Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο άγγελος στις λεπτομέρειες: Τι παρέχει στη χώρα η δανειακή σύμβαση με στοιχεία και αριθμούς


η Αριστερά ενωμένη επενδύει (;) κατά της δανειακής σύμβασης*

του Γιώργου Προκοπάκη*
Μόλις αποκτήσαμε[1] κυβέρνηση με πρωθυπουργό ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής, και με βασική εντολή να φέρει εις πέρας τα της δανειακής σύμβασης, όπως αυτή προκύπτει από τις αποφάσεις της 27/10. Ακούσαμε πολλά: «αναπόφευκτη» και «αναγκαίο κακό» από όσους ακόμη εισπράττουν μερίσματα από την ανέξοδη και αδιέξοδη αντιμνημονιακή επένδυση ενάμισι χρόνου, μέχρι την απολύτως ανεύθυνη καταγγελία του «αναγκαστικού περαιτέρω δανεισμού» της χώρας. Κανείς δεν έχει μιλήσει για τα οικονομικά μεγέθη της ίδιας της δανειακής σύμβασης. Ας δούμε εμείς τον άγγελο (αλλά και τον διάβολο) στις λεπτομέρειες.
Σε γενικές γραμμές, η απόφαση της 27/10 αφορά δύο παρεμβάσεις: 
(α) μια «στιγμιαία», που αποσκοπεί στη μείωση του ονομαστικού χρέους (το κούρεμα των ιδιωτών ομολογιούχων) και 
(β) μια «μακροχρόνια», με την παροχή δανείου συνολικού ύψους 168 δισ. ευρώ (38 δισ. το υπόλοιπο του αρχικού Μνημονίου και 130 δισ. νέου δανεισμού). Η τελευταία είναι το αντικείμενο της δανειακής σύμβασης.
Δεν είναι γνωστές οι ακριβείς λεπτομέρειες, πλην όμως από τις πρώτες μέρες η ΕΕ έκανε σαφές ότι θα ακολουθηθεί η φιλοσοφία της απόφασης της 21/7, έχουν δε φροντίσει να διαρρεύσουν σχετικοί αριθμοί. 
Γι' αυτούς που το ξεχνούν, να θυμίσω ότι η απόφαση της 21/7 προέβλεπε δανεισμό, μέρος του οποίου θα κάλυπτε νέα ελλείμματα (38,5 δισ.) και θα διευθετούσε όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος (37,5 δισ.). Αντίστοιχη φιλοσοφία ακολουθεί η νέα δανειακή σύμβαση. 

Ας δούμε πώς προβλέπεται η κατανομή του δανεισμού των 168 δισ. ευρώ:
  • Ποσόν 30 δισ. προορίζεται για την κάλυψη των εγγυήσεων που θα συνοδεύουν τα νέα ελληνικά ομόλογα μετά το κούρεμα των δανειστών. Η παροχή εγγυήσεων ισοδυναμεί με επαναγορά χρέους, είτε αμέσως είτε σε βάθος χρόνου (ανάλογα με τη μορφή των εγγυήσεων ή του τρόπου «γλύκανσης» της ανταλλαγής ομολόγων). Παραμένει βεβαίως η υποχρέωση εξυπηρέτησης των τόκων του δανείου.
  • Ποσόν 30 δισ. προορίζεται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Πρόκειται για «προσωρινό» δάνειο δύο ή τριών ετών, δεδομένης της υποχρέωσης επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών εντός διετίας. Ανάλογα με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης, το Δημόσιο μπορεί να καταγράψει και υπεραξίες, όπως έγινε στις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της 27/10 προβλέπει μέρος των εσόδων από την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών να συμπληρώσει τον λογαριασμό αποκρατικοποιήσεων για τη μείωση του χρέους.
  • Ποσόν 14-15 δισ. προορίζεται για τη μετατροπή σε μακροπρόθεσμο του βραχυχρόνιου δανεισμού (έντοκα γραμμάτια 13 και 26 εβδομάδων). Πρόκειται για αντικατάσταση δανεισμού με καλύτερους όρους που δεν αυξάνει το συνολικό ελληνικό χρέος - ούτε προσωρινά. Δεδομένου ότι, από εξαμήνου τουλάχιστον, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανείων έχει προσφερθεί από ελληνικές τράπεζες, ο διακανονισμός αυτός θα έχει θετικό αντίκτυπο είτε στην τραπεζική ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια είτε στο ύψος των εγγυήσεων που έχουν παρασχεθεί στην ΕΚΤ.
  • Ποσόν 14-15 δισ. προορίζεται για την αύξηση των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου. Δεν πρόκειται για καθαρό δανεισμό. Το χαμηλό επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων εξασφαλίζει και την εξυπηρέτηση του δανείου με στοιχειωδώς ορθολογική διαχείριση διαθεσίμων.
  • Ποσόν 7 δισ. προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Αφορά την παρακράτηση των επιστροφών ΦΠΑ, τους απλήρωτους προμηθευτές και εργολάβους - ό,τι με ευθύνη του κακοπληρωτή Δημοσίου έχει στραγγίσει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας από την αγορά. 
  • Ποσόν 8 δισ. προορίζεται για την τακτοποίηση όλων των παλαιών εκκρεμοτήτων του ευρύτερου Δημοσίου (κυρίως οφειλές ΟΤΑ και νοσοκομείων). 
Δηλαδή, εκτός του ότι το ελληνικό Δημόσιο «αποδίδεται με καθαρά λογιστικά βιβλία» στο τέλος του προγράμματος στήριξης, παρέχεται άμεση ένεση ρευστότητας στην αγορά (εκατοντάδες ή και χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις), ύψους αντίστοιχου του συνόλου του ΕΣΠΑ, η οποία μάλιστα διαχέεται σε ευρύτατους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Μέτρο εξόφθαλμα ανασχετικό της ύφεσης και πολύ πιο άμεσα αποτελεσματικό από οποιαδήποτε αναπτυξιακή βοήθεια (κι αυτή καλοδεχούμενη βέβαια).
  • Μένουν 60-65 δισ. ευρώ από το κολοσσιαίο δάνειο. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη μη κάλυψη του 100% της εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (αναχρηματοδότηση χρέους) και στην κάλυψη ελλειμμάτων μέχρι το τέλος του προγράμματος στήριξης (πρακτικώς, μόνο τόκοι).
Όπως βλέπουμε, κρύβονται πολλοί άγγελοι στις λεπτομέρειες
Η δανειακή σύμβαση, υπό όρους (μορφή εγγυήσεων, επιτυχία του προγράμματος επανακεφαλαιοποίησης - επανιδιωτικοποίησης τραπεζών, έκταση συμμετοχής στο PSI) μπορεί να καταλήξει σε ισόποση μείωση του τέρατος του ελληνικού χρέους επιπλέον της μείωσης από το άμεσο κούρεμα των δανειστών - σε βάθος χρόνου βέβαια. 
Ο κρυμμένος διάβολος όμως απαιτεί μηδενισμό των πρωτογενών ελλειμμάτων και δημιουργία πλεονασμάτων. 
Είναι στο χέρι των ελληνικών κυβερνήσεων της επόμενης τριετίας να βγει η Ελλάδα από την κρίση με θετικές προοπτικές.
Τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτικό είναι, όπως βολικά διατείνονται οι πολιτικές δυνάμεις. Ο κ. Παπαδήμος έχει δυνατότητα και κύρος να φέρει το έργο εις πέρας. Χρειάζεται η υπόλοιπη κυβέρνηση να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του. Και να τον στηρίξουν τα κόμματα που δεν επενδύουν στη χρεοκοπία.

*Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών 
*πηγή άρθρου: ΤΑ ΝΕΑ, 14/11/11
[1] Το άρθρο γράφτηκε πριν -μόλις- δυο βδομάδες
*Σκίτσα Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου (από ΤΟ ΒΗΜΑ)

11 σχόλια:

  1. Όπως βλέπω ο αγαπητός κ. Προκοπάκης αρνείται, πεισματικά, να βάλει μυαλό. Εμμένει στις ιδεοληψίες του για την ευρωζώνη.

    Τώρα θυμήθηκε και τα ... πρωτογενή πλεονάσματα, που πρέπει να επιτευχθούν, προφανώς, αναλώμασι του ελληνικού πληθυσμού και με την υπαγωγή του σε ένα καθεστώς πεονίας, πείνας και εξαθλίωσης!

    (Όταν, το 2013 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη, δηλαδή κοντά στα 390 με 400 δισ. € - αν όλα "πάνε καλά", κατά πως θέλει να λέει ότι πιστεύει ο ίδιος και όπως ελπίζει, μέσα στην απελπισία του, το έντρομο και ανόητο ψευδοευρωπαϊστικό/κοσμοπολιτικό και μειωμένου πατριωτισμού τμήμα της ελληνικής πολιτικοοικονομικής και πνευματικής ελίτ του τόπου, που έθαψε την χώρα και τον πληθυσμό της, με την ένταξη τους στην κομφουζιονιστική θεσμικά και ήδη αποδομούμενη ευρωζώνη - και όταν θα έχει αφανισθεί μέγα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή οι νέοι από την μετανάστευση και ο γηγρασμένος πληθυσμός από τον θάνατο, τότε, ίσως, να βάλει μυαλό και να καταλάβει ότι η κατάσταση δεν σώζεται, εντός ατής της ευρωζώνης των χαοτικών και καταστροφικών ευρωσυνθηκών από το Μάαστριχτ, μέχρι την Λισαβώνα. Αν και η επίδειξη μιας τέτοιας πνευματικής και νοητικής ευελιξίας δεν είναι εύκολη από αριστερούς νεοσυντηρητικούς ιδεαλιστές, σαν τον κ. Προκοπάκη, δεδομένων των εγελιανής δομής ιδεοληψιών τους).

    Και για να μην μακρυγορώ, αγαπητέ κύριε Γεώργιε, ας επαναλάβω εδώ, αυτό που έχω ξαναγράψει (δείτε τα σχόλιά μου http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2011/11/blog-post_8165.html?showComment=1322430611389#c7340213807343775879 και http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2011/11/blog-post_8165.html?showComment=1322431558860#c7807840980825880827 και http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2011/11/blog-post_8165.html?showComment=1322598049795#c68738547921032343 και http://aristeristrouthokamilos.blogspot.com/2011/11/blog-post_8165.html?showComment=1322598098570#c787125133027409436 ) :

    Από το 1996 και μετά, τα κάνατε μαντάρα και οδηγήσατε το σαπιοκάραβο της χώρας μας στα βράχια.

    Τώρα, αντί για στήριξή του στην επιφάνεια, φωνάξατε τους "μάστορες" των δανειστών και το πάτε για φούντο.

    Και όπως σου έχω ξαναπεί, το αποτέλεσμα θα είναι δραματικό και πλήρως αποκαλυπτικό για όλους :

    Θα δρέψετε τους ανέμους που έχετε σπείρει. Και θα υποστείτε τα επίχειρα της παταγώδους αποτυχίας σας...


    Μς φιλικούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μόλις αποκτήσαμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό ευρύτατης κοινωνικής αποδοχής....."αλλά χωρίς εκλογες.Πως είναι ευρύτατης αποδοχής αυτή η κυβερνηση;Και μη μου πεις για το γελοίο 70%,το οποίο ας τολμήσουν να ξανακάνουν δημοσκόπηση κατά το τελος Φλεβάρη.Πως νομιμοποιείται μια δοτή κυβέρνηση να κάνεικατι; Οτιδήποτε! είτε για καλό,είτε για κακό;
    Οσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα...να δω τι θα τα κάνω του χρόνου που θα βγω σε εφεδρεία.

    Θωμάς Σανιτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την ανοχή σας στις διαφορετικές απόψεις μου..
    Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς TassosAnastassopoulos

    Κατ' αρχάς δεν μπορώ να διαφωνήσω στις γενικές αρχές και ευχές που εκφράζετε στο σχόλιο σας.

    Θα ήταν όμως χρήσιμο για όσους απο εμάς δεν είμαστε ειδικοί,να διαβάζαμε μια λεπτομερή κατάρριψη εκ μέρους σας, σημείο προς σημείο, των επιχειρημάτων του κ. Προκοπάκη, τα οποία φαίνονται εκ πρώτης όψεως πολύ πειστικά και εμένα προσωπικά με αφοπλίζουν.

    Επι πλέον, θα ήταν ακόμα πιο χρήσιμο, εάν με διαφωτίζατε σχετικά με το τι θάπρεπε να γίνει απο δώ και πέρα (εκτός μνημονίου και λοιπών συνθηκών) για να ξαναβρεί η χώρα τον δρόμο της και να μην χάσει ο ελληνικός λαός το βιωτικό του επίπεδο.

    Εάν υπάρχει αυτό το σχέδιο, που περιολαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες και υποστηρίζεται απο συγκεκριμένους αριθμούς, πιστεύω ότι θα αποτελούσε μια καλή βάση για συζήτηση, γιατί μέχρι τώρα ακούμε μόνο εθνικοπατριωτικές κορώνες, χωρίς καμμιά σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να σπασει η αντιπαλοτητα μεταξυ "ευρικων" και "δραχμικων", αναρτω το παρον αποσπασμα απο το ατελές σχέδιο διηγήματος (μελλοντολογικό αφήγημα;), που το εγραψα τον Μαιο του 2010 χωρίς χαρακτήρες προς το παρόν: πρόκειται για συνδιασμό ηλεκτρονικού collage (λόγω της τρομακτικής εξάπλωσης των λογοτεχνικών και άλλων πληροφοριών στο διαδίκτυο) που περιλαμβάνει πολύ καλά επεξεργασμένα οικονομικά άρθρα από το ελληνικό διαδίκτυο, αποσπάσματα από την Wikipedia και -κυρίως- πολύ, μα πολύ, προσωπική σατιρική “fiction” για το ότι έχει συμβεί και θα συμβεί στην χώρα μας την επόμενη 5ετία, καθώς και μια συνοπτική ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας.Αν θα γελάσετε, εστω και πικρά τότε (με ευρω η με δραχμη η οτι αλλο προκυψει) θα έχω πετύχει τον στόχο μου.

    Αφωτίστου Φιλέλληνος, ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    1H ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΙEIN 11 ΙΟΥΛ 2010
    2H ΑΝΑΡΤΗΣΗ 11 Ιουνίου 2011 στην αριστερή στρουθοκάμηλο.


    ΠΩΣ (ΔΕΝ) ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΑΣ;)
    Ι. Δεκέμβρης 2012
    Όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ληφθεί.
    Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν διαδοχικά τον 14ο και 13ο μισθό, ενώ μειώθηκαν τελικά κατά 3×7=21% όλοι οι μισθοί πάνω από τα 1200 ευρώ, αυτήν την τριετία.
    Υπήρχαν σκέψεις για κατάργηση και του 12ου μισθού (γιατί να πληρώνονται ενώ ήταν σε άδεια ;) με το επιπρόσθετο επιχείρημα ότι οι περισσότεροι όντως ήταν σε άδεια σχεδόν ενιαυσίως (αφήστε δε το γεγονός ότι οι πιο δραστήριοι είχαν και μια επιχείρηση στο όνομα της γηραιάς μητέρας τους, της νοικοκυράς γυναίκας τους ή του 18χρονου παιδιού τους).
    Όμως τα πενταετή και δεκαετή ομολογιακά δάνεια που έληγαν σε τακτά χρονικά διαστήματα και τα υψηλά ποσά για τόκους ανάγκασαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλο και πιο σκληρά μέτρα.
    Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. (μείωση του ΑΕΠ κατά 1.5 , 4.0 και 6.7 % τα έτη 2010, 2011 και 2012). Είχαμε πάρει διαζύγιο με την ανάπτυξη.
    Χιλιάδες μικρομεσαίοι έκλειναν αναγκαστικά τις επιχειρήσεις τους για να μην οδηγηθούν στην φυλακή, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας περί προσωποκράτησης λόγω χρεών. Μερικοί διατήρησαν μυστικά μόνον το τμήμα της επιχείρησης που απευθυνόταν στην μαύρη οικονομία. Πολλοί βαλκάνιοι οικονομικοί μετανάστες επέστρεψαν στις εστίες τους, ενώ παρέμειναν οι περισσότεροι Ασιάτες και Αφρικανοί, αφού η ύπαρξή τους σε συνδυασμό με τον φόβο που καλλιεργείτο συστηματικά στον καταταλαιπωρημένο λαό, απέδιδε στις διωκτικές αρχές τουλάχιστον τον μειωμένο μισθό τους και τα επιδόματα επικινδυνότητας.
    Η ανεργία είχε κορυφωθεί σε επίπεδο ρεκόρ (17%). Παππούδες και γιαγιάδες άρχισαν να εξαντλούν το εφ’ άπαξ τους και τις αποταμιεύσεις τους για να σώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους από την ανέχεια.
    Οι κλοπές , διαρρήξεις και ληστείες είχαν αυξηθεί δραματικά. Τα όργανα της τάξης λόγω της ανέχειας τους έκαναν διπλή δουλειά. Όταν π.χ. έπιαναν κάποιο διαρρήκτη υπεξαιρούσαν τα περισσότερα κλοπιμαία που τα προωθούσαν στην μαύρη αγορά, ενώ άφηναν και μερικά ως πειστήρια του εγκλήματος. Συνήθειες της παλιάς χωροφυλακής και αστυνομίας του ‘ 50 και του ΄60 έκαναν ξανά την εμφάνισή τους:
    δωρεάν κρέας οι της αγορανομίας, απλήρωτο έρωτα οι των ηθών …
    Οι σύγχρονες συμμορίες κυκλοφορούσαν με θωρακισμένες Mercedes και Hummer που είχαν κατασχεθεί από μεσαιο-λαμόγια και είχαν δημοπρατηθεί από τράπεζες και τον ΟΔΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετές άνεργες και φοιτήτριες από την επαρχία αναγκάσθηκαν να κάνουν αρχικά περιστασιακά και στη συνέχεια μόνιμα το … αρχαιότερο επάγγελμα. Ο σύλλογος εκδιδομένων γυναικών διοργάνωνε συχνά πορείες διαμαρτυρίας γιατί η ανεπίσημη (μαύρη) πορνεία αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία (ασθένειες ξεπερασμένες όπως ωχρά σπειροχαίτη, ηπατίτιδα κ.λ.π. άρχισαν να επανέρχονται) όσο και να κλείσουν και τα τελευταία “σπίτια”. Πολλές αλλοδαπές πόρνες αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν στις βορειότερες και ισχυρότερες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ακολούθησαν και τα άνεργα αρσενικά, τα οποία ειδικεύθηκαν ως συνοδοί καλοδιατηρημένων κυριών μεγάλης ηλικίας ημεδαπών αλλά κυρίως αλλοδαπών. Επειδή οι τιμές και σ’ αυτό το επάγγελμα ακολουθούν τους νόμους προσφοράς και ζήτησης, οι πιο τσιγκούνες της βόρειας Ευρώπης, οι Γερμανίδες, προτιμούσαν την out of season εξυπηρέτηση, δηλ. Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο , Οκτώβριο , όπου οι τιμές του όλου πακέτου (εισιτήρια, ξενοδοχείο και συνοδός) και η θερμοκρασία ήταν πολύ ικανοποιητικές.
    Για ν’ αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα της χώρας έπρεπε να αποκτήσουμε ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας της τάξης του 8% , να γίνουμε από κακομαθημένος κεραμιδόγατος η τίγρης της ΝΑ Ευρώπης, αλλά πως θα βρίσκαμε κεφάλαια ;
    Οι πιθανές πηγές ήταν :
    α. κεφάλαια Ελλήνων
    β. κεφάλαια εξωτερικού
    Η κυβέρνηση παρακάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές αλλά …το πλείστον εκώφευσεν.
    Οι παρακλήσεις της κυβέρνησης και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων δεν έπιασαν τόπο, εκτός από ολιγάριθμες εξαιρέσεις Ελληνο-αμερικάνων πρώτης γενιάς, μεγάλης ηλικίας, που ήθελαν να επιστρέψουν στην γενέθλια γη και - με την απλήρωτη διαφήμιση - να εκλεγούν, στη συνέχεια, στο ελληνικό κοινοβούλιο στο σώμα των βουλευτών αποδήμων Ελλήνων, για λόγους υστεροφημίας.
    Οι κάτοχοι κεφαλαίων ελληνικών συμφερόντων που είχαν αποκτηθεί μέσω της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία τα είχαν ήδη διασφαλίσει σε εξωχώριες εταιρείες , ξεπλένοντάς τα – όταν αυτό απαιτείτο- μέσω των διεθνών χρηματιστηρίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων μέσω ενός στρατού “ταλαντούχων και νεότατων εφοπλιστών-βιτρίνα “, αποκτώντας έτσι μεγάλη περιουσία σε ακίνητα και μετοχές, blue chips και -ως ολίγον πατριώτες- ολίγα ελληνικά κρατικά ομόλογα με επιτόκιο της τάξης του 6.5% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λόγω του νόμου της βουλευτικής ασυλίας είχαν παραγραφεί όλα τα κακουργήματα οικονομικής φύσης των πολιτικών. Κάποιες πατριωτικές “τρομοκρατικές” οργανώσεις με ονόματα όπως ”Οργάνωση Γιώργος Θαλάσσης” της πατριωτικής αναρχίας, η μυστική επαναστατική ομάδα ”Δικαιοσύνη του λαού” που αναβίωσε στην χώρα μας την ομάδα του Ρώσου Σεργκέι Γκενάντιεβιτς Νετσάγιεφ κ.λ.π., σχεδίαζαν με πολύ προσεκτικά βήματα απαγωγές παιδιών και προσφιλών συγγενών πολυδιαπλεκόμενων μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοπολιτικών (ιδιαίτερα πρώην υπουργών Εθνικής Αμύνης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, δηλ. αυτά με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς για έργα και προμήθειες) για λήψη λύτρων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε φορά.
    Με τον τρόπο αυτό , αφενός μεν τροφοδοτείτο ανωνύμως ο «Λογαριασμός Αλληλεγγύης για την Απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» στην Τράπεζα της Ελλάδος, με κωδικό 26132462 (στον οποίο, ω αφελείς αναγνώστες, … καλείστε να συνεισφέρετε από το υστέρημά σας) και αφετέρου χρηματοδοτούνταν στην περιφέρεια συνεταιρισμοί νέων φτωχών αγροτών (δηλ. οι περισσότεροι ήταν νέοι απόφοιτοι χαμηλόβαθμων ΑΕΙ και ΑΤΕΙ διαρκώς άνεργοι με το φραπόγαλα το πρωί στην καφετερία και στο bar-άκι -για ποτάκι- το βράδυ) που παρακολουθούσαν διαδοχικά, κατόπιν ενεργειών των τοπικών βουλευτών “σεμινάρια κατάρτισης” (αρκετά εκ των οποίων μαϊμού) το τέλος της δεκαετίας του ’90 και ως το 2005 και που με την πάροδο του χρόνου κληρονόμησαν αγροτική γη), συνεταιρισμοί γυναικών, οι βιολογικές καλλιέργειες, η πράσινη οικονομία…
    Παράλληλα, με την παραδοσιακή καλλιέργεια ινδικής καννάβεως (για την ποιότητα της οποίας ερίζουν διάφορες περιοχές της χώρας και -ω ναι- αγαπητοί αναγνώστες, αναγράφω ότι η άριστη είναι της περιοχής των Ζωνιανών και τα ευρύτερης περιοχής Ρεθύμνης έναντι της Καλαμάτας, της Ηλείας, των Τρικάλων κ.λ.π. γιατί ένας σύντεκνος με σημαδεύει με ένα ΑΚ-47 (κοινώς Kalashnikov), εμένα τον οπλισμένο με αρκετό σαρκασμό εραστή της τέχνης της ανάγνωσης και της γραφής) και ακολουθώντας το παράδειγμα των πρώην ανατολικών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, δημιουργήθηκε μια αξιόλογη καλλιέργεια παπαρούνας με σκοπό την παραγωγή μορφίνης, ηρωίνης και άλλων oπιοειδών, για την εγχώρια αγορά.

    Η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τις χώρες του κόλπου και - με αντάλλαγμα επενδύσεις 40 δις. Ευρώ- υπέγραψε συμφωνία μετανάστευσης αρχικά δέκα χιλιάδων νεαρών βαμμένων ξανθιών (δύο χιλιάδες απ’ αυτές με μπλε οφθαλμούς χωρίς έγχρωμους φακούς επαφής μετά από εξέταση Άραβα οφθαλμιάτρου) για να εργασθούν ως γραμματείς σε αραβικές επιχειρήσεις, με την προαίρεση (option) της επέκτασης της συμφωνίας την επόμενη πενταετία έως του συνολικού αριθμού των 50.000 ξανθιών και ξανθοκαστανών με αντίστοιχες επενδύσεις. Η συμφωνία αυτή ονομάσθηκε η μεταναστευτική “κάθοδος των μυρίων ξανθιών“ (κατά τα αρχαία πρότυπα). Ως νέο Ellis Island ορίσθηκε η νήσος Μύκονος, όπου οι γραμματείς εξετάζονταν από Άραβες ιατρούς και αυτές με τους μπλε οφθαλμούς από Άραβα οφθαλμίατρο, ενώ ελάμβαναν και αραβικά ψευδώνυμα όπως Azeeza (πολύτιμη), Faatina (σαγηνευτική) , Nada (γενναιόδωρη) κ.λ.π. από την σχετική κοινή υπηρεσία μετανάστευσης των χωρών του κόλπου που είχε εγκατασταθεί εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από ό,τι φαίνεται ο κ. Γιώργος Προκοπάκης έχει απωλέσει τις όποιες δημοκρατικές ευαισθησίες είχε (εάν είχε) στο παρελθόν.

    Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου περίεργο που αδιαφορεί για την νομιμοποίηση, με τις κλασσικές αστικοδημοκρατικές μεθόδους (βουλευτικές εκλογές, δημοψήφισμα), της παρούσας κυβέρνησης (όχι ότι μια τέτοια νομιμοποίηση θα άλλαζε, απαραίτητα, την φορά των πραγμάτων, αλλά, σίγουρα, θα μπορούσε να την απειλήσει).

    Επίσης, δεν είναι καθόλου περίεργο που απεχθάνεται τέτοιου είδους εξελίξεις, προτιμώντας την μακροημέρευση της κυβέρνησης του κ. Λουκά και προσανατολιζόμενος σε παλατιανά πραξικοπήματα (θυμίζοντας τον αλήστου μνήμης παλαιοκεντρώο πολιτικό Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα, τον επονομαζόμενο και "γαργάλατα"), όπως αυτό που τώρα ζούμε, με την επιβολή της παρούσας κυβέρνησης - Φρανκεστάϊν, από το δίδυμο των Μέρκελ και Σαρκοζύ.

    Έτσι ο κ. Προκοπάκης δεν μπορεί να κάνει τίποτε λιγότερο από αυτό που κάνει. Δηλαδή από την διαφήμιση της κυβέρνησης του κ. Λουκά, για την μακροημέρευση της οποίας αγωνιά, πασχίζει και μάχεται.

    Στην πραγματικότητα, μάχεται, για μια χαμένη υπόθεση, όπως, ακριβώς, και οι παλαιοσυντηρητικοί σοβιετικοί πραξικοπηματίες του Αυγούστου του 1991, οι οποίοι, βλέποντας την επερχόμενη κατάρρευση της "Ε. Σ. Σ. Δ.", προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να ανατρέψουν τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, για να την σώσουν. Το ίδιο, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, προσπαθεί να πράξει και ο κ. Προκοπάκης, όπως πράττουν και οι όμοιοί του νεοσυντηρητικοί της αριστεράς και της δεξιάς.

    Το έχω γράψει και αλλού. Το ευρώ και η ζώνη του μπορούν να έχουν την ευκαιρία επιβίωσής τους, δια του ριζικού μετασχηματισμού τους, σε μια ομοσπονδιακή κρατική ένωση αμερικανικού τύπου. Αλλιώς, θα έχουν την τύχη της αλήστου μνήμης "Ε. Σ. Σ. Δ.". (Δείτε στο μπλογκ μου και το θέμα : “Την τύχη της "Ε.Σ.Σ.Δ." επιφυλάσσουν οι γερμανικές ελίτ στην ευρωζώνη. Οι αιτίες των γερμανικών αρνήσεων για την έκδοση κοινών ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης και ο στραγγαλισμός των οικονομιών των ευρωπαϊκών κρατών” http://tassosanastassopoulos.blogspot.com/2010/12/german-no-to-eurobonds.html ).

    Παρά το γεγονός ότι οι παντός είδους νεοφιλελεύθεροι της δεξιάς και της αριστεράς - του κ. Προκοπάκη συμπεριλαμβανομένου - έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα, ως το τελευταίο προπύργιο της "Σοβιετικής Ένωσης" στην Ευρώπη (θυμάμαι τον αχαρακτήριστο καταστροφέα του τόπου τον Γιάννη Στουρνάρα, τον απίθανο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μας είπε ότι το έργο της κυβέρνησης του ΓΑΠ είναι η "αποσοβιετοποίηση του κράτους", τον Θανάση Παπανδρόπουλο, τον Γεώργιο Μπήτρο και πολλούς άλλους από τον μπαξέ της έμφοβης και παρακμιακής ελληνικής πολιτικοοικονομικής και πνευματικής ελίτ), στην πραγματικότητα το τελευταίο ευρωπαϊκό προπύργιο της αλήστου μνήμης "Ε. Σ. Σ. Δ." είναι η ευρωζώνη.

    Αυτό το εγκεφαλικό ιδεαλιστικό κατασκεύασμα των χαοτικών ευρωσυνθηκών, που πατάει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ευρρωμπατιροτραπεζοκρατίας και των πολιτικών υποτακτικών της, μπήκε σε μια αποδομητική κρίση, απειλώντας με καταστροφή τις οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στο ευρώ και την ζώνη του, όπως ήταν, άλλωστε, φυσικό και αναμενόμενο να συμβεί και όπως, εν τέλει συμβαίνει σε όλες τις εγκεφαλικές κατασκευές και στα εξωπραγματικά ιδεαλιστικά σχήματα, που δεν αντανακλώνται στις κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αυτό το στάδιο βρίσκεται τώρα η ευρωζώνη.

    Το αδηφάγο ευρώ (και η ευρωζώνη των Συνθηκών από το Μάαστριχτ, μέχρι την Λισαβώνα), το οποίο δεν αντιστοιχεί σε καμμία οικονομία, αφού δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ενιαία ευρωπαϊκή οικονομία, αφού δεν υπάρχει ενιαίο/ομοσπονδοποιημένο ευρωπαϊκό κράτος και αφού δεν υπάρχει μια ενιαία ευρωπαϊκή εθνική συνείδηση και αφού δεν υπάρχει μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, η οποία να ελέγχει την Ε.Κ.Τ. και την έκδοση του νομίσματος, άρχισε εδώ και δύο σχεδόν χρόνια να καταστρέφει, ανοικτά και απροσχημάτιστα (κάτι που έκανε και προηγουμένως, αλλά υπογείως και στο υπόφως), τις οικονομίες και τους λαούς των χωρών που το έχουν, ως κοινό νόμισμα, υπό το βάρος της αντιπληθωριστικής λογικής, που διέπει την κατασκευή του και την λειτουργία του ως νόμισμα.

    (Προφανώς, οι εμμονές της γερμανικής πολιτικοοικονομικής ελίτ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, αλλά δεν είναι σωστό να τα ρίχνουμε όλα στους Γερμανούς. Δεν πήραν μόνοι τους τις σχετικές αποφάσεις. Και εν πάση περιπτώσει, η ευρωζώνη, ως μη κρατικό σχήμα, που επιλέχθηκε να οικοδομηθεί, δεν μπορούσε να υπάρξει διαφορετικά, αφού η επιλογή για μια νομισματική χαλάρωση στην ευρωζώνη, ή για μια πληθωριστική νομισματική πολιτική, θέτει ζητήματα που ένα μη κρατικό σχήμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, αφού τα κράτη-μέλη αυτού του μη διεθνικού κρατικού σχήματος δεν έχουν ξεπεράσει τους εθνικισμούς τους και την υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους και δεν μπορούν να δεχθούν την ανακύκλωση πλεονασμάτων και την ευρύτατη αναδιανομή εισοδημάτων, που απαιτούνται από μια πολιτική η οποία θα στηρίζεται στην νομισματική χαλάρωση κα τον σκοπούμενο πληθωρισμό. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν αφορά μόνον τους Γερμανούς).

    Αυτή την επιβίωση της "Σοβιετικής Ένωσης" (στην παρούσα νεοφιλελεύθερη εκδοχή της) είναι που υπερασπίζεται ο κ. Προκοπάκης και η παρακμιακή παρέα των Ελλήνων"ανανεωτών" της αριστεράς (και της δεξιάς). Και γι' αυτό κόπτεται για την δανειακή σύμβαση, που έρχεται και η οποία θα αλυσοδέσει την ελληνική οικονομία, πηγαίνοντάς την για φούντο και η οποία θα οδηγήσει τον ελληνικό πληθυσμό στην πείνα, στην εξαθλίωση και στον θάνατο (και για το τελευταίο - τον θάνατο - κυριολεκτώ, αφού, κυρίως ο πληθυσμός των γερόντων αυτής της χώρας θα οδηγηθεί στον τάφο, όπως άλλωστε, έχει, ήδη, αρχίσει να συμβαίνει, μέσα από την πλήρη εγκατάλειψη, την ραγδαία φτωχοποίησή του - αφού είναι το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας - και την στέρηση των απαραίτητων ιατροφαρμακευτικών φροντίδων, που του επιφυλάσσει ο σοσιαλνεοφιλελεύθερος κ. Ανδρέας Λοβέρδος και η παρέα του κ. Λουκά).

    Οι (ανορθολογικές) δικαιολογήσεις, από πλευράς του κ. Προκοπάκη, για αυτή την ακραία υπεράσπιση ενός ιδεαλιστικού (και φυσικά βαθύτατα ανορθολογικού) κατασκευάσματος, όπως αυτό της ευρωζώνης, είναι πολλές και αναδύονται εναργώς, μέσα από τα κείμενά του, τα οποία παραπέμπουν σε ένα κράμα Ιγνάτιου Λογιόλα, Μαρτίνου Λούθηρου και Μιχαήλ Σουσλώφ, περιτυλιγμένο με μια φρασεολογία που ανάγεται στον Μίλτον Φρήντμαν.

    Το προσφερόμενο πακέτο σκέψης" από τον κ. Προκοπάκη, μπορεί να φαίνεται ως προϊόν του ορθού λόγου, αλλά είναι, βαθύτατα, ανορθολογικό, αφού υπερασπίζεται μια (βαθιά ανορθολογική) κατασκευή, για καθαρά ιδεολογικούς (ο όρος χρησιμοποιείται με την μαρξική του έννοια, αυτήν δηλαδή της ψευδούς συνειδήσεως) και όχι πραγματικούς/πραγματιστικούς, λόγους :

    Για την υπεράσπιση της χαοτικής και εξωπραγματικής ευρωζώνης, η οποία, ως Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αποδομείται και πνέει τα λοίσθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή η καταστροφική, για την ευρωζώνη, εξέλιξη, όσο και να την αρνείται ο κ. Προκοπάκης (ο "σύγχρονος" εραστής των πρωτογενών πλεονασμάτων, σαν τους επίσης "σύγχρονους" Άνταμ Σμίθ, Νταίηβιντ Ρικάρντο και Ζαν-Μπαπτίστ Σαί) έχει πάρει τον δρόμο της και θα ολοκληρωθεί, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στους νεοσυντηρητικούς της αριστεράς και της δεξιάς.

    Αυτή η εξέλιξη, όμως, δεν προδιαγράφει και το τέλος της ιδέας της ευρωπαϊκής ενότητας, η οποία ως ιδέα είναι και ορθή και χρήσιμη και αναγκαία.

    Κάθε άλλο...


    Υ.Γ. : Τα παραπάνω σχόλια τα έγραψα πριν διαβάσω τα σχόλια που ακολούθσαν εκείνα του κ. Σανιτόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΙΟΡΘΩΣΗ :

    Στο σχόλιό μου σήμερα, στις 11.37 από παραδρομή έγραψα :

    "αφού τα κράτη-μέλη αυτού του μη διεθνικού κρατικού σχήματος δεν έχουν ξεπεράσει τους εθνικισμούς τους και την υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους"...

    Το ορθόν είναι :

    "αφού τα κράτη-μέλη αυτού του διεθνικού μη κρατικού σχήματος δεν έχουν ξεπεράσει τους εθνικισμούς τους και την υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους"...

    Η ευρωζώνη είναι διεθνικό και μη κρατικό σχήμα και όχι μη διεθνικό κρατικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU