Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Για ένα Ουράνιο Τόξο της Αριστερής, Σοσιαλιστικής και Πράσινης Μεταρρύθμισης


του Θέμη Δημητρακόπουλου*

Σήμερα, στην καθημαγμένη χώρα μας, οι δυνάμεις της Μεταρρύθμισης με αριστερό, προοδευτικό και πράσινο/οικολογικό πρόσημο βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορους κομματικούς –και μη– χώρους. Απέναντι στην πρωτόγνωρη λαίλαπα μιας αντιδραστικής, αντιλαϊκής και εν τέλει αδιέξοδης πολιτικής, απέναντι σε μια ανυπόληπτη όσο και αδίστακτη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των καθημερινών αυτοκτονιών και της κατάλυσης κάθε έννοιας κοινωνικού ιστού, οι προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις πασχίζουν να αντισταθούν, καθεμιά από το δικό της μετερίζι, αλλά δυσκολεύονται να αποκτήσουν και να πείσουν το μεγάλο εκείνο ακροατήριο, την κρίσιμη μάζα που είναι αναγκαία για να πιάσει ο σπόρος της αλλαγής και της ανατροπής του υφιστάμενου διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, για να γίνει εφικτή ριζική, συνειδητή αναθεώρηση του καταναλωτικού κοινωνικού μοντέλου των τελευταίων δεκαετιών. Μια προφανής αιτία αυτής της πολιτικής αφλογιστίας είναι και ο κατακερματισμός αυτών των συγγενικών δυνάμεων, κατακερματισμός που οφείλεται, βεβαίως, σε υπαρκτές διαφορές αντίληψης και πρακτικών, αλλά άλλο τόσο και στη δυσπιστία που πηγάζει κυρίως από τραυματικές εμπειρίες του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Όμως η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την όσο το δυνατό ευρύτερη συμπαράταξη και σύμπραξη των δυνάμεων της Αριστερής Μεταρρύθμισης, της Πολιτικής Οικολογίας και της Προοδευτικής Σοσιαλδημοκρατίας. Ο καθένας που λογαριάζει τον εαυτό του μέτοχο αυτού του χώρου οφείλει να σταθμίσει τις προτεραιότητες και να ζυγιάσει τα πράγματα.
Από τη μεριά μου, καταθέτω τις προτεραιότητες που πιστεύω ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μια κατ’ αρχήν βάση για συζήτηση:

Οι τρεις βασικοί άξονες για μια κοινή πολιτική/εκλογική πλατφόρμα της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της Πολιτικής Οικολογίας και του προοδευτικού Σοσιαλιστικού χώρου:
Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός: παραμονή στην Ευρωζώνη, όχι με όρους και μεταχείριση επαίτη αλλά με status ισότιμου εταίρου.
Σάρωμα και εκ βάθρων αναδιοργάνωση του παρακμασμένου πολιτικού συστήματος – πλήρης αναθεώρηση των σχέσεων κράτους και κομμάτων και των προνομίων του πολιτικού προσωπικού, απλή αναλογική, συνταγματική κατοχύρωση ενός νέου πολιτικού συστήματος, απαλλαγμένου από πελατειακές αντιλήψεις και πάσης μορφής δουλείες.
Πολιτικές εξόδου από την κρίση με προοδευτικό, αριστερό και οικολογικό πρόσημο – η κρίση ως ευκαιρία για ριζική αλλαγή μοντέλου της κοινωνίας και της καθημερινότητας όλων μας.

Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που, δυνητικά, θα μπορούσαν να συμμαχήσουν στην παραπάνω βάση, κινούνται στον ευρύτερο κεντροαριστερό, σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο που ξεκινάει από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ (χωρίς φυσικά να αποκλείει τις όποιες εγκλωβισμένες στο σημερινό, νεοφιλελεύθερο με το στανιό ΠΑΣΟΚ, προοδευτικές δυνάμεις) και φτάνει ως τη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΝ – περνώντας από τους ανένταχτους, και είναι πολλοί, της μη κομματικής Αριστεράς, αλλά και τον πολύ σημαντικό χώρο της πολιτικής οικολογίας, είτε ως κομματικής έκφρασης (Οικολόγοι Πράσινοι) είτε ως αυτόνομων, κυρίως τοπικής εμβέλειας, οικολογικών οργανώσεων πολιτών (Σημείωση: δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ΚΚΕ, γιατί το ίδιο έχει επιλέξει να κινείται σε ένα παράλληλο σύμπαν που δύσκολα επικοινωνεί με την καθ’ ημάς πραγματικότητα).

Οι κατά καιρούς αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ συνιστούν διακριτές, οπωσδήποτε, εκφάνσεις της σοσιαλδημοκρατίας, ο χώρος της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς εκφράζεται κύρια –αλλά όχι μόνο– από τη Δημοκρατική Αριστερά, ενώ και ο ΣΥΝ, απαλλαγμένος, εννοείται, από αριστερίστικες ιδεοληψίες, αποτελεί σίγουρα μια δημιουργική δύναμη για την υπόθεση της αριστερής μεταρρύθμισης. Όσο για το χώρο της πολιτικής οικολογίας, το ζητούμενο είναι να «πρασινίσει» όλη η Μεταρρυθμιστική Αριστερά και ο σοσιαλιστικός προοδευτικός χώρος.

Σε ένα τέτοιο σχήμα, ένα Ουράνιο Τόξο για τη Μεταρρύθμιση και τον Σοσιαλισμό με αριστερό και οικολογικό πρόσημο, όπου ο καθένας μπορεί να διατηρεί το διακριτό του χρώμα πλάι στα χρώματα των άλλων, δεν έχει νόημα η συζήτηση για πρωτοκαθεδρίες, ιδεολογική καθαρότητα, κομματικές καταγωγές και πολιτικές ευθύνες του παρελθόντος. Ο ιδεολογικός και κομματικός πουριτανισμός σε μια τόσο κρίσιμη εποχή είναι παράγοντας συντήρησης και εντέλει οπισθοδρόμησης, η κομματική περιχαράκωση βλάπτει σοβαρά την κοινωνική και πολιτική υγεία της Αριστεράς.

Επίσης είναι άνευ ουσίας η απαίτηση για μεταρρυθμιστικά διαπιστευτήρια – και μάλιστα στη βάση της προσωπικής διαδρομής και της «ιστορίας» ενός εκάστου. Έτσι κι αλλιώς τα λάθη όλων είναι πολλά και γνωστά και δεν συμψηφίζονται ούτε ακυρώνονται. Όμως αυτό που σίγουρα δεν χρειάζεται σήμερα είναι ο στείρος λαϊκισμός, οι ανέξοδες, εκτονωτικές μεν αλλά εντελώς ατελέσφορες, αριστερίστικες ρητορείες, οι επικλήσεις «ένοχων» ή– το αντίθετο, αλλά εξίσου αδιέξοδο– «ένδοξων» παρελθόντων, η αλαζονική μονοπώληση της «αλήθειας», όποια κι αν είναι αυτή: αριστερή μεταρρύθμιση, πολιτική οικολογία, σοσιαλισμός με προοδευτικό πρόσημο.

Οι ζωντανές και υγιείς δυνάμεις της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας, τόσο οι οργανωμένες σε κομματικά μορφώματα όσο και οι ανένταχτοι –είτε από συνειδητή επιλογή είτε από εύλογη δυσπιστία απέναντι σε ό,τι συναποτελεί το παρακμασμένο πολιτικό σύστημα της χώρας– προοδευτικοί πολίτες, έχουν μια (τελευταία;) ευκαιρία για να υψώσουν ένα πολιτικό και κοινωνικό τείχος στη συντελούμενη, και επερχόμενη, νεοσυντηρητική λαίλαπα. Να βγουν μαχητικά και μετωπικά απέναντι στην κάθε λογής αντιμεταρρυθμιστική συντήρηση: το εκφυλισμένο, ημιπαράλυτο νεοφιλελεύθερης κοπής ΠΑΣΟΚ, τη ρεβανσιστική Νέα Δημοκρατία του Δικτύου 21, που επιχειρεί και σε ιδεολογικό επίπεδο την αναβίωση ενός επικίνδυνου εθνολαγνικού επαρχιωτισμού ξεχασμένων, έτσι νομίζαμε, δεκαετιών, την καλυπτόμενη με φύλλο συκής ακροδεξιά του ΛΑ.Ο.Σ, την ξεκάθαρα φασιστική Χρυσή Αυγή (ως πότε «νόμιμο» κόμμα;). Αλλά και να καταδείξουν με δημιουργικές προτάσεις και δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης τα τραγικά αδιέξοδα όχι μόνον του πολιτικού συστήματος αλλά και της κοινωνίας μας γενικότερα. Και, το πιο σημαντικό για την Αριστερά της Μεταρρύθμισης: να αδράξει την πολύπλευρη, συστημική κρίση ως ευκαιρία για τη ριζική ανατροπή του μοντέλου κοινωνίας το οποίο βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, αυτού του νοσηρού μοντέλου ενός αδιέξοδου καταναλωτισμού και μιας «δανεικής», αχρείαστης και ανεξέλεγκτης ανάπτυξης που βιάζει ασύστολα το αστικό και φυσικό περιβάλλον, παραμορφώνει και διαστρεβλώνει τις ανάγκες μας, και υποθηκεύει με ανυπολόγιστες συνέπειες το μέλλον των ερχόμενων γενιών – και, βέβαια, το δικό μας παρόν– με τίμημα όχι μόνο την οικονομική και κοινωνική κατάρρευση αλλά και τον ίδιο τον ψυχισμό μας.

Οι καιροί ου μενετοί. Τα εγχειρήματα που υπερβαίνουν τη λογική του δικού μας «πολιτικού μαγαζιού» φαντάζουν δύσκολα, αν όχι ανυπέρβλητα, στην εποχή μας – την εποχή της κατάτμησης του συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου…
Είναι μια πρόκληση, και μια πρόσκληση ταυτόχρονα, γι’ αυτή την Αριστερά που θέλει να λέγεται Δημοκρατική και Μεταρρυθμιστική – όπου κι αν βρίσκεται.
Ο εχθρός είναι ante portas – αν δεν έχει παραβιάσει κιόλας τις πύλες. Και είναι, σίγουρα, εκτός Αριστεράς…



*Ο Θέμης Δημητρακόπουλος είναι Γραμματέας της Οργάνωσης Οικολογίας και μέλος της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς


31 σχόλια:

  1. Φοβάμαι ότι για να σωθεί η χώρα χρειάζεται κάτι πολύ πιο μαζικό, ορθολογικό και ξεκάθαρο. Πως να τα βρεις με το Δημαρά που είναι μια δύναμη που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ; Πως να τα βρεις με τον Τσίπρα, που χτες ζητούσε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του δημοσίου; Δεν είναι αριστερισμός αυτό Θέμη, εκ μέρους του ΣΥΝ, είναι απλά μια βλακεία που θέλει να είναι λαϊκίστικη και γλύφει ξεδιάντροπα τους πελάτες του δικομματισμού. Πως να τα βρεις με το ΚΚΕ ακόμα και αν ήθελε να συμμετάσχει στο διάλογο που προτείνεις; Τελικά απομένουν οι οικολόγοι πράσινοι, αν και δεν τους βλέπω και αυτούς πρόθυμους για συμμαχίες.
    Από την άλλη όμως μεριά χιλιάδες πολίτες μέσα αλλά κυρίως έξω από την παραδοσιακή Αριστερά βλέπουν ότι το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που βύθισε τη χώρα στο χάος με το κομπραδόρικο κεφάλαιο και το πελατειακό κράτος και ζητούν μια τελείως διαφορετική πορεία. Αυτούς τους χιλιάδες ποιος θα τους καλύψει πολιτικά, ποιος θα γίνει αιχμή του δόρατός τους, ποιος θα μεταφράσει τις αγωνίες τους σε πολιτικά αιτήματα και δράσεις;
    Η λύση δεν είναι μέσα στις στρούγκες και στα μικρομάγαζα της Αριστεράς. Είναι σε κάτι πιο ευρύ και μαζικό, μέσα στο οποίο η οικολογική, μεταρρυθμιστική και δημοκρατική Αριστερά μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Εφόσον όμως θελήσει να αποτινάξει τις ιδεοληψίες της και να χάσει τη βαθιά αριστερή ψυχή της. Εφόσον θελήσει να πιστέψει αληθινά στην οικολογία και όχι προσχηματικά. Όσο αναζητάμε λύσεις μονάχα με τους εντός και με αμφίβολης ποιότητας τσόντες δεν μπορούμε να ελπίζουμε. Η ομάδα αυτή δεν ξέρει άλλο σύστημα. Χρειάζεται να μπουν στο παιχνίδι νέες πολιτικές δυνάμεις χωρίς πολιτικό παρελθόν και κυρίως χωρίς ιδεοληψίες. Γίνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πρόταση του συγγραφέα είναι θετική, αλλά ουτοπική, τουλάχιστον όσο ουτοπική είναι η αντιστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασια με το ΚΚΕ και εξηγούμαι:

    1) Οι πραγματικά κεντροαριστερές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει συνενόηση είναι το παλαο ποτέ εκσυγχρονιστικό ρεύμα. Ομως το ρεύμα αυτο, έχει πλέον διαλυθει, δεν υπάρχει συνομιλητης. υπάρχουν κάποιες προσωπικότητες ου δύσκολά όμως θα ,μπρούσαν να δοιαφοροποιήθουν από την σημερινή κυβέρνηση.

    2) Οι υπόλοιποι που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ είναι οι λαικιστές και πατριώτες της παλιας ανδρεικής φρουράς. πρόκειται για το πλέον συντηρητικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, παρά την αριστερόστροφη και φιλολαική φρασεολογία του, στην ουσία επιδίωκει να διατηρ'ήσει τα προνόμια της κομματοκρατίας (φορε'ίς του παλαιότερα το ΔΗΚΚΙ τώρα το ΑΡΜΑ, αυριο ίσως Παναγιωτακόπουλος κτλ)

    3) Οι δυνάμεις που βρίσκονατι στον ΣΥΝ, είναι ήδη εκτοες τόπου και χρόνου, λαικίζουν ασύστολα, κάνουν αντισυγκετρώσεις και πετάνε γιαούρτια, και φυσικά δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Γενικότερα θέλουν αν γίνουν το νεο λαικίστικο ΠΑΣΟΚ.

    4) Οι δυνέμεις των ΟΠ, λυπάμεοι που θα το πώ, νομίζω ότι αντιγράδουν το ΚΚΕ. Για αυτοςυ ένα είναι το ΚΟΜΜΑ, το δικό τους. Ουτε μπορύν ούτε και θέλουν να συμμετάχουν σε οποιαδήποτε διασδιασια διαλόγου και συνεργασιας. Η συμπεριφορά τους απέναντι στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασια ήταν ενδεικτική των προθέσεων τους.

    5) οσο για την ΔΗΜΑΡ? Εντάξει ίσως να καταφερει να γίνει ένας καλος Συνασπισμος. Δεν δείχνει διαθεση όμως για κάτι περισσότερο. πρότυπο της δείχνει να είναι ένας συδυασμος των περιόδων δαμανακη και Κωνσταντοπουλου του ΣΥΝ. Ισως αν ανοιχτεί και να εμπιστευτεί την κοινωνια, όπως έκανε στις δημοτικές εκλογές να μπορέσει να κάνει την έκπληξη. ομως ένας κούκος ποτέ δεν φτάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό που βάζει ο Θέμης. Και είναι μεγάλο γιατί όσο σκεφτόμαστε βάσει της υπάρχουσας κατάστασης αναρωτιόμαστε: ποιος θα κάνει αυτά που πρέπει να γίνουν; Εκεί απαντά ο αυτοματισμός: μα η αριστερά, αρκεί να ενωθεί...
    Εδώ είναι τα δύσκολα. Αυτή η αριστερά, όπως είναι; Μια άλλη που θα προκύψει από την φαντασία μας; Κι έχουμε χρόνο για κάτι τέτοιο;
    Επειδή οι απαντήσεις είναι όχι, ναι, όχι φτάνουμε σε αδιέξοδο. Πρέπει να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας πια με χρήση της φαντασίας μας και προτάσεις που δεν θα σκεφτόμαστε ΥΚΣ! Γραμμικά δεν πάει το πράγμα. Κι ενώ ο Θέμης έχει προσέξει να μην βάλει πολλά σαν προαπαιτούμενα, εξακολουθεί να λείπει κάτι: ώριμοι αριστεροί και οικολόγοι πολιτικοί - ικανοί σαν τον Κον Μπετίντ και τον Φίσερ να λερωθούν παίρνοντας πρωτοβουλίες και ζητώντας από τον λαό να συναινέσει σε κάτι όχι συνηθισμένο αλλά έκτακτο και προωθημένο.
    Βλέπουμε πουθενά τέτοιους πολιτικούς; όχι βέβαια. Και γιατί άραγε; Μήπως γιατί και η αριστερά βρίσκεται σε παρακμή; Γιατί υιοθέτησε τον κρατισμό, την επιδότηση, την ρουτίνα, τον στγκεντρωτισμό και έπνιξε ότι ζωντανό είχε μέσα της;
    Άρα -αν ισχύουν τα παραπάνω- πρέπει να κάνουμε οδυνηρές παραδοχές και συμμαχίες με τύπους που δεν θα θέλαμε να κάνουμε παρέα, αρκεί να βγούμε από την παγίδα του χρέους. Κι ύστερα λογαριαζόμαστε μεταξύ μας. Ύστερα - όχι τώρα. Τώρα, όποιος θέλει ας έρθει μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετικές σκέψεις και προτάσεις.

    Αν βρεθεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για επικεφαλής και το σχήμα λειτουργήσει σαν ομπρέλα - ομοσπονδιακού τύπου, σίγουρα θα καταγράψει δυναμική.

    Εκεί είναι το κλειδί.

    Ποιος άραγε;

    Μήπως ο Παπαδημούλης που τέμνει και τους 4 κομματικούς χώρους (ΣΥΝ, ΔΗΜ ΑΡ-από εκεί προέρχεται, ΟικοΠράσινοι - έχει κάνει πολλή δουλειά στα οικολογικά και αποχωρούντες ΠΑΣΟΚ-εξαιρετικά φίλα προσκείμενος σε πολλά πρόσωπα που φεύγουν)?

    Αλλά, η ουσία είναι, μιας και Θέμη είσαι μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ: Εσείς, ως κόμμα τι λέτε;

    Giorgos Spyrou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον Παπαδημούλη?
    Θεωρείς αυτόν τον τύπο χαρισματικό?
    Θεέ και Κύριε.
    Τελικά ο καινούργιος ηγέτης θα μας αποκαλυφθεί με κλήρωση αμέσως μετά την κλήρωση του τζόκερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε κάποιον άλλον εκτός του Παπαδημούλη; Μήπως προτιμάς τον Κωνσταντόπουλο ή καλύτερα τον Γλέζο;

    Να σας πω, μία άλλη ωραία ιδέα που μου έρχεται είναι η Σακοράφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eγω λεω να βαλουμε τον μακαριτη Μπαμπη Πρωτοπαπα μπας και καλυψει το Λεο. Στα σοβαρα τωρα, επειδη αυτη η στανη αυτο το τυρι βγανει, το πολυ πολυ ενα σπαγγετι ιταλικου τυπου στα μινιμουμ μπορει να δωσει μια μικρη ανασα με ετεροκαθορισμους δυστυχως, απεναντι στην ολο και πιθανοτερη νικη της δεξιας που θα ακολουθησει το δραμα τηςΙσπανιας. Θα μεινει ετσι ο βορρας [Γαλλια/Γερμανια] που ενω θα πραγματοποιησει την αλλαγη συσχ/σμων που τοσο περιμενω, διχως συνομιλητη σε πολιτικο και κοινωνικο επιπεδο. Εναι αναγκαια η προταση ομως του Θεμη, αφου η ρευστοτητα ειναι τετοια που αυριο μπορει να γινει ρεαλιστικη. Η ταχυτητα των γεγονοτων ειναι τετοια που κοινωνικες δυναμεις απελευθερωνονται δια της συντριβης τους αφηνοντας το καινουργιο να προκυψει και σαν ευλογια και σαν εφιαλτης. Υ.Γ. Ουτως η αλλως 200000 Δ,Υ. θα φυγουν τα επομενα χρονια, απελευθερωνοντας και τους φανατικους του σπορ των απολυσεων, οποτε χωρατε και σεις στο ουρανιο τοξο με την ταση Ντ'Αλεμα !mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν νομίζετε ότι ο κόσμος της εργασίας και της τιμιότητας, αυτός που πληρώνει σαν το μαλάκα τους φόρους του και φτύνει τους βυσματίες, τους επαγγελματίες πολιτικούς, τους διεφθαρμένους δημόσιους υπαλλήλους και τα γκόλντεν μπόυς των κρατικών επιχορηγήσεων, θα συμπαραταχθεί σε ένα σχήμα που θα περιλαμβάνει τον Τσίπρα και τους αποχωρήσαντες του βαθέως Πασόκ, κάνετε λάθος. Θα μείνετε με αυτούς να συζητάτε αν θα κατεβάσετε τον Παπασπύρο στην περιφέρεια Αττικής ή όχι. Ο κόσμος αυτός βράζει και περιμένει να δει ένα σχήμα που θα τα βάλει ταυτόχρονα με όλα τα κατεστημένα συμφέροντα - από τον τελευταίο επίορκο δημόσιο λειτουργό μέχρι τον πρώτο ρουσφετουπουργό. Η πολύ αριστεροσύνη θα σας φάει, και το σχήμα αυτό δε θα γεννηθεί ποτέ. Το δεύτερο πληθυντικό, εδώ, απευθύνεται σε όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες της εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική που με ανακούφιση θα τους έβλεπα να μπαίνουν μπροστάρηδες σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.
    Μιά φράση του Χρήστου Γιανναρά όμως με προβληματίζει.
    Λέει σε μία συνέντευξη.
    Γνώριζα κάποιους ανθρώπους οι οποίοι όσο δεν είχαν ανακατευθεί με την πολιτική ήταν νορμάλ.
    Χαιρόσουν να συζητάς μαζί τους.
    Με το που ασχολήθηκαν με την πολιτική σαν κάτι να τους μόλυνε και πλέον δεν τους αναγνωρίζω.
    Γι΄αυτό πλέον επιφυλάσσομαι να προτείνω άτομα που θεωρώ ικανά να διαχειριστούν το μπάχαλο.
    Η δυσκολία κατά την γνώμη μου είναι πως όταν δεν είσαι μέσα στην πολιτική ασχολείσαι με τα του κράτους.
    Όταν όμως μπει κάποιος στην πολιτική διαπιστώνει πως κουμάντο κάνει το παρακράτος.
    Εκεί φωλιάζουν τα πραγματικά αφεντικά αυτού του τόπου.
    Εκεί δεν υπάρχει λογική.
    Εκεί δεν υπάρχει αξιοπρέπεια.
    Εκεί υπάρχουν μόνο ισχύς και μπίζνες.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σκεπτόμενος αριστερός29 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:54 π.μ.

    οκ, στο κάδρο των μεταρρυθμιστών και ηγέτης μάλιστα ένας επαγγελματίας της πολιτικής και καιροσκόπος ο Παπαδημούλης. Αφήστε παιδιά καλύτερα ο ΓΑΠ τουλάχιστον είναι και original.

    Η αριστερά αν θέλει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει εκ βάθρων να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της να βρεθούν μπροστά άνθρωποι μέσα από την κοινωνία και όχι από την παρακμασμένη και άχρηστη γραφειοκρατία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ολα αυτά που λέει ο ΘΔ και ονειρεύεστε οι περισσότεροι, είναι πεθαμένες ιστορίες. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις και οι αποχωρούντες από το ΠΑΣΟΚ "αριστεροί", είναι αστείες ιστορίες, που το μέλλον τους είναι σαν εκείνων των ομάδων της μεταπολίτευσης που ακούγαν στα ονόματα ΚΚΕ μ-λ, Μ-Λ, Λ-Μ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΣΑΚΕ, ΣΑΚ, ΑΚΕΠ κλπ.
    Αυτό που ξέρουμε σήμερα σαν κίνημα, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, καταλήψεις κλπ, τελειώνει.
    Στην συνείδηση όλων έχει καταρρεύσει , έχει καταγραφεί ως "δήθεν κίνημα", πρόσχημα του πελατειακού "καθεστώτος", ώστε να ρυθμίζει πελατειακές εξυπηρετήσεις.
    Η βουβή μάζα των απλών ανθρώπων, που πραγματικά ταλαιπωρείται, είναι άνεργοι, φτωχοί, ταλαιπωρούμενοι καθημερινά, δεν έχει καμία σχέση μαζί τους και ούτε θέλει να έχει καμία σχέση.
    Η αριστερά των απλών ανθρώπων, δεν υπάρχει, αλλά θα εμφανισθεί πλέον, θέλουν δεν θέλουν όσοι παίξανε 30 χρόνια τώρα το παιχνίδι του φέις κοντρόλ και τους αφήσαν απέξω.
    Αυτοί θα είναι οι πραγματικοί αγανακτισμένοι, που θα τους πάρει και θα τους σηκώσει τους σημερινούς "αγανακτισμένους" και "αγωνιστές". Ηδη στα πανεπιστήμια κάνανε την εμφάνισή τους. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα τους δείτε και έξω από το σπίτι σας.
    Οποιος θέλει ετοιμάζετε να συναντηθεί μαζί τους, μιλάει την γλώσσα της αλήθειας, χωρίς συμβιβασμούς και υποκρισίες.
    Ο Κουβέλης που έχει ένστικτο ήδη με τις δύο τελευταίες παρεμβάσεις του, τόσο για την "ανάγκη υλοποίησης της απόφασης της 21ης Ιουλίου", όσο και με την παραίτηση από τα βουλευικά προνόμια, συντονίζεται μαζί τους. Αν κάνει και το επόμενο βήμα και ξεκόψει από τα εξαπτέρυγα της "καθεστωτικής Αριστεράς" που τον περιβάλλουν και κόψει τον αφηρημένο λόγο, ώστε να είμαστε μέσα σε όλα και με όλους, θα έχει ρόλο στην συνέχεια. Ας αφήσει όλους τους άλλους, ΣΥΝ, σταγονίδια του Βαθέως ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ στην άκρη και ας βγεί στον ελεύθερο αέρα της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστά τα γράφεις Κωστή.
    Σήμερα η υγειής και πραγματική αριστερά είναι αυτή που μάχεται να μείνουν ανοιχτά τα πανεπιστήμια, όλοι αυτοί που καθημερινά αγονζίζονται να μην καταστραφεί η κοινωνία. Σε αυτό το μήκος εξέπεμψε σήμερα ικαι ο Φώτης Κουβέλης στην συνέντευξη του στον skai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ Κωστής
    Όταν μιλάς για πραγματικούς αγανακτισμένους που ήδη κάνανε την εμφάνισή τους στα πανεπιστήμια, εννοείς τους ΔΑΠ-ΠΑΣΠίτες που έφτιαξαν ομάδες στο φέισμπουκ για να σπάσουν τις καταλήψεις;

    Αυτούς με τους οποίους βρίσκονται σε ιερή έκσταση ο Πρωτοσάλτε η Τρέμη και όλα τα καλόπαιδα των μέσων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναί ακριβώς αυτούς που θέλουν αλλαγές στο πανεπιστήμιο "σας" και θέλουν και να λειτουργεί και που εσύ αποκαλείς ΔΑΠΙΤΕΣ για να τους αντιμετωπίσεις πιό εύκολα.
    Στο τέλος όμως θα δούμε ποιοί είναι οι πραγματικοί Δαπίτες.
    Δεν περνάει η εύκολη σπέκουλα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν το λέω εγώ, οι ίδιοι το είπαν στο ΣΚΑΙ, «η ΑΣΟΕΕ άνοιξε με ψήφο στη πρόταση της ΔΑΠ», δεν άκουσα να κατέβασε πρόταση η φοβερή «ανεξάρτητη» ομάδα του φέισμπουκ.

    Όποιος θέλει μπορεί να συμμαχήσει μαζί τους, κανένα πρόβλημα, αριστερό όμως δεν θα τον πούμε ΠΟΤΕ!!! όπως πολύ ωραία το είπε και Τσίπρας στους ακροδεξιούς «θα σας λέμε Λάος, Λαός δεν θα σας πούμε ποτέ»

    Αν κάποιοι ανήκαν κάποτε στην αριστερά και άλλαξαν ιδέες δεν είναι καθόλου μεμπτό. Αυτό που βρίσκω από γελοίο μέχρι και τραγικό, είναι να νομίζουν πως μπορούν να συνεχίσουν να αυτοπροσδιορίζονται όπως παλιά. Τώρα όμως πάμε στα χωράφια της ψυχολογίας και όχι της πολιτικής και δεν έχω όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε, αφού δεν άκουσες, έτσι θάναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήρθε η ώρα νομίζω να μοιραστώ μαζί σας μια ιστορία που εμένα με είχε προβληματίσει κάποτε και την λογική της την συναντώ πολλές φορές.
    Ένας φίλος πολ. μηχανικός που από μικρό παιδί είναι στο ΚΚΕ γιατί και ο πατέρας του οικοδόμος στο επάγγελμα ήταν στέλεχος του ΚΚΕ μου διηγήθηκε τα παρακάτω.
    Σε ένα καφενείο ήταν συγκεντρωμένοι οι σύντροφοι του ΚΚΕ και συζητούσαν για θέματα δημοτικών εκλογών.
    Τα αίματα είχαν ανάψει ως συνήθως και ο φίλος μου με τον πατέρα του βγήκαν για λίγο στο πεζοδρόμιο να ηρεμήσουν.
    Ένα από τα αυτοκίνητα που περνούσαν σταμάτησε για λίγο τους χαιρέτισε ο οδηγός και έφυγε.
    Ο πατέρας γυρνάει στον φίλο μου και του λέει.
    Δικός μας είναι.
    Τι λες ρε πατέρα. Αυτός έχει εργοστάσιο και είναι δεξιός.
    Ναι είναι δεξιός αλλά εάν μιλήσεις με τους εργαζομένους του και δεις πως τους συμπεριφέρεται θα δεις πως είναι δικός μας.
    Γυρίζοντας προς το καφενείο του είπε πολλοί εκεί μέσα δεν είναι δικοί μας.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Προφανως γραφετε σεναρια πολιτικης μελλοντολλογιας και θα μου παρετε την δουλεια, μικρο δειγμα της οποιας παραθετω για να ξαναγνωριστουμε καλλυτερα:

    ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;) –PLAN B
    (Σχεδίασμα αφηγηματικού δοκιμίου )
    Στη μνήμη Αποστόλου Σάντα, 5-5-2011

    ............................
    Τον Απρίλιο του 2013, λόγω των παραπάνω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν αρκετοί βουλευτές που στήριζαν –ακόμα- την κυβέρνηση διαχείρισης του εθνικού χρέους (με τους δύο πρώην συγκάτοικους φοιτητές σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και τώρα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης) απέσυραν την εμπιστοσύνη τους και σε σχετική ψηφοφορία επί προτάσεως δυσπιστίας ( μομφής) η κυβέρνηση έχασε την δεδηλωμένη .Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2013.

    Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες), συνεπηχθη Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που το συναποτελούσαν :
    Πατριώτες βουλευτές που αποχώρησαν από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (κυρίως του συντηρητικού και σοσιαλ-συντηρητικού χώρου ακόμη και από το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα )
    η επιτροπή διαχωρισμού του χρέους σε ηθικό και ανήθικο/επαχθές
    η επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων εραστών-επιβητόρων (τα kamakia)
    η επιτροπή αποζημίωσης Ελλήνων gasterbeiter εραστών-επιβητόρων Δ. Γερμανίας
    το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς κίνησης “ένα σεντ την λέξη για να σώσουμε την Ελλάδα!”
    το κίνημα ”μια σπίθα έχω μέσα στην καρδιά”
    τo κίνημα “Γιώργος Θαλάσσης”
    2 σοσιαλ-λαϊκίστικα απο-κόμματα με ηγέτες δικηγόρους-εργατολογους και πρωην αθλητές-δημοσιογράφους ,
    Το κόμμα ”οι λιγούρηδες για εξουσία της αριστεράς”,
    Συριζιασμενοι αριστεροί και άλλες τροτσκιστικές ομάδες
    oι παλιμπαιδιζοντες (μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας) “παππούδες” του πολυτεχνείου και άλλες βολονταριστικες και ανώριμες πνευματικά ομάδες.
    (ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ-ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΕΣ,...)
    (ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΧΑΚΕΡΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ)
    Η μεγάλη έκπληξη ήταν η συμμετοχή του μετα-σταλινικού κόμματος στο Λαϊκό Μέτωπο.
    Οι μόνες αλλαγές που έκανε εδώ και 10 έτη ήταν :
    -η αντικατάσταση της ηγετιδός του (γιατί ολοκληρώθηκε η καρτέλλα των ενσήμων της) με τέως ”χαϊδεμένο παιδί” της δεξιάς και λεσβία, επί μακρόν σε κλιμακτήριο, η οποία ευτυχώς και αιφνιδίως εθεραπεύθη και
    -ότι επέτρεψε (μετά το πειρατικό-επαναστατικό σκουλαρίκι στους νεολαίους)περαστό κόσμημα στον αφαλό (κοινώς σκουλαρίκια piercing αφαλού) για την θηλυκή νεολαία της. Ο συνήθης διάκοσμος -εκτός από συνθετικά διαμάντια- ήταν το κόκκινο αστέρι και το μεταμοντέρνο σφυροδρέπανο…

    Οι δυο κύριοι αντίπαλοι των εκλογών ήταν ο Συνασπισμός της κυβέρνησης διαχείρισης του εθνικού χρέους και το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους.

    ............

    Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Ο λαός-μη έχοντας πλέον αυταπάτες- παρά την αηδία του και για τους δυο παραπάνω συνασπισμούς προτίμησε ολίγον περισσότερο το Λαϊκό Μέτωπο απόσεισης του χρέους που έλαβε 51,7% και με 177 βουλευτικές έδρες μπορούσε πλέον να εφαρμόσει το αντι-μνημονιακο πρόγραμμα του.

    Βέβαια, όπως συμβαίνει στα λαϊκά μέτωπα, καθυστέρησε επί ένα μήνα η επιλογή των υπουργών και υφυπουργών που ολοκληρώθηκε (μετά από 27 ολονύχτιες συσκέψεις των νικητών) τον Ιούνιο του 2013, με σύνολο 97 υπουργών και υφυπουργών, για να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα. Εβδομηνταπενταρηδες επαγγελματίες αριστεροί της γενιάς του Λαμπράκη και του 114 με φαλάκρα και χιονάτα μουστάκια έγιναν –επιτέλους- υφυπουργοί….
    …………………………………………………………………………………………………………
    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΝΤΟΣ ()ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΜΑΒΑΝΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Η αριστερά αν θέλει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο θα πρέπει εκ βάθρων να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της να βρεθούν μπροστά άνθρωποι μέσα από την κοινωνία και όχι από την παρακμασμένη και άχρηστη γραφειοκρατία της." γράφει ο σκεπτόμενος αριστερός και το συνυπογράφω.
    Η πρόταση του Giorgos Spyrou,περί Παπαδημούλη δείχνει την προβληματική που υπάρχει στο χώρο της λεγόμενης "ανανεωτικής αριστεράς"...τι άλλο να πω...
    κομμάτι και αυτό της επιδεινούμενης παθολογίας της ελληνικής κοινωνίας...
    ...και για περισσότερα:
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/09/blog-post_27.html
    με τίτλο:Η ναρκισσιστική κοινωνία στις τρικυμιώδεις θάλασσες της παράνοιας.
    Π. Κουτσοπίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπράβο ρε Κωστή αυτή είναι η μόνη λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολιτες που δεν μελετουν την ιστορια, δεν πορευονται καλα:

    Ευρωεκλογές 1989: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 1,11%
    Βουλευτικές εκλογές 1989: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,58%(1 έδρα)
    Βουλευτικές εκλογές 1990: Οικολόγοι Εναλλακτικοί 0,77%(1 έδρα)
    Ευρωεκλογές 1994: Πολιτική Οικολογία 0,24%
    Ευρωεκλογές 2004: Οικολόγοι Πράσινοι 0,67%
    Βουλευτικές εκλογές 2007: Οικολόγοι Πράσινοι 1,05%
    Ευρωεκλογές 2009:Οικολόγοι Πράσινοι 3,4 %, 1 έδρα (οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν το πρώτο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα που απέκτησε εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
    Βουλευτικές εκλογές 2009: Οικολόγοι Πράσινοι 2,53%

    Συμπερασμα:

    ΔΗΜΑΡ 2,5+ ΟΠ 2,5=5,0% >3%(οριο εισοδου)

    ΣΥΡΙΖΑ 7% max,

    KKE 11 max,

    Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες)

    οι αντιστοιχες εδρες ειναι

    ΔΗΜΑΡ 2,5+ ΟΠ 2,5=5,0%
    5% x 250 = 12 εδρες
    ΣΥΡΙΖΑ 7% max,
    7% x 250 = 18 εδρες
    KKE 11 max,
    11% x 250 = 27 εδρες
    Συνολο 57 έδρες
    Υποθετω οτι τα 2 κομματα εξουσιας θα λαβουν κοντινα ποσοστα της ταξης του 37% και 35%.
    Αρα
    1ο Κόμμα 98 + 50 = 148
    2ο Κόμμα 95
    Και μετα;

    Για τον λογο αυτο και μονον, πρεπει να αρχισουν αμεσως συζητησεις για να δημιουργηθει μεγαλο Λαϊκό Μέτωπο. Τωρα θα ειναι απόσεισης/μειωσης/διαγραφης μερους του χρέους, επιβιωσης του ελληνικου λαου, επιστροφης στην αθωοτητα, στην φυση, αντι- καπιταλιστικο, ονειροπολο, ...

    Μαλλον ονειρευομαι κι εγω.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ

    1. Οι Γερμανοι Πρασινοι δημιουργηθηκαν λογω των αντιδρασεων των κινηματων του 70 κατα της πυρηνικης ενεργειας και επειδη η γερμανικη γη ειναι γεματη χημικα απο διαρροες παμπολλων χημικων εργοστασιων, λιπασματα, εντομοκτονα,...Ενω τα δαση τους καταστρεφονταν απο την οξινη βροχη.
    Ομως δεν καταφεραν να απορρυπανουν την κουτοπονηρη γερμανικη ψυχη απο την πασιγνωστη "αυτοαναισθη-τοποιηση για τα εγκληματα" οπως υποδεικνυει η μεταπολεμικη γερμανικη λογοτεχνια της απώθησης και της σιωπής.
    Η απάθεια και η αυτοαναισθητο-ποίηση υποδεικνύει προηγμένο μηχανισμό απώθησης του μεταπολεμικού γερμανικού τραύματος.
    Τι σχεση εχουν τα βαρια περιβαλλοντικα προβληματα της διαχρονικα υπερβιομηχανοποιημενης Γερμανιας με την αποβιομηχανοποιημενη και σχεδον ακατοικητη χωρα μας (εκτος της Αττικης και της Θεσααονικης);
    Αν εξαιρεθουν Αττικη, Θεσσαλονικη, Ηρακλειο και Λαρισα, η χωρα μας αποτελει ενα υποδειγματικο μουσειο χλωριδας και πανιδας σε μεγαλο ποσοστο της εκτασης της.
    Τι πολιτικη οικολογια να δημιουργηθει εκτος απο τους δημοσιογραφους και δημοσιογραφουντες , αρκετους επιστημονες περιβαλλοντικης κατευθυνης (φυσικοι, βιολογοι, γεωπονοι, περιβαλλοντολογοι,...) δασκαλους και καθηγητες Μ.Ε. που εχουν χρονο να ψιλοδιαβαζουν;

    2. Οι πειρατες της Γερμανιας, επηρεαζομενοι απο τους Σκανδιναβους ομοιους τους και απαντωντας στο αδιεξοδο των Πρασινων, εδιξαν οτι καινουργιοι πολιτικοι σχηματισμοι θα ειναι το μελλον της ευρωπαικης πολιτικης σκηνης, παραλληλα βεβαια με τα παραδοσιακα κομματα, για λιγες δεκαετιες ακομη ...
    Οι ελληνες χακερς φαινεται να εχουν αργησει να οργανωθουν , αν κι αυτα τα πραγματα δουλευουν υπογεια.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το ΛΑΟΣ ξεχασες και δεν βγαινουν τα κουκιαmike Y.Γ, ΟΙ πρασινοι στην γερμανια πετανε δεν βλεπεις τα αποτελεσματα των κρατιδιων ? ποιο αδιεξοδο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΕΙΣ ΤΟ ΟΡΘΟΝ
    O mike με διορθωσε οτι ξεχασα το ΛΑΟΣ

    Νεο Συμπερασμα λοιπον:

    ΔΗΜΑΡ 2,5+ ΟΠ 2,5=5,0% >3%(οριο εισοδου)

    ΣΥΡΙΖΑ 7% max,

    KKE 11 max,

    Λόγω του εκλογικού συστήματος(το πρώτο κόμμα λαμβάνει επιπλέον 50 έδρες)

    οι αντιστοιχες εδρες ειναι

    ΔΗΜΑΡ 2,5+ ΟΠ 2,5=5,0%
    5% x 250 = 12 εδρες
    ΣΥΡΙΖΑ 7% max,
    7% x 250 = 18 εδρες
    KKE 11 max,
    11% x 250 = 27 εδρες
    Συνολο 57 έδρες
    ΛΑΟ 8% max,
    8% x 250 = 20 εδρες
    Συννολο 77 εδρες

    Υποθετω οτι τα 2 κομματα εξουσιας θα λαβουν κοντινα ποσοστα της ταξης του 32% και 30%.
    Αρα
    1ο Κόμμα 80+ 50 = 130
    2ο Κόμμα 75
    Και μετα;
    Απο την συμφωνια που ηδη εχει επιτευχθει σε διαφορα θεματα (μεταξυ ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ , ΝΔ) τιποτα δεν εμποδιζει την ανοχη του ΛΑΟΣ στο 1ο κομμα η/και την αποσχιση μερικων προθυμων απο το 2ο ωστε να ψευτοκυβερνηθει η χωρα, εως τις αλλες εκλογες και...βλεπουμε.

    Η αριστερα τι κανει;
    Ηδη υπαρχει το ενα ατυπο αλλα υπαρκτο μετωπο .

    Εντελως Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @mike

    Η πολιτικη των Γερμανων Πρασινων συχνα ειναι μετα-γιαπικη, αλλα αυτο εξηγειται απο το συνδρομο του μεταπολεμικού γερμανικού τραύματος και την τρελλα του μεγαλειου των ηγετων τους, οπως ο Joschka Fischer που λαμβανει ως δωρο εξαψηφια αμοιβη ως Συμβουλος του project του Αγωγου Nabucco, στο οποιο εμπλεκεται η Γερμανικη Εταιρεια RWE, δηλ. για το εργο για το οιποιο εχει υπογραψει ως Υπουργος Εξωτερικων.

    Και ας μην ξεχναμε την απεραντη μοναξια ακομη και των πλεον προβεβλημεων Πρασιονω,ν, Οπως υποδεικνυει το δραμα της η Petra Kelly. Το 1992, σύμφωνα με την αστυνομία,η Petra Kelly πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Βόννη, ενώ στον ύπνο από τον σύντροφό της, πρώην στρατηγό και πολιτικό των Πρασινων Gert Bastian (γεν. 1923), ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Εκείνη ήταν 44, ήταν 69. Το σώμα της ανακαλύφθηκε στις 19 Οκτωβρίου, και διαπιστώθηκε ότι είχε πεθάνει την 1η Οκτωβρίου.
    Δηλαδη κανενας δεν την αναζητησε για 18 μερες!!!

    Αυτα τα ολιγα για Γερμανους, ακομη και Πρασινους.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Οσοι Γερμανοι εφυγαν προς τα νοτια σωθηκαν, οι υπολοιποι βλεπετε πως ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @αφωτιστε, συμφωνω για το Φισερ, αλλοι εδω μεσα τον θεωρουν ''σοβαρο'' πολιτικο. Οι δηλωσεις της Ροτ ομως ειναι θετικες οπως και αρκετων στελεχων του spd.Δυστυχως η die linke καταψηφισε την ενισχυση του efsf μαζι με μια φουχτα εξαλλουσ νεοφιλελευθερους νεοφασιστες. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. mike
    Όχι αυτός όχι εκείνος, είναι μία θέση σεβαστή.
    Πες μας 5 σοβαρούς Έλληνες και 5 επίσης σοβαρούς ξένους πολιτικούς.
    Άντε να σε χαρώ.
    Γιώργος EL.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γιωργο EL, σε απολιτικα ερωτηματα δεν εχω πολιτικη απαντηση mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @mike

    Αφηστε τους τακτικισμους και αναλυστε την ουσια.
    1.Οι γερμανοι εχουν πληρωσει μικρο μερος των πολεμικων αποζημιωσεων τυ Α και Β παγκοσμιου πολεμου και σ\ αυτο οφειλεται μεγλο μερος της αναπτυξης τους.
    2. Το γερμανικο εσωτερικο δικαιο απαγορευει την δικαιωση ξενου πολιτη για εγκληματα πολεμου απο γερμανικο δικαστηριο.
    3. Μονον με διμερεις συνομιλιες μεταξυ κυβερνησεων μπορει να ειλυθει το θεμα των γερμνικων αποζημιωσεων στην ελλαδα.
    4. Ομως ολες οι κυβερνησεις ηταν ενδοτικες. O Γ-Α Μαγκακης ήταν ο τελευταίος που το 1995 ως υπουργός Εξωτερικών πρόλαβε να θέσει το θέμα με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας τότε όχι μόνο την επιστροφή του κατοχικού δανείου αλλά και των αρχαίων που έκλεψαν οι Γερμανοί από την Ελλάδα».
    5. Το μονον που μπορει να περιμενουμε απο τους Πρασινους ειναι η υποστηριξη τους σε θεματα χρεους μας.
    6.Υπαρχει οργανωμενο σχεδιο αποποιησης ευθυνων

    Τραύμα Διδασκαλία και Ευθύνη: Β 'Παγκοσμίου Πολέμου στα Δυτικο- γερμανικά εγχειρίδια ιστορίας

    Brian M. Puaca
    περιληψη

    Η ανάπτυξη των βιβλίων ιστορίας της Δυτικής Γερμανίας από το 1945 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960 προσφέρει έναν τρόπο να καταλάβουν τι έπρεπε να μάθουν οι νέοι Δυτικο- Γερμανοί για το ρόλο της χώρας τους κατα την διαρκεια και μετα το τελος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Αρκετά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εγχειρίδια ιστορίας κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου περιέχει ζωντανές περιγραφές των Γερμανών που υποφέρουν, και οι συγγραφείς σταδιακά προσπάθησαν να συμβιβάσουν αυτό το τραύμα με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα στοιχεία αυτά έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψη ότι οι Γερμανοί παρέμειναν σιωπηλοί σχετικά με το δικό τους πόνο μετά το 1945 και την πεποίθηση ότι κατα την διδασκαλία της ιστορίας αποφεύγονται ρητά οι συζητήσεις των γερμανικων εγκληματων μέχρι τη δεκαετία του 1970.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η πρόταση πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ και οι πέριξ αυτής .

    Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει η συζήτηση για την δυνατότητα ανασύστασης  του σοσιαλδημοκρατικού χώρου,της πολιτικής πρωτοβουλίας της ΔΗΜΑΡ,και του προέδρου της Φώτη Κουβέλη , που βλέποντας τα αδιέξοδα του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος ανοίγεται στην κοινωνία  και την  καλεί σε διάλογο για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού χώρου ο οποίος θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς . 
    Τι ισχύει.
    Εδώ Παππάς εκεί παππάς που είναι ο παππάς
    Κάποιοι θέλουν η ανασύσταση να γίνει με απομεινάρια του βαθεως ΠΑΣΟΚ,τους ΟΠ, Συν.
    Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα στο στυλ εδώ παππάς ( ΔΗΜΑΡ ) εκεί παππάς ( βαθύ ΠΑΣΟΚ ,ΟΠ ,Άρμα, ανενταχτοι,δυσαρεστημένοι κ.τ.λ.) που είναι ο παππάς ( εκλογικό αποτέλεσμα ). Δεν μπορεί να γίνει βιαστικά μόνο για εκλογική επιβίωση . Οι μέχρι τώρα σύμπραξη ΔΗΜΑΡ ,ΟΠ,και λοιπών,όπου  έγινε δεν έδωσε αποτελέσματα που να μας οδηγούν σε τέτοιες υποθέσεις. Ο   κόσμος αυτόν  τον προεκλογικό εναγκαλισμό  δεν τον είδε με καλό μάτι γιατί δεν υπήρξε συζήτηση και κατάθεση προτάσεων ,βιωσιμων πολιτικών, ικανών να ερεθίζουν την σκέψη ,που η προσαρμογή στην καθημερινότητα του πολίτη που απευθύνονταν θα του έδινε ελπίδες για το μέλλον και θα έβαζαν τις βάσεις για μια Πολιτική πλατφόρμα που θα μπορούσε  να διευρυνθεί  καλύπτοντας μεγαλύτερο πολιτικό χώρο απο τον προσδοκώμενο .

    Η ανασύσταση  του σοσιαλδημοκρατικού χώρου χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο πέρα απο την ασφυξία των εκλογών . 
    Τι πρέπει να γίνει.
    Κεντρικό ρόλο για μένα πρέπει να έχει το Κέντρο πολιτικού προβληματισμού ¨ Μιχάλης Παπαγιαννάκης ¨,όπου  ομάδες  εργασιας  θα  συμφωνήσουν σε μια αρχική αποδεκτή ατζέντα   παρεμβάσεων που θα πείσουν την κοινωνία να στηρίξει αυτη την προσπάθεια .
    Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για ανασύσταση και για διεκδίκηση πρωταγωνιστικού  ρόλου στην Πολιτική σκηνή της χώρας .

    Η μάχη τάσεων και ομάδων ομως και η αμφισβήτηση ηγεσιών, πρόσφατα εκλεγμένων, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες παρά την καλή πίστη όλων. Πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια του Φώτη Κουβέλη που με τις τελευταίες παρεμβάσεις του για την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου και την παραίτηση των βουλευτών απο τα προνόμια δείχνει ότι έχει πάρει το μήνυμα απο την κοινωνία. Αρκεί  να το καταλάβουν και ορισμένα στελέχη του.

    Με λίγα λόγια αν δεν αντιμετωπιστεί απο όλους με υπευθυνότητα,σοβαρότητα πέρα απο προσωπικές φιλοδοξίες η ανασύσταση θα τελειώσει    όταν ¨μπουκαρει ¨ όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες η αστυνομία ( βάλε κυρίαρχος ελληνικός λαός )   .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Εν παση περιπτωση εαν η ΔΗΜ.ΑΡ. θελει να προωθησει κατι δικο της πρεπει να το κανει ξεκαθαρα,θερρετα και χωρις υπεκφυγες.
    Οι διαρκεις αναδιπλωσεις,μαζωξεις,διασπασεις του συγκεκριμενου χωρου ΚΟΥΡΑΣΑΝ
    Φευγουμε απο ΣΥΝ γιατι εγινε πολυ αντιευρωπαικος, μετα θελουμε συμμαχια ακομα και με οργανωμενα τμηματα του ΠΑΣΟΚ(??????) λες και αυτα ειναι αυτιστικα και δεν εχουν επαφη με την πραγματικοτητα.
    Εαν ηθελαν να αντιδρασουν,διαφωνουνσαν, καπως θα το ειχαν κανει.Δεν ειμαστε πια στις αρχες του 2010.Εδω τελειωνει το 2011 και εχει γινει κατανοητο τι σημαινει και το μνημονιο και το μεσοπροθεσμο και οι νεες εργασιακες σχεσεις,ασφαλιστικο.....
    Ειναι δυνατον να συζηταμε για ΠΑΣΟΚ?

    Πληρη απογοητευση εαν υπαρχουν τετοιες σκεψεις.Και μονο η υπαρξη τους μου δειχνει οτι μαλλον πρεπει να κοιταξω αλλου για αυτο που νιωθω και ψαχνω πολιτικα.

    Δεκανικια σε οσους κατεστρεψαν το μελλον μας και σε οσους συνεχιζουν να ους ανεχονται δεν προσφερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU