Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Χυδαίο πολιτικό σύστημα: όταν το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται ως διαπραγματευτικό χαρτί ...και άλλες ιστορίες

Ρίχτε τους τώρα!

Ο ΓΑΠ εξήγγειλε την Δευτέρα, Δημοψήφισμα για την κύρωση ή όχι της δανειακής συμφωνίας της 27/11 κατευθείαν από τον ελληνικό λαό. Μετά ακολούθησε το χάος.
Δύσπιστοι ως το τέλος για τις προθέσεις των πολιτικών εκπροσώπων του πελατειακού συστήματος, δικαιωθήκαμε τελικά μετά τα χθεσινά σουρεαλιστικά δρώμενα.
Οι ΓΑΠ - Βενιζέλος, έπαιξαν πόκερ με μια πολύτιμη αμεσοδημοκρατική διαδικασία, δύσκολη στην εφαρμογή της αλλά καθοριστική για την κοινωνική συνοχή. Έπαιξαν στα ζάρια το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε στην διάθεσή μας για να αποσαφηνίσουμε την λαϊκή βούληση και να παραμείνουμε ως λαός συμμέτοχοι στις εξελίξεις.
Κατ' αρχήν δεν ανακοίνωσαν δημόσια την πρόθεσή τους, πριν τις αποφάσεις της συνόδου, ώστε να προστατέψουν την διαδικασία από όσα ακολούθησαν. Αλλά και να την χρησιμοποιήσουν σαν παράγοντα πίεσης στις ίδιες τις αποφάσεις της συνόδου με έναν λαό ωσεί παρόντα. Αλλά, τελείως χυδαία, έπαιξαν με το δημοψήφισμα [1] ως παράγοντα εκβιασμού -όπως ομολογούν- του Σαμαρά, να δεσμευτεί στην κύρωση της συνθήκης...
Προκάλεσαν διεθνή απομόνωση της χώρας για να λύσουν προβλήματα δυσλειτουργίας του πολιτικού τους αλισβερισιού με τον άλλο πόλο του δικομματισμού! Και εντέλει έκαψαν την δυνατότητα συμμετοχής και έκφρασης του λαού στις εξελίξεις, σκοτώνοντας την έννοια "δημοψήφισμα" εν τη γενέσει της.

Το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα επίσης έδειξε την οριστική του συμπαράταξη με την χρεοκοπία. 
Το κόμμα της ΝΔ, κρατούσε μέχρι χθες το χαρτί της πιθανής μη κύρωσης της συνθήκης αποδεχόμενο το κούρεμα αλλά όχι και τον περιορισμό της "εθνικής κυριαρχίας". Αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα για καθαρά ιδεολογικούς και μικροπολιτικούς λόγους (μην χάσει την προνομιούχα μετοχή της αποκλειστικής εκπροσώπησης του λαού και της επιστροφής στην εξουσία), αλλά ξέχασε εχθές τις ενστάσεις του μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχει καν επίδικο εξουσίας.
Τα κόμματα της αριστεράς πάλι, αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα -που από θέση αρχής θα έπρεπε να υποστηρίζουν- προτιμώντας από την έκφραση του λαού το μοίρασμα των ιματίων του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ σε ψήφους και κρατική επιδότηση (από την οποία συντηρούνται και όχι τον οβολό του λαού). Απέδειξαν ότι πρώτα είναι κρατικοδίαιτα και μετά οτιδήποτε άλλο.
Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται "να σηκώνει τον σταυρό του μαρτυρίου και να πετροβολείται κιόλας" για αμαρτίες που κληρονόμησε από την πενταετία της ΝΔ, αλλά, ακόμη και μέσα από τις τοποθετήσεις της εσωτερικής του αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να αναγνωρίζει την ιδρυτική του ευθύνη στο σύστημα της κλεπτοκρατίας που εφάρμοσε από το 1981 [2] και συνέχισε επάξια η ΝΔ στα διαλείμματα της δικής της διαχείρισης.

Σήμερα, πίσω από τον κουρνιαχτό του δικομματικού σκυλοκαβγά πάνω από το πτώμα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και της πολιτικής άνοιας της όλης Αριστεράς, απομακρύνεται η δυνατότητα του λαού να παρέμβει στις εξελίξεις και ξεθωριάζει λοιδορημένη η εναλλακτική των δημοψηφισμάτων. 
Το "σύστημα" έφερε ξανά το παιχνίδι στα μέτρα του και στο γήπεδό του. 
Οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι ευρωπαίοι εταίροι μας οι οποίοι δεν περνούν από δημοψηφίσματα τα πακέτα και τις συνθήκες δανεισμού μας αλλά από απλή επικύρωση στα κοινοβούλια τους και μάλιστα με την εγγύηση των κυβερνήσεων. Χωρίς να ερωτηθούν οι λαοί τους, οι οποίοι συχνά διαφωνούν. Και βέβαια, έπαυσε στο εσωτερικό, κάθε κριτική και συζήτηση για την συνοδευτική της συνθήκης δεκαετή λιτότητα και τις ισοδύναμες οικονομικά δυνατότητες και εναλλακτικές που υπάρχουν ή που μπορούμε να διαμορφώσουμε.

Παρακολουθούμε άφωνοι τα καμώματα του επιθανάτιου ρόγχου ενός συστήματος που πήρε το δημόσιο χρέος από το 28% του ΑΕΠ το '80 για να το εκτοξεύσει στο 160% καταστρέφοντας παράλληλα την παραγωγική υποδομή της χώρας! Παρακολουθούμε την κρατικοδίαιτη Αριστερά να συνεχίζει τον καταστροφικό της ρόλο υποστηρίζοντας τις συντεχνίες και τα "κεκτημένα" του καταληστευμένου δημοσίου κατά των μεταρρυθμίσεων! 
Σε αυτήν την χώρα, ένα είναι το σύστημα. Η τζάμπα μαγκιά, η καρέκλα, η κρατική επιδότηση με δανεικά. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όσους κραδαίνουν τα δανεικά λοιπόν σαν το απόλυτο όπλο για την, στην ανάγκη, κατάρρευση ενός ολόκληρου συστήματος - θα το υποστούμε υποχρεωτικά όσο παιχνίδι συνεχίζει να κάνει το χρεοκοπημένο σοβιετικό σύστημα δημοσιοϋπαλληλικού/εργολαβικού σοσιαλισμού - το τελευταίο στην Ευρώπη.
Κι αυτό το σύστημα δεν σηκώνει θεραπεία. Όσες καλές προθέσεις κι αν υπάρχουν κανένας μεταβατικός τεχνοκράτης στην διαχείριση δεν έχει ελπίδα να περάσει έστω και στην αμέσως επόμενη βαθμίδα τις σωτήριες αποφάσεις του. Μέσα στα υπουργεία κυβερνούν οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ και απέξω περιμένει το ΠΑΜΕ...
Χωρίς δέσμευση καθαρής πολιτικής υποστήριξης από τουλάχιστον το 80% της πολιτικής νομενκλατούρας, τίποτα δεν πρόκειται να περπατήσει - αντίθετα θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα μέσα στον βούρκο της παλαιάς πολιτικής τάξης. 
Γι αυτό, ρίξτε τους τώρα - και μαυρίστε τους όλους στις εκλογές. 
Όσο και να μας κοστίσουν, πολλοί θα ανακουφιστούν από τα αποτελέσματά τους - και εδώ και στην Ευρώπη!
Καλύτερα έναν μήνα απλήρωτοι παρά για πάντα...


Σημειώσεις:
[1] Αν έπαιζαν καθαρό παιχνίδι, θα είχαν συμβάλλει στην ήττα του λαϊκισμού στο εσωτερικό αλλά και στην υιοθέτηση μιας ιστορικής για την ευρωπαϊκή ενοποίηση διαδικασίας μέσω της ενίσχυσης του δημοκρατικού παράγοντα, όπως καλόπιστα υποδηλώνουν οι ενθουσιώδεις εκφράσεις υποστήριξης στο σχέδιο δημοψηφίσματος από τον Ντανύ Κον-Μπεντίτ, εδώ.
[2] Δείτε σχετικά: Η Μεγάλη Ληστεία:
"Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι όντως «επαχθές», όχι όμως για τους λόγους που επικαλούνται κάποιοι νομικοί, που, υποκρίνονται ότι τώρα ανακαλύπτουν τον τροχό της διαφθοράς και της γραφειοκρατικής ασυδοσίας. Αυτοί που αναζητούν ενόχους και αποδιοπομπαίους τράγους για το αποκαλούμενο ελληνικό «επαχθές χρέος» και απειλούν με μηνύσεις και άλλα παρόμοια, καλά θα έκαναν να μάθουν …γραφή και ανάγνωση. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το γνήσιο προϊόν της καταληστεύσεως του δημοσίου πλούτου από συντεχνίες, συνεταιρισμούς, συνδικαλιστικά σωματεία, δημόσιες επιχειρήσεις και κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Όλος αυτός ο εσμός της ελληνικής, σοβιετικού τύπου, κλεπτοκρατίας δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα για να καταρρεύσει η χώρα. Είναι η μόνη ελπίδα τους. Διότι, μία ελληνική κατάρρευση θα αφήσει άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς και θα ενισχύσει τις εξουσίες των συντεχνιών.
Για παράδειγμα, επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τις διάφορες φιλολογίες περί επιστροφής στην δραχμή, είναι ξεκάθαρο τι επιδιώκουν. Έχοντας τεράστια χρέη στο εσωτερικό και γερές καταθέσεις στο εξωτερικό, σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή νομίζουν ότι θα εξοφλήσουν τα χρέη τους σε υποτιμημένες δραχμές, εισάγοντας υπερτιμημένα ευρώ. Θα συμβεί, δηλαδή, ό,τι συνέβη στην πάλαι ποτε Σοβιετική Ένωση, στην οποίαν οι ολιγάρχες της νομενκλατούρας αγόρασαν σχεδόν τα πάντα με υπερτιμημένα έναντι του ρουβλίου δολάρια που είχαν φυγαδεύσει στο εξωτερικό την περίοδο του κομμουνιστικού καθεστώτος. Με το χρήμα αυτό οι ολιγάρχες, όχι μόνον απέκτησαν αμύθητες περιουσίες, αλλά εγκατέστησαν και τις δικές τους πολιτικές εξουσίες. Έτσι, η σημερινή Ρωσία ελέγχεται από τους ολιγάρχες του χρήματος και αυτούς που αποτελούν το πολιτικό τους σκέλος.
Αυτό το μοντέλο «οραματίζονται» κάποιοι και για την Ελλάδα, γι’ αυτό και επιδιώκουν με κάθε μέσον να την αποκόψουν από την Ευρώπη. Δηλαδή, πέρα από τη μεγάλη ληστεία, οι κύκλοι αυτοί επιχειρούν σήμερα και μία πολιτικο-θεσμική ανατροπή. Το θέμα είναι τεράστιο και οι διάφορες πτυχές του θα αναδεικνύονται όλο και πιο αδρά όσο κυλά ο χρόνος. Και ο χρόνος κυλά εφιαλτικά γρήγορα."

27 σχόλια:

  1. Γιώργο

    Συγχαρητηρια!

    Τα παρακατω εξαιρετικα αποσπασματα θα τα ενσωματωσω στην πραγματεια μου με προσωρινο τιτλο
    ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑ, ΙΔΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ "ΑΡΙΣΤΕΡΑ"

    "Παρακολουθούμε την κρατικοδίαιτη Αριστερά να συνεχίζει τον καταστροφικό της ρόλο υποστηρίζοντας τις συντεχνίες και τα "κεκτημένα" του καταληστευμένου δημοσίου κατά των μεταρρυθμίσεων!
    Σε αυτήν την χώρα, ένα είναι το σύστημα."

    "Αυτοί που αναζητούν ενόχους και αποδιοπομπαίους τράγους για το αποκαλούμενο ελληνικό «επαχθές χρέος» και απειλούν με μηνύσεις και άλλα παρόμοια, καλά θα έκαναν να μάθουν …γραφή και ανάγνωση."

    "Όλος αυτός ο εσμός της ελληνικής, σοβιετικού τύπου, κλεπτοκρατίας δίνει σήμερα τον υπέρ πάντων αγώνα για να καταρρεύσει η χώρα. Είναι η μόνη ελπίδα τους. Διότι, μία ελληνική κατάρρευση θα αφήσει άθικτους όλους τους μηχανισμούς της διαφθοράς και θα ενισχύσει τις εξουσίες των συντεχνιών. "

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο «παπαντζιλίκι» (από το παπαντζής), μπροστά στον Γιώργο οι προηγηθέντες Παπανδρέου ήταν του νηπιαγωγείου....ο ΓΑΠ αναδείχτηκε καθηγητής… κοιτάτε πως παίζει...
    http://panayotiskoutsopinis. blogspot. com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλοί κάνουν πως δεν ξέρουν - μεταξύ των οποίων και ο κ. Παπανδρόπουλος (της θατσερικής Φιλελεύθερης Συμμαχίας του 0.01%, "εξτρεμιστικού γκρουπούσκουλου" όπως θα λέγατε σε άλλες περιπτώσεις, και της Εστίας, των μαθουσάλων αναγνωστών, για να ξέρουμε ποιον παραθέτουμε επαινετικά) στο άρθρο που παραπέμπει το μπλογκ - ότι το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα είχε δύο πυλώνες: το κομματικό κράτος ΚΑΙ την εξωφρενική φοροδιαφυγή. Για τους μεν εργαζόμενους πάντα υπήρχε το δέλεαρ του διορισμού στο Δημόσιου (και η αιχμαλωσία των συμβασιούχων, stagiers). Για τον επιχειρηματία, για τον ελεύθερο επαγγελματία, τον εμποροβιοτέχνη κτλ. υπήρχε η ανοχή της φοροδιαφυγής και η σκόπιμη διάλυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών. Ο καλός κ. Παπανδρόπουλος, όπως και μέχρι πρόσφατα το σύνολο των μήντια, μοιάζει να αγνοεί ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε. και τον Ο.Α.Σ.Α., γεγονός για το οποίο μας στηλιτεύουν ως διεφθαρμένους. Ακόμη και η - προσφιλής του - τρόικα το έχει πολλάκις κι εξ αρχής επισημάνει. Στοιχειώδης εντιμότητα απαιτεί από όποιον ψέγει τις δομικές ανεπάρκειες της Ελλάδας να μνημονεύσει και την άλλη όψη της κλεπτοκρατίας.

    Από εκεί και πέρα κάποιοι ισχυρισμοί στο άρθρο του είναι επιεικώς γελοίοι και κάποιοι ψυχαγωγικοί, όπως η έντεχνη εξαίρεση από κάθε κριτική της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ότι ρίχνει την ευθύνη για το κλείσιμο επιχειρήσεων και την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στις διαδηλώσεις είναι πολύ ... ουφ, πολύ Φιλελεύθερη Συμμαχία. Οι επιχειρήσεις, ήτοι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (σχεδόν 90% στην Ελλάδα), κλείνουν γιατί δεν έχουν τις δυνατότητες να λειτουργήσουν σε συνθήκες ανταγωνισμού όπως διαμορφώθηκαν μετά τη δεκαετία του '90, π.χ. εμφάνιση μεγαλοκαταστημάτων, πολυεθνικών, καθιέρωση ωραρίου δύο ταχυτήτων, κατάργηση δασμών κτλ.
    Βάσει των πηγών που όλο και συχνότερα μεταχειρίζεται, θα πρότεινα να μετονομαστεί το μπλογκ σε "Φιλελεύθερη Στρουθοκάμηλος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιταλία με κόστος δανεισμού πλέον στο 6,40% οδεύει προς ΔΝΤ μεριά.

    Καταραμένες συντεχνίες (ή μήπως φταίει η Καμόρα εδώ;)που βουλιάξατε την καπιταλιστική οικονομία! Μια Θάτσερ σας/μας χρειάζεται!
    ...................................

    Ρε μάγκες,(ξανα)διαβάστε τα κείμενα τού Βάλλερστάιν που έχετε στην ίδια σας την ιστοσελίδα,όπως π.χ. την "σοσιαλδημοκρατική ψευδαίσθηση" και σταματήστε να πιπιλάτε τα επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων ψευδοοικονομολόγων.
    Μεγάλοι άνθρωποι είσαστε..έλεος!

    Υ.Γ: Πάντως η γελοιογραφία είναι πρώτης τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεταξυ μας τώρα, το επιχείρημα οτι οι απεργίες έχουν κοστίσει 135 δισ είναι τόσο εξόφθαλμα λανθασμένο που τον κάνει να χάνει κάθε αξιοπιστία.

    Βασικά οι νεοφιλελεύθεροι είναι δυστυχώς το ίδιο δογματικοί με την αριστερά. Το καλό τους προς το παρόν είναι οτι δε θέλουν να μας σώσουν με το ζόρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Μεγάλη Ληστεία Α.Χ. Παπανδρόπουλου(επιλογη)
    Αν απο τα παρακατω ισχυουν, εστω και μερικως, ( ο Α.Χ.Π. ειναι ο παλαιοτερος επιζων δημοσιογραφος οικονομικων θεματων και επομενως ακριβης σε στοιχεια και ισως υποτιμα την διαφθορα που πρεπει σημερα να ειναι 10 δις και αποσιωπα την παραοικονομια που πρεπει να ανερχεται στο 35% του ΑΕΠ, δηλ. απωλεια ΦΠΑ και φορου εισοδηματος), ασχετως της ιδεολογιας του, τοτε αν δεν ληφθουν απο τις επομενες κυβερνησεις μονιμα και διαρκη μετρα αντιμετωπισης τους, η χωρα και ο λαος της θα σερνονται στον οικονομικο, κοινωνικο και πολιτικο βουρκο για δεκαετιες.

    1. "... την περίοδο 1981-1985, εισρέουν στην Ελλάδα απίστευτα ποσά, δανεισμένα από ξένες τράπεζες, κυρίως ιαπωνικές, και δαπανώνται ασυστόλως στο όνομα της «καμένης γης», για να εκκολαφθεί η πασοκική εξουσία, ... σαφέστατου τριτοκοσμικού χαρακτήρα. Την προαναφερόμενη περίοδο, η Ελλάδα δανείστηκε από το εξωτερικό περί τα 50 δισ. δολάρια, παράλληλα δε εισέπραξε και άλλα 26 δισ. δολάρια από κοινοτικές επιδοτήσεις. Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, η χώρα είχε δεχθεί το ισόποσο ενός έτους ...ΑΕΠ. Όσο για το δημόσιο χρέος της, από 28% του ΑΕΠ το 1980, είχε εκτιναχθεί στο 47,8% στα τέλη του 1985[2]. Είχε, δηλαδή, σχεδόν διπλασιασθεί χωρίς να γίνει στη χώρα ούτε ένα έργο! Αντιθέτως, η κατανάλωση είχε πάει στα ύψη, με αποτέλεσμα την αλματώδη άνοδο του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το έλλειμμα του οποίου έφθασε να αντιπροσωπεύει το 14,5% του ΑΕΠ και να είναι το υψηλότερο κατά κεφαλήν στον κόσμο!
    Στο επίπεδο της παραγωγής, όμως, η Ελλάδα υποχωρεί σημαντικά, οι εξαγωγές της παραμένουν στάσιμες, ενώ η βιομηχανία της ξεφτίζει και σταδιακά χάνεται."

    2."...τα τριανταπέντε τελευταία χρόνια αρκετοί πολιτικοί πλούτισαν και κάποιοι υπερπλούτισαν ασκώντας το επάγγελμα του «εκπροσώπου του λαού». Δέχεται επίσης ότι στο πολιτικό μας σύστημα υπάρχει αυξημένη διαφθορά. Όλα αυτά, σε μία δημοκρατία είναι ανιχνεύσιμα και κολάσιμα. Γι’ αυτό, «επαχθή χρέη» υπάρχουν και αναγνωρίζονται μόνον στις δικτατορίες τριτοκοσμικού και κομμουνιστικού τύπου. Αντιθέτως, στη δημοκρατία, η διαφάνεια –η οποία είναι και ένας από τους όρους λειτουργίας της– αποτελεί αντίδοτο στη διαφθορά και ενίοτε την αποτρέπει."

    3."...από το 1979 έως και το 2010 έγιναν στην Ελλάδα 5.280 γενικές και κλαδικές απεργίες, σε ποσοστό 96% του δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα να χαθούν 1.385 ημέρες εργασίας. Σε σημερινά ευρώ, το κόστος αυτών των εργάσιμων ημερών, που είναι 45 τον χρόνο, αντιστοιχεί σε 135 δισ. ευρώ, ήτοι στο 39% του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας ή στο 55% των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνουμε ότι οι απεργούντες ναι μεν δεν προσήλθαν στην εργασία τους, πλην όμως εισέπραξαν το σχετικό ημερήσιο κόστος της τελευταίας – και το συνολικό αυτό ποσόν είναι αδύνατον να υπολογισθεί. Σίγουρα, όμως, σωρευτικά αντιπροσωπεύει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4."...Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες απεργίες –ο αριθμός των οποίων είναι τριπλάσιος του αντιστοίχου κοινοτικού μέσου όρου ...– είχαν εκβιαστικό χαρακτήρα και κατέληξαν στην απόσπαση απίθανων προνομίων. Τα τελευταία –όπως, για παράδειγμα, τα δωρεάν ταξίδια με την Ολυμπιακή Αεροπορία όλων των μελών των οικογενειών των εργαζομένων (;) στην εταιρεία, στην πρώτη θέση– επιβάρυναν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος παραγωγής της ελληνικής οικονομίας κατά 4% του ΑΕΠ περίπου. Έτσι, σωρευτικά τα τριάντα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία επιβαρύνθηκε με άλλα 140 δισ. ευρώ, χάνοντας ταυτοχρόνως και σημαντικό μέρος από την ανταγωνιστικότητά της. Στην απώλεια αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η κατά 2% σωρευτική επιβάρυνση του ΑΕΠ από τα κλειστά επαγγέλματα, η οποία επίσης υπολογίζεται σε άλλα 120 δισ. ευρώ."

    5."Επίσης, από το 1993, μετά την πτώση της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έως και το 2009, προσελήφθησαν στην ευρύτερο δημόσιο τομέα περί τα 600.000 άτομα, με αποτέλεσμα το κόστος του δημόσιου τομέα να επιβαρυνθεί με το απίστευτο ποσόν των 500 δισ. ευρώ – κόστος το οποίο ξεπέρασε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το αντίστοιχο μέσο της ΕΕ των 15 χωρών-μελών. Το ποσοστό αυτό σήμερα αντιπροσωπεύει 11 δισ. ευρώ ετησίως και είναι η βασική αιτία της δημιουργίας δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ακόμα χειρότερα, επιβαρύνει και την εξυπηρέτηση του δημόσιου δανεισμού σε επίπεδα που είναι δύσκολο να υπολογισθούν."

    6."Στις παραπάνω απίστευτες επιβαρύνσεις θα πρέπει να προσθέσουμε και την χορήγηση στην Ελλάδα 180.000 συντάξεων με μηδενική ανταπόδοση, οι οποίες σε μία εικοσαετία επιβάρυναν το υπερχρεωμένο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με 24 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και κάποια δισεκατομμύρια εφάπαξ."

    7."Σύμφωνα με υπολογισμούς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), το κόστος της διαφθοράς στην ελληνική δημόσια διοίκηση αντιπροσωπεύει περί το 2% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, ήτοι, με τα σημερινά δεδομένα, ένα ποσόν της τάξεως των 5 δισ. ευρώ. Έτσι, σε επίπεδο τριακονταετίας, φθάνουμε αισίως τα 120 δισ. ευρώ."

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφώτιστε σε σέβομαι αλλα πές μου. Αν κάνω απεργία μια μέρα και δεν πληρωθώ 100 ευρώ, τα 100 ευρώ που δε θα μου δώσει ο εργοδότης δε θα τα δώσει σε κάποιον άλλο (ή σε υπερωρίες σε μένα) για να γίνει η δουλειά?

    Να μου πείς οτι αυτοί που κάνουν απεργίες παράγουν οπότε μειώνεται το output δλδ το παραγόμενο προιόν ΟΚ αλλα είναι έτσι? Εδώ μιλάμε για λεφτά που πάνε απο τη μια τσέπη στην άλλη. Το επιχείρημα για τα 135 δις είναι τόσο ρηχό που δεν παίρνει ανάλυση.

    Προφανώς ο τύπος ακολουθεί τη γνωστή μέθοδο ΣΥΡΙΖΑ. Πές δύο αλήθειες και δυό ψέματα. Ολο και κάποιος θα πιστέψει ένα απο τα δύο ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. niko νικο

    Ισως εχεις δικιο μερικως για τις απεργιες. Νομιζω οτι την δεκαετια του 80, στα αιτηματα των απεργιων ηταν και η πληρωμη των ημερων απεργιας. Αλλοι μεγαλοεργοδοτες υπεκυπταν αλλοι οχι.

    Επειδη δεν ημουν ποτε μισθωτος δεν το γνωριζω το θεμα ακριβως.
    Για την μικροτερη μειωση του ΑΕΠ απο τις απεργιες αλλες φορες υπηρχαν απεργοσπαστες και αλλες οχι οποτε το χαμενο ΑΕΠ ηταν λιγοτερο η περισσοτερο.

    Αυτο που γνωριζω ειναι οτι η Pirelli στην Πατρα και η Goodyear εκλεισαν α εργοστασια στην Ελλαδα, μετα απο μεγαλες απεργιες και φυσικα στα πλαισια της ανακατανομης των εργοστασιων των πολυεθνικων παγκοσμιως.

    Επαναλαμβανω οτι δηλωσα : ασχετως της ιδεολογιας του Α.Χ.Π. εστω και μερικως να ισχυουν αυτα που γραφει αν δεν ληφθουν απο τις επομενες κυβερνησεις μονιμα και διαρκη μετρα αντιμετωπισης τους, η χωρα και ο λαος της θα σερνονται στον οικονομικο, κοινωνικο και πολιτικο βουρκο για δεκαετιες.

    Και δυστυχως ισχυουν και μαλιστα σε πολυ μεγαλο βαθμο!!!

    Οποτε με τους αφορισμους σου κατα της αληθειας που τυχαινει να γραφει ο Α.Χ.Π.,(γιατι καλλιστα θα ηταν δυνατον να τα γραφα και εγω) εθελοτυφλεις.

    Αφωτιστος Φιλλελην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είπα οτι λέει και αλήθειες. Και ο Τσίπρας λέει και αλήθειες όμως.

    Για τις απεργίες, αυτό που λέω είναι πως όταν ένας τύπος που όλη μέρα βαράει σφραγίδες ή γράφει αριθμούς με το Bic στο πρωτόκολλο, αν κάνει απεργία (ασχέτως αν την πληρωθεί ή όχι) η μείωση του ΑΕΠ είναι zero, nul, nada, zip, zilch.

    Ακόμα και κάτι παραγωγικό ή κάτι που βοηθάει την παραγωγή να κάνεις όμως (πχ οδηγοί τρένων, ΔΕΗ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας) η απώλεια στο ΑΕΠ δεν πάει γραμμικά μισθός*μέρες απεργίας. Είναι πολύ μικρότερη γιατί όπως σου είπα τα διαθέσιμα λεφτά θα πάνε αλλού. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια.

    Για τα δάνεια και το πακέτο Ντελόρ που έγιναν τσιπούρες αυτά τα ξέρουμε όλοι. Για τα απίθανα προνόμια που πήραν διάφορες συντεχνίες όπως οι εφοριακοί και αυτά είναι γνωστά. Για τις προσλήψεις ανθρώπων που δεν είχαν καρέκλα να καθίσουν, γνωστά, για την διαφθορά γνωστά. Ολα όσο λέει είναι γνωστά.

    Κάτι που δέν είναι ίσως γνωστό είναι το γεγονός οτι αν πάρεις ένα μηχανικό και τον βάλεις σε μια δημόσια υπηρεσία να βαράει μύγες, και απεργίες να μην κάνει, ε ναι, αυτό είναι μελλοντική ζημιά στο ΑΕΠ.

    Τέλος πάντων, εμένα η ανάρτηση ούτε το μάτι μου γεμίζει και μου μοιάζει στρατευμένη σε μια ιδεοληψία. Και τις μεταφυσικές ιδεοληψίες τις απεχθάνομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. .. να πώ ακόμα: όλα όσα λέει είναι γνωστά. Το καινούριο, αυτό που δέν είναι γνωστό είναι πως οι απεργίες κοστίσανε 135 δις. (αλήθεια, το 5 πως προέκυψε, γιατί όχι 136,74 δις ευρώ??)

    Βλέπεις? ο τύπος έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κάνει ότι κάποιοι αριστεριστές. Λένε 5 αλήθειες και μετά σου πετάνε "τα έσοδα του κράτους φτάνουν για μισθούς και συντάξεις"..

    Γι αυτό σου λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Νίκο, το άρθρο του Α.Π., σίγουρα αποσιωπά τις περιόδους της δεξιάς αναλυτικά παρότι τις περιέχει στο σύνολο. Αλλά, επί της ουσίας και αφαιρόντας κάποιες υπερβολές το story ισχύει. Τώρα τι σημαίνει η πληρωμένη απεργία στο δημόσιο, αυτό το ξέρουμε εμείς όλοι που τις πληρώσαμε. Σκέψου απλά: το εργατικό κόστος είναι καθοριστικό στις δαπάνες του δημοσίου. Άλλο είναι να μην είναι παραγωγικό (δηλ. να υπολλείπεται των αναγκών σε υπηρεσίες) κι άλλο να είναι καθαρά πεταμένα λεφτά. Εδώ αθροίζεται ένα κόστος υπερβολικό χωρίς κανένα απολύτως όφελος - έστω και μηδαμινό. Άρα, είναι το ίδιο σαν τη μαϊμού σύνταξη - πεταμένα λεφτά από τα κρατικά έσοδα. Τώρα πόσα είναι ακριβώς, όποιος έχει διάθεση ας το ψάξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργο ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι δε μπορείς να πολλαπλασιάζεις τους μισθούς επι τις μέρες και να πετάς ένα νούμερο ως απώλειες στο ΑΕΠ ή στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Οπως ακριβώς δε μπορεί να λές οτι αφού οι μισθοί είναι το 70% του προϋπολογισμού, το 70% του χρέους οφείλεται σε δαπάνες μισθοδοσίας.

    Οι νεοΤαλιμπάν των οικονομικών έχουν ξεφύγει? ή λένε εσκεμμένα ψέματα??

    Βασικά έχω βαρεθεί τα - μισές αλήθειες μισά παραμύθια - επιχειρήματα των νεοφιλελεύθερων όπως ακριβώς έχω βαρεθεί και τα παρόμοια επιχειρήματα των αριστεριστών. Γι μένα και οι δύο είναι Ταλιμπάν των οικονομικών και ως εκ τούτου επικίνδυνοι.

    Εεε, όχι τόσο επικίνδυνοι όσο το δίδυμο ΓΑΠ-Σαμαράς, αλλα επικίνδυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι αξίωμα της κοινής λογικής ότι όσοι εκκινούν από σαθρά στοιχεία, αυθαίρετους ισχυρισμούς και χτυπητές αποσιωπήσεις είναι αδύνατο να φτάσουν σε σωστά συμπεράσματα.
    Όσοι με τέτοια ευκολία κάνουν υπολογισμούς σε αυθαίρετη βάση για τα πιο απίθανα πράγματα, για κάτι που δεν αμφισβητείται και για το οποίο κατέχουμε τα πρωτεία στον ανεπτυγμένο κόσμο (40% του ΑΕΠ η παραοικονομία κύριοι!) θα το κάνουν ποτέ; ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ; Και ένα πιο δύσκολο ερώτημα: ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ; Και ένα ακόμη πιο δύσκολο: ΠΟΣΟΙ ΑΠ' ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΡΑΣΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ;
    Με ευκολία ξεστομίζονται τα καρατζαφέρεια περί "σοβιετικού κράτους", για απτά, πασίγνωστα, μετρήσιμα πράγματα, όπως η παραοικονομία και η θεσμοθετημένη φοροδιαφυγή, θα πούμε κάτι ποτέ; Ή καλά τα λέει ο Καρατζαφέρης που λέει να τους δοθεί άφεση αμαρτιών "για την πατρίδα ρε γαμώτο"; Για το ιστορικό κεκτημένο της φοροδιαφυγής θα πούμε κάτι; Για το πως η τρομερή υστέρηση εσόδων συνέβαλε στον ανεξέλεγκτο δανεισμό έχουμε ακούσει τίποτα; "Δυνάμεις της αδράνειας", "προνομιούχοι", "συντεχνίες", "εκείνοι που δεν θέλουν τίποτα να αλλάξει" και τα τοιαύτα είναι μόνο οι καρεκλοκένταυροι συνδικαλιστές και οι αργόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι ή μήπως και όσοι, πολλοί, έχουν καλοσυνηθίσει να βγάζουν το παραδάκι στην Ελβετία, να μην τους ζητάει κανείς λογαριασμό, να δηλώνουν κάτω από τα αφορολόγητο και ενίοτε κάτω από τους ίδιους τους εργαζομένους του (υπάρχει ως γνωστό κι αυτό), να σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα της πληρωμής, να τακιμιάζουν με τις διεφθαρμένες εφορίες και μετά να παριστάνουν τις Κασσάνδρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό που ποτέ μου δεν κατάλαβα είναι γιατί πρέπει να έρχονται σε αντιπαράθεση οι σπατάλες στο δημόσιο με την φοροδιαφυγή, τα ρουσφέτια των δικών μας με τους δικούς μας εργολάβους. Άλλωστε όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό - κρατικοδίαιτοι είναι και οι δυο ευθύνονται για την χρεοκοπία. Έχει σημασία να μοιράσουμε το μερίδιο του καθενός; Μου θυμίζει το ανέκδοτο "κι εσείς καταπιέζετε τους εργάτες".
    Έχει σημασία αν τα λαμόγια κάθε είδους πλούτισαν είτε εκβιάζοντας τον πολίτη, είτε με αργομισθία και τρεις μισθούς συν το γρηγορόσημο, είτε με αναθέσεις έργων και φοροδιαφυγή, είτε με πληροφόρηση πότε να βγάλουν τα λεφτά έξω, είτε ...; Μόνο ιδεολογική ασθένεια θα έδινε σημασία σε τέτοια αντιπαράθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ιδεολογική ασθένεια έχουν ο Παπανδρόπουλος, η Φιλελεύθερη Συμμαχία, οι όψιμοι θαυμαστές τους και όσοι δήθεν οικονομικοί αναλυτές γράφουν γελοιότητες και καταπίνουν τα προφανή.

    Έχει πολύ μεγάλη σημασία το θέμα που βάζω γιατί α) πρέπει να δούμε αντικειμενικά και βάσει στοιχείων τους λόγους που φτάσαμε εδώ και β) γιατί ενώ για το ένα σχίζεις τα ιμάτιά σου, για το άλλο μόκο.
    Εξοργίζομαι που πολιτικός κόσμος, ΜΜΕ, διαμορφωτές γνώμης, δημοσιολογούντες και οικονομολογούντες στην Ελλάδα καμώνονται πως δεν ξέρουν τίποτε για το φόνο ενώ βοά ο πλανήτης, αλλά δεν έχουν ενδοιασμό να εφευρίσκουν, να αναπαράγουν ή να προσυπογράφουν μπαλαφάρες. Είναι ανεντιμότητα, σκοπιμότητα και ιδεολογική μονομέρεια. Δεν είναι το δομικό πρόβλημα του Δημοσίου τομέα - για το οποίο εξάλλου όλοι έχουν κάτι να πουν και προσωπικά αποδέχομαι σαφώς την ανάγκη μεταρρύθμισης - "ο ελέφαντας στο δωμάτιο". Είναι η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή, φαινόμενο που φυσικά δεν εξαντλείται στη λίστα των "ελβετόψυχων" που λέει πως έχει ο Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης:
    "elephant in the room" = "a major problem or controversial issue which is obviously present but is avoided as a subject for discussion".

    Περιμένω ακόμη όσους παιδεύουν τα κομπιουτεράκια να μας πουν ένα αριθμό για το διαχρονικό κόστος της φοροδιαφυγής στα δημόσια έσοδα και κατ' επέκταση τη συμβολή της στη διόγκωση του χρέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ K.O. ενα καλό κομμάτι της φοροδιαφυγής γινόταν με την ανοχή του κράτους εν είδει κοινωνικής παροχής. Αλλιώς διάφοροι μικροεπαγγελματίες απλά δε θα βγαίναν.

    Εντάξει, αυτό τελικά έγινε λάστιχο με αποτέλεσμα να ωφεληθούν τα μεγάλα ψάρια. (ως συνήθως αυτοί ωφελούνται απο την ανομία..)

    Τώρα για το ποσοτικό ερώτημά σου δε νομίζω οτι μπορεί να σου απαντήσει κανείς αξιόπιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @niko νίκο
    Στην πρώτη μου ανάρτηση είπα ακριβώς αυτό. Ότι είναι η δεύτερη πλευρά του πελατειακού συστήματος στην Ελλάδα. Και προφανώς δεν αφορά μόνο μεγαλόσχημους, αλλά και μικρομεσαίους. Αλλά όπως λες οι πρώτοι κέρδισαν κυρίως και για μένα είναι αυτοί οι "powers that be" που ακόμη και σήμερα κερδίζουν και καθορίζουν την ατζέντα.
    Το πρόβλημά μου είναι πως εντέχνως και σκοπίμως μένει παράμερα σε κάθε δημόσια συζήτηση, ενώ θα έπρεπε να είναι κύριος προβληματισμός ιδίως σε όσους θεωρούν πως η βασική ευθύνη της ελληνικής κατάρρευσης βαρύνει το μέσο Έλληνα και ωρύονται ότι θέλουν να γίνουμε μια σύγχρονη κοινωνία.
    Και για το ποσοτικό υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, τόσο από ελληνικούς όσο και από διεθνείς οργανισμούς. 40% του ΑΕΠ είναι, μπορείς να υποψιαστείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. KO, "elephant in the dark" το ξέρω εγώ το φαινόμενο από αυτόν που το εισήγαγε (Idries Shah). Ο καθένας μας πιάνει στο σκοτάδι το άγνωστο ζώο από κάποια πλευρά και εξάγει συμπέρασμα. Φίδι λέει αυτός που έπιασε προβοσκίδα, μεγάλη νυχτερίδα αυτός που έπιασε το αυτί κλπ
    Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε ακόμη πόσους ΔΥ έχουμε, πόσοι είναι οι συνταξιούχοι, πόση η φοροδιαφυγή, πόση η μαύρη οικονομία κλπ κλπ
    Ο καθένας μας όμως έχει τις εμπειρίες του και συνδυάζοντας όση πληροφόρηση διαθέτει πετάει και κάποιους υπολογισμούς. Τα νούμερα έχουν γίνει ιδεολογία. Όταν έγραφα ότι το δημόσιο είναι μεγάλο με πίεζαν να πω ότι είναι οκτακόσιες χιλιάδες και όχι ένα εκατομμύριο - λες και κάνει διαφορά στην ουσία. Τώρα ψάχνουμε την συμβολή της φοροδιαφυγής με ακρίβεια, λες και αυτό είναι το ζήτημα. Το ζήτημα είναι ότι ξοδεύεις περισσότερα από όσα παράγεις μόνο όταν ασκείς κοινωνική πολιτική και όχι πελατειακές εξυπηρετήσεις. Τα υπόλοιπα είναι ιδεολογήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι, 30% με 40% είναι η παραοικονομία. Αλλα ποιό ποσοστό απο αυτούς ανήκει στην κατηγορία των μικρών που απλά δεν βγαίνουν και ποιό στους καρχαρίες δε θα το μάθουμε μέχρι να φτιάξουμε κράτος...

    Πάντως η αίσθηση που έχω είναι οτι έχεις δίκιο, η φοροδιαφυγή είναι το νο1 πρόβλημα για τα οικονομικά του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο κ. Παπανδρόπουλος, του οποίου το συμπέρασμα αναπαρήχθη στο μπλογκ, δίχως να δούμε σοβαρά τους συλλογισμούς του αναφέρει ότι το κόστος διαφθοράς της δημόσιας διοίκησης υπολογίζεται σε 2% του ΑΕΠ και σωρευτικά σε βάθος τριακονταετίας φτάνει τα 120 δις. Ω του θαύματος, μας λέει ο καλός δημοσιογράφος, να πως ήλθε κι έδεσε το χρέος.
    Τώρα, βάσει μελετών σοβαρών επιστημόνων και όχι τσαρλατάνων, από το 1960 ως τις αρχές της δεκαετίας του '90 η παραοικονομία βρισκόταν χονδρικά στο 25% του ΑΕΠ. Κατόπιν και ως σήμερα εκτοξεύτηκε πάνω από 30-35%. Κάπου στη δεκαετία του '80 νομίζω περάσαμε τους Ιταλούς κι έκτοτε η πρωτοκαθεδρία μας στην απάτη δεν αμφισβητείται. Τώρα βάλτε τα κάτω αφού διαρκώς επικαλείστε την κοινή λογική και πείτε μου ποιο είναι το κύριο διαρθρωτικό μας πρόβλημα, κάντε έναν υπολογισμό πόσο μας έχει κοστίσει και πόσο στα σοβαρά πρέπει να παίρνουμε όσους βολικά τα ξεχνούν αυτά.
    "Ελέφαντας στο σκοτάδι" έχει άλλη σημασία. Εδώ ξέρουμε τι συμβαίνει και κάνουμε πως δεν το γνωρίζουμε, εξ ου "Ελέφαντας στο δωμάτιο". Νομίζω ότι το έχει πρωτοπεί ο Μαρκ Τουέην.
    Φυσικά το ζητούμενο είναι η άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής και όχι η στήριξη πελατειακών δικτύων. Αλλά γι' αυτό και ιδίως στις μέρες μας πρέπει να ρεύσει και το χρήμα των εκ του ασφαλούς πατριωτών της αρπαχτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στην δευτερη αναρτηση μου εγραψα


    "Αν απο τα παρακατω ισχυουν, εστω και μερικως, ( ο Α.Χ.Π. ειναι ο παλαιοτερος επιζων δημοσιογραφος οικονομικων θεματων και επομενως ακριβης σε στοιχεια και ισως υποτιμα την διαφθορα που πρεπει σημερα να ειναι 10 δις και αποσιωπα την παραοικονομια που πρεπει να ανερχεται στο 35% του ΑΕΠ, δηλ. απωλεια ΦΠΑ και φορου εισοδηματος), ασχετως της ιδεολογιας του, τοτε αν δεν ληφθουν απο τις επομενες κυβερνησεις μονιμα και διαρκη μετρα αντιμετωπισης τους, η χωρα και ο λαος της θα σερνονται στον οικονομικο, κοινωνικο και πολιτικο βουρκο για δεκαετιες."


    Σας εχει πιασει μια λογοδιαρροια του πληκτρολογιου. Τα θεματα ειναι εντελως συγκεκριμενα
    1. Στην κατασταση που βρισκομαστε δεν υπαρχουν μικροι, μεσαιοι και μεγαλοι φοροφυγαδες, αλλα μονον φοροφυγαδες.
    Δηλ 10.000 ετααιρ. χ1εκατ/εταιρεια = 1εκατομ. χ10.000 ετησια φοροδιαφυγη.
    2. Δεν υπαρχουν ΔΥ που εχουν αναγκη οι δυσμοιροι , αλλα οι ιδιωτικοι να απολυονται επι μια τριετια και να μην λαμβανονται μετρα για δραστικη μειωση του πληθους των ΔΥ
    3.Οπως εγραψε και ο Γιωργος, ο Α.Χ.Π. ποτε δεν εκρυψε οτι ειναι δεξιος, αλλα η απαξιωτικη εκτιμηση για τις διαπιστωσεις του οτι δηθεν ολα ειναι γνωστα κ.λ.π. ειναι απαραδεκτη, εστω κι αν αποσιωπα τις δεξιες σπαταλες και διαφθορα επι κυβερνησης Μητσοτακη.Και εμεις γνωστα στοιχεια σχολιαζουμε, δεν εκπονουμε διδακτορκη διατριβη!
    4. Αν και συνηθισμενος να γραφω πολλα, στο μελλον θα προτιμουσα λιγοτερο εξυπνακιστικη και συνδικαλιστικη διατυπωση του λογου, μηπως και παμε μπροστα.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Τα τελευταια ετη δεν διαπιστωσα επισημως εστω και μια αυτοκριτικη των πολιτικων η συνδικαλιστικων παραταξεων της κρατικοδιαιτης αριστερας για την συμπεριφορα των ΔΥ η αλλων οφελημενων απο το καταληστευμενο δημοσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τα προηγουμενα, που συνοπτικα ανεφερα, αφορουν στην μειωση του κρατικου ελλειματος, δηλ. μειωση εξοδων + αυξηση εσοδων.
    Ομως αν δεν υπαρξει ενα αναπτυξιακο οραμα στους παραγωγους της πραγματικης οικονομιας στην χωρα μας και αποτελεσματικος ελεγχος στην εικονικη παγκοσμια οικονομια των χρηματοιοικονομικων προϊοντων (για το θεμα αυτο ας ρωτησουμε ειδικοτερους λ.χ. τον Γ.Προκοπακη) , θα υπαρξει καποια βελτιωση, αλλα χωρις μακροπροθεσμη προοπτικη.
    Και οσον αφορα την αναδιαρθρωση της πραγματικης οικονομιας :
    1.Στην πρωτογενη παραγωγη, κυριως οι γεωργοι και οι κτηνοτροφοι πρεπει γρηγορα να αλλαξουν μοντελο παραγωγης, επεξεργασιας, μαρκετινγκ και διανομης των προϊοντων τους, οπως λ.χ. οι Ιταλοι που δινουν ενα πολυ καλυτερο παραδειγμα.
    Δηλ. δεν αρκει που σημερα,αρκετοι ελληνες -εστω και βριζοντας στην αρχη- ξεκολλησαν απο τα καφενεια και εργαζονται πια στα χωραφια τους, μαζι με τα παιδια τους (αυτο ειναι αυτονοητο)
    2.Η 3 ετης οικονομικη ασφυξια του ελληνικου εμποριου αποτελεσε το πρωτοι μεγαλο προβλημα. Η ραγδαια αποβιομηχανιση χωρις στροφη σε αναπτυξη καταλληλων κλαδων για την χωρα ειναι το διαρκες εγκλημα της μεταπολιτευσης(λογισμικο, ιατρικη τεχνολογια,...)
    Εκτος απο μερικους μεγαλους παιχτες στην λεγομενη"πρασινη οικονομια", ουρανοκατεβατοι "επιχειρηματιες"- λαμογια εχουν καταλαβει τον χωρο αυτον λαμβανοντας σημαντικες επιχορηγησεις και επιδοτησεις . Τελευταιο παραδειγμα η σκανδαλωδης ψευδης διογκωση της παραγωγης βιοντηζελ.
    3......

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ουσιαστικά δε διαφωνώ μαζί σου Αφώτιστε. Αν και δε βλέπω πως μπορούν να γίνουν όλα αυτά χωρίς να φτιάξουμε κράτος πρίν..

    Η κατάσταση είναι ολίγον γκρίζα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να επελθει επιτελους καθαρση.
    Οταν ενα μελος η τμημα του σωματος σαπισει γινεται ακρωτηριασμος η εγχειρηση αφαιρεσης του.
    Οι 5 συλληφθεντες για μη αποδοση ΦΠΑ, ειναι παρωνυχιδα, υποτιμουν την νοημοσυνη μας.
    Ειδατε βουλευτες , πρωην βουλευτες, υπουργους, ΓΓ υπουργειων, δημαρχους, Περιφερειαρχες, Διευθυντες, "επιχειρηματιες",... να συλλαμβανονται για διασπαθιση του δημοσιου χρηματος;
    Η μοναδικη προσληψη που βλεπω αμεσα ανταποδοτικη θα ηταν η προσληψη 2.000 εως 3000 δικηγορων που να συνδραμουν το υφισταμΕνο δικαστικο συστημα και να ενεργουν ως ανακριτες και δικαστες, επι μια 5 ετια,μετα απο νομοθετικη ρυθμιση, ωστε να ξεκαθαρισει επιτελους το αποστημα της διαφθορας και της διαπλοκης , οσον το δυνατον περισοτερο.

    Και παραλληλα θεσπιση και πιστη τηρηση κανονων παιχνιδιου στην οικονομια.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δύο παραθέματα σαν συμπέρασμα από μένα και τέλος για τώρα...

    "οδηγοί τυφλοί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες"
    Κατά Ματθαίον 23:24

    "How could you let such a business go on for so many years? Didn't you see the elephant in the living room?"
    "I'm sorry, but it was there when I moved in. I didn't know it was an elephant; I thought it was part of the furniture."
    Stephen King

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU