Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Μόνη διέξοδος για την Ελλάδα, η "επιλεκτική χρεοκοπία" και μέτρα ανακατανομής των βαρών

Αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης από όλους αποτελεί η τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (με σημαντική περικοπή του) είναι απαραίτητη ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση του Ευρώ, έστω κι αν η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα οδηγούσε τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία "επιλεκτικής χρεοκοπίας".

"Οι διασώσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας ήταν όλες σχεδιασμένες για να κερδηθεί χρόνος και να προληφθεί η διασπορά της μόλυνσης στην Ιταλία και την Ισπανία.
Αυτή η στρατηγική έχει ξεκάθαρα αποτύχει.
Επιπλέον την κατάσταση επιδεινώνουν η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup να σταματήσουν τις δημόσιες εσωτερικές τους διαμάχες, να συμφωνήσουν και να στείλουν ισχυρό σήμα σε μια στιγμή που οι πιθανότητες κατάρρευσης είναι πολύ αυξημένες", είπε ο Pilippe Lamberts Ευρωβουλευτής και συμ-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

"Οι τωρινοί κίνδυνοι απαιτούν ολοκληρωμένη συστημική απάντηση.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, που είναι υπεύθυνοι για τηνευημερία 331 εκατομμυρίων πολιτών, δεν πρέπει να επιτρέψουν να είναι οι ενέργειές τους δέσμιες των αντιδράσεων των οίκων αξιολόγησης, που συνέβαλαν στην τρέχουσα κρίση με τις επανειλημμένες λανθασμένες εκτιμήσεις τους."
Για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα η λογική της τιμωρίας που εφαρμόστηκε έως τώρα, δεν είναι μόνο άδικη αλλά και μη αποδοτική, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγεται.
Μόνο ένας συνδυασμός μέτρων μπορεί να περιορίσει το σοκ και να επαναφέρει την Ελλάδα σε κανονική πορεία.
Ο συνδυασμός μέτρων που προτείνουν οι Πράσινοι στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιλαμβάνουν δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χαμηλότερα επιτόκια, μείωση του συνολικού χρέους, διεύρυνση της προοδευτικής φορολογίας στα κέρδη, τον ιδιωτικό πλούτο και τα μεγάλα εισοδήματα, επενδυτικά κίνητρα σε αναπτυσσόμενους κλάδους ως μέρος μιας Πράσινης Στροφής (Green New Deal) για την Ευρώπη.

Η ανακατανομή των βαρών είναι απαραίτητη, στο βαθμό που η τρέχουσα κρίση είναι το αποτέλεσμα συλλογικής κακοδιαχείρισης.
Οι Ελληνικές αρχές παραποίησαν τα στατιστικά τους στοιχεία (πράγμα που τα κράτη-μέλη της ΕΕ το γνώριζαν) και διατήρησαν ένα δυσλειτουργικό και διεφθαρμένο φορολογικό σύστημα. Οι θεσμοί της ΕΕ δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να προλάβουν την συσσώρευση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Οι ιδιώτες πιστωτές δεν έδειξαν την απαραίτητη προσοχή και συνέβαλαν σε μια πιστωτική φούσκα.
Μια μονομερής χρεοκοπία θα πυροδοτούσε χρηματιστικό πανικό και θα επιτάχυνε τη δημιουργία συστημικής κρίσης.

Όμως βιώσιμη επιλογή δεν αποτελεί ούτε η προσέγγιση που ακολουθείται τώρα, βασισμένη σε κατά περίπτωση διασώσεις και ακραία μέτρα λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τελικά αυξάνει τις πιθανότητες μονομερούς χρεοκοπίας.Για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο και η τελευταία δήλωση του Eurogroup ήδη αναγνώρισε ότι η επιλεκτική χρεοκοπία, με μεγάλο «κούρεμα» του χρέους, είναι αναπόφευκτη.

Ο μηχανισμός διαχείρισης του χρέους δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τις απαραίτητες συστημικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση των βασικών παραγόντων της οικονομίας.
Θα δώσει όμως τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στην πολιτική για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, χωρίς να προκαλέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

"Υπάρχει η ανάγκη για την ελληνική οικονομία -όπως και για κάθε άλλο αποκαλούμενο κράτος της περιφέρειας- να ανακτήσει την ικανότητά της να δημιουργεί οικονομικό πλούτο. Σε ένα "πελατειακό" πολιτικό σύστημα, αυτό απαιτεί δραστικές αλλαγές και θα διαρκέσει για μια γενιά. Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη για ανακατανομή βαρών και για μακροπρόθεσμες επενδύσεις από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", είπε ο Pilippe Lamberts.

9 σχόλια:

  1. ΈΝΑ ΣΧΌΛΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΌ
    Παρακολουθώ τα μπλοκ συστηματικά τα 3 τελευταία χρόνια.
    Γιατί?
    Σταμάτησα πλέον να διαβάζω εφημερίδες και να παρακολουθώ τις ειδήσεις στην TV πεισμένος πως οι εκδότες - καναλάρχες χειραγωγούν τον λαό εκτελώντας τις παραγγελίες των πολιτικών και του παρακράτους - συμμοριών με αντάλλαγμα κρατικές διαφημίσεις, δημόσια έργα, προμήθειες, φοροαπαλλαγές κ.α.
    Είναι γνωστό πως έχουν την δυνατότητα να θάψουν ή να υποβαθμίσουν ή και να διαστρεβλώσουν θέματα και γεγονότα.
    Με ανταλλάγματα κάνουν το μαύρο άσπρο και με τους επιλεγμένους δημοσιοκάφρους - αναλυτές μας περνάνε στην αποβλάκωση και αποχαύνωση.
    Και έρχομαι στα μπλοκς και στα σχολιά τους.
    Σε μία εποχή που κάποιοι ισχυρίζονται πως ζούμε τον 3ο οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο με εκατομμύρια θύματα όχι από σφαίρες αλλά διαλυμένους ψυχολογικά ανθρώπους, με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θα πέσουν επάνω μας σαν κατολίσθηση χιονιού.
    Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η άρνηση συμμετοχής - σχόλια ακόμη και σε ουσιαστικά θέματα.
    Γνωστός μου μπλόκερ που ασχολείται με θέματα επικαιρότητας έχει την άποψη πως οι αναγνώστες δεν έχουν την διάθεση να σχολιάσουν πλέον.
    Εάν δεν έχει την διάθεση ούτε να σχολιάσει σίγουρα δεν έχει την διάθεση να κάνει τίποτε.
    Θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους, κι'ότι βρέξει ας κατεβάσει.
    Βλέπω μπλοκ με γατούλες, σκυλάκια και μωράκια να έχουν χιλιάδες και εκατομμύρια επισκέψεις και σχόλια. Και μπλοκ με καυτά θέματα επικαιρότητας χωρίς σχόλια.
    Κρίμα.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο EL, νομίζω ότι ευθύνεται το σοκ. Όλοι λίγο πολύ νοιώθουμε κάποια συνενοχή για την κατάρρευση της χώρας μας - γιατί όλοι εξαγοραστήκαμε κάπως από το πελατειακό σύστημα. Άλλοι με την φοροδιαφυγή -μικρή ή μεγάλη- άλλοι με το αυθαίρετο και την καταπάτηση γης -πολλής ή λίγης- άλλοι με το διορισμό του τεμπέλη κανακάρη τους -σκέψου ότι η μια στις δυο οικογένειες του ενεργού πληθυσμού έχουν ένα δημόσιο υπάλληλο στο δυναμικό τους- άλλοι με τα εύκολα δανεικά, αρκεί να είχες γνωστό κάπου -ή και χωρίς γνωστό την χρυσή εποχή- κλπ κλπ
    Σήμερα κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι ο δρόμος της επιστροφής είναι κλειστός. Ζει το προσωπικό του δράμα, τα μέσα του δεν δουλεύουν, τα χρήματά του δεν φτάνουν, δουλειά δεν υπάρχει να αντιδράσει με μια δεύτερη δουλειά. Ακόμα ακούγονται οι πανηγυρισμοί των Ολυμπιακών και της ισχυρής Ελλάδας και περιμένουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο των Βρυξελών. Είμαστε όλοι κατηγορούμενοι - για τα παραπάνω κι επειδή ψηφίζαμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επειδή μέναμε σε μια αριστερά κρατικιστική και δημοσιού[παλληλική, επειδή προτιμούσαμε να παίρνουμε την επιδότηση -αγροτική, κομματική, σεμιναριακή- παρά να δουλεύουμε.
    Κι ο από μηχανής θεός των αρχαίων κατοίκων αυτής της χώρας δεν λέει να φανεί...
    Τι λοιπόν να σχολιάσουν οι αναγνώστες των μπλογκ; Ίσως θα έπρεπε να αρχίσουν με την αυτοκριτική τους. Με την συνειδητοποίηση του κακού που επέτρεψαν να συμβεί. Με την απόφασή τους να δουλέψει αυτή η γενιά για να απαλλάξει τις επόμενες από τα βάρη. Αλλά... την πρόωρη έξοδο σκέφτονται όλοι. Την εθελουσία έξοδο. Την συνταξιοδότηση.Όλα όσα προδίδουν και υπονομεύουν την νέα γενιά, την επόμενη και την μεθεπόμενη. Αλλά έτσι έμαθαν: να φυλάνε τον κ... τους και να προδίδουν την ίδια τους την μάνα. Τον γείτονα. Τον σύντροφο.
    100.000 δεν απογράφηκαν στις συντάξεις (1,5 δις), 3.800 βεβαιωμένοι οφειλέτες δεν ενοχλούνται (4 δις min), 1.200 ειδικοί φρουροί διορίστηκαν προχθές. Το όργιο συνεχίζεται - οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ανεβάζουν τους δικούς τους κρυφά στην κιβωτό του Νώε καθυστερώντας να τους "ελέγξουν" δίνοντάς τους πληροφορίες που να βγάλουν τα λεφτά, κοροίδεύοντας ή και βάζοντας στο κόλπο την τρόϊκα.
    Και περιμένουμε την τελική καταδίκη ή την χάρη από τις Βρυξέλες... τι να σχολιάσουνε; Ότι κοντεύουμε ξανά να γίνουμε λαός σκλάβων, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης, λόγω εξαγοράς από το δουλοκτητικό πελατειακό σύστημα;
    Οι λίγοι μιλούν. Αυτοί είναι οι οδηγοί της εποχής. Ας αφήσουμε τον θόρυβο του λαϊκισμού κι ας τους αναζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως λέει και ο Πράσινος συν-πρόεδρος του Κον Μπεντίτ, στο παραπάνω κείμενο, "Σε ένα "πελατειακό" πολιτικό σύστημα, αυτό απαιτεί δραστικές αλλαγές και θα διαρκέσει για μια γενιά. Υπάρχει επομένως επιτακτική ανάγκη για ανακατανομή βαρών και για μακροπρόθεσμες επενδύσεις από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
    Δηλαδή κούρεμα και αλληλεγγύη, γιατί το πελατειακό κράτος δεν είναι καμιά παραβασούλα που την αντιμετωπίζεις με κάποιο νόμο. Είναι η ταυτότητα, το στάτους, η κατάσταση των πραγμάτων - είναι ο κύριος εχθρός και είναι πολύ δυνατός. Οι Ευρωπαίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι το ελληνικό πελατειακό κράτος είναι σχεδόν ταυτόσημο με τον έλληνα ασθενή. Αν δεν το σκοτώσουν μεθοδικά και εκβιαστικά, θα πεθάνει και ο ασθενής μαζί. Πριν τις αποφάσεις τους στα τέλη του μήνα θέλουν εγγυήσεις ότι δεν θα τις καταπιεί πάλι το αχόρταγο σύστημα . Έχουν και αυτοί τα δίκια τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιωργο ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Η αλήθεια όταν είναι μισή όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική.
    Όλα αυτά τα αρνητικά που αναφέρεις όταν μένουν ανερμήνευτα, φαίνονται σαν να έχουν προέλευση το DNA.
    Ας λάβουμε υπόψη και την ιστορία.
    Ο εμφύλιος - όχι αποκλειστικά δικής μας προέλευσης - διήρκεσε μέχρι το 74, και τα αποτελέσματά του μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει άλλο κράτος της Δυτικής Ευρώπης με παρόμοια εξέλιξη. Επόμενο ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση να πλήξει πρώτα εμάς.
    Και ερχόμαστε στα καθ' ημάς. Η Αριστερά έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κίνδυνο για τις κυρίαρχες τάξεις. Ο κρατισμός απεδείχθη ανίκανος και η Σοσιαλδημοκρατία από την στιγμή που το τεχνολογικό προβάδισμα της Δύσης βαίνει μειούμενο, το μόνο που μπορεί να υπόσχεται είναι λιγότερο χειρότερες μέρες. Η εναλλακτική αριστερή πρόταση, που δεν θα απεμπολεί το όραμά της, δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.
    Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ως κυρίαρχη πρόταση πως θα καταφέρουμε η γενιά των 700 ευρώ να μην γίνει των 500 αλλά των 600.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλα..έλα,μη χάνουμε το θάρρος μας στα μισά του δρόμου! Μόλις πέσουν οι μισθοί και ειδικά των δημοσίων υπαλλήλων στα 400 ευρώ,αρχίζουν οι επενδύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τελικά οι οικονομολόγοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες είναι χειρότεροι από τους σεισμολόγους και τις χαρτορίχτρες.
    Στην πασαρέλα εντυπωσιασμού και στην αγωνία τους να τους ζητηθεί να μετέχουν με αμοιβή εννοείται σε επιτροπές και υποεπιτροπές έχουν ξεσαλώσει.
    Εμείς λοιπόν οι άνθρωποι της αγοράς βλέπουμε τα πράγματα ποιό απλά.
    Στην ελεύθερη οικονομία και ειδικά στην παγκοσμιοποιημένη όταν προσφέρεις ίδια προϊόντα είναι σαν να συμμετέχεις σε πόλεμο χαρακωμάτων.
    Την μάχη είναι δεδομένο πως θα την κερδίσει αυτός που θα έχει τις καλύτερες τιμές.
    Παλαιότερα υπήρχε η επιδότηση για τις εξαγωγές και ο προστατευτισμός για τις εισαγωγές. Αυτό έδινε την δυνατότητα να γίνονται εξαγωγές σε χώρες που θα μπορούσαν να παράξουν προϊόντα από μόνες τους.
    Έχουμε βέβαια και φαινόμενα που αλλαγές επαγγελματικού ενδιαφέροντος άλλαξε το τοπίο σε τομείς που θα μπορούσαν να έχουν οικονομικό ενδιαφέρον για πολλούς απασχολούμενους.
    Αναφέρομαι στην ερήμωση της υπαίθρου από νέους ανθρώπους που προτίμησαν να γίνουν πυροσβέστες, αστυνομικοί, κλητήρες και γενικά ΔΥ παρά να συνεχίσουν και να αναπτύξουν την δουλειά του πατέρα τους και των παππούδων τους.
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εισάγουμε κρέατα από Γαλλία Ολλανδία και Γερμανία σε ποσοστό 85% αυτών που καταναλώνουμε.
    Από Ιταλία κοτόπουλα και κηπευτικά από την Αίγυπτο πατάτες και κρεμμύδια και από το Ισραήλ λεμόνια καρπούζια και πεπόνια.
    Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά έχουμε χώρες με καθοριστικά οικονομικά προβλήματα και άλλες με κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Αυτές που δεν έχουν οικονομικά προβλήματα είναι Κίνα, Ρωσία, Ινδία
    Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
    Το κοινό που έχουν αυτές οι χώρες και άλλες παρόμοιες είναι οι ιδιόμορφες δικτατορίες τους.
    Σπάνια τα ΜΜΕ δείχνουν τα παρασκήνια που έχουν σαν βάση την ανάπτυξη αυτών των χωρών.
    Στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν 50 χρόνια το εισόδημα προερχόταν από το ψάρεμα τα μαργαριτάρια και το εμπόριο με τους καμηλιέρηδες.
    Ο πολύς ο κόσμος αισθανόταν πως ζούσε σε μία δύσκολη περιοχή που είχε υψηλές θερμοκρασίες, ατελείωτη άμμο και κάτι απαίσιες μαύρες λίμνες με μία μαύρη μαλακία γεμάτες.
    Η μαύρη μαλακία ως γνωστόν άλλαξε τα πάντα σε αυτές τις χώρες και μας προέκυψε το Ντουμπάι το Κατάρ και το Μπαχρέιν. Ούτε πιο έξυπνοι είναι ούτε πιο δουλευταράδες από εμάς απλώς έτυχε και κέρδισαν το Λόττο του πετρελαίου. Αυτοί λοιπόν με τα έσοδα από το πετρέλαιο σε λίγο θα αγοράσουν ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής βάσης της Ευρώπης.
    Ελβετία, η χώρα των τσοπάνηδων και των γαλακτοκομικών.
    Η χώρα με το παράξενο χρήμα.
    Το χρήμα όλων των φοροφυγάδων των δικτατόρων και των λαμογιών της υφηλίου.
    Η ουδέτερη χώρα με τις παράξενες απόρρητες καταθέσεις. Με τα υπερκέρδη από την παγκόσμια οικονομική αλητεία δημιούργησε πλήθος πολυεθνικών και οι Ελβετοί όχι βέβαια οι τσοπάνηδες αλλά το Βρώμικο επιτελείο που έχει σιγοντάρει αυτήν την κατάσταση πλασάρεται με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα αντί να δικάζονται για την οικονομική υπόθαλψη εγκληματιών.
    Φιλανδία. Η χώρα των ψαράδων και των ξυλοκόπων. Η χώρα της ΝΟΚΙΑ και των πετρελαίων στην Βόρεια θάλασσα.
    Αυτό που αξίζει κανείς να δει με ψυχραιμία και προβληματισμό είναι πως χώρες που ως προς την γεωγραφική τους θέση είναι ευλογημένες όπως η Βραζιλία η Αργεντινή η Ελλάδα η Ιταλία η Ισπανία έχουν μπλέξει σε φοβερές περιπέτειες και χώρες όπως αυτές που αναφέρθηκα παραπάνω την έχουν βγάλει καθαρή ως προς το οικονομικό αποτέλεσμα.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια αλλη ερμηνεια για τα περι σχολιασμου ειναι και η κοινη θεματολογια επι μακρον.Τα εχουμε πει αρκετες φορες, ο καθενας απο την πλευρα του και η επαναληψη μπορει να γινεται κουραστικη. Παραδειγμα το κειμενο του Γεωργελε, σαραντα φορες τα ιδια.Γραψαμε οτι ρε φιλε απο τη στιγμη που δεν συνδεεις την αριστοκρατια του δημοσιου με το κεφαλαιο που θησαυρισε στην Ελλαδα των καναλαρχων και των προεδρων ΠΑΕ κλπ. εισαι ή ασχετος ή κατι αλλο.Εγω πιστευω το δευτερο. Καθεις εφ ω εταχθη. Προσωπικα αποφευγω να διαβαζω τα ιδια και τα ιδια, γυρευω παντα κατι διαφορετικο. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τα σχόλια: Ναι κι εγώ νιώθω πως έχω κουραστεί. Σχόλια άνευ δράσης, άνευ ουσίας τελικά..

    Για τον mike: Συμφωνώ οτι την Ελλάδα τη μασουλίσανε όχι τόσο οι πολλοί Δ.Υ αλλα λίγοι (σχετικό είναι αυτό. 50.000; 100.000;) που έχουν γεμίσει τις παραλίες με βίλες την Ελβετία με καταθέσεις, το Λονδίνο με ακίνητα και τα συμβολαιογραφεία με of shore.. Ομως...

    Για την Ελλάδα: Πρώτη φορά που κατάλαβα οτι η Ελλάδα πάει για φούντο ήταν οταν συνειδητοποίησα τον τρομερό ασφαλιστικό νόμο που χώριζε τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους. Πως το δέχτηκαν οι Ελληνες αυτό το έκτρωμα.. Και αφού δέχτηκαν αυτό το έκτρωμα πώς θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους ολίγους (50.000; 100.000;) να μασουλίσουν τη χώρα; Θυμάται κανείς το Πατατούδη τον Λαναρά τον Κοντομηνά και προσφάτως τον Λαυρεντιάδη και όλους τους Μπομπολέους; Δυστυχώς η αλήθεια είναι οτι η Ελληνική κοινωνία ξέροντας οτι είναι απατεώνες τους αγκάλιασε, τους έκανε και ινδάλματα όσο αυτοί την απομυζούσαν με το πουρί της σόμπας μαζί με τους πολιτικούς τους φίλους.

    Τελικά όλα καταλήγουν σε ένα. Ή θα φτιάξουμε μια κοινωνία δίκαιη και ευνομούμενη ή οι μισοί θα κλαίμε τη μοίρα μας και το κακό το ριζικό μας και οι άλλοι μισοί θα βρίζουμε Γερμανούς, Αμερικάνους και εξωγήινους.

    (Αχ, γκρίνιαξα και ησύχασα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επειδη στα blogs πολιτικου προβληματισμου πρεπει να συνυπαρχει και λιγη -πικρη- σατιρα το αναρτω που και που για νεους συνιστολογιτες.

    Δεν είναι η πατρίδα μας (2010, σατιρικό)

    Δεν είν’ οι βίλες στις κορυφογραμμές
    οι ιδιωτικές παραλίες στις μπαζωμένες ακτές
    τα αξεστα λαμόγια με τις βαμμένες ξανθιές
    τα ξέκωλα στην TV και στις φυλλάδες.

    Οι λαθρέμποροι που έχουνε ποδοσφαιρικές ομάδες
    οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
    ” διανοούμενοι” που υμνούν απολύσεις από μικροκαπιταλιστές
    ” μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
    αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.

    Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
    τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
    ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
    καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
    ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

    Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
    δεν δίνω δίκιο σε κανένα
    Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
    διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
    Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
    Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
    ………………………………………………………..

    Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

    Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
    οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
    τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
    οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

    Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
    θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
    κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
    μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.


    24.03.2010


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU