Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ένα ακόμη παράδειγμα αριστερής αφωνίας λόγω ...ιδεοληψίας




του Γιώργου Προκοπάκη

Αύριο (16/7) κλείνει χρόνος από την ανακοίνωση της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ). 

Συνολική προσφορά κάπου 1 δισ, με 300 εκατ να αναλογούν στην ΑΤΕ (η χρηματιστηριακή αποτίμηση της συμμετοχής του Δημοσίου ήταν τότε περίπου 700 εκατ). Μένοντας στην ΑΤΕ μόνον, η πρόταση σήμαινε περίπου 1 δισ στο ταμείο του Δημοσίου (635 εκατ προνομιούχες μετοχές από το νόμο Καραμανλή).
Η Τρόικα πρότεινε να μην υποστηρίζονται οι μη βιώσιμες τράπεζες, αλλά μόνον οι συστημικές (Εθνική, ΑΛΦΑ, Eurobank, Πειραιώς).
Σήμερα, το Δημόσιο έχει καταθέσει 1.144 δισ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, και κάπου 200 εκατ άλλοι (ΤΤ, ΤΠκΔ). Η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου είναι 750-800 εκατ και δεν έχει ορατή προοπτική ανάκτησης των 635 εκατ των προνομιούχων.
Δηλαδή, σε σχέση με την "απαράδεκτη" πρόταση της Πειραιώς, έχει χαθεί χρηματιστηριακή αξία κάπου 700 εκατ (τα 400 εξανεμίσθηκαν κατά την περίοδο της αύξησης!) και θα περιμένουμε του Αγίου Φούφουτου να ανακτήσουμε τα 635 εκατ. Κυρίως όμως, τα φρέσκα (δανεικά από την Τρόικα προφανώς, μη προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό!) 1.144 δισ είναι παρκαρισμένα στην ΑΤΕ, η οποία λόγω της προβληματικής κεφαλαιακής της επάρκειας, δεν μπορεί να κάνει ΤΙΠΟΤΕ. Είναι μη-τράπεζα!
Δε βαριέσαι θα μου πείτε! 

Αν όμως αυτά τα φρέσκα 1.144 δισ πήγαιναν σε "συστημική"τράπεζα με κεφαλαιακή επάρκεια, θα ήταν διαθέσιμα για δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων. 
Ας πούμε, από 50 χιλ κάθε μικρομεσαίος πληττόμενος επιχειρηματίας που απολύει, ζη από παρακράτηση εισφορών και φόρου, δεν έχει στοκ και δεν έχει καμιά υποστήριξη από τράπεζες, τα παρκαρισμένα λεφτά στην ΑΤΕ (με την ελπίδα να περάσει τα stress tests) θα έδιναν ανάσα σε 23.000 (είκοσι τρεις χιλιάδες) μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δε μιλάει κανένας! 
Τα τραπεζικά στελέχια για τις καρέκλες, η ΟΤΟΕ για τους γνωστούς λόγους, το ΕΒΕΑ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, και η Αριστερά γιατί έχει ονειρώξεις Δημόσιου Βραχίονα στο τραπεζικό σύστημα. Το τι θα κάνει και με τι ρευστότητα, άγνωστο.
Το ζήτημα είναι με τις ιδεολογικές ιδεοληπτικές τοποθετήσεις. 
Στο όνομα της χιλιαστικής Δευτέρας Παρουσίας όπου μια ισχυρή δημόσια τράπεζα θα παρεμβαίνει ώστε να μειώνονται οι διαφορές επιτοκίων χορηγήσεων/καταθέσεων (λεπτομέρεια, χρειάζεται να υπάρχουν λεφτά) η Αριστερά είναι άφωνη μπροστά στην συντελούμενη καταστροφή.
Τι να κάνουμε όμως! Το Μνημόνιο φταίει για όλα!


9 σχόλια:

  1. @Γ.Προκοπακης
    Συγχαρητηρια και παλι!!!
    Τα τεκνα αγροτοκτηνοτροφων , περιπου συνομηλικοι μας που εισηχθηκαν στο Οικονομικο της Νομικης (η "ελιτ" των οικονομολογων ας πουμε με μυαλο τοπογραφου μηχανικου), στην ΑΣΣΟΕ, την Βιομηχανικη Πειραια και θεσ/νικης (στην οποια παρεπιπτοντως εισηχθη ενας συμμαθητης μου -φρικιο με 6/20, αφου οι βασεις κατεβηκαν 2 φορες -για να συμπληρωθουν οι εισαγομενοι-γραφοντας οτι θυμοταν απο το 6-ταξιο τοτε γυμνασιο), διορισθηκαν σε τραπεζες και εφοριες , συνδικαλισθηκαν στην ΠΑΣΚ , και αλλες παραταξεις, απ΄οπου εχουν γινει βουλευτες η ακομη και εχουν υπουργοποιηθει Χ.Πρωτοππαπας, Α.Μακρυπιδης, Δ.Κουσελας, Α. Ρεγκουζας (ΝΔ), ...
    Απο το Οικονομικο της Νομικης προηλθε το καθηγητικο προσωπικο (Γ.Αλογοσκουφης,...), οικονομικοι ακολουθοι πρεσβειων, και με την συνδρομη μηχανικων που στραφηκαν προς τα οικονομικα- συμβουλοι εκπονησης μελετων (πολλακις παραγωγης "τεχνικοικονομικου χαρτοπολτου").
    Αρα, οι "φωστηρες της οικονομιας" και οι συνδικαλιστες του τραπεζικου τομεα , εκτος απο την προστασια των θεσεων εργασιας των δημοσιων τραπεζικων πυλωνων εχουν -επισης- καποια προβληματα αντιληψης λογω χαμηλης ευφυιας.
    Αν δεν αποδεικνυεται σκοπιμοτητα, τοτε πως ζηταμε να προβλεπουν τα επερχομενα προβληματα.Μπορουν;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που προσπαθώ χρόνια τώρα να δω και να πεισθώ είναι η γενική και απόλυτη εξυπνάδα των Ελλήνων.
    Αυτό το κάτι από την ευστροφία του Οδυσσέα.
    Κάπου στο βάθος ομολογώ πως κάτι βλέπω.
    Δεν είναι δυνατόν να μην προσέξει κάποιος το σπινθηροβόλο βλέμμα του Λιάπη ας πούμε.
    Να μη φοβάται κάποιος μην πιάσει φωτιά από τις σπίθες ευφυίας των Πρωτόπαπα Γιακουμάτου και Καρατζαφέρη.
    Να μη εντυπωσιάζεται κάποιος από το πλήθος προτάσεων της Αλέκας.
    Να μην υποκλίνεται κανείς στα παθιασμένα επιχειρήματα του Άδωνη.
    Τέλος δεν μπορεί να μην αισθανθεί κάποιος το αεράκι από τις ξεκάθαρες κρυστάλλινες θέσεις του Φώτη.
    Πολίτης σε απόλυτο black out.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω ισχυει γενικα το ρητο "και οι εσχατοι εσσονται πρωτοι!!!"

    Και αφου συζηταμε για τραπεζες και τραπεζιτες, ενα μικρο αποσπασμα απο το εξαιρετικο βιβλιο
    «Ο Αναρχικός Τραπεζίτης (και πέντε διάλογοι για την τυραννία)»
    Συγγραφέας: Φερνάντο Πεσσόα
    Εκδόσεις: Παρουσία
    ISBN: 978-6652-13-4
    Αρ. σελίδων: 123


    Κοίτα... Μπορείς να καταστρέψεις όλους τους καπιταλιστές του κόσμου, αλλά αν δεν καταστρέψεις το κεφάλαιο, ήδη σε άλλα χέρια, θα συνεχίσει, μέσα απ’ αυτά, την τυραννία του. Κατέστρεψε λοιπόν, όχι τους καπιταλιστές, αλλά το κεφάλαιο Πόσοι καπιταλιστές μένουν;...

    Αυτό το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι ήδη ατομικό, διακηρύσσει την χρησιμότητα και την ομορφιά της ελευθερίας και σαν καταπιεστής που επίσης είναι, διακηρύσσει την ανάγκη της και την ανάγκη του τέλους των αδικιών που την καταπιέζουν.....


    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Ενα ακόμη παράδειγμα νεοφιλελεύθερης φωνασκίας και προσφοράς υπηρεσιών προς το τραπεζικό κεφάλαιο λόγω... λόγω... όποιος το βρει κερδίζει επιταγή από τον Μιχάλη Σάλλα.

    Ξέχασες μόνο Γ.Προκοπάκη πάνω στη βιασύνη σου να μας πεις κάποια βασικά πράγματα:

    1)Ποιά είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ-και όχι η χρηματιστηριακή-αξία και περιουσία της ΑΤΕ και του ΤΤ που θα έβαζε στο χέρι ο (κάθε) Σάλλας.Περιουσία πολλαπλάσια του αντιτίμου που πρότεινε η Πειραιώς..

    2)Είναι ή δεν είναι κερδοφόρες η ΑΤΕ και το ΤΤ;Και πόσο;Και γιατί να πουληθούν εν τέλει;

    3)Πόσοι υπάλληλοι θα απολύονταν και ποιό θα ήταν το νέο εργασιακό καθεστώς γαλέρας που θα επιβαλόταν με στόχο το μέγιστο δυνατό ξεζούμισμα;

    4)Με ποιό δικαίωμα-θράσος το λέω εγώ-οι ιδιώτες τραπεζίτες που τσίμπησαν "δωράκι" 95-105 δις ευρώ από το κράτος τα τελευταία 3-4 χρόνια,έρχονται να "αγοράσουν" τις κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα όποια φιλέτα απέμειναν;

    5)Αφού συμπονάς τόοοσο πολύ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,γιατί να μην τις βοηθούσε το ελληνικό κράτος απευθείας με 1,5 δις;'Επρεπε πρώωωτα να χαρίσουμε στο Σάλλα ένα σκασμό λεφτά και μετά να έρθει αυτός να μας πετάξει λίγα ψίχουλα συμπόνοιας;

    6)Τελικά πόσα είναι τα λεφτά Άρη; Και Αρούληδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γρηγορούλη,
    1) Η πραγματική αξία είναι η εμπορική αξία. Ποιος άλλος θα αποτιμήσει την "πραγματική" αξία αλλά και τι νόημα έχει; Άνθρακες ο θησαυρός!
    2)Μια τράπεζα δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση. Δεν αρκεί να είναι κερδοφόρα. Πρέπει να έχει κεφάλαια να μπορεί να χρηματοδοτεί. Πολλές τράπεζες είναι διακοσμητικές. Ζήτα τους ένα δάνειο να δεις τι θα σου πουν...
    3)Άντε φτάσαμε στους υπάλληλους. Ωραία, ο πατέρας σου τι κάνει όταν δεν βγαίνει; Κρατά στο μαγαζί πέντε ενώ χρειάζεται δυο; Το πρόβλημα της ανεργίας δεν λύνεται με το να απασχολεί το κράτος τους ανέργους. Λύνεται με επενδύσεις και ανάπτυξη. Ακόμα κι ένα new deal έχει χρονικό πλαίσιο και στόχο, δεν είναι αιώνιο.
    4)Εγγυήσεις τσίμπησαν - ελάχιστο ρευστό. Είχε νομίζεις το κράτος να δώσει; Ταυτόχρονα δεκάδες δις καταθέσεων έφυγαν στο εξωτερικό. Γι αυτό οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια - στην Ελλάδα βλέπεις οι τράπεζες δεν παίρνουν κανένα ρίσκο.
    5)Ποιά λεφτά και πόσα χαρίζουμε στον Σάλλα; Σκέψου και λίγο πριν μιλήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την ερμηνεία και τις υποδείξεις της οικονομικής κρίσης απ'ότι καταλαβαίνω ασχολούνται δύο κύριες ομάδες.
    1. Οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
    Χωρίζονται στα δύο.
    Ένα μέρος προσπαθεί να προειδοποιήσει και να κατευθύνει τους κρατικούς μηχανισμούς και την αγορά με την καλή έννοια που λέει και ο Ψυνάκης.
    Το άλλο κομμάτι κάνει εξαγγελίες και ερμηνείες επηρεασμού με βάση τις παραγγελίες που έχει πάρει από πολιτικά ή πλουτοπαραγωγικά αφεντικά. Εννοείται με προσωπικά οφέλη. Με άμεση πληρωμή ή υψηλόβαθμες και οικονομικά ενδιαφέρουσες θέσεις.
    Αυτοί οι τύποι πρέπει να απομονωθούν και να δικασθούν για εσχάτη προδοσία.
    Σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι πως είναι εργασιακό τους δικαίωμα σε μία ελεύθερη αγορά.
    2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ
    Ένα μέρος τους αφουγκράζεται την αγορά και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να προειδοποιήσει για τα μελλούμενα και μπράβο τους.
    Ονοματίζοντας τους ερασιτέχνες δεν εννοώ που στερούνται τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
    Ο διαχωρισμός έχει να κάνει με το εάν ανήκουν στην γενεσιουργό οικονομική ελίτ ή όχι.
    Το άλλο μέρος είναι καθαρά καιροσκοπικό.
    Αυτό τινάζει στον αέρα το γενικό κλίμα του πληθυσμού, πολλές φορές ανώνυμα και χωρίς επιπτώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γρηγόρης
    Από Γ. Προκοπάκη

    Τώρα χωρίς βιασύνη, να τα πάρουμε ένα-ένα. Απλώς θα ήθελα να σου επισημάνω ότι εκτός από τους κακούς νεοφιλελεύθερους, υπάρχει και η βαρύτητα.

    1. Επειδή δεν ξέρω ποιά είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ αξία μιας τράπεζας, μπορώ να σου πω μόνον τη λογιστική αξία τους 31/12/2010 (το book value) από τους ισολογισμούς τους: ΑΤΕ 30 εκατομμύρια (σωστά διαβάζεις, τριάντα), ΤΤ 770 εκατομμύρια. Το σύνολο κάθε μιας των τραπεζών, όχι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου.
    2. Η ΑΤΕ βαθειά ζημιογόνος (μόλις 480 εκατομμύρια). Το ΤΤ κερδοφόρο μέχρι και το 2009, οριακό το 2010 λόγω κρίσης.
    3. Δεν γνωρίζω πόσοι θα απολύονταν και σε τι καθεστώς θα δούλευαν. Η Πειραιώς πάντως, περικοπές έκανε, κόσμο δεν απέλυσε τουλάχιστον δεν έγινε γνωστό.
    4. Δωράκι το κράτος δεν έκανε στις Τράπεζες. Οι προνομιούχες μετοχές έχουν τόκο 10% (σωστά διαβάζεις, δέκα τοις εκατό). Για τις εγγυήσεις των κάπου 70 δισ (τα τελευταία δεν έχουν κατανεμηθεί), οι τράπεζες πληρώνουν περίπου 1% στο δημόσιο. Μετά πληρώνουν ενεχυριαστικά στην ΕΚΤ, 0.75%-1.75%ανάλογα με το τι κάνουν, και δανείζονται από την ΕΚΤ (με κάλυψη πια 50%, δηλαδή για 1 δισ εγγύησης δημοσίου δανείζονται μισό) με 1.5%. Μετά, μεταξύ άλλων, δανείζουν το ΙΚΑ με κυλιόμενα repos για 3.5%. Οφείλουν να κρατάνε και τη ρευστότητα για να περάσουν τα stress tests. Στις 13/5 η τράπεζα Πειραιώς αύξησε το επιτόκιο σε 14% (σωστά διαβάζεις, δέκα τέσσερα) σε ομόλογο δικό της εγγυημένο από το δημόσιο (η εγγύηση είναι απλώς μια επιστολή) για να μπορεί να δανειστεί κάτι παραπάνω από την ΕΚΤ.
    5. Αυτό είπα: να δώσει τα λεφτά σε μια τράπεζα με κεφαλαιακή επάρκεια (ήδη) ώστε να μπορεί να τα κυκλοφορήσει. Όταν δίνεις λεφτά τα οποία μένουν σε λογαριασμό για να τα δει ο ελεγκτής, αυτά είναι παρκαρισμένα.

    Το τελευταίο σημείο είναι αυτό που στον αντινεοφιλελεύθερο οίστρο σου έχασες. Η ουσία είναι ότι στερείς ρευστότητα από την αγορά για να περάσει οριακά μια τράπεζα τα stress tests. Επειδή δε η συγκεκριμένη τράπεζα είναι ψιλοπεθαμένη (όλα τα δάνεια της χρυσής εποχής Λάμπρου, τα αγροτικά, της Ζάχαρης, ... - γι αυτό και η λογιστική αξία είναι στραγάλια), οι μάγκες της αγοράς βουτάνε το φρέσκο χρήμα σου. Την περασμένη εβδομάδα έβαλε ΟΛΟΦΡΕΣΚΑ 1.144 δισ το δημόσιο. Σήμερα η αξία της συμμετοχής του είναι κάτω από 700 εκατομμύρια. Σε μια βδομάδα! Έχει βέβαια εξανεμισθεί και η αξία που θα τσούρνευε ο Σάλλας! όσο για τα πιθανά χρηματιστηριακά παιχνίδια, πριν πεις κάτι σκέψου ότι το Δημόσιο κατέχει 89.5%. Από το υπόλοιπο 10% ένα κομμάτι έχει το ΤΠκΔ, ένα το ταμείο των εργαζομένων, κάποιο ποσοστό οι ανάδοχοι της αύξησης και το υπόλοιπο η αγορά. Πριν την αύξηση το δημόσιο είχε 74% - δηλαδή δεν ήθελε να μπει κανείς. Το δικαίωμα διαπραγματευόταν απούλητο στα 0.01 ευρώ (η ελάχιστη τιμή στα συστήματα του ΧΑ).

    Ποτέ δεν είπα ότι έπρεπε να πουληθεί κάτι στην Πειραιώς. Υπήρχε καταγεγραμμένη τιμή προσφοράς και συνέβη να τη έχει κάνει η Πειραιώς. Η πρακτική λέει ότι αν γινόταν deal θα πήγαινε ψηλότερα.



    Πρέπει πάντως να παραδεχτείς: όσα και να μου δίνει ο Σάλλας, τα αξίζω.

    Μια και είπαμε ποιός αξίζει τι. Ο κ. Πανταλάκης 9αρχηγός της ΑΤΕ) έχει ετήσιες απολαυές 299 χιλιάδες ευρώ. Η κα Λάζαρη, υπαρχηγός, η προηγούμενη θέση της (μέχρι δεκέμβριο 2009) ήταν στο μορφωτικό ίδρυμα της Εμπορικής, απολαμβάνει κάπου 280 χιλιάδες ευρώ. Αν το όνομα σου θυμίζει κάτι, σωστά! [Ενημερωτικό Δελτίο ΑΜΚ ΑΤΕ, σελ 136-137 τα βιογραφικά, σελ 146 οι απολαυές]

    Μακάρι να πλήρωνε και μένα έτσι ο Σάλλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "πράγμα" με τους έλληνες αριστερούς είναι πως ξεκινάνε απο την υπόθεση οτι μια κρατική τράπεζα (ή κρατική επιχείρηση) στην ελλάδα μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει χωρίς κατασπατάληση και χωρίς διαπλοκή.

    Ναι γίνεται, και γίνεται μάλιστα εύκολα! Ως προς αυτό οι έλληνες αριστεροί είναι σούπερ-υπεραισιόδοξοι.

    Ως προς όλα τα άλλα είναι υπεραπαισιόδοξοι. Πχ πιστεύουν ακράδαντα οτι η όποια αξιολόγηση είναι διαβλητή και μαύρη κατάρα.

    Παράξενη η αριστερή ψυχοσύνθεση μα τόν Δία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η λογιστικη αξια ή η χρηματιστηριακη αξια δεν αποτελουν βασικη μεθοδο αποτιμησης.
    Υπαρχουν αρκετες μεθοδοι οπως η:
    -prospectrive per
    -asset-based valuation
    -discounted cash flow model
    -comparable companies approach model
    -adjusted net asset value(βασει στοιχειων ενεργητικου)
    etc.

    Συνηθως χρησιμοποιουνται συνδυαστικα δυο ή περισσοτερες, γιατι η χρηση πχ της χρηματιστηριακης αξιας σε περιοδο υφεσης απλα μειωνει το τιμημα.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU