Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Είναι λάθος η ένταξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο σενάριο της νεοφιλελεύθερης ατζέντας


ψυχροπολεμική αφίσα τζάμπα (χωρίς προτάσεις) αντινεοφιλελευθερισμού

του Γιώργου Προκοπάκη

Το ακόλουθο σημείωμα γράφτηκε Απρίλιο 2011. Παρουσιάζει τις "γρήγορες" και "εύκολες" αποκρατικοποιήσεις. 
Νομίζω ότι είναι σκόπιμο να μιλάμε επί συγκεκριμένων ζητημάτων και όχι γενικώς περί πώλησης αντί πινακίου φακής. 
Τα παρακάτω, τα οποία με αξίες Μαρτίου φθάνουν σε ένα σύνολο 20-25 δισ, δεν έχουν καμιά γενικότερη κοινωνική επίπτωση.
Τα νούμερα θα μπορούσε να είναι ψηλότερα, με σωστό πακετάρισμα. 
Παραδείγματος χάριν, τα ΕΛΠΕ μπορεί να πωληθούν από κοινού με τον Λάτση αντί να αγοράσει ο τελευταίος το 10% που του λείπει, ή να πάει το κράτος μαζί με τον Μπόμπολα για την τιτλοποίηση της Αττικής Οδού, με αντάλλαγμα τις επεκτάσεις (υπό τον έλεγχο της ΕΕ πιθανώς). Ενημερώνω ότι τον Φεβρουάριο κατατέθηκε στη Βουλή η αξιολόγηση της Αττικής Οδού από την Εθνική στην οποία προβλέπεται εξάντληση του χρόνου παραχώρησης και συνολικές πρόσθετες εισπράξεις του παραχωρησιούχου 500 εκατ - η Αττική Οδός έχει αποσβεσθεί λογιστικά και έχει αποθεματικό στο Ταμείο περίπου 500 εκατ.


Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα...

Για να έχουμε μια αίσθηση του τι πραγματικά σημαίνει εκποίηση/αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που θα αποφέρει €50 δισ σε πέντε χρόνια, έκανα μια άσκηση. Το αποτέλεσμα στον πίνακα – σχολιασμός ακολουθεί.
Στόχος              50.000
Υπόλοιπο                 31.000     -6.110
 1 XA                           7.000       2.450

2 Τράπεζες                 4.500       760

3 Αττική Οδός           2.000    1.200

4 ΑΙΑ                           2.000    1.200

5 Παραχωρήσεις      1.000      500

6 ΑΠΕ                          1.500

7 ΔΕΚΟ                        1.000

Το Υπόλοιπο μένει αν από τον Στόχο αφαιρεθεί το άθροισμα όλων των υπολοίπων παρακάτω στην κολώνα. Στην πρώτη κολώνα αναφέρονται τα “σίγουρα” έσοδα εκποίησης. Στην τελευταία πρόσθετα έσοδα με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Το σύνολο των “πιθανών” προφανώς μειώνει το υπόλοιπο. 
Με τη σειρά:
Η κεφαλαιοποίηση όλων των συμμετοχών του δημοσίου στο ΧΑ είναι κάτι λιγότερο από €7 δισ (που αναφέρεται στο σχετικό κελί). Τα πρόσθετα “πιθανά” έσοδα προέρχονται από αύξηση του δείκτη κατά 20% και premium 15% (σύνολο 35%). Σημειώνεται ότι βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα συνεπάγεται ραγδαία αύξηση του δείκτη (άρα και κεφαλαιοποίησης) – η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι κάτω από 25% του ΑΕΠ (νόρμα >75%).
Πλην του λίγο πάνω από €1 δισ συμμετοχής στις τράπεζες (συμπεριλαμβάνεται στο 1), το δημόσιο κατέχει κάπου €3.8 δισ (αξία 2009) σε προνομιούχες μετοχές, είτε μετατρέψιμες σε κοινές ή εξαγοράσιμες με επιτόκιο 10%. Η αξία 2011 των προνομιούχων είναι €4.5 δισ και εάν η αναδιάρθρωση γίνει σε 18-24 μήνες θα έχει συσσωρευθεί πρόσθετη αξία τουλάχιστον €760 εκατ.
Για την εκτίμηση της αξίας των παραχωρήσεων έκανα DCF από τα στοιχεία των ισολογισμών της ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (ΑΙΑ). Παραδόξως, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ (ειδικά αν συμπεριληφθεί ο λειτουργός ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ) εμφανίζεται καλύτερη περίπτωση από το ΑΙΑ. Οι υπολογισμοί μου υποδεικνύουν καθαρή παρούσα αξία 20ετούς παραχώρησης προς τιτλοποίηση περί τα €4 και €3.5 δις, αντιστοίχως. Απ’ αυτά θεώρησα €2 δισ “σίγουρα” και €1.2 δισ πολύ πιθανά για κάθε περίπτωση. 
Είναι προφανής η τεράστια σημασία της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με τους παραχωρησιούχους.
Από τις λοιπές παραχωρήσεις εκτίμησα ως “σίγουρα” €1 δισ και δυνητικά €500 εκατ. Συμπεριέλαβα Γέφυρα Ρίο, Κόρινθος-Καλαμάτα, και τη μισή Αθηνών-Θεσ/νίκης. 
Τα υπόλοιπα μπορεί να αποφέρουν πιο μακροπρόθεσμα (μετά την ολοκλήρωση και το traffic de-risking). Πάλι αναδεικνύεται σε εξαιρετικής σημασίας η διαδικασία διαπραγμάτευσης ώστε να μπουν σε ενιαίο πακέτο διαφορετικές παραχωρήσεις του ίδιου άξονα.
Τα δυνητικά έσοδα από παραχωρήσεις ΑΠΕ προέρχονται από την ανάπτυξη και διάθεση της άδειας (20ετής λειτουργία, τρέχουσες τιμές) σε μεγάλες εκτάσεις (όπως το έργο Φ/Β της ΔΕΗ Πτολεμαίδα, Κωπαίδα, και άλλα) για άμεση τιτλοποίηση. Το €1.5 δισ αντιστοιχεί σε εγκατάσταση 1.0-1.3 GW ισχύος (πρβλ, έργο Φ/Β ΔΕΗ 0.2 GW), περίπου το 60% της απομένουσας προγραμματισμένης προς εγκατάσταση ισχύος από Φ/Β.
Από ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ (κυρίως ΔΕΠΑ, ΟΔΙΕ και ΕΑΒ/ΕΑΣ) εκτιμώ έσοδα της τάξεως του €1 δισ.

Στον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΤΠκΔ.

Καμία από τις παραπάνω εκποιήσεις/αξιοποιήσεις δεν απαιτεί επένδυση για την ανάπτυξή της, πλην των δαπανών για πακετάρισμα και μπορεί να ολοκληρωθούν εντός διετίας.

Εάν τα παραπάνω είναι κοντά στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι ο στόχος των €50 δισ σπάει σε ένα “εύκολο” κομμάτι – τα παραπάνω – το οποίο μπορεί να αποδώσει το 40% με 50% του στόχου, και σε ένα “δύσκολο”, το οποίο πρέπει να προσδιορισθεί (ακίνητα ή ό,τι άλλο) και να αναπτυχθεί.

Επειδή είχαμε χτες διαρροές για τις 700.000 εξοχικές κατοικίες προς πώληση σε αλλοδαπούς, ήθελα απλώς να επισημάνω ότι συζητάμε για 50 – 80 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, με τεράστιες απαιτήσεις για υποδομές και διαμορφώσεις. Το κόστος ανάπτυξης είναι οπωσδήποτε πάνω από €100 δισ. Για την ώρα, θεωρώ ότι πρόκειται μόνον για επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ένα έργο 10 – 20 χιλ κατοικιών για αρχή, κάτι θάλεγε!


1 σχόλιο:

  1. @Γιωργος Προκοπακης

    Επαναλαμβανω ενα παλιοτερο σχόλιο μου καταλληλα επεξεργασμενο, λογω επικαιροτητας και κυριως λογω του κινδυνου να κτισουμε και αλλο ολα τα παραθαλασια μερη που εχουν απομεινει και ταυτοχρονα να μεινουν απουλητα!!!

    Το business plan θα το συνταξει ο Γιωργος Προκοπακης, ενω την μουσικη υποκρουση την επιλεγει ο Α.Φ.

    Ο ανεκμεταλλευτος πλουτος της ακατοικητης ιδιωτικης περιουσιας στην Ελλαδα.

    Τα αποτελεσματα της προσφατης απογραφης κτιριων και επομενως ο προσδιορισμος του πληθους των εξοχικων κατοικιων δεν αναμενεται πριν το 2012, αλλα απο τα στοιχεια της προηγουμενης απογραφης κτιριων, εκτιμω οτι πρεπει να υπαρχουν 1,5 έως 2,5 εκατομ. εξοχικα 1 εξοχικο ανα 2 οικογενειες(αρκετα αυθαιρετα, αλλα πολυ καλης κατασκευης)

    Η ιδεα ειναι η εξης :
    1.Θα ιδρυθει Φορεας Αξιοποιησης Ακατοικητης Ακινητης Ιδιωτικης Περιουσιας με παραρτηματα ανα Καλλικραστιο Δημο που θα καταγραψει ολες τις εξοχικες/ακατοικητες κατοικιες.
    2. Θα ανευερεθουν οι νομιμοι ιδιοκτητες στους οποιους θα γινουν εκετεταμενα σεμιναρια πατριδοφιλιας και κουρεματος του υπερβολικου εγω.
    3. Παραλληλα θα εξηγηθει οτι για τους ιδιοκτητες οτι η αξιοποιηση της ακατοικητης περιουσιας ιδιοκτησιας τους θα συμβαλλει πολλαπλως στην οικονομικη αναπτυξη (τοσο για τους ιδιοκτητες οσ και για την χωρα επειδη απο το ενοικιο που θα εισπρατουν με το 50% θα αγοραζουν κρατικο χρεος με σημαντικο επιτοκιο οσο καιτην τοπικη οικονομια (συνεργεια επισκευης, καθαριστριες).


    4. Η χωρα θα επιδιωξει -ως κινηση καλης θελησης - απο τις βορειες χωρες της Ε.Ε. 1 εκατομ. εξοχικα να παραχωρηθουν επι 3 μηνες/ετος (Μαιο, Ιουνιο και Σεπτεμβριο) κατα τους οποιους υποτιθεται οτι πρεπει να δουλευουν οι Ελληνες και μαλιστα σκληρα, ενω η θερμοκρασια ειναι λιαν ικανοποιητικη για τους βορειους ευρωπαιους με ενοικιο 1000 ευρω τον μηνα...
    Τωρα αν θελουν και για 6 μηνες/ετος το χρεος που θα αγορασθει θα ειναι 4.8 δις/ετος (θα γινει εκπτωση στο ενοικο 20%).

    5. Μονον με τον τροπο αυτον θα διατηρηθουν σε ελληνικη ιδιοκτησια τα εκατομμυρια πατρικα και εξοχικα σπιτια, που μουχλιαζουν επι δεκατιες, απο τα αρχικα εγκαινια επ ευκαιρια της ολοκληρωσης της επισκευης-προσθηκης-ανακατασκευης η κατασκευης αντιστοιχα, κατα την "επιστροφη του επιτυχημενου ξενιτεμενου" (ελληνα εσωτερικου η εξωτερικου μεταναστη)


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU