Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Η σουρεαλιστική εμπειρία του επιχειρείν στην Ελλάδα


του Κωνσταντίνου Κορλέτη*

Η εταιρία μας ασχολείται με νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με τη δημιουργία διαδραστικών εργαλείων που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν μέσω κινητών τηλεφώνων για να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους προϊόντα και υπηρεσίες, για να καταναλώσουν ψηφιακό περιεχόμενο και για να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς τύχης ή ικανότητας. Μάλιστα, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρίες του κλάδου, με εμπορική παρουσία σε σαράντα έξι χώρες και προσωπικό σε τρεις ηπείρους. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι μετοχές της εταιρίας μας διαπραγματεύονται σ' ένα από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και η συνολική τους αξία πλησιάζει τα $ 150 εκατομμύρια. Όλα αυτά, ξεκινώντας από την Ελλάδα μόλις έντεκα χρόνια πριν.

Τότε, ο οραματιστής και κύριος μέτοχος της επιχείρησης που είχε την τύχη (ή την ατυχία) να ζει στην Ελλάδα, εμπνεύστηκε από τις ραγδαίες αλλαγές που οι νέες τεχνολογίες επιφέρουν στην καθημερινότητα μας και ξεκίνησε την προσπάθεια του αντιμετωπίζοντας όλες τις γνωστές αντιξοότητες της ελληνικής επιχειρηματικής πραγματικότητας όπως η απίστευτη γραφειοκρατία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η περιορισμένη δυνατότητα προσέλκυσης κεφαλαίων για καινοτόμες δραστηριότητες. Εξαιτίας, αυτών των δυσκολιών, ο νεαρός επιχειρηματίας προσανατολίστηκε στις αγορές του εξωτερικού. 
Δηλαδή, η διεθνής ανάπτυξη ήταν προϊόν απογοήτευσης από τον τρόπο λειτουργίας και την ανταγωνιστικότητα της μικρής και αφιλόξενης Ελληνικής αγοράς!

Έντεκα χρόνια μετά, έχοντας πλέον καταξιωθεί ως ένας παγκόσμιος leader στον κλάδο και προς πείσμα των καιρών, η εταιρία αποφασίζει τη διενέργεια σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα με σκοπό να διατηρήσουμε στον τόπο μας το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογικών εφαρμογών και να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων (data center) που να εξυπηρετεί όλες μας τις επιχειρήσεις διεθνώς. Στα πλαίσια αυτά, τους τελευταίους δώδεκα μήνες προσλάβαμε περίπου 40 νέους εργαζόμενους, ξεκινήσαμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου αγοράζοντας μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας αξίας περίπου $ 2 εκατομμυρίων, νοικιάσαμε νέους χώρους γραφείων για να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον εργασίας και διακόψαμε τη συνεργασία με 5 εργαζόμενους επειδή δεν μπορούσαν να ενταχθούν επιτυχώς στα αναπτυξιακά μας σχέδια. 
Εδώ κάναμε το μέγα λάθος! Ποιος είπε πως, στην Ελλάδα του 2011, μπορούμε έτσι απλά και τηρώντας τα όσα προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, να διακόψουμε τη συνεργασία μας με εργαζόμενους; Είχαμε βλέπετε την ατυχία κάποιοι εξ αυτών να είναι συνδικαλισμένοι στο ΠΑΜΕ.

Το αποτέλεσμα είναι πως εδώ και δύο εβδομάδες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η εταιρία υπολειτουργεί και τέλος πάντων δεν ασχολείται με το καθεαυτό αντικείμενο της αλλά προσπαθεί να εξασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζόμενων στα γραφεία! 
Το ΠΑΜΕ, μέσω συνδικάτων που ουδεμία σχέση έχουν με την εταιρία μας, προκηρύσσει αιφνίδιες απεργιακές κινητοποιήσεις και με τη δικαιολογία της περιφρούρησης της "απεργίας" προπηλακίζει όποιον εργαζόμενο (εκτός εργοδοσίας και διευθυντών) θέλει να δουλέψει! 
Προσέξτε! 
Η εταιρία μας δεν διαθέτει σωματείο εργαζόμενων, το σύνολο των εργαζόμενων έρχεται στα γραφεία για να εργαστεί κανονικά και δεν τους αφήνουν απεργοί που όμως δεν έχουν καμία σχέση μαζί μας!!! Για να καταλάβετε το τραγελαφικό της υπόθεσης: στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται η είσοδος των γραφείων παρατάσσονται 30-40 "απεργοί" (ξένοι με την εταιρία), στο απέναντι πεζοδρόμιο κάθονται οι "απεργοσπάστες" (όλοι εργαζόμενοι στην εταιρία) και η αστυνομία σε ρόλο παθητικού κομπάρσου απολαμβάνει το ηλιόλουστο πρωινό στην πρωτεύουσα της 26ης πιο ανεπτυγμένης χώρας του κόσμου...

"Μην ανησυχείτε" λέω στο νεαρό επιχειρηματία και το Διοικητικό Συμβούλιο της μητρικής εταιρίας που απαρτίζεται από επιφανείς διεθνείς προσωπικότητες. Στην Ελλάδα του 2011 υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν το δικαίωμα στην απεργία αλλά και την εργασία. Υπάρχει αστυνομία που εφαρμόζει τους νόμους και το κράτος δικαίου λειτουργεί. Λάθος... προφανώς δεν ισχύει τίποτα απ' όλα αυτά. Ισχύει το δίκιο του τσαμπουκά, αυτού που ξέρει καλύτερα να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες του συστήματος. 
Ως πρωτάρηδες σε τέτοια σουρεαλιστικά φαινόμενα, απευθυνθήκαμε στους νομικούς μας συμβούλους. "Ωχ, που μπλέξατε..." μας είπαν. Εν συνεχεία πήγαμε σε άλλους συμβούλους για να εισπράξουμε την ίδια ακριβώς απάντηση. Πήγαμε στον εισαγγελέα και αποσπάσαμε σύσταση προς τους "απεργούς" να αφήνουν τον κόσμο που επιθυμεί να εισέρχεται στην εργασία του. Φωνάξαμε την αστυνομία, της παραδώσαμε την εισαγγελική σύσταση και μας συμβούλεψε να κάνουμε υπομονή. 
Επικοινωνήσαμε με εκπρόσωπους του Ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι με τη σειρά τους επικοινώνησαν με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για να λάβουν την εξής αποστομωτική απάντηση: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άμα είναι εκεί το ΠΑΜΕ"!

Υπό αυτές τις συνθήκες ιδιότυπης ομηρίας είναι προφανές πως δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές. Όμως, όλες καταλήγουν στη συρρίκνωση της δραστηριότητας μας στην Ελλάδα και στη χάραξη νέας στρατηγικής που μας επιτρέπει να κοιτάμε το μέλλον μακριά από εδώ. Δυστυχώς, είναι αδύνατο, ακόμα κι αν θέλει κάποιος, να δει σοβαρά την προοπτική επένδυσης σ' αυτή τη χώρα. Οργανώσεις σαν το ΠΑΜΕ καταφέρνουν και λειτουργούν στα όρια της παρανομίας υπό την ανοχή μιας άβουλης αστυνομίας κι ενός κράτους που αδυνατεί να εφαρμόσει τους νόμους. Ας αναλογιστούν οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου τις ευθύνες τους γιατί η χώρα απογυμνώνεται συστηματικά από κάθε σοβαρή επιχειρηματική προσπάθεια. Αναρωτιέμαι, μήπως είναι αυτό το ζητούμενο;

*Ο Κωνσταντίνος Κορλέτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην INTERNETQ AE και Chief Executive Officer στην INTERNETQ Plc


*ΠΗΓΗ: protagon.gr
**Είναι αυτονόητο ότι το protagon θα δεχθεί να φιλοξενήσει και την άποψη του ΠΑΜΕ, αλλά και τις θέσεις των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρία. Στον πυρήνα του δικού μας ενδιαφέροντος δεν βρίσκεται η συγκεκριμένη εταιρία, αλλά τα προβλήματα που εντοπίζονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα.


10 σχόλια:

  1. Τι άλλο θέλουνε λοιπόν?
    Απαλλαγή από την εφορία? Την έχουν.
    Απαλλαγή από το ΙΚΑ? Την έχουν.
    Μόνο με κρατικές επενδύσεις θα δούμε άσπρη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρτηθηκε στον ιδιο χωρο η απαντηση των απολυμενων, αναζητηστε την, τουλαχιστον οσα λενε για απληρωτη υπερωριακη εργασια, οποιος εχει την παραμικρη εμπειρια απο ιδιωτικο τομεα, του ακουγονται ειλικρινη.

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. markos, έξω απ' το χορό πολλά τραγούδια λες. Ξεκίνα λοιπόν μια δουλειά αφου δεν έχει εφορία ούτε ΙΚΑ!!! Κέρδη εγγυημένα ... Μα που ζείτε; Σε άλλο πλανήτη;
    Πως νομίζεις ότι πληρώνονται (αδιακρίτως αν παρέχουν ή δεν παρέχουν υπηρεσίες)οι ΔΥ;
    Ναι, και τα ελλείμματα από κει προέρχονται γιατί οι φόροι (υψηλοί ακόμη με τα ευρωπαϊκά μεγέθη) δεν φτάνουν. Γιατί; Μήπως οι "υπηρεσίες" είναι πανάκριβες και ανεπαρκείς; Mήπως εμποδίζουν κιόλας κάθε αναπτυξιακή κίνηση (μαζί με το ΠΑΜΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ ακόμα);
    Η σοβιετία πέθανε markos πάρτο χαμπάρι. Η Αριστερά πρέπει να λύσει προβλήματα της συγκυρίας αλλιώς δεν μας χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μείναμε στο κάλεσμα των αριστεριστών: "να συμμετάσχουμε μαζικά στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην InternetQ που καλεί το ΣΕΤΗΠ, αποφασίζοντας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ποιες θα είναι οι μορφές που θα έχει κάθε φορά ο αγώνας μας έτσι ώστε να μας πάει μπροστά στον στόχο μας"(ανακοίνωση της ΕΤΗΠ - οργάνωσης σφραγίδας του ΠΑΜΕ, κάτι σαν το σωματείο οικοδόμων που έλεγα παραπάνω).
    Ως γνωστόν συμμετοχή των εργαζομένων δεν υπήρξε ποτέ ούτε σε συνέλευση (του ΕΤΗΠ) ούτε στην "απεργία". Ούτε υπάρχει ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ανακοίνωση παρά μόνο όσων φροντίζουν για το "καλό τους" χωρίς να τους ρωτήσουν. Αλλά έτσι έχει διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα η νεοσταλινική Αριστερά: διαλύοντας τα εργοστασιακά. επιχειρηματικά σωματεία για να τα ελέγχει μέσα από ομοσπονδίες και κλαδικά που δεν έχουν άλλον εκτός τα μέλη του ΚΚΕ, και κάναν αριστεριστή για τσόντα.
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΕΟ;
    Όπου μπορείτε την ζημιά σας την κάνετε.
    Ξεχνάτε όμως ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα - μπορεί να πάει και παραπέρα. Οι εργαζόμενοι όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @δβ,
    ωραία, αλλά ποιον εκφράζουν οι απολυμένοι εκτός τους ίδιους; Που είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση; Ποιος οργανώνει τις απεργίες και ποιον εκφράζει; Ποια είναι η άποψη των πολλαπλάσιων εργαζόμενων στην επιχείρηση; Ακόμα κι αν πάνε να εργαστούν εκβιαζόμενοι αυτό είναι η απόφασή τους και όχι η απεργία - ένα ζήτημα που λύνεται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Που είναι αυτές; Γιατί δεν πάτησαν στην συνέλευση που τους ετοίνασε ο ΣΕΤΗΠ;
    Βαρέθηκα να ρωτώ. Τάχω ζήσει άλλωστε. Πάω για μπάνιο πριν το ΠΑΜΕ χτίσει και τις παραλίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, τους ευατους τους εκφραζουν, αλλα και ο επιχειρηματιας ποιον εξεφρασε?(την κοινη λογικη που θα ελεγε και ο Πασχος).
    Και μια και ηταν τοσο οραματιστης, δεν ελεγε να πληρωσει καμια υπερωρια, γιατι απο το κειμενο του μας παρουσιασε εναν κοσμο αγγελικα πλασμενο, που χωρις αυτην την ανακοινωση των απολυμενων δεν θα βλεπαμε την αλλη πλευρα.
    Μετα βαζεις στην ιδια προταση τις λεξεις εκβιαζομενοι και απεργια αποφασισμενη με δημοκρατικες διαδικασιες!!
    Πώς σου φαινεται να συμμετασχεις εκβιαζομενος σε δημοκρατικες διαδικασιες εκλογης κομματων ας πουμε? σαν ανεκδοτο

    υ.γ.
    και μεταρρυθμιστικη αριστερα και (μ λ), με εστειλες!

    δβ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασχετο αλλα κρισιμο
    Οταν (ο μεγας-σιγουρος για τον εαυτο του Χρυσανθος Λαζαριδης μετα απο σκεψεις στο ποδι υποθετω) ειπε στον προεδρο Αντωνη, εγγονο της Πηνελοπης Δελτα : Προεδρες εύρηκα!
    Θα πουλησουμε κατιτις απο την κρατικη περιουσια ανω των 300 δις της μελετης του ΙΟΒΕ του Στουρναρα και θα παρουμε 50 δις να μειωσουμε το δημοσιο χρεος, αυτος το ειπε στον πρωην συγκατοικο του ΓΑΠ(εγγονο του Γ.Παπανδρεου, ηδη υπουργο παιδειας το 1930, που εγκαινιασε το γυμνασιο που εμαθα γραμματα) και αφου το αποστηθισε το ειπε στην τροικα. Αυτη αλλαξε το ποσο απο 50 σε 28 δις και μπηκε στο μνημονιο νο 2.
    Ομως εκτος απο τα παρακατω προβληματα που ανακαλυψε η τροικα οπως γραφει η καλη δημοσιογραφος, εχουμε και τα εξης δεδομενα.
    1.Ο δεικτης ΧΑΑ προχθες κατεβηκε στις 1050 μοναδες ενω πριν 12 μηνες ηταν 2000 και πριν 22 μηνες ειχε σκαρφαλωσει στις 3500.
    2.Υπαρχει μεγαλη κριση ρευστοτητας ακομη και σε κερδοφορες επιχειρησεις.
    3. Οπως λεει το δημοσιευμα της Κ.Ε. το μνημονιο υπαγορευει την " πώληση περιουσιακών στοιχείων εδώ και τώρα σε «prevailing prices» σε αγοραίες, δηλαδή τιμές που με τα σημερινά δεδομένα είναι εξευτελιστικά χαμηλές."

    Και διερωτωμαι δεν μπορουσε να μπει μια προβλεψη (ρητρα δεικτη ΧΑΑ), ωστε οι μετοχες ιδιοκτησιας Δημοσιου να πωληθουν σε κανονικες (πανω απο διπλασιες)τιμες μετα απο λ.χ. 2 η 3 ετη, οταν κοπασει αυτη η χρματοοικονομικη λαιλαπα που σαρωνει σχεδον ολες τις οικονομιες των ανεπτυγμενων χωρων της υδρογειου ;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι σκόπελοι των αποκρατικοποιήσεων
    Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

    Πέντε σκόπελους που θέτουν υπό πολύ σοβαρή αμφισβήτηση την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή έναν από τους πυλώνες του νέου δανείου (θα συνεισφέρει τα 28 από τα 109 δισ. ευρώ), ανακάλυψε η τρόικα στην τελευταία της κάθοδο στην Αθήνα.

    Οι αντιδράσεις στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης -όπου εκλέγεται ο υπουργός Οικονομικών- έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα την πώληση μετοχικών μεριδίων και ο υπουργός κοιτά να ισοφαρίσει τα «διαφυγόντα» έσοδα με την επανέκδοση του «Ξυστό» και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Οι αντιδράσεις στη περιφέρεια Θεσσαλονίκης -όπου εκλέγεται ο υπουργός Οικονομικών- έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα την πώληση μετοχικών μεριδίων και ο υπουργός κοιτά να ισοφαρίσει τα «διαφυγόντα» έσοδα με την επανέκδοση του «Ξυστό» και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων. Κοινοτικά στελέχη εκφράζουν φόβους ότι από τα 28 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να συνεισφέρει στο νέο δάνειο η Ελλάδα μέσω του πανίσχυρου Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου υπάρχουν το πολύ 5 δισ. ευρώ. Και αυτά είναι αμφίβολο αν θα έρθουν φέτος (όπως έχει δεσμευθεί στο μνημόνιο η Ελλάδα) καλύπτοντας έστω τις ισόποσες δανειακές ανάγκες του 2011.

    Η είδηση φέρεται να έχει ενοχλήσει σφόδρα κράτη - δανειστές της Ελλάδας, και ειδικά τη Γερμανία, που ουσιαστικά επέβαλε το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και του πανίσχυρου Ταμείου που θα τις διαχειριστεί για να προωθήσει επενδυτικά συμφέροντα: την αγορά σε πολύ «καλό» τίμημα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

    Το μνημόνιο είναι σαφές: Προβλέπει πώληση περιουσιακών στοιχείων εδώ και τώρα σε «prevailing prices» σε αγοραίες, δηλαδή τιμές που με τα σημερινά δεδομένα είναι εξευτελιστικά χαμηλές.

    Τα παραπάνω συνιστούν μόνο τον πρώτο από τους 5 σκοπέλους που εκτιμάται ότι ανατρέπουν όλο το σχεδιασμό της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα συνδέονται με πολύ μεγάλες πολιτικές παρεμβάσεις και σοβαρά νομικά κωλύματα, τα οποία εμποδίζουν την ένταξη και πώληση των πιο πολλών «ασημικών» στο Ταμείο:

    1.Τα λεφτά δεν υπάρχουν. Από τα 28 δισ. ευρώ που πρέπει να έρθουν έως το 2014 (35 ήταν πριν ο στόχος για το 2014 και άλλαξε) μόνο περίπου τα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται πλέον ότι υπάρχουν με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στην τρόικα η ελληνική πλευρά. Τα υπόλοιπα λεφτά, που θα προέρχονταν κυρίως από ακίνητα, με αυτή την κτηματαγορά (οι ξένοι δεν επενδύουν σε χώρα που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη οικονομική ανασφάλεια) δεν φέρνουν όφελος.

    Ούτε καν το Ελληνικό -αναφέρουν τραπεζικά στελέχη που γνωρίζουν καλά το ζήτημα- δεν μπορεί να φέρει κέρδη, εξηγώντας ότι το 1-2,5 δισ. ευρώ που αξίζει ως έκταση θα «διατεθεί» στον επενδυτή ως συνεισφορά του κράτους στην επένδυση, η οποία όταν γίνει και αρχίσει να αποδίδει θα έχει υπεραξία (μπορεί και πάνω από 5 δισ. ευρώ αν το σχέδιο είναι καλό), αλλά όχι έσοδα για το χρέος στα οποία πόνταρε η τρόικα. Το ίδιο ισχύει και για όλες σχεδόν τις υπόλοιπες περιπτώσεις ακινήτων.

    2. Νομικό κώλυμα στη μεταβίβαση κυριότητας. Το Ταμείο δεν είναι πρακτικά λειτουργικό, όχι μόνο διότι δεν έχουν βρεθεί τα μέλη του εποπτικού του οργάνου (που θα υποδείξουν κυρίως οι δανειστές) αλλά γιατί δεν έχουν μεταφερθεί σε αυτό τα ακίνητα και οι ΔΕΚΟ του Δημοσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό όμως προς το παρόν είναι εφικτό μόνο για πολύ συγκεκριμένα στοιχεία: ΔΕΚΟ που έχουν μετοχοποιηθεί (π.χ. εισηγμένες εταιρείες) ή ακίνητα προς πώληση και όχι αξιοποίηση με το θεσμό της επιφανείας (διατήρηση κυριότητας ακινήτου). Ολα τα «βαριά χαρτιά», π.χ. υποδομές, δικαιώματα για λαχεία, παίγνια, φάσμα συχνοτήτων, ακίνητα που αξιοποιούνται με θεσμό επιφανείας (π.χ. Ελληνικό), τα οποία είναι μέσα στο πρόγραμμα του 2011, δεν μπορούν να περιγραφούν με νομική ασφάλεια, ώστε να μη βρεθεί στο μέλλον η συμφωνία με τον μελλοντικό αγοραστή σε αδιέξοδο. Ετσι, δεν μπορούν να μεταφερθούν.

    *Ο νόμος για το Ταμείο δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Το ταμείο έχει ζωή 4 χρόνια και είναι άγνωστο νομικά πώς μπορεί να διαχειριστεί διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του κράτους, π.χ. στην παραχώρηση δικαιωμάτων για λαχεία επί 6 έτη.

    Δηλαδή, παραμένει ερώτημα μετά το πέρας της 4ετίας πού θα πάνε τα δικαιώματα; Στο κράτος όχι, γιατί το ταμείο ορίζει ότι όποιο στοιχείο «μπαίνει» μέσα δεν ξαναβγαίνει ποτέ από αυτό...

    *Εμπλοκή από τα πρόσωπα του δ.σ. που έχουν επιλεγεί πολιτικά. Το δ.σ. δεν είναι απαλλαγμένο από νομικές ευθύνες, δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να κάνει μήνυση. Δεδομένου όμως ότι τα μέλη του δ.σ. σε μεγάλο βαθμό (αν όχι πλήρως) είναι επιλογές με το «χρίσμα» των κομμάτων, χάνεται το αρχικό «κόνσεπτ» της τρόικας για ένα ανεξάρτητο υπερόργανο. Στελέχη της επιτροπής εκφράζουν κατ' ιδίαν φόβους ότι τα «κωλύματα» που ήθελαν να αποφύγουν με την παράκαμψη των πολιτικών (π.χ. αντιδράσεις εσωκομματικές και μη τους προηγούμενους μήνες για συγκεκριμένες κινήσεις) είναι εδώ.

    *Ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι αποφάσεις αξίας άνω των 500.000 ευρώ θα περνούν από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος με το παρόν σύστημα και διαδικασίες μπορεί να προκαλέσει χρονικές και όχι μόνο καθυστερήσεις.

    για την αντιγραφη
    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εδώ η νεώτερη απάντηση (2/8)των απολυμένων της internetQ:

    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2011/08/internetq.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU