Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ζητείται Αριστερά


του Ανδρέα Γιάνναρου

Είναι λυπηρό και απογοητευτικό η κατεξοχήν δύναμη προόδου,το πολιτικό υποκείμενο που εξέφραζε τις εργαζόμενες αλλά και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, η Αριστερά όλων των τάσεων και των αποχρώσεων, να έχει ταυτιστεί με την συντήρηση και την καταγραφή των γεγονότων και να έχει αφήσει το πεδίο της παρέμβασης στην ακροδεξιά και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.

Και όμως όλα αυτά τα χρόνια, η μεταπολιτευτική αριστερά, η κατεξοχήν δύναμη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών εναντιώθηκε σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναγκαίας αστικοποίησης της κοινωνίας. 

Έτσι με μια μπολσεβίκικη νοοτροπία του στυλ όλα ή τίποτα κατήγγειλε το νομοσχέδιο του Γιαννίτση ως νεοφιλελεύθερο, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ως αντιδραστική, την απόρριψη του ευρωπαικού συντάγματος ως επικράτηση κατά των δυνάμεων της αγοράς, ζήτησε την πρόσληψη 100.000 ατόμων στο δημόσιο, απαίτησε τη νομιμοπόίηση των stage και των συμβασιούχων, δηλαδή την νομιμοποίηση του ρουσφετιού, ενώ εναντιώθηκε σε κάθε ατελή μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε να γίνει στο κράτος και την δημόσια διοίκηση προσπερνώντας έτσι και τις δικές της αναλύσεις περί ριζικού μετασχηματισμού του κράτους. 
Δυστυχώς η χρεοκοπία του δημοσίου φανέρωσε και τη χρεοκοπία της μεταπολιτευτικής κρατικιστικής Αριστεράς.

Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα είναι ότι σήμερα όχι μόνο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο αλλά ούτε να τον ερμηνεύσει.
Έτσι εδώ και δύο χρόνια που μπήκαμε στην εποχή του μνημονίου προτίμησε την εύκολη και καθόλα αποδεκτή επιλογή της απόρριψης του μνημονίου.
Το πρόβλημα είναι όμως ότι ποτέ δεν αποπειράθηκε να εξηγήσει με τεκμηριωμένο τρόπο ποια εναλλακτική προτείνει, αντίθετα επένδυσε στην συνθηματολογία, την καταστροφολογία και τον λαϊκισμό.
Αντί να συμβάλει με τις μικρές της δυνάμεις και να πιέσει μαζί με τα συνδικάτα και εκεί όπου έχει επιρροή, για δίκαιη κατανομή των βαρών, εξορθολογισμό δαπανών σε όλη την δημόσια διοίκηση, προστασία της εργασίας της κοινωνικής συνοχής, ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας για όλες τις ευπαθείς ομάδες, τους ανέργους, τους μετανάστες, συντάχθηκε εμμέσως με τις δυνάμεις της συντήρησης, της οπισθοδρόμησης, της δραχμής.
Γιατί το πραγματικό δίλημμα δεν ήταν ναι ή όχι στο μνημόνιο ελλείψη αξιόπιστων εναλλακτικών αλλά ναι ή όχι σε διαρθρωτικές αλλαγές.'
Έτσι όπως πάντα γίνεται σε περιόδους κρίσεις διαμορφώθηκαν και τα ανάλογα στρατόπεδα μάχης, από την μία οι άκριτα μνημονιακές δυνάμεις, πιστωτές, αεριτζήδες, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που προσπάθησαν με πρόσχημα την κρίση να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της κρίσης στην κοινωνία και από την άλλη οι άκριτα αντιμνημονιακές (πολιτικές) δυνάμεις, συντεχνίες, παρασιτικό κεφάλαιο που αντιστάθηκαν σε κάθε αλλαγή με σκοπό την αναπαραγωγή και διαώνισή τους.
Κοινό σημείο των δυνάμεων αυτών παρά τον ετερόκλητο χαρακτήρα και τις εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές και πολιτικές τους αφετηρίες, η διατήρηση του σημερινού status quo.
Και ανάμεσα σε αυτά τα μέτωπα, οι δυνάμεις του ορθού λόγου, της ευθύνης, της κριτικής αποδοχής του μνημονίου ως αναγκαίου κακού ελλείψη άλλων σοβαρών αξιόπιστων εναλλακτικών, έμειναν άστεγες και λοιδωρήθηκαν ως βολεμένοι, αριστεροί του καναπέ, χαϊδεμένα παδιά της αστικής τάξης.

Σήμερα λοιπόν είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ η αριστερά, τουλάχιστον η ανανεωτική, δημοκρατική, μεταρρυθμιστική και ευρωπαϊστική να επανασυνδεθεί με το πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, να κάνει σωστή αφήγηση της κατάστασης με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, να ζητήσει ορθολογική διαχείριση της κρίσης αλλά και ομαλούς τρόπους μετάβασής της σε ένα υγιέστερο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Κυρίως να ανακτήσει και πάλι την αξία της ιδεολογικής ηγεμονίας, και να αξιοποήσει το ιδεολογικό της οπλοστάσιο.
Έτσι όταν οι άλλοι μιλάνε για απολύσεις, εκείνη να ζητά θέσεις εργασίας, όταν μιλάνε για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εκείνη να ζητά φορολογία στους έχοντες, όταν οι άλλοι κάνουν διορισμούς από το παράθυρο, να μιλά για αντισυνταγματικές και αντεργατικές εκτροπές, όταν αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες για την προστασία της χώρας, εκείνη να ζητά χρήματα για την παιδεία και την έρευνα.
Μία τέτοια αριστερά οφείλει να επανασυνδεθεί με τις εργαζόμενες δυνάμεις και τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου, αλλά και δυνάμεις του δημοκρατικού και δημιουργικού καπιταλισμού που θα έχουν πραφανώς ως σκοπό την υπεραξία αλλά θα επενδύουν στην επιστημονική κατάρτιση, την τεχνογνωσία και την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και δημοκρατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.
Ζητείται μια νέα αριστερά που θα συμβάλει στην πνευματική και ηθική ανασυγκρότηση του τόπου, ζητείται αριστερά που θα υπερβεί τον ίδιο της τον εαυτό, ζητείται αριστερά...

25 σχόλια:

  1. Είναι φυσικό η Αριστερά να βρίσκεται σε αμηχανία και να ψάχνει καινούργιους δρόμους.
    Γνωρίζει όμως ποιός είναι ο αντίπαλος κ. Γιάνναρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1.Τολμω να πω οτι δεν υπαρχουν σημαντικες διαφορες σε δεξιους, πασοκους και "αριστερους" συνδικαλιστες που ξεχνωντας τι υποστηριζαν ως φοιτητες, μεταπηδησαν στην πολιτικη ως βουλευτες, γ.γ. η εγιναν απο τους χειροτερους κρατικοδιαιτους επιχειρηματιες.Γιατι αραγε η εκαστοτε "αριστερη" ηγεσια να διαφερει σημαντικα;
    Oι πρωτοι επιθυμουσαν περισσοτερο την δυναμη μεσω της κρατικοδιαιτης επιχειρηματικοτητας με σημαδεμενη τραπουλα και ποσοστωσεις, οι δε ηγετες και "στελεχη" της αριστερας ηταν περισσοτερο εξουσιομανεις παρα φιλαργυροι.
    2.Δεν γνωρίζω άλλη χώρα, με τόσα αριστερά “αφεντικά” (επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες) και τόσους δεξιούς εργαζόμενους. Η αιτία ίσως πρέπει να αναζητηθεί στους απογόνους των Βενιζελικών αστών, στην ευρύτατη συμμετοχή όλων των τάξεων στο ΕΑΜ, στην ταύτιση -από τις σκληρές δεξιές κυβερνήσεις μετά το 1944- εαμιτών και κομμουνιστών, στην ‘’δήλωση’’ που έπρεπε να υπογραφεί από τους μετανοήσαντες για να ενταχθούν στους κόλπους του μετεμφυλιακού κράτους (και που πολλές φορές δεν υπογράφθηκε για λόγους αξιοπρέπειας-εγωισμού) και στην εσωτερική μετανάστευση στις μεγάλες πόλεις που άμβλυνε το καθημερινό άγχος των διωκόμενων από την τοπική εκδικητικότατα των νικητών. Επομένως, αφού στο ΕΑΜ συμμετείχε -σε μεγάλο ποσοστό- το πιο ανήσυχο τμήμα του λαού, το οποίο , στη συνέχεια, δεν μπορούσε λόγω ‘’κοινωνικών φρονημάτων’’ να διορισθεί στο Δημόσιο, είναι ευνόητο γιατί, ήδη από την δεκαετία του ’60, η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων κ.λ.π. επιχειρηματιών έχει προοδευτική-αριστερή προέλευση και αποτελεί –πλέον- σημαντικό ποσοστό της μεσαίας τάξης.

    3. Αυτός είναι ο κλασσικός μηχανισμός αυτοπαγίδευσης : λόγω ικανοτήτων/συγκυριών να γίνεις τελικά, αυτό που θα ήθελες να πολεμήσεις νεότερος. Δεν μπορείς να πολεμήσεις εναντίον του εαυτού σου. Το ξεπερνούν με την σχιζοφρενική ρήση:
    "Άλλο η δουλειά και άλλο η ιδεολογία !!!"

    Πρόσφατα από την Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε. ειπώθηκε ότι άλλο η ατομική αντιμετώπιση στην κρίση (λ.χ. απολύσεις σε μια επιχείρηση) και άλλο η κοινωνική προοπτική, δικαιολογώντας μάλλον την μείωση μισθών και τις απολύσεις σε κομματικές επιχειρήσεις…

    4. Ο σταλινισμός είναι η ‘’αριστερή’’ έκφραση του εξουσιασμου και της αυταρχικότητας και -παγκοσμίως -της πιο άγριας, μαζι με τον ναζισμο. Ο μαρξισμός έχει καταστεί διαχρονικά ‘’στήλη άλατος’’ αντί για διαρκώς ανανεούμενος τρόπος ανάλυσης της κοινωνίας και της βιόσφαιρας, σε επιπεδο πολιτικης πρακτικης. Είναι γνωστή, ακόμα και σήμερα, η αντίδραση του σύγχρονου αριστερού ‘’στελέχους’’ απέναντι στο αυθόρμητο, το ανοργάνωτο, το απρόσμενο : καχυποψία, εκνευρισμός, άρνηση αποδοχής. Ότι δεν ελέγχουν (σχεδιασμός εκ των άνω) το καταστρέφουν και αν δεν μπορούν το συκοφαντούν, οι πιο ευγενείς το αγνοούν. Όλα πρέπει να είναι ελεγχόμενα σε ‘’κουτάκια’’, ‘’φάσεις’’, ‘’στάδια’’. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί περίπου… σαν τα ταχυδρομεία. Κορυφαίο παράδειγμα η αντίδραση των οργανωμένων μελών της αριστεράς στην αυθόρμητη εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 και η συκοφάντησή της.

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 5. Μετά το 1981, αρκετοί πανεπιστημιακοί και ελεύθεροι επαγγελματίες της Ανανεωτικής Αριστεράς, χρησιμοποιώντας και το προσόν του ‘’αριστερού’’ και κάνοντας αρχικά ‘’κριτική υποστήριξη’’ στο ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια συνεργάσθηκαν –νωρίτερα ή αργότερα - με το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, αποκομίζοντας διάφορα οφέλη και μερικοί εντάχθηκαν κομματικά. Δεν είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η Αριστερά, και ιδιαίτερα η Ανανεωτική, ’’λεηλατήθηκε’’ (φυσικά με το δέλεαρ της συμμετοχής στην εξουσία και στο μοίρασμα δουλειών) από το ΠΑΣΟΚ. Γνωστή και η ρήση αρκετών μελών του ΚΚΚΕεσ,. “κομμουνιστές είμαστε, μαλάκες δεν είμαστε”. Λέγεται μάλιστα ότι λίγα αλλά σημαντικά ‘’στελέχη’’ της σημερινής ΝΔ, την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν μέλη του Ρήγα Φεραίου ή της φίλα προσκείμενης φοιτητικής παράταξης Δημοκρατικός Αγώνας.

    6. Κατά την εποχή Κοσκωτά, και αφού είχε προετοιμασθεί κατάλληλα το έδαφος, με ανάλογη πορεία, αρκετοί συνδικαλιστές του ΚΚΕ, ξέχασαν αυτά που υποστήριζαν μονολιθικά τόσα χρόνια (έτσι ξαφνικά, χωρίς καμιά εξήγηση ή συγνώμην στους φίλους τους και στους πρώην –υποτελείς σ’ αυτούς – συντρόφους τους) και έγιναν σκληροί μετα-γιάπις δηλ. μεταμοντέρνοι νεοφιλελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες (ιδιαίτερα εργολήπτες και προμηθευτές) χρησιμοποιώντας αρχικά τις κομματικές τους γνωριμίες σε Δήμους και Συνεταιρισμούς (που στη συνέχεια ταχύτατα έγινα υπερκομματικές) και τις γνώσεις για χειρισμό ανθρώπων, την εποχή του ‘’βρώμικου 1989’’. Απ’ όσα έγιναν γνωστά, μόνον ένας καλλιτέχνης ζήτησε δημόσια συγνώμην στους φίλους του και στους πρώην συντρόφους του γι΄ αυτά που υποστήριζε τόσα χρόνια.

    7. Επομενως, οι φιλελεύθεροι (ΚΚΕ εσ. κ.λ.π.) και οι "σταλινικοί" (KKE, EKKE, κ.λ.π.) δραστήριοι "αριστεροί" φοιτητές- συνδικαλιστές, της γενιάς του πολυτεχνείου και επέκεινα, όταν αποφοίτησαν, διψασμένοι για εξουσία, ενσωματώθηκαν στο κυρίαρχο δικομματικό σύστημα, χρησιμοποιώντας (οι πρώτοι ήδη από το 1981, οι δεύτεροι με χρονική υστέρηση 8 ετών) τις οργανωτικές τους ικανότητες σε διαχείριση ανθρώπων και χρημάτων, αφού ούτως ή άλλως, η συνδικαλιστική και πολιτική δράση συνίσταται κυρίως στην διαχείριση των αντίστοιχων κοπαδιών "ψηφοφόρων" δημοσίων υπαλλήλων /υπαλλήλων ΔΕΚΟ με ανταλλάγματα υψηλούς σχετικά μισθούς για την ελάχιστη παραγωγή έργου.

    Αφώτιστος Φιλέλλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 8.Οι μακρόχρονες επενδύσεις που έχουν κάνει οι εξουσιομανείς γραφειοκράτες πρέπει να αποδίδουν αποτελέσματα αποκλειστικά σε έναν στενό κύκλο, στον οποίο δύσκολα γίνονται αποδεκτοί οι άλλοι, οι διαφορετικοί . Επομένως δεν πρέπει να απορούμε που τα ‘’στελέχη’’ του ΣΥΝ απαρτίζονται κυρίως από πρώην επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ, καθώς και δημόσιους (κατ΄ ευφημισμόν) υπάλληλους –συνδικαλιστές του ΚΚΕ και του ΚΚΕ εσωτερικού.

    Είναι επάγγελμα η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ; Παραδοσιακά γιατί κάποιος δεν μπορεί να εκλεγεί ελεύθερα στα όργανα αριστερών κομματικών φορέων χωρίς εμπόδια και κρυφούς αποκλεισμούς, λόγω κομματικών ‘’μηχανισμών’’ , ‘’αυλών’’ και ‘’επετηρίδων’’ ;

    Πρέπει να είναι διαρκής και επί δεκαετίες η ενασχόληση με την πολιτική σ’ ένα αριστερό κόμμα ή πρέπει να υπάρχει διαρκής, ανοικτή ανανέωση προσώπων και ιδεών και όχι κυκλική εναλλαγή των ίδιων προσώπων ;

    Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν αυτά ;

    Είναι προφανώς επιθυμητό, κάποιος που διακρίνεται από τις επαγγελματικές του ικανότητες, το ήθος του και την εν γένει πορεία του και γνωρίζοντας την κοινωνία εργαζόμενος, εφόσον το επιθυμεί, να εκτίθεται αρχικά ελεύθερα ως υποψήφιος στον συνδικαλιστικό του φορέα και στη συνέχεια –αν πάλι το επιθυμεί- στα όργανα κομματικών φορέων .

    9. Όλες αυτές οι πρακτικές (εξουσιομανείς αρχηγοί, ψυχολογικός χειρισμός-στρατολόγηση, φανατισμός, μαζί με τους παρελθόντες/πρόσφατους και μέλλοντες ‘’καυγάδες’’ δεν αρμόζουν σε ώριμες προσωπικότητες).

    Τι λοιπον να περιμενουμε απο τους ψηφοθηρες και εξουσιομανεις επαγγελματιες της "αριστερης πολιτικης" εκτος απο λεονταρισμους εκ του ασφαλους, προτασεις για διορισμους και για συνεχεις σπουδες σε ΑΤΕΙ και χαμηλοβαθμα πανεπιστημια και πολυτεχνεια αμφιβολης ποιοτητας, ενω και χωρις την οικονομικη κριση υπηρχε κορεσμος σε πειστημονε ςεδω και 5 ετη;
    Να πουν την αληθεια; Να εκπονησουν νεα μακροπροθεσμο σχεδιο πορειας της χωρας (που φωτισμενοι αριστεροι επιστημονες(λ.χ.Δ. Μπατσης) ειχαν κανει για την βιομηχανια 65 ετη πριν);

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Ειναι τυφλοι οι επαγγελματιες αριστεροι και δεν με κατακεραυνωνουν; Παρομοια κειμενα εχω αναρτησει τουλαχιστον δεκα φορες.
    Ευχαριστω την ΑΣ και την Μαργαριτα για την ανοχη τους. Τα επαναλαμβανω γιατι επιζητω απαντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παράδειγμα όσων γράφει ο ανώνυμος είναι τα παρακάτω ντοκουμέντα πλέον για τους αριστερούς της γκρίζας ζώνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς και τις πρακτικές τους.

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
    & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
    ΓΕΝ. ΔΙΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
    Δ/ΝΣΗ 5η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
    ΤΜΗΜΑ Β! ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
    Ταχ.Δ/νση :Πειραιώς & Κολωνού 2 Αθήνα 17 /11 /2010
    Ταχ. Κώδικας 104 37 ΑΘΗΝΑ Αρ.Πρωτ Δ5 1151787 ΕΞ 2010
    Πληροφορίες :Α.Καλογεροπούλου
    Τηλέφωνο :210-52.39.876
    FAX :210-52.36.769
    Email: d5.b1@1990.syzefxis.gov.gr



    ΘΕΜΑ: «Απόφαση ανάθεσης για την εκπόνηση μελέτης για τη διερεύνηση της
    φοροδιαφυγής και των εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων».
    .............................................................................................................
    ...............................................................................................................
    Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Οικονομικού
    Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης . Επίσης στη μελέτη θα συμμετέχει η
    υποψήφια διδάκτωρ Χρύσα Λεβέντη.
    Η τιμή θα είναι : οχτώ χιλιάδες πεντακόσια τριάντα έξι Ευρώ και πενήντα εννέα
    λεπτά (8.536,59 ) + χίλια εννιακόσια εξήντα τρία Ευρώ και σαράντα ένα λεπτά
    (1.963,41) Φ.Π.Α.= δέκα χιλιάδες πεντακόσια Ευρώ (10.500,00).
    Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται οι νόμιμες κρατήσεις 3,072% που βαρύνουν τον
    προμηθευτή, ενώ ο Φ.Π.Α 23% βαρύνει το Δημόσιο.
    Η συνολική δαπάνη των δέκα χιλιάδων πεντακοσίων ΕΥΡΩ (10.500,00) θα βαρύνει τις
    πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπ. Οικονομικών οικ.έτους 2010 με Ειδικό
    Φορέα 23 110 και ΚΑΕ 0899.
    Η πληρωμή θα γίνει, βάσει τιμολογίου του αναδόχου, μετά την οριστική παραλαβή των
    εργασιών από την επιτροπή παραλαβής.
    ............................................................................................................................................
    ............................................................................................................................................
    2.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
    ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
    Ταχ. Δ/νση : Πειραιώς 40
    Ταχ.Κώδικας : 101 82 - Αθήνα
    TELEFAX : 2105240712
    Πληροφορίες : Κ. Παπαδοπούλου
    Τηλέφωνο : 2105295440
    Αθήνα 04 Οκτωβρίου 2011
    Αριθ. Πρωτ.: 18093/Δ1.5922

    ΘΕΜΑ : Συγκρότηση Επιτροπής για την ανασκόπηση, την αξιολόγηση και τον
    εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων και της επιδοματικής πολιτικής
    ................................................................................................................
    .....................................................................................................................

    Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
    Α. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συγκροτείται Επιτροπή
    αποτελούμενη από τους παρακάτω :
    1. Δρέττα Αθηνά Πρόεδρος
    2. Τσακλόγλου Παναγιώτη
    3. Ματσαγγάνη Μανώλη
    4. Βορλόου Αντώνη
    5. Μπουγιακλή Δημήτριο
    6. Μάγγα Κωσταντίνο
    7. Λεπενιώτη Γιάννη
    8. Δριτσόπουλο Δημήτριο
    9. Φίλη Παναγιώτη
    10.Τεντολούρη Αγγελίκή
    ..................................................................................................................
    ..................................................................................................................

    Τίθεται λοιπόν το ερώτημα ο κ. Ματσαγκάνης είχε ενημερώσει το κόμμα του για τις προνομιακές του σχέσεις με τα υπουργεία και τις εργασίες του ? Πόσο αυτές καθορίζουν την πολιτική του στάση ? Η αποχώρηση του απο το κόμμα της ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ συνάδει με τις εργασίες του τις ακριβοπληρωμένες ? Μπορούν να με πληροφορήσουν οι κύριοι της Δ.Α. Επ΄αυτών ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι απλά να διεκδικεί, αλλά να θέτει και ρεαλιστικούς στόχους, προτάσεις επιστημονικά έγκυρες. Αλλά πρέπει πάντα αυτή η αριστερά να έχει το στρατηγικό στόχο μπροστά της, για να μην ξεφτίσει στα συνθήματα όπως το αλλοτινό προοδευτικό ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2011 6:46 μ.μ.

    "Παράδειγμα όσων γράφει ο ανώνυμος είναι τα παρακάτω ντοκουμέντα πλέον για τους αριστερούς της γκρίζας ζώνης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Αριστεράς και τις πρακτικές τους"
    Αν διαβασεις καλα την παρεμβαση μου, προσπαθω να περιγραψω τους μηχανισμους ανελιξης συνδικαλιστών ολων των κομμάτων, με εμφαση στην ευρυτερη αριστερα.
    Μιλω για "αριστερους" δημαρχους που χρηματιστηκαν, επιχειρηματιες της κρατικοδιαιτης επιχειρηματικοτητας με την σημαδεμενη τραπουλα και τις ποσοστωσεις,....

    Τωρα αν με την «μελέτη για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής και των εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων» ο Επίκουρος Καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης και η υποψήφια διδάκτωρ Χρύσα Λεβέντη, βοηθήσουν την διοίκηση στην φοροδιαφυγη με μεικτη αμοιβη 8.536,59 ευρω τοτε ο ανθρωπος την κανει δωρεαν.
    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος και γνωριζω καλα. Η αμοιβη αυτη αντιστοιχει σε μολις 30 εως 40 ημ. μερες εργασια ενος εμπειρογνωμονα με 20-ετη πειρα max.

    Επειδη ειναι σε χαμηλη βαθμιδα κανει μια καλη αρχη ο ανθρωπος με την δημ. διοικηση. Οι περισσοτεροι πασοκο-νουδου υπαλληλοι η γραφειοκρατες εχουν ακομη μεγαλη ιδεα για τις δυνατοτητες των καθηγητων πανεπιστημιου. Προσωπικα πιστευω οτι εξαρταται απο την περιπτωση.

    Παντως χαιρομαι οτι υποστηριζεις θεματα αρχης. Χρησιμοποιησε ενα ψευδωνυμο και ορμα!!!

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφώτιστε αυτές οι αθλιότητες για το Ματσαγγάνη είναι δικές σου; ή άλλου ανώνυμου;
    Απ' ότι βλέπω ποινικοποιείται και η εργασία. Αν αναλάβει κάποιος ένα έργο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα είναι ύποπτος συναλλαγής. Τότε ρε μάγκες να καθόμαστε νάμαστε τεμπέληδες να μας ταίζουν οι γυναίκες μας για νάμαστε καθαροί. Δηλαδή τι να ρωτήσει ο Μάνος τη ΔΗΜΑΡ αν θα πρέπει να δουλέψει; Καραγκιοζιλίκια από καραγκιόζηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να είσαι καλά ρε Αφώτιστε.
    Τα σχολιά σου ξεγυμνώνουν την πορεία του επιτελικού και στελεχιακού δυναμικού της Αριστεράς τα 50 τελευταία χρόνια.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Leo
    Αυτα εγραψα σατιρικα για το θεμα της μελετης του M.M. που ανεφερες:

    1."Τωρα αν με την «μελέτη για τη διερεύνηση της φοροδιαφυγής και των εναλλακτικών τρόπων αύξησης των εσόδων» ο Επίκουρος Καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης και η υποψήφια διδάκτωρ Χρύσα Λεβέντη, βοηθήσουν την διοίκηση στην φοροδιαφυγη με μεικτη αμοιβη 8.536,59 ευρω τοτε ο ανθρωπος την κανει δωρεαν.
    Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας μελετητης μηχανικος και γνωριζω καλα. Η αμοιβη αυτη αντιστοιχει σε μολις 30 εως 40 ημ. μερες εργασια ενος εμπειρογνωμονα με 20-ετη πειρα max."
    Δηλ. ειπα οτι αυτα τα χρηματα ειναι ελαχιστα. Οπως ειναι γνωστο τα ερευνητικα προγραμματα ειναι ενας τροπος χρηματοδοτησης υποψηφιου διδακτορα.

    2."Επειδη ειναι σε χαμηλη βαθμιδα κανει μια καλη αρχη ο ανθρωπος με την δημ. διοικηση. Οι περισσοτεροι πασοκο-νουδου υπαλληλοι η γραφειοκρατες εχουν ακομη μεγαλη ιδεα για τις δυνατοτητες των καθηγητων πανεπιστημιου. Προσωπικα πιστευω οτι εξαρταται απο την περιπτωση."

    Με το 2. εξεφρασα την αμφιβολια μου αν ο χ πανεπιστημικος μπορει να κανει την δουλεια καλυτερα απο εναν αλλο επιστημονα , πιο πρακτικο,και μαλιστα στο θεμα της φοροδιαφυγης, διοτι για να γινεις καθηγητης πρεπει να μπεις στην βιομηχανια papers μαλιστα σε περιοδικα με κριτη, τα οποια συνηθως ειναι πρωτοτυπα και καθενα αποτελει συμβολη στην επιστημη.

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Γιώργος EL
    Ευχαριστώ για τα καλα σου λογια , αλλα θα προτιμουσα και απο εσενα πραξεις. Το διαδικτυο και τα blogs προσφερονται για την αντισυστημικη πληροφόρηση (αυτο που ελεγαν αντιπληροφορηση την δεκαετια του 70 και 80).

    Η ηλεκτρονικη ανταλλαγη πληροφοριων ειναι η τεταρτη εξουσια, οπως παλαιοτερα ο εντυπος τυπος, και οταν κανουμε προσωπικη κριτικη πρεπει να χρησιμοποιουμε αυτην την εξουσια με πολυ προσοχη. Βεβαια πρεπει και τα δημοσια προσωπα να ειναι πιο προσεκτικα.

    Δυστυχως για μας, τοσο η ηγεσια οσο και η πλειονοτητα των "στελεχων" των "αριστερων" πολιτικων σχηματισμών ειναι συστημικα.

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτός που ανέβασε το κείμενο για το Ματσαγγάνη είχε στόχο πολιτικό μέσα στο άρρωστο μυαλό του και ο στόχος του ήταν το αντιπολιτευτικό ρεύμα μέσα στη ΔΗΜΑΡ. Αλλά άνθρακας ο Θησαυρός. Εχει ξαναγίνει και με άλλο σύντροφο και δεν έπιασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ερώτηση προς Δείμο του Πολίτη: Ποιοςείναι ο στρατηγικός στόχος της Αριστεράς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αναθέτουμε σε επιτροπές και σε υποεπιτροπές να μελετήσουν τα αμελέτητα!
    Δεν χρειάζονται μελέτες, γιατί υπάρχουν. Οι λύσεις για να επαναλειτουργήσει το μπάχαλο του δημοσίου είναι συγκεκριμένες.
    Δεν υπάρχει χρόνος πλέον.
    Η οικονομική ζωή της χώρας καταρρέει.
    Πολιτική βούληση χρειάζεται.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Γιώργος EL
    Oπως απαιτειται ενας νομος αναγκαστικης εκτελεσης που θα επιβαλλει την εφαρμογη των υφισταμενων νόμων, αναλογως
    απαιτειται μια η μερικες θεματικες μελετες καταγραφης και επικαιροποιησης ολων των χρησιμων και αξιολογων υφισταμενων μελετων που εχουν εκπονηθει για την δημοσια διοικηση και αναρτηση ολων των στοιχειων στο διαδικτυο.

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επικοινώνησα με το Μάνο. Θα πληρωθεί μόνο η διδακτορική φοιτήτρια για τα έξοδά και τα ναύλα της γιατί θα πρέπει να παρουσιάσει τη δουλειά σε 2 διεθνή συνέδρια. Και αυτό αν πληρώσει το κράτος. Στην άλλη δουλειά δεν προβλέπεται δυστυχώς αμοιβή. Το δε κόμμα είναι ενήμερο και αυτός που το ανέβασε θα μπορούσε να το ξέρει ή να ρωτήσει και να το μάθει. Αλλά ο σταλινισμός,η διαπόμπευση, η αθλιότητα, η προβοκάτσια είναι συστατικά της κάθε αριστεράς των ιδρυμάτων με όποιο προσωπείο και να πλασάρεται, ανανεωτική, αντισυστημική ή δογματική. Αυτός ΄ηταν και ο σοβαρότερο λόγος που τόσοι μένουν απέξω. Γράφω και έχω τα σκατά κάτω από τα δάχτυλα, πάνω στα πλήκτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για τον ανώνυμο και την επίθεση στον Μάνο: δυστυχώς leo οι επιθέσεις αυτές προέρχονται μέσα από την Δημαρ και ναι, έχουν στόχο την μεταρρυθμιστική πτέρυγα (όση παραμένει) αλλά και την απαξίωση εκείνων που έφυγαν. Θα παρατηρήσεις ότι έχουν ενταθεί τα ανώνυμα σχόλια αλλά και οι επιθέσεις από τον subcomandante mike και το ...κλίμα του εναντίον μου όπως έκαναν παλιά συστηματικά κατά του Κωστή. Η εντολή είναι σαφής - διώχτε τους γιατί πια δεν τους έχουμε ανάγκη. Έχουμε καβαλήσει το δημοσκοπικό κύμα και δεν χρειαζόμαστε διαλόγους και κριτικές... Τώρα, τι έχουν καβαλήσει, θα φανεί οσονούπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ
    Σoσιαλισμος: Ακουσα καλα ; Σοσιαλισμος ειπατε ;
    Με φωναξε κανεις;

    ΑΦ: Σε φωναξαμε, αλλα μεχρι να αποφασισουμε αν θα ειναι σοσιαλισμος της αγορας, αγοραιος σοσιαλισμος, δεσποτικος, οικολογικος, "δημοκρατικος",..., καλυτερα μην ελθεις!
    Εκτος κι αν αποφασισω να γινω στελεχος σε αριστερο κομμα. Αφου γνωριζω αρκετα και μπορω να προσφερω στο κινημα. Μαλλον, θα πρεπει ν' αρχισω τις καταλληλες παρεες.
    Ομως τωρα που το ξανασκεφτομαι δεν εχω χρονο, σε 4 χρονια μπορω να παρω συνταξη. Βιαστειτε, θα χασω την αλλαγη, την μεταρρυθμιση (Που ' σαι Ηλια; )την επανασταση,... !!!

    Να ξεκουρασθουν και οι γεροντες πλεον Λαμπρακηδες και οι νεστορες της αριστερας και σε μερικα χρονια η γενια του πολυτεχνειου. Που στην πλειονοτητα δεν ηθελε την καταληψη.
    Η μηπως να φωναξουμε την εναπομεινασα γενια του πολυτεχνειου (ΕΚΚΕ, Μ-Λ, ...)μαζι με μερικους οικοδομους και Μεγαριτες να βοηθησουν. Αυτοι οντως ηταν επαναστατες. Μηπως ομως ειναι "χαλασμενοι" τωρα;
    Ωχ, σημερα ηταν 25 Νοεμβρίου, επετειος του πραξικοπηματος της χουντας του Ιωαννίδη.
    Βιαστειτε! Να κανουμε ΕΑΜΕ (Εθνικη Αντιμνημονιακη Ενοτητα). Αλλα δεν συμφωνουν ολοι.
    Ομως με δραχμες πως θα αγοραζουμε κατακοκκινες Alfa romeo;

    Αφώτιστος Φιλελλην

    Για τους νεωτερους :Η Χούντα του Ιωαννίδη ήταν το δικτατορικό καθεστώς το οποίο, στις 25 Νοεμβρίου 1973, με επίσης πραξικοπηματικό τρόπο, διαδέχθηκε τη Χούντα των Συνταγματαρχών η οποία κυβερνούσε την Ελλάδα από το 1967. Το καθεστώς έπεσε στις 24 Ιουλίου του 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το διαδέχθηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    ΥΓ Για να φτιαξει η αριστερα πρεπει να ενηλικιωθουν τα εγγονια μας και βαλε!Ασε που πρεπει τα παιδια και τα εγγονια των στελεχων της αριστερας να μην σκασουν μυτη ως νεαρα στελεχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Γιωργο εαν εννοεις εμενα ''subcomandante mike'' οπου γραφω 2 σχολια τη βδομαδα αλλα στο μυαλο σου βλεπεις ''ενταση των επιθεσεων'', θα σου αδειασω τη γωνια οπως εκανα και στο φιλο σου να μη στενοχωριεστε αφου η διαφορετικη πολιτικη τοποθετηση δεν χωραει στη δημοκρατικη λογικη σου. Επαναλαμβανω ΑΝ εννοεις εμενα με αυτο το χαρακτηρισμο ειναι ντροπη σου το λιγωτερο.Δεν εχω να σου πω τιποτε αλλο. Υ.Γ.Για τους αναγνωστες που τοσο καιρο διαβαζαν σχολια μου και τα λιγα κειμενα που εγραψα, οφειλω να πω , πως ειμαι ο Μιχαλης Φανουρακης , παντα στο φως της μερας οπως αρμοζει στην πολιτικη και οικογενειακη μου καταγωγη. mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία. Έτσι θα εκτιμήσουν και οι αναγνώστες τις "πολιτικές" σου τοποθετήσεις mike.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η Αριστερά που θέλουμε θα έπρεπε να είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στο άρθρο και στο εισαγωγικό σημείωμα του Leo. Και ένα ακόμα, το βασικότερο και κάπως γενικότερο: να «πατάει» και στους δύο πόλους των παρακάτω διπολών: να είναι ταυτόχρονα θεσμική και κινηματική, μεταρρυθμιστική και αντισυστημική, ρεφορμιστική και επαναστατική.
    Η παραδοσιακή αριστερά ξεχνάει τον πρώτο πόλο και κρατάει μόνο τον δεύτερο. Έτσι έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν διεξοδικά αναλυθεί σ’ αυτό το blog, μην τα ξαναλέμε. Γι’ αυτό και είναι κάθε άλλο παρά σύγχρονη αριστερά.
    Έρχεται μετά η ΔΗΜΑΡ και θέλει να κάνει το ακριβώς αντίθετο, που κι αυτό είναι λειψό: να κρατήσει μόνο τον πρώτο πόλο των παραπάνω διπόλων. Γιατί είναι λειψό; Γιατί δε νοείται αριστερά που, εκτός από τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της κοινωνίας μέσα στο υπάρχον σύστημα, δεν έχει και όραμα, μακρυνό έστω, για την ανατροπή της και πρόταση για μια άλλη, τελείως διαφορετική κοινωνία. Η ΔΗΜΑΡ ποτέ δεν το είχε αυτό. Επιπλέον δε, κατάφερε να μην «πατάει» ούτε σ’ αυτόν τον ένα πόλο που επέλεξε και τελικά να αιωρείται στο κενό!!! Δεν κατάφερε να είναι ούτε απλά και σκέτα θεσμική, μεταρρυθμιστική και ρεφορμιστική αριστερά. Που κι αυτό, εμένα προσωπικά δε θα μου αρκούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Βαρέθηκα να διαβάζω κείμενα με τις λέξεις 'απαραίτητες μεταρρυθμίσεις'!!! Πείτε ποιες νομίζετε πως είναι, να συζητήσουμε επί της ουσίας!!!
    CM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. "Και ανάμεσα σε αυτά τα μέτωπα, οι δυνάμεις του ορθού λόγου, της ευθύνης, της κριτικής αποδοχής του μνημονίου ως αναγκαίου κακού ελλείψη άλλων σοβαρών αξιόπιστων εναλλακτικών, έμειναν άστεγες και λοιδωρήθηκαν ως βολεμένοι, αριστεροί του καναπέ, χαϊδεμένα παδιά της αστικής τάξης."
    Αν δεν έχουν να προτείνουν κάτι άλλο απ' το μνημόνιο - παρά τον ορθό λόγο και την υπευθυνότητα! -
    καλώς έμειναν άστεγες. Κατά τη γνώμη μου, αυτό κυρίως αποδεικνύει ότι πρωτίστως δεν μπορούν να ερμηνεύσουν τι συμβαίνει, ούτε έχουν ένα "όραμα" για τον κόσμο που θάθελαν να ζούν, ούτε την τόλμη να φανταστούν έστω την ανατροπή του θαυμαστού, καινούργιου κόσμου που επιβάλλεται ως μόνος ορθός και αναπόφευκτος.
    Και μπορούμε να συζητάμε αιωνίως για το ποιος πήρε ποια δουλειά και για πόσα λεφτά, λες και το πρόβλημα της χώρας ή του κόσμου είναι ο καλός ή ο κακός χαρακτήρας του ενός και του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. "Και μπορούμε να συζητάμε αιωνίως για το ποιος πήρε ποια δουλειά και για πόσα λεφτά, λες και το πρόβλημα της χώρας ή του κόσμου είναι ο καλός ή ο κακός χαρακτήρας του ενός και του άλλου."
    Απο το γενικο στο μερικο λοιπον!
    Μεγαλα λογια και μικρο-μεσαιο-μπουρζουαδικη ηθικη, λοιπον.
    Μια απορια : ποσο πολλοι/ες της ανανενωτικης αριστερας ειναι απογονοι ή ανηκουν στα μεσαια στρωματα;
    1.Ο καλός ή ο κακός χαρακτήρας του ενός και του άλλου μας ενδιαφερει γιατι αν ποτε η αριστερα καταλαβει την εξουσια η συμμετεχει σ' αυτην (το πιθανοτερο), πρεπει να μας εχει αποδειξει τις αρετες του (ηθικες, πολιτικες, κοινωνικες) και κυριως σε ψυχολογικο επιπεδο (εμμονες, συνδρομο μεσσια, εξουσιομανια,κ.λ.π.)
    Κανοντας μια μικρη αναδρομη στην ελληνικη και οχι μονο αριστερα, θα βρουμε ακραιες συμπεριφορες μεταξυ ομοϊδεατων, που σιγουρα δεν αρμοζουν στην νεα κοινωνια και τον νεο ανθρωπο που θα δημιουργουσε ο σοσιαλισμος. Λ.χ. ομηρικοι καυγαδες για την προωθηση στην πρωτη θεση σε ψηφοδελτια επικρατειας η της ευρωβουλης, θεματα αριστερης διαφθορας κατα το βρωμικο 89, υπαρξη αριστερης επετηριδας, αριστερου νεποτισμου, κ.λ.π.

    2.Με ποιον τροπο, ποιος πήρε ποια δουλειά και για πόσα λεφτά μας ενδιαφερει επισης για τους παραπανω λογους.
    3.Δεν φτανει λοπον ο Χ να εχει αποστηθισει πολλα τσιτατα, ακομη και τομους ολοκληρους μαρξιστικης βιβλιογραφιας, αυτα αποτελουν απαραιτητη προυποθεση για τα σαλονια του αριστερου lifestyle, αλλα οχι για χρηστη διοικηση.
    4. Και τελικα οι ταξεις διαχωριζονται απο το γεγονος οτι οι κατωτερες, λιγα εχουν να χασουν.
    Τοσο απλα.

    Αφώτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU