Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Να μπουν άμεσα στο στόχαστρο οι γκρίζες περιούσιες από διαφθορά και φοροδιαφυγή



Η δικαίωση μιας πρότασης "πολιτικού κόστους" από τους Οικολόγους Πράσινους. 
Ποιες πολιτικές δυνάμεις θα τους ακολουθήσουν;

Η πρόταση:
Πάταξη φοροδιαφυγής ή περιττός δανεισμός;PDFΕκτύπωσηE-mail
Ειδήσεις Δελτία Τύπου
Παρασκευή, 18 Νοέ. 2011, 10:52
Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Έκθεσης Ράιχενμπαχ για τη φοροδιαφυγή και τα σχετικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας έκανε την εξής δήλωση:
Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι, από τη συνενοχή του πολιτικού συστήματος με τη φοροδιαφυγή, χάνουμε κάθε χρόνο δημόσια έσοδα όσο η 6η δόση. Η τρόικα που στο μεσοπρόθεσμο προεξοφλούσε μόλις 0,5 δις ευρώ ετήσια έξοδα από την πηγή αυτή παραδέχεται τώρα ότι ρεαλιστικό είναι το 16πλάσιο. Αυτό που δε λέγεται είναι ότι αν τα έσοδα αυτά έμπαιναν στο δημόσιο ταμείο δε θα υπήρχαν πιέσεις με μέτρα σοκ και κανείς δανειστής σήμερα δε θα μπορούσε να μας εκβιάσει. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουμε κουραστεί να επιμένουμε σε απλές και πρακτικές προτάσεις για να μπουν άμεσα στο στόχαστρο οι γκρίζες περιούσιες από διαφθορά και φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής ούτε σε συμφέροντα που φέρνουν σε ομηρία όλη την κοινωνία, ούτε στο πολιτικό σύστημα που τους προστατεύει ούτε στην τρόικα που τους κάλυπτε μέχρι τώρα απαιτώντας ισοδύναμα μετρά σοκ επί δικαίων και αδίκων.
Η δικαίωση:
Δ. Σπινέλλης : Έτσι παίρνουν τις «μίζες» οι εφοριακοί
Έσοδα 13 δισ. ευρώ, ποσοστό 5%-6% επί του ΑΕΠ, χάνει κάθε χρόνο το κράτος από τη φοροδιαφυγή, που οργιάζει στη χώρα μας, κατατάσσοντάς την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ.

Συγκλονιστικά στοιχεία για το ύψος της φοροδιαφυγής που πνίγει τα έσοδα του προϋπολογισμού ήρθαν χθες το φως της δημοσιότητας, στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του «4-4-2» (ή 40%-40%-20%), που όπως είπε αποτελεί κοινό μυστικό για όσους γνωρίζουν το χώρο. Το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που κάνει στον φορολογούμενο ο ελεγκτής, το άλλο 40% είναι το ποσό που «τσεπώνει» ο ελεγκτής, και μόνο το 20% είναι το τελικό έσοδο που καταλήγει στα κρατικά ταμεία !
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι τόσο νυν όσο και μέχρι πρότινος στελέχη του υπ. Οικονομικών, παραδέχονται δημόσια το πόσο βαθιά διαβρωμένος είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επόμενη αναφορά Σπινέλλη. «Είναι επίσης γνωστό ότι όταν πρόκειται το κράτος να επιστρέψει αρκετά υψηλά ποσά φόρου στον φορολογούμενο, ένα 8% πηγαίνει κατευθείαν στη τσέπη του εφοριακού υπαλλήλου», συμπλήρωσε ο πρώην γ.γ. του ΚΕΠΥΟ, για να τον διορθώσει από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο νυν διευθυντής σχεδιασμού και ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 10% !

Τα έργα και οι πολιτικές παρεμβάσεις...


Και οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην εκδήλωση με τίτλο «Φοροδιαφυγή και Κοινωνική Δικαιοσύνη» την οποία διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ από κοινού με το ΙΟΒΕ, την Kantor και την Κίνηση Πολιτών, έχουν συνέχεια.
Ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τις κατά καιρούς πολιτικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη πάταξης της φοροδιαφυγής, φέρνοντας ως παράδειγμα δύο κρίσιμα έργα : Το ηλεκτρονικό σύστημα «Ήφαιστος» που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, και που ενώ κοστολογήθηκε 1 εκ. ευρώ, ανατέθηκε προς 15 εκ. ευρώ ! (Σημειωτέον ότι το έργο είχε ανατεθεί επί ΝΔ, με υφυπουργό Οικονομικών τον Αντώνη Μπέζα). Το δεύτερο έργο, αφορά το υπολογιστικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο διαγωνισμός για το οποίο ματαιώθηκε δύο φορές μέσα σε οκτώ χρόνια.

Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τελειωμό. Εκτός από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως είπε ο κ. Σπινέλλης, είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Και έκανε λόγο για φαινόμενα «περιχαράκωσης αρμοδιοτήτων» μέσα στο υπ. Οικονομικών, φέρνοντας ως παράδειγμα απόφαση που εκδόθηκε για συγκεκριμένο φορολογικό έλεγχο αλλά που ήταν κατά τέτοιο τρόπο διατυπωμένη, ώστε οι ελεγκτές της ομάδας δράσης να μη μπορούν να ελέγξουν τον φορολογούμενο για άλλες παραβάσεις, παρά μόνο για όσα περιέγραφε η απόφαση ! Ακόμη δηλαδή κι αν είχαν ενδείξεις για άλλα αδικήματα, π.χ. μη απόδοση ΦΠΑ, ήταν έτσι διατυπωμένο το κείμενο, ώστε να μην τους επιτρέπεται ο έλεγχος ! Παρουσίασε επίσης στοιχεία από την εποχή της θητείας του στη ΓΓΠΣ, με εφορίες που είχαν κλείσει λιγότερο από το 6% των υποθέσεων που τους είχαν ανατεθεί, και ΔΟΥ που χρειάζονται... 20 μήνες για να κλείσουν μια υπόθεση.

«Ίσως ο λόγος που ο κ. Σπινέλλης δεν βρίσκεται πια στη θέση του γ. γραμματέα του ΚΕΠΥΟ, να είναι επειδή ακριβώς συγκρούστηκε με τα βαθιά κατεστημένα του υπ. Οικονομικών», είπε από το πάνελ της ίδιας εκδήλωσης ο βουλευτής της ΝΔ. Κυριακός Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας από το ΣΔΟΕ, είπε ότι ο νόμος για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ψηφίστηκε το 1995 αλλά εφαρμόστηκε μόλις το... 2010, ότι το Κρανίδι είναι το Λιχτενστάιν της Ελλάδας αφού σε μια ΔΟΥ με 5 μόνο υπαλλήλους εδρεύουν... 178 offshore, καθώς επίσης πως το φορολογικό μας σύστημα ευνοεί τη φοροδιαφυγή διότι δεν είναι απλό, ούτε κατανοητό, εφαρμόσιμο και αποτελεσματικό.
Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το γιατί η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη «γκρίζα» οικονομία και στη φοροδιαφυγή ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η «γκρίζα» οικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 25%-28% του ΑΕΠ, έναντι 22%-26% της δεύτερης Ιταλίας, 15%-17% της Γερμανίας, και 7%-8% των ΗΠΑ. Σαν αποτέλεσμα η αναλογούσα φοροδιαφυγή ανέρχεται στο 5%-6% του ΑΕΠ και ισοδυναμεί με 13 δις. ευρώ. Εχει ενδιαφέρον, δε, ότι σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο κ. Μάνος Ματσαγγάνης επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το αποκρυπτόμενο εισόδημα ως ποσοστό επί του πραγματικού δηλωθέντος, είναι κατά μέσον όρο 10%, αλλά φτάνει στο 15% για το ένα δέκατο του πλουσιότερου τμήματος του πληθυσμού, και το 24% για το ένα εκατοστό των πιο πλούσιων φορολογουμένων. Έχει δε ενδιαφέρον ότι το εισόδημα που αποκρύπτεται ως ποσοστό επί του πραγματικού προέρχεται κατά 25% από ελεύθερους επαγγελματίες και μόνο κατά 0,6% από μισθωτούς.

Γιώργος Φιντικάκης

8 σχόλια:

  1. Και το μέγα -ρητορικό- ερώτημα που τίθεται είναι: ήταν ανίκανοι οι πολιτικοί ταγοί ή επίτηδες καθυστερούσαν; Καταλήγω εδώ και καιρό στο δεύτερο. Η πολυνομία και η πολιτική σκοπιμότητα (βλ. εκλογική πελατεία από τη μεσαία τάξη και επιθυμία να μείνει ανέγγιχτη η αστική τάξη) έφερναν καθυστερήσεις. Στόχος του κτηματολογίου είναι ουσιαστικά να πληρώνουν όλοι για την ακίνητή τους περιουσία και άρα σύνδεση των βάσεων δεδομένων των ΔΟΥ, του Κτηματολογίου και των δήμων. Ωστόσο, ποτέ δεν προχώρησε καμία σχετική ενέργεια και μόνο διαβάζουμε εκθέσεις ιδεών και καταγγελίες. Πολλές δε καταγγελίες έρχονται τόσο καιρό μετά που προκαλούν -εύλογες πιστεύω- απορίες για τη σκοπιμότητά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ενοχος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος ο Ζακ Σιράκ
    NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 11:48

    Ενοχο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης έκρινε γαλλικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων.
    Ο Ζακ Σιράκ κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος το οποίο διοχέτευε σε πολιτικούς του φίλους, μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, την εποχή που ήταν δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας (1997 και 1995) και οικοδομούσε το κεντροδεξιό Γκωλικό κόμμα που τον οδήγησε στην ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας.
    Το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή.
    Ο 79χρονος σήμερα Ζακ Σιράκ δεν παρέστη στη δίκη καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς του, πάσχει από σοβαρή απώλεια μνήμης. Πρόκειται για τον πρώτο πρώην αρχηγό του γαλλικού κράτους που παραπέμπεται σε δίκη και καταδικάζεται, από την εποχή του Β'Παγκοσμίου Πολέμου."

    Εστω και με την συμβολικη καταδικη του Σιράκ, φαινεται οτι κατι εχει απομεινει απο την Γαλλικη Επανασταση και την διακριση των εξουσιων.
    Αντε και στα δικα μας!!!

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Ζακ Σιράκ μολύνθηκε από τον ιό της αρπακτής όταν επισκεπτότανε την Ελλάδα. Κανονικά η χώρα έπρεπε να μπει σε καραντίνα.
    Το άλλο που είναι εντυπωσιακό στο σχόλιο του Αφώτιστου είναι ο λόγος που δεν προσήλθε στο δικαστήριο.
    Απώλεια μνήμης του 79χρόνου.
    Εδώ επικαλούνται απώλεια μνήμης δικοί μας πολιτικοί άνδρες πολύ μικρότερης ηλικίας.
    Το 1 εκ. ευρώ του Τσουκάτου από την SIEMENS κανείς δεν θυμάται που πήγε τελικά.
    Γιώργος EL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Γερμανία: Αρχίζει η δίκη για την υπόθεση των υποβρυχίων
    enet.gr, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011
    Σήμερα αρχίζει στο Μόναχο η δίκη των δύο πρώην στελεχών της εταιρείας υποβρυχίων Ferrostaal, που κατηγορούνται για δωροδοκία Ελλήνων και Πορτογάλων αξιωματούχων.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, πρόκειται για ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και έναν πρώην εντεταλμένο της εταιρείας. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ των ετών 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες προκειμένου η Ferrostaal να διασφαλίσει παραγγελίες για την παράδοση υποβρυχίων προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δίκη αναμένεται να έχει μικρή διάρκεια ενώ όπως ανέφερε η ανακοίνωση της εισαγγελίας τον περασμένο Μάρτιο, οι κατηγορούμενοι, προκειμένου να επηρεάσουν τη διαδικασία ανάθεσης παραγγελιών, εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και συμβούλους, οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση σε υψηλόβαθμους φορείς για την ανάθεση των παραγγελιών.

    Οι κατηγορίες αφορούν και στην ίδια την εταιρία, η οποία κατά την «επίμαχη» περίοδο ανήκε στην MAN. Σημειώνεται ότι η Ferrostaal έχει έρθει σε συμβιβασμό με την γερμανική δικαιοσύνη, καταβάλλοντας πρόστιμο ύψους 149 εκατ. ευρώ."

    Οι Ελληνες Αξιωματουχοι που δεχθηκαν την δωροδοκια που ειναι; Μηπως εχουν ηδη παει σε θερετρο της Ελβετιας για τις γιορτες, περνωντας -βεβαιως-και απο τις τραπεζες τους με τα προϊοντα των εγκληματων κι απο αλλες υποθεσεις;

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να σχηματισουμε πιο σφαιρικη αποψη ας διαβασουμε και ας σχολιασουμε τις αποψεις ενος καταθετη σην Ελβετια. Μηπως τελικα ψαχνουμε - σε μεγαλο ποσοστο - για χιμαιρες-παρενθετα προσωπα εκτος ελλαδας, μεσω των οποιων τα πρϊοντα εγκληματος-πολιτικο χρημα εχουν επενδυθει καταλληλα;

    Παρασκευή, 16 Δεκέμβριος 2011
    Επιστολή προς Μπένυ από έναν καταθέτη στην Ελβετία
    Πηγή:www.capital.gr

    Ο Αλέξης είναι ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που έχει καταθέσεις στην Ελβετία. Όταν πήρα στα χέρια μου την επιστολή ένιωσα μέσα μου έναν θυμό. Όταν αναζήτησα τους λόγους που θα ήθελα εκείνη την ώρα να έχω μπροστά μου τον Αλέξη και να τον χαστουκίζω, κατάλαβα ότι επρόκειτο για μία κρίση ζήλιας. Ήθελα να έχω κι εγώ μερικά εκατομμύρια στην φιλόξενη φωλιά ενός ελβετικού τραπεζικού λογαριασμού. Ύστερα ησύχασα. Σκέφτηκα: Μην πτοείσαι, Θανάση! Ποτέ δεν είναι αργά!

    Κατ΄ αρχάς δεν πιστεύω ότι είναι παράνομο να έχει κανείς τα χρήματά του στην Ελβετία. Το θέμα είναι να μπορεί να αποδείξει ότι καλώς έχει τα χρήματα που έχει και όχι που τα έχει. Από εκεί και πέρα, είναι ένα γενικότερο θέμα συζήτησης γιατί να έχει κανείς τα χρήματά του στην Λοζάνη και όχι στην Κοζάνη.

    Δημοσιεύω την επιστολή του Αλέξη, επειδή αυτή μπορεί να αποτελέσει μία καλή αφορμή για συζήτηση. Ο Αλέξης, λοιπόν, απευθύνεται προς τον κ. Βενιζέλο.

    «Κύριε Βενιζέλο. Αναφορικά με τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία και γενικότερα στο εξωτερικό και ως ένας τέτοιος καταθέτης έχω να παρατηρήσω τα εξής.

    - Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτός που έχει μη νόμιμο χρήμα στο εξωτερικό το έχει στο όνομά του; Η άποψή μου είναι ότι δεν το έχει καν σε όνομα off shore εταιρείας με τον ίδιο σαν beneficial owner. Το έχει σε ονόματα κανονικών ξένων εταιρειών ή σε ονόματα ξένων αχυρανθρώπων.

    - Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτός που έστειλε μη νόμιμο χρήμα στο εξωτερικό από την Ελλάδα το έκανε με έμβασμα σαν αυτά που ψάχνετε τώρα; Το έκανε επί το πλείστον μέσω τμημάτων private banking ή ακόμα περισσότερο χονδροειδώς με βαλίτσες (θυμίζει κάτι;).

    Καταλαβαίνω απόλυτα ότι η συζήτηση αυτή είναι φιλολαϊκή και απαραίτητη για την κυβέρνηση για να δείξει ένα πρόσωπο ισονομίας και δικαιοσύνης απέναντι στους καταταλαιπωρημένους μισθωτούς και συνταξιούχους. Όμως, σας πληροφορώ ότι η πολύ μεγάλη πλειονότητα εμβασμάτων και καταθέσεων εξωτερικού που πιθανώς να ανακαλύψετε είναι απολύτως νόμιμα χρήματα απλών πολιτών /κεφαλαιούχων/ επιχειρηματιών και εφοπλιστών. Χρήματα δουλεμένα, φορολογημένα, δικαίως αποκτηθέντα που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο από την επερχόμενη καταστροφή. Η κατοχή και η δημιουργία πλούτου στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους κάποτε να απενοχοποιηθεί, όπως και η επιχειρηματικότητα.

    Σχετικά με τις εκκλήσεις σας περί πατριωτικού καθήκοντος για την επιστροφή νόμιμων κεφαλαίων στην Ελλάδα.

    Ξέρετε πολύ καλά κ. Βενιζέλο, ότι το χρήμα σύνορα δεν έχει και κατευθύνεται προς εκεί που υπάρχει ασφάλεια, καλύτερη απόδοση και εύκρατο για επενδύσεις κλίμα. Το χρήμα στην Ελλάδα τώρα δεν έχει ασφάλεια και δεν μπορεί να επενδυθεί πουθενά χωρίς το ρίσκο της πιθανής ολικής απώλειας (τελευταία, χάρη και στις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και του τέως πρωθυπουργού, η χώρα απέκτησε και συναλλαγματικό ρίσκο). Η Ελλάδα προσφέρει τώρα μόνο αποδόσεις (επιτόκια προθεσμιακών, ελληνικά ομόλογα) με το ανάλογο πολύ μεγάλο ρίσκο. (αλήθεια κε Βενιζέλο, εσείς ως καλός πατριώτης, πόσα ελληνικά ομόλογα αγοράσατε τελευταία για να στηρίξετε το δημόσιο χρέος;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. (συνεχεια)
    Είναι επιεικώς αστείο να επικαλείσθε τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων (τα οποία είναι δεδομένα νομίζω), να ρισκάρουν τους κόπους μιας ζωής για να καλύψουν το τραπεζικό κενό που δημιούργησε πάνω από όλα η ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης κατά τη διαχείριση της κρίσης, την οποία όντως κληρονόμησε. Κάθε Έλληνας νομίζω κε υπουργέ θα ήθελε να έχει τα χρήματά του στη χώρα του, να αισθάνεται ασφαλής, να τα επενδύει σε ένα περιβάλλον ισονομίας και δικαιοσύνης και να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου του. (τρανταχτό παράδειγμα η επένδυση στη Μεσσηνία (Costa Navarino), όπου ένας πραγματικός πατριώτης πάλεψε με το τέρας της γραφειοκρατίας επί 15 έτη για να δημιουργήσει ένα διαμάντι στο χώρο του τουρισμού).

    Τα χρήματα θα έρθουν ξανά στις ελληνικές τράπεζες με μεγάλη χαρά όταν έρθει μία κυβέρνηση στην εξουσία, η οποία:

    - Δεν θα μιλάει για Τιτανικούς, γεμάτα πιστόλια στα τραπέζια, διεφθαρμένους Έλληνες και δημοψηφίσματα περί παραμονής στο ευρώ

    - Δεν θα λέει ατάκες τύπου ‘δεν με ενδιαφέρουν οι αγορές και τα spreads’ – Άνοιξη 2010 νομίζω – όταν οι αγορές είναι αυτές πού μας δανείζουν αφού χρωστάμε της Μιχαλούς.

    - Δεν θα λέει ατάκες τύπου ‘δεν με ενδιαφέρουν οι τράπεζες παρά μόνο οι πολίτες’, ξέροντας ότι χωρίς τις τράπεζες δεν θα υπάρχουν –οικονομικά– ούτε οι πολίτες

    - Δεν θα βγαίνουν τα στελέχη της στα παράθυρα των media καθημερινώς σαν αστέρες της τηλεόρασης, αλλά θα δουλεύουν αθόρυβα και αποτελεσματικά

    - Θα ακυρώσει τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης (και ασυλίας) υπουργών (δικός σας νομίζω)

    - Θα συνεργάζονται πραγματικά όλα τα στελέχη της και δεν θα ασχολούνται οι μεν με διαδοχές, οι δε με ημερομηνίες εκλογών και οι άλλοι με αγωνιώδεις προσπάθειες να αναδειχθούν ρυθμιστές των καταστάσεων

    - Θα προσπαθήσει να δώσει το καλό παράδειγμα στους πολίτες και να ξεριζώσει πρώτη τα αποστήματα του Δημοσίου (συστήματα 4-4-2 στις εφορίες, δημοπρασίες για τις θέσεις εφόρων,κλπ)

    - Θα συγκρουστεί πραγματικά με τα ψευτοσυνδικαλιστικά κινήματα που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας στη χώρα (ρωτήστε τους επαγγελματίες της πλ. Συντάγματος)

    - Θα προσπαθήσει πραγματικά να μειώσει το τεράστιο σπάταλο κράτος (και όχι με κολπάκια τύπου εφεδρείας)

    - Θα ανακοινώσει την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.

    - Θα καταλάβει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση έρχεται πρώτα με την περιστολή των σπαταλών (όχι δαπανών) και μετά με την αύξηση της φορολογίας.

    - Θα δώσει πραγματικά κίνητρα για άμεσες επενδύσεις στους τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας μας (τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές κλπ) του τύπου παραχώρηση γης με ενοικίαση, φορολογικά κίνητρα κλπ

    - Θα καταλάβει επιτέλους ότι η ανάπτυξη και η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ιδιωτικού τομέα.

    - Θα κάνει τον υποψήφιο επενδυτή/επιχειρηματία να μην αισθάνεται τρελός ή αυτόχειρας που αποπειράθηκε να επενδύσει στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (συνεχεια)
    - Θα καταλάβει ότι η υπερφορολόγηση των πάντων έχει τα αντίθετα αποτελέσματα (καμπύλη Lafare κλπ). Πόσα έσοδα έχει άραγε χάσει η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων πχ; Απώλειες από τέλη ταξινόμησης, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος των εμπόρων αυτοκινήτων, τελών κυκλοφορίας, φόρο εισοδήματος από απολυμένους υπαλλήλους από έμπορους αυτοκινήτων κλπ. Και όλα αυτά επειδή ήθελε να επιβάλλει τον φιλολαϊκό ‘φόρο πολυτελείας’ στα ακριβότερα αυτοκίνητα.

    Η λίστα με το τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να εμπνεύσει πάλι εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους πολίτες της και τις ‘κακές’ αγορές είναι ατελείωτη, αλλά και αυτονόητη νομίζω.

    Χωρίς αυτά τα συστατικά, δεν πρόκειται να έρθει ούτε ένα ευρώ πίσω στη χώρα.

    Σταματήστε επιτέλους το κυνήγι μαγισσών με τις καταθέσεις του εξωτερικού και με την προσπάθεια εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, συντονιστείτε και δείξτε στο ‘κακό’ και ‘κερδοσκοπικό’ κεφάλαιο, ότι έχετε καταλάβει πραγματικά την κρισιμότητα της κατάστασης και αλλάζετε ρότα εμπράκτως –μη λαμβάνοντας υπόψη το όποιο πολιτικό κόστος. Ο χρόνος της Ελλάδας δυστυχώς έχει τελειώσει και θαύματα στην οικονομία ΔΕΝ γίνονται.

    ΥΓ. Απασχολούμαι ως επαγγελματίας trader μετοχών και παραγώγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα όποια κεφάλαια μου στο εξωτερικό προέρχονται από αγοροπωλησίες αυτών των προϊόντων»

    Υπεύθυνος για την φιλοξενία:

    Θανάσης Μαυρίδης

    Για την αντιγραφη

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γενικα, διεθνως οι αποκαλυψεις διαφθορας γινονται οταν ο αντιπαλος προμηθευτης που εδωσε μικροτερη μιζα και δεν πηρε το εργο η την προμηθεια, με δικηγορους, ντεντεκτιβ και πρακτορες - μετα απο μακροχρονια ερευνα - αποδειξει το οικονομικο εγκλημα.

    Μια δευτερη περιπτωση ειναι η περιπτωση υποβολης αγωγης κατα του αναδοχου λογω καταβολης μικροτερης προμηθειας απο τον αναδοχο σε μεσολαβουσα εταιρεια συνηθως "φιλικης" ή σπανιοτερα συμφεροντων του χρηματιζομενου πολιτικου.

    Για να ξηλωθει ο μηχανισμος των εφοριακων και τελωνειακων υπηρεσιων,αλλα κυριως των μεσαζοντων και των πολιτικων προϊσταμενων τους σε μεγαλες κρατικες προμηθειες ( λ.χ. πανω απο 5 εκατομ.) πρεπει αφενος οι προδιαγραφες των διαγωνισμων να ειναι διακομματικες και αφετερου πρεπει να προβλεφθουν νομοθετικα μεθοδοι αποδειξης, παρομοιες μ' αυτες που χρησιμοποιουνται στην καταπολεμηση του οργανωμενου ποινικου εγκληματος σε διαφορες χωρες που θα εφαρμοζονται διαρκως.

    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU