Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Κυβέρνηση διαχείρισης κρίσης

Δημήτρης Χαντζόπουλος στα ΝΕΑ

του Νίκου Μπίστη*

Σας υποσχέθηκα πριν από 15 ημέρες μια πρόταση για το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν πρόκειται για καμιά σοφία, στην κατάσταση που είναι η χώρα κανείς δεν μπορεί να βγάλει λαγό από το καπέλο. Το διάστημα που μεσολάβησε, το μόνο σημαντικό πολιτικό γεγονός ήταν το άρθρο-προειδοποίηση του Κ. Σημίτη στην "Καθημερινή" (2-10) για την ισχυρή πιθανότητα εκδίωξης της χώρας από την Ευρωζώνη, αν συνεχίσει στην ίδια ρότα. Τις άλλες δύο έγκαιρες προειδοποιήσεις του το 2008 για τον κίνδυνο προσφυγής στο ΔΝΤ και πέρυσι για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους δεν τις άκουσαν, ορισμένοι μάλιστα τις αντιμετώπισαν με την έπαρση που συνήθως χαρακτηρίζει τους ημιμαθείς. Τώρα όλοι (πλην ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Τζάγκρη, αντιδράσεις άνευ σημασίας) σιώπησαν προβληματισμένοι. Καιρός ήταν.

Ανακεφαλαιώνω λοιπόν από το προηγούμενο άρθρο μου:
1. Οι εκλογές δεν δίνουν λύση.
2. Είναι αμφίβολη η δυνατότητα συνέχισης της διακυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου με τη συνδρομή Βενιζέλου. Δεν αντέχει, γιατί κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Ολες οι εφεδρείες μαζί και η προεδρική φρουρά επιστρατεύτηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
3. Κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι καταστροφική.
4. Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα αθροίσει δύο αποτυχίες.
5. Η παραδοσιακή Αριστερά ούτε μπορεί ούτε θέλει να συμβάλει σε διέξοδο. Εξάλλου είναι απασχολημένη αυτόν τον καιρό με την αποκατάσταση του Ζαχαριάδη και το επίκαιρο ερώτημα: "Τι διαδρομές θα είχε ακολουθήσει η χώρα, αν δεν είχαμε παραδώσει τα όπλα στη Βάρκιζα;".

Ο κόσμος αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο ενστικτωδώς στρέφεται προς συλλογικές λύσεις. "Ολοι μαζί ή τουλάχιστον οι δύο μεγάλοι θα τα καταφέρουν καλύτερα", είναι ο συλλογισμός. Ενώ η αφετηρία της σκέψης είναι σωστή, η κατάληξη είναι λάθος. Δεν χρειάζεται ο τόπος διακομματική συναίνεση σε λάθος πολιτικές και με ανεπαρκείς ηγέτες. Ολοι μαζί θα πάνε στον πάτο γρηγορότερα από ό,τι καθένας μόνος του, ενώ παράλληλα θα έχει "καεί" στη συλλογική συνείδηση η ιδέα της ευρύτερης συμπόρευσης. Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης δηλαδή μια μάχιμη, με γνώσεις ομάδα πολιτικών (κατά κανόνα) στελεχών, που θα συμφωνήσουν στην πιστή εφαρμογή ενός προγράμματος με τη συνδρομή της Ευρώπης και σε συνεννόηση με τους δανειστές μας. Με σχέδιο, βήμα βήμα, ακόμα και τώρα μπορούν να ανακτηθούν η αξιοπιστία της χώρας και η ελπίδα στην καρδιά των πολιτών.

Με πολλά λόγια και ερασιτεχνισμούς η κατάσταση ραγδαία επιδεινώνεται. Αυτή η ομάδα διαχείρισης κρίσης θα αποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς με επίγνωση της κατάστασης, στελέχη από τον κεντροδεξιό φιλελεύθερο χώρο, στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς και έναν- δυο τεχνοκράτες με αίσθηση της πολιτικής πραγματικότητας. Θα είναι κυβέρνηση πολιτική και όχι "προσωπικοτήτων". Τη νομιμοποίηση θα την αντλεί από τη Βουλή με τουλάχιστον τρία κόμματα να δεσμεύονται να τη στηρίξουν μέχρι το 2013. Θα ήταν μια σημαντική προσφορά των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στον τόπο, η μόνη που μπορούν πλέον να εισφέρουν. Σε αντίθετη περίπτωση ο σημερινός πρωθυπουργός, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει, θα συνδέσει το όνομά του με δραματικές καταστάσεις και ο κ. Σαμαράς, αν γίνει πρωθυπουργός, θα καταρρεύσει σε χρόνο-μηδέν. Μαζί τους και η χώρα.*Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
*πηγή: Έθνος


43 σχόλια:

 1. Κοινή λογική. Θα προτιμούσα να συμμετέχουν και στελέχη του οικολογικού χώρου με γνώση και μεταρρυθμιστική λογική ώστε την κρίση να μην την πληρώσει κατεξοχήν το περιβάλλον, αλλά ποιος είμαι εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγνώμη για την χοντρή λέξη αλλα θα την πώ: "Βλακείες".

  Κανείς δεν πρόκειται να αναλάβει την ευθύνη αν πρωτα δεν ειπωθεί η απλή αλήθεια: "παιδιά θα φτωχύνετε, οι τυχεροί 20% με 30%. Και θα φτωχύνετε γιατί εμείς φάγαμε, ήπιαμε, σας καταχρεώσαμε, βγάλαμε τα λεφτά έξω και δυστυχώς σας έμειναν τα χρέη"...

  Ποιός θα τολμήσει να το κάνει αυτό;;;;

  Λύσεις απο το υπάρχων πολιτικό σύστημα καλό θα είναι να τις ξεχάσουμε..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να προσθέσω και κάτι άλλο με την ανοχή του Γιώργου αν επιτρέπει, επειδή τυχαίνει συνήθως να συμφωνώ με τον mike αν και δεν κατατάσσω τον εαυτό μου στους αριστερούς, ούτε είμαι Δ.Υ (δουλεύω στο εξωτερικό)

  Συμφωνώ με το οτι πρέπει να εξορθολογιστεί η χώρα, να μικρύνει το Δημόσιο (αφού ρεαλιστικά δεν γίνεται να γίνει παραγωγικό σύντομα) συμφωνώ με πάρα πολά που λέγονται εδώ, δεν συμφωνώ σε ένα πράγμα. Οτι τα χρέη προήλθαν κυρίως απο μισθούς και συντάξεις.

  Αυτό το επιχείρημα περι 65% με 70% δαπανών για μισθοδοσία δεν το αμφισβητώ αλλα θέτει το θέμα εντελώς στατικά. Διοτι πρέπει κανείς να γυρίσει το χρόνο πίσω, να εξαφανίσει τις μίζες τις λαμογιές και κλεψιές να δεί που θα ήταν η οικονομία.

  Αλλα έχω και ένα άλλο επιχείρημα. Οι περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες είναι κρατικοδίαιτοι, λαμόγια, ή απλά δεν πληρώνουν τους φόρους. Επίσης δεν έχουν κάνει και τίποτα τρομερές επενδύσεις ούτε είναι τίποτα ξεφτέρια στύ Μπίλι Γκέιτζ. Απο πού λοιπόν βρήκαν τόσο χρήμα ώστε να έχουν πάρει εκατοντάδες ακίνητα στο Λονδίνο (εκατομμυρίων στερλινών έκαστο) τόσα μαύρα λεφτά στην Ελβετία (60 δις με συντηρητικούς υπολογισμούς καθότι συνήθως ο λογαριασμός είναι σε όνομα off shore) καταθέσεις στην Κύπρο και στο Λιχτενστάιν?

  Γιώργο δε βλέπεις οτι κάτι δεν κολλάει?

  (Για όλα αυτά δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πιά, το ξέρω, απλά τα λέω για να παρακαλέσω για πιό σφαιρική ανάγνωση των πραγμάτων απο το blog. Τhanks για την εκτός θέματος κουβέντα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ρε Μπίστη.
  Λες αυτά που λες, ωραία.
  Προτείνεις στελέχωση με κάποιους από το ΠΑΣΟΚ από την Κεντροαριστερά και κάποιους από την ΔΗΜΑΡ, ωραία και πάλι.
  Πες ονόματα κατάλληλα κατά την άποψή σου ρε παρλαπίπα.
  Μάθε να ολοκληρώνεις κάτι που ξεκινάς.
  Γαμώ το κάποιος κάπου κάποτε.
  Γιώργος EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. niko νικο , άμα διαβάσεις προσεκτικά θα δεις ότι δεν διαφωνούμε. Δίνω έμφαση στον δημόσιο τομέα γιατί δεν μιλά κανείς γι αυτόν από αριστερή σκοπιά. Μιλούν μόνο από φιλελεύθερη, ο θεός να την κάνει, και προκαλούν συγχύσεις και αυτοματισμούς. Αποτέλεσμα να κρύβονται τα λαμόγια, οι μαϊμού εργαζόμενοι, τα άεργα ρουσφέτια και κάθε είδους επίορκοι και λαμόγια πίσω από το σύνολο των εργαζομένων και τον τίτλο "δημόσοι λειτουργοί". Έτσι ότι δεν επιτρέπει ο αριστερός στρουθοκαμηλισμός το κάνουμε εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. “Τώρα όλοι (πλην ΣΥΡΙΖΑ και της κυρίας Τζάγκρη, αντιδράσεις άνευ σημασίας) σιώπησαν προβληματισμένοι. Καιρός ήταν.”

  είναι δυνατόν να είναι τόσο φελός; δεν πήρε χαμπάρι το κράξιμο που έφαγε το δυσλεκτικό ανθρωποειδές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. niko
  Υπάρχει και ο συνδυασμός, και τα δύο, και τρέχα γύρευε τη συμμετοχή της κάθε αιτίας. 300δισ χρέος είναι αυτό. Μόνο που όσοι το βγάλανε έξω γλύτωσαν και το μάρμαρο θα πληρώσουν και πάλι οι αδύναμοι.
  Μια κυβέρνηση θα μπορούσε να σώσει κάτι αλλά όχι μια συγκυβέρνηση. Υπάρχουν 30 άνθρωποι να εμπιστευτούμε. Αλλά με τέτοια δομή κράτους είναι μάλλον αδύνατο να περάσουν γραμμή. Άσε που ποιος θέλει να μπλέξει με τα σκατά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιώργο το ξέρω οτι συμφωνούμε, απλα Θέλοντας να γίνεις αντίβαρο στον Συριζικό παρπλαπιπισμό/αυτισμο ρίχνεις πολύ βάρος (όλο σχεδόν θα έλεγα) στο ένα σκέλος, στο σπάταλο δημόσιο. Ομως αντιθέτως απ ότι λέει ο Ανδριανόπούλος δεν είναι αυτό που κυρίως μας έριξε έξω. (ΟΚ, αν το δημόσιο λειτουργούσε σωστά μπορεί να μήν είχαμε χρεοκοπήσει ακόμα, αυτό δεν αναιρεί όμως το γεγονός οτι ιδιώτες έχουν καταληστέψει και εν πολλοίς διαφθείρει και αποχαυνώσει τον τόπο - Γιατί μου έρχεται στο μυαλό ο Πασοκος Κωστόπουλος; )

  Και βασικά τα έχω παρει. Ο Ελληνας μπορεί να ήταν πάντα κάπως εγωιστής αλλα τεμπέλης δεν ήτανε, δούλευε σαν το σκύλο και είχε και φιλότιμο. (θυμάμαι παπούδες, τον πατέραμ ου, Θείους κλπ.)

  Γιώργο τα στραβά του δημοσίου τα ξέρουμε όλοι πιά. (Οι Συριζικοί εξαιρούνται λόγω μεταφυσικής δια αποκαλύψεως κατοχής της απόλυτης αλήθειας.) Αλλα..

  Δεν ξέρω, ίσως φταίει που μισώ τον Μπίστη, ίσως φταίει που μισώ τα δύο μεγάλα κόμματα (τις "φαγωμάρες" τους δεν τις τρώω) ίσως βλέπω να έρχεται αυτό που δεν πρέπει να έρθει: εκτός απο τον δείκτη Gini Income που είναi σκατά στην Ελλάδα να πηγαίνουμε και σε Gini Wealth σκατά.

  Αφού η χώρα χρεοκόπησε, παει τελείωσε, μόνο μια στρουθοκάμηλος αρνείται να το δεί. Ενα καλό deal για το κούρεμα θέλουμε και μετά προσπάθεια για ανάκαμψη το κέρατό μου. Οι βλακείες του Μπίστη περι επικείμενης καταστροφής και ΠασοκοΝουΔου ομάδας διαχείρισης που οδηγεί αν όχι σε άλλη μία αναδιανομή προς τους λίγους? Αναδιανομή των ακινήτων αυτή τη φορα, των ακινήτων που πολλοί πατεράδες και παπούδες έκαναν το σκατό παξιμάδι για να αποκτήσουν? Η αναδιανομή του ΧΑΑ το 89 δέν τους αρκεί το κέρατό μου?

  Εντάξει η "στρουθοκάμηλος" πρέπει να χτυπά τις αριστερές "ανοησίες". Οχι όμως να γίνει πραγματική στρουθοκάμηλος και να αναπαραγάγει τις βλακείες του Μπίστη.

  Συγνώμη για το παραλήρημα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. .. Και να ξέρεις, ενα καλό κομμάτι απο τον δανεισμό έφαγε και ο κόσμος, δε λέω. Αλλα τα λαμόγια τον βρήκαν αφελή και κουτοπόνηρο και του το τσίμπισαν στο ΧΑΑ το 89. Τώρα τον βρίσκουν εθισμένο στην κατανάλωση και σε δεινή οικονομική θέση και θέλουν να του φάνε και τα ακίνητα.

  Και να τον αφήσουν με τί? Με τα χρέη. Και να λένε κι απο πάνω οτι "μαζί τα φάγαμε". Ναι ρε καθίκια, φάγαμε κι εμείς αλλα μας τα πήρατε στο ΧΑΑ, με τις πιστωτικές που μοιράζατε και με την ανεργία. Και τι τα κάνατε, ούτε επενδύσεις ούτε τίποτα, μόνο τσιπούρες, σπιτάρες στο Λονδίνο και λογαριασμούς στην Ελβετία..

  Το είδα λιγο μικρό το παραλήρημα και ειπα να το επεκτείνω λίγο ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και για να το ξεκαθαρίσω, δεν βρίζω μόνο τους 1.000 υπερ-πλούσιους που δείχνει ο Συριζας σαν υπεύθυνους. Βρίζω και τα ούκ ολίγα τσιράκια τους που φτιάξαν τα τελευταία χρόνια σπιταρόνες με τζάκια χωρίς να κάνουν το σκατό παξιμάδι όπως το έκαναν οι παπούδες και πατεράδες μας, αλλα πίνοντας φραπέ ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αχ Νίκο, πάλι δίκιο έχεις. Τον Μπίστη ούτε εγώ τον πάω. Ειλικρινά. Εδώ όμως δημοσιεύω οτιδήποτε κινείται σαν άποψη στην σωστή κατεύθυνση, γιατί συμμαχίες δεν γίνονται βάσει της καθαρότητας ή με δίκη προθέσεων. Έτσι μένουμε στην άποψη. Και εφόσον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ λέει να γίνει κυβέρνηση χωρίς ΓΑΠ, Βενιζέλο, Σαμαρά με ανθρώπους από πολλούς χώρους και απλά στήριξη κοινοβουλευτική από ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, είναι κατά την γνώμη μου η σωστή λύση για τώρα, ειδικά μετά το κούρεμα.
  Όσο για τον δημόσιο τομέα, δεν θάταν λίγο να μην είμαστε εμείς το πρώτο θύμα... Αλλά και τώρα, δεν θάθελα να ξεφύγουν τα λαμόγια επειδή έγινε κούρεμα ή οτιδήποτε άλλο - τότε, σύντομα θα ξαναπέσουμε στον γκρεμό. Είναι η ώρα να γίνει η Ελλάδα από κρατικοδίαιτη ευνοιοκρατία, αστικό ευρωπαϊκό κράτος - κι αυτό μόνο με συνεργασία πολλών γίνεται (και βέβαια όχι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τί είναι εκείνο που σε κάνει να πιστεύεις ότι με την πρόταση Μπίστη που θα βασίζεται στην ανοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ:
  α) θα αποκτήσουμε λειτουργικό κρατικό μηχανισμό
  β) θα εξαλειφθόύν οι πελατειακές σχέσεις
  γ) θα παταχθεί η φοροδιαφυγή
  δ) θα εξαλειφθούν οι συντεχνίες
  ε) θα δημιουργηθεί δίχτυ κοινωνικής προστασίας κλπ.

  Είτε το θέλουμε είτε όχι αυτοί είναι οι εκπρόσωποί μας και με αυτούς θα πορευτούμε (προς την καταστροφή).

  Η Αριστερά δεν πείθει είτε γιατί προτείνει το ανέφικτο και ανεφάρμοστο (ΚΚΕ), είτε γιατί δεν προτείνει τίποτε (ΣΥΡΙΖΑ), είτε γιατί δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση. Θεωρώ ότι οφείλουμε να επεξεργασθούμε κάποια τέτοια συνολική και πρακτικά εφαρμόσιμη πρόταση, που να ανταποκρίνεται στο όραμα της Αριστεράς.
  Το γνωρίζω, το θέμα της χρεωκοπίας είναι επείγον, αλλά οι όποιες προτάσεις μας κάπου πρέπει να εντάσσονται και να μην αιωρούνται κατά περίπτωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Το ότι δεν υπάρχει άλλη λύση ούτε χρόνος για εκλογές. Το ότι πρακτικά δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Περιμένουμε μοιρολοτρικά τις αποφάσεις της Μέρκελ χωρίς να έχουμε καν στόμα να πούμε την γνώμη μας - και ο Βενιζέλος είναι ό,τι χειρότερο σε αυτήν την συγκυρία.
  Έτσι για να αποκτήσουμε μιλιά πριν την απόφαση - γιατί μετά δεν έχει νόημα - πρέπει κάθε λογικός άνθρωπος να ζητήσει αυτό που ζητά ο Μπίστης (είτε είναι ειλικρινής είτε όχι), χτίζοντας πάνω του και άλλες πρότάσεις.
  Το μετά δεν με νοιάζει. Θα είναι αργά για δάκρυα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Γιώργο
  διαφωνώ με την λύση της συγκυβέρνησης, όποια μορφή και αν πάρει.
  Η συγκυβέρνηση, είναι το όχημα επιστροφής στην δραχμή.
  Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να μας πάει στην δραχμή. Μόνο η συγκυβέρνηση.
  Ετσι επιμένω ότι λύση είναι το Δημοψήφισμα, με ερωτήματα, για οτιδήποτε σημαντικό πρέπει να αποφασίσουμε από δω και πέρα. Είτε είναι η μονιμότητα, είτε η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου.
  Το δημοψήφισμα είναι ο τρόπος να φύγει ο έλεγχος από το πελατειακό πολιτικό σύστημα και να το διαλύσει και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τους πολιτικούς πόλους της ανασυγκρότησης.
  Διαφωνώ μαζί σας, σ'αυτό το ζήτημα.
  Ούτε η κυβέρνηση προσωπικοτήτων μπορεί να περπατήσει χωρίς να έχει δικό της έρεισμα νομιμοποίησης, ούτε τίποτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Στο ερώτημα ευρωπαικός προσανατολισμός με μεταρρυθμίσεις ή επιστροφή στο έθνος κράτος με δραχμή, ο σκληρός πυρήνας του, τα κόμματα και οι προνομιούχοι (τραπεζίτες, εθνικοί εργολάβοι και προμηθευτές, Δημόσιοι Υπάλληλοι), θα προτιμήσουν την δραχμή.
  Η Συγκυβέρνηση, θα οδηγήσει εκεί, αφού οδηγήσει σε αποτυχία οποιαδήποτε κυβέρνηση προσωπικοτήτων κλπ. Μην έχετε αυταπάτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Σήμερα δεν έχουμε κυβέρνηση, επειδή το Βαθύ ΠΑΣΟΚ, δεν συναινεί με τις "προσωπικότητες" που θέλουν τις μεταρρυθμίσεις.
  Η ΝΔ δεν μπορεί να μαζέψει τις διαρροές, επειδή επίσης τα μεταρρυθμιστικά στρώματα της κοινωνίες και οι "προσωπικότητες" δεν συμμαχούν μαζί της.
  Τα ίδια στην αριστερά.
  Μόνο η ευκαιρία ενός δημοψηφίσματος, μπορεί να φέρει κοντά τους φυσικούς συμμάχους και να κάνει τις προσωπικότητες, μεταρρυθμιστική παράταξη.
  Μην είμαστε αφελείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Κωστής

  Δέν έχω καμία αυταπάτη. Μόνο ένας λόγος υπάρχει που αυτά τα δύο κόμματα δεν μας οδηγούν στη δραχμή: (αφού οι κολλητοί τους έβγαλαν όλα τα λεφτά "τους" έξω)

  Είναι κοτάρες και φοβούνται το τί θα γίνει απο τις αντιδράσεις (Δε μιλάω για τις αντιδράσεις των παιδιών τους των συνδικαλιστών...)

  Φοβούνται μη χάσουν την εξουσία..

  Γιώργο διαφωνώ. Τι μιλιά να αποκτήσουμε; Αυτό που λές θα είχε νόημα 2, άντε 1 χρόνο πρίν. Κατα τη γνώμη μου καλό είναι να περάσουμε απο την άρνηση στην αποδοχή και να παραδεχτούμε οτι η χώρα χρεοκόπησε και το βιοτικό μας επίπεδο για κάποια χρόνια θα πέσει όπως έπεσε και των Ισλανδών.

  Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα που να μπορεί να κάνει μια τέτοια κυβέρνηση σωτηρίας, όλα έχουν μπεί στον αυτόματο πιλότο και περιμένουμε να δούμε που είναι ο πάτος.

  Αν το δεχτούμε αυτό θα πάψει να υφίσταται κι ο φόβος και θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ψύχραιμα το αύριο. Και το αύριο δε μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με αυτά τα κόμματα και τους σκοτεινούς μηχανισμούς τους.

  Ετσι και το καταφέρουμε θα τρίβουμε τα μάτια μας απο την πορεία, η χώρα έχει τρομερές δυνατότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αυτή είναι η πλέον αδύνατη στιγμή τους. Με ένα κούρεμα μεγαλύτερο από 30%, χάνουν όλες τις τράπεζες. Το εργαλείο τους με το οποίο κλέβουν παρασιτικά χρόνια τώρα τον κόσμο της εργασίας.
  Η επιμονή του Παπαδήμου για απαρέγγλιτη εφαρμογή της 21ης Ιουλίου, αυτό δείχνει.
  Τώρα να τους ξεδοντιάσουμε. Τώρα είναι η στιγμή που δεν έχουν δύναμη, αφού οι τροφοδότες τους έχουν βγάλει τα λεφτά έξω.
  Δημοψήφισμα, άμεσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. niko νικο
  οι κολητοί τους έβγαλαν τα χρήματά τους έξω, με σκοπό να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο κόλπο όλων των εποχών. Αυτό έχει όνομα. Λέγεται επιτροφή στην δραχμή, άθιχτοι και ισχυρότεροι, αφού θα μπορούν να αγοράσουν ξανά τα πάντα.
  Ο μόνος τρόπος να χάσουν , όπως τώρα τις τράπεζες, είναι να αναλάβει άλλος την ανασυγκρότηση μέσα στο ευρώ και αυτός είναι το κούρεμα , με πολιτικές στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων, από την ΕΕ και κυνήγι στο μαύρο χρήμα με δήμευση και μεγάλη φορολόγηση στις καταθέσεις τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Κωστή για μένα υπάρχουν δύο αλληλοπλεκόμενοι οχτροί. Ο ένας είναι οι πολλές δεκάδες χιλίαδες μικρολαμόγια που κατοικοεδρεύουν βαθειά στους κομματικούς μηχανισμούς. Ο άλλος είναι οι "παιχταράδες των οικονομικών" aka επιχειρηματίες του κόλου.

  Λοιπόν το ευρώ βόλεψε και τους πρώτους και τους δεύτερους.

  Οι πρώτοι πήραν μισθάρες και αυξησάρες απο ένα κρατικό προυπολογισμό που φούσκωνε με φτηνά δάνεια (πήραν και φθηνά στεγαστικά μεταξύ μας, αλλα όχι γιατί δεν είχαν ρευστό αλλα για να κρύψουν μίζες).

  Οι δέυτεροι πήραν φτηνά "επιχειρηματικά" δάνεια απο τράπεζες που μόνο έλεγχο δεν κάνανε. Τα "επιχειρηματικά" αυτά δάνεια τα κάνανε τσιπούρες ή τα βγάλαν έξω φαλήρωντας τις επιχειρήσεις τους. Το γνωστό κόλπο. Ουτε φαντασία δεν έχουν...

  Η επιστροφή στη δραχμή βολεύει και τους δύο. "Κόψε χρήμα και μοίρασε σε μισθάρες και μιζάρες και άφησε στα κορόιδα τον πληθωρισμό" για τους μέν, "φέρε το ακίνητό σου πλεμπάριε, πλερώνω σε δραχμές" για τους δε.

  Απο την άλλη η επιστροφή στη δραχμή είναι ρίσκο και για αυτούς καθότι ο κόσμος μπορεί να βγεί με τσουγκράνες και πυρσούς για κυνήγι..

  Δε θέλω να τα ισοπεδώνω όλα, υπάρχουν μεμονομένα άτομα του συστήματος που έχουν ένα όριο τσίπας και αντιδρούν σε τέτοια απίστευτη ξεφτίλα, αλλα σε γενικές γραμμές οι δύο ομάδες αυτές υφίστανται και είναι και ισχυρότατες, με ΜΜΕ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Πρόταση για πρωθυπουργό σωτηρίας: Τάσος Γιαννίτσης

  Ο Νίκος Μπίστης έχει δίκιο. Και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος σε άλλο άρθρο στην ανανεωτική. Θα πρέπει να προστεθούν όμως ΚΑΙ οι δυνάμεις της Κεντροδεξιάς και δεν εννοώ με αυτό τον Καρατζαφέρη, που είναι παλαιοδεξιός, ούτε όμως την Ντόρα που είναι απαράδεκτη εκπρόσωπος του οικογενειοκρατικού πελατειακού παλαιοκομματισμού. Υπάρχουν όμως εντός και εκτός ΝΔ δυνάμεις και πρόσωπα.
  Πολλοί μιλούν για τα πρόσωπα που δεν λέγονται.

  Ας πω εγώ λοιπόν εγώ μία σκέψη για την πρωθυπουργία: Τάσος Γιαννίτσης, ακέραιος, έντιμος, αξιοπρεπής, εργατικός, ικανός, και με πολύ υψηλό επίπεδο και αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός(διότι δεν αρκεί που είναι καθηγητής στο ελληνικό πανεπιστήμιο, καθηγητές είναι και οι κουτσές μαρίες, ο Γιαννίτσης έχει πολύ μεγάλη παρουσία και αναγνώριση στην διεθνή βιβλιογραφία). Το σημαντικότερο: είναι ανιδιοτελής, δεν έγινε επαγγελματίας πολιτικός αν και θα μπορούσε. Και ένα κόμη προσόν: Είναι ο μόνος άνθρωπος που διετέλεσε υπουργός στην προ χρεωκοπίας Ελλάδα ο οποίος προσπάθησε να κάνει κάτι εγκαίρως για να μην χρεωκοπήσουμε, ιδιαίτερα για τους νέους, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που του το γκρέμισαν πριν καν μπει στη βουλή οι συνδικάλες.

  Γνωρίζει άριστα οικονομία και διεθνή θέματα, μπορεί να συνομιλήσει και από υψηλότερο ακόμη επίπεδο με τους ηγέτες της ΕΕ (σίγουρα γνωρίζει περισσότερα απόι τη Μέρκελ, το Σαρκοζί και τον Γιούνκερ), έχει διεθνές κύρος και είναι άφθαρτος στην πολιτική σκηνή, πολύ σημαντικό και αυτό για να μπορεί να τον δεχθεί και ο επαναστατημένος με τους πολιτικούς κόσμος.

  Τέλος, είναι σοβαρός άνθρωπος και δεν θα παίξει λαϊκιστικά παιχνίδια ούτε θα αφήσει την χώρα να ξωκείλει ακυβέρνητη, ενώ ο ΓΑΠ δεν θα έχει πρόβλημα να του παραδώσει την εξουσία: είναι καθηγητής και δεν είναι ο Σημίτης...

  Το γιατί ο Σημίτης δεν μπορεί να είναι αυτός που θα δώσει την λύση έχει ήδη τεκμηριωθεί από πολλούς σχολιαστές σε αυτό το μπλογκ

  Μετάναστης (Έλληνα στο εξωτερικό)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. .. και οι δύο αυτές ομάδες είναι χοντρά μέσα στα κόμματα. Γι αυτό τσινάω τόσο σε προτάσεις τύπου Μπίστη (ο οποίος δεν βλέπω τί έχει προσφέρει στη χώρα απο τη στιγμή που πήγε στο ΠΑΣΟΚ ωστε να δικαιολογεί τη μισθάρα του.)

  Χωρίς πλάκα η μάχη θα κριθεί εναντίων αυτών. Αυτοί είναι που δεν θέλουν αποτελεσματικό και μετρήσιμο δημόσιο τομέα, αυτοί είναι που σέρνονται υπογείως και κινούν νήματα.

  Κάτι "τεμπελάκοι" ΔΥ υπάρχουν σε όλες τις χώρες του κόσμου, δεν είναι ούτε πρόβλημα ούτε αυτοί που εμποδίζουν τις αλλαγές.

  Ελπίζω ο Γιώργος να συμμερίζεται τις απόψεις μου ή τουλάχιστον να τις σκεφτεί :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Ανώνυμε μετανάστη ίσως ο Γιανίτσης είναι αξιόλογος.

  Υπάρχουν τρείς ερωτήσεις.

  Α) ποιός θα στηρίζει μια τέτοια κυβέρνηση? Η ΠΑΣΟΚΟΝΔ. Ποιός εγγυάται οτι δε θα μπλεχτεί υπογείως λοιπόν αυτός ο πολυπλόκαμος μηχανισμός?

  Β) Τί νομιμοποίηση θα έχει στη συνείδηση του κόσμου ωστε να βαδίσουμε συντεταγμένα?

  Γ) Για ποιό λόγο? Φαλήραμε, πάει τελείωσε. Δεν προφταίνουμε πια να καθορίσουμε όρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Νικο νικο,
  Ο Γιαννίτσης, με κυβέρνηση που θα έχει πρόσωπα όπως ο Παπαδήμος, ο ο Τάκης Γεννηματάς, ο Μπένος, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Τίμος Χριστοδούλου κοκ θα μπορούσε να διαχιερισθεί την πρώτη εξαιρετικά κρίσιμη φάση της χρεωκοπίας και να συνεργασθεί με την υπόλοιπη ΕΕ για να αρχίσει η ανασυγκρότηση της χώρας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Επειδη στα blogs πολιτικου προβληματισμου πρεπει να συνυπαρχει και λιγη -πικρη- σατιρα το αναρτω που και που για νεους συνιστολογιτες.

  Δεν είναι η πατρίδα μας-ΙΙ (2011, σατιρικό)

  Δεν είν’ οι τουρκομπαρόκ βίλες σε οικόπεδες κορυφογραμμές
  καλόπιστος χρησικτησία αποφάσεις δικαστικές
  σαράντα στις εκατό κατέστησαν ιδιωτικές
  με τέτοιο ποσοστό κερδίζεις εκλογές.

  Σε παραλιακές ταβέρνες στις μπαζωμένες ακτές
  τρων’ άξεστοι καταπατητές με τις μερσεντές
  με τις γκόμενές τους βαμμένες ξανθιές.
  κι οι γεωργιανές γκαρσόνες επίσης ”ξανθιές”.

  Λαθρέμποροι, προαγωγοί πρώην αθλητές
  παρκάρουν sport “μπέμπα” ή μερσεντές
  Ποικίλον όρος ή Αιγάλεω : στις παρυφές
  έξω από ένα αυθαίρετο πελώριο chalet
  παίρνουν και ΕΚΑΣ! Ας’ τα μην ρωτάς.

  Οι πουλημένοι οι “ταγοί” και οι συνδικαλιστές
  ”στελέχη” ουρανοκατέβατα μετά τις εκλογές
  και βουλευτές ασήμαντοι, παρουσίες θλιβερές
  που θα γελούσες ως την Δευτέρα παρουσία
  αν δεν μας συνέβαινε αυτή η τραγωδία.

  Το πλήθος ενίοτε εκτονώνεται :
  έναρξις “επαναστατικών γυμναστικών”
  ρίψις γιαουρτιών και νερατζιών
  εκτόξευσις τοματών η/και αυγών.

  Βαριά ψυχοπαθολογία της αριστεράς
  τώρα κατανοώ που θα το πάς
  αριστεροί μ’ αθλητικές φυλλάδες,
  διαταραγμένοι, φραπό-γαλοι και άλλοι τσαμπουκάδες.

  Την ποίηση συνάμα και την λογοτεχνία
  εν μέσω κρίσης θεραπεύουν στα Ιλύσια πεδία
  ” Διανοούμενοι” παρουσιάζουνε, ώ τι αηδία
  πονήματα λογοτεχνικά, σπανίως ποιητικές βραδιές
  υμνούν πεφωτισμένους ταλαντ-ούχους*-βουλευτές
  όπως πέρσι ξεσκόνιζαν εκδότες-μικροκαπιταλιστές

  ” Μαικήνες” businessmen επί του ασφαλούς :
  αφανείς εταίροι με τους πολιτικούς.
  το μαύρο χρήμα ασφαλές στην Ελβετία
  εξόν απ’ τα’ άλλα διδάσκουν πατριδοφιλία!

  Δεν είναι τα ερειπωμένα αρχαία μέλη μνημείων
  τα αγάλματα τα κλασσικά,o εναπομένων κίων
  ότι απέμεινε απ’ το ασβεστοκάμινο και την λαθρανασκαφή
  καλά που δεν τά ‘ καναν όλα ασβέστη οι χριστιανοί
  ή δεν τα’ χτισαν σε εκκλησιές στην βυζαντινή εποχή

  Fallmerayer- Παπαρρηγόπουλος 1-1
  δεν δίνω δίκιο σε κανένα
  Πάντως ο καπιταλισμός μας είναι βαλκανικός
  διαφθορά, εγκάθετοι, μετριοκρατία, νεποτισμός
  Τα αποτελέσματα γνωστά πριν το σάλπισμα της κρίσης
  Φθάνει η ώρα την μάταιη την μάχη ν’ αφήσεις
  ………………………………………………………..

  Χαμένη η παρτίδα της πατρίδας μας

  Σαν Σέρβοι επί Milošević να βγάλουν διαβατήρια
  οι νέοι των 700 ευρώ , αξιοπρέπειας εισιτήρια
  τόσους …έξυπνους δεν τους σηκώνει ο τόπος
  οδόφραγμα οι “έξυπνοι”, για πάντα κλειστός ο δρόμος

  Κι εμείς μετά την σύνταξη στην πόλη του Καβάφη
  θα κοιτάμε προς βορρά : την Κρήτη, τη Ανάφη
  κι ας τους “να βράζουν μες το ζουμί τους”
  μέχρι να τελειώσει το νερό κι η άθλια ζωή τους.

  24.03.2011

  *Ο Χριστός στην Παραβολή των Ταλάντων, περιέγραψε την εργατικότητα και την καλλιέργεια των ικανοτήτων ως την πραγματική περιουσία («τάλαντα») του ανθρώπου. Βάσει αυτής της παραβολής, ο χριστιανικός κόσμος ταύτισε στη συνέχεια την έννοια του ταλάντου με το ιδιαίτερο χάρισμα.

  • Ομως δεν πρόκειται περί χαρίσματος, αλλά περί ταλάντων που θα λάβουν αν ξεσκονίσουν ταλαντ-ούχους*-βουλευτές

  • Λόγω έλλειψης χρόνου και επαρκούς έμπνευσης, το κειμενο μετά την 8η στροφή είναι από το ομότιτλο ποιημα μου που δημοσιεύθηκε περισυ την ίδια ημερα στο ποειίν.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αφώτιστε, δεν παίζεσαι.
  Γίνεται επιτέλους μιά συζήτηση με προτάσεις, ονόματα και εσύ τον χαβά σου με τα ίδια και τα ίδια.
  Τα μπράβο μου στον Νικο νικο.
  Επιτέλους ένας άνθρωπος που κατέθεσε στην κουβέντα πρόταση - ονόματα.
  Στο σχήμα πρέπει να υπάρχουν δύο ομάδες διαχείρισης.
  Η πρώτη θα διαπραγματευτεί με την τρόικα και γενικά τους δανειστές.
  Και η δεύτερη θα διαχειριστεί το εσωτερικό πρόβλημα με τις ιδιαιτερότητές του.
  Το μοντέλο ένας μέσα - έξω είναι καμένο από χέρι.
  Και επειδή θεωρώ πως τα περιθώρια είναι σχεδόν μηδενικά συνεισφέρω στην πρόταση με ονόματα των Αρίστου Δοξιάδη και για την εσωτερική διαχείριση του Στέφανου Μάνου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Στο προηγούμενο Γιώργος EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Νίκο, μην έχεις αμφιβολία ότι για τα ίδια ζητήματα προβληματίζομαι. Ψάχνουμε μια καλή λύση.
  Για ύστερα; Για ύστερα!
  Για την Ελλάδα του μετά; Του μετά!
  Τώρα , επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα κρατικοδίαιτο σύστημα με πολλά πλοκάμια, πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Έγραφα και παλιότερα ότι πια ελπίζουμε, όχι στους Έλληνες αλλά τους φιλέλληνες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν μερικοί μέσα στο τρέχον πολιτικό προσωπικό. Γι αυτό μια Ομάδα Διαχείρισης όσο και απίθανη να φαίνεται τόσο πιθανή είναι στην κρίση του πολιτικού συστήματος που θα προκύψει από το κούρεμα.
  Ίσως βέβαια έχει δίκιο ο Κωστής. Αλλά ποιος θα κάνει το δημοψήφισμα;
  Θα βάλουν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους; Και το ερώτημα; Είναι το μισό δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση θα το καθορίσει. Και κυβέρνηση σημαίνει Βενιζέλος. Δεν θάθελα να απαντώ σε ερώτημα του στυλ "μέσα ή έξω από την ευρωζώνη;"...
  Τέλος, η πρόταση για Γιαννίτση μου φαίνεται πολύ καλή. Είναι και συμβολική - αυτόν που πολέμησε το κρατικοδίαιτο σύστημα. Αλλά και πάλι, είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Προϋπόθεση για όλα είναι η ανατροπή Βενιζέλου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Εξαιρετική η ιδέα για τον Τάσο Γιαννίτση. Είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος, τον οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω, ωστόσο η διαδρομή του και η προσωπικότητά του εκπέμπουν αξιοπρέπεια, συνέπεια και εμπιστοσύνη.

  Γιάννης Σακιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. O Μάνος δεν παίζει γιατί αν και πετάει κατι καλά (α) δεν το θέλει ουτε το 2% καλώς ή κακώς) (β) είναι άκαμπτα νεοφιλελεύθερος σαν οδοστρωτήρας ..

  Ο Αρίστος είναι τεχνοκράτης. Δύσκολο να μπλεχτεί, ασε που δεν τον ξέρουν παρα ελάχιστοι (αν κι αυτό μαλλον + είναι)

  Νομίζω οτι το'χω όμως.

  Οποιονδήποτε σοβαρό που να είχε αρνητική και εμπεριστατωμένη άποψη για τους Ολυμπιακούς??

  Υπάρχει κανείς? (εκτός απο τον Μιχάλη τον Παπαγιαννάκη... )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @Γιώργος EL

  ΕΙΝΑΙ Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΞΙΟΣ;

  "...γίνεται επιτέλους μιά συζήτηση με προτάσεις, ονόματα..."

  Να με συγχωρείτε, αλλά όλη η συζήτηση με τις προτάσεις ,τα ονόματα των σωτήρων πολιτικών,.. δεν ξέρω η μάλλον δεν θέλω να την χαρακτηρίσω τι μου θυμίζει, αλλά μου προκαλεί ασυγκράτητο γέλιο.

  Δεν υπάρχουν ασυνέχειες στην ιστορία και στα κοινωνικά φαινόμενα.

  Ο "σοφός λαός" θα δώσει την λύση. Θα τιμωρήσει με καταψήφιση ελάχιστους, αλλά η πλειονότητα των ευνοημένων "επιχειρηματιών" και των υπαλλήλων τους, δηλ. αυτων των πολιτικών που θα επανεκλεχθουν καθως και των νεων πολιτικών, θα "δικαιωθούν" στις επόμενες, άντε στις μεθεπόμενες εκλογές.

  Για σκεφτείτε το λοιπόν
  1. Ενεργειακές επενδύσεις
  Όμιλοι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ,ΜΟΤΟΡΟΙΛ,...

  2. Μεταλλεία Χρυσού
  Η European Goldfields ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 5% κατέχει η Ελλάκτωρ, ενώ με τη σειρά της η European Goldfields ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός και μέλος της Ελλάκτωρ, Δ. Κούτρα, σε ποσοστό 5,8% και σειρά θεσμικών επενδυτών και funds, στα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η γνωστή σε όλους BlackRock (13,2%), η Fidelity (13,1%).

  Ο Όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ιδρύθηκε το 1990 και αποτελεί τη μετεξέλιξη οικογενειακής μεταλλουργικής επιχείρησης από το 1908, σε έναν από τους μεγαλύτερους Βιομηχανικούς Ομίλους στη χώρα μας.

  Σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελλάδα στους τομείς της Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας, Έργων EPC και Βιομηχανίας Οχημάτων και παράλληλα διαθέτει σημαντική διεθνή δραστηριότητα.

  Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €1 δις και απασχολεί συνολικά περίπου 2.700 εργαζομένους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  Τα μεγάλα έργα στα οποία ο Όμιλος συμμετέχει είναι η εισαγωγή και διανομή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η κατασκευή της αναγκαίας υποδομής Φυσικού Αερίου, η κατασκευή μονάδων παροχής ενέργειας (υδροηλεκτρικών, λιγνιτικών και Φυσικού Αερίου), μονάδων συμπαραγωγής καθώς και η κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων. Επιπλέον ο Όμιλος συμμετέχει σε έργα μεταφορών, διαχείρισης αεροδρομίων, διαχείρισης απορριμμάτων και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.

  Και ας θυμηθούμε την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια»

  Πίσω λοιπον στους κλασσικούς
  Η μεγαλοφυΐα του Ποε είναι δεδομένη. Διαβάστε λοιπόν την συνέχεια.
  Απόσπασμα από το "Ήταν ο Πόε ρατσιστής;"Από την Κατερίνα Σχινά
  The Books' journal
  "...ο Πόε θέλει τα πράγματα να μείνουν ως έχουν, είναι γιατί πιστεύει πως όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό, η φυσική του μοχθηρία. Τη βλέπει να γιγαντώνεται στην Αμερική του καιρού του, καθώς η χώρα παραπαίει ανάμεσα στο ξεγύμνωμα του κυνισμού και την αταραξία της βιβλικής υποκρισίας και όντας αφοσιωμένη στην ύλη ξεπέφτει, καθώς έγραψε ο Μπωντλαίρ, «σε μια ηθική λογιστηρίου». Είναι σαν να αντιστρέφει εκείνη την εμβληματική φράση από τον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα: «όλα πρέπει να αλλάξουν για να μείνουν ίδια», σε ένα: «αφού θα μείνουν όλα ίδια, γιατί να αλλάξουν;»

  Να προτείνω και εγώ μερικά ονόματα, για να μην εχουμε πολιτικους υπαλληλους επιχειρηματιων και αλλους ενδιαμεσους αλλα και για να μην μπουν στον πειρασμο να χρηματισθουν "μεταρρυθμιστες" βουλευτες:
  Κοπελουζος
  Μυτιληναίος
  Μπομπολας
  Καποιοιοι απο ΤΕΡΝΑ, 3E, Λατση και Βαρδινογιαννη, και αλλες επιχειρησεις

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Εντάξει ρε Αφώτιστε, ο Πόε ήταν ιδιοφυΐα και περιγράφει τη μιά πλευρά του ανθρώπου.

  Αλλα όπως τα λές εσύ θα ήμασταν ακόμα στη φεουδαρχία, και οι αρχαίοι αθηναίοι θα μέναν με τους τριάκοντα.

  Υπάρχει μια πορεία, άλλες φορές πάνω άλλες κάτω. Ας προσπαθήσουμε για πάνω. χμμ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. (παρεμπιπτόντως, πολύ ωραίο το κειμενάκι σου)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. @niko νικο

  Ο "σοφός λαός" θα δώσει την λύση. Θα τιμωρήσει με καταψήφιση ελάχιστους, αλλά η πλειονότητα των ευνοημένων "επιχειρηματιών" και των υπαλλήλων τους, δηλ. αυτων των πολιτικών που θα επανεκλεχθουν καθως και των νεων πολιτικών, θα "δικαιωθούν" στις επόμενες, άντε στις μεθεπόμενες εκλογές.

  "...όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό," προς τουλάχιστον 3 η 4 από τα 7 αμαρτήματα.

  Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα είναι μια ταξινόμηση των πιο σοβαρών αμαρτημάτων σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία, την οποία εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος Α΄ κατά τη διάρκεια της θητείας του 590-604 μ.Χ. στην εργασία του Magna Moralia.

  1. Οκνηρία
  2. Αλαζονεία
  3. Λαιμαργία
  4. Λαγνεία
  5. Απληστία=πλεονεξία,αυτός που θέλει όλο και περισσότερα.
  6. Οργή
  7. Ζηλοφθονία

  Η Αλαζονεία θεωρείται ως η μητέρα όλων των αμαρτιών .

  Ο "σοφος λαος" θα αυξησει την απληστια του λογω αυξημενης ζηλοφθονιας.
  Το χαμηλο μορφωτικο αλλα κυριως κοινωνικο επιπεδο του δεν θα του επιτρεψει να αποβαλλει την οκνηρια του.
  Με αλλα λογια, μετα δυο/τρεις γενιες μονον για λογους κοινωνικου δαρβινισμου και οχι με ελευθερη βουληση,θα ξεκολλησει απο την οκνηρια του και την απληστία του, αντιστεκομενος στην διαφήμιση καταναλωτικών αγαθων και τρόπου ζωής.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. ενδιαφέρουσα άποψη αφώτιστε.

  Δεν ξέρω αν είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, σίγουρα είναι ψαγμένη.


  Οπως και να χει ο καθένας κάνει αυτό που τον γεμίζει. Αλλοι κοιτάνε να μαζέψουν κι άλλα κι άλλα κι άλλα, άλλοι σκέφτονται ποιός θα ήταν κατάλληλος στη συγκεκριμένη δύσκολη φάση, αλλοι ονειροπολούν και ταξιδεύουν σε άλλες κοινωνίες. Και αυτό είναι τέλειο γιατί έτσι θα έχει υλικό ο κοινωνικός δαρβινισμός να "δουλέψει". :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Από το βιογραφικό του Γιαννίτση απουσιάζει, ότι ήταν μέλος και ίσως είναι της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
  Τυχαίο; Δεν νομίζω.

  Υ.Γ. Προσωπικά μου είναι συμπαθής, αλλά όχι και για πρωθυπουργός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Να μη μιλήσω δε για την διαχείριση των ΕΛΠΕ;
  Σε όλους είναι διάχυτη η πεποίθηση, ότι κάποια σχέση έχουν με λαθρεμπόριο στα καύσιμα και μεγάλα κόλπα φοροδιαφυγής.
  Δεν ξέρω πως σας ήρθε η φαεινή. Εκπλήσομαι.
  Με αυτά φυσικά δεν εννοώ ότι είναι μπλεγμένος ο ίδιος, αλλά μου θυμίζει την περίπτωση Σημίτη, που γύρω του γινόταν της πουτάνας και ο ίδιος δεν καταλάβαινε τίποτε, στην καλύτερη περίπτωση ή μας ζητούσε να πάμε στον εισαγγελέα, αν έχουμε στοιχεία. Και εντάξει για τον Σημίτη, έχουμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι τον υπονόμευσε το Βαθύ ΠΑΣΟΚ, με τον Γιαννίτση όμως πως να ...βολέψουμε την συνείδησή μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Συμπερασματικά και σε ότι με αφορά.
  Από το παλιό πολιτικό προσωπικό, όπου βεβαίως υπάρχουν ικανά στελέχη, αν είναι να συμβιβαστώ, θα το κάνω "εξ ανάγκης". Αντε να συμβιβαστώ με τον Σημίτη ή τον Παπαδόπουλο για τον οποίο όμως κρατάω πολλές επιφυλάξεις για την ικανότητα να σχεδιάζει και όχι να καταγγέλλει εκ των υστέρων, για την οποία τον βλέπω σε καλό δρόμο και μεταξύ μας τον προτιμώ.
  Νέο αίμα σαν τον Αρίστο τον Δοξιάδη,αν και βλέπω ότι κανείς δεν έχει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να πάρει στον ώμο του μια τέτοια υπόθεση, από τους νέους.
  Με τα εχέγγυα ενός τέτοιου πρωθυπουργού, βλέπω τον Γιαννίτση στις επιλογές του για κάποιον σημαντικό ρόλο.
  Ακόμη, εκτιμώ τον Παπακωνσταντίνου, τον Ραγκούση και φυσικά τον Μόσιαλο.
  Τον Ματσαγκάνη φυσικά.
  Και επειδή το παιχνίδι αποκτάει διεθνείς διαστάσεις, όποιος άλλος είναι ικανός να μην κοιτάζει πίσω του την εκλογική πελατεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Άτομα αποδεκτά από όλους μας σίγουρα δεν υπάρχουν.
  Το πλεονέκτημα κάποιων που προτείνονται έχει να κάνει με 2 - 3 βασικές προϋποθέσεις όπως λέει και ο Κωστής.
  Σοβαροί πολιτικοί υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα, λίγοι βέβαια αλλά υπάρχουν.
  Ευθύνη μας είναι να τους ξεχωρίσουμε και να τους στηρίξουμε.
  Γιώργος EL

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Την διαχείριση της κρίσης πρέπει να την κάνει κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση. Και όπως ορθά επισημαίνει ο αφώτιστος την λύση θα την δώσει ο σοφός λαός. Είτε δίνοντας αυτοδυναμία διαφορετικά μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοψής αφού τέτοιο θα είναι το αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά τις λύσεις αυτές δίνονται όπως έχει δείξει η ιστορία πάντα από τους πολιτικούς γιατί τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών. Οι τεχνοκράτες μπορούν να βοηθήσουν τα μέγιστα στο πεδίο της εφαρμογής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. ΕΙΝΑΙ Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΞΙΟΣ-2;

  ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  Η ΔΙΟΡΘΩΣΗ
  1.Τα μεγάλα έργα στα οποία ο Όμιλος (Κοπελουζου) συμμετέχει είναι η εισαγωγή και διανομή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η κατασκευή της αναγκαίας υποδομής Φυσικού Αερίου, η κατασκευή μονάδων παροχής ενέργειας (υδροηλεκτρικών, λιγνιτικών και Φυσικού Αερίου), μονάδων συμπαραγωγής καθώς και η κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων και υδροηλεκτρικών έργων. Επιπλέον ο Όμιλος συμμετέχει σε έργα μεταφορών, διαχείρισης αεροδρομίων, διαχείρισης απορριμμάτων και ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας.

  Η ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  2.Ο "σοφός λαός" θα δώσει την λύση. Θα τιμωρήσει με καταψήφιση ελάχιστους, αλλά η πλειονότητα των πολιτικών που θα επανεκλεχθουν καθως και των νεων πολιτικών, θα "δικαιωθούν" στις επόμενες, άντε στις μεθεπόμενες εκλογές, ωστε να δικαιωθουν και οι ευνοημένοι "επιχειρηματίες" της τελευταιας 35ετιας μεσω των υπαλλήλων/εκπροσώπων τους στην βουλη δηλ. των περισσοτερων βουλευτων.

  3. Οπως διαβαζω τις δημοσκοπησεις (Δημοσκόπηση – Γκάλοπ Public Issue Οκτώβριος 2011) αναμενεται 7 κομματικη βουλη με εδρες περιπου ως εξης :
  ΝΔ 137
  ΛΑΟΣ 24
  ΠΑΣΟΚ 66
  ΚΚΕ 28
  ΣΥΡΙΖΑ 27
  ΔΗΜΑΡ 12
  ΟΠ 6
  Αρα ΝΔ+ΠΑΣΟΚ συγκυβερνουν.
  Επισης ΝΔ+ΛΑΟΣ συγκυβερνουν.
  Ακομη η ΝΔ με στηριξη η ανοχη πασοκων βουλευτων η με την διασπαση του ΠΑΑΣΟΚ και την δημιουργια 2 σοσιαλδημοκρατικης αποχρωσης κομματων, κ.ο.κ.

  Σας χρειαζονται να τους πειτε ονοματα για κυβερνηση εθνικης ενοτητας ;
  Ειναι στο κατω -κατω δημοκρατικο, δεν υπαρχουν συνταγματικες διαδικασιες η μηπως ειναι παιδικος βολονταρισμος και τελικα ανοησια να υποδεικνυεις ονοματα;

  4. Η πολιτικη δυναμη αυτων των επιχειρηματικων ομιλων ειναι πολλαπλασια της οικονομικης, η οποια ειναι ηδη πολυ μεγαλη για την μικρη Ελλαδα. Για παραδειγμα η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - Όμιλος Επιχειρήσεων, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών περίπου €1 δις που αντιστοιχει περιπου σε 0.5 % του ΑΕΠ !!!

  5. Δυστυχως "...όσες μεταρρυθμίσεις και να επιχειρηθούν, η μυστηριώδης δύναμη που φωλιάζει μέσα στον άνθρωπο θα μείνει ανέγγιχτη. Είναι μια δύναμη ανώνυμη, μια αρχέγονη ροπή που τον τραβάει στο χείλος της αβύσσου: η έλξη προς το κακό," προς τουλάχιστον 3 η 4 από τα 7 αμαρτήματα.

  6. Ο "σοφος λαος" θα αυξησει την απληστια του λογω της αυξημενης ζηλοφθονιας του εναντι της βασιλικης ζωης που θα διαγει πιθανως και στο εξωτερικο η ελιτ που ηδη εχει διαμορφωθει και θα προβαλλεται απο tv και φυλλαδες.

  7.Το χαμηλο μορφωτικο, αλλα κυριως κοινωνικο επιπεδο του, δεν θα του επιτρεψει να αποβαλλει την οκνηρια του, θα γιγαντωθει η λευκη απεργια των ΔΥ και η παραοικονομια η οποια θα επιβραβευεται απο τον "φτωχο λαο" ως χτυπημα κατα του αστοργου αυταρχικου κρατους.

  8.Με αλλα λογια, μετα δυο/τρεις γενιες, μονον για λογους κοινωνικου δαρβινισμου και οχι με ελευθερη βουληση, ο λαος θα ξεκολλησει απο την οκνηρια του και την απληστία του, αντιστεκομενος στην διαφήμιση καταναλωτικών αγαθων και τρόπου ζωής.

  Αφωτιστος Φιλελλην

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. ΕΙΝΑΙ Ο ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΞΙΟΣ-3;

  Γιατρε μου,

  Σημερα το πρωι πριν παω στο γραφειο, μιλαγε ο φιλοσοφος Στελλιος Ραμφος στο MEGA.
  Πρωτη φορα ακουσα σχετικα λογικο φιλοσοφο.
  Ειπε σε γενικες γραμμες οτι εμεις οι ορθοδοξοι (αρα και οι περισσοτεροι βαλκανιοι, οι Ρωσσοι και οι ξαδελφοι τους Ουκρανοι, Λευκορωσοι,…) τον 13ο και 14ο αιωνα δεν δημιουργησαμε κοινωνιοκρατικη κοινωνια , αλλα παραμειναμε σε οικογενειοκρατικη κοινωνια (βλεπε Μαμμακηδες ως ελληνες, ποιειν).
  Τα παραπανω τα βλεπω λογικα.Φταιει το ενισχυμενο οιδιποδειο;

  Αρα τα παιδια μενουν στην οικογενεια μεχρι τα 30 η μεχρι να παντρευτουν, μετα οι γονεις ασχολουνται μετα εγγονια τους κ.ο.κ. Αρα αργουμε να ωριμασουμε . Ως παιδια θυμωνουμε πολυ οταν μας λενε την αληθεια, θελουμε να ζουμε στο ψεμμα. Λ.χ. θελουμε 2 παιχνιδια αντι για ενα ( θέσμιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Αξιοπρεπούς Διαβίωσης, το λενε προσφατως) και βαζουμε την μαμα -κρατος να δανειζεται.Και μετα θελουμε και τριτο,… Μερικοι ωριμαζουμε απο τα 50 εως τα 60(δηλ. αν ωριμασουμε, σχεδον με την συνταξη), μερικοι στα 70, μερικοι ποτε.

  Η διαγνωση των σοβιετικων συναδελφων σου της δεκαετιας του 70 “λανθάνουσα σχιζοφρένεια με ρεφορμιστικές φαντασιώσεις” είναι ατελής. H ρωσική (ανώριμη ) ψυχή,οπως και η ελληνικη και αλλες αναλογες ορθοδοξες ψυχες , ειναι κλεφτοκοταδικες- “κλαψομουνικες” με μανιοκαταθλιπτικη ανωριμοτητα. (Την μανιοκαταθλιψη την κρυβει ο τελειος ηλιολουστος καιρος της ελλαδας) Ποτε δεν φταιμε, παντα φταινε οι αλλοι.

  Προτρεπω κι εγω ,ΟΛΟΙ στο Συνταγμα,για ανοιχτη ομαδικη δωρεαν θεραπεια, μαζι με τους πολιτικους “ταγους” μας,τους “διανουμενους” εκ του ασφαλους, τους μπαμαπαδες και μαμαδες καθε ειδους… (τι τυπου ομως ;μετα-φροιδικη, ραιχικη, …)

  Aφωτιστος Φιλελλην,
  Ερασιτεχνης ψυχαναλυτης

  Δημοσιευθηκε αρχικα στο ποιειν στις 6/20/2011 9:51 pm

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU