Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Τι θα συζητήσουν στην έκτακτη σύνοδο; Μια επιτέλους συνολική λύση ή νέα μαθήματα ηθικολογίας από τον μεγάλο αμαρτωλό;


ευρωπαϊκή σύνοδος καλλωπισμού;

Η σκοπιά του Ιστορικού: "Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία; Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές." Επίσης: 
"Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες."

Χρειάζεται λοιπόν αυτογνωσία από όλες τις πλευρές. Η πολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης είναι απαραίτητη για το ξεπέρασμα της κρίσης. Ας λύσει ο καθένας τα ιδιαίτερα προβλήματά του (τις εθνικές παθογένειες) με συντονισμένες εσωτερικές προσπάθειες και την απαραίτητη κοινοτική αλληλεγγύη αλλά δεν χρειάζονται εθνικισμοί και αφ' υψηλού υποδείξεις για εσωτερική κατανάλωση. Το καλύτερο θα ήταν η επίσπευση της πολιτικής ενοποίησης. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε όλα τα ενδεχόμενα δεν είναι μόνο ανοιχτά αλλά κάποια θα γίνουν και υποχρεωτικά: ο χαμένος δεν έχει και πολλά να χάσει... Αυτό είναι και το πραγματικό επίδικο των έκτακτων συνόδων του καλοκαιριού και όχι μια ακόμη καλλωπισμένη αναβολή μιας συνολικής λύσης. (ΑΣ)

Συνέντευξη του Albrecht Ritsch, (καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. 

Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά;
Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη.
Spiegel
: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.
Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. 
Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. 
Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.
Spiegel
: Τι ακριβώς συνέβη τότε;
Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1ου Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. 
Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.
Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;
Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. 
Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). 
Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. 
Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.
Spiegel
: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. 
Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. 
Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;
Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.
Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;
Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.
Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;
Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. 
Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.
Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;
Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. 
Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. 
Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. 
Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.
Spiegel: Πως είπατε;
RitschlΒεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. 
Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. 
Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. 
Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.
Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. 
Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;
Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. 
Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. 
Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. 
Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. 
Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.
Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.
Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. 
Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. 
Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. 
Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.
Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;
Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.
Spiegel: Τι εννοείτε;
Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». 
Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.
Spiegel
: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;
Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. 
Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. 
Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. 
Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. 
Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.
Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker
(καθηγητής “Ιστορίας της Οικονομίας”)


12 σχόλια:

  1. ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ... ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ -1
    ....Η συνθήκη των Βερσαλλιών (1919) τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με σημαντικότερους όρους την απώλεια εδαφών και όλων των αποικιών, καθώς και τον περιορισμό των στρατιωτικών δυνάμεων της Γερμανίας. Μία από τις πιο σημαντικές όριζε ότι η Γερμανία αποδεχόταν την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες. Αρχικά το συνολικό ποσό ανήλθε στα 269 εκατομμύρια χρυσά μάρκα, αργότερα τον ίδιο χρόνο, το ποσό περιορίστηκε στα 132 δισεκατομμύρια μάρκα, που παρέμενε αστρονομικό …, τόσο λόγω του ύψους του ποσού όσο και γιατί η Γερμανία θα έπρεπε να πληρώνει μέχρι το 1984… Τον Μάιο του 1929 το ποσό περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο στα 112 δισεκατομμύρια χρυσά μάρκα (και για περίοδο 59 ετών (1988).
    Παρόλ' αυτά, μετά το Κραχ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 1929, και τη μεγάλη οικονομική κρίση, τέθηκε μορατόριουμ πληρωμών για το 1931-2, κατά τη διάρκεια του οποίου η Συνδιάσκεψη της Λωζάννης ψήφισε υπέρ της κατάργησης των αποζημιώσεων. Μέχρι τότε, η Γερμανία είχε πληρώσει μόνο το ένα όγδοο του ποσού που απαιτούνταν από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. … Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κατέληξε να μην πληρώνει καθόλου καθαρές αποζημιώσεις, λαμβάνοντας αμερικανικά εμπορικά δάνεια για να πληρώνει για τις αποζημιώσεις, προτού τελικά τις αποκηρύξει πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 1930.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΤΥΦΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΗΘΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ

    ....Λοιπόν, όταν τα άλλα ευρωπαϊκά έθνη - προ αιώνων- είχαν γίνει κράτη, εξερευνήσει όλη των γη, αποκτήσει εμπορικούς σταθμούς και αποικίες, πρώτες ύλες, άπλετους ζωτικούς χώρους, ένα “αδικημένο” κράτος, μόλις 60 ετών (το 1821 η Γερμανική Ομοσπονδία, αποτελείτο από 39 κρατίδια) θέλησε με “αίμα και σίδερο” να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του, όχι με αόρατους και ορατούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, αλλά με την ιστορία (μάλλον με την …..προϊστορία) του.

    ”Η Γερμανία … του Τρίτου Ράιχ, ακολουθεί από το 1933 αυστηρή επεκτατική πολιτική: Το 1938 o Αδόλφος Χίτλερ, ενσωματώνει την Αυστρία στο Ράιχ(Anschluss)…Αμέσως μετά εκκένωσε και κατέστρεψε τα χωριά των γονέων και των παππούδων του (Ντόλερσχαϊμ και Στρόνες) στην βορειοδυτική Αυστρία και τα μετέβαλε σε πεδία ασκήσεων του στρατού… Οι … βιογράφοι του πιστεύουν ότι ο λόγος γι’ αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αναζητηθεί στην ασαφή και μη απαλλαγμένη από αιμομιξία καταγωγή του...

    Eξασφαλίζει με την συμφωνία του Μονάχου την προσάρτηση της Σουδητίας (περιοχή Γερμανόφωνων της Τσεχοσλοβακίας) στο Ράιχ.. Με την κατάληψη της υπόλοιπης Τσεχοσλοβακίας, τα άλλα κράτη, επιτέλους, συνειδητοποιούν ότι η Γερμανία ακολουθεί αχόρταγη επεκτατική πολιτική. Με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας στις 1 Σεπτεμβρίου 1939 αρχίζει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοιχίζει της ζωές περίπου 55 εκατομμυρίων ανθρώπων. Για το Γερμανικό Ράιχ ο πόλεμος αυτός τελειώνει στις 8 Μαΐου 1945 με συνθηκολόγηση άνευ όρων.”

    “Την περίοδο 1941-1945, ο Ελληνικός λαός γνώρισε … την πιο σκληρή, την πιο αιμοβόρα κατοχή στη μακραίωνη ιστορία του : Διαμελισμός της εθνικής του υπόστασης και μοίρασμα των εδαφών της σε άλλα κράτη. Ωμή λεηλασία του εθνικού πλούτου, αρπαγή περιουσιών των πολιτών. Γενοκτονία με την πείνα, την ομηρία, τις ομαδικές εκτελέσεις, τα ολοκαυτώματα. Η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες αναλογικά απώλειες στον πληθυσμό της από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Έχασε το 13,5% του πληθυσμού της. “

    Η συνέχεια είναι γνωστή: ήττα για το γερμανικό έθνος, νεκρούς το 10,0% περίπου του πληθυσμού της (5,5 εκατ. στρατιωτικούς και ανεξακρίβωτο πλήθος αμάχων από 1,1, έως 3, 1 εκατ.) και τραυματίες, καταστροφές πόλεων και υποδομών, πείνα, εξαθλίωση, εσωτερική προσφυγιά, αλλά και ψυχικό τραύμα. Διαίρεση : Δυτική και Ανατολική Γερμανία. Δυτικό και Ανατολικό Βερολίνο -Τείχος. Ψυχρός πόλεμος. Μυστικές υπηρεσίες χωρών ΝΑΤΟ, KGB και Stasi.

    Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Γερμανοί ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις ενοχές τους (αβάστακτο μαρτύριο γι 'αυτούς), για την εγκληματική δράση των υπηκόων του Τρίτου Ράιχ-συγγενών τους, και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση της χώρας τους, καθώς και την ανάκτηση της ταυτότητά τους,. Μη μπορώντας να ξεπεράσουν την βιωμένη πραγματικότητα, δημιούργησαν μηχανισμούς απώθησης του “γερμανικού τραύματος ” με την απάθεια, την αυτοαναισθητοποίηση και την σιωπή,

    Στις προϋποθέσεις που οδήγησαν στην επιτυχία του γερμανικού οικονομικού θαύματος, δεν περιλαμβάνονται μόνον οι τεράστιες επενδύσεις του σχεδίου Marshal, η έκρηξη του ψυχρού πολέμου και η αχρήστευση των απαρχαιωμένων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από τα σμήνη των συμμαχικών βομβαρδιστικών, αλλά και το τυφλό εργασιακό ήθος που είχε καλλιεργηθεί από το ολοκληρωτικό καθεστώς, η ικανότητα αυτοσχεδιασμού της οικονομίας υπό απειλή και ο έμπειρος χειρισμός του αλλοδαπού εργατικού δυναμικού (στο οποίο συμμετείχαν και αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες). Καταλυτική επίδραση είχε όμως, η εθνική σιωπή, το κρυφό μυστικό ότι η μεταπολεμική Γερμανία θεμελιώθηκε πάνω στα καταπλακωμένα πτώματα των βομβαρδισμών, που ενίσχυσε και ενισχύει ακόμη τους δεσμούς των πολιτών της.....

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία, ας παίξομε το χαρτί των Ναζί. Ίσως έτσι πάψουμε να έχουμε ελλείμματα!
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @mikroapories
    Αν αυτο καταλαβες τοτε δεν εισαι μικροαποριες αλλα μεγαλοπαρανοησεις.

    "...Μέχρι τότε, η Γερμανία είχε πληρώσει μόνο το ένα όγδοο του ποσού που απαιτούνταν από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών. … Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης κατέληξε να μην πληρώνει καθόλου καθαρές αποζημιώσεις, λαμβάνοντας αμερικανικά εμπορικά δάνεια για να πληρώνει για τις αποζημιώσεις, προτού τελικά τις αποκηρύξει πλήρως στις αρχές της δεκαετίας του 1930..."

    "....πολλοί Γερμανοί ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις ενοχές τους (αβάστακτο μαρτύριο γι 'αυτούς), για την εγκληματική δράση των υπηκόων του Τρίτου Ράιχ-συγγενών τους, και να αρχίσουν την ανοικοδόμηση της χώρας τους, καθώς και την ανάκτηση της ταυτότητά τους. Μη μπορώντας να ξεπεράσουν την βιωμένη πραγματικότητα, δημιούργησαν μηχανισμούς απώθησης του “γερμανικού τραύματος ” με την απάθεια, την αυτοαναισθητοποίηση και την σιωπή...."

    Δηλ. ηθελα να επαναλαβω οτι οι Γερμανοι ειναι οι μπαταχτσηδες του 1ου και 2ου παγκοσμιου πολεμου και αναισθητοι συναισθηματικα.

    Εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως να ζητούσαμε και από τους Τούρκους αυτά που μας χρωστάνε;
    mikroapories

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι μόνο από τους Τούρκους αλλά και από τους Σταυροφόρους, τους απόγονους του πειρατή Μαυρογένη από τους Αιγύπτιους και τους Σαρακηνούς.
    Όταν δεν μπορείς να τα πάρεις από τους πολιτικούς και τους νταβατζήδες του Ελληνικού δημοσίου και από την εκκλησία ΑΕ. Τότε το μόνο που σου μένει είναι να αρχίσεις τις μαλακίες.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μηπως, λεω μηπως, το 1989, οταν κατερρεαν τα καθεστωτα του υπαρκτου , ναι αυτα με την γραφειοκρατια και τα "στελεχη" με προνομοια και απολαβες αναλογα με τα αντιστοιχα των καπιταλιτιστικων χωρων, γυρω στα 18 γραφτηκατε στην ΚΝΕ οπως ο μεγας Αλεξης Τσιπρας ;

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως να σοβαρευτούμε λίγο, αντί να αρπάζουμε την ευκαιρία να "αποφαινόμαστε" ότι μας φταίνε οι ξένοι, σε στύλ, "Να το ομολογούν και οι ίδιοι(;)".
    Το λιγότερο που με απασχολεί είναι η οικονομική χρεοκοπία.
    Οχι ότι δεν είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά , είναι ένα τίποτε μπροστά στην "Χρεοκοπία της Δημοκρατίας" μας.
    Αν μας σώσουν θα είμαστε μια μπανανία. Αν σωθούμε μόνοι μας, τότε ακόμη και φτωχοί, θα εχουμε κάνει κάτι.
    Τα οικονομικά προβλήματα θα τα λύσουμε.
    Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε κουτοπόνηροι, πρώτα απ'όλα.
    Το τελευταίο έχει σαφή αποδέκτη. Θα το καταλάβει ο ίδιος και καλό είναι να καταλάβει ότι το καταλαβαίνουν και οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Κωστής
    Βαλε την σοσιαλιστικη-οικολογικη-αντιμνημονιακη πλατφορμα σου και αν συμφωνησουν αλλα 3,5 εκατομμυρια ψηφοφοροι, στις επομενες , αντε στις μεθεπομενες εκλογες θα την παρουμε την εξουσια.

    Οποτε πανω στην παραζαλη της μεγαλης σοσιαλιστικης νικης, θα χαρισουμε ολα τα δανεικα κι αγυριστα της ναζιστικης γερμανιας. Δεν θα ζητησουμε ουτε καν τα δικαιωματα σεξουαλικης ικανοποιησης των γερμανιδων τουριστριων για την εικοσαετια 1965-1985. Το 1975 η Μερκελ ηταν 21 χρονων, επειδη ειχε το δικαιωμα να ταξιδευει, λετε να περασε απο τα ελληνικα νησια, εκεινη την κρισιμη δεκαετια;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ

    Η Merkel κόρη λουθηρανού πάστορα και δασκάλας γεννήθηκε στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας, όπου η οικογένεια μετακόμισε. Η Angela διάβαζε πάντα όλα τα μαθήματα της, άσχετα αν συμφωνούσε η όχι .Σπούδασε στο πανεπιστήμιο και έγινε μέλος του περιφερειακού προεδρείου της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ) και γραμματέας агит проп της οργάνωσης μέχρι το 1984, παντρεύτηκε 23 χρονών και χώρισε στα 28, και έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. (Σ.Σ. : Το агит проп («αγκίτ προπ») προέρχεται από τις λέξεις «αγκιτάτσια» και «προπαγάνδα». Η «αγκιτάτσια» έχει σκοπό να διεγείρει το συναίσθημα και την ψυχή του αποδέκτη, ενώ η «προπαγάνδα» είναι η πολιτική επιχειρηματολογία που απευθύνεται στο νου του).

    Σύμφωνα με τον βιογράφο της (και καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης), η δυνατότητα της οικογένειας να ταξιδεύει ελεύθερα από την Ανατολική στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, καθώς και η κατοχή δύο αυτοκινήτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο πατέρας της Merkel είχε μια σχέση «συμπάθειας» με το κομμουνιστικό καθεστώς. Τέτοια ελευθερία και προνόμια για οικογένεια Χριστιανού ιερέα, θα ήταν αδύνατο να εξηγηθούν διαφορετικά στην Ανατολική Γερμανία.
    ..............................
    ”Η αποκάλυψη του σκανδάλου των "μαύρων λογαριασμών" του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) το 1999 σημάδεψε την πολιτική ζωή της Γερμανίας το 2000 και εκτόξευσε διαδοχικά την σταδιοδρομία της Angela Dorothea Merkel…μέχρι την καγκελαρία. Αποκαλύφτηκε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης της κομματικής οργάνωσης μέσω λογαριασμών στην Ελβετία. Οι ανώνυμες αυτές "δωρεές" ανέρχονταν συνολικά στα 6,1 εκατομ. ευρώ, ενώ ο Χέλμουτ Κολ κατηγορηματικά αρνήθηκε να αποκαλύψει σχετικά με την προέλευση των παράνομων δωρεών. Τον Δεκέμβριο του 1999 η Μέρκελ δημοσίευσε άρθρο όπου απαίτησε στο όνομα του κόμματος την ανεξαρτητοποίηση από τον Κολ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως μέλος του προεδρείου, που ήταν αποφασισμένο να θέσει τέλος στο "σύστημα Κολ". Σχετικά με την αποστασιοποίηση από τον Κολ, θα πει αργότερα: "Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις." Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε …Στις 16 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, …, αφού πριν παραδέχτηκε ότι και αυτός είχε δεχτεί παράνομη δωρεά για το κόμμα από εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU. Ωστόσο η προέλευση των παράνομων δωρεών έμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα.”

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφώτιστε. Δεν είσαι εσύ ο αποδέκτης. Εσύ ανήκεις σε άλλη κατηγορία.
    Αυτών που -με κόπυ πέιστ- τα ξέρουν όλα και που είναι σε όλους γνωστό, ότι μας ενοχλούν πολύ , εμάς που τα ξέρουμε όλα.
    Και κόψε τα πολλά ρατσιστικά και τα γαμησιάτικα. Θα πάθεις τίποτε. κανέναν προστάτη , κανένα νόσημα και θα τρέχουν άδικα οι γιατροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Κωστής
    “Οι χαζοί αντιγράφουν οι μεγαλοφυΐες κλέβουν”
    ........
    Οι Ευρωπαίοι, και ειδικότερα οι Γερμανοί , δεν είχαν καταλάβει με ποιους είχαν να κάνουν. Οι Έλληνες είχαν κλέψει το φοινικικό αλφάβητο, το οποίο γνώρισαν καθώς ταξίδευαν στα τέλη του 9ου π.Χ. αιώνα στην ανατολική Μεσόγειο και είχαν δημιουργήσει το ελληνικό εδώ και 27 αιώνες(κατά μία ρήση που αποδίδεται στον P. Picasso “Οι χαζοί αντιγράφουν οι μεγαλοφυΐες κλέβουν”). Είχαν φθάσει μέχρι την Ινδία με τον Μ. Αλέξανδρο…..Έπαιρναν εργολαβικά την είσπραξη φόρων από τους Τούρκους και τους διπλασίαζαν (οι κοτζαμπάσηδες). Ο ιστορικός Οικονόμου μας λέει: “Κατά τα τελευταία προ της Επαναστάσεως έτη …..η καλλιεργημένη έκτασις η οποία ανήκε εις τους Τούρκους και εις το Τουρκικόν Δημόσιον μόλις έφθανε τα 6.368.720 στρέμματα έναντι 9.521.200 στρέμματα πού ανήκαν στους Έλληνες” Πολλές φορές η φτωχολογιά ζήταγε την βοήθεια των Τούρκων για να γλυτώσει από τους Κοτζαμπάσηδες….

    Η ιστορικη αληθεια ποτε δεν ειναι ρατσιστικη. Οσο για το sex & pol ειναι θεμα στυλ και δεν ανεχομαι παρεμβασεις η παρεναισεις .

    Μη ζηλευεις την γενια μου 1ο ετος ΕΜΠ στα γεγονοτα της 17 Νοεμβρη(56)τοσο για τις εμπειριες της , την ανεση της σε ολα τα θεματα (παρεες,ταξιδια, σεξουαλικη ελευθερια χωρις το AIDS,κ.λ.π.)ιδιως για την συντροφικοτητα και την αλληλεγγυη (λ.χ. τωρα εχω ενα συμμαθητη μου απο το δημοτικο και πινουμε μπυρες στο γραφειο).

    Βαλε την σοσιαλιστικη-οικολογικη-αντιμνημονιακη πλατφορμα σου και αν συμφωνησουν αλλα 3,5 εκατομμυρια ψηφοφοροι, στις επομενες , αντε στις μεθεπομενες εκλογες θα την παρετε την εξουσια.
    Και σας περιμενουν οι οικονομικες συνθηκες του 1975 !!!!

    Αλλα ξερετε να τις ζησετε;
    Η θα σας τρεχουμε στα ψυχιατρεια;

    Εντελως μα εντελως Αφωτιστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU