Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αυτό επιδιώκει η συμμορία της δραχμής (!;)




Η "δουλειά" να μείνει στους "επαγγελματίες"

του Κώστα Καλλίτση*

Αν δεν τα καταφέρουμε, διολισθαίνουμε σε εθνικό νόμισμα.

Αυτό επιδιώκουν όσοι πλούτισαν κλέβοντας τις επιχειρήσεις τους, κρατικά και ασφαλιστικά ταμεία, όσοι δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι καταθέτες. 

Αυτό επιδιώκει η συμμορία της δραχμής – όψιμοι εποικιστές του Λονδίνου, μαυραγορίτες με offshore, «αεράτοι» πελάτες ελβετικών τραπεζών, τρανοί διαμορφωτές της πολιτικής σκηνής και της κοινής γνώμης, επιχειρηματίες και τραπεζίτες που δεν σώζονται αν δεν επαναλειτουργήσει ο Χολαργός. 
Αν αποτύχουμε, θα επαναγοράσουν τη χώρα έναντι πινακίου φακής και η νέα γενιά δημοκρατικών αγώνων φοβούμαι ότι θα διεξαχθεί με μέτωπο στον αυταρχισμό και τις συμμορίες της εξουσίας τους.

Είναι εθνικός στόχος να παραμείνουμε στο ευρώ.

Κρίσιμο σκαλοπάτι, η ευόδωση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για λεπτή και σύνθετη διαδικασία, με δύο σκέλη. 
Την οριστικοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, προκειμένου να προχωρήσει η συμμετοχή των ιδιωτών (PSI) στο «κούρεμα» των 206 δισ. Και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους ιδιώτες ώστε, ανάλογα με τη συμμετοχή τους, να αποτιμηθούν επιπλέον απαιτήσεις και μέτρα για την προσεχή 3ετία. 
Αν πάμε καλά, θα έχουμε την ευκαιρία συνέχισης της μεταρρύθμισης της χώρας, με τις κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις να διεξάγονται στο δημοκρατικό πεδίο της ευρωπαϊκής Ελλάδας. 
Αν όχι, πτώχευση – και συμμορίες.

Ενώ το διακύβευμα είναι τεράστιο, το πολιτικό κατεστημένο παραμένει αυτιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο καθυστερεί απελπιστικά, πληθαίνουν οι ένθεν κακείθεν επαναλαμβανόμενοι (συντονισμένοι...) ισχυρισμοί ότι δεν πρέπει να αποφασίσει μέτρα η σημερινή κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει το PSI! 

Ας γίνει, λέγεται, μετά τις εκλογές! 
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, αντί συστράτευσης, φοβούμενοι ορισμένοι πως θα μείνουν άνεργοι αν πάει καλά η κυβέρνηση Παπαδήμου, κάνουν ό,τι μπορούν για να τη φθείρουν. Και αν μαζί με την κυβέρνηση αποτύχει και η χώρα, τόσο το χειρότερο για την Ελλάδα...

Για τον ίδιο λόγο υψώνεται και το λάβαρο των άμεσων εκλογών – με ψηφοθηρικές γενικολογίες αντί για –κάποια…– πολιτική πρόταση.

Στην κοινή συνείδηση το πολιτικό κατεστημένο έχει κονιορτοποιηθεί. 

Μόνο 15% θεωρούν κατάλληλο για πρωθυπουργό τον αρχηγό της Ν.Δ., 5% τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, 64% κανέναν από τους δύο. 
Μόνο 12% θεωρούν ότι η Ν.Δ. μπορεί να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, μόνο 5% ότι μπορεί το ΠΑΣΟΚ, 70% πιστεύουν ότι κανένα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, 70% ότι κανένα δεν μπορεί να φτιάξει το κράτος. 
Η απαξίωσή τους είναι πλήρης. Γι’ αυτό, μόνο 20% θα ψήφιζαν σήμερα Ν.Δ. και 11% ΠΑΣΟΚ. 
Στην Αθήνα, μάλιστα, αυτά τα ποσοστά πέφτουν κάτω από 15% και 9% αντίστοιχα. Παράλληλα, λιγοστεύουν αισθητά εκείνοι που τους συγκινεί ο εκσυγχρονισμός των παλιών κομμάτων και πληθαίνουν όσοι επιθυμούν νέα πολιτικά σχήματα.

Γι’ αυτό, ακριβώς, το πολιτικό κατεστημένο θέλει εκλογές άμεσα, ακόμα κι αν με αυτές τιναχτεί στον αέρα το PSI. 
Όχι για να μιλήσει ο λαός. 
Αντιθέτως, για να τον προλάβει. 
Να «μιλήσει» το εκλογικό σύστημα και να παραμείνει η εξουσία σε κάποιον δικό τους – έστω κι αν τον εμπιστεύεται μόνο το 20% των πολιτών. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι και τόσο δημοκρατικό. 
Αλλά για το πολιτικό κατεστημένο προέχει το μείζον: Η «δουλειά» να μείνει στους «επαγγελματίες». Το θέμα είναι υπαρξιακό…


* Από την Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή όποιος δεν ταυτίζεται με το ευρώ αυτομάτως είναι αντιπατριώτης; Μήπως να τον ονομάσουμε κι ανθέλληνα; Κι όμως εγώ βλέπω, πως όταν μία εφημερίδα άκρως νεοφιλελεύθερη -μέχρι χτες φιλομνημονιακή που μόνη κριτική ήταν ότι όλα βαίνουν αργά- κινδυνολογεί έτσι, τότε μάλλον το ευρώ περισσότερο συμφέρει όχι την πλειονότητα των μεσοαστικών και λαϊκών στρωμάτων, αλλά των μεγαλοαστικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείμο, δεν πάει έτσι. Ούτως ή άλλως όσοι θέλουν την παραμονή στην ευρωζώνη έχουν ποικιλία κινήτρων - τους ενώνει όμως η αίσθηση ότι τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα στο ευρώ παρά έξω. Φυσικά αυτό ισχύει για όσους ζουν από την δουλειά τους ή θέλουν να δημιουργήσουν μια δουλειά - για όσους είναι φραγκάτοι στο εξωτερικό, καλύτερη είναι η δραχμή που πενταπλασιάζει την περιουσία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eιναι μονον τα τεκνα της συμμοριας της δραχμης;

    Σημερα κατεβαινα την Πανεπιστημιου. Ξαφνικα αμεσως μετα την Ιπποκρατους βλεπω μια ατελειωτη ουρα απο κοσμο που περιμενε. Σκεφτηκα θα μοιραζουν τα γαλατα οι "Γιατροι του κοσμου". Αλλα κατι δεν μου πηγαινε καλα. Σταματαω Πανεπιστημιου & Χ.Τρικουπη και ρωταω τι ειναι αυτη η ουρα και καποια νεα παιδια απαντανε "συναυλια".
    Γυρωντας απο την δουλεια μου φωτογραφισα διαφορες θεσεις της ουρας. Η ουρα ειχε αυξηθει, κοντευε να φθασει το Ακροπολ επι της Ιπποκρατους.

    Επιστρεφονατς στο γραφειο αναζητησα την αιτια. Την βρηκα :

    Εισιτήρια Red Hot Chili Peppers
    Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ),Αθήνα,Ελλάδα Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012 20:00
    Τιμη εισιτηριου 96,59 έως 226,14 €
    Με 100 € ψωνιζουμε στο supermarket για τις γιορτες.
    Κατεβηκα στο διπλανο supermarket κι αγορασα μερικες κονσερβες γαλατος για το δεντρο που θα κατασκευασουν στην Κοραη οι "Γιατροι του κοσμου".
    Πολλα απο τα νεα παιδια δεν εχουν γνωρισει τους οικονομικους περιορισμους μιας οικογενειας, εστω σε συνοικια της Αθηνας με εργαζομενο μονον τον πατερα, την φτωχεια της δεκαετιας του 60. Ομως φταινε οι γονεις τους που δεν τους ειπαν για τα στερημενα παιδικα τους χρονια.
    Eιναι μονον τα τεκνα της συμμοριας της δραχμης; Μπορουμε να περιμενουμε πολλα απ' αυτα τα παιδια ; Νομιζω πως οχι.

    Δεν τα λεω τωρα. Τωρα τα γραφω. Ομως ταλεγα πανοτε .
    Με λεγαν αντιδραστικο. Και οι "αριστεροι" φιλοι και γνωστοι.
    Ελεγα δεν μπορει η Σ....συμμαθητρια της κορης μου, με πατερα μισθωτο τεχνιτη ηλεκτρολογο και μητερα οικιακα, στο νοικι σε τριαρι με 2 παιδια να αγοραζει αθλητικα των 150 € , για να αισθανεται ισοτιμη στην καταναλωτικη συμπεριφορα με τις συμμαθητριες της με 2 εργαζομενους η αυτοαπσχολουμενυς γονεις των μεσαιων στρωματων.

    Αφησα την αλληλεγγυη σ' εμας τους μεσηλικες και την συναυλια στους γιους και κορες των ακομη προνομιουχων. Δυστυχως εμεις απερχομαστε.

    Ας ελπισουμε οτι ειμαι ενας δυστροπος μεσηλικας που τα βλεπει απαισιοδοξα. Καθε επομενη γενια ειναι χειροτερη απο την προηγουμενη. Το προβλημα δεν ειναι εθνικο, αλλα παγκοσμιο. Οι φτωχες κοπελλες στις φαβελες της Βραζιλιας που βλεπουν σαπουνοπερες και θελουν να γινουν ηθοποιοι η μοντελλες....


    Αφωτιστος Φιλελλην

    ΥΓ Αν μοιραζαν τα γαλατα εως το μεσημερι η αντιστιξη θα ηταν εκπληκτικη. Δυο ουρες : η μια με τεκνα ευπορων για τα εισιτηρια της συναυλιας και η αλλη με φτωχους κια νεοφτωχους της κρισης για τα γαλατα και τα αλλα τροφιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θέλετε να βάλετε ενεργό link στο σχόλιό σας; BlogU