Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Εντυπωσιακά δημοκρατική η έναρξη του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων

Παρακολούθησα χτες την έναρξη του συνεδρίου (8ου κιόλας μέσα σε λίγα χρόνια) των Οικολόγων Πρασίνων. 
Μετά τους χαιρετισμούς των γνωστών πολιτικών* -που βλέπουν σε έναν αμεσοδημοκρατικό χώρο πιθανή ελπίδα για την κομματική τους επιβίωση (Τσίπρας, Λυκούδης, Δημαράς κ.ά., αλλά και το κακό συναπάντημα του δικομματισμού...),- ακολούθησε το μέρος του συνεδρίου "Θέλουμε να σας ακούσουμε"
Επί δύο σχεδόν ώρες, τα μέλη των ΟΠ άκουγαν υπομονετικά μαλώματα, κριτικές, παραινέσεις, αντιθέσεις, με πολιτικό πολιτισμό και χωρίς να τρέχουν να απαντήσουν σε κάθε κριτική (δεν προβλεπόταν άλλωστε). 
Απλά άκουγαν. 
Ξεκίνησαν το συνέδριό τους ακούγοντας τους άλλους. 
Προσκεκλημένους πολίτες, συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς με άποψη, όχι κατ' ανάγκη θετική για τον χώρο και τεκμηριωμένες συστάσεις και προτάσεις για αλλαγές στο πολιτικό στίγμα των ΟΠ. Μια άλλη ποιότητα. 
Οι ΟΠ παραμένουν κόμμα και κίνημα πολιτών ταυτοχρόνως. Με εναλλασσόμενη -αλλά και ανακλητή- συλλογική ηγεσία. 
Δύσκολο εγχείρημα μέσα σε ένα παλαιοκομματικό τοπίο αλλά αναγκαίο. Με μια έννοια, είναι το μόνο "αντισυστημικό" κόμμα.
Εύχομαι να τα καταφέρουν και να συνεχίσουν έτσι. Κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του "συστήματος" της μεταπολίτευσης και του πελατειασμού που ζητά την αφομοίωσή τους. Προχωρώντας μπροστά. Στις πράσινες προτάσεις για την κρίση, στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης και στην διευκρίνηση της οικολογικής εναλλακτικής της απομεγένθυσης στην θέση της χωρίς όρια "ανάπτυξης" που ήδη πληρώνουμε ακριβά.


*ΥΓ Ως "αριστερός" έχω να παρατηρήσω τα εξής: Οι πολιτικοί -ειδικά της αριστεράς- δεν έχουν προφανώς καταλάβει, ότι κι αν ακόμη οφεληθούν εκλογικά ελλείψει άλλης επιλογής, η απέχθεια του κόσμου για το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα τους αφορά όλους. 
Και εμφανίζονται μπροστά σε ανεκτικούς ανθρώπους που είναι και οικοδεσπότες για να ξαναπούν τις ίδιες ανοησίες για μέτωπα και για την οικολογική τους ευασθησία. 
Ειδικά, άνθρωποι σαν τον Τσίπρα και τον Λυκούδη, που η οικολογία αποτελεί απλά τον απαραίτητο μαϊντανό στα εκλογικά τους προγράμματα και τίποτα άλλο. 
Και η αμεσοδημοκρατία πρόβλημα για τους μηχανισμούς τους. 
Τα ζήσαμε αυτά.
Μάλιστα ο γραμματέας της Δημαρ, που είπε κιόλας ότι "αριστερά και οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν σε απόσταση", είναι ο ίδιος που επέτρεψε -αν όχι διευκόλυνε- στο δικό του κόμμα, την κατάλυση της αυτονομίας και την ουσιαστική διάλυση του τομέα οικολογίας (ενώ το προβλεπόμενο "οικολογικό συνέδριο" εξαφανίστηκε από το κάδρο), ο δε πρόεδρος του Συν («Η Αριστερά χωρίς την Οικολογία είναι ένα πουκάμισο αδειανό») έχει προ πολλού εγκαταλείψει στην παρακμή κάθε οικολογική δραστηριότητα στο κόμμα του, ως επικίνδυνης πηγής ανανεωτικών ιδεών και αντιπολιτευομένων στην εξουσία του τάσεων. Απλά θα επιθυμούσε σφόδρα, την συμμετοχή ως συνιστώσας των ΟΠ στο αντιδημοκρατικό σχήμα του Συριζα για να εξασφαλίσει και οικολογικούς ψήφους. 
Επίσης, και οι δυό μαζί, ενώ ταυτίζονται στο 80% των θέσεών τους αποκλείουν κάθε μεταξύ τους συνεργασία αλλά την προτείνουν σε έναν χώρο που πολύ λίγα κοινά έχει μαζί τους σαν νοοτροπία, διεκδικώντας τον ο καθένας για τον εαυτό του και το κόμμα του ως εκλογική τσόντα. 
Αχ, Αριστερά... συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Δεν βλέπεις πια πέρα από την μύτη σου...


25 σχόλια:

  1. Υποθέτω πως εξ ίσου αμεσοδημοκρατικός είναι και ο Γαπ μια και που εκλέχτηκε από το σύνολο των μελών του Πασοκ και ασφαλώς ακούει τα πάντα μέσα απο το opengove απο την δημόσια διαβούλευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι πικρίες Κώστα... Αν το εγχείρημα της Δημαρ εξώκειλε σε αυταρχικές και αντιμεταρρυθμιστικές παραλίες, δεν φταίνε οι άλλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμία πικρία Γιώργο. Επισημαίνω απλώς (΄κανείς αλάθητος φυσικά) ανωριμότητα και ελαφρότητα όταν ταυτίζεις τσίπρα και λυκούδη. ίσως επειδή οι ΟΠ ετοιμάζουν κοινές δράσεις με τον Συριζα. Τέτοιοι Οπ τίποτα το χρήσιμο δεν έχουν να δώσουν στην κοινωνία. Καλή τύχη στις νέες θάλασσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι'ώργο ξέρεις εκτο από τΙς αμέσοδημοκρατικές διαδικασίες υπάρχει και η ουσια της πολιτικής. και η ουσία της πολιτικης των ΟΠ (με βάση τα δελτια τυπου και τις ανακοινώσεις τους, θυμίζει ;αντιμνημονιακό κόμμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ με πρασινη φρασεολογία. Αν σου αρκεί ΟΚ!
    οσο για την νοοτροπία τους, πίστεψε με δεν έχουν τίποτα να ζημλέψουν από το ΚΚΕ, ένα είναι το ΚΟΜΜΑ, αυτοί!
    Τα λοιπά, περί δήθεν έλλειψης οικολογικού προσίμου της ΔΗΜΑΡ, επετρεψε μου αλλά είναι ανοησίες. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν ουκ ολίγες φορές αναδειξει οικολογικά ζητήματα κυρίως σε τοπικο επίπεδο. Δηλαδή τι περισσότερο εχουν κάνει οι ΟΠ από τη ΔΗΜΑΡ? Γιατί εγώ τους βρίσκω παντελώς ανύπαρκτους πολιτικά. Απλά πάνε με το ρεύμα, προσπαθόντας να παρουν ψήφους από παντου. Ενα κόμμα που δεν ένοχλει κανένα και για αυτο τον λόγο ελπίζει ότι θα ψηφιστει στοις επομενες εκλογές με πρόσιμο μια απολίτικη και ακίνδυνη οικολογια.
    Αμεσοδημοκρατία χωρις περιεχόμενο, είναι απολύτως τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως μπροστα σο αντιμνημονιακό μένπος των ΟΠ, η αντιμνημονιακή στάση της ΔΗΜΑΡ την οποιά συχνά κατήγγειλες, είναι απλώς πταίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Τα λοιπά, περί δήθεν έλλειψης οικολογικού προσίμου της ΔΗΜΑΡ, επετρεψε μου αλλά είναι ανοησίες."
    xno, δεν γνωρίζεις...
    Άλλο είναι βουλευτές σαν τον Τσούκαλη ή τον Ψαριανό να βοηθούν πραγματικά σε οικολογικά ζητήματα αλλά και φορολόγησης εκκλησίας κλπ -και μπράβο τους- και άλλο ένα κόμμα οικολογικού προσήμου.
    Αν θυμάσαι, έκανα ότι μπορούσα να μπει η Δημαρ σε τέτοιες διαδικασίες. Και παρότι στο συνέδριό της παρέμβηκε ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης για να υποσχεθεί 1) οικολογικό συνέδριο (έτσι μας κράτησε λίγο ακόμη στο κόμμα...) και 2)καταστατικό συνέδριο (γιατί τότε δεν ...προλάβαιναν να συζητήσουν ένα δημκρατικό καταστατικό), τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ήμουν στο γραφείο της οργάνωσης οικολόγων και στον τομέα οικολογίας. Θες να σου πω πως αποτρέπεται η οικολογικοποίηση ενός κόμματος και η δημοκρατία στην λειτουργία του; Άστο καλύτερα. Αν υπογράψεις επώνυμα θα στα πω. Τώρα δεν ξέρω με ποιον συζητώ.

    Ο δε Λυκούδης (εδώ απαντώ στον φίλο μου τον radical) είναι ο αρχιτέκτονας της αντιγραφής του καταστατικού του Συν και της υιοθέτησής του Σαββάτο βράδυ αργά από τους κουρασμένους συνέδρους έναντι υποσχέσεων του Φώτη. Δεν ξέρω τι θέσεις θα υιοθετήσουν οι ΟΠ αλλά αυτό που είδα χτες, απέχει παρασάγγας από το απογοητευτικό για δημοκρατικό κόμμα ιδρυτικό συνέδριο της Δημαρ. Τι να θυμηθώ; Τις παραλίστες που νόθευσαν το αποτέλεσμα για τα όργανα; Τις υποσχέσεις παλαιοκομματικού στυλ για να ξεμπερδεύουμε με τις αντιστάσεις; Το ότι το πρόγραμμα είναι έτσι διατυπωμένο ώστε να ερμηνεύεται από την ηγεσία κατά το δοκούν;
    Δεν είδα τέτοια πράγματα στους ΟΠ. Μπορεί πολιτικά να μην έχουν καθαρό στίγμα και συχνά να πέφτουν θύμα αγκαλιών με τον Συριζα αλλά είναι σε μια διαδικασία ανοιχτή και δημοκρατική. Δεν έχουν προειλλημένες αποφάσεις όπως τα αριστερά συνέδρια και παιδεύονται για να καταλήξουν κάπου. Αξίζουν λοιπόν κάθε ευκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασε σωστά τις απόψεις τους xno. Είναι συχνά αλληλοσυγκρουόμενες αλλά υπάρχει μια μεταβαλλόμενη προσέγγιση και πολλές σχετικές απόψεις. Άλλωστε υπάρχουν πολλές τάσεις:
    " Θεωρούμε την άποψη που βλέπει στην ελληνική δημοσιονομική κρίση απλά -ή κυρίως- την συνέπεια της διεθνούς κρίσης καθεστωτική, κοινωνικά συντηρητική και πολιτικά αντιδραστική."
    Την ξέρεις αυτήν την πρόταση;
    Εκείνη που ζητά συρρίκνωση του δημοσίου με απόλυση των χιλιάδων επίορκων της λίστας Ρακιντζή την ξέρεις;
    Για την δήμευση των γκρίζων περιουσιών, ίσως;
    Ότι έχουν επικοινωνιακό θέμα είναι γεγονός - έχει να κάνει με παρενέργειες της πολλής δημοκρατίας. Αλλά να κάνεις σπέκουλα σε ένα κίνημα διαμορφούμενο, είναι κρίμα...
    Ούτε θα καταφέρει ο Συριζα να τους εγκολπώσει. Έχουν μεγάλη συνείδηση της αξίας του αυτοπροσδιορισμού τους και πολλές διαφωνίες για τοπικές συγκλίσεις με τον Συριζα. Αυτά μέχρι στιγμής. Περιμένω μια επώνυμη συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αυτό είναι το μόνο σίγουρο. όμως το γεγονός πως στους οπ ανακυκλόνονται τα ίδια πρόσωπα με την επίφαση της αμεσοδημοκρατίας και τελευταία και με αντιμνημονιακές πινελιές είναι επίσης σίγουρο πως τέτοιες πρακτικές δεν έχουν τίποτε το χρήσιμο και ιδιαίτερα το μεταρρυθμιστικό να δώσουν στην κοινωνία. Τέλος είναι αποκρουστικό οι οπ όπως το ΚΚε να αποδίδουν οικολογικές ταυτότητες κατά την βούληση της ηγεσίας τους πράγμα που το ζήσαμε και εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κι αντί να σας πιάνει ο κομματικός πατριωτισμός, κάντε μια βόλτα από το συνέδριο, σήμερα ή αύριο και βγάλτε μόνοι τα συμπεράσματά σας. Και κυρίως συγκρίνετέ το με της Δημαρ. Ακόμα δεν το είδαμε, Συριζα το βαφτίσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα σε ρωτούσα - πέραν προθέσεων- σε τι διαφέρει η σημερινή Δημαρ από τον Συν, αλλά άστο radical. Είναι άχαρο. Καλύτερα διάβασε ξανά τα ποστ εδώ για τις συνεργασίες αλλά και τις προσμονές από το ιδρυτικό της Δημαρ, και σκέψου που είναι σήμερα τα πράγματα. Άσε τους άλλους να βρουν τον δρόμο τους και δες τι θα γίνει με τον μεταρρυθμισμό που κόλλησε στα απόνερα του Συριζα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καταρχήν μιλάς με ένα απλό πολίτη, μη μέλος κάπιου κόμματος, ούτε της ΔΗΜΑΡ, απλά συμπαθών προς το εγχείρημα, που όμως επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμια του στο internet.
    Μπορεί να μην ξέρω (και πράγματι δεν ξέρω αφού δεν συμμετέχω ενεργά), αλλά πίστεψε με επειδη διαθέτω κάποια πολιτική επμπειρια ως ενεργός πολίτης, το οικολογικο πρόσιμο δεν το κάνουν ούτε τα συνέδρια, ούτε οι ταμπέλες. Το κάνει η πράξη.
    και στο επίπεδο της πράξης οι ΟΠ είναι το απόλυτο κένο. δεν έχουν κάνει τίποτα και κυρίως δεν θέλουν να κάνουν τίποτα για να μην ενοχλούν κανένα.
    Είμσι από επαρχια. Τους εκλεγμένους των ΟΠ στο περιφεριακο συμβούλιο έχω να τους ακούσω απ[ό τότε που εξελέγησαν. Αντίστοιχα τα τοπικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ έχουν πολύ συχνη παρέμβαση στα έντονα οικολογικά προβλήματα της περιοχής. Εμένα αυτο μου αρκεί. οσο για τις ταμπέλες των οικολόγων, ας τις κρατήσουν οι ΟΠ. Αδιάφορο. Αλλώστε τους ψηφοφόρτους αντε να τους κοροιδέψουν 1-2 φορές.

    Οσο για την αμεσοδημοκρατική λειτουργια των ΟΠ ναι εδώ έχεις δίκιο. η ΔΗΜΑΡ (και η λοιπή αριστερα έχουν τεράστιο έλλειμα). Αλλά είναι το μόνο κριτήριο? Η ουσία της πολιτικής δεν έχει καμια αξια. αμεσοδημοκρατί ακια ότι και αν είναι?

    οσο γαι την δήθεν απειρια των ΟΠ, που επικαλείσει, γνωρίζεις πολ΄θυ καλά ότι δεν είναι αλήθεια. Ο συγκεκριμένος χώρος έχει παρελθον στην ελλάδα, απλά για πολλά χρόνια δεν είχε ιδαιέτερες επιτυχιες. δεν είναι όμως καινούργιοι. Ακόμα και οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που έχουν κατοχυρώσει, έχω σοβαρές αμφιβολίες αν είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας ή απλά τρόπος για να ξεπερ'ασουν σκυλοκαυγάδες τους προσφατου παρελθοντος του χώρου τους. Ελπίζω το πρώτο φοβαμαι το δευτερο.

    Στο μόνο που θα συμφωνήσουμε είναι ότι κακως η ΔΗΜΑΡ προσπαθει να συνεργαστει μαζί τους. πρόκειται για στρατηγικο πολιτικό λάθος. η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμβαλει στην ανασυγκρότηση της μεγάλης κεντροαριστερας. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει από κόμματα τυπου ΟΠ που ενδιαφερονται μόνο για την πολιτική αναπαραγωγή τους κσι όχι για να αλλάξουν τα πράγματα στην χώρα. Αυτα τα δοκιμάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και ελπίζω να πήραμε το μάθημα μας.
    ΥΓ. Ριξε μια ματια στα συμπεράσματα των ΟΠ μετα τις δημοτικές εκλογές, για τις εκλογικές συμπράξεις που έκαναν και θα καταλάβεις τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα προσωπικά μου στοιχεια, μπορώ να σου τα γνωστοποιήσβω σε mail που θα μου υποδείξεις. οχι όμως δημοσιως. Ελπίζω να ειναι κατανοητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εντάξει xno μου είπες αρκετά. Όσο για όσα λες, θα δείξει... Έχεις τις απόψεις σου. Εγώ παρότι υπήρξα μέλος της Εναλλακτικής Κίνησης Οικολόγων πριν πολλά πολλά χρόνια (της πρώτης οικολογικής προσπάθειας), παραμένω μαθητής. Πρώτα ζω και μετά κάνω κριτική ή αποφασίζω με ποιν θα συνταχθώ. Την αριστερά λοιπόν την έζησα σε όλες της τις εκδοχές (πλην ΚΚΕ). Το πόσο σημαντικό είναι να λειτουργείς δημοκρατικά ακόμη δεν το έχω εκτιμήσει πλήρως: είναι άλλωστε η κοινωνία που θες να φέρεις σε μικρογραφία.
    Τόσοι και τόσοι καλόπιστοι άνθρωποι έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα για να εισπράξουν την διαπόμπευση, τον αποκλεισμό, την διάψευση και τέλος τον "υπαρκτό". Νομίζω ότι όλα αυτά έγινε δυνατόν να συμβούν λόγω της μη ύπαξης δημοκρατίας στην αριστερά. Της έλλειψης ελέγχου από τον κόσμο και τα μέλη της. Από τις υπερεξουσίες της ηγεσίας κλπ κλπ
    Λιγότερο από τον δογματισμό και την μονολιθικότητα της γραμμής. Αυτά θα μπορούσαν ίσως να διορθωθούν αν υπήρχε περιθώριο διαλόγου και αναθεώρησης μετά από συμμετοχικές διαδικασίες. Αυτό επαναλήφθηκε δυστυχώς και στην Δημαρ. Αυτή είναι η εμπειρία μου. Μπορεί εσύ να ευτύχησες στον τόπο σου όπως και πολλοί ΟΠ δυστύχησαν στον δικό τους. Εξαιρέσεις υπάρχουν παντού.
    Όπως καταλαβαίνεις δεν φοβάμαι πια τους σκυλοκαυγάδες. Ανθρώπινο είναι. Το θέμα είναι "μετά". Τι συμβαίνει μετά; Συνεχίζει να λειτουργεί η ανεκτικότητα και η συμμετοχική δημοκρατία ή αναλαμβάνουν οι μηχανισμοί;
    Για την Δημαρ ξέρω. Ο ίδιος διαγράφηκα με μεθοδεύσεις από τοπικό γραφείο (Δ. Διονύσου) ενώ δεν προβλέπονται διαγραφές και δεν ήμουν παρών - και κανείς από τον πρωινό νκαφέ δεν συγκινήθηκε. Παράδειγμα λέω. Ίσως και οι ΟΠ νάναι έτσι όπως τα λες και να υποκρίνονται τους αμεσοδημοκρατικούς. Δεν ξέρω, θα δείξει. Αλλά χτες αυτά είδα. Και δεν δέχομαι δίκη προθέσεων και κομματικό ανταγωνισμό. Άστο να κυλίσει λίγο. Τι πάθατε εσύ κι ο radical με το που είπα έναν καλό λόγο για "άλλους";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γιώργο, διακρίνω η κρίση σου να λειτουργεί επιλεκτικά και με δύο μέτρα και σταθμά. Θεωρείς από έναν χώρο αυτόν των οπ που λειτουργεί στην χώρα μας εδώ και 20 χρόνια πως ακόμη διαμορφώνεται, ενώ από ένα εγχείρημα που ξεκίνησε για την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού οικολογικού και δημοκρατικού χώρου μόλις 6 μήνες μετά το συνέδριο του θεωρείς πως έχει διαμορφωθεί και μάλιστα αντιδημοκρατικά. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιστρέφεις σε έναν χώρο που θα σε οδηγήσει απο εκεί που προηγουμένως έφυγες (συριζα).
    Είναι προφανές πως υπάρχει σε αυτό αναντιστοιχία αλλά θεωρώ πως ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ Γιώργο. Φίλε γράφεις στο 3:32 : "Ο ίδιος διαγράφηκα με μεθοδεύσεις από τοπικό γραφείο (Δ. Διονύσου) ενώ δεν προβλέπονται διαγραφές και δεν ήμουν παρών - και κανείς από τον πρωινό νκαφέ δεν συγκινήθηκε." Άν εννοώ το απόσπασμα διεγράφεις από την κομματική οργάνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. στον Διόνυσο. Σε παρακαλώ να προσκομίσεις στοιχεία.Άν θυμάμαι καλά διαγραφές στην ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι δυνατόν να γίνουν. Άλλο άν αποχώρησες μόνος άλλο άν διαγράφηκες. Και ξέρεις ότι το λέω καλόπιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παναγιώτη, αυτό συνέβη σχεδόν πριν ένα χρόνο. Είμαστε στην Πλ.Βικτωρίας (θυμάσαι) σε συνεδρίαση της τηλεπληροφορικής - το ξέρουν στην τοπική. Πρώτα μπαίνει θέμα μομφής για το μπλοκ! Δεν περνάει. Μετά παραιτείται το γραφείο όλο (πλην εμού που λείπω) και ξαναεκλέγεται το ίδιο (χωρίς εμένα που λείπω εν γνώσει τους...) Όταν γυρνώ από την τηλεπληροφορική δεν είμαι μέλος του γραφείου. Το λέω σε οργανωτικούς υπεύθυνους κλπ - τίποτα. Φεύγω από την τοπική και πάω στην οργάνωση οικολογίας. Αυτά πριν το συνέδριο. Πως σου φαίνεται; Τουλάχιστον γλύτωσα την μομφή και πήρα συγχαρητήρια που δεν "τράβηξα" το θέμα. Μέσα μου θεώρησα ότι ήταν μια εξαίρεση - στο συνέδριο κατάλαβα ότι σκέφτηκα λάθος... Αποχώρησα τελικά πρόσφατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τα γράφω αυτά γιατί σε εκτιμώ προσωπικά. Το ζήτημα δεν με απασχολεί πλέον. Ας απασχολήσει όσους έμειναν στη Δημαρ σαν δείγμα "ανανεωτικού σταλινισμού" του μηχανισμού. Μου τάλεγαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Γιώργο. Φίλε η εκτίμηση είναι αμοιβαία.Έχω κάνει την επιλογή να το παλέψω, μαζί και με άλλους φίλους,για την δημιουργία του άλλου κόμματος της αριστεράς...Γνωρίζεις ότι δεν δίστασα ποτέ να πω την άποψή μου, και να την γράψω...και ας ήταν δυσάρεστη για την ηγεσία και τον μηχανισμό...Γνωρίζεις ότι ήμουν εκτός κομματικής ένταξης από τότε που διλύθηκε η ΕΔΑ. Δεν ακολούθησα φίλους στην περιπέτεια του ΚΚΕ εσ. της ΕΑΡ και του ΣΥΝ. Τα θεωρούσα από χέρι χαμένη υπόθεση...Το εγχείρημα της ΔΗΜ.ΑΡ. πιστεύω, ακόμη, ότι μπορεί να εξελιχθεί σε μια ελπιδοφόρα πολιτική κίνηση για να δώσει λύσεις στην ελληνική πραγματικότητα...Ίδωμεν!
    Είναι απώλεια ότι άτομα σαν και σένα δεν είναι μαζί στην κοινή προσπάθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ...και φίλε Γιώργο, άν έχεις χρόνο, ρίξε μια ματιά στο blog μου.
    http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/10/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @nxo, δεν είναι καν απαραίτητο να είσαστε ενεργός πολίτης για να γνωρίζετε πόσο ψευδές είναι αυτό που γράψατε: "Δεν θέλουν να ενοχλούν κανέναν οι ΟΠ"
    Αρκεί αν μπορείτε να χειρίζεστε το google.
    Ένα μικρό δείγμα:

    http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&term=7&author=96909&language=EL&startValue=0

    http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=2567:-laisser-faire-&catid=11:rights&Itemid=27

    http://epikoinonia-arg.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=35261:-6-&catid=24:2010-06-28-15-23-38&Itemid=61

    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112145255

    http://ston-kairo-twn-tsiganwn.blogspot.com/2011/10/blog-post.html

    http://ecogreensalonika.wordpress.com/2009/05/27/ethnika-themata/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @Γιώργο,
    είμαι αρκετά χρόνια ανοργάνωτος και συμπαθων άλλο πολιτικό χώρο(ΣΥΝ).
    Γράφω απλά γιατί τα όσα περιέγραψες για τις διαδικασίες που σε αφορούσαν πραγματικά με άφησαν άφωνο. Να 'μαστε καλά να χαιρόμαστε τα αριστερά κόμματα που επιδιώκουν να αναπαράγουν τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας, τους επαγγελματίες της πολιτικής.

    Τελικά ο Πανούσης έχει δίκιο, η ζωή τραβά την ανηφόρα με σημαίες και με τα βούρλα.

    δ.β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε δ.β., ακόμα κι εγώ -με χρόνια στον Συν, αλλά και το ΕΚΚΕ πολύ παλιότερα-, δεν πίστευα στα μάτια μου. Στην ανανεωτική αριστερά αυτά; Αλλά τελικά η "ανανεωτική πτέρυγα" ήταν σαρξ εκ της σαρκός των μηχανισμών. Τίποτα καινούργιο στην πραγματικότητα, καθόλου ανανεωτική ή μόνο όσο και ο μητρικός οργανισμός. Απλά επαγγελματίες...
    Εξαιρώ πάντα λαμπρά άτομα σαν τον Γρηγόρη Ψαριανό (είναι δεκάδες αυτά) και που δεν ανακατεύονται στους διαδρόμους και τις πιασμένες καρέκλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Γιωργο, αντιλαμβανομαι τη πικρία σου, για τον τρόπο που σε αντιμετωπισε η τοπική οργάνωση της ΔΗΜΑΡ στην οποια συμμετειχες. και προφανως ο τροπος της διαγραφής σου, συνιστα ανησυχητική ενδειξη για την λειτουργία του κόμματος.
    Αλλωστε, όλοι μαθητες είμαστε και προχωράμε αναθεωρόντας. Αν συζητούσαμε πριν 10 χρονια, θα μου φαινόταν αδιανόητο να υποστηριζω ένα κομμα τύπου ΔΗΜΑΡ. Απλα νομίζω ότι η εποχή της αθωότητας έχει πλεον παρέλθει ανεπιστρεπετει για όλους τους πολιτικους οργανισμους. και για την ΔΗΜΑΡ και για τους -όχι και τοσο καινούριους-ΟΠ.
    Δυστυχώς ή ευτυχως όλοι γνωριζομαστε πλεον.
    Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι καλό αγώνα απο το καινουριο μετεριζι που διάλεξες. Ελπίζω να συνεχίσουμε τα τα λέμε, μέσω του πολύ καλού blog σου. Ακόμα και αν κάπου διαφωνουμε.

    Ellh, διαβασα της παραπομπές σου, αλλά θα μου επιτρέψεις. Αυτα που έγραψα δεν είναι ψέμματα. είναι η άποψη μου, για ένα κόμμα που αρνειται πεισματικα να οριοθετηθει στον πολιτικό χάρτη. Σέβομαι την άποψη σου, απλά δεν με καλύπτει ένα μη πολιτικο κομμά οπως οι ΟΠ, όπως δεν εκφραζεσαι και εσύ από κάποιο αριστερο κόμμα τύπου ΔΗΜΑΡ. Απλά θεωρω ότι μόνη η οικολογια δεν μπορεί να υποκαταστησει την πολιτική, ούτε μπορεί να απαντήσει στα κοινωνικα ζητήματα. Οταν και αν θελήσετε αυτοπροσδιοριστητε στον πολιτικο και κοινωνικό χάρτη, τότε μόνο κατα την άποψη μου θα μπορείτε να παρέμβετε αποτελεσματικά. Γιατι η σημερινη παρουσια σας, ακυρώνεται από την απολιτικη στάση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Θα συνεχίσουμε να τα λέμε xno. Μην ανησυχείς γι αυτό. Μια διευκρίνιση μόνο - ο λόγος που έφυγα δεν ήταν τα γεγονότα στην τοπική. Ήταν το σύνολο της στάσης της Δημαρ σε φλέγοντα μεταρρυθμιστικά μέτωπα αλλά και η επέμβαση της ΕΓ στον τομέα οικολογίας με αποτέλεσμα τον περιορισμό της εσωτερικής του ζωή, της αυτονομίας του και τα εμπόδια στην ανεξέρτητη παραγωγή ιδεών και έργου με την μέθοδο της επιβολής ελεγκτή "κομισάριου" από τα πάνω (κάτι σαν την τρόϊκα :) - και είναι και άνθρωπος που στις πολιτικές του θέσεις μάλλον συμφωνούσα: για να καταλάβεις ότι η δημοκρατία για μένα είναι πάνω απ' όλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι πίνεις βρε στρουθοκάμηλε και δεν μας δίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU