Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τι είπε ο Σόϊμπλε

Καλώς τον Βενιζέλο... Ξέρεις, οι άλλοι έφυγαν...

του Γιώργου Προκοπάκη*

Και οι γάτες ξέρουν ότι το κανόνι θα σκάσει Σαββατοκύριακο. Αυτό εξηγεί το χαμό που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Κάθε εβδομάδα! Κάθε φορά το μόνο που χρειάζεται είναι μια δήλωση (όλο και κάποιος κάτι θα πει), ένα στραβοπάτημα της ελληνικής πλευράς (το μόνο εύκολο). Αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε από τις ΗΠΑ. Εκεί που υποτίθεται βρίσκεται το βόδι εν υαλοπωλείω για να σπρώξει τη σωτηρία μας! Τα πιάσαμε τα λεφτά μας!

Ο Σόιμπλε χοντρικά είπε ότι (α) θα εκπλαγεί εάν αλλάξουν οι όροι για την εκταμίευση της έκτης δόσης, (β) δεν θα εκπλαγεί αν αλλάξουν οι όροι του πακέτου της 21/7. Μετάφραση:

(α) Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει η εκταμίευση της 6ης δόσης εάν δεν καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που αρχίζουν τη Δευτέρα. 

Είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις που με τον απίστευτης ανευθυνότητας χειρισμό του Βενιζέλου διεκόπησαν την 1/9. Οι ίδιες που ήταν "σχεδιασμένο από καιρό" να διακοπούν εκείνη την Πέμπτη το βράδυ και να ξαναρχίσουν στις 14/9. Ξαναρχίζουν (ελπίζουμε) στις 26/9, μετά από καταιγίδα μέτρων, την ελεγχόμενη χρεοκοπία στο τραπέζι, τις δηλώσεις Σόιμπλε.

(β) Τα πάντα σχετικά με την απόφαση της 21/7 είναι στον αέρα. Τα κρίσιμα είναι δύο (1) το PSI, (2) τα φρέσκα διακρατικά δάνεια. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν για να υπονομεύσει τη διαδικασία, με πολιτικαντισμούς και κουτοπονηριές. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι Παπανδρέου-Βενιζέλος προσήλθαν στη συνάντηση με τη Μέρκελ το μεσημέρι της 21/7 με ελληνική θέση που περιγράφεται ακριβώς με το απλό: άρτζι, μπούρτζι και λουλάς. 

Για τον απλό λόγο ότι η κυβέρνηση θεωρείται τόσο αναξιόπιστη και το επιτελείο της τόσο ανίκανο που η θέση που μπορεί να καθήσει στις διαπραγματεύσεις, αν είναι να βγει ο,τιδήποτε καλό για τη χώρα, είναι του παρατηρητή. 
Οι διαπραγματευτές μας (Βενιζέλος, Ζανιά, Παπανδρέου, Χριστοδούλου) δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τίποτε. Κουτοπόνηρα προσπαθούσαν να κρατήσουν έξω από το PSI τις ελληνικές τράπεζες. Μέχρι του σημείου να διακόψει ο Σαρκοζί τη διαδικασία και να ζητήσει "εκεί και τότε" τη δέσμευση για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών. Μετά από μια ώρα, την πήρε - υποτίθεται. 
Αμέσως μετά τα παληκάρια τα καλά φρόντισαν να εξαιρέσουν από την ανταλλαγή την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, σημειώνω ότι το ΤΤ έχει στα χέρια του €4.8 δισ και η Societe Gen έχει €5 δισ. Πάλι κορόιδα έψαχναν τα παληκάρια. 
Ο αυστηρός και στριφτός ανασκολοπισμός οδήγησε με δύο μήνες καθυστέρηση στην αναγκαστική συμμετοχή και των διαμαντιών του ελληνικού τραπεζικού τομέα. 
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν είχε καταλάβει τίποτε για τη σημασία του PSI ο δε Μπένι νόμιζε ότι η δικηγορική την οποία ομιλεί απταίστως έχει πέραση στην Εσπερία. 
Βόδι εν υαλοπωλείω! 
Όσον αφορά δε το ζήτημα της εξασφάλισης των διακρατικών δανείων, η κυβέρνησή μας έκανε την μεγαλύτερη γκάφα που μπορούσε να κάνει με τις Φινλανδικές εγγυήσεις. Όχι μόνο επέλεξε τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την κάλυψη των αιτουμένων εγγυήσεων, αλλά άναψε τσιγάρο μέσα σε πυριτιδαποθήκη. 
Μ' όλα αυτά, τα οποία οδήγησαν στη δίμηνη καθυστέρηση εκτέλεσης (μαζί με την άρνηση τήρησης των συμπεφωνημένων όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας), στην καταιγίδα των μέτρων και το χειρότερο στη δήλωση Σόιμπλε: "όλα είναι στον αέρα".

Έχουμε καταλήξει λοιπόν στο σημείο όπου η τυπική έναρξη της διαδικασίας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εξαρτάται από την έκταση της επιτυχίας του PSI (μεγάλη συμμετοχή αδυνατίζει τη γερμανική θέση - αν όντως είναι έτσι - για αλλαγή των όρων επί τα χείρω) και την κατάληξη στο ζήτημα των φινλανδικών εγγυήσεων. Έχει πια φτάσει η στιγμή όλοι, πρώτα η κυβέρνηση βέβαια, αλλά οπωσδήποτε και η αντιπολίτευση, να σοβαρευτούν. Η τακτική που ακολουθείται οδηγεί στη χρεοκοπία με το χειρότερο δυνατό τρόπο, πετώντας από το παράθυρο κάθε ευκαιρία για άμβλυνση των επιπτώσεων.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και η "πονηρή" ανάγνωση της παντομίμας δεδομένου του αναγκαστικού της σωτηρίας της Ελλάδας. Ήταν αυτή του Βενιζέλου η οποία οδήγησε τάχιστα στο αδιέξοδο. Κυκλοφορεί το βολικό σενάριο "όλα αυτά είναι επικοινωνιακά των Γερμανών για να αυξηθεί η συμμετοχή στο PSI". 
Όποιος θέλει, ας στοιχηματίσει σ' αυτό το σενάριο. 
Η ΝΔ αμφιταλαντεύεται, ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε το στοίχημα ασμένως (σιγά μη και δεν τόπαιρνε), η ΔΗΜΑΡ δια του Προέδρου της έκανε εντυπωσιακή στροφή προς την "πάλη για την εξασφάλιση της 6ης δόσης και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21/7". 
Ελπίζω ο συρφετός που μας έλαχε να διαχειριστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στη σύγχρονη ιστορία μας, να μην το πάρει. 
Δυστυχώς, από τις πιρουέτες Βενιζέλου δεν είμαι καθόλου σίγουρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU