Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα χρειάζεται να αγοράσει χρόνο και κυρίως να τον αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας


Τελικά ποιος εκπαιδεύει ποιον; Η τρόϊκα το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ την τρόϊκα;

του Γιώργου Προκοπάκη*

"Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία"

Τα τελευταία δύο χρόνια ο όρος «χρεοκοπία» συχνότατα αναφέρεται – σε συνδυασμό με την Ελλάδα – σε όλο τον κόσμο. Μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα την 1η Σεπτεμβρίου, στη ζωή μας μπήκε και ο όρος «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Από τα πιο έγκυρα χείλη μάλιστα: του αντικαγκελάριου Ρέσλερ και της καγκελαρίου Μέρκελ. 
Ο όρος είχε πρωτοακουστεί στα όργανα της ευρωζώνης, πάλι από τη Μέρκελ, το καλοκαίρι του 2010, όταν ετοίμαζε το έδαφος για τη δημιουργία του ESM. Τι σημαίνει όμως ελεγχόμενη ή συντεταγμένη χρεοκοπία και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, στη συγκυρία που ζούμε;

Το πρώτο κύμα
Όταν μια χώρα δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, απλώς... χρεοκοπεί. Οι κυριότερες άμεσες επιπτώσεις είναι:
α) αδυναμία του Δημοσίου να καλύψει τις υποχρεώσεις του (νοσοκομεία, σχολεία, μισθοί υπαλλήλων),
β) κατάρρευση των οικονομικών συναλλαγών με συνέπεια την κατάρρευση εσόδων, πτωχεύσεις τραπεζών και εταιρειών, εκτίναξη της ανεργίας,
γ) μηδενισμός του εξωτερικού εμπορίου,
δ) αδυναμία ακόμη και βραχυπρόθεσμου δανεισμού,
ε) ως συνέπεια όλων των προηγουμένων, κοινωνική έκρηξη.

Οι μετασεισμοί
Από τις πολλές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι η αδυναμία δανεισμού από τις αγορές για πολλά χρόνια, η εμπλοκή με τους δανειστές σε πολύχρονες νομικές διαμάχες, η εξασθένηση της διεθνούς θέσης της χώρας. 

Το όφελος είναι η μείωση του χρέους, η έκταση της οποίας οριστικοποιείται μετά τις νομικές διαδικασίες με τους δανειστές. 
Στην περίπτωσή μας είναι αμφίβολο το όφελος εάν η χρεοκοπία συνοδευθεί με αποχώρηση από την ευρωζώνη, διότι το ευρώ, νόμισμα στο οποίο έχει συναφθεί σχεδόν το σύνολο των υποχρεώσεων, θα είναι πλέον ξένο συνάλλαγμα.

Η προετοιμασία
Μέσα από μια διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας η χώρα, προβλέποντας το αναπόφευκτο, έρχεται σε συνεννόηση με τους δανειστές της πριν αναγκασθεί να κηρύξει χρεοστάσιο, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας για αμφότερες τις πλευρές. 

Οι δανειστές έχουν συμφέρον να εμπλακούν στη διαπραγμάτευση ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες τους και να καταλήξουν σε μια αξιόπιστα διαχειρίσιμη κατάσταση στον συντομότερο δυνατό χρόνο. 
Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί παρά να είναι σε ένα «σημείο ισορροπίας» για το οποίο οι δανειστές να έχουν πεισθεί ότι η χώρα θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις νέες υποχρεώσεις της.
Οσο περισσότερο προετοιμασμένη είναι η χώρα για το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, τόσο καλύτερα μπορεί να διαπραγματευθεί. Η προετοιμασία πρακτικά σημαίνει να έχει εξασφαλίσει η χώρα επαρκές ταμειακό απόθεμα για να καλύψει τις άμεσες υποχρεώσεις της μετά τη χρεοκοπία και συγχρόνως οικονομική (αλλά και πολιτική) στήριξη.

Η εξάρτηση
Δεδομένου ότι η χώρα είναι διασωληνωμένη στον Μηχανισμό Στήριξης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τραγικά μοναδική θέση να είναι αναγκασμένη να εκχωρήσει και τις δύο καρέκλες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στους δανειστές της. 

Η διαδικασία συντεταγμένης χρεοκοπίας ελέγχεται απολύτως από το Eurogroup ενώ η χώρα μας δεν διαθέτει κανένα διαπραγματευτικό χαρτί (πλην της αβέβαιης «θανάσιμης» απειλής κατά του ευρώ) και φαίνεται να χάνει και την πολιτική συμπαράσταση που είχε από παραδοσιακούς συμμάχους.

Η ιδιαιτερότητα
Οσον αφορά την ενδεχόμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία, η περίπτωση της Ελλάδας έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: η όποια οικονομική στήριξη μπορεί να έρχεται μόνον από τους δανειστές της, ενώ τα ταμειακά της διαθέσιμα επαρκούν μόνο για μερικές εβδομάδες. 

Από το σύνολο των € 355 δισ. του ελληνικού χρέους, περισσότερο από το μισό είτε κατέχεται αμέσως από την τρόικα (€ 65 δισ. δάνεια του μηχανισμού στήριξης), είτε από φορείς της ευρωζώνης των οποίων απαιτείται η ανακεφαλαιοποίηση σε περίπτωση ελληνικού χρεοστασίου (περίπου € 120 δισ. ομόλογα που κατέχουν κεντρικές και εμπορικές τράπεζες). Από το υπόλοιπο, περίπου € 100 δισ. κατέχουν ελληνικοί φορείς (τράπεζες, Ταμεία, Τράπεζα της Ελλάδος - συμπεριλαμβάνονται τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια). Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθεί η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους € 105 δισ. έναντι εγγυήσεων του Δημοσίου και των τραπεζών. Εκτός από το δημόσιο χρέος, το ιδιωτικό χρέος προς φορείς της ευρωζώνης είναι περίπου € 160 δισ.

Το δίλημμα
Το ερώτημα που τίθεται είναι: τι θα επιχειρήσουν οι εταίροι και δανειστές μας να ελέγξουν κατά τη διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας; 

Το φάσμα των επιλογών είναι ευρύ: από την απομόνωση μετάδοσης του προβλήματος Ελλάδα και την εγκατάλειψη της χώρας στην τύχη της, μέχρι τον διακανονισμό με τρόπο ώστε η επόμενη μέρα να καταλήξει σε αξιόπιστα βιώσιμο χρέος με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις της χρεοκοπίας για την Ελλάδα. 
Κάθε λύση έχει διαφορετικό οικονομικό και πολιτικό κόστος.

Η στροφή
Οι εταίροι μας ήδη από τον Μάιο 2010 έχουν δείξει ότι η απομόνωση της Ελλάδας κάθε άλλο παρά είναι ψηλά στις προτεραιότητές τους. Πρόθεσή τους ήταν η σταθεροποίηση της κατάστασης σχετικά με το ελληνικό χρέος μέχρι το 2013-14, οπότε και θα μπορούσε να δοθεί οριστική λύση με την ενεργοποίηση του ESM. Ωστόσο, η ιδιότυπα αντιμνημονιακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαχείριση της κρίσης οδήγησε στην αποτυχία του πρώτου πακέτου στήριξης (αντίθετα με τη διαφαινόμενη επιτυχία των παρεμβάσεων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία) και έχει βάλει στην ημερήσια διάταξη τόσο το ζήτημα της οριστικής λύσης τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα όσο και τα σενάρια που προσεγγίζουν την εγκατάλειψη της χώρας από τους κοινοτικούς υποστηρικτές της.

Ο μονόδρομος
Η πρόωρη ανακίνηση του ζητήματος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, λόγω της αδυναμίας ή της απροθυμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει ελλείμματα της τάξεως του 9%, με έντονα αρνητικό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, την οικονομία της σε άθλια χάλια και εντελώς αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, μόνο ευχάριστη προοπτική δεν είναι. 

Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνιών με τους εταίρους μας και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μονόδρομος, για όσους επιθυμούν να μην έχει χαρακτηριστικά άτακτης χρεοκοπίας ο όποιος οριστικός διακανονισμός του χρέους. 
Η Ελλάδα χρειάζεται να αγοράσει χρόνο και κυρίως να τον αξιοποιήσει προς όφελος της κοινωνίας.


πηγή: tanea.gr , πρωτότυπος τίτλος "Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία"
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών  

10 σχόλια:

  1. AKOMA LIGO... AKOMA LIGO... KAI NA ZOYME OLO STHN PROSORINOTHTA? STON FOVO GIA TO AVRIO? STHN ARGENTINH KATALABAN OTI DEN PAEI ALLO META APO 10 XRONIA OTAN H XORA HTAN ENTELOS RHMAGMENH PIA. AYTO THELOYME KI EMEIS? NA PAROYME AKOMA MIA DOSH KAI META VLEPOYME? LIGO XRONO ALLA NA TOM AXIOPOIHSOYME DHMIOYRGIKA! OXI ME "METARYTHMISEIS", MIA APO DO, MIA APO KEI... H ARISTERA AS XYPNHSEI KAI NA SYNERGASTEI EPITELOYS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνιών με τους εταίρους μας και οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την κοινωνία είναι μονόδρομος για όσους επιθυμούν να μην έχει χαρακτηριστικά άτακτης χρεωκοπίας ο όποιος οριστικός διακανονισμός του χρέους".

    Εμπρός για νέες απολύσεις,ελαστική εργασία,τσεκούρωμα μισθών,κατάργηση συλλογικών συμβάσεων,ξεπούλημα δημόσιου πλούτου,αέρα,γης και θάλασσας.

    Εμπρός για κινεζοποίηση,χαράτσια στα ακίνητα,διάλυση-ιδιωτικοποίηση της παιδείας,της υγείας,του νερού,του ρεύματος.

    Εμπρός και για κανέναν πόλεμο για την υφαλοκρηπίδα και τα πετρέλαια,μπας και προλάβουμε την κοινωνική εξέγερση άμα λάχει να'ούμ!

    Εμπρός και για καμμιά χούντα εάν απαιτηθεί όπως πρότεινε ο φινλανδός βουλευτής.

    Εμπρός κορόιδα,εμπρός,αγόγγυστα εμπρός,γιατί αλλιώς θα θυμώσουν οι "εταίροι μας" και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο!

    Για να γυρίσει το κεφάλαιο θέλει δουλειά πολλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Sissi Soko + Γρηγόρης

    Ωραίες οι συναισθηματικές κραυγές αλλα ανέξοδες και αδιέξοδες. Ομως αυτό που θέλουμε είναι επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αποφάσισε μια μέρα ο τσέλιγκας να δώσει το κοπάδι του για σφαγή.Δεν έβγαζε πλέον αρκετά χρήματα,τον πιέζανε και τα υπέρογκα χρέη.
    Καθώς οδηγούσαν τα πρόβατα στον τελευταίο τους προορισμό,κάποια υποπτεύθηκαν τι συνέβαινε.

    -Αδέλφια ξεσηκωθείτε!Μας οδηγούν στο θάνατο..

    -Τί είναι αυτά που λες;Ο βοσκός αποκλείεται να θέλει το κακό μας!

    -Άσε τις ανέξοδες συναισθηματικές κραυγές και δώσε μας επιχειρήματα..

    Έτσι του απάντησαν 2-3 και συνέχισαν όλα μαζί με σκυμμένο το κεφάλι μέχρι το μαχαίρι του χασάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γρηγόρη.
    Ο ανώριμος Ελληνικός λαός δεν είναι σε θέση να εκλέξει σοβαρή κυβέρνηση.
    Τα τελευταία χρόνια προωθεί και τον κυβερνούν απατεώνες, τηλεαστέρες, αθλητές, μετεωρολόγοι και γενικά ότι του πλασάρουν τα ΜΜΕ και τα κόμματα.
    Η κρισιμότητα της κατάστασης θέλει χαρισματικά άτομα που θα μας προτείνει ο Γρηγόρης.
    Πρωθυπουργός. ............?
    Υπ. Εξωτερικών ...........?
    Υπ. Οικονομικών ..........?
    Υπ. Παιδείας .............?
    Υπ. Άμυνας ...............?
    και λοιπούς υπουργούς.
    Ελπίζω να ανταποκριθείς και να μη γελοιοποιήσεις την δυνατότητα που σου δίνω να σώσεις την χώρα.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρκεί η αυτογελοιοποίησή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ηλίθιοι είναι αήττητοι
    του Ηλία Πετρόπουλου
    Με νίκησες μπαγασάκο.
    Μπράβο σου!!!
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΑΜΕ......

    Είναι δύσκολη η περίοδος που διανύουμε, ο καθείς στην ατομικότητά του αλλά και ως μέρος - στοιχείο του κοινωνικού συνόλου αυτής της χώρας.
    Ο αναστοχασμός της πορείας, πως φτάσαμε ως εδώ, δυστυχώς για όλους πρέπει να είναι, ουσιαστικός, πολύπλευρος, βαθύς και αληθινός, όσο και άν είναι για πάρα πολλούς επώδυνος. Γιατί είναι πλέον στην κυριολεξία μονόδρομος. Άν θέλουμε να βγούμε στο "ξέφωτο"....

    Αλίευσα στο blog "μη μαδάς τη μαργαρίτα" ως σχόλιο του δημοσιεύματος του φίλου leo (Λεωνίδα Καστανά): "Νοσταλγός της παλιάς "σοσιαλιστικής" Ελλάδας", και το αναρτώ

    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html

    γιατί πιστεύω ότι και τα δύο συνεισφέρουν στον αναστοχασμό της πορείας. Γιατί δεν ήταν... Θεού θέλημα... να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Όλοι, μα όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, ο καθένας από τη θέση του, το ρόλο του, την ψήφο του...
    Τώρα άν κάποιοι τις αποποιούνται...και άν ...οι βιαστές θέλουν να παίξουν το ρόλο του ψυχοθεραπευτή στο θύμα...τότε... (Π. Κουτσοπίνης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας φρόντιζαν (Σατιρική εκδοχή 2009)
    Στην μνήμη Κ. Καβάφη

    Κατάντησε ανέστια και πόρνη
    αυτή η μοιραία χώρα
    κα τι ‘θε να γενή τώρα ;
    ………………………………………………………………
    Mεταπολιτευτικά
    ατομικά και εθνικά
    το χρέος και το έλλειμμα
    όλο και διογκούται
    ως ανδρικόν μόριον εντός κόλπου
    τέως ξανθών πλουσίων τουριστριών
    ροδαλών και παχουλών
    (μπριτζόλα μες τα ξύγκια)
    με καταθέσεις άφθονες-μυρμήγκια
    που απ’ τον βορρά για να ξεχειμωνιάσουν
    ήρθαν, αγόρασαν και σπίτια

    Ναι.. δεύτερη κατοχή .. εμείς οι άλλοτε ωραίοι
    τι πρέπει ; - να το κάνουμε- πνιγμένοι μες τα χρέη
    άλλοι γκαρσόνια κι άλλες καμαριέρες
    τρίτη δουλειά επιάσαμε, που ναι οι παλιές οι μέρες;
    υπάκουοι πηδώντας Τευτονικές γραίες
    που πριν σαράντα χρόνια μας φαίνονταν ωραίες
    στο Σύνταγμα, την Πλάκα (τα καμάκια)
    μιας και οι δικές μας είχανε μουστάκια
    κι ασφυκτικό μαρκάρισμα απ΄το σπίτι.

    Στην Ιο, την Πάρο ή την Κρήτη
    μαθήματα έρωτα και ..ξένων γλωσσών
    η ανάγκη των ωρών , των ορμονών
    μα τώρα είναι το πλήθος τόσων αναγκών

    Δεν είμαστε πλέον νέοι αλλά μ’ άριστη υγεία
    Πατήσαμε μόλις τα πενήντα τρία
    καλά μυαλά (;) από χωριό με δυό-τρία πτυχία
    με μιάμιση γλώσσα : φταινε τ’ αστεία
    που μας οδήγησαν σ΄ αυτήν την τραγωδία
    (λέξη ελληνική παγκόσμιας ισχύος)

    Με δανεικά ζήσαμε από το ’81
    πρώτα ρούχα ιταλικά :ντύσιμο στην πένα
    μετά “μπέμπα” ή μερσεντέ βάλαμε στο μάτι
    την «Βουγιουκλάκη»-βαμμένη ξανθιά να πάμε στο κρεβάτι
    και στο χωριό σύντομα να κάνουμε «κομμάτι»

    Διορισμένοι, σίγουροι, δίωρη εργασία
    Δημόσιοι υπάλληλοι, οι πιο καλοί στις ΔΕΚΟ
    ΔΕΗ, ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ ακόμα και στην ΕΚΟ
    (5 ψήφους ο διορισμός να φέρετε στο πιάτο)

    δύο κόμματα αλληλο-αναδείχθηκαν πάνω στην εξουσία
    αλληλο-διορίζοντας χωριάτες που΄ χαν πλάτες,
    καρέκλες σε διάδρομους δείχνει η φωτογραφία
    οι ηττημένοι, κι αυτοί αργόμισθοι, μπαίνουν στα ψυγεία
    η νομή του θησαυρού αυτή είναι η ουσία

    Αποβιομηχάνιση και υπερ-προβληματικές
    εμπόριο οι έλληνες λέν’ οι στατιστικές
    το έλλειμμα μεγάλωσε φταινε οι εισαγωγές.

    Η οικοδομή- η οικοδομή :τούβλα και βιτρίνα
    μας έσωσε προς το παρόν αυτή η “λοκομοτίβα”
    Μετά το τείχος το ΄89 ήρθαν κι οι Ρωσίδες
    και εξωτικές ημι-καλλονές από άλλες πατρίδες
    μ΄αυτές ανανεώθηκαν αγρότες και τσομπάνοι
    μ΄επιδοτήσεις άφθονες μήπως τις ξαναείδες ;
    (τα ΕΟΚικά μας τα λεφτά ή τα θηλυκά ;)

    Τους Αλβανούς τους βάλαμε πρώτα οι Αρβανίτες,
    κι ύστερα οι Πόντιοι, Βλάχοι και Μωραϊτες
    στην ύπαιθρο και στα γιαπιά, γίναμε αφεντικά
    στο εργοτάξιο μόνο ο εργοδηγός μιλούσε ελληνικά
    Βορειοηπειρώτης ήτανε, θέματα εθνικά
    FYROM, Σκόπια τσακωμοί–συλλαλητήρια
    Πλήθος σαλονικιό χριστιανο-σταυροφόρο
    αφού… έλληνας ήταν ο Γκλιγκόρωφ
    Αφρονες εμείς … οι μόνοι εχθροί της χώρας

    Σπίτι με πεύκα είχαμε Πεντέλη- θέα πιάτο
    ψηλός πληθωρισμός- δάνειο βαρβάτο
    η κόρη μας στα 12 και ο γιος μας μόλις έξη
    το επιτόκιο έπεσε γύρω στο ‘96

    Ανέτοιμοι, οι μόνοι έξυπνοι της Γηραιάς Ηπείρου
    δουλέψαμε τους κοινοτικούς : λογιστικά τερτίπια
    εισήλθαμε λάθρα μες της ΟΝΕ τα σπίτια
    Παγκοσμιοποίηση : ξεπούλημα των πάντων
    νέα δανεικά : μικροπαροχές και πληρωμή των τόκων

    Κι ύστερα νέο δάνειο πήραμε στεγαστικό
    το σπίτι του χωριού πατρικό ή εξοχικό
    και τα παιδιά δεν πέτυχαν – γαμώ το- στην Αθήνα
    μας βγήκε η πίστη τέσσερα σπίτια να διατηρούμε :
    σπίτι, εξοχικό, δυό των παιδιών, δεν το μπορούμε
    κι αφού τελειώσουν θα’ χουνε καμία τύχη
    η ανεργία θέριεψε, τι είναι αυτοί οι ήχοι;
    Kλητήρας θυροκόλλησε τον πλειστηριασμό
    να χέσω φιλελεύθερους και τον “σοσιαλισμό”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως το καταλάβατε έχουμε φαλιρίσει
    Δεύτερη δουλειά έπιασα, δεν φτάνει αυτή η λύση
    Τρίτον να κάνω τη “δουλειά” σε ευρωπαίες γραίες-
    μόνιμοι κάτοικοι Αττικής(” επιστροφή στην φύση”)
    ……………………………………………………………………………………….
    Το βράδυ σκέφτομαι στην Ιγκριντ να την πέσω
    καλά κρατιέται η γριά αλλά πολύ τσιγκούνα
    αν δεν με πληρώσει σίγουρα πουλάω και την γούνα.
    Να στείλω, λέω, τον μικρό καθήκοντα ν΄ αναλάβει
    Μήπως καψουρευτεί η γριά κι’ αυτός το χρήμα λάβει;

    Κι να αυτή η ηλίθια δεν μου… τον προσλάβει
    Πηγαίνω παρευθύς στην Mary την Αγγλίδα
    είχανε κτήσεις υπερεθνικές ετούτοι για αιώνες
    μα ζήλευαν πάντα τους δικούς μας Παρθενώνες
    κι΄ αν αυτή –ωιμέ- δεν μας εκτιμήσει
    τόσα προσόντα ο μικρός που του’ δωσε η φύση
    (Εξ’ άλλου κι εγώ όταν ήμουν μικρός δεν ήμουν κακός)
    Η άτιμη τον άνδρα της πάσαρε στον μικρό
    Εμείς τοιούτοι δεν είμαστε με το παραμικρό
    ……………………………………………………………………………………….

    Απλήρωτος δοκίμασα επίσης μια γραία Σουηδέζα
    πιο ελευθερωμένη από την παλιο-Εγγλέζα.

    “Πάντως (θα ‘πρεπε) να μας θελήσει μία από τις τρείς
    κι είναι η συνειδησή μου ήσυχη για το αψήφιστο της εκλογής”

    Βλάπτουν κι οι τρείς τους την Ελλάδα , την Ευρώπη.

    “Αλλά κατεστραμμένος άνθρωπος , τι φταιω εγώ .”
    Από κάπου ζητώ ο ταλαίπωρος να κρατηθώ.

    Ας φρόντιζα να μην ψήφιζα αλληλοδιαδόχως :
    Εθνάρχη και Ανδρέα, τον Κρητικό ή τον κοντό*
    (και δυό φορες τον ανηψιό**)

    Ολοι τους έβλαψαν και βλάψαμε εξίσου την Ελλάδα.

    Για την αντιγραφη
    Αφωτιστος Φιλελλην

    * κοντός : Κ. Σημιτης
    ** ανηψιός: Κώστας Καραμανλής

    ΥΓ Μετανοειτε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU