Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Η λύση για το χρέος που πέταξε στα σκουπίδια η κυβέρνηση


Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από ΤΟ ΒΗΜΑ που επαναφέρει την ιδέα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην λογική του σχεδίου "Εύρηκα", αλλά με δική "μας" πρωτοβουλία και εποπτεία. "Την επεξεργάστηκε ο μηχανικός κ. Γιάννης Παναγιωτίδης σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, υποβλήθηκε από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα αφού υποστηρίχθηκε πολιτικά από τον κ. Στέφανο Μάνο", όπως λέει η εφημερίδα:

Οι εναλλακτικές λύσεις που είχε η κυβέρνηση στα χέρια της προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος ενεργοποιώντας εγγυήσεις του ελληνικού κράτους - κυρίως την τεράστια ακίνητη περιουσία που μένει επί δεκαετίες αναξιοποίητη - αποκαλύπτονται καθώς η χώρα οδεύει ολοταχώς πρός το "μεγάλο κούρεμα". 

Αν παρά τις προσπάθειες που καταβάλονται σε διεθνές επίπεδο το "κούρεμα" δεν έχει εθελοντικό χαρακτήρα για τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και όλους όσοι κληθούν να συμμετέχουν σ΄αυτό - όπως εξασφάλιζε η απόφαση της 21ης Ιουλίου - τότε η όποια εξέλιξη θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας.
Την ίδια ημέρα η Ελλάδα θα μπεί στον κατάλογο των χωρών οι οποίες προχώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. Στις μελέτες του ΔΝΤ, που αποτελούν και πηγή άντλησης εμπειρίας για την αντιμετώπιση της δικής μας κρίσης παρ΄ ότι η Ελλάδα μια χώρα της ευρωζώνης δεν έχει καμμία ομοιότητα στη διάρθρωση της οικονομίας της με αυτές, μπορεί να διακρίνει κανείς τις εξής: την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Ουκρανία, το Πακιστάν, τη Μολδαβία, τον Ισημερινό κ.ά.
Είναι προφανές ότι καμμία απ΄αυτές τις χώρες που χρεοκόπησαν (παρά την παρουσία του ΔΝΤ) δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό διαφαινόμενο ναυάγιο.

Από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους τίθεται εύλογα το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση δεν αντέδρασε έγκαιρα μέσω άλλων λύσεων (όπως είναι το παράδειγμα των cover bonds) προκειμένου αν όχι να αποφύγει την περιπέτεια γιατί ίσως δεν άντεχε λόγω του τεράστιου δημοσιονομικού βάρους, τουλάχιστον να έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπήρχαν σ΄αυτό τον αγώνα.
Την πρότασή που είναι στο τραπέζι από αρχές Ιουνίου επεξεργάστηκε ο μηχανικός κ. Γιάννης Παναγιωτίδης σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και υποβλήθηκε στην κυβέρνηση από τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Γιάννη Στουρνάρα αφού υποστηρίχθηκε πολιτικά από τον πρώην υπουργό κ. Στέφανο Μάνο.
Με τα σημερινά δεδομένα και λόγω ασφυκτικής πίεσης χρόνου προ πιθανού σημαντικού "κουρέματος" που θα έχει σοβαρά αποτελέσματα στην πορεία της χώρας, η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να ενταχθούν σ΄αυτήν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περιέλθει στο ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας ως ξεχωριστό αντικείμενο αξιοποίησης. 
Ωστόσο πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι στενά...

Η εναλλακτική πρόταση για αναχρηματοδότηση του χρέους


Οπως σημείωναν οι συντάκτες της έκθεσης από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου:
"Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιβάλει να ληφθούν δραστικά μέτρα το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα άμεση λύση στα προβλήματά μας. 
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα τα σενάρια διασφάλισης βοήθειας, είτε με "αναχρηματοδότηση" του υφιστάμενου δανεισμού, είτε με εξασφάλιση νέας χρηματοδότησης έχουν συμπεριλάβει δύο προϋποθέσεις:
-ευρύ φάσμα αποκρατικοποιήσεων και ταυτόχρονη αξιοποίηση (πώληση) της κρατικής ακίνητης περιουσίας με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων της τάξης των 50 δις ευρώ την επόμενη τριετία, τα οποία και θα διατεθούν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.
-την παροχή εγγυήσεων (collaterals) κυρίως με τη μορφή εμπράγματης εξασφάλισης (ουσιαστικά κρατική ακίνητη περιουσία, ή κάθε τι από το ενεργητικό του κράτους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το λόγο αυτό)".

Οι ίδιοι εξηγούσαν:
"Πέρα από το το πολιτικό θέμα που αυτές οι προϋποθέσεις αναγείρουν, υπάρχει και το ουσιαστικό. 
Πράγματι, το ελληνικό κράτος (σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη της επονομαζόμενης Δυτικής Ευρώπης), διαθέτει σημαντικό ενεργητικό με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά με ουσιαστικά ανυπολόγιστη (με την έννοια ότι δεν μπορεί να υπολογισθεί) αξία. 
Αχανείς εκτάσεις, νησιά, οικόπεδα, κτίρια, στρατόπεδα, και γενικά κάθε μορφής ακίνητα βρίσκονται στη θεωρητική κατοχή του κράτους όπως αυτό εμφανίζεται κάθε φορά (Κ.Ε.Δ., Ε.Τ.Α., ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, Υπουργεία, κοκ.), αλλά καταγεγραμμένα πρόχειρα και με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φορέα που τα καταγράφει, και με νομικές και τεχνικές ελλείψεις (απουσία τίτλων κυριότητας, καταπατήσεις και αμφισβητήσεις, απουσία πολεοδομικού σχεδιασμού και όρων δόμησης - ο κατάλογος είναι ατελείωτος).
Παράλληλα, η αποτίμηση αυτού του ενεργητικού καλείται να γίνει σε μία περίοδο πολύ άσχημη για την Ελλάδα, και όχι και ιδιαίτερα καλή για το διεθνές περιβάλλον, κάτω από μία ασφυκτική πίεση χρόνου. Σχεδιασμός και αποφάσεις που θα απαιτούσα ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας, καλούνται να ληφθούν εντός διμήνου, πράγμα ουσιαστικά παράλογο, αν θέλει κανείς να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση, με όποια κριτήρια και αν θέσει.

Για παράδειγμα ας πάρουμε το περίφημο ΕΛΛΗΝΙΚΟ. 
Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν από τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου 5.000 στρεμμάτων, έως την ανέγερση 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων διαφόρων χρήσεων. 
Ό,τι και αν υποστηρίζει κανείς, το να αποφασίσει δεσμευτικά το ελληνικό κράτος μέσα στον επόμενο μήνα το μέλλον αυτής της έκτασης είναι μάλλον αυθαίρετο, ενώ σήμερα που μιλάμε η αποτίμηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ χωρίς συγκεκριμένους όρους δόμησης και χρήσεις, είναι στην ουσία στον αέρα.
Πώς λοιπόν μπορούμε να δεσμευτούμε κάτω από τέτοια ασφυκτική πίεση χρόνου στους δανειστές μας;
Τί έσοδα μπορούμε να προσδοκούμε όταν όλοι ξέρουνε ότι είμαστε με την πλάτη στο τοίχο και επομένως με ελάχιστη έως ανύπαρκτη δυνατότητα διαπραγμάτευσης;"

Και τόνιζαν:
"Μια εναλλακτική πρόταση αφορά τη δημιουργία μίας - ή κατά πάσα πιθανότητα περισσοτέρων της μίας -Εταιρίας νομικού προσώπου η μορφή του οποίου θα αποφασισθεί (εφεξής ΕΤΑΙΡΙΑ). Το 100% των μετοχών της ΕΤΑΙΡΙΑΣ θα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στο Δημόσιο.
Το μετοχικό κεφάλαιο της (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑΣ θα αποτελείται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό στοιχείων από το ενεργητικό του ελληνικού κράτους (ακίνητα, κρατική συμμετοχή σε εταιρίες, κλπ), τα οποία έχουν και κάποια σημαντική αξία.
Για κάθε ένα τέτοιο στοιχείο, θα υπάρξει ένας ενδελεχής έλεγχος που θα εντοπίσει και θα επισημάνει οποιαδήποτε νομική ή τεχνική ατέλεια (legal and technical due diligence), αν φυσικά κάτι τέτοιο υπάρχει. Όπως θα φανεί παρακάτω, η παρουσία τέτοιων προβλημάτων (που γενικά για τους γνώστες υφίστανται στην πλειοψηφία των σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του κράτους), δεν καθιστά ουσιαστικό πρόβλημα.
Για κάθε τέτοιο στοιχείο, θα υπάρξει μία αποτίμηση που θα προκύψει από το μέσο όρο δύο ανεξάρτητων αποτιμήσεων από διεθνείς πραγματογνώμονες που διαθέτουν ανάλογη εμπειρία. Π.χ. άλλοι διεθνείς πραγματογνώμονες θα αποτιμήσουν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, και άλλοι το 51% της Δ.Ε.Η. (αν και εφόσον αποφασίσουμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία που ανήκουν στο ενεργητικό του ελληνικού κράτους προκρίνονται για το σκοπό αυτό).
Προφανώς, όσα μεγαλύτερα "προβλήματα" εντοπισθούν σε κάθε τέτοιο στοιχείο από τους πραγματογνώμονες, τόσο μικρότερη θα είναι και η αποτίμησή του σε σχέση με το προσδοκώμενο. 
Για κάθε όμως στοιχείο, μπορεί και θα υπάρξει αποτίμηση.
Στο τέλος η (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 30 έως 50 δις ευρώ.
Στη συνέχεια η (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑ και με εξασφάλιση το ενεργητικό της, θα απευθυνθεί στις (διεθνείς) αγορές με στόχο τη χορήγηση ενός ανακλητού ομολογιακού δανείου με μεγάλη χρονική διάρκεια (ας πούμε 10 έως 20 χρόνια), μετατρέψιμου σε μετοχές στη λήξη του.
Το πλέον πιθανό είναι ότι ένα τέτοιο ομολογιακό δάνειο θα προσφερθεί με μία έκπτωση (discount) επί του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ (θα περίμενε κανείς ένα 20%), αλλά και με ένα κουπόνι βασισμένο σε χαμηλό επιτόκιο, αφού θα υπάρχει εμπράγματη εξασφάλιση.
Η ιδιομορφία ή αν θέλετε η μοναδικότητα αυτού του ομολόγου θα είναι ότι όλοι οι μελλοντικοί κάτοχοι θα μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε έκπτωση πάνω στο ενεργητικό της (κάθε) ΕΤΑΙΡΙΑΣ, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν αποδεχθεί ότι η αυτή η έκπτωση διαμορφώνει και την τελική αξία ανάκλησης του κάθε στοιχείου του ενεργητικού της που χρησιμοποιείται ως εξασφάλιση".

Το παράδειγμα
"Προκειμένου να γίνει αυτό κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα. 
Ας υποθέσουμε ότι δημιουργήσαμε μία ΕΤΑΙΡΙΑ με μετοχικό κεφάλαιο 50 δις ευρώ, το οποίο έχει διαμορφωθεί από την αξία 150 στοιχείων και όπως αυτή έχει προσδιορισθεί από τους πραγματογνώμονες. Ας υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο στοιχείο του ενεργητικού της είναι το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με εκτιμώμενη αξία 1 δις ευρώ (το νούμερο είναι ενδεικτικό). 
Ας υποθέσουμε τώρα ότι υπάρχει προσφορά για την έκδοση ανακλητού ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου στη λήξη του σε μετοχές ύψους 40 δις ευρώ (20% έκπτωση επί του ενεργητικού) με χρονική διάρκεια 15 χρόνια. 
Αυτόματα αυτό θα σημαίνει ότι η αποτίμηση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης θα είναι πλέον 800εκ. ευρώ (1 δις μείον 20%), και ότι η ΕΤΑΙΡΙΑ, ανά πάση στιγμή στη χρονική αυτή διάρκεια των 15 ετών, θα μπορεί να "ανακαλέσει" το κομμάτι εκείνο του ομολογιακού δανείου που αντιστοιχεί σε αυτήν την εξασφάλιση, καταβάλλοντας τα 800εκ. ευρώ στον εκδότη και αφαιρώντας το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης από το μετοχικό της κεφάλαιο. 
Το υπόλοιπο ομολογιακό δάνειο των 39.2 δις ευρώ θα συνεχίσει κανονικά να υφίσταται, εκτός αν η ΕΤΑΙΡΙΑ επαναλάβει την ίδια διαδικασία για οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του ενεργητικού της (προφανώς μέχρι το τέλος των 15 ετών, η ΕΤΑΙΡΙΑ θα μπορεί αν θέλει να ανακαλέσει το σύνολο του δανείου, πληρώνοντας 40 δις ευρώ και παίρνοντας πίσω ΟΛΑ τα στοιχεία που αρχικά εισφέρθηκαν).
Τέλος θα μπορούσε να ζητηθεί και περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των τόκων (ας πούμε δύο χρόνια), ώστε να δοθεί η χρονική δυνατότητα της αυτοχρηματοδότησης των πληρωμών μέσω της υπεραξίας των πρώτων στοιχείων του ενεργητικού που θα ανακαλέσει η ΕΤΑΙΡΙΑ. Ακόμα για να δοθεί κίνητρο στην επιτυχία του εγχειρήματος, το κουπόνι του ομολογιακού μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας προσέγγισης είναι προφανή:
-Μια και η τελική προσδιορισθείσα αξία θα συνοδεύει το κάθε στοιχείο του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ σε όλη τη διάρκεια του ομολογιακού δανείου, δεν μας απασχολεί η άσχημη κατάσταση της αγοράς. Αντίθετα, η πολυπόθητη βελτίωση της αγοράς - όποτε και αν γίνει - θα δώσει επιπρόσθετη αξία που την καρπωθεί η ΕΤΑΙΡΙΑ, δηλαδή το Δημόσιο.
-Δεν είναι αξεπέραστο εμπόδιο η παρουσία ¨ατελειών¨στα κρατικά ακίνητα, ούτε και πρέπει ντε και καλά σήμερα να επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση. 
Για παράδειγμα, γυρνώντας στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ, δεν πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε ή όλο πράσινο, ή full δόμηση. Μπορούμε να επιλέξουμε για να δεσμευτούμε ένα πολύ συντηρητικό σενάριο π.χ. της δόμησης 500.000 τετραγωνικών μέτρων. Προφανώς αυτό θα μειώσει την εκτίμηση, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον 15 χρόνια για να αναθεωρήσουμε. Ψύχραιμα και χωρίς την πίεση του χρόνου μπορούμε να κάνουμε ότι πρέπει να γίνει με ορίζοντα 3ετίας ή 5ετίας, ξέροντας ότι ΟΛΗ η επιπλέον αξία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ θα ξαναγυρίσει στο κράτος.
-Το κουπόνι θα είναι μάλλον χαμηλό (ειδικά με μία πιθανή έκπτωση του 20% στην έκδοση του δανείου). Επιπλέον, μπορεί για μεγαλύτερη εξασφάλιση του εκδότη να του δοθεί το δικαίωμα ανά δύο χρόνια (και με δικές του δαπάνες) να προβαίνει στην επανεκτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ και σε περίπτωση σημαντικής απόκλισης προς τα κάτω να προσφέρονται επιπρόσθετες διασφαλίσεις. Με βάση όμως τη σημερινή τραγική κατάσταση στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε χαμηλότατες αποτιμήσεις, αν εμείς αναβαθμίσουμε στοιχειωδώς σταδιακά τα στοιχεία του ενεργητικού της ΕΤΑΙΡΙΑΣ, τέτοια περίπτωση έχει ελάχιστες πιθανότητες να προκύψει.
- Η έκδοση ανακλητού ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές είναι κάτι σύνηθες στις διεθνείς αγορές.
Βέβαια υπάρχουν ιδιαιτερότητες, αλλά όχι απαγορευτικές.
- Δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος του ενεργητικού ή στον αριθμό των ΕΤΑΙΡΙΩΝ που μπορούμε να δημιουργήσουμε. 
Είναι πολιτική απόφαση και αν αυτό πράγματι λειτουργεί (και δεν βλέπουμε το λόγο να μην λειτουργεί) να χρηματοδοτηθεί ακόμα και το σύνολο του Δημόσιου Χρέους".

Και καταλήγουν με την επισήμανση:
"Προφανώς σε κανένα δεν αρέσει να εμπλέκει κρατικά στοιχεία στο δανεισμό της Ελλάδας, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το πιο ήπιο σενάριο και μας δίνει ΧΡΟΝΟ να πάρουμε τελικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και το γεγονός να επανέλθουν τα πάντα πίσω.
Το μοναδικό πρόβλημα είμαστε εμείς.
Αλήθεια, πόσο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε, να διαπιστώσουμε τί πραγματικά έχουμε ως κράτος, τί προβλήματα έχουν αυτά που έχουμε, πόσο κάνουν και να μαζέψουμε ζεστό χρήμα;"

15 σχόλια:

  1. Κάτω τα ξερά σας αλήτες από την περιουσία του ελληνικού λαού!

    Όσο νυχτώνει,η λίστα Γουδί Nr 2 μεγαλώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Γρηγόρη αγωνιστή.
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και θεωρώ ότι η δική σου πρόταση για την λύση του οικονομικού προβλήματος είναι ποιό σωστή και τεκμηριωμένη.
    Υ.Γ Βέβαια την περιμένω ακόμη αλλά τέλος πάντων, εγώ την προτασή σου την βρίσκω σωστή.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1)Μονομερής διαγραφή όλου του χιλιοπληρωμένου χρέους και παύση πληρωμής προς τους πιστωτές.

    2)Έξοδος από ευρώ-Ε.Ε

    3)Κρατικοποίηση των τραπεζών,χωρίς καμμιά αποζημίωση.
    (πρόσληψη Βγενόπουλου,Σάλλα και λοιπών στους δήμους για να μαζεύουν σκουπίδια)

    4)Απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση όλων των παραγωγικών μονάδων της χώρας,ενεργών και ανενεργών,και επαναλειτουργία τους υπό εργατικό έλεγχο.

    5)Αναδιανομή του πλούτου υπέρ των φτωχών.

    6)Λαϊκά δικαστήρια για όλο τον επιχειρηματικό-πολιτικό συρφετό και τους κάθε είδους τσάτσους τους.

    7)Έλεγχος εξωτερικού εμπορίου.Μεγαλέμποροι-εισαγωγείς,μεσάζοντες,στα τσακίδια.

    8)Εργατικός έλεγχος της παραγωγής.Διάλυση των σωμάτων ασφαλείας και αντικατάστασή τους από λαϊκές πολιτοφυλακές.

    Αυτά τα ολίγα έτσι για αρχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Γρηγορη
    0) Καταληψη των ανακτορων(συγνωμην ....της Βουλης)απο γηραια μετα-ΚΝΑΤ και αλλες σταλινοειδεις δυναμεις.

    Εχεις μουσακι (Λενιν Τροτσκι) η μουστακι (Σταλιν);

    Πες μας και την ηλικια σου μηπως πασχεις απο συνδρομο σοσιαλιστικής παλινδρομησης και υπερκαπελωματος του "σοφου λαου".

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφώτιστε φιλέλληνα(!?)

    Υποψιάζεσαι-ή γνωρίζεις ήδη-τί θα ακολουθήσει πιθανότατα το επόμενο διάστημα.
    Ελεγχόμενη πτώχευση με βασικούς άξονες:

    α)Προάσπιση συμφερόντων ελλήνων και ξένων τραπεζιτών.

    β)Ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας έναντι πινακίου φακής σε ξένους,κυρίως,επιχειρηματίες.

    γ)Επιπλέον μείωση μισθών κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,στη λογική "να μειωθεί κι άλλο το κόστος της εργατικής δύναμης,μπας και μας λυπηθούν οι ιδιώτες επενδυτές".

    δ)Εκτίναξη ανεργίας στο 25% και κατάσταση φτώχειας έως πείνας για μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας.

    ε)Παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας.

    στ)Εγκατάσταση των γκάουλάιτερ της Ε.Ε και του ΔΝΤ στα υπουργεία για αυστηρό έλεγχο της εφαρμοζόμενης πολιτικής,και μια εικονική βουλή προδοτών-κλακαδόρων.

    Άσε λοιπόν τα αστειάκια με μουσάκια και μουστάκια,και σκέψου αν αυτό το μέλλον σε ικανοποιεί και αυτό έχεις να προτείνεις στον ελληνικό λαό.

    Εγώ δεν έχω άλλο χρόνο σήμερα.Πάω να εμψυχώσω τους απεργούς των δήμων,και να τους βοηθήσω να μπλοκάρουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.Μετά χαράς θα κάψω και κανα φορτηγό κάποιου κωλοϊδιώτη που λιγουρεύεται να αναλάβει την αποκομιδή σκουπιδιών με τριπλάσιο κόστος,στα 150-200Ε/τόνο,με μισθούς στα 450 Ε.Τα λέμε κι αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το τρίγωνο της καύσης

    Οκτώβριος 2012

    Επί τέλους, καταλάβανε ότι κι αυτοί θα έπρεπε να έπαιζαν πλέον με τους κανόνες της αγοράς. Κάνοντας την πρώτη επαναστατική εργασία του Στάλιν κατάφεραν και μάζεψαν αρκετά χρήματα ώστε να αγοράσουν δυο φαλιρισμένα βενζινάδικα.

    Ιδιοκτήτες -στα χαρτιά- δυο ευυπόληπτοι επιστήμονες-επιχειρηματίες υπεράνω κάθε υποψίας, που ανέκαθεν χρηματοδοτούσαν τον χώρο. Οι υπάλληλοι επιλέχθηκαν προσεκτικά μετά από ενδελεχή έρευνα από το ψυχιατρικό και το νομικό τμήμα της ομοσπονδίας, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν το καλύτερο δυνατόν προφίλ και να μην ομιλούν πολύ. Δυστυχώς μόνον 2 μουγγοί βρέθηκαν. Οι υπόλοιποι 6 ομιλούσαν, αλλά μόνον οι μισοί μπορούσαν να συνεννοηθούν στην νοηματική.

    ...........................
    Η δουλειά πήγε πολύ καλά. Πουλώντας λίγο παραπάνω από το ”νεκροί σημείο”, είχαν αποταμιεύσει αρκετά για να ...αγοράσουν και τρίτο βενζινάδικο. Τελικά ο καπιταλισμός δίνει το καύσιμο , ο αέρας ακόμα δεν κόστιζε ιδιαίτερα, έλλειπε ο σπινθήρας για την έναυση.

    Νοέμβριος 2013

    Στην γιορτή για τα σαραντάχρονα της επετείου του Πολυτεχνείου, συμμετείχαν δυναμικά εκτός από τους συνήθεις ύποπτους, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι απολυμένοι εδώ και δυο έτη, συμβασιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι σε εργασιακή εφεδρεία, νέοι επιστήμονες που δεν είχαν προλάβει να μεταναστεύσουν, ακόμα και πρωην εργαζόμενοι στην μαύρη οικονομία , η οποία είχε πληγεί σημαντικά μετά την διαδοχική ύφεση της επίσημης οικονομίας το 2102 και 2013 ύψους 7% και 5% αντίστοιχα.

    Όλα τα καταστήματα είχαν κλειστά τα μεταλλικά ρολλα. Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ διαδήλωναν υπό αυστηρή αστυνομική προστασία, για να αποφύγουν το λιτζαρισμα από το αγανακτισμένο πλήθος. Βουλευτές, δημοσιογράφοι και celebrities (ακόμα και της αριστεράς) δεν κυκλοφορούσαν για λόγους αυτοπροστασίας).

    Ξαφνικά, στην Σταδίου, από δέκα ξενοίκιαστα μαγαζιά ανοίγουν με τηλεχειρισμό ταυτόχρονα τα ρολλα προστασίας. Με έκπληξη το πλήθος βλέπει τις πόρτες ανοικτές, ενώ στο δάπεδο και στα μέχρι πρότινος άδεια ράφια να εκτίθενται εκατοντάδες μπουκάλια μπύρας κάθε μάρκας με ένα εύφλεκτο υγρό και ένα στουπί στο στόμιο κάθε φιάλης. Σε κάθε κατάστημα μέσω βίντεο στον απέναντι τοίχο παίζονταν σκηνές από τον Δεκέμβρη του 2008.

    Η αντίδραση του πλήθους ήταν αναμενόμενη. Εκατοντάδες έξαλλοι διαδηλωτές προμηθεύονταν από 2 φιάλες και ανάβοντας το φυτίλι τις πέταγαν παντού. Λιγότερο προστατευμένα καταστήματα, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, κάδοι απορριμμάτων, δένδρα, άρχισαν να φλέγονται. Από την απειρία του πλήθους δεν έλειψαν και κατά λάθος εμπρησμοί μερικών άτυχων διαδηλωτών.

    Η νύχτα φωτίστηκε παίρνοντας κοκκινόμαυρο χρώμα . Το εμπορικό κέντρο είχε τις περισσότερες απώλειες. Ευτυχώς στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, συνέδραμαν αυτόματα δίκτυα καταιονισμού με νερό με συστοιχία πλαστικών δεξαμενών μεγάλης χωρητικότητας σε νερό και αντλητικα συγκροτήματα. που είχαν εγκαταστήσει στα υπόγεια τους , αρκετοί έμποροι οι οποίοι είχαν πάθει μεγάλες ζημιές τον Δεκέμβρη του 2008.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΥΓ
    1. Φαινεται οτι υποσυνειδητα ο Γρηγορης με "οδηγει" λογοτεχνικα, αλλα οχι πολιτικα.

    2. Τα μεγαλο-μεσαία στρώματα της αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αργά η γρήγορα, θα οδηγήσουν αραγε,τους νέους καταφρονημένους σε ανάλογες καταστάσεις που λογοτεχνικά προσπάθησα να περιγράψω στο παραπάνω μικρο-διήγημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γρηγόρη, ξέχασες το τελευταίο:
    9) Άμεση εκτέλεση των μενσεβίκων!

    Υπάρχει και η αντεπανάσταση βλέπεις...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επί του θέματος: προτιμώ να φτωχύνει το κράτος προσωρινά παρά ο λαός.
    Είμαι υπέρ του δικού μας Εύρηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλοι ξέραμε πως γυρίζοντας από τις διακοπές του Αυγούστου, τρόπος του λέγειν διακοπές, θα ξεκίναγε ένας θερμός Σεπτέμβρης.
    Και πράγματι τα γεγονότα πλέον εξελίσσονται με την μορφή χιονοστιβάδας.
    Έτσι κι' αλλιώς δεν έχουμε την φήμη σαν λαός πως αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες με ψυχραιμία.
    Ο αγαπημένος μας τρόπος αντίδρασης είναι γιούργια και αέρααα!
    Στις συζητήσεις είναι λογικό να παίζουν όλα τα σενάρια.
    Ψύχραιμες και ακραίες προτάσεις ανακατεμένες στα κομματικά στέκια στις εξαγγελίες των συνδικαλιστών στα καφενεία Όμως δεν είναι λογικό τελικά να μην καταλήγεις σε έναν τρόπο αντίδρασης με στόχο να πάρεις το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.
    Τελικά δεν φαίνεται να προκρίνεται ένα σενάριο με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει τίποτε και τις μελλοντικές μας τύχες θα τις διαχειριστούν άλλοι.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χάιδεψε για πολλοστή φορά το κλειστό του laptop μέσα στο σκοτάδι.Ήταν έντονη η επιθυμία του να το ξανανοίξει και να διαβάσει τις τελευταίες γραμμές,τώρα,2 ώρες πριν την απονομή του βραβείου εκ μέρους του ΔΟΛ.
    Τί κρίμα που δε θα ικανοποιούσε ακόμη μια ναρκισσιστική του επιθυμία..

    Η τάση στη συστοιχία συσσωρευτών είχε πέσει στα 10,4 Volt D.C. και ο αντιστροφέας τάσης-συχνότητας δε θα ανταποκρινόταν.
    Μετά την πώληση της ΔΕΗ στην κοινοπραξία Hochtief-Μυτιληναίου,έναντι 540 εκατομμυρίων ευρώ παρακαλώ, η τιμή της κιλοβατώρας είχε εκτοξευθεί κατακόρυφα.Χώρια τα δημοτικά τέλη των δήμων που δε μπορούσαν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους λειτουργίες.Τί τους θέλουμε κι αυτούς;Έλεος πια..

    Ας είναι καλά το παλιό του φιλαράκι,μάνατζερ με παχυλό μισθό στην KLT,που του προμήθευσε τα φωτοβολταϊκά μονοκρυσταλλικού πυριτίου(πρώτο πράμα!) και το υπόλοιπο σύστημα.Λίγο αλμυρούτσικα βέβαια,αλλά έτσι είναι στην ελεύθερη αγορά των καρτέλ.Μακάριοι οι έχοντες,αλλίμονο στους φτωχούς..

    Η ώρα όμως περνούσε και έπρεπε να φύγει.Σηκώθηκε και έβγαλε από την σακούλα του Lidl (μόνο αυτά είχαν αντέξει την κρίση και κατέλαβαν το 90% της αγοράς) δύο μισόλιτρες Amstel μολότωφ.
    Η βενζίνη ήταν σπάνια πλέον.Πότε απεργούσαν τα διυλιστήρια,πότε οι διανομείς,πότε τα βενζινάδικα.Και πάλι όμως,μόλις κυκλοφορούσε λίγη,γινόταν ανάρπαστη από τα εξαγριωμένα πλήθη.Υποκριτές!! Διαμαρτύρονται για τα 4Ε/λίτρο,αλλά για μολότωφ βρίσκουν.Καλά τα έλεγε ο Πάγκαλος.Υπάρχει λίπος!
    Ας είναι καλά ο γείτονας,ο κυρ-Νίκος.Άνεργος οικοδόμος επί 3 χρόνια,που πάντα φυλούσε μερικές στο μπαλκόνι.
    -Για πού το βάλαμε απόψε;
    -Έχω μια δουλειά στου ΔΟΛ,απάντησε κλείνοντας πονηρά το μάτι.
    -Εμ,πέστο ντε.Γι'αυτά τα τομάρια μακάρι να είχα δέκα.Αυτές οι 2 σου κάνουν;
    -Φυσικά.Ευχαριστώ κυρ-Νίκο,και υπομονή μέχρι τη νίκη!
    <>,συμπλήρωσε από μέσα του,<>.
    .....................
    Με ένα λίτρο,σίγουρα θα έφτανε εγκαίρως στην παρουσίαση του βιβλίου του πού είχε κάνει θραύση στην υψηλή κοινωνία,και όχι μόνο."Εκατό χρόνια καταπίεσης".Της επιχειρηματικότητας από το κράτος βεβαίως-βεβαίως.Μην τρέξει αλλού ο λογισμός σας!

    Σε λίγο θα παραλάμβανε αυτοπροσώπως από την Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη το βραβείο του.Ως Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές,αλλά από την ανάποδη!
    Τελοσπάντων,τί να κάνουμε..Δε μπορούμε να τα έχουμε και όλα σε αυτή τη ζωή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σ.Σ: "Κορόιδο",συμπλήρωσε από μέσα του,"θες και λαϊκή εξουσία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Γρηγορη

    Τι ευχαριστος εκπληξις. Ενας νεος συγγραφευς εγεννηθη σημερον!!

    ΥΓ1. Επιτυχια ειναι να διδασκεις με το παραδειγμα σου, ετσι ωστε ο διπλανος σου να βγαζει οτι καλυτερο απο το εσωτερικο περιεχομενο του.


    ΥΓ2. Και ας καουν τα παντα ... λογοτεχνικα

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. “Παραμερίστε, η ζωή εμάς θέλει, η νέα Ελλάδα εμάς περιμένει”
    Σήμερα που η Eλλάδα ατιμάζεται και που καταδικάζεται να μείνει στο περιθώριο για δεκαετίες, καλούμαστε όλοι εμείς που δεν είχαμε συμμετοχή στο μεγάλο έγκλημα, να διαχειριστούμε ευφυώς τη χρεοκοπία. Διαβάστε περισσότερα στο:
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/10/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τωρα Γιώργο μου.. Μετά την πορεία πως νοιώθεις;Ποιοι είναι μειοψηφία; Εμείς ή εσείς των "αλλαγών" και "μεταρρυθμίσεων"....;;
    Για το άρθρο του βήματος...αλήθεια γιατί το αναπαράγεις;; Γιατί το θεωρείς σπουδαίο; Να πωληθεί η κρατική περιουσία όσο κι όσο;
    να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;
    να φθάσουν οι μισθοί στα 500;
    να καταργηθούνοικλαδικές συμβάσεις;
    Το να αναπαρ΄γεις μπουρδες του Μάνου και Στουρνάρα...τι να πω..εκθαμβος
    κι όσο για προταση υπάρχουν πολλές στοτραπέζι λεφτά υπάρχουν άλλωστε και τα χει τοκεφάλαιο...να μια ωραία μεταρρύθμιση...ας τους τα πάρουμε....

    ΘΩΜΑΣ Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Μανος αποκτησε μεγαλη περιουσια απο την γιαγια του. Ετσι εξηγειται η ανεση του. Διαβαζετε, συγκρινετε, αποφασιστε οσο το δυνατον πιο σωστα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Περιμενω τον καταλογον (ελλην. λιστα) των φοροφυγαδων φυσικων προσωπων για σχολιασμο η θα ειμαι ατυχος λογω επερχομενων εκλογων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU