Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μια καθαρή λύση: Εκλογές και δημοψήφισμα μαζί στις 4 Δεκεμβρίου


Τα πράγματα έχουν περιπλεχθεί αφόρητα. 
Οι αμφιλεγόμενες κινήσεις του ΓΑΠ, η ευρωπαϊκή αντίδραση, η αλλαγή του ερωτήματος στο δημοψήφισμα, έχουν φέρει τα πράγματα σε κρίσιμο σημείο. Εκταμίευση χρημάτων δεν θα γίνει, μισθοί και συντάξεις δεν θα πληρωθούν μέχρι η χώρα μας να δώσει μια καθαρή απάντηση: "ναι ή όχι στην ευρωζώνη". Παράλληλα στο εσωτερικό μέτωπο κινδυνεύουμε να μην αλλάξει τίποτα και να συνεχίζουμε να βουλιάζουμε ανάμεσα στην δικαίωση του ΓΑΠ και την όξυνση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα.
Η χρησιμότητα του δημοψηφίσματος έχει χαθεί μέσα στην θολότητα του ερωτήματος που δεν έχει τεθεί από μας αλλά από την ΕΕ, το ΚΚΕ και τις κρατικοδίαιτες δυνάμεις της Ελλάδας που αφήνουμε ήδη πίσω μας. Δύσκολο όμως και να αναβληθεί όταν ο ΓΑΠ έχει επενδύσει σε αυτό όλη του την πολιτική υπόσταση. Πολλοί σκέφτονται, και δικαιολογημένα, να το ακυρώσουν με αποχή - κίνηση επίσης υψηλού ρίσκου εφόσον αν η αποχή δεν πετύχει έστω οριακά, το αποτέλεσμα θα βγει και θα είναι πλαστό...
Η πτώση της κυβέρνησης την Παρασκευή είναι επίσης αμφίβολη και η προκύρηξη εκλογών που θα απαντούσε στο άλλο φλέγον ερώτημα -"με ποιον διαχειριστή για την συνέχεια"- αδύνατη μετά το δημοψήφισμα. Η κοινωνία επίσης βρίσκεται σε αγωνία χωρίς να μπορεί να καταλήξει σε μια συμπεριφορά όσο δεν ερωτάται συγκεκριμένα και όσο υποκαθίσταται από το θέαμα αντιπολίτευσης που προσφέρουν εικονικά ΑΔΕΔΥ-Συριζα και ΚΚΕ.
Τι κάνουμε;

Τα δεδομένα:
1. Η ΕΕ έχει αποδεχτεί -καλώς ή κακώς- ότι οι Έλληνες με κάποιον τρόπο θα αποφασίσουν για την συνέχεια. Κι αυτό είναι ένα θετικό της πρωτοβουλίας ΓΑΠ. Ας το κρατήσουμε.
2. Όσοι είναι υπέρ του δημοψηφίσματος, χωρίζονται στους οπαδούς της δραχμής (Ακροδεξιοί, Αλαβάνος, ΚΚΕ ίσως και ΣΥΡΙΖΑ) που νομίζουν ότι μπορούν να σηκώσουν το γάντι και στους αντίπαλους του λαϊκισμού, που θεωρούν ότι είναι η ώρα να στείλουν τους κρατικοδίαιτους "αντιμνημονιακούς" επιτέλους στην παρανομία. Οι οπαδοί του ευρώ, αν και συντριπτική πλειοψηφία, δεν θέλουν η ψήφος τους να θεωρηθεί έγκριση κάθε άδικου μέτρου που συνοδεύει την παραμονή στην ευρωζώνη και θάθελαν να επαναδιαπραγματευτούν.
3. Πολλοί επίσης προτιμούν τις εκλογές από το δημοψήφισμα γιατί δεν εμπιστεύονται μια απροκάλυπτα πελατειακή και ταξική κυβέρνηση να συνεχίσει να διαχειρίζεται καταστροφικά, δάνεια και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Όλα αυτά, αν δεν συνδυαστούν με κάποιον τρόπο που να βγάζει νόημα και να δίνει προοπτική, θα παγώσουν κάθε νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και θα φέρουν λαϊκιστές και μπάχαλους κάθε είδους στο προσκήνιο σαν μοναδικούς πρωταγωνιστές και τους υπόλοιπους στην άκρη, ανήμπορους θεατές μιας μοιραίας κατάρρευσης για την οποία θα αδυνατούν να κάνουν το παραμικρό.

Αν όμως γίνουν και οι εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, όλα αλλάζουν!

Στις 4 Δεκεμβρίου μπορώ να ψηφίσω για την παραμονή μου -ή όχι- στην ευρωζώνη και ταυτόχρονα να εκλέξω και τις πολιτικές δυνάμεις που θα υλοποιήσουν την επιλογή μου. Όποια κι αν είναι αυτή.
Το δημοψήφισμα απεμπλέκεται έτσι από το βάρος της αποδοχής μαζί με το ευρώ και μιας αποτυχημένης διαχείρισης του δανεισμού -μιας διαχείρισης που "τρέχει" παράλληλα με τα πακέτα στήριξης εδώ και δυο χρόνια-, και έτσι αποσυμφορείται και καθαρίζει το ερώτημα. "Ευρωζώνη, ναι ή όχι;"
Οι εταίροι μας παίρνουν μια ολοκληρωμένη απάντηση. Αν θα συνεχίσουμε μαζί τους αλλά και ποιος θα είναι ο συνομιλητής τους για το επόμενο διάστημα και με ποιες εντολές από τον λαό του.
Εδώ που είμαστε, αυτή είναι η καλύτερη λύση. Και ίσως η μόνη...
Γιατί έτσι μπορεί να πέσει και η κυβέρνηση την Παρασκευή χωρίς δράματα, ακόμη και με την δική της συναίνεση σαν ένας αναγκαίος συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής. Χωρίς να κρυφτεί για άλλη μια φορά η πολιτική πίσω από τον φερετζέ της συνομωσιολογίας, του προσωπικού γινατιού και του ψαρέματος στα θολά νερά της μικροπολιτικής του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Εδώ που φτάσαμε χρειαζόμαστε μια καθαρή πολιτική λύση τώρα. Και εμείς και οι εταίροι μας ευρωπαϊκοί λαοί.


10 σχόλια:

  1. Η Ελευθεροτυπία είναι η μόνη εφημερίδα που κρατά έντιμη και αντιμνημονιακή στάση (ανεξάρτητα αν και αυτή έχει τις αμαρτίες του παρελθόντος). Εάν κλείσει, η πληροφόρηση από όλα τα κανάλια και τις κυβερνητικές εφημερίδες Καθημερινή, ΝΕΑ, ΒΗΜΑ, ΕΘΝΟΣ θα είναι δικτατορικά μονόπλευρη και το λαϊκό κίνημα δεν θα έχει κανένα ΜΜΕ στο πλευρό του. Η Ελευθεροτυπία κινδυνεύει να κλείσει γιατί με εντολή του Γιωργάκη ο Σάλλας και ο Κωστόπουλος των τραπεζών Περαιώς και Αλφα δεν της δίνουν το καθ’ όλα νόμιμο δάνειο που ζήτησε.
    Προτείνω ο λαός να ενισχύσει την Ελευθεροτυπία αγοράζοντάς την. Αγοράστε Ελευθεροτυπία για να μείνει μια φωνή δικιά μας ζωντανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μα τι νόημα έχει το δημοψήφισμα για την αραμονή στο ευρώ. κανεις δεν πιστεύει ότι πρέπει σήμερα να φύγουμε από το ευρώ. Ουτε το ΚΚΕ, ίσως μόνο ο Λαφαζάνης.
    Το αρχικό ερώτημα για ναι ή όχι στην δανιακή σύμβαση ίσως είχε αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελευθεροτυπία να μην κλείσει γιατί θα μείνουν άνθρωποι στο δρόμο. ¨οχι όμως για την άθλια πολιτική της που είναι 100 φορές χειρότερη από όλες τις άλλες που αναφέρεις. Η εφημερίδα της πιο κρατικοδίαιτης συντεχνιακής "αριστεράς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όσοι υποστήριξαν ή ακόμη υποστηρίζουν ένα δημοψήφισμα για κάτι το αυτονόητο απλά είναι επικίνδυνοι. ένα μικρό μέρος αυτού του κινδύνου το είδαμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος 11:45 π.μ.

    Νόμιμο δάνειο προς την Ελευθεροτυπία ???????????

    Πολύ καλό ανεκδοτάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. http://red-pep.blogspot.com/2011/10/blog-post_31.html
    Eιστε λαικιστες και ανευθυνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πώ κι εγώ πως συμφωνώ με δημοψήφισμα + εκλογές μαζί.

    Οχι τίποτα άλλο, θα γλιτώσουμε 100+ εκατομμύρια ευρώ που κοστίζει κάθε τέτοια δημοκρατική διαδικασία.

    Αν και γενικά είμαι αισιόδοξος, στο συγκεκριμένο είμαι απαισιόδοξος. Δεν υπάρχει χρόνος, αλλα ακόμα κι αν βρεθεί χρόνος θα γίνουν τα επόμενα

    (α) οι εκλογές δε θα βγάλουν κάτι καθαρό αλλα πολλά μικρά κόμματα θα μπούν στη βουλή. Αυτό είναι καλό αλλα μακροπρόθεσμα. Για το παρών πρόβλημα δεν θα βοηθήσει. Το αντίθετο, στη βουλή θα γίνεται το μπάχαλο, ο ένας θα πετάει το μπαλάκι στον άλλον κλπ κλπ.
    (β) το δημοψήφισμα θα γίνει σε ένα σχετικά αφηρημένο προσχέδιο και ότι και να βγάλει θα το βγάλει σχετικά οριακά δλδ με κάτι 50-50 εως 60-40. Υπόψιν οτι για τα ελληνικά μυαλά το 60-40 είναι οριακό. Οπότε οι αντιδρώντες σε 2-3 μήνες θα ξαναρχίσουν την αντίσταση...

    Παίδες πάρτε το είδηση, θα βγούμε απο το ευρώ γιατί πάλι δε θα γίνει τίποτα και φυσικά αν οι ευρωπαίοι δεν κάνουν για μιά ακόμα φορά τις συνθήκες κουρελόχαρτα θα βγούμε αναγκαστικά και απο την ΕΕ, καθότι δεν υπάρχει αλλος τρόπος να βγείς εκτός ευρώ..

    Μια ελπίδα μας είναι οι χρηματοφονιάδες να χτυπήσουν καμιά ιταλία γαλλία κλπ μπάς και γλιτώσουμε τον πλήρη διασυρμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια πολύ μικρή ανάλυση της ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ δημοψηφίσματος για την δανειακή σύμβαση ή για παραμονή στο Ευρώ και την ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ παραμονής στο ευρώ και παραμονής στην ΕΕ.

    Αν καταψηφιστεί η δανειακή σύμβαση στις 4 δεκεμβρίου, ουτε το ΔΝΤ ούτε κάποιος ευρωπαίος δε μπορεί να δώσει λεφτά εν λευκώ. Το ΔΝΤ διότι απαγορεύεται απο τους κανονισμούς του, Ευρωπαίος γιατί θα έχει να κάνει με τους πολίτες του.

    Χρόνος για νέες διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει καθότι τα λεφτά τελειώνουν (αν δεν έχουν τελειώσει μεχρι τότε) στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Συνεπώς η Ελλάδα θα κάνει προσωρινή στάση πληρωμών στα ομόλογα. Δυστυχώς όμως πάλι τα λεφτά δε φτάνουν, οπότε θα κοπούν κάποιοι μισθοί και συντάξεις. Αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να αποφεχθεί η διάλυση. Η μόνη λύση λοιπόν θα είναι να βγούμε απο το ευρώ για να κόψουμε χρήμα και να πληρωθούν μισθοί συντάξεις.

    Αρα ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ 1:
    ΟΧΙ στη δανειακή <=> ΟΧΙ στο Ευρώ.

    Τωρα ο μόνος τρόπος που υπάρχει να βγείς απο το ευρώ είναι να βγείς απο την ΕΕ. Δεν έχει προβλεφθεί άλλη διαδικασία. Αν λοιπόν δεν κάνουν κάποια χακεριά οι Ευρωπαίοι σημαίνει

    ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑ 2:
    Εξοδος απο το Ευρώ <=> Εξοδος απο την ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να μη φύγουμε από το ευρώ, δεν το επιτρέπει η θρησκεία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να κλείσει η “Ε” για να μάθει να την “πέφτει” σε Μπόμπολα, Λαυρεντιάδη και στους άλλους έντιμους επιχειρηματίες που μοχθούν κλπ κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU