Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ελληνική εξαίρεση


Άρμα Λαϊκισμού...


Μόνο εδώ οι πολιτικές δυνάμεις δεν βρήκαν κοινό παρονομαστή εθνικής συνεννόησης


του Γιάννη Βούλγαρη*

Η πρόσφατη Σύνοδος της Ε.Ε. απογοήτευσε τους διεθνείς κύκλους που ποντάρουν στη χρεοκοπία του ευρώ και διέψευσε τις εγχώριες φωνές που είτε επιθυμούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας είτε την προκρίνουν ως λύση. Μένοντας πράγματι στον κοινό παρονομαστή των εκτιμήσεων των ξένων και εγχώριων ειδικών, η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα για τη διάσωση της ευρωζώνης χωρίς να δώσει μια οριστική «συστημική λύση». Η Ελλάδα βγήκε ανακουφισμένη καθώς απομάκρυνε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και εξασφάλισε μια μακρά περίοδο για να ρυθμίσει τα του οίκου της, να ελέγξει δηλαδή τα δημοσιονομικά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Υπάρχει και ένα πρόσθετο πολύ σημαντικό όφελος. Η συνειδητοποίηση εκ μέρους των ευρωπαίων ηγετών και των δανειστών ότι η λύση του ελληνικού προβλήματος πρέπει να περιλαμβάνει μια ουσιαστική αναπτυξιακή βοήθεια όχι μόνο για τη βραχυχρόνια αντιμετώπιση της ύφεσης αλλά για τη μακροπρόθεσμη αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 21/7, η Ελλάδα εξαρτάται περισσότερο από τον εαυτό της. Αυτό είναι το ευτύχημα αλλά και η ανησυχία. Οι διεθνείς αγορές δεν μπορούν πλέον εύκολα να πνίξουν την Ελλάδα, ο μόνος κίνδυνος προέρχεται από το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Από την ανεύθυνη δημαγωγία του πολιτικού - μιντιακού συστήματος και τον ογκούμενο στην κοινωνία αντιπολιτικό λαϊκισμό. Ας το υπογραμμίσουμε με έμφαση. Μέσα στο πανόραμα της κρίσης της ευρωζώνης, η Ελλάδα συνιστά μια θλιβερή πολιτική εξαίρεση. Είναι η μόνη χώρα που έπεσε στη δίνη της κρίσης και οι πολιτικές της δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να βρουν έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή εθνικής συνεννόησης. Ούτε καν να κατανοήσουν το μέγεθος της κρίσης. Δεν μιλώ για τη διαβόητη συναίνεση με τον Α. Σαμαρά, αλλά το στοιχειώδες καθήκον εθνικής συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων ώστε να ισχυροποιήσουν διεθνώς τη χώρα. Αυτό έκαναν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Στη Γερμανία επίσης, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι προκειμένου να σωθεί το ευρώ θα στηρίξει κοινοβουλευτικά όποιον συμβιβασμό κάνει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Πού οφείλεται αυτή η θλιβερή ελληνική εξαίρεση; Ασφαλώς στην παγιωμένη παράδοση του μικροκομματισμού, στην επικράτηση του αρνητισμού, της ψευτοπόλωσης και της αφόρητης δημαγωγίας ως πολιτικού ύφους της μεταπολιτευτικής περιόδου. Και δομικότερα, στην ενισχυμένη αυτονομία που είχε το ελληνικό πολιτικοκομματικό σύστημα έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, γεγονός που επέτρεπε την εκδήλωση σε αυτό το επίπεδο αυθύπαρκτων και αυτοτελών συγκρούσεων, είτε ερήμην είτε εις βάρος του γενικού συμφέροντος. Ας μη βιαστούμε όμως να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες και τα κόμματα. Εδώ κακοφορμίζουν παλαιές πληγές και δοκιμάζονται βαθύτερες έννοιες - σύμβολα. Οπως, π.χ., το έθνος. Ξέρουμε ότι ο ελληνικός εθνικισμός είχε συχνά μια αμυντική λειτουργία, παρήγαγε ένα φοβικό και περιχαρακωμένο «εμείς» έναντι πραγματικών ή φαντασιακών εχθρών. Σήμερα όμως διαπιστώνουνε ότι στην κορύφωση της κρίσης αυτό το «εμείς» στένεψε τόσο ώστε να αναφέρεται μόνο στον «κλάδο μου», στη «συντεχνία μου», στο «κόμμα» μου, στην οικογένεια ή στο άτομό μου, νομιμοποιώντας την αδυσώπητη φυσικότητα με την οποία η μία ομάδα επιτίθεται στην άλλη και όλες από κοινού στην κοινή προσπάθεια ανάκαμψης. Τόνοι εθνικής ρητορείας, ατέλειωτες διατριβές περί της ελληνικότητας, αδυνατούν σήμερα να παραγάγουν ένα στοιχειώδες αίσθημα αλληλεγγύης έναντι του κοινού κινδύνου και ένα υπόβαθρο κοινωνικής συνοχής. Σαν το έθνος να ήταν ευχάριστο παραμύθι για την εποχή των παχέων αγελάδων, όταν η κοινωνική ανοδικότητα και η ευμάρεια ομογενοποιούσαν την κοινωνία, και στην εποχή των ισχνών αγελάδων να μετατράπηκε σε ψευδεπίγραφο σύμβολο.

Αλλη ενδημική τάση του κοινωνικοπολιτικού μας βίου που αναθερμάνθηκε με την κρίση είναι ασφαλώς ο αντιπολιτικός λαϊκισμός, η διάχυτη δηλαδή καχυποψία και καταγγελία της «επίσημης πολιτικής», των «πάνω», των πολιτικών και γενικότερα των ελίτ. Με την ίδια ευκολία που η κοινωνία και οι συντεχνίες συναλλάσσονταν μαζί τους στην εποχή των παχέων αγελάδων επ' αμοιβαίω όφελος, με την ίδια ευκολία τώρα επιτίθενται εναντίον τους, χρεώνοντάς τους κατά απόλυτο και γι' αυτό άδικο τρόπο τις ευθύνες για την κρίση. Είναι μια εκδήλωση της παλαιάς αντιφατικής συνύφανσης της «κρατολατρείας» με τον αντικρατισμό. Η διάλυση των μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων και η απαξίωση των συνδικαλιστικών ηγεσιών ενισχύουν τον αντιπολιτικό λαϊκισμό και την ατομιστική αναρχοειδή κινητοποίηση που επενδύονται ιδεολογικά με όλες τις διαθέσιμες στο συλλογικό φαντασιακό αναπαραστάσεις. Τον «καλό λαό» ή την «καλή κοινωνία πολιτών» που αντιπαρατίθενται στους «ισχυρούς», στους «ξένους» και στους κακούς πολιτικούς. Τη βία που επιζητεί να νομιμοποιηθεί σαν απάντηση στη «βία του συστήματος», αδιαφορώντας για τις κατακτημένες ηθικές και πολιτικές αξίες της δημοκρατίας. Την «ταξική πάλη» που ως έννοια και κατάσταση ξεχειλώνει ιδεολογικά για να περιλάβει πολύ συζητήσιμες από την άποψη του γενικού συμφέροντος κοινωνικές διεκδικήσεις και συγκρούσεις.
Τα πιο πάνω φαινόμενα τροφοδοτούν μια έρπουσα κρίση νομιμοποίησης του κράτους, που γίνεται απτή στην αθέτηση των αμοιβαίων υποχρεώσεων κράτους - πολίτη (άρνηση πληρωμής των φόρων, αλλά και απαράδεκτη καθυστέρηση του κράτους να καταβάλει τις οφειλές του στους ιδιώτες), στη διάχυση των παντοειδών ανομικών συμπεριφορών, στην κρίση κύρους των κεντρικών κρατικών θεσμών, καθόσον η Δικαιοσύνη δικάζει με καθυστέρηση χρόνων και η Αστυνομία έχει επιλέξει τη σύγκρουση δακρυγόνο εναντίον μολότοφ χάνοντας βαθμιαία το πλεονέκτημα της στολής, δηλαδή του κράτους.
Είναι φανερό ότι πίσω από αυτήν την έρπουσα και εξαιρετικά επικίνδυνη κρίση νομιμοποίησης του κράτους βρίσκεται η απώλεια προσανατολισμού της ελληνικής κοινωνίας, η αίσθηση αδιεξόδου και προοπτικής. Θα ήταν ανόητο να θεωρήσουμε ότι μια σκληρή οικονομική πολιτική που είναι υποχρεωμένη να αλλάξει σε ελάχιστο χρόνο κακοδαιμονίες δεκαετιών θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς μαζικές αντιδράσεις, χωρίς βίαιες συγκρούσεις, χωρίς πολλαπλό πολιτικό κόστος. Η διαφορά είναι αν αυτή η συγκρουσιακή κατάσταση τείνει προς τη διαυγέστερη διατύπωση των πραγματικών διλημμάτων, τη δόμηση ρεαλιστικών εναλλακτικών σχεδίων, επιλογών και συμμαχιών ή αν, αντιθέτως, παροξύνει όλα τα αρνητικά στερεότυπα και τις κακοδαιμονίες του πολιτικοκοινωνικού μας βίου. Σήμερα συμβαίνει το δεύτερο. Μπορεί να αντιστραφεί αυτή η τάση; Το νέο σκηνικό που δημιούργησε η Σύνοδος Κορυφής, η περίφημη πλέον «ανάσα» που μας έδωσε, βαθιά ή όχι, βοηθά. Είναι φανερό ότι η ενδεχόμενη αναστροφή δεν θα έρθει από τις αντιπολιτεύσεις, καθώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επενδύσει ανοιχτά και καθαρά στην μικροκομματική εκμετάλλευση της κρίσης. Ετσι, η πιθανότητα αναστροφής βρίσκεται στα χέρια της κυβερνητικής παράταξης. Στη συνοχή της, στην αποφασιστικότητά της και στην ικανότητά της να ανασυγκροτήσει την πλειοψηφούσα στάση ανοχής της κοινής γνώμης που είχε σχηματιστεί τους πρώτους μήνες όταν έγινε αντιληπτό το μέγεθος της κρίσης. Να συναντηθεί δηλαδή με τις υπάρχουσες κοινωνικές δυνάμεις που επιμένουν να εντάσσουν την ατομική, οικογενειακή ή συλλογική αγωνία σε μια ευρύτερη οπτική γενικού συμφέροντος και εθνικής ανασύνταξης.


*Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 30/7/11

19 σχόλια:

  1. Η ΕΕ και το ευρώ είναι δημιουργήματα των πολυεθνικών και γι΄αυτό πολύ ισχυρά.
    Χωρίς να το επιδιώκουν όμως, αντικειμενικά, βοηθούν να δημιουργηθεί η Ευρωπαική Ενωση των εργαζομένων σαν αντίπαλο δέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει,είναι εξευτελιστικό να γίνεσαι παπαγαλάκι ενός φθίνοντος συστήματος,αλλά και ο κύριος καθηγητής έχει ανάγκες,πρέπει να ζήσει!

    Τουλάχιστον να έπαιζε κάποια καινούργια κασέτα.Αυτή είναι φθαρμένη πλέον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ψηφιακή εγγραφή του πρόντος μάλιστα, Γρηγόρη, δεν έχει κίνδυνο. Αυτές που έχουν πια λιώσει είναι του 1917 που χρησιμοποιείς εσύ και η ανταρσύα, συριζα, κκε, νδ κλπ - το άρμα λαϊκισμού με λίγα λόγια:)
    Αν ακούγατε τον κο καθηγητή ίσως και κάτι να άλλαζε στο δικό σας συστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κόβουμε τα δωρεάν συγγράμματα από τους φοιτητές,αυξάνουμε τα κονδύλια των παπαγάλων για ψηφιακές εγγραφές.

    Χειροκρότα ρε,τί σου ζητάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από ήττα σε ήττα μέχρι την τελική νίκη.
    Ή αλλιώς η επανάληψη μητέρα της μάθησης.
    Ανά έτος επανερχόμαστε να διατυπώσουμε την νέα πολιτική κατάσταση για τα γεγονότα.
    Ο συμπαθής κατά τα άλλα Βούλγαρης αδικεί το εαυτό του με την κουραστική σχεδόν επανάληψη των απόψεων του.
    Σταχυολογώντας
    "Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα. Η αντιπολίτευση έδειξε σαφώς ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη φθορά των κυβερνώντων. Οι αντιδράσεις της είναι απελπιστικά προβλέψιμες. Σαν να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα και η Ελλάδα να περνά μια κανονική περίοδο." 22.05.2010Ο
    "ο νέος προοδευτικός αστερισμός πρέπει λοιπόν να αναστοχαστεί τον εαυτό του, τη διαδρομή του, την πολιτική- προγραμματική κουλτούρα του, προκειμένου να ανταποκριθεί στη νέα ιστορική φάση που πηγαίνει πολύ πέρα από το μνημόνιο."24.07.2010
    "Τα κόμματα είναι απλά γρανάζια αυτού του μηχανισμού, χωρίς καν να είναι πάντα ο χώρος ή ο θεσμός που οργανώνει την ομερτά του προσωπικού και των συμπεριφορών. Κοντολογίς, το σημερινό μεταπολιτευτικό σύστημα φαίνεται να έχει υποστεί μια προϊούσα διαδικασία «απο-διαφοροποίησης», μια προϊούσα διαδικασία παθολογικής ομογενοποίησης που έχει κάψει τα φρένα του, έχει εξουδετερώσει τα αντίβαρα, τις εσωτερικές αντιρροπήσεις και τις υγιείς αντιθέσεις συμφερόντων."30.04.2010

    Τα πολιτικά κόμματα που επιχαίρουν για την οποιαδήποτε χρεοκοπία δεν αφορούν την αριστερά που οραματιζόμαστε.
    Πολύ περισσότερο όταν στο πολιτικό κάδρο που αναφέρεται εντάσσει αυτό που λέγεται προοδευτικό ΠΑΣΟΚ.
    Δύο χρόνια μετά η κριτική αφορά την αντιμετώπιση των κομμάτων σε αυτό που επανέρχεται ή ως μνημόνιο ή ως μεσοπρόθεσμο ή μέσω της τωρινής συμφωνίας.
    Ευτυχώς που έχουμε ακόμα κυβέρνηση της ΝΔ.
    Αν θέλει να κατανοήσει ότι η υπέρβαση του σημερινού πολιτικού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία έχει καλώς.
    Η αυτοκριτική δεν έκανε σε κανένα κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "... καθώς η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επενδύσει ανοιχτά και καθαρά στην μικροκομματική εκμετάλλευση της κρίσης. Ετσι, η πιθανότητα αναστροφής βρίσκεται στα χέρια της κυβερνητικής παράταξης ..."

    Να εικάσω ότι θέλει να πεί "οποιασδήποτε κυβερνητικής παράταξης" επειδή είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα ή εννοεί το ΠΑΣΟΚ.
    Σε κάθε περίπτωση η ικανότητα ή η βούληση δεν προκύπτει από την εις άτοπον απαγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υ.Γ: "στοιχειώδες καθήκον εθνικής συσπείρωσης","εθνική ανασύνταξη" κ.λ.π. πίσω από το άρμα συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης βεβαίως-βεβαίως!

    Προσοχή μόνο παιδιά στα C.D και τις κασέτες σας,μή μας ξεφουρνίσετε πάνω στη βιασύνη σας κανένα "Να ζήσει ο εθνικός στρατός και οι τέσσερεις μεγάλοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΛΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
    77η Παραβολη του Αφωτιστου

    Προχθες, καποια κυρια μας ανεθεσε να εκδοσουμε ενα ενεργειακο πιστοποιητικο απαραιτητο για την πωληση ενος εξοχικου 95 τ.μ. σε παραλιακο μερος.Στο εν λογω εξοχικο δεν διεμεινε πανω απο 10 φορες το ζευγος ιδιοκτητων για διαφορους λογους οι σπουδαιοτεροι των οποιων ειναι η κατοχη αλλων δυο εξοχικων.
    Για το λογο αυτο υποστηριζω σθεναρα την ιδρυση ταμειου αξιοιησης της ακατοικητης ιδιωτικης περιουσιας.
    Χθες το πρωι με τον φιλο τοπογραφο και ενα φιλο μου επισκεφθηκαμε το υπο πωληση εξοχικο που το μονο ενεργειακο που ειχε ηταν ενας ηλεκτρικος θερμοσιφωνας, μια κουζινα και ο φωτισμος.
    Η "μεγαλη μεταρρυθμιση για την εξοικονομηση ενεργειας στον κτιριακο τομεα" αφορουσε στις ενεργειακες πιστοποιησεις κτιριων και εγκαταστασεων και την βιοκλιματικη μελετη νεων κτιριων εχει καθυστερησει πλεον της δεκαετιας, λογω της "επιστημονικης" (διαβαζε ιδιοτελους) διαπαλης μιας ομαδας του ΚΑΠΕ και του Πανεπιστημιου Αθηνων απο την μια μερια (που υποστηριζαν λεπτομερεις υπολογισμους με ειδικα και πολυπλοκα προγραμματα Η/Υ που εχουν στην κατοχη τους, ασχετα του μεγεθους του εργου ) και του ΤΕΕ απο την αλλη με απλοποιημενα προγραμματα Η/Υ. Τελικα επι Τ. Μπιρμπιλη ψηφισθηκε μια λυση κοντα στην 2η,χωρις να χασει πολλα η πρωτη.
    Συμπερασματα
    1. Χανοντας πανω απο μια δεκαετια, να θεσπισουμε σχετικη νομοθεσια λογω της "επιστημονικης" διαπαλης μεταξυ καθηγητων φυσικης -επιχειρηματιων και των πραγματικων εφαρμοστων της νομοθεσιας -μηχανικων (ελευθερων επαγγελματιων και των ελεγκτων τους), χασαμε σχετικες επενδυσεις εξοικονομησης ενεργειας, πιο καλα σχεδιασμενα κτιρια και εγκαταστασεις για εξοικονομηση ενεργειας.

    2. Αφου πεσαμε σε υφεση, τωρα που εχει πεσει δραματικα η ανοικοδομηση, υποχρεωνουμε καθε ιδιοκτητη διαμερισμταος πανω απο πανω 50 τ.μ. σε εκδοση ενεργειακου πιστοποιητικου προκειμενουν αυτος να το ενοικιασει η να το πωλησει!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ.1 Εμεις παντως μετα την αυτοψια, καναμε το μπανιο μας και τις βολτες μας, ηπιαμε τις μπυρες μας και τον καφε μας στον κηπο του Βαρσου. Στο τελος αγορασαμε και γλυκα για το σπιτι.

    Υ.Γ.2. Στους Αγιους Αποστολους οπου φαγαμε βρηκαμε εναν συνταξιουχο του ΝΑΤ με 5 χρονια συτα καραβια και συνταξιουχο του ΟΑΕΕ. Μολις κατι πηγΑμε να πουμε για το ΠΑΣΟΚ θυμωσε και μας ειπε οτι αυτος θα ειναι παντα ΠΑΣΟΚ γιατι του εδωσε 2 συνταξεις.

    Υ.Γ.3 Διαβλεπω μια αγωνια για την θεσπιση και την εφαρμογη ταχεων μεταρρυθμισεων στην ελληνικη κοινωνια. Η σταθερα του χρονου καθυστερησης ειναι της ταξης των 2 θητειων κυβερνησης, περι τα 7 ετη.Το πολυ να υποδιπλασιασθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ ο κόσμος καίγετε η (Αριστερά)μας μάρανε.Απεγνωσμένα κάνουν αυτό που ψιλοξέρουν,το καπέλωμα.Άνευ άκρων ο ΣΥΡΙΖΑ,πιό ευγενικά η Δ.Α,και Σταλινικά το ΚΚΕ.Όσον αφορά τους Πανεπιστημιακούς μιας και είναι μορφωμένοι και σίγουρα ξέρουν πιθανολογώ στην Ευρώπη,το παίζουν επαναστάτες, γιατι θα χάσουν το προνόμιο να τρώνε πλουσιοπάροχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ιστορια μπορει να επαναληφθει επιτυχως, ενω δεν εχει προσεχθει ο ανεκμεταλλευτος πλουτος της ακατοικητης ιδιωτικης περιουσιας (που θα αποτελει την περιβοητη συμμετοχη του ιδιωτικου τομεα).
    Οι συν-σχολιαστες δεν προσεχουν τα γραφομενα μου αρκετα - ισως γιατι τα ξερουν ολα- και πρεπει να τα επαναλαβω αναλυτικοτερα.

    1. Η νεο-ελληνικη σεισαχθεια.
    Στην αρχαια Αθήνα ίσχυε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη: ένας πολίτης που δεν μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του έχανε την ελευθερία του. Με νομοθετικα μετρα από το Σόλωνα, καταργηθηκε ο θεσμός της υποδούλωσης για χρέη.

    Αναλογως να δημιουργηθει η επιτροπη της σεισαχθειας του νεο-ελληνικου κρατους.

    Να ληφθουν πολύ τολμηρά, αλλά και δραστικά νομοθετικά μέτρα στην Ε.Ε., αναλογα με αυτα του Σόλωνα στην Αρχαιοτητα. Να βασίζονται στην αρχή της "δίκαιης ανισότητας" των Ελληνων απεναντι στις υποχρεωσεις τους και όχι της απόλυτης ισότητας, ενώ θα επιχειρηθει να αποτραπει η εμφύλια διαμάχη και η διάλυση της πολιτικής ενότητας της Ε.Ε., διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική διαστρωμάτωση και την προβολή αυτής της διαστρωμάτωσης στη νομή της εξουσίας.
    Οι λογοι της "δίκαιης ανισότητας" ειναι πολλοι (περιουσιος λαος οπως οι εβραιοι), η παγκοσμια προσφορα της ελληνικης γλωσσας, γραμματειας και δραματουργιας. Ηδη υπαρχει η κινηση 5 σεντ την λεξη. http://www.sigmalive.com/news/greece/261288

    2. Ο ανεκμεταλλευτος πλουτος της ακατοικητης ιδιωτικης περιουσιας στην Ελλαδα.

    Τα αποτελεσματα της προσφατης απογραφης κτιριων και επομενως ο προσδιορισμος του πληθους των εξοχικων κατοικιων δεν αναμενεται πριν το 2012, αλλα απο τα στοιχεια της προηγουμενης απογραφης κτιριων, εκτιμω οτι πρεπει να υπαρχουν 1,5 εκατομ. εξοχικα, δηλ. 1 εξοχικο ανα 2 οικογενειες(αρκετα αυθαιρετα, αλλα πολυ καλης κατασκευης)

    Η ιδεα ειναι η εξης : Ως κινηση καλης θελησης θα αγορασθει απο τις βορειες χωρες της Ε.Ε. χρεος 3.0 δις/ετος με την προυποθεση 1 εκατομ. εξοχικα να παραχωρηθουν επι 3 μηνες/ετος (Μαιο, Ιουνιο και Σεπτεμβριο) κατα τους οποιους υποτιθεται οτι πρεπει να δουλευουν οι Ελληνες και μαλιστα σκληρα, ενω η θερμοκρασια ειναι λιαν ικανοποιητικη για τους βορειους ευρωπαιους με ενοικιο 1000 ευρω τον μηνα...
    Τωρα αν θελουν τις ακατοικητες -ουτως η αλλως- εξοχικες κατοικιες και για 6 μηνες/ετος το χρεος που θα αγορασθει θα ειναι 4.8 δις/ετος (θα γινει εκπτωση στο ενοικο 20%).

    Μονον με τον τροπο αυτον θα διατηρηθουν σε ελληνικη ιδιοκτησια τα εκατομμυρια πατρικα και εξοχικα σπιτια, που μουχλιαζουν επι δεκατιες, απο τα αρχικα εγκαινια επ ευκαιρια της ολοκληρωσης της επισκευης-προσθηκης-ανακατασκευης η κατασκευης αντιστοιχα, κατα την "επιστροφη του επιτυχημενου ξενιτεμενου" (ελληνα εσωτερικου η εξωτερικου μεταναστη). Στο σχολιο υπ αρθμ. 9 διαπιστωθηκε οτι "στο εν λογω εξοχικο (νομιμο κτιριο κατασκευης 1980), δεν διεμεινε πανω απο 10 φορες το ζευγος ιδιοκτητων για διαφορους λογους".

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ. Θα ενοικιασω ενα σπιτι στην Κερκυρα.Υπαρχουν πολλοι φιλελληνες εκει που ηδη -οχι εχουν νοικιασει- αλλα αγορασει σπιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη, πάλι συμφωνώ μαζί σου. Και η δική μου ερμηνεία, διαβάζοντας το κείμενο, είναι ότι "θέλει να πεί "οποιασδήποτε κυβερνητικής παράταξης" επειδή είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα". Το ΠΑΣΟΚ είναι η κυβερνητική παράταξη. Και φυσικά δεν είναι αυτονόητο ότι θα πάρει μέτρα ή τα καλύτερα παρότι πιέζεται ασφυκτικά. Όμως είναι η δύναμη που πρέπει να πιεστεί για να γίνει και καμιά σωστή μεταρρύθμιση εφόσον έχει πίσω της το μαστίγιο και μπροστά της το καρότο.
    Για τους άλλους δεν μπορώ να πω τίποτα. Έχουν επιλέξει την υπεράσπιση -λίγο ή πολύ, δεν έχει σημασία- των συντεχνιών και των "δημοσίων υπαλλήλων πολυτελείας" (κατά greek rider): αυτών που στελεχώνουν και τις βουλευτικές έδρες...
    Χρειάζεται ίσως ένα Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων που θα παρακολουθεί και θα επεμβαίνει πολιτικά στις αλλαγές που θα γίνουν, ώστε ο λαϊκός παράγοντας να έχει κάποιο λόγο αφού η αντιπολίτευση περιορίζεται στα όχι (είτε απόλυτα ή "σε τελευταία ανάλυση").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφώτιστε, οι προτάσεις σου είναι σαφείς και ευφυείς - συγκεκριμένες τόσο που φαντάζομαι θα προκαλούσαν πονοκέφαλο στους συμβούλους της εξουσίας. Ανοίγουν όμως έναν δρόμο: αυτόν της αυτονομίας της εγχώριας πολιτικής και θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν έναν στοχευμένο αντίλογο στις ευκολίες των ιδεών που έχουν οι δανειστές μας. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. N E W S L E T T E R
    Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 01.08.2011

    Έσοδα έως 130 δις ευρώ από ακίνητη περιουσία και 15 δις ευρώ από τα αυθαίρετα. Τι λένε οι αναλυτές της Alpha Bank για τα αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου

    «Για πρώτη φορά επιδιώκεται με συστηματικό και αποφασιστικό
    τρόπο n καταγραφή, αξιολόγηση και αποτελεσματική αξιοποίηση-
    ιδιωτικοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας. Η αξία αυτής
    της περιουσίας εκτιμάται σε άνω των 300 δισ. ευρώ (αντικειμενική
    αξία), εκ των οποίων n περιουσία που μπορεί να είναι εμπορικά
    εκμεταλλεύσιμη στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 100 δις ευρώ». Τα παραπάνω αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, προσθέτοντας ότι « η είσπραξη 130 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι εφικτή, αρκεί να προωθηθεί συστηματικά αλλά με σίγουρα βήματα και με τη συνδρομή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης στις διάφορες περιοχές της χώρας». Οι αναλυτές σημειώνουν ακόμη ότι:
    -«Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη και η επιτάχυνση της υλοποιήσεως
    του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης
    περιουσίας του δημοσίου θα συμβάλει από μόνη της στην ανάκαμψη
    και στην ανάπτυξη της οικονομίας ενισχύοντας περαιτέρω την
    αποδοτική υλοποίηση αυτού του προγράμματος».


    «Στα έσοδα από τιςιδιωτικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως
    αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, δεν συμπεριλαμβάνονται τα αναμενόμενα έσοδα από την τακτοποίηση-νομιμοποίηση των περίπου 1,5 εκατ. αυθαιρέτων κτισμάτων πού έχουν ανεγερθεί
    στην επικράτεια. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «αυτή η νομιμοποίηση-τακτοποίηση αποτελεί
    απόλυτη αναγκαιότητα στην τρέχουσα περίοδο τόσο για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και για
    λόγους αποκαταστάσεως των απωλειών δημοσίων εσόδων οι οποίες προέκυψαν από την παράλληλη
    οικονομία της ανεγέρσεως αυτών των παράνομων κτισμάτων είτε χωρίς πολεοδομικές άδειες, είτε σε υπέρμετρη παραβίαση πολεοδομικών
    αδειών, είτε με καταπάτηση κρατικών κτισμάτων ή οικοπέδων και άλλων εκτάσεων. Τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την πηγή μπορούν να ανέλθουν από 3 δισ. έως 15. δις ευρώ, αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν σχετικά με τον αριθμό των αυθαιρέτων που θα νομιμοποιηθούν οριακά με την καταβολή ενός
    σημαντικού προστίμου από τον ιδιοκτήτη τους», εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

    Για την αντιγραφη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    Υ.Γ. Ο.Ε.Δ. και με στοιχεια που μολις τωρα βρηκα.
    Αρα κανω λαθος στο πληθος εξοχικων κατοικιων (ειχα υπολογισει 1.5 εκατομμυριο αλλα 1.5 εκατομμυριο ειναι μονον οι αυθαιρετες), επομενως ειναι 2,5 εκατομ.
    και αν το Ταμειο αξιοποισης Ιδιωτικης ακατοικητης περιουσιας ενοικιασει 2 εκατ. κατοικιες με μεσο μισθωμα 4800 ευρω/εξαμηνο μπορουμε να εχουμε ετησια μικτα κερδη 9.6 δις!!!
    Να το συγκρινετε -παρακαλω- με τα αναμενομενα εφαπαξ εσοδα απο νομιμοποιηση που μπορει να ανέλθουν από 3 δισ. έως 15. δις ευρώ.Δεν ειναι πολυ χαμηλο ποσο και τελικα αδικο για το κρατος και τους πολιτες; Τελικα ειμαι πολυ κρατιστης!!! Να περιμενουμε αρκετοι να μην πληρωσουν και επομενως διαφορους "τρελλους" με καραμπινες που θα απειλουν να αυτοκτονησουν η και -ταυτοχρονως - να φονευσουν τον χειριστη του μηχανηματος κατεδαφισης (με φερελπιδες κιτρινους ρεπορτερ τυπου Εισαγγελατου και σια σε ιδιωτικα καναλια τοπικης και εθνικης εμβελειας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΑΦΩΤΙΣΤΟΥ

    1. Γιατι το αυθαιρετο να μην κατεδαφιζεται, εαν δεν νομιμοποιηθει, εφοσον η τιμη του σκυροδεματος(ελληνικα beton)
    σε αυθαιρετες κατασκευες ηταν διπλασια για ευνοητους λογους (λ.χ. στην Κερατεα των πρωην δημαρχων -συμπεριλαμβανομενου και του αριστερου και "οικολογου" τελευταιου τεως δημαρχου- και εκροσωπων των οικοπεδουχων και πωλητων οικοπεδων σε δεκαδες χιλιαδες αυθαιρετους οικιστες δευτερης και -μετα την Αττικη Οδο- πρωτης κατοικιας)
    2. Αν εισαι υπουργος η υφυπουργος ελληνικης κυβερνησης μπορει να εχεις και να διατηρεις αυθαιρετο κτιριο η πισινα;
    3.Πως περιμενεις να παραδειγματιστει ο αρβανιτης, βλαχος, σαρακατσανος, ποντιος, μικρασιατης,.....,που κτιζοντας λ.χ. μια αυθαιρετη βιοτεχνια η ιδρυοντας μια ημι-παρανομη με εκετεταμενη εισφοροδιαφυγη και φοροδιαφυγη, στην αρχη εκμεταλλευτηκε τα ανηψια του και τους συγχωριανους του, και -στη συνεχεια- διαφορους οικονομικους μεταναστες απο το εξωτερικο, ωστε να επιτυχει την αρχικη συσσωρευση και να κτισει το πρωτο και δευτερο αυθαιρετο η ημι-αυθαιρετο σπιτι η εξοχικο.

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΥΓ Παντως - με καθαρα αισθητικα κριτηρια- ενα κοκκινο σπιτι στην κορυφογραμμη ενος καταπαρασινου λοφου ταιριαζει απολυτα γιατι το πρασινο και το κοκκινο ειναι συμπληρωματικα χρωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Αφωτιστος

    Ρε μ... Αφωτιστε τι μ... λες.

    Να πληρωσουμε κι απο πανω το ατιμο το κρατος, εμεις που εχουμε φτυσει αιμα να κανουμε τα σπιτια μας μες το δασος για να το προστατευουμε! Ως και δεξαμενες πυροπροστασιας κι ετσι εχουμε φτιαξει, οπως και κ.Ρουσσοπουλος στη βιλλα του.

    Κι οπως ειπε ο Βικτορας :
    "το Αιγάλεω και ο Θρύλος να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάν΄να γαμ...."

    Φωτισμενος Ελληναρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σταθώ στο αρχικό σκίτσο μόνο και στον τίτλο του. Αν υποθέσουμε ότι αλλάζουμε απ' αυτό τρία σημεία όπως το επιστροφή το κάναμε παραμονή,το Ν.Δ. το κάνουμε ΠΑΣΟΚ και το σύριζα ΔΗΜ. ΑΡ.θα ήταν διαφορετικό το νόημα του κειμένου; Α! ρε κατακαημένη Αριστερά με της παιδικές σου ασθένειες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πετυχημένη αντιστοίχηση VagStam...
    Μόνο υπερβολική για την ΔημΑρ: ένα κόμμα του 1,5-2% που δεν το ξέρει ακόμα ο κόσμος με το όνομά του δεν μπορεί να παίξει τον αντίστοιχο ρόλο. Νομίζω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU