίδια την ύπαρξη της και σείς το πολεμάτε αυτό με μανία, αλλά δεν θα σας περάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @δτ,
    από το 2004 η λέξη μεταρρυθμίσεις στον συν είναι ανέκδοτο σου αρέσει δεν σου αρέσει. έχεις ακούσει πολλές φορές τον πρόεδρο σου να την πιάνει στο στόμα του;;
    Και κάτι τελευταίο...
    Ο μάνος ήταν πάντα συνεπής σε αυτά που υποστήριζε. Σε αντίθεση με την ιδεολογία της κολοτούμπας που εκφράζεται από τον σημερινό συν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δυ,
    Κάτι ξέρει ο Κωστής πάρα πάνω τελικά. Αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει είναι όλα να μείνουν όπως πριν!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΔΤ,
    ένα ενδιαφέρον κείμενο γραμμένο όχι από κάποιον Δημαρίτη για το μπάχαλο στον συν την σύγχηση και τις κολοτούμπες.
    Γιατί δεν «τρέχει» ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα χαμένo ραντεβού, Του Γεράσιμου Μοσχονά
    http://www.tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%C2%AB%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BDo-%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BD%CE%AC

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση; Τέλος πάντων!!
    Βαθύ ΠΑΣΟΚ λοιπόν επειδή υποστηρίζω τον πλήρη χωρισμό εκκλησίας και κράτους; άρα όποιος υποστηρίζει κάτι τέτοιο είναι βαθύ ΠΑΣΟΚ; Μήπως κι εσύ radical κι εσύ Κωστή τον υποστηρίζετε; Αν ναί μήπως είστε βαθύ ΠΑΣΟΚ;
    Φορολογική μετσρρύθμιση: μήπως κι εσείς την υποστηρίζετε; αρα βαθύ ΠΑΣΟΚ κι εσείς.
    Αποκέντρωση; Δεν διαφωνείτε νομίζω. Μήπως είστε βαθύ ΠΑΣΟΚ και δεν το ξέρετε;
    Αν το βαθύ ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με όλα αυτά, τόσα χρόνια γιατί δεν τα έκανε; η μήπως τα έκανε; η μήπως δεν ήταν το βαθύ ΠΑΣΟΚ στην εξουσία; Ωστε τελιλά ο σταλινισμός είναι κάλυμμα του βαθέος ΠΑΣΟΚ; Αχ που να αρχίσουν κι οι καύσωνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Τελικα καποιοι εδω μεσα κυνηγουν την ουρα τους.Γνωμη μου ειναι 1. το πασοκ ειναι ενα, ρηχο και βαθυ 2.οι μεταρρυθμισεις εχουν χρωμα και κατευθυνση που σε πανε στον πατο του προχθες ή στην αυγη του αυριο. 3 ο καημενος ο ΣΥΝ δεν ξερει αν ειναι με το ευρω ή την δραχμη, το απεχθες χρεος ή την ευρ. λυση, την ιδια την πορεια της χωρας στην Ευρωπη ή στους εξωτικους παραδεισους της ''σπιθας''. Ο ΣΥΝ δηλαδη δεν υφισταται στην κυριολεξια του [οποιος πηγε στο συνταγμα θα το ειδε καθαρα].Επικειται νεα κριση στο εσωτερικο του οσονουπω. 4 Η ΔΗΜΑΡ, σαφως εχει δυομισυ ρευματα που συνδιαλεγονται ηπια μεχρι στιγμης, αλλα η γενικη της πολιτικη σε αυτους τους καιρους εχει μια στοιχειωδη συγκροτηση που εκτιμα ο απλος κοσμος εκτος μπλογκς , facebook κλπ. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Tο άρθρο του Αθανασίου επιτίθεται στις απόψεις των 11 που ψήφισαν παρών στην τελευταία ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία ο Αθανασίου νομίζω ότι έλειπε. Μέσα στους 11 ¨δεξιούς" είμια και εγώ. Το σκεπτικό μου το ανέλυσα μαζό με τον Αντωνίου στο "Παρών". Προσωπικά βαριέμαι να αποδείξω ότι δεν είμαι πουλημένος και φιλοπασόκος, δηλαδή ότι δεν είμαι ότι σιχαίνομαι. Άνθρωποι που θήτευσαν στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό ξέρουν δεν τους κακολογώ. Απλά δεν με ενδιαφέρει.
    Η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί παρά να συγκροτήσει συμμαχικά σχήματα αν θέλει να παρέμβει πολιτικά. Ή θα αναζητήσει ακροατήρια ξένα προς την παραδοσιακή αριστερά, δηλαδή προς το κέντρο, ή πάλι προς το ΣΥΝ και το Δημαρά. Η σημερινή γραμμή της βλέπει προς το δεύτερο. Η πλειοψηφία είναι γεγονός ότι βλέπει προς τα πίσω, τουλάχιστον πολιτικά. Αυτό της παρέχει το άλλοθι της αριστερής ψυχής και την κρατά σε επαφή με το γνωστό ακροατήριο. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αυτό το σχήμα, παίζεται χρόνια είναι φθαρμένο, δεν με ενδιαφέρει ένα Τσίπρας με καλούς τρόπους. Ας πάει λοιπόν ο σ Θανάσης να ανταμώνει με τους συναγωνιστές του στις πλατείες, ας πάμε και μεις στο σπίτι και στις συζητήσεις μας να ησυχάσουμε. Ως τότε θα ματώνουμε λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Κάποια παραδείγματα μπάς και φωτιστούμε στο δίλημμα "ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ"

    Αν κάποιος προτείνει:
    1. Να περικοπούν οι Δαπάνες της Βουλής κατά ΧΧΧ εκ ευρώ το χρόνο
    (μισθοί συντάξεις βοηθοί αυτοκίνητα κ.λ.π)
    ώστε να μην περικοπούν ισόποσα τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων.
    2. Να αυξηθεί δραστικά ο φόρος κληρονομιάς π.χ. πάνω από ένα ποσό.
    3. Να περικοπούν δραστικά από τους υψηλόμισθους Δ.Υ. (Υπ. Οικονομικών Βουλή Τράπεζα της Ελλάδας κλπ) και ισόποσα να μην μειωθούν τα χαμηλά εισοδήματα.

    Τα παραπάνω (ειδικά το 2 αλλά και το 1) τί είναι; Λαικισμός ή Μεταρρύθμιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Επιπλέον δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ξεχάσουμε μεταρρυθμίσεις που αντιμάχονται την διατήρηση των κληρονομημένων ταξικών διαφορών και να ασχολούμαστε μόνο με αυτές που επιτάσσει ο ορθός λόγος και μόνο, χωρίς να περιλαμβάνει κριτήρια ηθικά ή δικαίου κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. To κειμενο του Μοσχονα απευθυνεται κριτικα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μεν,αλλα αναγνωριζοντας οτι αποτελει τη τελευταια ευκαιρια για την Αριστερα ,δε.ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Το κείμενο του Αθανασίου, οι παρεμβάσεις του mike και του ΔΥ, αποφεύγουν να θίξουν το σημαντικό: ποια ηγεμονία και με ποιες συμμαχίες θα την επιδιώξουμε. Ο Κουκούπετρος έχει δίκιο. Αν είναι, mike, να βαυκαλιζόμαστε για την «εκτίμηση» που έχουμε κερδίσει, ας τα να πάνε, ας βγάλουμε και αφίσες «κοιτάξτε μας στα μάτια και ψηφίστε»! Να κάνουμε διάλογο με εξυπνάδες, με συγχωρείς, του στυλ «κοιτάξτε τι συμβαίνει στην Αγγλία, τεμπέληδες και οι Άγγλοι»; Το ίδιο είναι ο κρατικός μηχανισμός της Αγγλίας με αυτόν της Ελλάδας; Αν ήταν, ΔΥ, να λυθεί το πρόβλημα με χωρισμό εκκλησίας και κράτους, και με αόριστες «μεταρρυθμίσεις» που δεν προσδιορίζουν ποια συμφέροντα θα θιγούν από τις μεταρρυθμίσεις και με ποιους θα συμμαχήσεις για να νικήσεις αυτά τα συμφέροντα, τότε θα ήταν όλα πιο εύκολα.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι όντως σε μεγάλο βαθμό αυτό που λέει ο Αθανασίου, αλλά κάνει το λάθος να συμπεραίνει απ' αυτό ότι δεν υπάρχει έδαφος για ευρύτερες συμμαχίες. Κατά τη γνώμη μου το λάθος είναι να σκεφτόμαστε με όρους «Κεντροαριστεράς». Στην πραγματικότητα ο Μάνος είναι πιο αριστερός από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, διότι ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος είναι προτιμότερο, από την αριστερή οπτική, από ένα ξεφτιλισμένο κράτος. Οι συμμαχίες πρέπει να αναζητηθούν χωρίς ταμπέλες, με βάση πρόγραμμα και συμβιβασμούς, και με συναίσθηση των τεράστιων συμφερόντων που αποκρούουν κάθε απόπειρα μεταρρυθμίσεων.

    Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά, διότι ίσως να αργήσω να επανέλθω λόγω ταξιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜ.ΑΡ...ΑΠΛΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΚΕΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ.Αννα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Κύριε Πολυβώτη η μετερρύθμιση που αποτελεί ο χωρισμός κράτους εκκλησίας ούτε εύκολη ούτε ασήμαντη είναι. Το κράτος σταματά να πληρώνει αρκετές χιλιάδες κληρικούς, φορολογεί την εκκλησιαστική περιουσία ( να μην πώ απαλλοτροιώνει )κ.λ.π. Θίγει τα συμφέροντα των κληρικών , προκαλεί σύγκρουση με μεγάλες δυνάμεις του συντηρητικού χώρου. Σύμμαχοι είναι αριστερά κόμματα, οικολόγοι, κομμάτι του ΠΑΣΟΚ , ακόμη και προοδευτικοί πολίτες από το συντηρητικό χώρο.
    Η φορολογική μεταρρύθμιση θίγει μεγάλα κομμάτια αυτοαπασχολούμενων, μεγάλων και μικρών. Συγκρούεται με τη συντηρητική παράταξη , που κατά κύριο λόγο απεχθάνεται τους φόρους.
    Ενιαίο μισθολόγι στο Δημόσιο, χωρίς ειδικά μισθολόγια για πολλούς κλάδους κ.λ.π. Προφανώς θίγει τα μεγάλα εισοδήματα στο Δημόσιο και - κυρίως - στις ΔΕΚΟ κ.ο.κ. .
    Αυτά τα ολίγα , παρατηρώντας ότι ούτε η << άλλη >> πλευρά έχει καθορίσει τις συμμαχίες της , κυρίως τις πολιτικές. Επίσης δεν υπάρχει καμμία αναφορά στο τι γίνεται στον Ευρωπαικό χώρο και ποια κόμματα θεωρούνται συγγενή. Αυτά και σας εύχομαι καλό ταξίδι και καλή επάνοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Κάθε κείμενο του Αθανασίου έχει από μόνο του αξία

    Το συγκεκριμμένο λειτουργεί σε ένα συγκεκριμμένο κομματικό περιβάλλον και σχηματοποιεί ομάδες , σκέψεις, και ρεύματα με ένα τροπο που αδικούνται όλοι και ο ίδιος ο ΑΑ

    Αν κατάλαβα καλά με επίδικο την θεση της Δημαρ στην Ευρωπαική αρχιτεκτονική , γίνονται συλλογισμοί για τις σχέσεις Πασοκ Αριστεράς.Αγνοώ τι ακριβως γίνεται αλλά η ταξινόμιση μιας ομάδας "δεξιών" που δεν θέλουν το ΚΕΑ, θέλουν το Πασοκ, και ψηφίζουν παρών,δεν μου φαίνεται πειστική

    Δηλαδή ο Συν που είναι στο ΚΕΑ, και επιλογή τον Μητρόπουλο έχει τόσο αριστερή αντι Πασοκ συμπεριφορά;Η ανάλυση του Κωστή είναι ακριβής.Ποιο Πασοκ εκπροσωπεί ο Μητρόπουλος, μήπως αυτό των εργατολογων ή των υποψηφίων πελατών των εργατολογων;

    Επειδή μου αρέσουν οι παραδόσεις, η ανανεωτική ήταν ο σφοδρότερος αντιμαχος του Πασοκισμού, και έχει μέλλον μονο έτσι.

    Ετερον εκατερον

    Πολεμική στην ιδεολογία του Πασοκισμού (λέγε με βαθυ Πασοκ), μέριμνα για την διαχείριση που ευρίσκεται στα χέρια ατζαμήδων, ευρωπαική προοπτική, ΄πραγματική και οχι τελετουργική μέριμνα για τους αδύνατους, μπορούν να υπάρχουν σε μια ποικιλία εκφράσεων που δεν κατανοώ να συγκροτούν και καμία ιδεολογία.

    Ισως αγνοούμε κομματικά τεκταινόμενα,αλλά πραγματικά αυτά εχουν αξία όταν μας πάνε λιγο παραπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Καλά ρε παιδιά, σε σχέση με το πως θα βγούμε από την κρίση, ακόμη και το αν θα δεχθούμε τη μια ή την άλλη αναδιάρθρωση, σήμερα, σε έξι μήνες, ή ποτέ, πρέπει να έχει αποφασισθεί η ταξικότητα των μεταρρυθμίσεων;
    Όταν θα πρέπει (αυτό μπορεί να έπρεπε να είχε αρχίσει ήδη) να γίνει η διαχείριση του εξαμήνου πριν το κούρεμα (ακόμη και με διαταγή ESM), ποιό είναι το πρωτεύον; Η αριστερά θα λέει στην κοινωνία για βαθύ ΠΑΣΟΚ;
    Και η εναλλακτική, αντί να τίθεται το ζήτημα "ποια είναι η στρατηγική συμμαχιών", μπει "με ποιούς όρους επιτυγχάνεται η κοινωνική συστράτευση" για τη διαχείριση της κρίσης, υπάρχει;
    Η ένταση της κρίσης θα υφίσταται μέχρι την προδιαγραφή της λύσης (από άλλους δυστυχώς, όχι την Ελλάδα, γιατί δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά μόνη της με το σημερινό πολιτικό σκηνικό). Η ευκαιρία για καταλυτική παρέμβαση είναι μέχρι τότε. Μετά, είναι επιστροφή στη ρουτίνα!
    Αυτά προφανώς αφορούν όσους δεν φαντάζονται λύση επαναστατική ως αποτέλεσμα της κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Το τραγικό είναι ότι αυτό το διεφθαρμένο και κακό ΠΑΣΟΚ σώζει, όπως τη σώζει, αυτή τη χώρα προς το παρόν, ενώ η Αριστερά σώζει μόνο την αριστερή ψυχή της εκ τους ασφαλούς. Είναι μαγκιά η τσιγκουνιά συντρόφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τελικα Λεο ειμαστε με το κρατικοδιαιτο ΠΑΣΟΚ ή οχι? γιατι θα με τρελλανεις.Δεν μπορεις να εισαι και με τον αστυφυλαξ και με τον χωροφυλαξ.Αλλα στον συγχρονο μεσοπολεμο που ζουμε, η αριστερα μια απο τα ιδια.Ουτε στα μινιμουμ συνεργασια αφου γιατι φυγαμε τοτε απο το ΣΥΝ. μΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ βΟΡΙΔΗ ΝΑ ΣΑς [ΜΑς] ΠΗΔΑΕΙ. Καθοτι το βαθυ συστημα [και οχι το βαθυ ΠΑΣΟΚ] θα αναδιαταξει τις δυναμεις του και θα επιλεξει τις πιο μαυρες εφεδρειες του που περιμενουν να γλυκανουν το λαο.Ποιες ειναι αυτες? μα αυτες που επικεφαλης ειναι ο πολιτικος τυχοδιωκτης Σαμαρας που θα οδηγησει τη χωρα μισο αιωνα πισω. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Εκεί που σταματάει η λογική ξεκινάει η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχίες σαν να μην είμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αγαπητοί φίλοι,
    το κείμενο αυτό, σήκωσε θύελλα. Γιατί άραγε; Έχω την αίσθηση ότι χτύπησε μια υπόγεια φλέβα. Τώρα, που το Πασοκ πλέον, μετά και την ψήφιση απο τους βουλευτές του του μεσοπρόθεσμου, και μετά την άκρατη αστυνομική βία και τα χημικά που έριξαν-που απαγορεύονται ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες- χωρίς την διαμαρτυρία κανενός βουλευτή του Πασοκ γίνεται καταφανές ότι αποτελεί μια νέα έκφανση της δεξιάς, με πλεονεκτικότερη διαχειριστική λογική..Εφόσον λοιπόν το υποτιθέμενο "σοσιαλιστικό" Πασοκ και η λεγόμενη κεντροαριστερά "ορφανεύει" κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται να θιοθετήσουν το όρφανό.. Μερικοί απ΄αυτούς ήδη άρχισαν να ονειρεύονται ωραίες θεσούλες σε μετεκλογική συνεργασία με το Πασοκ..και να σώσουν την Ελλάδα απο την κρίση. Άλλοι πάλι, με αληθινό αριστερό φρόνημα, απελπισμένοι απο το διαρκές μπλοκάρισμα της αριστεράς, αναζητούν ρεαλιστικές λύσεις ακόμη και με συμμαχικά σχήματα που δεν πολυεμπιστεύονται.
    Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα αυτό, αργά η γρήγορα θα τεθεί και χρήζει απάντησης.
    Ο Αθανασίου, για τον οποίον έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για τις ικανότητες και την ανιδιοτέλειά του, προφανώς μυρίστηκε τον αχό των μελλουμένων και προσπαθεί να προλάβει αιφνίδιες εξελίξεις και προσχήματα.Αυτό θα έκανε ένας πρωτοπόρος της πολιτικής, ένας εν γένοι πρωτοπόρος.
    Θα επιβεβαιωθεί ή όχι η υπονοούμενη άποψή του ότι προετοιμάζονται σχέδια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιώντας το άλλοθι του επείγοντος της κρίσης;Δεν το γνωρίζω.
    Θα γινει για άλλη μια φορά η Αριστερά η Ιφιγένεια εν Αυλίδι; Εύχομαι όχι. Θα χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες της πολιτικής τους άλλους της ρεάλ πολιτίκ για την δική τους καριέρα; Ελπίζω πως όχι; Ποιά είναι η εναλλακτική λύση ωστόσο που θα έβγαζε την αριστερά αποτ ο αδιέξοδο και τα εκβιαστικά διλλήματα που έρχονται οσονούπω;Τι προτείνουμε; Αυτό είναι το θέμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. KAI ΝΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
    θα προχωρήσει η ΔΗΜΑΡ στίς υπερβάσεις
    για τις οποίες ιδρυθηκε η οχι.
    Θα δηλώσει την διαθεσιμότητά τηςνα ''λερώσει τα χέρια της'' με την συμμετοχή της στην διαχείριση της εξουσίας;
    Θα ξεπεράσει τον φαντασιακό ερωτισμό
    με το ''αριστερό''συντηρητικό,πλέον,κομματι
    της κοινωνίας μας;
    Θα προβάλλει στην κοινωνία τις απαιτούμενες προτάσεις διεξοδου ανεξαρτητως δεξιου η αριστερού προσήμου;
    ΘΑ τρέξει κάποιες προτάσεις που θα της προσδώσουν νέα ακροατήρια;
    ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ
    ΘΝΗΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ας το δούμε από μια άλλη οπτική.

    Πριν από δύο εβδομάδες ο Κουβέλης ήταν εναλλακτική για πρωθυπουργός. Δεν είδα καμιά ανακοίνωση του στυλ: "Με τίποτα!" Γιατί?

    Αν η ΔΗΜΑΡ είναι μια κατάσταση που λειτουργεί ως εκλογικός μηχανισμός (μερίδας) στελεχών του, η στάση απόλυτα συνεπής. Και τις καρέκλες παίρνουμε, και ανταποκρινόμαστε στην έκκληση του έθνους, και δεν χρειάσθηκε να απαντήσουμε το ερώτημα "με ποιούς?". Το "με όλους" για τη διαιώνιση του πελατειακού κράτους, αν έχουμε την καρέκλα έστω για λίγο - έχει ο Θεός μετά - δεν προβληματίζει κανέναν. Ούτε τον Αθανασίου. Αυτό που προβληματίζει είναι όταν τίθενται τα ζητήματα της "διαχείρισης" από την ίδια την αριστερά. Επειδή δε, η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής άποψης για την κρίση (ή η άποψη είναι τρισχειρότερη από των Ευρωπαίων τραπεζιτών) επιστρατεύονται οι εισαγγελείς του λαού για να γίνονται δίκες της Μόσχας στην Αθήνα για την πολιτική καθαρότητα, επί τη βάσει μιας μοναστηριακής αντίληψης της ηθικής - η οποία γίνεται λάστιχο.

    Σιωπή λοιπόν για τον ακκισμό της ενδεχόμενης πρωθυπουργίας, αλλά πίσσα και πούπουλα για την όποια συζήτηση για τα ενδεχόμενα πολιτικά προαπαιτούμενα. Η στάση αυτή βλέπει το κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς ως κόμμα παραγόντων - οπότε αναγκαστικά μπαίνει και το ζήτημα "ποιών παραγόντων?". Η απάντηση απλή: "Αυτών που μας βολεύει."

    Το κείμενο Αθανασίου δεν αφορά την αριστερά και τις συμμαχίες. Αφορά την κατίσχυση μηχανισμών για κατανομή του πολιτικού μερίσματος. Αυτό το πολιτικό μέρισμα θέλει να το κρατάει χαμηλά, όσο μπορεί να ελέγχεται η διανομή του.

    Αυτή η κατίσχυση επιδιώκεται να γίνει με απαράδεκτους, σταλινικής καταβολής τρόπους. Στην καλύτερη περίπτωση είναι το ισοδύναμο της εκκλησιαστικής επιβολής στο ποίμνιο δια του credo.

    Συμβαίνει, οι μόνοι που τοποθετήθηκαν πολιτικά στην προοπτική πρωθυπουργίας Κουβέλη να είναι από τούς κατά Αθανασίου αργυρώνυτους πράκτορες των συμφερόντων.

    Να το πω χοντρά: η κατάσταση μυρίζει από μακριά. "Τι γνώμη έχεις για το πελατειακό κράτος;" "Καλό, αρκεί να συμμετέχεις". Φροντίζεις λοιπόν να συμμετέχεις. Κάποιοι για τον παραγοντισμό σε εθνικό επίπεδο (δεν ξέρεις, εδώ ως και ο Κωνσταντόπουλος έπαιζε για πρόεδρος της Δημοκρατίας!), άλλοι είναι ευτυχείς με τον παραγοντισμό στο μικρόκοσμο της ιδεολογικής διαπάλης. Όπου τον πάνε καθένα οι φιλοδοξίες του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. @ανώνυμε,
    παίζει πως σε πρωορίζουν για Υπουργό Εργασίας σε μεταβατική κυβέρνηση;; έχεις κάτι να πεις επ αυτού;;


    να σου το πω και εγώ χοντρά λοιπόν έχουμε χορτάσει και ξέρουμε καλά αυτού του τύπου τις προβοκάτσιες. Πως θα μπορούσε να απαντήσει ο Κ. Κουβέλης ή ένα κόμμα σε βάση σεναρίων;; Και εσύ φυσικά θα ήσουν ο πρώτος που ότι και να απαντούσε θα έγραφες πως είναι έτοιμος από καιρό για την καρέκλα. Το ύφος και οι σκοπιμότητες κάποιων οταν γράφουν μυρίζει απο μακριά και μάλιστα όταν δεν έχουν να πουν τίποτα για την ουσία της ατζέντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Οταν κάποιος radical μπαίνει στο blog , καταθέτει κάποιες απόψεις διαφορετικές από αυτές της πλειοψηφίας των θαμώνων του και χαρακτηρίζεται βαθύ ΠΑΣΟΚ,παλιότερα σταλινικός , όταν προδιαγράφεται η πολιτική πορεία κάποιου ( θα πάει στον ΣΥΝ μέσω Αλαβάνου ο Αθανασίου ) με βεβαιότητα χιλίων καρδιναλίων, σίγουρα το βασικό έλειμμα , το κύριο της Αριστεράς είναι η έλλειψη κουλτούρας συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Αγαπητοί φίλοι, φοβάμαι ότι μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη φάση.
    Οφείλουμε να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σύνεση …
    Ας χαμηλώσουμε λίγο τους τόνους και την ένταση μεταξύ μας...
    Ας συμφωνήσουμε ότι όλοι εδώ, προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στον προβληματισμό για τα συμβαίνοντα, ανταλλαγή απόψεων κλπ ....προς τούτο πρέπει να επιδεικνύουμε τον δέοντα αλληλοσεβασμό και να μην διολισθαίνουμε σε συμπεριφορές, οι οποίες κατά την γνώμη μου δεν προάγουν ούτε εμάς τους ίδιους ούτε τον πολιτικό πολιτισμό του χώρου της ΔΗΜ.ΑΡ.
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Θέλει κανένας το τηλέφωνο γνωστού δικηγόρου της επαρχίας,με θητεία στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς,που σήμερα εξασκεί υψηλή πατρωνεία επί της τοπικής ΔΗΜΑΡ,και ανοιχτά δηλώνει προς όλους, ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ, οτι οι προσωπικές του διασυνδέσεις στο περιβάλλον του Γιωργάκη,τον έχουν ΑΠΟ ΤΟΤΕ πληροφορήσει οτι ο Κουβέλης ετοιμάζει την διάσπασή του ,σε ανοιχτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό για το timing του διαβήματος ???????????Θ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Οπότε δυ,
    πως μπορείς να συζητήσεις με σχόλια όπως του Θ Σ ή του ανώνυμου λίγο πάρα πάνω που έχω σχολιάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. @ Ανώνυμος Θ.Σ. 3.35 μμ
    Τι πράγματα είναι αυτά που λες πίσω από ανωνυμία και αρχικά ???
    Δώσε το τηλέφωνο λοιπόν!!! Αλλοιώς ΑΙΔΩΣ Θ.Σ.
    Παναγιώτης Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Εγώ radical φέρω ευθύνη γι αυτά που γράφω και μόνο, τώρα αν θεωρείς ότι έθιξα η πρόσβαλλα κναένα στην προηγούμενη η σε άλλη συζήτηση πές το μου.
    Υ.Γ. Αυτό το ότι είμαι βαθύ ΠΑΣΟΚ ήταν όντως καλό. Εξακολουθείς να το πιστεύεις; Πάντως επί της ουσίς ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ψυχραιμία αγαπητέ κ.Κουτσοπίνη.Και τηλέφωνο και ονοματεπώνυμο θα σας δώσω.Χαίρομαι που η αντίδρασή σας είναι η σωστή αντίδραση και δεν υπεκφεύγετε του θέματος.Θα μου επιτρέψετε όμως... να σας βασανίσω λίγο.Οποιον αγαπάει κανείς τον παιδεύει άλλωστε.Ας παίξωμε ενα ενδιαφέρον quiz.Eτσι,για λίγο...σασπένς.Λοιπόν...Πρόκειται για στέλεχος του αντιδικτατορικού Ρήγα,μέλος της........Θ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Σαμιτόπουλε άσε τα σάπια και κοίτα το μαγαζί της κουμουνδούρου που τρώει τα ψωμιά του μια που θα είστε εκτός βουλής. Γκρουπούσκουλα θα πάτε εκεί που σας αξίζει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. "Η ανοδος και η πτωση του Αλεξη Τσιπρα. : Πως ενας αμουστακος νεολαιος εφερε ενα σοβαρο κομμα στα ταρταρα του πολιτικου σκηνικου της Ελλαδας"

    Ενα illustrated κομικ με ανεκδοτες φωτογραφιες του γνωστου καταληψια σε πληθωρα πορειων σε διαφορες πολεις της Ελλαδας. Με προοιμιο απο τον αξιο συναγωνιστη
    Δημητρη Στρατουλη. Συντομα στα περιπτερα.

    Βρε ουστ τραμπούκοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ηρεμα παιδιά...Ο κ.Κουτσοπίνης ορθώς αντελήφθη ότι η περιγραφή είναι αρκούντως ρεαλιστική.Πόσα άτομα χωράνε στο πορτραίτο ? Μου λέτε ? Και για να μην υπάρχει αμφιβολία πάρτε και τα 2 πρώτα από τα 5 νούμερα (67...).Λείπει ο κωδικός βέβαια.Αλλά ένας με στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών, θα σας πει ότι οι δυνατοί συνδυασμοί είναι πεπερασμένοι.Ψάχτε τους άμα βιαζόσαστε...ΘΕΜΟΣ Σ.(όχι Σαμιτόπουλος πάντως).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Συμπερασματα:
    1. Οι ελληνες (και οι αριστεροι) ως ορθοδοξοι χριστιανοι, επελεξαν την οικογενεικοκρατικη κοινωνια- (Στ. Ραμφος)-ισως επειδη οι αεναες μεταναστευσεις απο τα βορεια (βλαχοι, αρβανιτες, σλαβοι,... μικρασιατες, ποντιοι,...) την επεβαλλαν για λογους αυτοσυντηντηρησης(νεος τοπος εγκαταστασης της φαρας-αρχηγος-δεσμος της φυλης εναντι των εχθρων,...) ειναι κατα το μαλλον η ηττον ανωριμες προσωπικοτητες (που ισχυριζονται οτι παντα φταινει οι αντιπαλοι, οι ξενοι, οι πρωην συντροφοι τους,...

    2. Η ανανεωτικη - και οχι μονον- αριστερα "μεσαια ταξη" που εχει δημιουργηθει ηδη απο την δεκαετια του 60 εχει αυτοπαγιδευθει λογω των προσοντων της/και της "κριτικης υποστηριξης" προς τον κυριως μικροαστικης και αγροτοκτηνοτροφικης καταγωγης συγγενη χωρο(διαβαζε συνεργασιας με αμοιβαια οφελη με το ΠΑΣΟΚ) και δεν μπορει να στραφει -πλεον-εναντιον του εαυτου της. Το οικονομικο πλεονασμα ειναι μεγαλο.
    3. Χωρις να ειμαι ηθικολογος, σχολιαστε καθε συμβαν με το δογμα/αξιωμα "αριστερα σημαινει διαρκης αναλυση της πραγματικοτητας με κοινωνικα και ηθικα κριτηρια, καθως και πολυ κοινη λογικη)

    Απο την ωραια Κερκυρα,

    Αφωτιστος Φιλελλην

    με μακρινη καταγωγη απο Νοτια Ρουμανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. "Ευτυχώς που οι απόψεις αυτές είναι –και ελπίζω να παραμείνουν – μειοψηφικές."
    Ενώ οι αντίθετες όπως περιγράφονται στο κείμενο είναι πλειοψηφικές.
    Που αναφέρεται το "μειοψηφικές" και "πλειοψηφικές";.
    Στην κοινωνία;
    Την ελληνική κοινωνία έχει στο μυαλό του ή την γνωστή αριστερή ελίτ που θα σώσει την ελληνική κοινωνία ακόμη και εν αγνοία της;
    Άλλη μια επίδειξη μεγαλοϊδεατισμού που ελπίζω να παραμείνει μειοψηφική.
    ΥΓ. Το τελευταίο πράγμα που γουστάρω στην πολιτική ζωή μου, είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που περιγράφει. Το τοποθετώ πλάι στην Αριστερά που περιγράφει. Μόνη διαφορά πως αυτό το ΠΑΣΟΚ, κατακτώντας την εξουσία, ξεβρακώθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU