Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μια "τιμημένη" συνεννόηση, βρε άχρηστοι...


του Γιώργου Προκοπάκη*

Σήμερα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπαρουάν επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι το κούρεμα των ομολογιούχων θα είναι οπωσδήποτε μεγαλύτερο του 21% που προέβλεπε η 21/7. 

Επειδή δεν είναι ηλίθιοι να κάνουν την Ευρώπη άνω-κάτω για μερικές εκατοστιαίες μονάδες, ή μερικά ψωροδισ., είναι προφανές ότι μιλάμε για κάτι πιο δραστικό. Τουλάχιστον 40% θα έλεγα. Το πιθανότερο είναι ακόμη περισσότερο. 

Για πάρα πολύ απλούς λόγους. Οι απώλειες των πιστωτών μετρώνται επί τη βάσει της "καθαρής παρούσας αξίας" και όχι επί τη βάσει της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι "απώλειες" των δανειστών έχουν να κάνουν, εκτός από την ονομαστική αξία, με το χρόνο αποπληρωμής (επιμήκυνση), το επιτόκιο, την προβλεπόμενη μελλοντική απόδοση των νέων ομολόγων. 
Ας θυμηθούμε ότι με τη σχεδιαζόμενη λύση της 21/7, εάν εφαρμοζόταν κατά τα προσδοκώμενα, το κούρεμα κατά 21% των ομολογιούχων (όχι όλων των ομολόγων) κατέληγε σε περίπου 10% μείωση επί τη βάσει της αρχικής ονομαστικής αξίας (μέρους του ελληνικού χρέους δηλαδή) των ανταλλασομένων χαρτιών. 
Για να επιτευχθεί αυτό φορτωνόταν η χώρα κόστος εγγυήσεων κάπου 35 δισ (στο σχεδιασμό, στην πράξη παραπάνω) για να μειώσει το χρέος της κατά 13.5 δισ (στο σχεδιασμό, στην πράξη καθόλου).

Η λύση της 21/7 ήταν μια ελάφρυνση χρηματοοικονομικών πιέσεων (πολύ μικρές ανάγκες αναχρηματοδότησης μέχρι το 2020, 10 χρόνια χάρη και επιμήκυνση στα 30 χρόνια) ώστε να στρωθεί η Ελλάδα και να κάνει δουλειά για τους Έλληνες. Με κόστος πρόσθετο χρέος.
Να σημειώσουμε ότι οι εγγυήσεις αφορούσαν ΜΟΝΟΝ το κεφάλαιο και όχι τη χρημματορροή των τόκων. Δηλαδή, ενδεχόμενη σύντομη χρεοκοπία, άφηνε τους πιστωτές με το γνωστό στο χέρι.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να καταλαβαίνει ότι σε μια οιονεί συναινετική διαδικασία γίνεται ένα πάρε-δώσε. Οι πιστωτές ανταλλάσσουν κυρίως "ονομαστικό χρέος" με "έκθεση σε κίνδυνο". Το οποίον σημαίνει ότι το βαθύ κούρεμα θα έλθει μαζί με ένα βουνό εγγυήσεων. 
Ποιος θα τις επωμισθεί;
Αν τις επωμισθεί η Ελλάδα ακυρώνεται με μιας ένα μεγάλο ποσοστό των θεωρητικών οφελημάτων της αναδιάρθρωσης. 
Αν τις επωμισθούν οι εταίροι μας (η Γερμανία εν προκειμένω) θα είναι τρελλοί να το κάνουν χωρίς κάποια ανταλλάγματα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εγγυηθεί την ικανότητα της Ελλάδας να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της χωρίς να τα ελέγχει.

Όσον αφορά τη ζωή των πολιτών αυτής της χώρας τα πιο πολλά παίζονται στο πού θα καθίσει η μπίλια. 
Η κυβέρνηση καμώνεται ότι δεν υφίστατι θέμα εγγυήσεων, μέχρις ότου βγει το φασούλι, το οποίο βέβαια αμέσως περνάει στους φορολογούμενους. Διαλύει ολόκληρες κοινωνικές ομάδες με τη μία - έτσι απλά! 
Η αντιπολίτευση όλων των αποχρώσεων καμώνεται επίσης ότι το ζήτημα δεν υφίσταται. Οι εθνικώς υπερήφανοι Έλληνες δεν είναι δυνατόν να υφίστανται αντιμετώπιση τριτοκοσμικής χώρας και να "τολμούν να μας ζητούν εγγυήσεις". 
Ο εθνικός αυτισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Τα ίδια και με την εποπτεία, επιτροπεία ή απώλεια της εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας. Όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση καμώνονται ότι "δεν είναι δυνατόννννν, εμείς οι υπερήφανοι Έλληνες...".

Τα ίδια και με τις αποκρατικοποιήσεις. Όλος ο πλανήτης ξοδεύει κάπου 200 δισ για να πάρει τη ΔΕΗ από τα χέρια του Φωτόπουλου με ατομικά χρεοκοπημένους πελάτες-καταναλωτές. 
Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι έχει αποδεχθεί τα πλάνα ιδιωτικοποιήσεων, πλην όμως αντιστέκεται σθεναρά. 
Μέρος της αντιπολίτευσης υποτίθεται δέχεται κάποιες από τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά αντιδρά επί της ουσίας. 
Η υπόλοιπη αντιπολίτευση έχει αναγάγει την τρίχα επί της κεφαλής της Δημόσιας Περιουσίας, σε αντικείμενο ειδικών δικαστηρίων, Γουδί, δωσιλογισμού και άλλα τέτοια ευτράπελα.

Πού στο διάολο μπορεί να πάει το πράγμα με τα αυτιστικά που έχουμε μπλέξει; Ποιός μπορεί να φαντασθεί πώς θα είναι η Ελλάδα όταν τα πραγματικά φασούλια θα βγουν; Τη στιγμή που η χώρα είναι ήδη έρμαιο των συνδικαλιστών του δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των ιδιοκτητών ταξί; Όταν οι εθνοκάπηλοι δώσουν το άλλοθι της προστασίας του επιούσιου λαού από τους Βησιγότθους και τις αγορές, να δούμε τι θα γίνει!

Αυτοί οι άχρηστοι που παριστάνουν τους πολιτικούς ταγούς οφείλουν να καθήσουν ΑΜΕΣΑ και να συνεννοηθούν σε πέντε πράγματα. Αυτά που έχουν να κάνουν με το 2ο πακέτο. Για να υπάρξει μια διέξοδος οικονομικά βιώσιμη από την κοινωνία και η οποία να μπορεί να εφαρμοσθεί πολιτικά.

Λύσεις υπάρχουν και το ξέρουν πολύ καλά. 
Όμως σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα επενδύουν, στην πράξη ανεξαρτήτως της φιλολογίας τους, στην χρεοκοπία της χώρας και στην αποχή των πολιτών σε ενδεχόμενες εκλογές. Δεν καταλαβαίνουν φαίνεται, εκτός αυτών που είναι διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν το κυβερνάν με κατασταλτικούς μηχανισμούς, ότι δεν θα υπάρχει ούτε γι αυτούς επόμενη μέρα.


*πηγή: facebook

2 σχόλια:

  1. Το να ζητάει κάποιος από τους χαζούς - ηλίθιους όπως τους παρουσιάζει και συμφωνώ και εγώ με τον χαρακτηρισμό να σοβαρευθούν είναι σαν να ζητάει από άτομα καθυστερημένα να κατανοήσουν βαθυστόχαστες και πολύπλοκες επιστημονικές θεωρίες.
    Πρώτα από όλα να δούμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.
    ΓΑΠ καραμπινάτο άτομο με ειδικές ανάγκες. Και για να μη παρεξηγηθώ δεν είναι ούτε κακό ούτε καταδικαστέο να είναι κάποιος άτομο με ειδικές πνευματικές ανάγκες.
    Αλλά πόσο ηλίθιοι ήμαστε εμείς που ένα τέτοιο άτομο το έχουμε κάνει πρωθυπουργό και ρυθμιστή της ζωής μας.Ο μόνος που δεν φταίει είναι ο ΓΑΠ γιατί έχει το ακαταλόγιστο.
    ΣΑΜΑΡΑΣ άλλη ειδική περίπτωση. Στην κυριολεξία τρικυμία εν κρανίω. Ειδικά στις ομιλίες του απορημένος και προβληματισμένος καμαρώνω όλους αυτούς που χειροκροτούν με πάθος τις παπαρδέλες του.
    ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ .....................
    ΤΣΙΠΡΑΣ Επαναστάτης σε παραλήρημα.
    ΠΑΠΑΡΗΓΑ Τόσο για αυτήν όσο και για το κόμμα τον λόγο έχουν οι ψυχίατροι.
    Να συναντηθούν αυτοί να συζητήσουν και να συνεννοηθούν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πλειοψηφία των πραγματικά μη προνομιούχων και μη βολεμένων ανέχτηκε για πάρα πολλά χρόνια, σιωπηλά, κάθε έκφραση του «νεοελληνικού παράλογου». Τώρα πιστεύω ότι η σωρευμένη δυσαρέσκειά του θα αρχίζει να εκφράζεται. Ποια μορφή θα πάρει η οργή του…εξαρτάται από πολλούς παράγοντες…και από τις συγκυρίες… (Π. Κουτσοπίνης)

    Υ.Γ. Άν έχετε διάθεση διαβάστε το άρθρο της Αρτέμιδος Καπούλα με τίτλο: "Να με φοβάστε"
    στο http://panayotiskoutsopinis.blogspot.com/2011/10/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU