Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Όταν, σωστά, την απαιτείς (την Απλή Αναλογική) και λες όχι στις συνεργασίες, είσαι διαταραγμένη φύση!

Συνέντευξη του Γρηγόρη Ψαριανού στο περιοδικό informer 24/11/11 
του  Γιώργου ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

Είχαμε την εντύπωση πως θα δίνατε ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Τι μεσολάβησε και αλλάξατε στάση;

-Τίποτα δεν άλλαξε. 
Η ψήφος ανοχής εκφράζεται με το ''παρών'' στην ψηφοφορία ή με την αποχή. Προτίμησα το δεύτερο για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους. 
Όσο για την ''διάσταση απόψεων εντός της Δημοκρατικής Αριστεράς'' που διάφοροι καλοθελητές περιφέρουν στα ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο είναι για τους περιφέροντες Ευσεβείς Πόθοι! 
Δεν υπάρχει καμία ''διάσταση''. 
Είμαστε Ελεύθεροι Άνθρωποι σ' ένα Ελεύθερο Κόμμα χωρίς ''δημοκρατικούς συγκεντρωτισμούς'', στρατιωτικές πειθαρχίες και κοινοβουλευτική συμπεριφορά λόχου. 
Ο βουλευτής ψηφίζει ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ως γνωστόν, κι εμείς ως Δημοκρατικό κόμμα το έχουμε κάνει πράξη και είναι και καταστατικά κατοχυρωμένο. 
Προσωπικά, δεν υπήρχε θέμα παροχής ''ψήφου εμπιστοσύνης'' ή ''καταψήφισης'' μιας κυβέρνησης '' ειδικού σκοπού πριν δούμε τις προγραμματικές της δηλώσεις, το προϋπολογισμό ή τους σχεδιασμούς της. 
Είναι αυτονόητο ότι θα καταψηφίζουμε άδικα μέτρα που διαλύουν ή επιβαρύνουν την κοινωνία και θα στηρίζουμε - και με δικές μας προτάσεις την Δίκαιη Κατανομή των βαρών και προγράμματα εξορθολογισμού και Ανάπτυξης. 
Θα είμαστε παρόντες στον αγώνα και μέσα και έξω απ' τη Βουλή. Για την δημοκρατική ομαλότητα και την διασφάλιση της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας. Χωρίς δογματισμούς και ιδεολογήματα.

Κατά τη γνώμη σας ο νέος πρωθυπουργός θα φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί ή θα δεχτεί υπονόμευση στο έργο του;

- Εύχομαι να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της διάσωσης της χώρας, ανεξάρτητα απ' τις διαφορετικές οπτικές αρχηγών και κόμματων που δεν είμαι σίγουρος πως κάποιοι ''αρχηγοί'' πραγματικά επιθυμούν περισσότερο απ' το προσωπικό ή κομματικό τους συμφέρον. 
Και το έχουν δείξει ήδη αυτό το παράδοξο και φοβάμαι πως θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί, υπονομεύοντας ίσως το έργο της κυβέρνησης. 
Και το βλέπει κι ο κόσμος, ο οποίος ελπίζω να το θυμάται όταν, με το καλό, γίνουν εκλογές. Όποτε και αν γίνουν.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι πρέπει να παραταθεί ο βίος αυτής της κυβέρνησης ή να γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου;

- Σιγά μη γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου! 

Ούτε να επισπευσθεί, ούτε να παραταθεί, ούτε να ''προσυμφωνηθεί'' ο χρόνος, ο βίος της. 
Να ολοκληρώσει το σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε και μετά να προκηρυχτούν εκλογές. 
Ελπίζω σύντομα. Σε 4 ή σε 5 μήνες ή και περισσότερο, εδώ είμαστε, δε χανόμαστε... 
Η Ελλάδα να βρει την κοινωνική της ισορροπία, ρυθμό ανάπτυξης και τον ευρωπαϊκό της δρόμο, αυτό είναι το ζητούμενο.

Τα κόμματα της αριστεράς, κυρίως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν την συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση συνεργασίας..? Εσάς σας ενοχλεί, σας προσβάλει..;

- Εννοείται πως με ενοχλεί. 
Και προσβάλει το φρόνημα, την αισθητική και την ανθρωπιά κάθε δημοκρατικού ανθρώπου, κάθε προοδευτικού πολίτη. 
Όταν εκφράζεται ένας ρατσισμός, ένα κυνήγι μεταναστών ή άλλων ''μαγισσών'', ανθρώπων, ιδεών, μια ανατριχιαστική για τους παλιότερους δήθεν εθνικοφροσύνη, όταν προβάλλονται οι Μεταξάδες κι οι Παπαδόπουλοι, η καθαρότητα της φυλής, τα στρατά, οι εξοπλισμοί, ο πόλεμος, η εχθρότητα με κάθε γείτονα και κάθε διαφορετικό... 
Μπορεί, όπως ξαναείπα, να μην είναι όλοι, σώνει και καλά φασίστες, - είδος που εκτρέφεται και σε ''αριστερά θερμοκήπια'' πλέον - πάντως ενοχλεί και αισθητικά και ιδεολογικά ο χώρος της ακροδεξιάς, όλων των αποχρώσεων. 
Ιδίως όταν συμμετέχει σε κυβερνήσεις. 
Όμως η ''ΑΡΙΣΤΕΡΑ'' δεν είναι άμοιρη ευθύνης. 
Ας συμμετείχε αυτή, και όχι η ακροδεξιά, όπως έγινε στην Ιταλία, το αντίθετο απ' ότι εδώ - όλοι μαζί κι η ακροδεξιά απ' έξω! - όπως γίνεται και αλλού. 
Όταν ζητάμε Απλή Αναλογική αυτό δεν θέλουμε, κυβερνήσεις Συνεργασίας δεν γεννάει η Απλή Αναλογική; Όταν, σωστά, την απαιτείς και λες όχι στις συνεργασίες, είσαι διαταραγμένη φύση!

Έχουμε συγκυβέρνηση, αλλά δεν βλέπουμε "συν- αντιπολίτευση". Αναφέρομαι στην ενότητα της αριστεράς και αναρωτιέμαι αν υπάρχουν περιθώρια για συνεργασία της Δημοκρατικής Αριστεράς με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ;

- Για να υπάρξει ενότητα πρέπει να έχεις κοινούς στόχους, ενα μίνιμουμ κοινό πρόγραμμα.
Δεν είμαι βέβαιος πως αυτά υπάρχουν όταν στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ είναι η έξοδος απ' την Ευρωπαϊκή Λυκοφωλιά, η επιστροφή στη δραχμή, η ένταξη σε μια άλλη ΚΟΜΕΚΟΝ ή όταν ο Σύριζα δεν έχει καταλήξει στο Τι Θέλει ακριβώς. 
Μερικοί τέως σύντροφοι λένε ''το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη'' κι οι άλλοι, οι περισσότεροι, λένε ''η μέρα που θα φύγουμε απ' την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι Άγια Μέρα!'' 
Εμείς θέλουμε ''περισσότερη'' και πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, των λαών, των εργαζομένων, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, σ' αυτό πιστεύουμε, γι' αυτό θα αγωνιστούμε μαζι με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Επίσης, να και κάτι άλλο, δεν ταυτίζουμε το Δημόσιο Συμφέρον με τον Κρατισμό, που είναι μάλλον αντίθετες έννοιες... 
Για παρόμοιες σοβαρές διαφωνίες αποχωρήσαμε απ' τον ΣΥΝ και το πείραμα - θνησιγενές, νομίζω.. - του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η εκλογική συνύπαρξη. 
Με το ΚΚΕ είναι ακόμα πιο ακραίες οι αντιθέσεις και διάφορες. Είναι αγεφύρωτες, όπως κι η ηγεσία του - σωστά, κατά τη γνώμη μου - το επισημαίνει, λέγοντας ''όταν λέτε Αριστερά μην μας υπολογίζετε εμάς, εμείς είμαστε Κομμουνιστές!'' 
Βεβαίως, θα συναντηθούμε με όλες τις ομάδες και κόμματα του ''χώρου'' σε κοινούς αγώνες για Κοινωνική Δικαιοσύνη, για τις Δημοκρατικές κατακτήσεις, για τα Δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, για την απλή αναλογική, για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Οικολογία, για τον τερματισμό των εξοπλισμών, για Ειρήνη, Ελευθερία και Συνεργασία στα Βαλκάνια και τον Κόσμο, για περισσότερη και Πραγματική Δημοκρατία, για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών, των αδυνάτων, των φτωχών, των ανέργων, για πραγματική Εθνική Ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία. 
Χωρίς προαπαιτούμενα άλλα, έξω απ' την προοδευτική αλλαγή προς όφελος της Κοινωνίας. 
Και ελπίζω να συναντηθούμε και μαζί με τους ανθρώπους του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τους σοσιαλδημοκράτες, τα άλλα κινήματα της Οικολογίας και όλους όσους πιστεύουν στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. 
Ο πραγματικός Σοσιαλισμός, με ανθρώπινο πρόσωπο, έχει πολύ δρόμο ακόμα και θυσίες, και δεν έχει σχέση με τα ''παραμορφωμένα μορφώματα'' που έχουμε δει, τα ανελεύθερα καθεστώτα με τη μάσκα της καγκεμπε, τα ψυχιατρεία και τις ''αποθήκες ανθρώπων''. Με τη ''μισή αποκατάσταση'' των Άρηδων, των Πλουμπίδηδων και τόσες άλλες στρεβλώσεις, χαφιεδισμούς, προδοσίες και Εγκλήματα...

Περιμένατε ο Γιώργος Παπανδρέου να έχει αυτή την τύχη..;

- Ποια ''τύχη'' εννοείτε; Δεν βλέπω να έπαθε καμία καταστροφή, ''απώλεσε'' απλώς την πρωθυπουργία με ''τακτικό ελιγμό''. 
Ας περιμένουμε να δούμε, δεν τον θεωρώ ''τελειωμένο'', κάθε άλλο θα έλεγα. Όπως και τον Καραμανλή, άλλωστε, δεν θεωρώ τελειωμένο. 
Πιο χλωμό βλέπω το Σαμαρά! 
Εν πάσει περιπτώσει, είναι βέβαιο πως θα γίνουν Πολύ Μεγάλες Ανακατατάξεις στο πολιτικό γήπεδο, μόλις ο διαιτητής σφυρίξει το τέλος της ''μεταπολίτευσης''.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει καλύτερη τύχη; Θα γίνει πρωθυπουργός;

- Δύσκολο το βλέπω. Σας είπα, χλωμό...

Υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να οδηγηθεί σε διάσπαση, πυροδοτώντας ευρύτερες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Εσείς τι λέτε;

- Το θεωρώ πολύ πιθανό. Σχεδόν βέβαιο. Δεν ξέρω μόνο Πότε θα γίνει και με ποια απότοκα. 
Πάντως, σύντομα, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θα είναι όπως ως τώρα, θα γίνουν σοβαρές ανακατατάξεις στην ''κεντροδεξιά'' και στην ''κεντροαριστερά'', όπου η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει σημαίνοντα ρόλο να παίξει και λόγο να εκφράσει, ελπίζω.

Το γεγονός ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν κατήγγειλε την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας προκάλεσε αρνητικές κρίσεις στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε τον Φώτη Κουβέλη επειδή ανταποκρίθηκε στις τηλεφωνικές προσκλήσεις του Γιώργου Παπανδρέου..

- Άλλα αντ' άλλα τα μεγάλα, της Παρασκευής το γάλα... 
Σφύριζε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Μεγάλη επιτυχία μου!... Καλά, μιλάμε σοβαρά τώρα ή παίζουμε τον Αστερίξ και τον Κακοφωνίξ;

Ο κόσμος είναι θυμωμένος με τους πολιτικούς και η μούτζα των "αγανακτισμένων" στρέφεται κατά πάντων. Σας ανησυχεί αυτό και με ποιο τρόπο μπορεί να αλλάξει η εικόνα για τους πολιτικούς;

- Δικαίως είναι θυμωμένος ο κόσμος, αλλά δεν νομίζω να φταίει η μακαρίτισσα η γιαγιά μου... Στο χέρι του κόσμου είναι να αλλάξει τα πράγματα και το σκηνικό. 
Και όχι μόνο στις εκλογές, κάθε κάτι χρόνια κι εντός Βουλής. 
Παντού, με τη συμμετοχή του και με ένα είδος σοφίας... 
Αλλά μια και λέμε για πολιτικούς και Κοινοβούλια, οι πολιτικοί δεν εκλέγονται μόνοι τους, κάποιοι τους ψηφίζουν κι αν το κάνουν με κριτήριο ''Πελατειακό'' κάποτε θα το πληρώσουν, όπως γίνεται τώρα, με τους ''αγανακτισμένους πελάτες'' που πετάνε αυγά και μουντζώνουν αυτούς που οι ιδιοι ψήφισαν. 
Αν ένας πολιτικός είναι Λαμόγιο ή καθήκι ή Μαλάκας και εκλέγεται επί 15 ή 20 ή 30 χρόνια ΣΥΝΕΧΩΣ, δεν λέει κάτι αυτό σ' όσους τον έχουν ψηφίσει δεκαπέντε φορές; 
Και δεν είναι ''εξαπατημένη νύφη'' ο κατά συρροήν και κατ' εξακολούθησιν ψηφοφόρος. Ή Πελάτης είναι ή Μαλάκας, είναι ''σήριαλ κίλλερ'' του εαυτού του. Τι ακριβώς μουντζώνει; 
Επίσης, πολλοί - και φίλοι μας - λένε ''εγώ ψηφίζω ΑΚΥΡΟ ή ΛΕΥΚΟ ή ΑΠΕΧΩ κι έχω τη συνείδηση μου ήσυχη, δεν ψήφισα κανέναν κερατά''! 
Ρε φίλε, αριθμητική ξέρεις; 
Αν στους 1000 οι 950 ψηφίζουν άκυρα, λευκά ή απέχουν και οι 30 ρίξουν Ψ και οι 20 Χ, ο Ψ θα κάνει κυβέρνηση - δηλαδή Εγώ! - ο Χ θα 'ναι Αντιπολίτευση και οι 950 ξέρετε ΤΙ ΘΑ "ΝΑΙ; Μην πω καλύτερα, κατάλαβαν αυτοί... 
Την εικόνα και την ποιότητα των πολιτικών την ζωγραφίζει και την καθορίζει ο κόσμος. Κι αν φίλε μου την πάτησες (μια, δυο, τρεις..) πρόσεχε μην την ξαναπατήσεις. 
Αν την πάτησες δεκαπέντε φορές, εντός, εκτός, εναλλάξ, που λέμε και στην γεωμετρία, ποιον μουντζώνεις; 
Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν με σοφία, αλλά είναι δυστυχώς μειοψηφία. Και συνήθως αυτοί ψηφίζουν Μικρά Κόμματα. Ξέρετε, αν είχαμε στη Βουλή 10 κόμματα δεν θα 'χαμε φτάσει στην καταστροφή που οδηγηθήκαμε με τους Μαυρογιαλούρους του ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥτσικου πελατειακού κωλοχανείου των εναλλάξ αυτοδύναμων πανίσχυρων (ας γελάσω!..) κυβερνήσεων. 
Σκεφτείτε πόσο ''χάλια'' είναι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες με κυβερνήσεις συνεργασίας ή π.χ. το Βέλγιο κι η Ολλανδία που μένουν κάτι μήνες ή και χρόνια ''ακυβέρνητα''! Αλλά τι να πεις, έτσι που ψηφίζει ο σοφός Ελληνάρας, πασοκονουδού σε μέσο ποσοστό 80%, εδώ και 37 ολόκληρα χρόνια! 
Ελπίζω να μη μας έχει καταραστεί ο Μεγαλοδύναμος και ξαναδούμε ''αυτοδύναμες'' κυβερνήσεις. Εκλογές θα 'ρθουν, για να δούμε! Πελάτες μου!, που 'λεγε κι ο Μέγας Βέγγος!

Τελικά έχει νόημα να είσαι βουλευτής σε μια εποχή που η ψήφος σου δεν έχει καμία αξία, αφού το πλαίσιο πολιτικής υπαγορεύεται από την "τρόικα" και τους δανειστές;

- Έχει νόημα να 'σαι βουλευτής όσο νόημα έχει να 'σαι και πολίτης. 
Κάθε ψήφος έχει αξία, αλλά δεν είναι μόνον η ψήφος, είναι κι ο καθημερινός αγώνας, παντού... 
Όσο για το ''πλαίσιο πολιτικής'', εμείς το φτιάξαμε κι αυτό- ή το χαλάσαμε. 
Καμία τρόικα και κανένα ΔΝΤ δε μας Υποχρέωσε να ψηφίζουμε Άχρηστους για να βολευτούμε, καμία ΕΚΤ και καμία ΕΕ δε μας είπε να μην παράγουμε τίποτα, να μη γεμίσουμε τη χώρα ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ - με χιλιάδες θέσεις εργασίας να πουλάμε Ενέργεια στη μισή Ευρώπη.. 
Καμία τρόικα δε μας είπε να παίρνουμε ευρωπαϊκά πακέτα για κτηματολόγιο, δασολόγιο - χωρίς να τα κάνουμε, για τραίνα - που έχουμε λιγότερα απ' τα σχέδια του Τρικούπη πριν εκατό χρόνια, για δρόμους - που δεν φτιάξαμε, για αγροτοκτηνοτροφία - που την εξαφανίσαμε και τρώγαμε τις επιχορηγήσεις στα σκυλάδικα, δισεκατομμύρια ευρώ που δεν απορροφήθηκαν για επενδύσεις και έργα. 
Καμία οργάνωση παραγωγής για κρασιά, λάδια, κλωστοϋφαντουργίες, λιμάνια, λεμόνια, αλιεία, έρευνα και τεχνολογία, παιδεία, πολιτισμό, έργα υποδομής, υγεία, πρόνοια, βιοτεχνίες, που όλα τα βουλιάξαμε, μέχρι και στον τουρισμό μείναμε ουραγοί σε σχέση ακόμα και με την Τουρκία... 
Κλείσαμε τα εργοστάσια ζάχαρης και την αγοράζουμε απ' τη Γερμανία. 
Καταναλώνουμε 85% εισαγόμενα κρέατα, γάλα, σιτηρά, ρούχα, εσπεριδοειδή(!), λάδι, σκόρδα απ' την Κίνα, ντομάτες Βελγίου, στην Αίγινα έχει φιστίκια Αιγίνης απ' το Ιράκ, χυμούς από δικά μας φρούτα εισαγόμενους, βαμβάκι από Αίγυπτο, ρεύμα από Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία, καύσιμα από Ιράν - μόνο! οι άλλοι δεν μας δίνουν πια, γιατί φοβούνται πως δεν θα τα πληρώσουμε! - υφάσματα, έπιπλα, μηχανήματα, αυτοκίνητα, εργαλεία, όλα εισαγόμενα! 
Κανείς δεν μας επέβαλε να φοροδιαφεύγουμε, να μην πληρώνουμε όλοι εισφορές - παρά μόνο τα κορόιδα, να επιδιδόμαστε σε επίσημο λαθρεμπόριο καυσίμων, να τζογάρουμε τα λεφτά των ταμείων - ασφαλιστικών και άλλων, να έχουμε αυτές τις Εφορίες, αυτές τις Πολεοδομίες, τα Τελωνεία, τα Κλειστά Επαγγέλματα μαφιόζικου τύπου, Καρτέλ, Συντεχνίες... 
Να κάνει το ίδιο το Κράτος Περαίωση βιβλίων(!), δίνοντας κινητρο στους Κλέφτες και Νομιμοποίηση Αυθαιρέτων(!) κάθε τρεις και λίγο δίνοντας πράσινο φως στην οικιστική αναρχία και ασυδοσία, λέγοντας στον πολίτη-πελατη ''μην αφήσεις τίποτα, γάμα τα όλα, μόνο δώσε κάνα φράγκο και τα βρίσκουμε!''.. 
Οι κακοί Ευρωπαίοι μας είπαν να έχουμε αυτή τη ''Δικαιοσύνη'' - ας μην τη χαρακτηρίσω, μια και είναι Ανεξάρτητη (!) και Θεότυφλη; 
Έχουμε τους περισσότερους Γιατρούς, Δικηγόρους, Δάσκαλους, Καθηγητές, Αστυνομικούς, και κάναμε και Απογραφή για να βρούμε πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι! Και παρ' όλα αυτά, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά. 
Είμαστε η τρίτη χώρα στον Κόσμο σε Εξοπλιστικές Δαπάνες και μάλλον η Πρώτη σε αρνητική αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας... 
Η Εκκλησία, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης Γης και Ακινήτων, η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας, όχι μόνο δεν φορολογείται, αλλά πληρώνεται κι όλας απ' το Κράτος! 

Οι ''τρόικες'' ζητούν πράγματα που δεν κάνει η Κυβέρνηση και κάνει τερατώδη πράγματα που δεν ζητάει καμία τρόικα! 
Και υπάρχουν ''αριστεροί'' που λένε πως για όλα φταίει η Ευρώπη, το Μνημόνιο, το ΔΝΤ, η Τρόικα κλπ, πάντα κάποιοι ξένοι, αμνηστεύοντας έτσι και αθωώνοντας τις Κυβερνήσεις και τα Λαμόγια που Καταστρέφουν τη χώρα, εδώ και δεκαετίες! 
Κι αυτοί οι ''αριστεροί'' θεωρούν τον εαυτό τους Προοδευτικό και Άμοιρο Ευθυνών! 
Εμείς το τρακάραμε το όχημα Ελλάς. 
Οι ''τρόικες'' είναι οι φαναρτζήδες που, βεβαίως, μας πιάνουνε τον κώλο για ''να το.. επιδιορθώσουν''!... Ας προσέχαμε. 
Τώρα έχουμε λίγες πιθανότητες να διορθώσουμε το σαράβαλο. Και μόνοι μας το βλέπω δύσκολο. 
Εκτός κι αν το πετάξουμε σε καμία μάντρα, όπως θέλουν μερικοί - μερικοί, που επενδύουν στη δραχμή επειδή ή είναι ηλίθιοι ή έχουν βγάλει τα ''φράγκα'' έξω και γελάνε, υποδυόμενοι μάλιστα τους υπερπατριώτες. 
Καναλάρχες, Πολιτικοί, Επιχειρηματίες, Κόμματα, Δημοσιογράφοι, Μητροπολίτες, Μεγαλογιατροί, Μεγαλοδιάφοροι, Εκδότες, Τζογαδόροι, Υπουργοί, Λαμόγια, Πατριδοκάπηλοι, Νταμαρτζήδες, Εργατοπατέρες, Γλοιώδη Υποκείμενα... 
Ένθεν κακείθεν και έτερον εκάτερον, όχι, ευχόμεθα, επ' άπειρον!...

Στη Δημοκρατική Αριστερά ελπίζουμε και πιστεύουμε - κόντρα στο εχθρικό περιβάλλον, εντός και εκτός - ότι το παιχνίδι δεν χάθηκε. 
Όχι μόνο επειδή πρέπει να 'μαστε αισιόδοξοι, αλλά και γιατί τώρα είμαστε πιο ώριμοι και πιο σοφοί, νομίζω... 
Μακάρι και πιο αποφασισμένοι.

10 σχόλια:

 1. Σιγά μη γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου οι εκλογές. Έτσι ε;
  Μίλησε και το "αριστερό" (έλα μη τοπαίρνεις στα σοβαρά για πλάκα σελέω αριστερό)"πλυντήριο" της ακροδεξιάς....
  Μου αρεσει η "δημοκρατική" πορεία του Ψαριανού. Ξεκίνησε από το χλευασμότης βουλής,εγινε βουλευτής,κρατησε τη θέση του..και πήγε σε άλλο κόμμα, βρίζει το κόμμα και τη βαση που τον εξέλεξε και τωρα ξεπλένει τον Παπαδημο της φούσκας της δεκαετίας του 90 και κυρίως το Βορίδη και το Γεωργιάδη...Μπραβο Γρηγόρη. και σ΄ανωτερα...Ευχομαισύντομα και ενταξη σου στο ΛΑΟΣ (από σενα όλα μπορεί κανείς να τα περιμένει)

  Θωμάς Σανιτόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω αν ο κ. Βορίδης είναι (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αφελούς παγκοσμιοποιημένου μεταναζιστή κ. Ψαριανού) πρώην φασίστας. Μπορεί και να είναι.

  Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι ο κ. Ψαριανός ήταν και παραμένει, νυν και αεί, κρετίνος.

  (Και φυσικά, εσαεί, κατάπτυστος).

  Στην εκπομπή του ομογάλακτού του (του κ. Σταύρου Θεοδωράκη) ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός ήταν για γέλια και για κλάματα. (Περισσότερο για κλάματα και λιγότερο για γέλια, αν αναλογισθεί κανείς την κατάντια του ανδρός).

  Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ψαριανός, ο όψιμος (;) φίλος (ντροπαλός image maker και ολίγον συγκεκαλυμένος αριστερός αποκαθαρτής) των πολιτικών απογόνων του Γεώργιου Παπαδόπουλου, προκάλεσε, σε όλους όσους έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, μια μελαγχολική θυμηδία, με όσα υποστήριξε σε αυτήν την θλιβερή κουϊσλινγκική φιλομνημονιακή εκπομπή.

  Φυσικά, ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει και να υποστηρίζει ό,τι επιθυμεί. Ακόμα και το δικαίωμα του αυτοεξευτελισμού είναι αναφαίρετο.

  Και η άσκηση, από τον κ. Ψαριανό, αυτού του δικαιώματος είναι καλοδεχούμενη, διότι η ελληνική κοινωνία οφείλει να γνωρίζει (και γνωρίζει) με ποιόν έχει να κάνει...

  Όσον αφορά το ποιός τράκαρε το "όχημα Ελλάς", καλόν είναι, με το απειροελάχιστο ψήγμα μυαλού που του έχει απομείνει, να σταματήσει να αποδίδει - με την κλασική "λογική" της ευρωμπατιροτραπεζοκρατίας και του μεταναζιστικού επαρχιωτικού εθνικισμού της συντηρητικής γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ - τις ευθύνες στον ελληνικό πληθυσμό. Αν είχε στοιχειώδη οικονομική και κοινωνιολογική παιδεία - πού να την βρει όμως, αφού δεν πωλείται σε τιμή ευκαιρίας; - θα γνώριζε ότι το ελληνικό όχημα τράκαρε στην ανόητη, έως βλακώδη και συνάμα καταστροφική στρατηγική επιλογή της ελληνικής πολιτικοοικονομικής ελίτ, ήτοι στο ίνδαλμα του αγαπητού κ. Γρηγόρη. Δηλαδή στο ευρώ, χάριν του οποίου ο στυγνός και στεγνός μεταναζιστής κ. Ψαριανός είναι διατεθειμένος να υποβάλει το σύνολο του ελληνικού - αλλά και του ευρωπαϊκού - πληθυσμού στα "μαρτύρια εξιλέωσης" και εξόντωσης των σύγχρονων απογόνων της Ιεράς Εξέτασης και της λουθηρανικής "κοινωνικής καθαρότητας".

  Αυτό το ευρώ των συνθηκών της ευρωζώνης από το Μάαστριχτ, μέχρι την Λισαβώνα - το οποίο με νύχια και με δόντια υπερασπίζεται, ως νέος Ιγνάτιος Λογιόλα, με εκτελεστικά όργανα τους "φαναρτζήδες" της τρόϊκας των εκπροσώπων των τοκογλυφικών δανειστών της χώρας μας, ο αφελής κ. Ψαριανός και ουκ ολίγοι απόγονοι του ιστορικά εκπεσόντος ευρωκομμουνισμού, δηλαδή οι ευρωκομμουνιστονεοφιλελεύθεροι - οδεύει προς τον θάνατό του, αφού προηγουμένως οδηγεί προς τον ασφυκτικό πνιγμό τις ευρωπαϊκές οικονομίες και τους πληθυσμούς της γηραιάς ηπείρου.

  Το ευτύχημα είναι ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θα επιτρέψουν σε αυτό το, κοινωνικά αντιδραστικό και πολιτικά αντικοινωνικό, συνονθύλλευμα ενός κυριαρχούντος οικονομικού οπισθοδρομικού δογματισμού και των συμφερόντων του χρηματιστικού κεφαλαίου, που αυτός ο δογματισμός εκφράζει, να τους οδηγήσει στην πυρά και δεν θα επιτρέψουν να μετατραπούν σε καύσιμη ύλη, που θα τροφοδοτήσει αυτήν την πυρά. Και η δραχμή, το παλαιό οθνείο νόμισμα, θα ήταν μία λύση, όσο και αν φρικιά μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη ο μικρόνους κ. Ψαριανός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ευρώ, των κοινωνικά κομφουζιονιστικών και οικονομικά χαοτικών ευρωσυνθηκών, που υπερασπίζεται ο "μοδάτος" κ. Γρηγόρης, οδεύει στον τάφο του, όσο και αν αυτή η εξέλιξη δεν αρέσει στον όψιμο μεταναζιστή βουλευτή και "εραστή" του στυγερού εκπρόσωπου της ευρωμπατιροτραπεζοκρατίας - περί του κ. Λουκά Παπαδήμου ο λόγος. Και φυσικά, ουδείς λόγος υπάρχει για να λυπηθούμε για τον θάνατο αυτού του ευρώ, το οποίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από την τραγική πρακτική αποτυχία μιας χρήσιμης, αναγκαίας, καλής και ορθής ιδέας. Της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία δεν θα πεθάνει μαζί με αυτό το ευρώ των διαλυτικά καταστροφικών ευρωσυνθηκών.

  Ο κ. Ψαριανός, η παρηκμασμένη παρέα του και οι υπηρετούντες τα συμφέροντά τους Έλληνες και Ευρωπαίοι μπατιροτραπεζίτες, καθώς και οι πολιτικοί lacees αυτών των μπατιροτραπεζιτών, μπορούν να λυπηθούν, όσο επιθυμούν, για τον θάνατο του ευρώ τους, το οποίο έκοψαν και έραψαν, αποκλειστικά, στα δικά τους μέτρα. Ο υπόλοιπος ελληνικός και ευρωπαϊκός πληθυσμός ουδένα πραγματικό λόγο έχει για να λυπηθεί. Και φυσικά, ουδόλως, λυπηθεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "με το απειροελάχιστο ψήγμα μυαλού που του έχει απομείνει": τσσ..τσσ.. τσσ... Τάσσο! Το έχεις μετρήσει προσωπικά; Και με τι εργαλείο; Το σκουριασμένο σου αριστερόμετρο;
  Πρόσεχε, θα ...κοπείς. Αυτά τα εργαλεία είναι μολυσμένα (κι ο Μπέρια από την χρήση τους ..."αρρώστησε" θανάσιμα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε σένα Θωμά δεν απαντώ. Δικαιούσαι να λες ότι θες σε αυτό το μπλογκ (λόγω παλαιότητας).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Ψαριανός ανήκει σ'εκείνη τη σιχαμένη πάστα ανθρώπων που είναι πάντα έτοιμοι να "πουλήσουν" και να "πουληθούν" σε κάθε εξουσία για 30 αργύρια.

  Πιό πολύ,στην τελική, θα σεβαστώ έναν γνήσιο εκπρόσωπο ή πολιτικό του ταξικού εχθρού,παρά έναν πουλημένο πού παρακαλά να τον κάνουν δεκανίκι του συστήματος.

  Για την εως τώρα πορεία του,τού ταιριάζει το τραγούδι του Σαββόπουλου "Άγγελος Εξάγγελος"

  http://www.youtube.com
  /watch?v=P0VD_BUXH88

  Την τελική του κατάληξη την περιγράφει μια χαρά ο Ξυλούρης:

  http://www.youtube.com/watch?v=nliOB4U0UyU

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν νομίζω ότι ο κ. Ψαριανός είναι πουλημένος. Τα πράγματα, όσον αφορά αυτόν τον ακραίο (και χυδαίο) μεταναζιστή βουλευτή της παρακμιακής (ψευδο)ανανεωτικής αριστεράς, είναι πολύ περισσότερο πεζά και απλά. Και εξηγούμαι :

  Ο κ. Ψαριανός είναι ενσωματωμένος - και όχι πουλημένος - στην κυρίαρχη ολιγαρχία του βλακώδους και έντρομου (από τις καταιγιστικές εξελίξεις και τις απίθανα θηριώδεις αποτυχίες στρατηγικής) του "ευρωπαϊστικού"/κοσμοπολίτικου τμήματος της ελληνικής πολιτικοοικονομικής ελίτ, το οποίο καταβαράθρωσε την ελληνική οικονομία και κοινωνία, με την καταστροφική επιλογή της ένταξης της Ελλάδας στην χαοτικά θεσμική ευρωζώνη και ενώ η χώρα δεν πληρούσε ούτε ένα κριτήριο για να εισέλθει σε αυτήν.

  Αυτήν την ενσωμάτωση και την αυξανόμενη δογματοποίηση του ολέθριου στρατηγικού αυτού σφάλματος, που συνοδεύεται από μια ανάλογη και δεδομένη, σε αυτές τις περιπτώσεις, ιδεολογικοπολιτική τύφλωση, εκφράζει ο κ. Ψαριανός και οι συντηρητικοποιημένοι νεοφιλελευθερίζοντες κληρονόμοι του παλαιού και τεθνεώτος ευρωκομμουνιστικού ρεύματος της ελληνικής (και της ευρωπαϊκής) αριστεράς.

  Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωσή τους έχουμε να κάνουμε με την περίπου απόλυτη κυριαρχία του αποπροσανατολιστικού φαινόμενου vertigo, ή στην επικράτηση μιας κατάστασης dejavu, στο οποίο ή στην οποία έχουν περιπέσει, ακριβώς επειδή βρίσκονται σε μπροστά σε μια αφόρητα πιεστική πραγματικότητα, η οποία έχει δραστικά και με ιλιγγιώδεις ταχύτητες ανατρέψει όλα τα δεδομένα και τις στερεοτυπικές συμπεριφορές, που στήριζαν όλες τις θεμελειακές τους πεποιθήσεις, οι οποίες συγκεφαλαιώνονταν, γύρω από το ζήτημα - taboo αυτής της ομάδας των ανθρώπων, οι οποίοι γαλουχήθηκαν με την ιδεοληψία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η οποία ως ιδέα και ως πράξη, αντιμετωπίζεται, ως ζήτημα υπεράνω κριτικής και ως ινδική ιερή αγελάδα, αφού πάνω σε αυτήν οικοδόμησαν την κυρίαρχη - έως πρόσφατα - πεποίθηση της ιστορικής ιδεολογικής τους δικαίωσης απέναντι στην σταλινική αριστερά. Μια πεποίθηση, η οποία ήταν ένα βάλσαμο για την πικρή (και κατ' αυτούς, άδικη) ιστορική τους ήττα στο πεδίο της πραγματικής ιστορικής εξέλιξης, έτσι όπως αυτή η εξέλιξη έλαβε χώρα, μετά την μεταπολίτευση και κυρίως, μετά την κατάρρευση της "Ε.Σ.Σ.Δ." και του "υπαρκτού".

  Αυτά τα ιδεολογικά στερεότυπα και αυτές τις εγκαθιδρυμένες ιδεοληπτικές πεποιθήσεις ήλθε να κατακρημνίσει η παρούσα και συνάμα θυελλωδώς εξελισσόμενη αποδομητική κρίση της ευρωζώνης, αυτού του πρακτικού αντικρύσματος του ιδεολογικού εποικοδομήματος και της δομής των ψευδοανανεωτικών (και εν τοις πράγμασι, νεοσυντηρητικών) απομειναριών του καταρρεύσαντος ευρωκομμουνισμού.

  Αυτή την συναισθηματικά και ιδεολογικοπολιτικά αποδομητική κατάσταση ζει ο κ. Ψαριανός και η παρακμιακή συντηρητική του παρέα (η οποία δεν περιλαμβάνει μόνον αυτόν, αφού μπορεί κάποιος να διαβάσει όσα, εσχάτως, γράφει ο κ. Γιώργος Προκοπάκη στο μπλογκ "Μη μαδάς τη μαργαρίτα" και να χαμογελάσει μελαγχολικά, με την εναγώνια - και συνάμα κωμική - προσπάθειά του να δει φως από την διαδικασία του ελληνικού PSI, τα discount rates των νέων ελληνικών ομολόγων και τις "προσπάθειες" του νέου δημίου του ελληνικού πληθυσμού - περί του κ. Παπαδήμου ο λόγος. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο αγαπητός κ. Προκοπάκης, ιδεοληπτικά τυφλωμένος, ως "ευρωπαϊστής", που είναι πιάνεται από τα μαλλιά του, όπως ο πνιγμένος και αδυνατεί, ή καμώνεται πως αδυνατεί, να δει ότι ακόμα και η "καλύτερη" λύση στο ελληνικό PSI - δηλαδή ένα κούρεμα της τάξης του 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους προς τους "ιδιώτες" -, θα οδηγήσει την χώρα στην διάλυση, όσο δεν διαγράφεται το σύνολο - σχεδόν - του τοκογλυφικού χρέους του ελληνικού κράτους. Δεν πειράζει. Σιγά - σιγά, θα το δει. Και θα το ζήσει. Και αυτός και ο κ. Ψαριανός και η παρέα τους...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είδα τον Ψαριανό στην εκπομπή του Θεοδωράκη. Δεν συμφωνώ με όλα όσα είπε, αλλά γενικώς μια χαρά μου φάνηκε. Τώρα γιατί δέχεται από κάποιους τέτοιο καταιγισμό ύβρεων (πήρε η μπάλα και το Σταύρο Θεοδωράκη), ε, για αυτό καλύτερα να διερωτηθούν οι υβρίζοντες μήπως τυχόν έχουν καβαλήσει για τα καλά το καλάμι τους.
  Εγώ μάλλον αγαθιάρης είμαι ως φαίνεται. Για μένα μια χαρά είναι ο Ψαριανός. Ο δε Θεοδωράκης είναι μια σπάνια θετική παρουσία στα ΜΜΕ αυτής της χώρας. Τώρα, γιατί τρώνε τέτοιες κατραπακιές από τους πολύνοες και μη μεταναζιστές σχολιαστές, ως αγαθιάρης, απλώς δεν το κατάλαβα.
  Γρηγόρης Ροπάτος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ίσως να είσαι αγαθιάρης, όπως λες, αγαπητέ φίλε. Μπορεί, όμως και να μην είσαι.

  Πιο πιθανό μου φαίνεται να είσαι καλοπροαίρετος και εύπιστος, έναντι των ανθρώπων (ή, τουλάχιστον, έναντι της εικόνας, που αυτοί διαχέουν στους άλλους, για τον εαυτό τους - όπως ο κυρ-Ψαριανός, "καλή ώρα". Τι "καλή", δηλαδή. Μαύρη και άραχνη είναι, αλλά, τέλος πάντων...)

  Πάντως, είτε συμβαίνει το ένα, είτε το άλλο, οι εξελίξεις θα είναι τόσο ραγδαίες και καταιγιστικές, όσον αφορά την πορεία του τόπου και του πληθυσμού, που τον κατοικεί, προς την εξαθλίωση και την πείνα και θα λάβουν τέτοιες διαστάσεις, που δεν θα αφήσουν, σε κανέναν από όλους εμάς, το παραμικρό περιθώριο να μην καταλάβουμε (ή να καμωνόμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε), περί τίνος πρόκειται.

  Ως εκ τούτου, εκ των πραγμάτων και υπό την αφόρητη πίεση των εξελίξεων, που, ήδη, έχουν φθάσει και εκτυλίσονται, οι πάντες θα καταλάβουν, πολύ καλά, το που πάει η κατάσταση και το τι υπερασπίζονται οι κ. κ. Γρηγόρης Ψαριανός, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Προκοπάκης και η απίθανα παρηκμασμένη παρέα τους...

  Εγώ πάντως, σε ό,τι με αφορά, "Dixi et salvavi animam meam", για να θυμηθώ και μια σπάνια ευαγγελική αναφορά του αείμνηστου Karl Marx. Ή, επί το ελληνικότερον : "Μίλησα και έσωσα την ψυχή μου". Ή, ακόμα καλύτερα και ορθότερα : "Είπα και ελάλησα και αμαρτίαν, ουκ έχω"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εν ολιγοις αφου μας λεει οτι η συμμετοχη της ακροδεξιας ειναι κακη αλλα τι να κανουν οι ερημοι οι ΠΑΣΟΚοι αφου με την ΝΔ μαζι ισα που περναγαν τους230-240 βουλευτες και ετσι...(τι διαολο ουτε μαθηματικα δεν ξερει ο Ψαρι) μετα καταληγει οτι αυτοι οι διεφθαρμενοι, ξοφλημενοι πολιτικοι που ευθυνονται για το καταντημα της χωρας αποτελουν χρησιμο υλικο για συνεργασια....W-T-F-??
  Jesus Christ,Holy smoke...κατι περιεργο εχει καπνισει παλι ο Ψαρι...

  Ρε συ Ψ, ειναι καλοι Η' δεν ειναι οι ΠΑΣΟΚοι? Ειναι Η δεν ειναι ακροδεξιοι οι τζαφερηδες? Η ΝΔ τι ειναι? Δειξε μια συνεπεια ρε γμτ λογου(ασε τις πραξεις) τουλαχιστον μεσα στην ιδια συνεντευξη-δεν εχω απαιτησεις σε βαθος χρονου γιατι δεν μας εχει συνηθησει

  Το ερωτημα το δικο μου ειναι, Θα συνεχισει πολυ να εκθετει τον κοσμο της ΔΗΜ.ΑΡ, τις παραδοσεις τις αντιδεξιες του αριστερου κοσμου? Θα συνεχισει πολυ να ανεχετε την ακατασχετη μπουρδολογια του οι Κουβελης,Λεβεντης και ολοι αυτοι που ειχαν επιδειξει ενα ηθος και μια συνεπεια μεχρι σημερα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU

Σχόλια