Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο ΓΑΠ μπορεί να είναι ό,τι είναι, αλλά ούτε αφελής είναι ούτε ήρωας...


Θα κάνω μια ελαφρά συνωμοσιολογική ανάλυση και θα καταλήξω στο συμπέρασμα ότι την Παρασκευή η κυβέρνηση ΔΕΝ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο ΓΑΠ ξέρει ότι πρέπει να πάει σε εκλογές. Έστω γιατί δεν μπορεί να κυβερνήσει, έστω γιατί χρειάζεται πολιτική εκτόνωση, έστω γιατί δεν αντέχει άλλο. Αν πάει όπως ο Καραμανλής, απλά θα συντριβεί. Αν πάει όμως επειδή τον "έριξαν", επειδή ζήτησε την γνώμη του λαού και τα "συμφέροντα της δραχμής" δεν θέλουν κάτι τέτοιο, γίνεται ο ήρωας υπέρ της ΕΕ. Αυτό σημαίνει πολύ καλύτερη τύχη στις εκλογές. Το σενάριο θα επιβεβαιωθεί ή όχι σε τρεις μέρες...



14 σχόλια:

  1. δεν ξέρω αν ο ΓΑΠ είναι αφελή ή ήρωας. Εμένα μου κανει εντύπωση η στάση της αντιπολίτευσης. Μέχερι τώρα όλα τα κόμματα έλεγαν ότι θα καταψηφίσουν την νπ΄[εα δανειακή σύμβαση. Εκ του ασφαλούς βέβαια, αφού ήλπιζαν ότι θα την υπερψηφίσει η κυβέρνητική πλειοψηφία και επομένως ξ χώρα δεν θα κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει, ενω αυτά θα μπορούσαν εκ του ασφαλους πάντα να κάνουν αντιπολίτευση και να χαιδεύουν τον κόσμο, λέγοντας ότι δαφωνουν.
    Τώρα, που ο πονηρός ΓΑΠ, έριξε τιε ευθύνες στον ίδιο τον λαο γοια να αποφασίσει δεν μιαλάει κλανένας. ΤΓώρα όλοι γνωρίζουν ότοι η δανιακή σύμβαση θα πρέπι να υπερψηφοιστει γιατι η χώρα αλλιως θα υποχρεωθεί να εγκαταλέιψει το ευρώ. Και φυσικά δεν μπορούν την μέχρι τώρα αρνητική σταση τους. Ακόμα και το ΚΚΕ κάτι ψέλησε για δήθεν εκβιαστικά δηλήμματα. Δεν καταλαβαίνω τι είδους δηλήμματα έχει ο περισσος? πάντα έλεγε ότι πρέπει ο λαος να διαγράψει το χρεος και να βγούμε από την ευρωζώνη, Επομένως δεν υπάρχει δήλημμα, απλά ο λαος θα πρέπει να ψηφίσει όχι στο δημοχήφισμα. Ομως ο το ΚΚΕ δεν τόλμησε να το υποστηρίξει αυτο χθές. Αυτο λέει πολλά.
    με το χθεσινο κόλπο του ΓΑΠ, μας τελείωσαν οι τζάμπα μάγκες της αντιπολίτευσης. κανεις δεν έχει τα κότσια να πει ευθέως στοι λαο να ψηφίσεοι όχι. Ξέρουν καλά ότι αν γίνει το δημοψήφισμα, κόμματα τύπου ΝΔ ΛΑΟΣ ΔΗΜΑΡ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΟΠ, θα εξαφανιστούν πλήρως απο τον πολιτικό χαρτη, γιατι εξαπατούσαν τον λαο με την αντιμνημονιακή σταση τους, την οππια αποδεικνύεται ότι δεν πίστευαν.

    ΥΓ Φυσικά δεν τρέφω αυταπάτες, ότι από χθες η χώρα μπήκε πλεον στον δρόμο της δραχμης και της εξαθλίωσης, ίσως και της πολιτικής εκτροπής. χαιρομαι μόνο για το τέλος των ψευδαισθήσεων όλων. Από εδώ και περα η χώρα θα εχει πλεον την τύχη που της αξίζει, και αυτή θα την αποφασίσει πλεον ο ίδιος ο λαος, αρχικά με το δημοψήφισμα και κατόπιν με τις αναποφευκτες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο σκέφτηκα και εγώ, δεν πιστεύω ότι θα επιτρέψουν να γίνει δημοψήφισμα. Το πιο πιθανό είναι να περάσει ή νέα σύμβαση από μια νέα βουλή με κυβέρνηση συνεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή είναι η αποστασία.
    Ετσι θα πάμε κατευθείαν στην δραχμή. Οι αντιμνημονιακές δυνάμεις νίκησαν.
    Οι αφελείς εκσυγχρονιστές, έδοσαν την εξουσία στον Σαμαρά και το χαος.

    Νίκησε το πελατειακό κράτος.
    Πανηγυρίζουν τα ΜΜΕ.
    Καλή πατρίδα σύντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. enet.gr, 13:05 Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

    Έξι στελέχη του ζητούν «επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση»
    «Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον άδειο σακί»

    Τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να υπάρξει πολιτική διέξοδος ζητούν με παρέμβασή τους έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Ταυτόχρονα εξαπολύουν επίθεση προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δείχνει να είναι έτοιμη ακόμη και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. «Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς» αναφέρει το κείμενο – παρέμβαση και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει, υπογραμμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσεται. «Είναι πλέον ένα άδειο σακί» καταλήγουν.

    Το κείμενο της παρέμβασης υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.

    Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης των έξι στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:


    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.

    Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.

    Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

    Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του ’50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

    Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.

    Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.

    Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά «κεκτημένα».

    Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.

    Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

    Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.

    Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.

    Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.

    Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.

    Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.

    Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.

    Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.

    Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.

    Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.

    Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία.

    Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.

    Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.
    Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.
    Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.

    Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.
    Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Η ιδιοτελεια των στελεχων του βαθεως ΠΑΣΟΚ . Υλοποιειται κεντροαριστερα με τετοια η παρομοια στελεχη;
    Τι λεγουν οι επαϊοντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι υπάρχουν τα κόμματα αλλά υπάρχει και ο λαός. Δεν θάπρεπε να τα μπερδεύουμε. Ότι σκέφτονται στην ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια σκέφτονται και στο ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν θέλει πραγματικά τον λαό στο προσκήνιο - ούτε να τους επιβάλλει πολυκομματική συνεργασία. Γι αυτό το παιχνίδι παίζεται από κοινού: πέφτοντας η κυβέρνηση ικανοποιούνται τα άλλα κόμματα αλλά και ο ΓΑΠ ξεκινά "δικαιωμένος". Άλλος ένας γύρος πελατειασμού. Είναι στο χέρι του λαού, να πάρει την ευκαιρία, να κρατήσει τον δικομματισμό χαμηλά -όπως στα γκάλοπ- μη τρώγοντας κουτόχορτο για μια φορά, βαζοντας δέκα κόμματα στην βουλή με κανένα πολύ δυνατό... Εκεί είναι το ζήτημα και όχι στους θεατρινισμούς ΟΛΩΝ των παλαιών πολιτικών.
    Έτσι νομίζω - πολύ ωραίο για να είναι αληθινό το story που μας πουλάνε ένθεν κακείθεν. Την Παρασκευή θα το μάθουμε. Ούτως ή άλλως οι ευρωπαίοι δεν θα τον αφήσουν παραπάνω από 2-3 μέρες να παίζει με τα χρηματιστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Γιωργο
    "Είναι στο χέρι του λαού, να πάρει την ευκαιρία, να κρατήσει τον δικομματισμό χαμηλά -όπως στα γκάλοπ- μη τρώγοντας κουτόχορτο για μια φορά, βαζοντας δέκα (σημ. ΑΦ 7 εως 8) κόμματα στην βουλή με κανένα πολύ δυνατό... Εκεί είναι το ζήτημα.."
    Απο το πληκτρολογιο σου και στου "σοφου" λαου τον νου.
    Ειθε!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άλλωστε Αφώτιστε δεν μπορούν να γίνουν όλα μονομιάς. Αν ο σοφός λαός πάρει το κράτος λάφυρο από τα αυτοδύναμα κόμματα, έγινε το πρώτο βήμα - θα σκύψουν το κεφάλι, θα παραδεχτούν ότι δεν μπορούν μόνοι και θα μάθουν να συνεργάζονται (αλληλο-υποβλεπόμενοι φυσικά) με άλλους. Ελπίζω μάλιστα οι άλλοι να είναι δυο, όχι ένας - αλλά και έτσι να μην είναι το πρώτο βήμα για νέους συνδυασμούς θα έχει γίνει. Τι θα επιφέρει αυτό στα κόμματα; Μεγάλες αμφισβητήσεις, μεγάλες αλλαγές, έμφαση σε άλλα πράγματα και ίσως στο αμοιβαίο όφελος που όσο διευρύνεται τόσο πιο πολλούς περιέχει, ίσως κάποτε και το χρήσιμο δυναμικό αυτής της χώρας. Είθε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η υπόθεση οτι την κάνει δήθεν ηρωικά μοιάζει πολύ πιθανή. Αλλα αν είναι έτσι το δράμα της χώρας είναι η μικρότητα του ανδρός.

    Κι εγώ συμφωνώ οτι η καλύτερη λύση τώρα είναι να μπούν 10 κόμματα στη βουλή. Θα γίνει λίγο μπάχαλο στην αρχή αλλα πόσο πιο μπάχαλο μπορεί να είναι πια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το βασικοτερο αιτημα των καιρων ειναι η δημοκρατικη συγκροτηση και λειτουργια ολων των κομματων στην χωρα μας και η ανεξαρτησια δρασης του βουλευτη. Λιστες και αλλες αντιδημοκρατικες πρακτικες για εκλογη βουλευτων ειναι απαραδεκτες.
    Ελλειψει χρονου παραθετω ενα αποσπασμα που βρηκα στο internet και το διαμορφωσα.

    “Για να δούμε αν μπορούμε να ελπίζουμε στα … κόμματα εξουσίας στη χώρα μας, θα πρέπει να μελετήσουμε τις κοινωνικοοικονομικές καταβολές τους, την συνολική δημοκρατική συμπεριφορά τους και την προσφορά τους στον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμματα με βαθιές κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Δεν υπήρξαν ποτέ κόμματα δημοκρατικών αρχών με μακρά δημοκρατική παράδοση. Είναι κόμματα ιδιοκτησίες των δημιουργών τους. Ο μεν Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επέστρεψε στη λογική της ΕΡΕ, αλλά έφτιαξε το δικό του σπίτι, όπως το ήθελε αυτός, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου δεν επέστρεψε στη λογική της Ένωσης Κέντρου, αλλά έφτιαξε και αυτός τη δική του ιδιοκτησία.

    Και τα δύο κόμματα δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της δικτατορίας από τους δύο αυτούς πολιτικούς με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών τους στη λογική της ιδιοκτησίας. Γύρω από τους ιδιοκτήτες αναπτύχθηκε, με το πέρασμα του χρόνου, μια πολιτική ολιγαρχία από διάφορες οικογένειες, συγγενείς και παντός είδους φίλους και παρέες…. Τελικά τα κόμματα, αυτά, όπως ήταν φυσικό ως ιδιοκτησίες περιήλθαν στους κληρονόμους των ιδρυτών τους. Ως κύρια πολιτική πρακτική και τα δύο κόμματα εφάρμοσαν την πελατειακή λογική της εξαγοράς της ψήφου με διάφορα ρουσφέτια και διορισμούς, το καθένα με τον δικό του τρόπο.”

    Τελικά, ο θεσμός της βασιλείας, και των τίτλων ευγενείας (δούκας, μαρκήσιος, κόμης, υποκόμης, βαρόνος,…) με τα αντίστοιχες ιδιοκτησίες δεν έχουν καταργηθεί ουσιαστικά.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. “Η Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.) προέρχεται από τα βάθη της προ-δικτατορικής ΕΡΕ, με τον εθνο-λαϊκισμό και τον ιδιόρρυθμο πατερναλιστικό κρατισμό να αποτελούν τη καταστατική ιδεολογική αναφορά της. Παλαιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας …, συνήθιζε … να λέει πως, δεν είναι απαραίτητα αρνητικό το γεγονός ότι το κόμμα, που εκφράζει τη συντηρητική παράταξη δεν αρέσκεται σε ιδεολογικές αναζητήσεις. Τούτο διότι, όταν αποφασίζει να το πράξει, ξεπροβάλει κυρίαρχο το ρεύμα μίας παλαιο-συντηρητικής και πατερναλιστικής τάσης, που δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο έκφρασης ενός σύγχρονου φιλελεύθερου και προοδευτικού λόγου.”

    "2011:Οι νεοδημοκράτες … είναι οργισμένοι, αγανακτισμένοι, και πολλοί από αυτούς έγιναν πολιτικά "άστεγοι". Νέα παιδιά, που οραματίζονταν το μέλλον με αισιοδοξία, απογοητεύτηκαν και άλλαξαν πορεία. Πολλά μέλη, στελέχη και φίλοι του κόμματος, αλλάζουν απόψεις και συστρατεύονται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. “

    “Αγνώστου :…1.Το 1977, το 13,5% του ΠΑΣΟΚ του 1974, έγινε 25% για να φθάσει το 1981 στο 48 % και στην άλωση της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, υπό σχεδόν τριτοκοσμικές συνθήκες.
    2.Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε και πλαισιώθηκε κυρίως από εσωτερικούς μετανάστες και είναι - μακράν- το πρώτο κόμμα στους "προοδευτικούς" επαρχιώτες της υπαίθρου και των χωριών των πόλεων, οι οποίοι μπορεί να κινούνται ολίγον προς τα αριστερά ή τα δεξιά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ξαναγυρίσουν αμέσως στην στάνη, όταν ο τσοπάνος θα ανοίξει την πόρτα της για να βοσκήσουν λίγο χορτάρι.(Σ.Σ. πλέον δεν είναι τόσον βέβαιο, αλλά αρκετοί θα αναγκασθούν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη).
    3. Την πρώτη 4ετία στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ συνέρρεε παντός τύπου και είδους πληθυσμός, εφόσον ως αρχηγικό ‘’κίνημα‘’ προσέλκυσε αγρότες-κτηνοτρόφους , μικροέμπορους, βιοτέχνες, εσωτερικούς μετανάστες κάθε είδους. Μάλιστα, κάθε μη δεξιός διοριζόταν αυτή την 4ετία, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καν επαρκή οργανωτική δομή και αρκετά μέλη με προσόντα για διορισμό (λόγω και των διαγραφών-αποχώρησης πολλών σημαντικών σοσιαλιστών με δράση στην Χούντα καθώς και πολλών φοιτητών τον Μάιο του 1975, που διασκορπίσθηκαν σε άλλες ‘’προοδευτικές’’ οργανώσεις και κόμματα) και πολλές θέσεις στην δημόσια διοίκηση (αφού εξυπηρετήθηκαν οι σχετικά λίγοι οργανωμένοι οπαδοί του) περίσσευαν. (Σ.Σ. Την περίοδο 1981-1985 οι περισσότεροι πλέον επιστρέψαν και διετέλεσαν, είτε είναι, υφυπουργοί ή υπουργοί ).
    4. Με αυτό τον μηχανισμό διορίστηκαν αρκετοί απόφοιτοι 6-τάξιου γυμνασίου και πολλοί επιστήμονες μέλη του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού, μαοϊκοί, τροτσκιστές κ.λ.π., πολλοί από τους οποίους – στη συνέχεια- λόγω των σημαντικών γνώσεων τους επί της πολιτικής πρακτικής, συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη.”

    Εκτός από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που φέρνουν την κύρια ευθύνη για την βαθμιαία διόγκωση του χρέους από το 1981 έως σήμερα και μάλιστα την μεταολυμπιακή αφασία της ΝΔ (2004-2009) έχει πλέον χαθεί η τελευταία ευκαιρία των "αριστερών" κομμάτων και των αντίστοιχων συνδικαλιστών/ μόνιμων επί 35-ετία “στελεχών” να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    Στο "υπερρυθμισμένο" ελληνικό κράτος δεν υπήρξε μακρόχρονο όραμα πορείας της χώρας μες τον κόσμο. Πραγματική ανάπτυξη, εξαγωγές, μείωση δημοσίων δαπανών, αγορά ελληνικών προϊόντων, καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, ήταν για τριάντα έτη “πουκάμισα αδειανά” παρά τα -περί του αντιθέτου- ψέματα των κομμάτων εξουσίας. Επίσης, η εξαιρετική διάσταση "πολιτικής ιδεολογίας" και καθημερινής πρακτικής χαρακτηρίζει τον μέσο αριστερό επιχειρηματία/ επαγγελματία/εργαζόμενο σχεδόν σε βαθμό σχιζοφρένειας.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU